Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Επισκόπηση 06-12/05


Επισκόπηση 06-12/05
Κακίζει δηλώσεις Ι. Μάτση η ΕΤΥΚ
07/05
Τις δηλώσεις του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννη Μάτση για το μισθολόγιο κακίζει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).
Σε εγκύκλιο της σημειώνει ότι οι δηλώσεις του έχουν στόχο να «παραπλανήσουν τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη και αντίκεινται στις πρόνοιες του ίδιου του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων».
«Είναι λανθασμένη και πολύ επικίνδυνη για τους εργαζόμενους η τοποθέτηση ότι, επειδή η συλλογική σύμβαση δεν έχει ανανεωθεί, η εργοδοτική πλευρά δικαιούται να μην την τηρεί ή επειδή έχει θέσει αίτημα για διαφοροποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών, έχει το δικαίωμα να το εφαρμόσει μονομερώς», σημειώνει.
Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2018, ο κ. Μάτσης που απαντούσε σε σχετικό ερώτημα επεσήμανε ότι η συντεχνία υποστηρίζει ότι είναι καθήκον της τράπεζας να καταβάλει την προσαύξηση. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας, διότι η συλλογική σύμβαση έχει λήξει», είπε.
Η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων αλλά και μέσα και από αποφάσεις του υπουργείου εργασίας, «είναι ξεκάθαρο ότι, έστω κι αν μια συλλογική σύμβαση δεν έχει ανανεωθεί, οι πρόνοιές της συνεχίζουν να δεσμεύουν την εργοδοτική πλευρά όπως δεσμεύουν και τους εργαζόμενους. Οι υφιστάμενες συμφωνίες διαφοροποιούνται μόνο ύστερα από υπογραφή νέας συμφωνίας».
Επίσης, σημειώνει, καμιά πλευρά δεν έχει το δικαίωμα, επειδή έχει ζητήσει τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών, να εφαρμόζει μονομερώς και χωρίς νέα συμφωνία αυτό που έχει θέσει ως αίτημα.
Η ΕΤΥΚ επαναλαμβάνει ότι η παραχώρηση των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ αποτελεί υποχρέωση της Τράπεζας με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες και υπάρχουν για το θέμα αυτό αποφάσεις του υπουργείου εργασίας, τις οποίες η Ελληνική Τράπεζα οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει.
Σημειώνει ότι ως ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο της υπουργού εργασίας, η οποία επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για επίλυση των υφιστάμενων διαφορών με την Ελληνική Τράπεζα, η Οργάνωση δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης για λήψη δυναμικών μέτρων, λόγω των εξόφθαλμων παραβιάσεων των υφιστάμενων συμφωνιών στις οποίες προβαίνει εδώ και αρκετό καιρό η Τράπεζα.
Γ.Χ.
Πηγή: Stockwatch

Παρατείνεται η διαβούλευση για υπηρεσίες ευημερίας
07/05
Παράταση έως τις 20 Μαΐου δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας.
Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρατείνεται μέχρι και τις 20/5/2019 λόγω σχετικών αιτημάτων που υποβλήθηκαν από οργανωμένα σύνολα και άλλους ενδιαφερόμενους.
Η διαβούλευση είχε προκηρυχθεί στις 15/4/2019, προκειμένου κοινωνικοί εταίροι, αρμόδιοι φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση με την κατάθεση ουσιαστικών απόψεων και προτάσεων, ούτως ώστε να συνεισφέρουν στην περαιτέρω βελτίωση των προτεινόμενων αλλαγών.
Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σημειώνεται ότι στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και δημόσιος διάλογος, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα.
 Πηγή:ΚΥΠΕ

Δίωρη στάση εργασίας υπαλλήλων αορίστου χρόνου
08/05
Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα  Παγκύπρια  οι υπάλληλοι της Δημόσιας υπηρεσίας εργοδοτούμενοι  ορισμένου και αορίστου χρόνου με την στήριξη των μονίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ της Παγκύπριας  Συντεχνίας Ισότητας Πρόδρομο Χριστοφή . Στην Πάφο οι υπάλληλοι της Δημόσιας υπηρεσίας κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 έξω από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη ενώ στην Λευκωσία συγκεντρώθηκαν έξω από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου καθώς και στα κατά τόπους γραφεία στις υπόλοιπες πόλεις.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως η σημερινή
 δίωρη στάση εργασίας θα επαναληφθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή και στις 15 Μαΐου  λόγω του ότι όπως εξήγησε η Δημοκρατία δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία 1999/70/ ΕΚ που αφορά την ίση μεταχείριση των εκτάκτων σε σχέση με τους αντίστοιχους μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι θα πρέπει – όπως είπε- να συγκριθούν με τον αντίστοιχο υπάλληλο.

Ο κ. Χριστοφή είπε πως η Παγκύπρια
 Συντεχνία Ισότητας ζητά την εξίσωση των δικαιωμάτων, των όρων και των συνθηκών απασχόλησης Εργοδοτουμένων Ορισμένου και Αορίστου Χρόνου  («εκτάκτων») και των αντίστοιχων μονίμων υπαλλήλων (comparable permanent workers), οι οποίοι ασκούν τα ίδια ή όμοια καθήκοντα κι αναλαμβάνουν τις ίδιες ευθύνες (ρήτρα 4 της Συμφωνίας-Πλαισίου της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ, άρθρα 20 και 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ)
 
Επίσης αξιώνουν τον τερματισμό της πρακτικής σύναψης παράνομων/καταχρηστικών συμβάσεων ορισμένης διάρκειας, για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
  Κατοχύρωση των υφιστάμενων συμβασιούχων ορισμένης διάρκειας που ασκούν καθήκοντα στα πλαίσια πάγιων και διαρκών αναγκών (σεβασμός του δικαιώματος στην εργασία, που κατοχυρώνεται από σειρά νομοθετημάτων και δεσμευτικών κειμένων και τη ρήτρα 5 της Συμφωνίας-Πλαισίου της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ).
 
Απαιτούμε είπε ο κ. Χριστοφή πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό, Διεθνές και Εσωτερικό Δίκαιο, για τους εκπρόσωπους εργαζομένων, όσον αφορά τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας.
 

Σημειώνεται πως η στάση εργασίας ήταν Παγκύπρια και έγινε σε όλες τις πόλεις στα κατά τόπους γραφεία. Στην συντεχνία είναι εγγεγραμμένα 3.000 μέλη με διάφορα καθεστώτα.
Πηγή:ΚΥΠΕ


ΑΠΟΞΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΗΚ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
08/05
Ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ:
"Η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας πολιτική αποδυνάμωσης και αποξήλωσης της ΑΗΚ αποφάσισε να την απογυμνώσει με τη μέθοδο της εκταμίευσης των αποθεματικών της. Η Κυβέρνηση παραπλανεί τους πολίτες όταν μιλά για 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ αποθεματικά γιατί σε αυτό περιλαμβάνονται οι επενδύσεις που έκανε από το 1952 μέχρι 31/12/2017 σε έργα ανάπτυξης.
Τα ταμειακά διαθέσιμα κονδύλια σε τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια και εκ των πραγμάτων αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ΑΗΚ πρέπει να αφεθεί να επενδύσει σε νέες, υψηλών προδιαγραφών και τεχνολογίας, ενεργειακές υποδομές (όπως έξυπνα δίκτυα, έξυπνους μετρητές, σε ΑΠΕ, Αντιρρυπαντικές Τεχνολογίες για μείωση των ρύπων κλπ), πέραν των έργων εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του Δικτύου Μεταφοράς και Διανομής να καλύψει τις προβλεπόμενες ανάγκες σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις άλλες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την Ρ.Α.Ε.Κ.
Τα έργα αυτά επιστρέφουν πολλαπλάσια αξία στην κυπριακή κοινωνία, καθώς αποτελούν κομβικής σημασίας επενδύσεις στη διαχείριση ενός αγαθού πρωτεύουσας σημασίας όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ΑΗΚ είναι επίσης υποχρεωμένη να εξασφαλίζει την καθολικότητα και την ασφάλεια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Μήπως αντί αυτών, θέλουν τα λεφτά στο κρατικό ταμείο για να ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι πολίτες;
Επιπρόσθετα η ΑΗΚ θα είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές Νομοθεσίες και τυχόν αποστέρηση έστω και μέρους των ταμειακά διαθέσιμων κονδυλίων θα την θέσει αυτόματα σε μειονεκτική θέση, με το κόστος δυστυχώς να το επωμίζονται και πάλι οι πολίτες. Αυτό το κόστος οι πολίτες το πιθανότερο θα το επωμιστούν διαμέσου αύξησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αφού η ΡΑΕΚ λαμβάνει υπόψη το ύψος των αποθεματικών της ΑΗΚ στην διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι για αυτούς τους λόγους που θεωρούμε ότι σωστά το Δ.Σ και η Διεύθυνση της ΑΗΚ αντιτίθεται στο συγκεκριμένο θέμα και έχουν προβάλει τεκμηριωμένα επιχειρήματα επί αυτού, για διασφάλιση της απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΗΚ ως Καθετοποιημένου Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελεί με επιτυχία το κοινωφελές έργο που της ανάθεσε η Πολιτεία και ενισχυμένη και ενδυναμωμένη να συνεχίσει το έργο της στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι η Κυβέρνηση με την ενέργεια αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και την καλεί άμεσα να τερματίσει τέτοιου είδους ενέργειες. Καλεί επίσης τα πολιτικά κόμματα να μην εγκρίνουν το σχετικό Νομοσχέδιο προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον.
 
Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα επαγρυπνούν και θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα, έτοιμοι να αντιδράσουν αν χρειαστεί για να προστατέψουν το ρόλο και την αποστολή της ΑΗΚ ως δημόσιου οργανισμού κοινής ωφελείας
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
8 Μαΐου 2019"
Πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου