Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ 13ου ΜΙΣΘΟΥ Η ΕΣΚ καταγγέλλει την εργοδοσία 3 εφημερίδων

politis

Σε ανοικτή καταγγελία προβαίνει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κατά της εργοδοσίας των εφημερίδων «Αλήθεια», «Καθημερινή» και «Σημερινή» για την απόφασή τους να περικόψουν τον 13ο μισθό των εργαζομένων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, η απόφαση «λήφθηκε αυθαίρετα και κατά παράβαση της νομοθεσίας» και ανακοινώθηκε στους συντάκτες και τους εργαζόμενους λίγες μόνο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών καλεί την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να παρέμβει άμεσα για την προστασία του κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων για το 13ο μισθό και να λάβει όλα τα αναγκαία νομικά και άλλα μέτρα εναντίον των παρανομούντων.
Στην ανακοίνωση παρατίθεται δήλωση της Υπουργού, στις 2 Δεκεμβρίου στη Βουλή, ότι «με βάση τη νομοθεσία η μη καταβολή του 13ου μισθού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μισθού των εργαζομένων αποτελεί ποινικό αδίκημα».
Προστίθεται ότι ο νόμος προνοεί ότι η μη απόδοση του 13ου μισθού είναι ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται μέχρι έξι μηνών φυλάκιση ή με πρόστιμο μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ, ποινές που μπορούν να επιβληθούν και σωρευτικά.
«Σε μια περίοδο που οι μισθοί των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. έχουν συρρικνωθεί μέχρι και 60%, η άρνηση απόδοσης του 13ου μισθού αποτελεί από μόνη της ανυπόφορη πρόκληση», αναφέρει η ΕΣΚ και καλεί τις εργοδοσίες των συγκεκριμένων εφημερίδων να κάνουν δεύτερες σκέψεις.



19/12/2013 - 13:54


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου