Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Επισκόπηση 19/05 - 25/05


Επισκόπηση 19/05 - 25/05
Χωρίς ενστάσεις οι εφέσεις για τους μισθούς στο δημόσιο
21/05
Η ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου εξέτασε χθες στο πλαίσιο εσωτερικής πρακτικής τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με αφορμή την έφεση που έχει υποβάλει η νομική υπηρεσία κατά της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου σε σχέση με τις αποκοπές και περικοπές μισθών των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η νομική υπηρεσία έχει καταχωρήσει στο ανώτατο τρείς εφέσεις σε αντίστοιχες αποφάσεις του τριμελούς διοικητικού δικαστηρίου.
Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που επέβαλαν το πάγωμα των προσαυξήσεων, την εισφορά 3% στο σχέδιο συντάξεων και στη μείωση απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενο το άρθρο 23 του Συντάγματος για προστασία της περιουσίας.
Η νομική υπηρεσία καταχώρησε έφεση για αναστολή του διατάγματος των αποφάσεων του πρωτόδικου δικαστηρίου για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και με αναδρομική ισχύ σε όσους υπάλληλους ή συνταξιούχους του δημοσίου έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Το ανώτατο εξέτασε χθες τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τις εφέσεις της νομικής υπηρεσίας και ειδικότερα το αίτημα για αναστολή των πρωτόδικων αποφάσεων και κατά πόσο οι εφέσεις θα εξεταστούν ή όχι από τη διευρυμένη σύνθεση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Η διαδικασία και οι σχετικές αποφάσεις που έλαβε χθες το ανώτατο με στόχο της επίσπευση της εξέτασης των εφέσεων θα τεθούν γραπτώς υπόψη της νομικής υπηρεσίας.
O γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης δήλωσε χθες στη StockWatch ότι όντως το ανώτατο εξέτασε το διαδικαστικό μέρος και είναι σημαντικό, όπως είπε, ότι δεν υποβλήθηκαν οποιεσδήποτε ενστάσεις, και ότι σύντομα θα ενημερωθεί επίσημα η νομική υπηρεσία, τόσο επί των σημερινών αποφάσεων του ανωτάτου, όσο και για τα υπόλοιπα διαδικαστικά ζητήματα, κυρίως νομικής φύσης.
Την ίδια ώρα, η νομική υπηρεσία, το υπουργείο οικονομικών και η προεδρία, καταρτίζουν τη νομική επιχειρηματολογία κατά της επίμαχης απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου.
Μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων που θα τεθούν, είναι η επίκληση του άρθρου 1 του πρώτου πρωτοκόλλου της σύμβασης των πολιτών της Ευρώπης που λέει ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να θεσπίζει νόμους προς το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον τότε (2012 και 2013) όπως και το 1974 επέβαλε την εφαρμογή αποφάσεων με βάση το δίκαιο της ανάγκης.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως έχουν τονίσει κατά καιρούς ο ΠτΔ και ο υπουργός οικονομικών, το κράτος αν δεν ελάμβανε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ από διεθνείς πιστωτές, θα κήρυττε στάση πληρωμών.
Οι διεθνείς πιστωτές, είχαν θέσει προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις για να παραχωρήσουν σταδιακά και με βάση τη δανειακή σύμβαση, τις σχετικές δόσεις.
Μεταξύ των προϋποθέσεων προβλεπόταν η μείωση του εργατικού κόστους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, θα συνεπάγεται σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Δεν είναι βέβαιο ακόμη κατά πόσο το κόστος των κρατικών ταμείων θα περιοριστεί στις αποζημιώσεις που θα παραχωρηθούν με αναδρομική ισχύ προς εκείνους οι οποίοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή αν θα δοθεί σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε κάνει λόγο για πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος €800 εκ., αρχηγοί κομμάτων είχαν δηλώσει μετά τη σχετική σύσκεψη στο προεδρικό ότι το κόστος θα ξεπεράσει το €1 δισ. ενώ αναλυτές ανεβάζουν το κόστος στα €2,3 δισ., λαμβανομένου υπόψη ότι τα κρατικα ταμεία θα πρέπει να αποζημιώσουν περίπου 84 χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου, συνταξιούχους, ημικρατικούς, ανεξάρτητους αξιωματούχους και του προσωπικού τους.
Θα επηρεαστούν επίσης και όσοι ανεξάρτητοι οργανισμοί διέπονται από συμβάσεις του δημόσιου ή του ημιδημόσιου τομέα.
Του Λεύκου Χρίστου
 πηγή: Stockwatch

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
21/05
Ακόμη ένα τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συγκλόνισε χθες την Κύπρο.
Ακόμη ένας εργαζόμενος δεν επέστρεψε στην οικογένεια του από την εργασία του . Τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν καταντήσει μάστιγα. Η αύξηση είναι σχεδόν σε όλους τους κλάδους. Όμως στον κλάδο των κατασκευών, που είναι ένας κλάδος υψηλού κινδύνου, το τελευταίο διάστημα κάθε βδομάδα έχουμε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα κάτι που υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη εκτίμηση κινδύνου και η λήψη μέτρων Ασφάλειας.
Δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες με στόχο το υπέρμετρο κέρδος επιλέγουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων Ασφάλειας και Υγείας και θέτουν τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή.
Η ασυδοσία και η μη εφαρμογή από μεγάλη μερίδα εργοδοτών των υποχρεώσεων που η νομοθεσία προβλέπει, δυστυχώς οφείλεται και στην αδυναμία του Υπουργείου Εργασίας να ασκήσει αποτελεσματικό και συστηματικό έλεγχο των χώρων εργασίας.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα, επιφορτισμένο με το καθήκον της εφαρμογής της νομοθεσίας, έχει ευθύνη να πατάξει την παρανομία και την ανευθυνότητα των εργοδοτών που βάζουν το κέρδος πάνω από την ζωή και αρτιμέλεια των εργαζομένων τους.
Πριν από ένα χρόνο η ΠΕΟ πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Τότε το Υπουργείο μας κάλεσε να υποβάλουμε εισηγήσεις. Δώσαμε πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Εισηγηθήκαμε μεταξύ άλλων:
 
• Εισαγωγή της Υποχρεωτικής Κατάρτισης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας και υποχρεωτική κατάρτιση των εργαζομένων στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε τομείς υψηλού κινδύνου όπως η οικοδομική βιομηχανία.
• Εισαγωγή υποχρεωτικών πρότυπων επαγγελματικών προσόντων σ’ όλους τους κλάδους και διασύνδεση τους με την Ασφάλεια και Υγεία.
• Ψήφιση της νομοθεσίας που επιτρέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου ως ένας επιπρόσθετος μηχανισμός για συμμόρφωση των εργοδοτών με τη νομοθεσία.
• Οι επιθεωρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας να αυξηθούν ούτως ώστε οι εργοδότες να νιώθουν ότι ελέγχονται για τις ενέργειες τους.
• Έλεγχος για τη σύσταση και τη λειτουργία Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σ’ όλους τους χώρους εργασίας και δημοσιοποίηση από το Τ.Ε.Ε. των χώρων που υπάρχουν και λειτουργούν επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας.
Η ΠΕΟ απαιτεί από τους εργοδότες επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν από την νομοθεσία και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων τους. Ταυτόχρονα αναμένουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα πάρει μέτρα που να δείχνουν το ζήτημα της Ασφάλειας και Υγείας είναι στις προτεραιότητες του.
 Πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)
Τερματισμό της απεργίας αποφάσισε η «Ισότητα»
22/05
Τον τερματισμό των απεργιακών του μέτρων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα».
Σε ανακοίνωσή της, η Συντεχνία αναφέρει ότι το ΔΣ, αφού έλαβε υπόψη το αποτέλεσμα των επαφών του με όλες, σχεδόν, τις πολιτικές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα την εκπεφρασμένη βούληση τους για στήριξη ή/και διευθέτηση του ζητήματος, αποφάσισε να τερματίσει τα απεργιακά μέτρα.
 
Όπως σημειώνει από τη Δευτέρα, 27/05/2019, αρχίζει ο διάλογος, με εντατικούς ρυθμούς, για επίλυση των ζητημάτων, το συντομότερο δυνατό.
 πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου