Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Εκθεση Κομισιόν: Ραγδαία επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στο νότο της Ευρωζώνης


Onlycy.com


Οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ του βορρά και του νότου της Ευρωζώνης διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις και την απασχόληση Λάζλο Άντορ δεν βλέπει να βελτιώνεται η κατάσταση το 2013.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών την περίοδο 2009-2011 μειώθηκε κατά 17% στην Ελλάδα, 8% στην Ισπανία και 7% στην Κύπρο και 5 στην Ιρλανδία και την Εσθονία. Οι παραπάνω χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν και τις μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος.

Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει επίσης ότι η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το 11% των Ελλήνων το 2011 αντιμετώπιζε δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, ή την καταβολή του ενοικίου της οικίας τους. Στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στη Λετονία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία και Ισπανία ποσοστά των νοικοκυριών που κυμαίνονταν μεταξύ 6-9% δήλωναν το 2011 αδυναμία να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δαπάνες.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση στις χώρες του νότου είναι πολύ χειρότερη σήμερα και η μείωση του εισοδήματος πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι τα κοινοτικά στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη το 2012 και τα πακέτα των μέτρων λιτότητας που αποφασίστηκαν σε πολλά κράτη μέλη.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Άντορ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην χώρα είναι πολύ χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ επισήμανε ότι πιο ανησυχητικό στοιχεία είναι η δυναμική της αύξησης της ανεργίας. Ο Ούγγρος Επίτροπος θεωρεί ότι η ανεργία έχει επιδεινώσει την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, και χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία τη λήψη μέτρων κοινωνικής πολιτικής με στόχο την αναχαίτιση του φαινομένου. Ο Επίτροπος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το 2013, υπογραμμίζοντας ότι τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι προσπάθειες τόνωσης των επενδύσεων που καταβάλλονται και η σωστή χρησιμοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μπορούν να βοηθήσουν ώστε το 2013 να αναδεχθεί σε έτος καμπής για την Ελλάδα.

Από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει ότι ενώ ο νότος της Ευρωζώνης μαστίζεται από τα κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ο βορράς βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, η ανεργία κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ στις περισσότερες χώρες το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε την παραπάνω περίοδο.

Το 2000 ο μέσος όρος ανεργίας στις χώρες του νότου ήταν 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο του βορρά, το 2007 η διαφορά μηδενίστηκε, ενώ το 2011 εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας και της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, η απόκλιση εκτοξεύτηκε στις 7,5 μονάδες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνιων ανέργων, όπου στη Ελλάδα φτάνουν το 49,6% επί του συνόλου των ανέργων. Στην Κύπρο το 2011 οι μακροχρόνιοι άνεργοι αντιπροσώπευαν το 20,9% του συνόλου των ανέργων, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (42,7%).Η μακροχρόνια ανεργία που αφορά άτομα που αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες, θεωρείται προπομπός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Άντορ τα περισσότερα εθνικά κοινωνικά συστήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν απολέσει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων που είχαν και δεν μπορούν να προστατεύσουν σήμερα επαρκώς τους πολίτες.
Οπως είπε η αντιμετώπιση του προβλήματος περνάει από την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης, ώστε να αποδείξει ότι είναι σε θέση να ξεπεράσει την κρίση, ενώ θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τις αναγκαίες επενδύσεις. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου συστάσεις «α λα καρτ» για κάθε χώρα προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της, ώστε σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση και των κοινοτικών κονδυλίων να αντιμετωπιστεί η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, κατέληξε ο Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου