Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Επισκόπηση 01-05/05


Επισκόπηση 01-05/05

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
01/05
Η κοινή διακήρυξη που αναγνώστηκε στην διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/04 από την ΠΕΟ και τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES, DAU-SEN που συνδιοργανώνουν τη μεγάλη Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 1ης Μαΐου στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη στο Λήδρα Πάλλας:
"Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.
Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους, έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη. Τα οράματα τους παραμένουν διαχρονικά και αποτελούν φάρο καθοδήγησης στους αγώνες των εργαζομένων για εργασία με δικαιώματα, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα από κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής συναδέλφωσης άνοιξαν νέους δρόμους και πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.
Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ενάντια στο φασισμό, τον ρατσισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Καταδικάζουμε τους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, που συνεχίζουν να αποτελούν μέσο επιβολής των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων των κυριάρχων δυνάμεων του πλανήτη. Στην εύφλεκτη και ταραγμένη περιοχή μας, αυτές οι επεμβάσεις προκαλούν το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Για τους εργαζομένους της Κύπρου η Πρωτομαγιά αποτελεί και μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.
Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στον στόχο για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε.
Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.
Mετά την διακοπή των συνομιλιών στο Γκρανς Μοντανά το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια άγονη στασιμότητα η οποία δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού μας.
Καλούμε τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν το γρηγορότερο στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων στο πλαίσιο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες στο Κραν Μοντανά.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη αντιμέτωπους με τις σκληρές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τις επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, την όξυνση της κοινωνικής ανισότητας, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας φτωχοποίησαν τους λαούς και έχουν ανοίξει τον δρόμο στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στην άνοδο των ακροδεξιών φασιστικών δυνάμεων.
Στην πατρίδα μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης μεταξύ τους
Καλούμε τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας και ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Να αναπτύξουμε από κοινού ταξικούς αγώνες για να υπερασπιστούμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.
- Μαζί για λύση επανένωση 
- Για εργασία με δικαιώματα.
- Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά "
 Πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)

Στα βαθιά για 50 χιλιάδες μισθούς
03/05
Στα βαθιά μπήκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε ουσιώδεις κλάδους του ιδιωτικού τομέα που επηρεάζουν πέραν των 50 χιλ. εργαζομένων.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη σκιά της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας αλλά και του μουδιάσματος που φαίνεται να υπάρχει φέτος σε αρκετούς τομείς, όπως το λιανεμπόριο.
Η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων αφορά τον οικοδομικό τομέα, τις τράπεζες, τα ξενοδοχεία, την ξυλουργική βιομηχανία, τα μεταλλουργεία και τα λιμάνια.
Επίσης δεκάδες άλλες συμβάσεις επιχειρήσεων είναι σε αναμονή των εξελίξεων στους πιο πάνω κλάδους, ιδίως στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία θεωρείται βαρόμετρο και για άλλους τομείς της αγοράς εργασίας.
Όλες οι συμβάσεις έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου πλην αυτής στην οικοδομική βιομηχανία, η ανανέωση της οποίας εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2015.
Οι πληροφορίες φέρουν την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να υποβάλλει το αργότερο μέχρι την άλλη βδομάδα μεσολαβητική πρόταση για την ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, στο πλαίσιο κοινής συνάντησης.
Η πρόταση, όπως ανέφερε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου, θα «αγγίζει» τέσσερα ακανθώδη ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τις εργασιακές σχέσεις στις κατασκευές.
Τα θέματα αυτά αφορούν στο ύψος των φιλοδωρημάτων κατά τις εορτές και αργίες, στην παραχώρηση υπερωριακού επιδόματος μετά από συμπλήρωση 38 ωρών εργασίας, οι οποίες κατοχυρώνονται πλέον νομικά και στις εισφορές του ταμείου προνοίας.
Η υπουργική πρόταση προβλέπει επίσης την παραχώρηση ταμείου προνοίας ύψους 3% για όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές και όχι από μεμονωμένες εργοληπτικές εταιρείες.
Σε ότι αφορά του νεοεισερχόμενους στις κατασκευές, το ύψος της εισφοράς του εργοδότη στο ταμείο προνοίας θα είναι 1% και σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών να φτάνει μέχρι το 3%.
Οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία συνεισφέρουν σήμερα στο ταμείο προνοίας 6%.
Επισημαίνεται ότι οι συντεχνίες αξιώνουν και σταδιακή επαναφορά των αποκοπών ύψους 14% που είχαν επιβληθεί στην οικοδομική βιομηχανία .
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για συμβάσεις στις τράπεζες
Η υπουργός εργασίας παράλληλα με τον κατασκευαστικό τομέα έχει επιληφθεί και των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΤΥΚ και Τράπεζας Κύπρου, που δεν άπτονται μόνο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που έληξε τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά και των αιτημάτων της εργοδοτικής πλευράς για κατάργηση όλων των αυτόματων αυξήσεων όπως της ΑΤΑ και των ετήσιων προσαύξησεων.
Είναι η πρώτη φορά, μετά τη διάλυση του εργοδοτικού συνδέσμου τραπεζών, που οι τράπεζες θα παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΚ, με κοινό αίτημα την κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων και αλλαγής του συστήματος προαγωγών.
Ωστόσο, η οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων έχει θέσει στο τραπέζι επιπρόσθετα των διεκδικήσεων στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων και αίτημα για την καταβολή προσαύξησης και ΑΤΑ για το 2019.
Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων τραπεζών, που ελέγχουν τα δύο τρίτα της τραπεζικής αγοράς, είναι σαφείς ως προς το αίτημα τους να δίδονται προσαυξήσεις βάσει απόδοσης, αντί αρχαιότητας.
Η ΕΤΥΚ με επιστολή της προς τις διευθύνσεις των τραπεζών, επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου που καθιστά σαφές ότι, τόσο η ετήσια προσαύξηση, όσο και η ΑΤΑ, αποτελούν μέρος των ακαθάριστων απολαβών και συνιστούν ιδιοκτησία, όπως προβλέπει σχετικά το άρθρο 23 του Συντάγματος.
Υπό το νέο αυτό πρίσμα των απαιτήσεων των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, καλείται η υπουργός εργασίας να λύσει τον γόρδιο δεσμό με στόχο να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη στις τράπεζες.
Η κ. Αιμιλιανίδου, περιορίστηκε να δηλώσει στη StockWatch ότι η ίδια συνομιλεί με τις διευθύνσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας καθώς και με την ηγεσία της ΕΤΥΚ.
«Είναι δύσκολες και κρίσιμες οι διαβουλεύσεις και η οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση ενδεχομένως να χαλάσει το κλίμα που δημιουργείται», παρατήρησε η υπουργός εργασίας.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες εκτιμούν ότι η παραχώρηση ετήσιας προσαύξησης και ΑΤΑ στο προσωπικό τους, συνεπάγεται με ένα κόστος κοντά στο 5%, μαζί με τα υπόλοιπα ωφελήματα και το κόστος του ΓεΣΥ.
Στα κάρβουνα οι ξενοδόχοι
Μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% και αύξηση επιδομάτων που παραχωρούνται για τις εορτές και αργίες, διεκδικούν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Στις 8 Ιανουαρίου οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ απέστειλαν στον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ σειρά οικονομικών αιτημάτων το κόστος των οποίων ανέρχεται πέραν του 10%.
Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων οι συντεχνίες ζητούν αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη στο ταμείο προνοίας, από 5% σε 10%.
Σε ότι αφορά την εργασία κατά τις Κυριακές οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση του επιδόματος κατά 50% και πασχαλινό επίδομα ίσο με το 30% του μηνιαίου μισθού (ΑΤΑ συν βασικός).
Επίσης στο λιμάνι Λεμεσού οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μετά από παρέμβαση της υπουργού εργασίας η πολύμηνη εργατική διαφορά παραπέμφθηκε σε διαιτησία.
Ωστόσο, οι συντεχνίες έχουν προειδοποιήσει με λήψη απεργιακών μέτρων στις 9 Μαΐου.
Μισθολογικές αυξήσεις και αύξηση επιδομάτων που κοστολογούνται πέραν του 8%, οι συντεχνίες διεκδικούν και για τους εργαζόμενους στις μονάδες αφαλάτωσης.
Του Λεύκου Χρίστου
Πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου