http://www.onlycy.com
Η
ΣΕΚ με ανακοίνωση της καταγγέλλει “όλες
εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που
επιδεικνύοντας μια υπέρμετρα αδικαιολόγητη
δήθεν κοινωνική ευαισθησία, επιχειρούν
να μειώσουν τον 13ο μισθό, επικαλούμενες
την ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων
του πληθυσμού”.
Προσθέτει
πως “τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο
καιρό στο κοινοβούλιο σε σχέση με τις
αποκοπές από το 13ο μισθό είναι απαράδεκτα
και δεν γίνονται αποδεκτά”.
“Δυστυχώς
πρόκειται για λανθασμένες κοινοβουλευτικές
τακτικές που καταλήγουν σε αποσπασματικές
λύσεις, οι οποίες βέβαια δεν οδηγούν
πουθενά. Αντίθετα προκαλούν τη
δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων
που αισθάνονται ότι κάποιοι με τις
μειώσεις των δικών τους μισθών προσπαθούν
να κάμουν φιλανθρωπία”, σημειώνεται.
Οπως
αναφέρει η ΣΕΚ, “κάποιοι πολιτικοί και
κάποιες πολιτικές δυνάμεις παραβιάζουν
με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές
τους τις αρχές του θεσμοθετημένου
κοινωνικού διαλόγου, κυρίως για θέματα
που αφορούν τα συμφέροντα και τα
δικαιώματα των εργαζομένων”.
“Αυτά
τα θέματα, όπως και αρκετά άλλα είναι
πολύ σοβαρά, και δεν μπορούν να συζητούνται
μακριά και πίσω από τις πλάτες του
συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο ως
τώρα δεν αρνήθηκε – σε αντίθεση με
πολλούς άλλους – να συνεισφέρει τα
μέγιστα με στόχο τη σωτηρία της κυπριακής
οικονομίας”, προσθέτει η ΣΕΚ.
Η
ΣΕΚ υπογραμμίζει πως η αλληλεγγύη
ανάμεσα στους εργαζόμενους δεν μπορεί
να γίνει με μονομερείς πολιτικές
αποφάσεις, και προσθέτει πως: «η
συμπαράσταση μας σε όσους συμπολίτες
μας δυσπραγούν είναι δεδομένη, όμως αν
η κυβέρνηση ή η βουλή ή η πολιτεία στο
σύνολο της χρειάζονται την κοινωνική
στήριξη, τότε οφείλουν να εκπονήσουν
συγκεκριμένη πολιτική και τότε ο καθένας
ανάλογα με τις δυνατότητες και τις
αντοχές του, θα βοηθήσει. Μονομερείς
επιθέσεις είτε κατά του 13ου μισθού είτε
εναντίον άλλων ωφελημάτων δεν γίνονται
αποδεκτές».
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)
…....................Λευκωσία: Η πρόταση της ΕΔΕΚ για έκτακτη εισφορά που θα αποκοπεί ως ποσοστό επί του 13ου μισθού των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αυτή την δύσκολη περίοδο, δεν αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία των κομμάτων, όπως διαφάνηκε σήμερα κατά την συζήτηση της στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Αντιθέτως γίνεται εισήγηση από τον ΔΗΣΥ για την δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Αγγελο Βότση, "φαίνεται ότι αυτή η πρόταση αντιμετωπίζει προβλήματα και συνταγματικότητας και πρακτικά προβλήματα όπως ανέφερε και το Γενικό Λογιστήριο για να διευθετηθεί όλη αυτή η διαδικασία στις μέρες που έχουν μείνει μέχρι το τέλος του χρόνου".
Ανέφερε ότι "υπάρχει μια ευρύτερη ίσως συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ανακούφισης των ομάδων εκείνων του πληθυσμού που χρειάζονται περισσότερο την βοήθεια και με τον νέο χρόνο υπάρχουν προτάσεις για να δημιουργηθεί αυτό το ταμείο".
Είναι ένα ειδικό ταμείο, σημείωσε, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ο κ. Βότσης είπε πως η πρόταση της ΕΔΕΚ θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη και ανάλογα θα τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις.
Είπε πως υπάρχει μπροστά μας ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται υπό την μορφή του πολύ επείγοντος για αποκοπή από τις μηνιαίες απολαβές των εργοδοτουμένων που ασχολούνται με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, 3% μηνιαίως και για φορολόγηση του φιλοδωρήματος, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
"Στην Επιτροπή γίναμε γνώστες ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν έχει ενημερωθεί γι αυτό το θέμα με αποτέλεσμα οι πολιτικές δυνάμεις να μην συνηγορούν στην κατεπείγον κατάθεση του την ερχόμενη Πέμπτη για συζήτηση γιατί δεν υπάρχει κοινωνικός διάλογος", συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως η Κοινοβουλευτική του Ομάδα καταθέτει πρόταση νόμου για την δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Από το Ταμείο Αλληλεγγύης, σημείωσε, θα χρηματοδοτηθούν ειδικά προγράμματα απασχόλησης ή και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων ειδικά για το 2014 που αναμένεται να είναι η δύσκολη χρονιά.
Η πρόταση, ανέφερε, αποσκοπεί στην υλοποίηση της γενικής βούλησης των πολιτικών δυνάμεων να ασκηθεί μια πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης και να ενισχυθούν ομάδες του πληθυσμού που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις συνθήκες της σημερινής κρίσης.
Εξήγησε ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που θα προέρχεται από φυσικά πρόσωπα με υψηλότερα εισοδήματα. Σκοπός, σημείωσε, είναι να εφαρμοστεί στην πράξη η πολιτική θέση που έχουμε πάρει και που λέει ότι όσοι εξακολουθούμε να έχουμε εργασία και εισοδήματα θα πρέπει να συνεισφέρουμε για να στηρίξουμε εκείνους που δεν έχουν.
Διευκρίνισε ότι το μέγεθος της εισφοράς που μπορεί να προέλθει από προσωρινή μεταβολή των φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα πάντα ή με άλλο ανάλογο τρόπο που θα αποφασιστεί μέσα από διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων στις επόμενες ημέρες.
"Επειδή είναι κοινή βούληση όλων των πολιτικών δυνάμεων και με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε και την υφιστάμενη πρόταση νόμου από το κόμμα της ΕΔΕΚ πιστεύοντας ότι θα ήταν προτιμότερο αντί να ψηφίσουμε κάτι εσπευσμένα την ερχόμενη Πέμπτη που να αφορά ειδικά ένα περιορισμένου εύρους σχέδιο όπως είναι αυτό μιας αποκοπής από τον 13ο μισθό με το ίδιο πνεύμα και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικότερο για όλη την διάρκεια του επόμενου χρόνου", είπε.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης είπε πως στόχος της πρότασης του κόμματος του δεν ήταν να λύσει ασφαλώς το πρόβλημα της φτώχειας, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει θεσμική και συνολική αντιμετώπιση του.
"Κανένας όμως δεν μπορεί να αγνοεί την τραγική πραγματικότητα σήμερα, ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που θα έχουν ένα στερημένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος. Και ότι αυτοί οι συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη από όσους έχουν την δυνατότητα και μπορούν να δώσουν πρακτική βοήθεια. Εχουν όμως περισσότερη ανάγκη το μήνυμα της αλληλεγγύης που θα στείλει μια τέτοια χειρονομία, η οποία μάλιστα θα γίνει αυτόβουλα και όχι γιατί το επιβάλλει καταναγκαστικά η Τρόικα. Γι αυτό λυπούμαστε ειλικρινά για τις αντιδράσεις στην πρόταση μας, οι οποίες είναι και αδικαιολόγητες και εκτός μέτρου αν συγκριθούν με τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και το μνημόνιο", συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως "πριν οκτώ μήνες έχουμε ψηφίσει Ταμείο Αλληλεγγύης και δεν το έχουν προωθήσει. Τώρα λένε ξανά θα μας φέρουν Ταμείο Αλληλεγγύης. Επήξαμε με αυτά τα ταμεία, λίγη αλληλεγγύη πού είναι; Υπάρχει νόμος για Ταμείο Αλληλεγγύης και με απλές τροποποιήσεις".
Εχει ένα μήνα που έγινε αυτή η συζήτηση για τον 13ο μισθό, σημείωσε, και "η Κυβέρνηση που είναι ο βασικός εργοδότης πού είναι; Να μας πει αν μπορεί, αν συμφωνεί με αυτές τις αποκοπές και αν δεσμεύεται ότι αυτές οι αποκοπές θα πάνε στις ευάλωτες ομάδες. Δημιουργείται ένα σχήμα αντιπαράθεσης μεταξύ συνδικαλιστών και βουλευτών και ο κύριος παράγοντας που είναι η Κυβέρνηση απουσιάζει δεν τοποθετείται και δεν ομιλεί".
"Εγώ καυτηριάζω την τρομακτική και εκκωφαντική απουσία και σιωπή της Κυβέρνησης, η οποία κάνει την πάπια και τον στρουθοκάμηλο", κατέληξε.
Πηγή:www.philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου