Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Συγκέντρωση κατόχων σε ΥΠΟΙΚ, Κ.Τ. και κεντρικά της Τρ.Κύπρου

Λευκωσία: Τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για μετατροπή των μη Μετατρέψιμων Αξιόγραφων σε μετοχές διότι είναι αντισυνταγματική πράξη, μετέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Πατσαλίδης κατά τη σημερινή του συνάντηση με τετραμελή αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιόγραφων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φοίβο Μαυροβουνιώτη.

Το ΥΠΟΙΚ έχει ενημερώσει σχετικά και την Τρόικα και πλέον θα αναζητήσουν άλλους τρόπους επίλυσης του προβλήματος, είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, μετά τη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας των μελών του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιόγραφων αρχικά έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, υπό την παρουσία περίπου 30 αστυνομικών, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας και την ΜΜΑΔ και στη συνέχεια έξω από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ).

Ακολούθως, γύρω στα 100 άτομα μετέβησαν αυθόρμητα στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, που βρίσκονται δίπλα από το κτίριο της ΚΤ, όπου εισήλθαν στο ισόγειο της Τράπεζας, ζητώντας επίμονα να τους μιλήσει ο Πρόεδρος της ΔΣ του Συγκροτήματος Ανδρέας Αρτέμη και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Κυπρή. Κατά την είσοδο προκλήθηκαν μικροεπεισόδια με άτομα της ασφάλειας της Τράπεζας, ενώ υπήρξαν μικροζημιές σε έπιπλα της τράπεζας. 


Μετά από διαβουλεύσεις των δύο πλευρών και αφού είχε ήδη αφιχθεί σημαντικός αριθμός μελών της ΜΜΑΔ, οι οποίοι εμπόδισαν τα μέλη του Συνδέσμου να μεταβούν στον 5ο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία της ηγεσίας της Τράπεζας, αποφασίστηκε όπως τριμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιόγραφων μεταβεί στο γραφείο του κ. Αρτέμη. 

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Σύνδεσμος θα συναντηθεί στις 11:00 το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα με τον Διοικητή, Πανίκο Δημητριάδη. 

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο κ. Πατσαλίδης τους ανακοίνωσε ότι άρχισε η σύσταση διαμεσολαβητικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από δύο άτομα από την ΕΕ και δύο άτομα από την Κύπρο, ενδεχομένως δικαστές, οι οποίοι "θα εξετάζουν καθημερινά αιτήσεις των μελών του Συνδέσμου που διαπιστώνεται ότι υπάρχει η παραπλάνηση".

Όσον αφορά την εθελοντική μετατροπή των αξιόγραφων σε μετοχές, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι "θα γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να αυξηθεί το premium", ενώ σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι "ισχύουν οι παλαιότερες της προτάσεις, σύμφωνα τις οποίες "θα δίνουν 30-35% premium για τη μετατροπή των μετατρέψιμων αξιόγραφων".

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας του είχε αναφέρει παλαιότερα ότι θα επιδιώξει να βελτιώσει την πρόταση και πρόσθεσε ότι "θα δίνεται τόκος 4% για κάποια χρόνια (πέντε) μέχρι 250.000", ενώ για πέρα των 250.000 ευρώ, αντί θα δίνεται τόκος θα κάνει το παν να ισχύσει το καθεστώς της άλλης πρότασης να δώσουν ένα 33-35% premium". 

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ακόμη ότι "επειδή εξαπατηθήκαμε, παραπλανηθήκαμε αδιαμφισβήτητα, ζητούμε την επιστροφή των λεφτών μας και όπου θέλουν ας τα βρουν" για να τα επιστρέψουν, προσθέτοντας ότι είτε ήθελαν είτε δεν ήθελαν κάποιοι, είναι αντισυνταγματικό να μετατρέψουν σε μετοχές τα μη μετατρέψιμα αξιόγραφα.



Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης αναφέρθηκε σε "αλαλούμ δηλώσεων του Διοικητή της ΚΤ, που μόλις χθες είχε πει σε δηλώσεις και συμβούλευσε όλους τους πολιτικούς να μην μας κοροϊδεύουν ότι όλα θα γίνουν μετοχές", προσθέτοντας ότι "σήμερα ο κ. Πατσαλίδης μας έχει πει ότι δεν υπάρξει νομοσχέδιο για μετοχοποίηση των αξιόγραφων".

"Τελικά ποιού τις δηλώσεις να πιστέψουμε", διερωτήθηκε ο κ. Γιαλλουρίδης, εκφράζοντας την ελπίδα να ευσταθούν οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ.

Ανέφερε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα ο Σύνδεσμος με το Διοικητή της ΚΤ και πρόσθεσε ότι "αυτό το αλαλούμ δηλώσεων μας κούρασε".

πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου