Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Επισκόπηση 13/05 -19/05

Επισκόπηση 13/05 -19/05 


Επισκόπηση 13/05 -19/05 

Αυξάνονται οι έκτακτοι στο δημόσιο
13/05
Αύξηση παρουσιάζεται στην εργοδότηση εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Απρίλιο του 2019 αυξήθηκε κατά 215 άτομα (0,4%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και έφτασε τα 52.311 άτομα από 52.096 τον Απρίλιο του 2018.
Στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση (4,9%) φθάνοντας τις 17.306 σε σχέση με 16.504 άτομα τον Απρίλιο του 2018.
Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 587 άτομα (-1,6%) στα 35.005 από 35.592.
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 τόσο στη Δημόσια όσο και στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία υπάρχει αύξηση με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (1,6%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 11,4% (394 άτομα).
Σε σχέση με το Μάρτιο του 2019 παρατηρείται αύξηση σε όλες τις κατηγορίες εκτός από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία που παρατηρείται μείωση (-0,4%). Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας (2,0%) που κυρίως οφείλεται στο έκτακτο προσωπικό (4,8%).
Στην Κυβέρνηση περιλαμβάνονται η Δημόσια Υπηρεσία, η Εκπαιδευτική Υπηρεσία, οι Δυνάμεις Ασφαλείας και οι Ωρομίσθιοι Κυβερνητικοί Εργάτες. Στη Δημόσια Υπηρεσία περιλαμβάνονται οι μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι των Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών. Στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία περιλαμβάνεται το μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες καθώς και το προσωπικό του Κέντρου Παραγωγικότητας και του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου. Στις Δυνάμεις Ασφαλείας περιλαμβάνονται η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Εθνική Φρουρά.
Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (Βουλευτές και Εκπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων).
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: Stockwatch

Σε 48ωρη απεργία η συντεχνία «Ισότητα»
13/05
Με πορεία από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Προεδρικό, άρχισε σήμερα η 48ωρη απεργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας,  υπέρ των δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων Ορισμένου και Αορίστου Χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Στο προεδρικό οι διαδηλωτές έδωσαν υπόμνημα στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει για το θέμα.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της συντεχνίας «Ισότητα» Χρίστος Χατζηπαύλου, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης για το θέμα, ενώ όταν ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος τους είπε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και τερματίστηκε η πορεία.
 
Αύριο οι διαδηλωτές της «Ισότητας» θα συγκεντρωθούν εκ νέου στο Υπουργείου Οικονομικών στις 9.30 το πρωί και στη συνέχεια θα πορευθούν προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
«Διεκδικούμε πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων με αυτά των συναδέλφων μονίμων υπαλλήλων, σύμφωνα με την οδηγία 1999/70/ΕΚ, με την οποία υπάρχει ελλιπής συμμόρφωση εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηπαύλου. Η οδηγία, εξήγησε, αναφέρει ότι το κράτος πρέπει σταματήσει να προσλαμβάνει προσωπικό σε έκτακτη βάση για να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να αναγνωρίσει τα ίδια δικαιώματα στους ορισμένου και αορίστου χρόνου υπαλλήλους με αυτά των μονίμων υπαλλήλων. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που αυτή η κατηγορία εργαζομένων έχει τις ίδιες ευθύνες, τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτά των μονίμων υπαλλήλων θα έπρεπε και το κράτος, ως κράτους δικαίου και κράτους προνοίας να εφαρμόζει στην ολότητα το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
«Υπάρχει δυσμενής διάκριση, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, η αρχή της μη διάκρισης και βέβαια η αρχή της νομιμότητας. Υπάρχει μια οδηγία και πρέπει να βρει τον τρόπο η εργοδοτική πλευρά να την εφαρμόσει», είπε. 
 
 
Πρόσθεσε ότι η συντεχνία έχει ετοιμάσει και έναν οδηγό για σωστή εφαρμογή της οδηγίας την οποία απέστειλαν με υπομνήματα σε όλους τους αρμοδίους, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, εξαντλήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση», είπε.
 
Στην κεντρική Κυβέρνηση, εξήγησε, υπάρχουν πάνω από 5000 επηρεαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αορίστου χρόνου και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου άλλοι περίπου 11000, δηλαδή αποτελούν περίπου το 33% της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 
Από τη σημερινή και αυριανή απεργία επηρεάζονται πολλές υπηρεσίες όπως, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Επαρχιακές Διοικήσεις, το Κτηματολόγιο, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, Ταχυδρομεία κ.α.
 
Η «Ισότητα» συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ υπήρξαν συναντήσεις και εντός Σαββατοκύριακου.
 
Όπως είπε ο κ. Χατζηπαύλου, επί της αρχής ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά στην πορεία της συζήτησης έθεσε ορισμένα ζητήματα ως κόκκινη γραμμή για το υπουργείο, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν.
 
«Για αυτό θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κατέλθουμε σε 48ωρη απεργία, προφανώς γιατί δεν υπάρχει διάθεση ή πρόθεση να επιλυθεί το ζήτημα», είπε.
 
πηγή: Stockwatch

Σύσταση ομάδων εργασίας για τα προβλήματα της βιομηχανίας από ΑΚΕΛ και ΚΕΒΕ
13/05
Τα προβλήματα της κυπριακής βιομηχανίας συζητήθηκαν σε σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΕΒΕ υπό τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό το ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού, ο οποίος επεσήμανε πως το κόμμα θεωρεί στην πλειοψηφία τους λογικά και ατιολογημένα τα θέματα που αναδεικνύει το ΚΕΒΕ, αλλά πάντα μέσα σε ένα πλέγμα που εξασφαλίζει και την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως το ΚΕΒΕ έθιξε τα προβλήματα της κυπριακής βιομηχανίας και κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις για την επίλυσή τους. «Νομίζω ότι οι αντιδράσεις του ΓΓ και του ΑΚΕΛ ήταν πολύ θετικές στις εισηγήσεις μας και αναμένουμε να θεσμοθετήσουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων για το καλό των μελών μας αλλά και της οικονομίας», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, σημειώνοντας ότι για μας η βιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας και θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Πολιτείας ευρύτερα.
«Έχουμε ανταλλάξει απόψεις για τα πιο σημαντικά προβλήματα τα οποία τους απασχολούν, έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε ομάδες εργασίας, οι οποίες μετά τις Ευρωεκλογές θα μελετήσουν σε βάθος αυτά τα ζητήματα και θα επιδιώξουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες στην Βουλή για να επιλύσουμε θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη βιομηχανία», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριακού ξεκαθάρισε, επειδή λέγονται διάφορα, όπως είπε, ότι το ΑΚΕΛ δεν τάσσεται ενάντια στους επιχειρηματίες και την επιχειρηματικότητα.
«Εκείνο το οποίο διεκδικούμε είναι να υπάρχει δικαιότερη κατανομή του πλούτου, ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας», είπε ο κ. Κυπριανού και συμπλήρωσε ότι το 2017 το ποσοστό κέρδους ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% ενώ το ποσοστό των μισθών μειώθηκε κατά 4,3%.
«Και με το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στο θέμα των ενοικίων και στους άλλους κοινωνικούς τομείς, εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική από την πλευρά του κράτους για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων». Είπε τέλος ότι το κόμμα «έχει την καλή διάθεση να συνεργαστούμε με το ΚΕΒΕ εκεί και όπου τα αιτήματα είναι δικαιολογημένα και θεωρώ ότι στην πλειοψηφία των θεμάτων που έχουν τεθεί σήμερα τα αιτήματα είναι και λογικά και αιτιολογημένα, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να δούμε πώς τα επιλύουμε, πάντοτε επαναλαμβάνω μέσα σε ένα πλέγμα που θα εξασφαλίσει ότι  θα επιλυθούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέδειξε ως σημαντικά ζητήματα της κυπριακής βιομηχανίας, τα θέματα των βιομηχανικών και βιοτεχνικών ζωνών, τα θέματα που σχετίζονται με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι υψηλό με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα κάποιων προϊόντων αλλά και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την πιο αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα λειτουργία των επιχειρήσεων.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ έθεσε συγκεκριμένα θέματα στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο έχει κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για την επίλυση τους. «Άρα δεν μένουμε μόνο στο να παραπονιόμαστε αλλά έχουμε δώσει και προτάσεις λύσεων, τα οποία θα εξετάσουμε ξανά μετά τις ευρωεκλογές για να προχωρήσουμε προς τη Βουλή».
πηγή: Διάλογος

10 χιλιάδες άνεργοι βρήκαν δουλειά, αλλά 8 χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία
17/05
Κινούμενη άμμος η αγορά εργασίας
Με κινούμενη άμμο μοιάζει η αγορά εργασίας, αφού υπάρχει ροή από την ανεργία προς την απασχόληση αλλά και το αντίστροφο.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2018 δέκα χιλιάδες άνεργοι βρήκαν δουλειά και πέρασαν στην απασχόληση.
Ωστόσο άλλοι οκτώ χιλιάδες πέρασαν από την απασχόληση στην ανεργία. Επίσης εννέα χιλιάδες εργαζόμενοι και δύο χιλιάδες άνεργοι πέρασαν στην αδράνεια. Ειδικότερα, 388 χιλιάδες, οι οποίοι βρίσκονταν στην απασχόληση το τρίτο τρίμηνο, παρέμειναν στην απασχόληση και το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ άλλοι οκτώ χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία και εννέα χιλιάδες πέρασαν στην αδράνεια.
Επίσης, 23 χιλιάδες οι οποίοι βρίσκονταν στην ανεργία παρέμειναν στην ανεργία και το τέταρτο τρίμηνο, ενώ άλλοι δέκα χιλιάδες πέρασαν στην απασχόληση και δύο χιλιάδες πέρασαν στην αδράνεια. Ακόμη, 200 χιλιάδες οι οποίοι βρίσκονταν στην αδράνεια παρέμειναν στην αδράνεια, ενώ άλλοι εφτά χιλιάδες πέρασαν στην απασχόληση και δύο χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία.
Μεγαλύτερη η ροή προς την ανεργία για τους άνδρες
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι στους άνδρες η ροή από την απασχόληση προς την ανεργία (5 χιλιάδες) ήταν μεγαλύτερη από τη ροή από την ανεργία προς την απασχόληση (4 χιλιάδες). Αντίστοιχα στις γυναίκες η ροή από την ανεργία προς την απασχόληση (6 χιλιάδες) ήταν μεγαλύτερη από τη ροή από την απασχόληση προς την ανεργία (4 χιλιάδες).
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
πηγή: Διάλογος

Εντός του 2019 η μεταρρύθμιση δημοσίου
17/05
Δεν τα βάζει κάτω η κυβέρνηση και επιμένει στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, τοποθετώντας την χρονικά «εντός του 2019».
Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας για να καταστεί πιο αποτελεσματική και αποδοτική, αποτελεί προϋπόθεση για επιτυχημένη μετάβαση σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και στήριξη των επιχειρήσεων, αναφέρει το υπουργείο οικονομικών στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2020-2022.
Βασικές παράμετροι για την οριζόντια μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας αποτελούν η συγκράτηση των κρατικών δαπανών και του κρατικού μισθολογίου, η ενίσχυση της ευελιξίας της δημόσιας υπηρεσίας μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων για καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και η εισαγωγή νέου νομοθετικού πλαισίου αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και επιλογής υποψηφίων για προαγωγές καθώς και η αναδιοργάνωση κρατικών υπηρεσιών με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
«Η κυβέρνηση, μετά την καταψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, προχώρησε σε νέες διαβουλεύσεις με σκοπό τον καταρτισμό νέων νομοθετημάτων, τα οποία προτίθεται να τα υποβάλει εκ νέου στη βουλή των αντιπροσώπων εντός του 2019, σε μια νέα προσπάθεια για προώθηση της μεταρρύθμισης στα οριζόντια θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρεται.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε μήνυμα του στην ετήσια έκθεση του υπουργείου για το 2018, αναφέρει ότι η «προώθηση αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας παραμένει για μας η ύψιστη προτεραιότητα και ως εκ τούτου ως υπουργείο οικονομικών συνεχίζουμε με τις προσπάθειες για την οριζόντια μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία για θέματα πρόσληψης, αξιολόγησης και ανέλιξης προσωπικού, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια με την αγορά κλπ».
Παράλληλα, μέσα από το σχέδιο δράσης για βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου: «Απλά και αποτελεσματικά», προωθείται περαιτέρω η αναθεώρηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και η απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να ελαχιστοποιηθεί το διοικητικό κόστος και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι επενδύσεις. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση δράσεων απλοποίησης σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις και την εξυπηρέτηση του κοινού.
Υπάρχει επίσης ανάγκη για περαιτέρω χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Η υλοποίηση της στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης ψηφιακής στρατηγικής, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.
Ως εκ τούτου, απαιτείται η υλοποίηση δράσεων από όλα τα υπουργεία που να στοχεύουν στην επέκταση και αναβάθμιση των πληροφοριών και υπηρεσιών που παρέχονται ηλεκτρονικά από το κράτος μέσω της ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας «Αριάδνη».
Τονίζεται ότι θα πρέπει επίσης να προωθηθεί περαιτέρω η διευκόλυνση της πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το κράτος καθώς και διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, με στόχο τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: Stockwatch







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου