Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

εργολάβοι και κυβέρνηση για απεργία στις οικοδομές


Η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. καταδικάζει τη στάση ΣΕΚ και ΠΕΟ



Onlycy.com 24, January 2013 - 18:22


Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως παρά τη θέλησή της για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, την ειλικρινή υπερπροσπάθεια που κατέβαλε και τις σοβαρότατες υποχωρήσεις της, “η αδιάλλακτη, απαράδεκτη, προσχεδιασμένη και εκβιαστική στάση των Συντεχνιών κατά την τελική φάση της διαπραγμάτευσης και η εμμονή της ηγεσίας της για επιβολή πρωτοεμφανισθέντων όρων στη συλλογική σύμβαση και κειμένου με συγκεκριμένο λεκτικό, που παρουσίασαν αιφνίδια, οδήγησαν την όλη διαδικασία σε ναυάγιο και στην προεξαγγελθείσα προγραμματισμένη απεργία ενώ βρισκόμασταν ακόμη σε διάλογο”.
Ο κατασκευαστικός τομέας, ο πλέον πιο βαριά πληγείς οικονομικός τομέας με  σταθερή διαχρονική συνεισφορά στο ΑΕΠ και την οικονομία του τόπου, με τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που τον καθιστούν υπό την απειλή κατάρρευσης, καλείται όχι μόνο να εξεύρει λύσεις εξόδου από τη δυσμενή θέση που έχει περιέλθει αλλά ταυτόχρονα να συγκρατήσει την ανεργία, να διατηρήσει την εργατική ειρήνη και σταθερότητα στις σχέσεις των Κοινωνικών Εταίρων. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου, όσων έχουν μείνει ακόμη εν ενεργεία, αφού αρκετές δεν έχουν καν ανανεώσει την άδειά τους, για άσκηση του επαγγέλματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η εργοδοτική πλευρά ζητά από τη συνδικαλιστική να σταματήσει να κωφεύει στα πιο πάνω προβλήματα και στις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για συνέχιση του διαλόγου, της μοναδικής οδού για επίλυση των όποιων διαφορών. “Να σταματήσει να προβάλλει τους ισχυρισμούς περί απολύσεων των Κυπρίων εργαζομένων και αντικατάστασής τους με φθηνά εργατικά χέρια, θέμα που τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει η `καραμέλα` της Συνδικαλιστικής πλευράς. Κάτι που δεν ισχύει, αν κρίνουμε από τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο Κύπριος εργαζόμενος έχει επηρεαστεί στο μικρότερο ποσοστό από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα. Ως οργανωμένοι εργολήπτες φροντίσαμε να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε τις θέσεις των Κυπρίων εργαζομένων μας, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με σχέση ζωής”, προσθέτει η Ομοσπονδία.
Δηλώνουμε υπέρμαχοι του κοινωνικού διαλόγου και πιστοί στη δέσμευσή μας για σωτηρία του τομέα και όσων συμμετέχουν σ΄ αυτόν, εργοληπτών και εργαζομένων.  Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί γι’ αυτό καλούμε τις Συντεχνίες των εργαζομένων, με ύψιστη υπευθυνότητα προς τους εργαζόμενους, τους εργολήπτες, τον τομέα και την οικονομία της Κύπρου, κάνουν έστω και την υστάτη δεύτερες σκέψεις και αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα ή και λοιπές εργατικές κινητοποιήσεις  με τα οποία μόνο εργατική αναταραχή και αλυσιδωτές ζημιές στον κατασκευαστικό τομέα θα προκαλέσουν”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 4:22 μμ

Σ.Χαραλάμπους: Να σκεφθούν και εάν θέλουν, να επανέλθουν




fileleftheros

Από τους εργοδότες εξαρτάται η λύση στη διαφορά στην οικοδομική βιομηχανία

Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Λευκωσία: Η μπάλα σε ότι αφορά στο θέμα της διαφοράς εργαζομένων - εργοδοσίας στην οικοδομική βιομηχανία βρίσκεται στο γήπεδο της εργοδοτικής πλευράς, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

«Καταβάλαμε χθες μια προσπάθεια να βρούμε λύση στη διαφορά εργοδοτικής πλευράς και συνδικαλιστικών οργανώσεων στην οικοδομική βιομηχανία, δεν τα καταφέραμε και υπέβαλα κάποιες σκέψεις, τις οποίες η συνδικαλιστική πλευρά αποδέχθηκε, ενώ η εργοδοτική όχι», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Προσθέτοντας ότι «σε εκείνο το στάδιο δεν υπήρχε οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να κάνω», ανέφερε ότι «ζήτησα από τους εργοδότες να σκεφθούν και, εάν θέλουν, να επανέλθουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου