Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η Βουλή σταύρωσε δεκάδες κονδύλια του Προϋπολογισμού

Λευκωσία:  Ναι είπε το Κοινοβούλιο στον πρώτον μνημονιακό προϋπολογισμό. Με 30 ψήφους υπέρ, 20 ψήφους εναντίον και 4 αποχές οι εκπρόσωποι του λαού ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2014 μετά από συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 30 συνολικά βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας), εναντίον τάχθηκαν 20 βουλευτές (ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Συμμαχία Πολιτών) ενώ υπήρξαν και 4 αποχές από τα μέλη του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Κατά την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει όλα τα κονδύλια πλην αυτών για την Άμυνα, ενώ και ο Γιώργος Βαρνάβα από το ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε ότι απέχουν για όλες τις πρόνοιες του Προϋπολογισμού πλην αυτών για την Άμυνα και την Εθνική Φρουρά.

Σε ήπιους τόνους κυμάνθηκε η συνεδρία της Ολομέλειας με εξαίρεση κάποιες εντάσεις που αφορούσαν τις 20 Κυβερνητικές τροπολογίες και κατά πόσον αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Σταυρώματα κονδυλίων κατά πλειονότητα αλλά και σημαντικές περικοπές επέφερε το αποτέλεσμα της καθιερωμένης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Συνολικά 69 τροπολογίες κατατέθηκαν από μέρους των κομμάτων και άλλες 20 από μέρους της Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε εκτάκτως άλλες 4 τροπολογίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας πέραν των 16 που είχε θέσει ήδη με την παράκληση όπως εξετασθούν αυθημερόν, προκειμένου να ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014. Οι τέσσερις τροπολογίες της Κυβέρνησης οι οποίες μάλιστα έγιναν και αιτία διενέξεων στην Ολομέλεια αφορούν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επιδομάτων βάρδιας, αύξηση του αριθμού των ωρομίσθιων κατά 301 πρόσωπα, πρόσθετες πιστώσεις ύψους €170 χιλιάδων για τη συντήρηση και βελτίωση του κτηρίου της Βουλής καθώς και για την αγορά εκτυπωτών και φορητών υπολογιστών για τους βουλευτές. Επιπλέον άλλη τροπολογία σχετίζεται με νέα πρόνοια για πιστώσεις €25 χιλιάδων για χορηγία σε οργανώσεις σε σχέση με την προστασία και ευημερία των ζώων.

Όσον αφορά τις τροπολογίες των κομμάτων που εγκρίθηκαν ομόφωνα ξεχωρίζουν τα σταυρώματα κονδυλίων που αφορούν αναπτυξιακά έργα και προγράμματα ύψους €1,3 εκατ. σταύρωμα κονδυλίου ύψους €200 χιλ. που αφορά την αγορά νέων οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους και σταύρωμα κονδυλίου €2 εκατ. για δαπάνες μη προβλεπόμενες. Την έγκριση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών απαιτεί το Κοινοβούλιο προκειμένου να εκταμιευθεί κονδύλι ύψους €5 εκατ. για να καλύψει δαπάνη για το κλείσιμο του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων και του Οργανισμού Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας. Με 53 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον εγκρίθηκε εισήγηση για αποκοπή 15% κονδυλίου ύψους €21 εκατ. από όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία, ανεξάρτητες υπηρεσίες και γραφεία.

Τρεις συνολικά εισηγήσεις που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε η Βουλή, οι οποίες προνοούν την αποκοπή 20% από τα κονδύλια για τις αντιμισθίες των προέδρων και μελών των Επιτροπών του ΚΥΣΑΤΣ, ΣΕΚΑΠ και ΕΑΙΠ. Πλειοψηφικά σταυρώθηκε κονδύλιο ύψους €700 χιλιάδων για την ανέγερση κτηρίων στο εξωτερικό όπως είναι η πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, το ακίνητο Κορωναίου ύψους €250 χιλιάδων, η συντήρηση των γραφείων της πρεσβείας της Καμπέρας καθώς και άλλες συντηρήσεις κτηρίων της κυπριακής δημοκρατίας που βρίσκονται εκτός Κύπρου. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές δέσμευσαν κονδύλι ύψους €1,5 εκατ. για την κάλυψη διαφόρων συνεισφορών που με βάση τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο παραχωρούνται από το Υπουργείο Υγείας σε συνδέσμους που καταπιάνονται με εθελοντική εργασία με την πρόνοια να τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προτού αποδεσμευθεί.

Τα σχέδια πολιτιστικής ανάπτυξης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014 με κονδύλι ύψους €4,5 εκατ.

Οι βουλευτές δεν δίστασαν να σταυρώσουν και κονδύλια τα οποία χειρίζεται το Προεδρικό και αφορούν έκτακτα επιδόματα και πρόσθετες βοηθητικές υπηρεσίες ύψους €50 χιλιάδων και €952 χιλιάδων αντίστοιχα. Εξάλλου απορρίφθηκε κονδύλι ύψους €22 χιλιάδων που σχετίζεται με άλλες δαπάνες και χειρίζεται επίσης το Προεδρικό. Όσον αφορά στις μεμονωμένες τροπολογίες των κομμάτων, η Βουλή απέσυρε και τις 6 τροπολογίες που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ ενώ ενέκρινε μόνο τις 2 απο τις 15 τροπολογίες του κόμματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Ειδικότερα εγκρίθηκε η εισήγηση των Οικολόγων με την οποία μειώνεται κατά 25% ο αριθμός των εποχικών ή έκτακτων ωρομισθίων. Δεν εγκρίθηκε στο μεταξύ η εισήγηση του Νίκου Κουτσού εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών για αποκοπή κατά 50% κονδυλίου €6,8 εκατ. που αφορά χορηγίες πολιτικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προϋπολογισμός, όπως διαμορφώθηκε με τις τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν στη Βουλή, περιλαμβάνει πρόνοιες για δαπάνες €7,7 δισ. και για έσοδα €7,9 δισ. μαζί με τις διαφοροποιήσεις που προβλέπονται από τις κυβερνητικές τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν άλλες ομόφωνα και άλλες κατά πλειοψηφία και ενσωματώθηκαν στον Προϋπολογισμό.

Χ. Γεωργιάδης: Έγινε ένα σημαντικό βήμα
 

Την ικανοποίηση του για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε πρωινές του δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ, σημείωσε πως η ψήφιση είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά εξίσου σημαντική είναι και η υλοποίηση του.

Αναφορικά με το σταύρωμα και τις περικοπές κονδυλίων, επεσήμανε πως το κράτος πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε αυτά τα πλαίσια και με περιορισμένε δαπάνες.

«Τη στιγμή που νοικοκυριά περνούν δύσκολα, ο κρατικός τομέας δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Το επόμενο κεφάλαιο, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι «οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν εντός 2014», όπως είναι η κοινωνική πολιτική, οι αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών Οργανισμών, το σχέδιο υγείας και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Γράφει: Δωρίτα Γιαννακού / philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου