Επισκόπηση
8-14/10
Μονόωρη
στάση εργασίας σε ΚΕΠ Λευκωσίας
12/10
Σε μονόωρη
στάση εργασίας προχώρησαν στις 08:00
σήμερα οι λειτουργοί Κέντρου Εξυπηρέτησης
(ΚΕΠ) Λευκωσίας 2 (Λεωφ. Μακαρίου Γ’)
λόγω περιστατικού βίας που συνέβη
χθες από εξαγριωμένο πολίτη.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει τη λύπη του και τις απολογίες του για την ταλαιπωρία του κοινού που προέκυψε για μια ώρα και σημειώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας του προσωπικού στα ΚΕΠ.
Το νέο περιστατικό βίας εναντίον λειτουργών συνέβη όταν εξαγριωμένος πολίτης αρνήθηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες των λειτουργών του ΚΕΠ αναφορικά με τον νομότυπο τρόπο υποβολής αίτησης για προεξέταση για έκδοση μαθητικής άδειας οδήγησης της συζύγου του.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει τη λύπη του και τις απολογίες του για την ταλαιπωρία του κοινού που προέκυψε για μια ώρα και σημειώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας του προσωπικού στα ΚΕΠ.
Το νέο περιστατικό βίας εναντίον λειτουργών συνέβη όταν εξαγριωμένος πολίτης αρνήθηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες των λειτουργών του ΚΕΠ αναφορικά με τον νομότυπο τρόπο υποβολής αίτησης για προεξέταση για έκδοση μαθητικής άδειας οδήγησης της συζύγου του.
Πηγή: stockwatch
Ψήνουν χαλάρωση του νόμου εκποιήσεων
12/10Ιδιαίτερο προβληματισμό στα κόμματα προκαλεί το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και προς το σκοπό αυτό οι βουλευτές φαίνεται να αναζητούν λύσεις για χαλάρωση των πιέσεων που δέχονται οι δανειολήπτες.
Τα πλείστα κόμματα έκριναν σήμερα ως επείγουσα την ανάγκη διεξαγωγής συζήτησης στο κεφάλαιο Δ’ της ολομέλειας της βουλής, για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους δανειολήπτες και τους εγγυητές λόγω της εφαρμογής του νέου πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Οι ρυθμίσεις για τις εκποιήσεις, που πέρασαν με 27 ψήφους υπέρ και 24 ψήφους κατά, αφορούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με τις ρυθμίσεις μεταξύ άλλων, τροποποιείται ο βασικός νόμος έτσι ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή μεταξύ άλλων, η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες.
Παράλληλα, αναθεωρείται το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι παλαιές δικαστικές αποφάσεις, χρέη δικαστικών αποφάσεων ή διαιτησίες θα καλύπτονται από το νέο νομικό πλαίσιο.
Τα δύο ζητήματα που εκκρεμούν προς συζήτηση αφορούν θέματα που έχουν εγγραφεί από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΚΟ και έχουν να κάνουν με τη μαζική αποστολή επιστολών σε δανειολήπτες για προειδοποίηση εκποίησης κύριας κατοικίας και τις συνέπειες των εν λόγω εξελίξεων στην οικονομία και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε εγγυητές και δανειολήπτες από την εφαρμογή του νέου πλαισίου όπως έχει ψηφιστεί, αντίστοιχα.
Μετά από εισήγηση που εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης για κοινή συζήτηση των δύο θεμάτων την επόμενη εβδομάδα, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υποστήριξε ότι τα θέματα πρέπει να συζητηθούν αρχικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μετά στην ολομέλεια, έτσι ώστε να προκύψουν αποτελέσματα από τη συζήτηση κάτι στο οποίο διαφώνησαν τα πλείστα κόμματα υποστηρίζοντας άμεση συζήτησή τους στην ολομέλεια της βουλής.
Οι βουλευτές τόνισαν παράλληλα, την ανάγκη να τεθούν όρια στον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες έναντι των δανειοληπτών και να προωθηθούν συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για την προστασία των δανειοληπτών.
Τα κόμματα τοποθετήθηκαν επί της ανάγκης συζήτησης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη να συμφωνεί με την πρόταση της κ. Ερωτοκρίτου για αρχική συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.
«Δεδομένου ότι πολύ σύντομα θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών στο σχέδιο της κυβέρνησης και γνωρίζοντας ότι οι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν μόνο μέσω της επιτροπής και όχι στην Ολομέλεια, συμφωνούμε με την πρόταση της κ. Ερωτοκρίτου», είπε ο κ. Τορναρίτης. «Παίρνουμε το θέμα ζεστά και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στις τράπεζες που υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές, να προσέξουν καλά», πρόσθεσε.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο λόγος της κατάθεσης του θέματος, είναι λόγω του νέου σκηνικού που έχει προκύψει με την νέα νομοθεσία που παρέχει στις τράπεζες τη δυνατότητα για ταχύτατες εκποιήσεις. Ταυτόχρονα σημείωσε, όλα όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν έχουν υλοποιηθεί και ως εκ τούτου, η βουλή οφείλει να ασκήσει πίεση, υποστήριξε.
Τόνισε ότι το σχέδιο Εστία δεν θα περάσει από τη βουλή καθώς αποτελεί σχέδιο και όχι νόμο, προσθέτοντας πως δεν αποτελεί ανάχωμα στις εκποιήσεις εφόσον «θα αφορά μόνο μικρή μερίδα δανειοληπτών οι οποίοι μάλιστα, δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν», όπως είπε, καταλήγοντας πως γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να γίνει η συζήτηση στην ολομέλεια.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, αναφέρθηκε στις τράπεζες λέγοντας ότι δεν επιβλήθηκαν όροι και περιορισμοί στη δράση τους. «Ακόμα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι υπάρχει νομοθεσία που προστατεύσει την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη. «Δεν υπάρχει τίποτα» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της συζήτησης θα πρέπει να προωθηθούν προτάσεις νόμου ώστε να μπουν περιορισμοί στις τράπεζες για να μην δρουν ανενόχλητες, όπως είπε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σημείωσε ότι έχει ήδη διαρρεύσει αρκετός χρόνος από τη ψήφιση των νέων νομοθεσιών, προσθέτοντας ότι θεωρεί χρήσιμο να γίνει η συζήτηση στο κεφάλαιο Δ’ εφόσον το σχέδιο Εστία δεν είναι νόμος για να περάσει από τη βουλή και ούτε οι απόψεις των βουλευτών θα μπορούν να τροποποιήσουν τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.
Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη συζήτηση στην ολομέλεια σημειώνοντας ότι θα δείξει και την πολιτική βούληση σε ότι αφορά στο να δοθεί ασφάλεια στους δανειολήπτες με την προώθηση προτάσεων νόμου. Το πρόβλημα, υποστήριξε, προκλήθηκε λόγω των νόμων που ψηφίστηκαν και δίνουν «υπερ-όπλα» στις τράπεζες.
Εκ μέρους των Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως το σχέδιο Εστία δεν θα περάσει από τη βουλή και συνεπώς η παρέμβαση της βουλής έχει τα όριά της είπε, υπενθυμίζοντας ότι σε συνεργασία με την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου, ενέγραψαν θέμα σχετικά με τις εκποιήσεις στην επιτροπή οικονομικών από τον Απρίλιο.
Πρόσθεσε ότι για τα θέματα εγγυητών και εγκλωβισμένων ιδιοκτητών έχουν ληφθεί επανειλημμένα δεσμεύσεις από τις τράπεζες οι οποίες αποδείχθηκαν ψέματα, κατά την έκφρασή του. Χαρακτήρισε σημαντικό και επείγον όπως συζητηθεί στην ολομέλεια το μαζικό πρόβλημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, υποστήριξε την διεξαγωγή της συζήτησης στην ολομέλεια κάνοντας λόγο για εξαπάτηση πολιτών από τις τράπεζες. «Εάν αναβληθεί η συζήτηση, θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα», ανέφερε.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε πως η συζήτηση των νομοσχεδίων έγινε με συνοπτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται πρόνοιες που προκαλούν προβλήματα και σημείωσε πως όσες φορές τέθηκαν σχετικά θέματα στην επιτροπή οικονομικών, μπήκαν στα συρτάρια ή υποβαθμίστηκε η συζήτησή τους. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια ή και στην επιτροπή νομικών εφόσον άπτονται νομικών ζητημάτων.
Της Μαρίας Χαμπή
Πηγή: stockwatch
ΟΕΒ: Επιβεβλημένο νέο μοντέλο οικονομίας
12/10
Ο πλήρης
ανασχεδιασμός του οικονομικού μας
μοντέλου είναι επιβεβλημένος, τόνισε
ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών
και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης
σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης που
διοργάνωσε χθες βράδυ η ΟΕΒ για τα μέλη
της με επίσημο προσκεκλημένο τον πρόεδρο
της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ΟΕΒ αναγνωρίζει «τις αλλαγές αλλά και τις επιτυχίες, με επιστέγασμα τους σταθερούς δείκτες ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και επαναφορά της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα», προσθέτοντας, ωστόσο ότι «οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και ασφαλώς ούτε επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος».
Απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «σε βάθος ανάλυση και επίλυση των εμποδίων ανάπτυξης των υφιστάμενων και καθορισμός των νέων τομέων με συγκριτικά πλεονεκτήματα και ολοκληρωμένη στρατηγική όλων των τομέων και κλάδων της οικονομίας για την επόμενη δεκαετία».
Με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην βάση τριών αυτοτελών αλλά με συνέργειες αξόνων, της εγχώριας παραγωγής και ανάπτυξης, του εξαγωγικού προσανατολισμού και των ξένων επενδύσεων, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται δραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλαγή δομών, συστημάτων και νοοτροπίας.
Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας
Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι παρά τον θετικό προγραμματισμό παραμένει ημιτελής και ανεπαρκής, προσθέτοντας ότι η ΟΕΒ αναμένει την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς επίσης την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δημοσίου τομέα.
Πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο αναμένεται, με τη σωστή οργάνωση, να διαδραματίσουν τα νέα υφυπουργεία ναυτιλίας και τουρισμού, να επιλύσουν προβλήματα και να προωθήσουν αποτελεσματικά τους αντίστοιχους τομείς.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμβάλουν και να ενισχύσουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «μόνο συλλογικά θα γίνουν οι τομές που χρειάζεται η χώρα και οι αλλαγές που χρειάζονται είναι μεγάλες».
Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση τις σύγχρονες μεθόδους και τα μέσα διακυβέρνησης που προϋποθέτουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, συνεργασίες μεταξύ των τοπικών αρχών και κυρίως αποδοτική παροχή υπηρεσιών και με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη.
Ο κ. Μιχαηλίδης αφού χαιρέτισε με ικανοποίηση τη ραγδαία μείωση της ανεργίας, είπε, ειδικότερα, για το φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας ότι πρέπει να εντοπιστούν οι λόγοι που αφήνουν συμπατριώτες μας εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και λήψη μέτρων διόρθωσης του φαινομένου και τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων για μείωση της ανεργίας.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της νομικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες για προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας, όπως είπε, και αποφυγή της κατάχρησης του δικαιώματος της απεργίας.
Ανάπτυξη γης και κατασκευές
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το κράτος πρέπει να υποβοηθήσει το κράτος για επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό, ενώ ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (PPPs) ή και ξένων επενδύσεων θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε κρατική γη έργα ορόσημα και έργα υποδομών με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα
Είπε ακόμη ότι «πρέπει να διατηρήσουμε και ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα πολιτογράφησης παράλληλα με τα όσα μέτρα χρειάζονται για προστασία του».
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις, η προώθηση της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υλοποίησης νέων έργων ΑΠΕ και ο μακροχρόνιος και ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη όλους τους ενεργειακούς τομείς.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε και η κυπριακή βιομηχανία να κάνει βήματα μειώνοντας την απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι η εξωστρέφεια και προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι μονόδρομος και πρέπει να τύχουν ανάλογης εστίασης και εξέφρασε την ανάγκη για ένα εκ βάθρων ανασχεδιασμό, με στοχευμένες έρευνες αγοράς, ολοκληρωμένη στρατηγική, Branding προϊόντων, συλλογικές εκστρατείες προώθησης στις χώρες – στόχους, μεγαλύτερη συνεργασία επιχειρηματικών φορέων και υπουργείων εξωτερικών και εμπορίου και βιομηχανίας και αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας και εύρος ουσιαστικών κινήτρων και επιδοτήσεων για τη διερεύνηση, προώθηση και διείσδυση στις ξένες αγορές.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, ανάλυση των διεθνών επενδυτικών τάσεων και σχεδιασμό ολοκληρωμένης στρατηγικής, συγκροτημένες και αποτελεσματικές εκστρατείες, δημιουργία task forces σε κλαδικό επίπεδο, συλλογική προσπάθεια CIPA και ιδιωτικού τομέα, πάταξη κάθε ίχνους γραφειοκρατίας και αποτελεσματική εφαρμογή του One Stop Shop και fast track για μεγάλες επενδύσεις
ΓεΣΥ και εισφορές εργοδοτών στο ΤΚΑ
Σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ανάγκη να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο σύστημα υγείας, το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους δικαιούχους του.
Αναφορικά με την επερχόμενη αύξηση στις εισφορές εργοδοτών και εργοδοτουμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνδυασμό με την έναρξη καταβολής εισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ από τους πρώτους μήνες του 2019, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτά ισοδυναμούν σε αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 2,35% και ταυτόχρονη μείωση των απολαβών των εργαζομένων κατά 2,2%.
Πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ ζητά από την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις που μπορούν να απορροφήσουν, άνευ σοβαρών κραδασμών, το πρόσθετο κόστος, όπως είναι η κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ύψους 2%, σταδιακή επαναφορά του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 10% και μείωση εισφοράς εργοδοτών στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού από 1,2% στο 0,6%.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι η δημόσια και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί σύντομα με έξυπνες κινήσεις να μετατραπεί στη «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας, ενώ σε σχέση με τον τουρισμό ανέφερε ότι βασική πρόκληση είναι η αποδοτική δόμηση και οργάνωση του νέου υφυπουργείου καθώς και η άμεση εφαρμογή της μελέτης στρατηγικής που εκπονήθηκε από τους ισπανούς εμπειρογνώμονες και με βασικό συστατικό την διαφοροποίηση.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ΟΕΒ αναγνωρίζει «τις αλλαγές αλλά και τις επιτυχίες, με επιστέγασμα τους σταθερούς δείκτες ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και επαναφορά της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα», προσθέτοντας, ωστόσο ότι «οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και ασφαλώς ούτε επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος».
Απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «σε βάθος ανάλυση και επίλυση των εμποδίων ανάπτυξης των υφιστάμενων και καθορισμός των νέων τομέων με συγκριτικά πλεονεκτήματα και ολοκληρωμένη στρατηγική όλων των τομέων και κλάδων της οικονομίας για την επόμενη δεκαετία».
Με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην βάση τριών αυτοτελών αλλά με συνέργειες αξόνων, της εγχώριας παραγωγής και ανάπτυξης, του εξαγωγικού προσανατολισμού και των ξένων επενδύσεων, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται δραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλαγή δομών, συστημάτων και νοοτροπίας.
Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας
Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι παρά τον θετικό προγραμματισμό παραμένει ημιτελής και ανεπαρκής, προσθέτοντας ότι η ΟΕΒ αναμένει την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς επίσης την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δημοσίου τομέα.
Πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο αναμένεται, με τη σωστή οργάνωση, να διαδραματίσουν τα νέα υφυπουργεία ναυτιλίας και τουρισμού, να επιλύσουν προβλήματα και να προωθήσουν αποτελεσματικά τους αντίστοιχους τομείς.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμβάλουν και να ενισχύσουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «μόνο συλλογικά θα γίνουν οι τομές που χρειάζεται η χώρα και οι αλλαγές που χρειάζονται είναι μεγάλες».
Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση τις σύγχρονες μεθόδους και τα μέσα διακυβέρνησης που προϋποθέτουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, συνεργασίες μεταξύ των τοπικών αρχών και κυρίως αποδοτική παροχή υπηρεσιών και με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη.
Ο κ. Μιχαηλίδης αφού χαιρέτισε με ικανοποίηση τη ραγδαία μείωση της ανεργίας, είπε, ειδικότερα, για το φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας ότι πρέπει να εντοπιστούν οι λόγοι που αφήνουν συμπατριώτες μας εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και λήψη μέτρων διόρθωσης του φαινομένου και τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων για μείωση της ανεργίας.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της νομικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες για προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας, όπως είπε, και αποφυγή της κατάχρησης του δικαιώματος της απεργίας.
Ανάπτυξη γης και κατασκευές
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το κράτος πρέπει να υποβοηθήσει το κράτος για επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό, ενώ ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (PPPs) ή και ξένων επενδύσεων θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε κρατική γη έργα ορόσημα και έργα υποδομών με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα
Είπε ακόμη ότι «πρέπει να διατηρήσουμε και ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα πολιτογράφησης παράλληλα με τα όσα μέτρα χρειάζονται για προστασία του».
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις, η προώθηση της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υλοποίησης νέων έργων ΑΠΕ και ο μακροχρόνιος και ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη όλους τους ενεργειακούς τομείς.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε και η κυπριακή βιομηχανία να κάνει βήματα μειώνοντας την απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι η εξωστρέφεια και προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι μονόδρομος και πρέπει να τύχουν ανάλογης εστίασης και εξέφρασε την ανάγκη για ένα εκ βάθρων ανασχεδιασμό, με στοχευμένες έρευνες αγοράς, ολοκληρωμένη στρατηγική, Branding προϊόντων, συλλογικές εκστρατείες προώθησης στις χώρες – στόχους, μεγαλύτερη συνεργασία επιχειρηματικών φορέων και υπουργείων εξωτερικών και εμπορίου και βιομηχανίας και αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας και εύρος ουσιαστικών κινήτρων και επιδοτήσεων για τη διερεύνηση, προώθηση και διείσδυση στις ξένες αγορές.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, ανάλυση των διεθνών επενδυτικών τάσεων και σχεδιασμό ολοκληρωμένης στρατηγικής, συγκροτημένες και αποτελεσματικές εκστρατείες, δημιουργία task forces σε κλαδικό επίπεδο, συλλογική προσπάθεια CIPA και ιδιωτικού τομέα, πάταξη κάθε ίχνους γραφειοκρατίας και αποτελεσματική εφαρμογή του One Stop Shop και fast track για μεγάλες επενδύσεις
ΓεΣΥ και εισφορές εργοδοτών στο ΤΚΑ
Σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ανάγκη να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο σύστημα υγείας, το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους δικαιούχους του.
Αναφορικά με την επερχόμενη αύξηση στις εισφορές εργοδοτών και εργοδοτουμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνδυασμό με την έναρξη καταβολής εισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ από τους πρώτους μήνες του 2019, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτά ισοδυναμούν σε αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 2,35% και ταυτόχρονη μείωση των απολαβών των εργαζομένων κατά 2,2%.
Πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ ζητά από την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις που μπορούν να απορροφήσουν, άνευ σοβαρών κραδασμών, το πρόσθετο κόστος, όπως είναι η κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ύψους 2%, σταδιακή επαναφορά του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 10% και μείωση εισφοράς εργοδοτών στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού από 1,2% στο 0,6%.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι η δημόσια και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί σύντομα με έξυπνες κινήσεις να μετατραπεί στη «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας, ενώ σε σχέση με τον τουρισμό ανέφερε ότι βασική πρόκληση είναι η αποδοτική δόμηση και οργάνωση του νέου υφυπουργείου καθώς και η άμεση εφαρμογή της μελέτης στρατηγικής που εκπονήθηκε από τους ισπανούς εμπειρογνώμονες και με βασικό συστατικό την διαφοροποίηση.
Πηγή: stockwatch
Χ. Γεωργιάδης: Αυστηρές διαδικασίες στην Κύπρο για ξέπλυμα
11/10
Ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις το βράδυ της Πέμπτης στο πλαίσιο της 4ης Ετήσιας διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την κυπριακή οικονομία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την φήμη της Κύπρου σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «τώρα τα πράγματα έχουν διορθωθεί σε ένα τεράστιο βαθμό».
«Ας δοκιμάσει σήμερα κάποιος μη Κύπριος να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο. Και ας γίνει σύγκριση των διαδικασιών ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στην Κύπρο με τη διαδικασία που εφαρμόζεται από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος», είπε. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε, «ότι στην Κύπρο θα είναι πιο αυστηρή η διαδικασία».
«Στην Κύπρο πήγαμε στο άλλο άκρο», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η έγνοια, ο φόβος των τραπεζών και του κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας, όλων, να διορθώσουμε την εικόνα και να περιορίσουμε τους κινδύνους μας έχει θεωρώ οδηγήσει στο άλλο άκρο και πιθανώς έτσι έπρεπε να γίνει επειδή πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο για να διορθώσουμε την εικόνα».
Έχει ενταθεί βέβαια, πρόσθεσε, «η διεθνής και ευρωπαϊκή επικέντρωση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και γι αυτό παρά τη βελτίωση που έχει υπάρξει επί του εδάφους εξακολουθούν να καταγράφονται και έντονα σε κάποιες περιπτώσεις – και συνήθως με τρόπο άδικο και υπερβολικό – δημοσιεύματα».
Άρα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, «μέρος της προσπάθειας δεν είναι μόνο η διόρθωση επί του εδάφους, είναι και η επικοινωνία». Προς αυτό ενημέρωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα οργανωμένη προσπάθεια επικοινωνίας και ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο για τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες έχουμε προβεί».
Είπε επίσης ότι κυπριακή αντιπροσωπεία υπό το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τον Εκτελεστικό Σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στην Ινδονησία, στην Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είχε συνάντηση με την αμερικανική κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών.
«Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά. Τα σημεία ανησυχίας των αμερικανικών αρχών, ένα προς ένα, έχουν τύχει χειρισμού, είτε αφορούσαν τις τράπεζες είτε αφορούσαν κάποιους επενδυτικούς οργανισμούς και με αυτόν τον τρόπο είναι που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενέργειες συγκεκριμένες και με σωστή επικοινωνία, ούτως ώστε να διορθώσουμε πλήρως την φήμη και την αξιοπιστία της χώρας μας πάνω σ’ αυτό το ζήτημα», τόνισε.
«Γενικά και αυτή τη φορά όπως και από το 2013 τουλάχιστον, οι παρατηρήσεις του ΔΝΤ με βρίσκουν σύμφωνο», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση του ΔΝΤ.
Έχω κατηγορηθεί, είπε, «ότι είμαι τροϊκανότερος των τροϊκανών», προσθέτοντας ότι «θα μπορούσα κι εγώ να γράψω την έκθεση του ΔΝΤ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει φέτος στο 104% του ΑΕΠ και όχι στο 112%.
Απέρριψε ωστόσο σχόλιο ότι η έκθεση του ΔΝΤ θεωρεί πως το κυπριακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο. «Εντοπίζει κάποιες επιμέρους πτυχές του οικονομικού μας μοντέλου για τις οποίες μας προειδοποιεί. Και καταγράφουμε τις προειδοποιήσεις», είπε.
Σε εγρήγορση για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα
Αναφερόμενος στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα είπε ότι «στα πλαίσια αυτής της προσεκτικής παρακολούθησης κάθε πτυχής, κάθε εργαλείου αναπτυξιακού που ακολουθούμε που έχουμε για παράδειγμα βάλει όρια σ’ αυτό το σχέδιο. Δεν ενδιαφερόμαστε να το δούμε να διευρύνεται περαιτέρω».
«Μας ενδιαφέρει πιθανώς να το διατηρήσουμε, αλλά έχουμε όριο και καθιστούμε πολύ πιο αυστηρές τις διαδικασίες ελέγχου της κάθε περίπτωσης», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι «τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα έχουμε διαφοροποιήσει το σχέδιο, διαφοροποιώντας ακόμη και τα κριτήρια επιλεξιμότητας».
«Είμαστε, το λέω ξανά, σε συνεχή εγρήγορση να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε και αυτό το σχέδιο όπως και κάθε άλλο εργαλείο, προκειμένου, ξανά να το διορθώσουμε», τόνισε.
Εστία
Σε σχέση με το «ΕΣΤΙΑ», αναγνώρισε ότι «υπάρχει ηθικός κίνδυνος, δεν θέλω να το απορρίψω». Αλλά ξέρετε, σημείωσε, «στην πολιτική πρέπει να τα βάζεις όλα στη ζυγαριά. Δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις και ούτε αυτή η απόφαση με την «ΕΣΤΙΑ» ήταν εύκολη».
Έχουμε από τη μια τον ηθικό κίνδυνο, έχουμε από την άλλη και το κόστος, δεν είναι τεράστιο σε ετήσια βάση αλλά υπάρχει, ανέφερε. Από την άλλη, πρόσθεσε, έχουμε ένα κίνδυνο τον οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, μέσα ακριβώς από το πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, να προκύψει σοβαρότατο πρόβλημα και μεγαλύτερο κόστος λόγω της ύπαρξης αυτού του «στοκ» μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση, που σχετίζονται με το «ΕΣΤΙΑ» είναι στο πιο δύσκολο κομμάτι των ΜΕΔ επειδή είναι κατοικίες.
«Και επειδή καταλαβαίνω ότι και να υπάρχουν τα εργαλεία δεν είναι τόσο εύκολο για μια τράπεζα να τα ενασκήσει πλήρως και σε όλη τους την αυστηρότητα», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.
«Θα έλεγα και θα αναγνώριζα ακόμα ότι πέραν του ηθικού κινδύνου και τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι ιδιαίτερα διευρυμένα», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι «δεν τα έχουμε πλήρως οριστικοποιήσει θα τα ξαναδούμε αλλά ακόμα και αυτό το διευρυμένο εύρος σχετίζεται με το γεγονός ότι παρά τα όρια που έχουμε θέσει. αυτά τα δάνεια ήταν και πέρσι και πρόπερσι και πριν τρία χρόνια ΜΕΔ».
Γιατί, διερωτήθηκε, «προκαλώντας αυτές τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομίας μας»;
«Μια επιλογή είναι να μην κάνουμε κάτι και να περιμένουμε να δούμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ανορθόδοξα μέσα, όταν ανορθόδοξες περιστάσεις το επιβάλλουν».
Μεγέθυνση οικονομίας
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Υπουργός Οικονομικών παρέθεσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία και απάντησε ειδικά στην υπόδειξη, η οποία γίνεται συχνά, όπως είπε ότι «άλλο οι αριθμοί και άλλο η πραγματικότητα». «Δεν είναι λανθασμένη η αντίληψη αλλά ούτε και αριθμοί λένε ψέματα», σημείωσε.
Ανέφερε ότι «στην Κύπρο, έχουμε τα τελευταία χρόνια ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 4% και συνολικά για την 4-ετία 2015-2018 μεγέθυνση κατά 16%». Πρόκειται, είπε, «πράγματι για εξαιρετική επίδοση, αισθητά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Εάν όμως πρόσθεσε, «συνυπολογίσουμε την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10.5 μονάδες, που είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που είχε προηγηθεί, την περίοδο 2009-2014, τότε συνολικά για ολόκληρη την δεκαετία 2009-2018, έχουμε μια μεγέθυνση που περιορίζεται στο 5.5%».
«Κανονικά στον ορίζοντα στην περίοδο της δεκαετίας που μας πέρασε θα έπρεπε να είχαμε οικονομία μεγαλύτερη κατά 20 τουλάχιστον εκατοστιαίες μονάδες παρά την καλή πρόοδο και την μεγέθυνση των τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερη μόνο κατά 5,5 μονάδες», είπε.
«Περάσαμε μια βαθιά ύφεση και προφανώς αυτό βιώνουν ακόμη οι συμπολίτες μας παρά τις καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών», πρόσθεσε.
Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, τα αίτια που οδήγησαν στην διεθνή χρηματοοικονομική κρίση του 2007. Σε σχέση με την Κύπρο εστίασε στο γεγονός ότι επιτράπηκε «μια άνευ προηγουμένου πιστωτική επέκταση. Ένας πραγματικά αλόγιστος υπερδανεισμός, που είδε τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αυξάνονται από τα 21 δις το 2002 σε 72 δις το 2012».
«Το εύκολο χρήμα είναι εθιστικό για μια οικονομία. Όμως οδηγεί πάντοτε σε αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι «στη δική μας περίπτωση προκύπτει μια σοβαρή αστοχία του εποπτικού πλαισίου».
Συνεργατισμός
Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. «Έχω κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις για τον τρόπο ενάσκησης αυτής της εποπτείας από την ΕΚΤ και συγκεκριμένα για την ανυπομονησία και το συνεχές ανέβασμα του εποπτικού πήχη, που μπορεί από μόνο του να προκαλέσει αποσταθεροποίηση», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «επί της ουσίας, πρέπει να πω πως το εγχείρημα της Τραπεζικής Ένωσης με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και το στηρίζω έντονα τόσο στο Eurogroup όσο και στο ECOFIN».
Σε σχέση με το Συνεργατισμό, είπε ότι, ήταν ξεκάθαρο ότι οι χαλαρές δομές του «δεν θα μπορούσαν να έχουν θέση σε αυτό το απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και έπρεπε να πραγματοποιήσουμε τολμηρά βήματα προκειμένου οριστικά να αποτρέψουμε κινδύνους και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα».
«Για να έχουμε στη χώρα μας τραπεζικά ιδρύματα που δεν θα στηρίζονται σε ξύλινα πόδια και θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε.
Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η απόφαση που λήφθηκε ήταν «πολιτικά δύσκολη». Αλλά, είπε, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης διαχρονικών στρεβλώσεων και παθογενειών στην οικονομία, στο κράτος, στο τραπεζικό μας σύστημα.
«Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Σε διάφορες περιπτώσεις έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Αλλά φάνηκε στη πορεία ότι εκεί που τολμήσαμε και λάβαμε τις αποφάσεις, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ήδη, η αναβάθμιση της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, θωρακίζει την οικονομία μας και διανοίγει νέες προοπτικές. Και μας επιτρέπει με αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ανεβάσουμε την πήχη της ανάπτυξης και της ευημερίας ακόμη πιο ψηλά».
Φτάνει, πρόσθεσε, «να παραμείνουμε συνεπείς και αξιόπιστοι, να έχουμε πίστη στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας αλλά και το σθένος να στεκόμαστε απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του δογματισμού και της άρνησης».
Ένα μεγάλο ευχαριστώ απεύθυνε ο απερχόμενος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στον Υπουργό Οικονομικών γιατί, όπως είπε, «ο κ. Γεωργιάδης στήριξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις δύσκολες ώρες, τις ώρες της κρίσης». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη σύναψη των δανείων του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στη στελέχωση του πανεπιστημίου με το πακέτο θέσεων που παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση για το 2018 καθώς και στη δημιουργία του νομικού πλαισίου για να μπορεί το πανεπιστήμιο να ιδρύει επιχειρήσεις.
Σε εισαγωγικό χαιρετισμό ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Ανδρέας Χαρίτου έκανε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία από το 2013. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ και την εκποίηση του Συνεργατισμού, τα ΜΕΔ, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη διαφθορά αλλά και την επένδυση στην καινοτομία.
Πηγή: stockwatch
Πού θα πάνε €427 εκ. για κοινωνική πρόνοια το 2019
11/10Συνολικό ποσό €427 εκ. υπολογίζεται να δαπανήσει το υπουργείο εργασίας το 2019, για την παροχή επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Το αντίστοιχο ποσό που είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ήταν €408,7 εκ.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας για το 2019, στο πλαίσιο της παροχής επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας προτείνεται η παραχώρηση πιστώσεων €248,5 εκ. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς και €120,4 εκ. για την παροχή επιδόματος τέκνου.
Ποσό €248,5 εκ. για δικαιούχους ΕΕΕ
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που αφορά κοινωνικές παροχές του υπουργείου εργασίας, ύψους €248,5 εκ. προορίζονται να καλύψουν το κόστος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) το οποίο όπως αναφέρεται καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες της οικογένειας τόσο για τη διαβίωση όσο και τη στέγασή της και διαφοροποιείται με τη σύνθεση της οικογένειας.
Οι ανάγκες αυτές υπολογίστηκαν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, με βάση τη μελέτη για το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης και τη μελέτη για παροχή στέγασης που διεξήγαγε το υπουργείο εργασίας σε συνεργασία με το διεθνές γραφείο εργασίας, τη στατιστική υπηρεσία, άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επαγγελματικούς συνδέσμους και ακαδημαϊκούς
Την ίδια στιγμή, ποσό €120,4 εκ. προορίζονται να καλύψουν δαπάνες παροχής επιδόματος τέκνου σε 72.000 δικαιούχες οικογένειες (€85,4 εκ.) εκ των οποίων οι 10.500 περίπου είναι δικαιούχες και επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας (€35 εκ.).
Σύμφωνα με τους περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους του 2002 έως 2017, κάθε οικογένεια που έχει τη συνήθη διαμονή της στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία πέντε έτη δικαιούται επίδομα τέκνου στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας και το σύνολο του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος των μελών της οικογένειας κατά το προηγούμενο έτος.
Επίσης, παραχωρείται επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου και στις οποίες ένας γονέας χωρίς σύζυγο/συμβίο οποιουδήποτε φύλου, ζει με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο, που αποκτήθηκε είτε από γάμο είτε εκτός γάμου και που διαβιεί μόνος του λόγω του ότι είναι άγαμος γονέας, χήρος, διαζευγμένος ή διότι ένας από τους δύο γονείς έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το δικαστήριο.
Ποσό €3,8 εκ. προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη για την μερική επαναφορά του Επιδόματος Μάνας, ως τιμητική αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στην πατρίδα, με τις σχετικές αποφάσεις να ορίζουν ότι η σταδιακή σταδιακή επαναφορά του Επιδόματος Μάνας θα γίνει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και θα καταβάλλεται σε όλες τις πολύτεκνες μάνες με τουλάχιστον 4 παιδιά των οποίων το πιο νεαρό τέκνο συμπλήρωσε την ηλικία των 18 ετών και δεν δικαιούνται πλέον επίδομα τέκνου, νοουμένου ότι πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται στο σχέδιο.
€50 εκ. για συνταξιούχους
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ποσό που καθορίζεται ετησίως από το υπουργικό συμβούλιο για την παροχή επιδόματος στα νοικοκυριά συνταξιούχων των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας και το οποίο φτάνει στα €49,7 εκ. για το 2019.
Σύμφωνα με το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα δικαιούχοι είναι τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, τα οποία έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τουλάχιστον ένα συνταξιούχο, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων ή/και κοινωνική σύνταξη, ή/και σύνταξη από επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται στην Κύπρο.
Το όριο φτώχειας ανά νοικοκυριό αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και το ύψος του επιδόματος από το συνολικό ετήσιο εισόδημα των μελών του νοικοκυριού.
Πέραν των πιο πάνω, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται €3,7 εκ. για τη δαπάνη παροχής πασχαλινού επιδόματος σε συνταξιούχους που παραχωρείται βάσει σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, ποσό €320 χιλ. για το σχέδιο επιχορήγησης διακοπών χαμηλοσυνταξιούχων σε ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων κατά τη χειμερινή περίοδο καθώς και άλλες €300 χιλ. για την παροχή ειδικού βοηθήματος τοκετού σε άγαμες μητέρες που δεν εξασφαλίζουν το αντίστοιχο δικαίωμα από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων.
Όπως σημειώνεται, το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος είναι ισόποσο με το βοήθημα τοκετού που παρέχεται από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch
Ζ. Αιμιλιανίδου: Στόχος η αύξηση μισθών
11/10
Η επαναφορά
της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους
απασχόλησης και η άνοδος των μισθών,
του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας
ζωής των πολιτών είναι στόχος του
Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και
Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεσήμανε η
αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου,
στο 32ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας
Εργατοϋπαλλήλων, Γεωργίας, Δασών,
Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών
και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου της
ΠΕΟ (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ).
Σε χαιρετισμό, που διαβάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Χρήστο Μαληκκίδη, η Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω ενίσχυση και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας πως έχουν προωθηθεί Νομοσχέδια βάσει των οποίων έχουν διασφαλιστεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σημείωσε δε ότι η ανεργία μειώνεται για πρώτη φορά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την εφαρμογή της πολιτικής για επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης, εισάγοντας νέα προγράμματα και επαναπροκηρύσσοντας ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα που είχαν προσφερθεί.
Για την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%, είπε ότι έχει τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εργασίας η οποία θα διευκολύνει και θα απλοποιήσει τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων, βάσει των προσόντων, πείρας και δεξιοτήτων τους.
Επιπλέον, είπε, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων Συμβούλων Απασχόλησης οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, παρέχοντας εξατομικευμένες και πλήρως στοχευμένες υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας. Ανέφερε παράλληλα ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Υπουργείο και έχουν δοθεί οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο εργάζεται μεθοδικά και ακούραστα για την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και εργαζόμαστε, μέσω ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, στοχευμένων επιθεωρήσεων και αυστηρότερου ελέγχου της αγοράς εργασίας με αποτρεπτικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για τους παρανομούντες.
Είπε ακόμα ότι άμεσος στόχος του Υπουργείου είναι η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών στο σύνολο των τμημάτων και υπηρεσιών του, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και του εργαζόμενου. Προς επίτευξη του στόχου αυτού έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες για μελέτη όλων των διαδικασιών που επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες, ώστε να απλοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, ανέφερε η Υπουργός.
Σε χαιρετισμό, που διαβάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Χρήστο Μαληκκίδη, η Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω ενίσχυση και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας πως έχουν προωθηθεί Νομοσχέδια βάσει των οποίων έχουν διασφαλιστεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σημείωσε δε ότι η ανεργία μειώνεται για πρώτη φορά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την εφαρμογή της πολιτικής για επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης, εισάγοντας νέα προγράμματα και επαναπροκηρύσσοντας ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα που είχαν προσφερθεί.
Για την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%, είπε ότι έχει τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εργασίας η οποία θα διευκολύνει και θα απλοποιήσει τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων, βάσει των προσόντων, πείρας και δεξιοτήτων τους.
Επιπλέον, είπε, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων Συμβούλων Απασχόλησης οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, παρέχοντας εξατομικευμένες και πλήρως στοχευμένες υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας. Ανέφερε παράλληλα ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Υπουργείο και έχουν δοθεί οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο εργάζεται μεθοδικά και ακούραστα για την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και εργαζόμαστε, μέσω ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, στοχευμένων επιθεωρήσεων και αυστηρότερου ελέγχου της αγοράς εργασίας με αποτρεπτικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για τους παρανομούντες.
Είπε ακόμα ότι άμεσος στόχος του Υπουργείου είναι η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών στο σύνολο των τμημάτων και υπηρεσιών του, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και του εργαζόμενου. Προς επίτευξη του στόχου αυτού έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες για μελέτη όλων των διαδικασιών που επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες, ώστε να απλοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, ανέφερε η Υπουργός.
Πηγή: stockwatch
Σωρηδόν προσλήψεις εκτάκτων στο δημόσιο
11/10
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2018 αυξήθηκε κατά 785 άτομα (1,6%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και έφτασε τα 51.236 άτομα από 50.451 τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αύξηση (10,1%) παρατηρείται στο έκτακτο προσωπικό που έφτασε τις 16.109 σε σχέση με τις 14.626 άτομα τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 698 άτομα (-1,9%) με τον αριθμό των υπαλλήλων να ανέρχεται σε 35.127 από 35.825.
Σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, εκτός του ωρομίσθιου προσωπικού, υπάρχει αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017 με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στην κατηγορία δυνάμεις ασφαλείας (5,6%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 17,4% (820 άτομα).
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018 παρατηρείται μείωση σε όλες τις κατηγορίες εκτός της δημόσιας υπηρεσίας που παρουσιάζει αύξηση 0,2% (40 άτομα).
Στην εκπαιδευτική υπηρεσία παρατηρείται μείωση -0,5% (-60 άτομα), στις δυνάμεις ασφαλείας -0,4% (-47 άτομα) και στο ωρομίσθιο προσωπικό -0,5% (-46 άτομα).
Γ.Χ.
Πηγή: stockwatch
Ζητούν την μονιμοποίηση 4,5 χιλ. αορίστου χρόνου
11/10
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει μια στρέβλωση με το να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και οι άλλοι έκτακτοι γι' αυτό ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συλλογικού διορισμού των εκτάκτων δια νόμου».
Δηλαδή όπως εξήγησε «να μπουν στις οργανικές θέσεις που κατέχουν τώρα με την ιδιότητα του αορίστου χρόνου. Το πιο σημαντικό, είναι ότι αν γίνει αυτό δεν θα υπάρχει κόστος, θα διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν και θα μπουν στην ανάλογη μισθολογική βαθμίδα».
Σημείωσε ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν μπορούν να απολυθούν ούτε ως πλεονάζον άρα γιατί να υπάρχει αυτή η στρέβλωση.
Παράλληλα, είπε, «ζητήσαμε να σταματήσει η πρόσληψη πάνω σε αυτή τη βάση του καθεστώτος του εκτάκτου. Πρέπει οι μόνιμες θέσεις να πληρούνται κανονικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Δηλαδή μέσω της επιτροπής της δημόσιας υπηρεσίας».
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι ένα είδος μονιμότητας, κανένας δεν μπορεί να απολυθεί ούτε με πλεονασμό.
Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του υπουργού οικονομικών και όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπέτρου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν θετικός σε αυτή τη λύση.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου είναι κοντά στους 4500 και θα παίρνουν τον ίδιο μισθό και όταν μονιμοποιηθούν.
Είπε ακόμη πως «οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να ζουν στην αβεβαιότητα συνέχεια και με βάση τον νόμο είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν απολύονται ούτε και εάν ακόμη κριθούν πλεονάζοντες».
Πρόσθεσε πως η μονιμοποίησή τους δεν θα έχει κόστος. «Το θέμα είναι να γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σημείωσε.
Ικανοποίηση για βρεφοκομικό σταθμό
Ο κ. Χατζηπέτρου είπε επίσης πως κατά τη συνάντηση επέδωσαν τη γενική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΠΑΔΥΣΥ και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραχώρηση τεμαχίου κρατικής γης για ανέγερση νηπιαγωγείου και βρεφοκομικού σταθμού σε χώρο που γειτνιάζει με το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.
«Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε δέκα μήνες έγινε το νηπιαγωγείο και λειτούργησε κανονικά από την 1η του Σεπτέμβρη. Είναι ένα σπουδαίο έργο για την ΠΑΣΥΔΥ το οποίο εξυπηρετεί πολλούς δημόσιους υπαλλήλους. Θα δέχεται 180 νήπια και 60 βρέφη. Επί του παρόντος έχουμε σύνολο 175 παιδιά» ανέφερε.
Σε σχέση με τη γενική απόφαση έγινε μια αναφορά στις συνέπειες της κρίσης, στη μεταρρύθμιση, στους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου και στο ΓεΣΥ, σημείωσε.
Για το θέμα της μεταρρύθμισης, επεσήμανε πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πολλά θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις, τις προαγωγές, την αξιολόγηση.
«Κάποια κόμματα ήγειραν κάποια θέματα, το θέμα παρέμεινε στη βουλή. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια ώστε η μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία να προχωρήσει κανονικά», συμπλήρωσε.
Δικαστική διαδικασία
Ερωτηθείς για το θέμα της δικαστικής διαδικασίας στην οποία βρίσκονται στελέχη της ΠΑΣΥΔΥ για τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της κρίσης, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως «εμείς δεν αρνηθήκαμε να πληρώσουμε εκείνα που μας αναλογούν και πιστεύουμε ότι αν πήγαιναν αναλογικά και πλήρωναν όλοι ούτε η αγορά θα καθόταν, ούτε η οικονομία θα έπαιρνε τον κατήφορο που πήρε».
Επεσήμανε πως τότε δεν υπήρξε διάλογος για την κατάργηση των συντάξεων, τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ανέφερε πως «εμείς θεωρήσαμε ότι δεν εξυπηρετούσε τίποτε να είμαστε σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και είπαμε ότι το πιο φρόνιμο ήταν να πάμε στα δικαστήρια και με υπομονή περιμένουμε την ετυμηγορία των δικαστηρίων».
Πρόσθεσε πως «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση και αυτό είναι υποχρέωση όλων», σημειώνοντας πως «μηνύματα που στέλνονται προς τη δικαιοσύνη αλίμονο αν δικαιωθεί η ΠΑΣΥΔΥ είναι απαράδεκτα».
Αυτό σημαίνει παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία, επεσήμανε. Είπε ακόμη πως έκλεισαν τα δικόγραφα προ καιρού και παραμένει μόνο η δικαστική απόφαση.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Πηγή: stockwatch
ΕΤΥΚ: Συμφωνία «μαϊμού» Ελληνικής, συντεχνιών
11/10
Σε εγκύκλιό της, η ΕΤΥΚ κανει λόγο για συμφωνία «μαϊμού» της Ελληνικής με τις συντεχνίες που εκπροσωπούν την ισχνή μειοψηφία του προσωπικού της, «στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει το διαχωρισμό, τη διάσπαση των εργαζομένων, και κατ΄επέκταση να κουτσουρέψει τα ωφελήματα των συναδέλφων».
Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας μετά από καταγγελία της ΕΤΥΚ, για κατάφορη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών, η αντιπροσωπεία της Τράπεζας ανέφερε, πως απλά υιοθέτησαν οι άλλες συντεχνίες μέρος των συμφωνιών της ΕΤΥΚ, για να «εξομοιωθούν» κάποιοι όροι εργοδότησης του προσωπικού που μεταφέρθηκε από την πρώην ΣΚΤ και να «βοηθήσουν» την Τράπεζα.
Συμφώνησαν, δήλωσε η Τράπεζα, να «εξομοιώσουν» τα ωφελήματα των ταμιών για να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που προέρχονται από την ΣΚΤ και αυτών της Ελληνικής, καταργώντας το επίδομα ταμία που έπαιρναν οι συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ.
«Στην «κοπιαστική» προσπάθειά τους να μην νιώθουν μειονεκτικά οι συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ, ξέχασαν πως οι συνάδελφοι στην Ελληνική παίρνουν σαν ταμίες επιπλέον προσαύξηση κάθε 3 χρόνια. Φυσικά αυτό δεν ενοχλεί κατά την άποψή τους τα αισθήματα των συναδέλφων ούτε μειονεκτούν οι προερχόμενοι από την ΣΚΤ», αναφέρεται.
Η ΕΤΥΚ διερωτάται εάν η προσπάθεια ήταν να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των συναδέλφων τότε γιατί η Ελληνική Τράπεζα δεν παραχωρεί στους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ τα ωφελήματα που ισχύουν με βάση τη σύμβαση ΕΤΥΚ-Ελληνικής (έξτρα προσαυξήσεις, ένταξη στην ειδική κλίμακα, επιδόματα κλπ) για τους κατόχους επαγγελματικών / ακαδημαϊκών τίτλων και πτυχίων.
Επίσης, διερωτάται γιατί η Ελληνική δεν εντάσσει στην ειδική κλίμακα τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων;
Αναφέρεται ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει προσλάβει εποχικό / προσωρινό προσωπικό, αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά / ακαδημαϊκά του προσόντα και αμείβοντάς το ανάλογα, ενώ συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ, με τα ίδια ή και καλύτερα προσόντα και με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, αμείβονται με μισθούς πολύ πιο χαμηλούς και από το σημείο έναρξης της χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας.
«Γιατί δεν παραχωρεί άμεσα στους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ τις ετήσιες προσαυξήσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες; Γιατί παραχωρεί στους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ 7% στο Ταμείο Προνοίας, και όχι 9% που παραχωρεί στους υπόλοιπους συναδέλφους της Ελληνικής;», διερωτάται η συντεχνία.
Τονίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα με τις ενέργειές της δεν επιθυμεί να εξαλείψει τις αδικίες / διακρίσεις εξομοιώνοντας τα ωφελήματα των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ με αυτά των υπόλοιπων συναδέλφων της Ελληνικής, «αλλά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μειώσει τα ωφελήματα των συναδέλφων της «παλιάς» Ελληνικής στα επίπεδα αυτών της πρώην ΣΚΤ».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΥΚ, έγκαιρα, με επιστολή ημερομηνίας 2/7/18, ζήτησε από την Τράπεζα την επαναφορά των μισθών (αποκοπές) για όλο το προσωπικό (νέο και παλιό).
Πηγή: stockwatch
Στα €616 εκ. το κόστος συντάξεων και φιλοδωρημάτων δημοσίων
11/10
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, οι συντάξεις φτάνουν συνολικά στο ποσό των €533 εκ., εκ των οποίων δαπάνες ύψους €4.750.000 θα διοχετευθούν για την κάλυψη συντάξεων που καταβάλλονται στους συνταξιούχους αξιωματούχους της Δημοκρατίας.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των συντάξεων, δαπάνες ύψους €219.000.000, υπολογίζεται να καλύψουν συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους ενώ, δαπάνες ύψους €158.500.000 υπολογίζεται να χρειαστούν για συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.
Επιπρόσθετα, δαπάνες €73.600.000 θα καλύψουν συντάξεις προς τους συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες και δαπάνες €22.000.000 για συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους στρατιωτικούς.
Ποσό €55.500.000 προορίζεται για συντάξεις προς χήρες και ορφανά Κρατικών Υπαλλήλων, κατηγορία στην οποία αναμένεται να προκύψουν διακόσιες τριάντα (230) νέες περιπτώσεις το 2019.
Άλλα €87 εκ. σε φιλοδωρήματα και 721 αφυπηρετήσεις
Πέραν των €533 εκ. που προορίζονται να καλύψουν δαπάνες συντάξεων, στον προϋπολογισμό του 2019 περιλαμβάνονται άλλα €87 εκ. που προορίζεται να καλύψουν φιλοδωρήματα για υπαλλήλους που αναμένεται να αφυπηρετήσουν το 2019 από το δημόσιο είτε λόγω ορίου ηλικίας, είτε λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης ή άλλους λόγους.
Στον προϋπολογισμό παρέχονται στοιχεία για τον αριθμό των αφυπηρετήσεων που αναμένονται εντός του 2019 και φτάνουν συνολικά στις 721.
Αναλυτικά, δαπάνες ύψους €600.000 υπολογίζεται να διοχετευθούν σε φιλοδωρήματα αξιωματούχων της Δημοκρατίας που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.
Το μεγαλύτερο ποσό φιλοδωρημάτων, ύψους €41.500.000, θα δαπανηθεί για φιλοδωρήματα σε 340 δημόσιους υπαλλήλους που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (220) είτε πρόωρα, ή θα υποβάλουν παραιτήσεις για διάφορους λόγους είτε λόγω υγείας και θανάτου (120).
Επίσης, δαπάνες ύψους €22.000.000 προορίζονται για φιλοδωρήματα σε 247 εκπαιδευτικούς που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (167) είτε πρόωρα, ή θα υποβάλουν παραιτήσεις για διάφορους λόγους περιλαμβανομένων αυτών της υγείας και του θανάτου (80).
Στα €7.000.000 υπολογίζονται τα φιλοδωρήματα για 61 μέλη της αστυνομίας και πυροσβεστικής υπηρεσίας που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (21) είτε πρόωρα, ή λόγω παραίτησης και θανάτων (40).
Στο ποσό των €10.000.000 φτάνουν τα φιλοδωρήματα για 73 μέλη του κυπριακού στρατού που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (43), είτε πρόωρα ή λόγω παραιτήσεων, υγείας και θανάτου (30).
Παράλληλα, δαπάνες ύψους €700.000 προορίζονται για φιλοδωρήματα που καταβάλλονται σε οργανισμούς σύμφωνα με τον περί συντάξεων νόμο, για υπαλλήλους που αφυπηρετούν από την κυβέρνηση λόγω διορισμού τους σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή σε άλλους οργανισμούς.
Άλλες €800.000 υπολογίζεται να διοχετευθούν για φιλοδωρήματα προσωρινού (επιτόπιου) προσωπικού και εκτάκτων υπαλλήλων που αφυπηρετούν εθελοντικά, λόγω ορίου ηλικίας ή θανάτου καθώς και €5.000 για φιλοδωρήματα τακτικών εργατών τα οποία καταβάλλονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τους όρους απασχόλησης κυβερνητικών εργατών.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch
Στα σκαριά νέα βιομηχανική πολιτική από υπουργείο εμπορίου
10/10
Ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε στη στήριξη που προσφέρει το κράτος σε ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προώθηση της μονοθυριδικής πρόσβασης (one stop shop) και στην προσπάθεια μείωσης του χρόνου που απαιτείται για τη σύσταση εταιρείας στην Κύπρο.
Η μείωση του χρόνου, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω των νομοσχεδίων αφορούν στον εταιρικό νόμο για απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης εταιρείας. Στόχος, σημείωσε ο κ. Καραγιώργης, είναι η εγγραφή εταιρειών να γίνεται στο μέλλον εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.
Όπως ανέφερε, ετοιμάζεται παράλληλα μια νέα, πλήρης διαδικτυακή πύλη για τις επιχειρήσεις με την ονομασία «Business in Cyprus», για την οποία έχει ανοίξει σχετικός διαγωνισμός προσφορών.
Ο κ. Καραγιώργης τόνισε τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας στο πλαίσιο της οποίας αποσκοπεί να συμβάλει το εγχειρίδιο που έχει ετοιμαστεί από το γραφείο του προέδρου της βουλής, σημειώνοντας ότι το υπουργείο συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε επίσκεψη αποστολής του υπουργείου στο εξωτερικό όπου 9 στα 10 άτομα που συνάντησαν όπως ανέφερε, δεν γνώριζαν την Κύπρο και όσοι την γνώριζα ήταν «για τους λάθος λόγους», κατά την έκφρασή του.
«Πονεμένη ιστορία» το τεχνολογικό πάρκο
Ο κ. Καραγιώργης κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Τεχνολογικό Πάρκο που προοριζόταν να γίνει στην περιοχή Πεντακώμου, έκανε λόγο για «πονεμένη ιστορία».
Σημείωσε ότι μετά από έντεκα μήνες μικτού διαλόγου δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές.
Η κυβέρνηση έδωσε όσα κίνητρα μπορούσε να δώσει, είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι ούτε ένας επενδυτής δεν έδειξε ενδιαφέρον.
Πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο γίνονται σκέψεις για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση και για το τι θα γίνει με την γη όπου θα αναπτυσσόταν το τεχνολογικό πάρκο.
Της Μαρίας Χαμπή
Καμπανάκι για πώληση διαβατηρίων
Καμπανάκι
για τα σχέδια παραχώρησης ιθαγένειας
και τον κίνδυνο διαφθοράς και ξεπλύματος
χρήματος κτυπά η Διεθνής Διαφάνεια
(Transparency International).
Κοινή έκθεση της Global Witness και της
Transparency International προτρέπει την Ευρωπαϊκή
Ένωση να θεσπίσει πρότυπα για τη
διαχείριση των σχεδίων και να επεκτείνει
τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης
εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στις
τράπεζες ή τις εταιρείες τυχερών
παιχνιδιών σε όλους όσοι εμπλέκονται
στη βιομηχανία «βίζα προς πώληση».Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα έσοδα της Κύπρου από την πώληση διαβατηρίων φθάνουν τα €4,8 δισ. από το 2013 και σε €914 εκ. ετησίως, τα δεύτερα ψηλότερα στην ΕΕ.
Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση, από την αρχή της εφαρμογής προγραμμάτων για χρυσή βίζα, η Ισπανία και Ουγγαρία έχουν χορηγήσει το μεγαλύτερο αριθμό χρυσών θεωρήσεων ενώ ακολουθούν η Λετονία, Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Κύπρος (3.336).
Η πώληση διαβατηρίων της ΕΕ αντιπροσώπευε το 5,2% του κυπριακού ΑΕΠ το 2017.
«Δεν το κρύβουμε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ίσως προβληματικές και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα διεθνώς. Δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η δραστηριότητα τους σε όλο τον κόσμο», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη προβληματικών περιπτώσεων, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων την 1η Αυγούστου 2018. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις διπλασίασαν το χρονικό διάστημα για την αξιολόγηση αιτήσεων και εισήγαγε ετήσιο ανώτατο όριο 700 σχετικά με τον αριθμό των διαβατηρίων για πώληση.
Επιπλέον, οι πράκτορες εγγράφονται σε δημόσιο μητρώο και υποχρεούνται να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας που τους υποχρεώνει να υποβάλουν μια «έκθεση» των ευρημάτων της δέουσας επιμέλειας για υποστήριξη της ιθαγένειας.
Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικά σχέδια για παραχώρηση δικαιωμάτων ιθαγένειας ή διαμονής για σκοπούς μεγάλων επενδύσεων εφαρμόζονται σήμερα σε 13 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Μάλτα, την Ελλάδα, την Λετονία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Βρετανία, την Βουλγαρία, την Ολλανδία και την Γαλλία).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τα καθεστώτα στις χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος την Τετάρτη. Ανέφερε ότι η έκθεση θα προσφέρει καθοδήγηση στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των προγραμμάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων ελέγχων για τους υποψηφίους».
Ανοιχτές οι πόρτες στους διεφθαρμένους
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοιχτές στους εγκληματίες και τους διεφθαρμένους, χάρη στα χαλαρά, αδιαφανή με κακοδιαχείριση συστήματα «χρυσής βίζας».
Οι δύο οργανώσεις καταπολέμησης της διαφθοράς αναφέρουν ότι το οικονομικό όφελος των καθεστώτων ιθαγένειας είναι χαμηλότερο από τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανεπαρκή επιμέλεια, τις συγκρούσεις συμφερόντων και τις ευρείες διακριτικές εξουσίες.
Ο Laure Brillaud, αξιωματούχος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο Transparency International, δήλωσε: «Τα κακώς διαχειριζόμενα προγράμματα επιτρέπουν σε διεφθαρμένα άτομα να εργάζονται και να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ και να υπονομεύουν τη συλλογική μας ασφάλεια».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται επειγόντως δράση σε επίπεδο ΕΕ. Οι Βρυξέλλες πρέπει να καθορίσουν πρότυπα για τα προγράμματα αυτά και να διασφαλίσουν ότι τηρούνται σε όλα τα κράτη μέλη που προσφέρουν άδειες διαμονής και διαμονής για επενδύσεις», τόνισε.
Παρόλο που τα προγράμματα Golden Visa εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστικότητα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον έξι χιλιάδες διαβατήρια και σχεδόν 100.000 άδειες παραμονής έχουν πωληθεί στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία.
Η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Λεττονία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγήσει τον μεγαλύτερο αριθμό (πάνω από 10.000 το καθένα).
Τα καθεστώτα χρυσής βίζας σε όλα τα κράτη μέλη παρήγαγαν περίπου €25 δισ. σε ξένες άμεσες επενδύσεις κατά την τελευταία δεκαετία.
Παρά τα μεγάλα χρηματικά ποσά, η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν φαίνεται να αμφισβητούν την πηγή του πλούτου των αιτούντων.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή:
stockwatch
Πού θα διοχετευθούν αναπτυξιακές δαπάνες €860 εκ.
10/10
Αυξημένες
κατά €14 εκ. αναμένεται να είναι οι
αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους το
2019, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του
κράτους.
Το σύνολο των αναπτυξιακών δαπανών για το 2019 αναμένεται να ανέλθει στα €859,9 εκ. έναντι €845,9 εκ. το 2018.
Το 2017 υλοποιήθηκε το 71% των αναπτυξιακών δαπανών,
Το μεγαλύτερο μέρος των αναπτυξιακών δαπανών απορροφούν τα ανεξάρτητα γραφεία (€210,8 εκ.) λόγω μεταφοράς της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα υπουργεία σε κεντρικό γραφείο.
Ακολουθεί το υπουργείο εσωτερικών (€202,9 εκ.) και το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού (€178,4 εκ.).
Το σύνολο των αναπτυξιακών δαπανών για το 2019 αναμένεται να ανέλθει στα €859,9 εκ. έναντι €845,9 εκ. το 2018.
Το 2017 υλοποιήθηκε το 71% των αναπτυξιακών δαπανών,
Το μεγαλύτερο μέρος των αναπτυξιακών δαπανών απορροφούν τα ανεξάρτητα γραφεία (€210,8 εκ.) λόγω μεταφοράς της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα υπουργεία σε κεντρικό γραφείο.
Ακολουθεί το υπουργείο εσωτερικών (€202,9 εκ.) και το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού (€178,4 εκ.).
Ακολουθούν σε μέγεθος
οι αναπτυξιακές δαπάνες στο υπουργείο
οικονομικών, το υπουργείο γεωργίας και
το υπουργείο μεταφορών, επικοινωνιών
και έργων.
Τις χαμηλότερες αναπτυξιακές δαπάνες έχουν τα υφυπουργεία ναυτιλίας και τουρισμού (€1,6 εκ.).
Τις χαμηλότερες αναπτυξιακές δαπάνες έχουν τα υφυπουργεία ναυτιλίας και τουρισμού (€1,6 εκ.).
Οι δαπάνες του
προϋπολογισμού του 2019 ανέρχονται στις
€9543 εκ. σε σύγκριση με €7544 εκ. τον
προηγούμενο χρόνο.
Το κρατικό μισθολόγιο
αυξάνεται στα €2.086,2 εκ. από €1980,5 εκ.
Της Γεωργίας
Χαννή
πηγή:
stockwatch
Φωνάζουν για κλείσιμο ΣΚΤ στην Αχερίτου
10/10
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση εκφράζουν
ο πρόεδρος και τα μέλη του κοινοτικού
συμβουλίου Αχερίτου για το κλείσιμο
του υποκαταστήματος της Συνεργατικής
Κεντρικής Τράπεζας.
Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της κοινότητας, Μιχάλης Καούνας είπε ότι το πρόσφατο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής αποτέλεσε την απαρχή οικονομικής και κοινωνικής καταρράκωσης για την Αχερίτου, η οποία αριθμεί περισσότερους από 3 χιλιάδες κατοίκους. Μετά το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Κύπρου, το πρόσφατο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας επέφερε οικονομικό πλήγμα στην κοινότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Καούνα, «μετά την τουρκική εισβολή η οποία οδήγησε στην κατοχή σχεδόν ολόκληρης της κοινότητας το 1974, έρχεται σήμερα το δεύτερο μεγάλο πλήγμα, με την απουσία τραπεζικού ιδρύματος, με τους κατοίκους να ταλαιπωρούνται αφού αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο υποκατάστημα του Αυγόρου για διεκπεραίωση των τραπεζικών τους εργασιών, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου και άλλων κοινοτήτων».
Παράλληλα, προστίθεται «η ανυπαρξία τραπεζικών Ιδρυμάτων στην ακριτική κοινότητα της Αχερίτου, δημιούργησε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της περιοχής, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησής τους, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα, που αδυνατούν να οδηγήσουν μέχρι τα πλησιέστερα τραπεζικά Ιδρύματα, βρίσκονται σε απόγνωση».
Ταυτόχρονα εξέφρασε «αγανάκτηση και δυσαρέσκεια» για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής και για το ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την κοινότητα της Αχερίτου και τους κατοίκους της που επί 44 χρόνια βιώνουν το δράμα της κατοχής και της προσφυγιάς».
Το κοινοτικό συμβούλιο Αχερίτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ζητά τη δωρεάν παραχώρηση του υποκαταστήματος της ΣΚΤ για εξυπηρέτηση των κατοίκων», προστίθεται ότι «το Σώμα θα συνέλθει σε έκτακτη προγραμματισμένη συνεδρία κατά την οποία θα αποφασιστούν δυναμικά μέτρα» και καλεί «τους βουλευτές Αμμοχώστου να σταθούν στο πλευρό της κοινότητας και των κατοίκων της».
Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της κοινότητας, Μιχάλης Καούνας είπε ότι το πρόσφατο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής αποτέλεσε την απαρχή οικονομικής και κοινωνικής καταρράκωσης για την Αχερίτου, η οποία αριθμεί περισσότερους από 3 χιλιάδες κατοίκους. Μετά το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Κύπρου, το πρόσφατο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας επέφερε οικονομικό πλήγμα στην κοινότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Καούνα, «μετά την τουρκική εισβολή η οποία οδήγησε στην κατοχή σχεδόν ολόκληρης της κοινότητας το 1974, έρχεται σήμερα το δεύτερο μεγάλο πλήγμα, με την απουσία τραπεζικού ιδρύματος, με τους κατοίκους να ταλαιπωρούνται αφού αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο υποκατάστημα του Αυγόρου για διεκπεραίωση των τραπεζικών τους εργασιών, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου και άλλων κοινοτήτων».
Παράλληλα, προστίθεται «η ανυπαρξία τραπεζικών Ιδρυμάτων στην ακριτική κοινότητα της Αχερίτου, δημιούργησε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της περιοχής, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησής τους, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα, που αδυνατούν να οδηγήσουν μέχρι τα πλησιέστερα τραπεζικά Ιδρύματα, βρίσκονται σε απόγνωση».
Ταυτόχρονα εξέφρασε «αγανάκτηση και δυσαρέσκεια» για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής και για το ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την κοινότητα της Αχερίτου και τους κατοίκους της που επί 44 χρόνια βιώνουν το δράμα της κατοχής και της προσφυγιάς».
Το κοινοτικό συμβούλιο Αχερίτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ζητά τη δωρεάν παραχώρηση του υποκαταστήματος της ΣΚΤ για εξυπηρέτηση των κατοίκων», προστίθεται ότι «το Σώμα θα συνέλθει σε έκτακτη προγραμματισμένη συνεδρία κατά την οποία θα αποφασιστούν δυναμικά μέτρα» και καλεί «τους βουλευτές Αμμοχώστου να σταθούν στο πλευρό της κοινότητας και των κατοίκων της».
Πηγή: stockwatch
ΔΝΤ: Αύξηση 15% στο χρέος με το λουκέτο Συνεργατισμού
10/10
Στην έκθεση του Fiscal Monitor, το ΔΝΤ αναδεικνύει τη βελτίωση που έχει πετύχει η Κύπρος στα δημόσια οικονομικά, με τη συνέχιση και διεύρυνση του δημοσιονομικού πλεονάσματος των τελευταίων ετών κοντά στα επίπεδα του 2%.
Η έκθεση αποτυπώνει επίσης τη μεγάλη επίδραση της διάλυσης του Συνεργατισμού στο δημόσιο χρέος, που αναμένεται να φτάσει φέτος σε ψηλότερο επίπεδο από αυτό που είχε βρεθεί το κράτος εν μέσω της κρίσης του 2013.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί το 2018 λόγω της μεγάλης φετινής στήριξης προς τη ΣΚΤ αλλά από το 2019 θα αρχίσει να υποχωρεί.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2018 θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% έναντι 2% που αναμενόταν τον Απρίλιο.
Δημοσιονομικά πλεονάσματα αναμένονται και τα επόμενα έτη αν και μικρότερα σε σχέση με το 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το πλεόνασμα το 2019 αναμένεται να ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ και το 2020 στο 1,2%.
Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα το ΔΝΤ αναμένει ότι θα ανέλθει στο 4,5% το 2018 από 4,2% που ανέμενε πριν και το 2019 στο 4,2% (όσο αναμενόταν και προηγουμένως).
Τα πρωτογενή πλεονάσματα τα έτη 2020-2022 θα ανέλθουν στο 3,7% ετησίως, εκτιμά το Ταμείο.
Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 112,3% του ΑΕΠ φέτος από 97% που ανέμενε αρχικά, δηλαδή το κόστος στήριξης του Συνεργατισμού ξεπερνά τις 15 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ.
Το 2019 το χρέος θα φτάσει στο 105,1% από 89,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Πτώση του δημοσίου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ αναμένεται από το 2020, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από ότι ανέμενε προηγουμένως το Ταμείο.
Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών προκύπτει εν μέσω της γενικότερης βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, προειδοποιώντας όμως για τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη από την έκδοση διαβατηρίων και για τις επιπτώσεις της ανισομερούς ανάπτυξης.
Στην έκθεση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2018 θα ανέλθει στο 4% από 3,6% που ανέμενε τον Απρίλιο και το 2019 στο 4,2% από 3%.
Είναι ο ψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου της τελευταίας δεκαετίας.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή:
stockwatch
Ζητούν τερματισμό επιστολών για εκποιήσεις
10/10
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ να προωθήσει πρόταση νόμου για να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το θέμα της μαζικής αποστολής επιστολών από τις τράπεζες που προετοιμάζουν και προωθούν τη διαδικασία των ιδιωτικών εκποιήσεων και συμφωνούν απόλυτα με τη θέση του ΑΚΕΛ ότι άλλα έλεγαν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα κάνουν.
«Παρακολουθούμε άφωνοι την απάθεια της Κεντρικής Τράπεζας που αντί να υποχρεώνει μέσω κυρώσεων, τις Τράπεζες να προβαίνουν σε βιώσιμες μακροχρόνιες αναδιαρθρώσεις σύμφωνα με τη δική της Οδηγία και τον Κώδικα Συμπεριφοράς, ενισχύει την αδιαλλαξία και την αδηφαγία των Τραπεζών, θεωρώντας ίσως ότι η επίτευξη των στόχων και αρμοδιοτήτων της όπως καθορίζονται από τον Νόμο επιτυγχάνονται με την ανοχή που επιδεικνύει στις Τράπεζες», σημειώνει.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμα πως "διαπιστώνει με μεγάλη λύπη ότι το Κράτος εγκαταλείπει τους πολίτες του αβοήθητους στα νύχια των Τραπεζών που προσπαθούν να καταστρέψουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ισοπεδώνοντας τα πάντα".
«Αντί οι Τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως ρητά μας διαβεβαίωσαν οι πιο πάνω φορείς αλλά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στέλνουν σε όλους αδιάκριτα τους Δανειολήπτες τις πιο πάνω επιστολές», σημειώνει, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα.
«Πρώτον ότι τέλειωσαν πολύ εύκολα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ή δεύτερον ότι όλοι οι Δανειολήπτες είναι στρατηγικά κακοπληρωτές. Εκείνο που σίγουρα προκάλεσαν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στα δικαστήρια που φορτώθηκαν με πάρα πολλές επιπλέον δικαστικές διαδικασίες».
Τέλος, σημειώνει πως το πρόβλημα επιτείνεται τώρα και από τις αντιφατικές αποφάσεις των Πρωτόδικων Δικαστηρίων που ασχολήθηκαν με το θέμα, αφού ερμήνευσαν διαφορετικά τις πρόνοιες του νέου νόμου σε σχέση με τα δικαιώματα των Δανειοληπτών. «Καλούμε όλα τα κόμματα να παραμερίσουν τις τυχόν διαφορές τους και ενωμένα να δώσουν τέλος στην πιο πάνω συμπεριφορά των Τραπεζών με νομοθετική ρύθμιση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή:
stockwatch
Αποζημιώνονται οι πληγέντες γεωργοί
10/10
Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και επίμονη δουλειά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, προστίθεται, κατέστη δυνατή η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων υπό τη μορφή προκαταβολής, υλοποιώντας την πολιτική της Κυβέρνησης για άμεση ανακούφιση των πληγέντων γεωργών μας, όπως αυτή είχε εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνη.
Σε ό,τι αφορά τις νέες ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση σε ορισμένες ορεινές περιοχές την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, αυτές θα εκτιμηθούν και οι πληγέντες θα τύχουν αποζημίωσης με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αναφέρει η ανακοίνωση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, καταλήγει, έχουν δοθεί οδηγίες στα κλιμάκια του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης να προχωρήσουν σε άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν.
Πηγή:
stockwatch
Τύπος: Ένα στα τρία ευρώ στους δημόσιους
10/10
Φιλελεύθερος
«Ένα στα τρία ευρώ στους δημόσιους»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η διεύρυνση του κρατικού μισθολογίου. Όπως αναφέρεται, ένα στα τρία ευρώ πηγαίνει για το κρατικό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με τις δαπάνες να ανέρχονται στα €2,76 δισ. το 2019 από €2,63 το 2018 λόγω καταβολής ΑΤΑ και προσαυξήσεων. Τρία χρόνια μετά το μνημόνιο αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και να φθάσει τα €3 δισ. το 2021 από €2,38 δισ. το 2016 παρουσιάζοντας αύξηση €560 εκ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2019, αυξημένες κατά €82,97 εκ. θα είναι οι απολαβές του προσωπικού για το επόμενο έτος, κατά €338 χιλ. των αξιωματούχων της Δημοκρατίας, κατά €74,25 εκ. των κρατικών υπαλλήλων και €8,38 εκ. του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού.
Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μειώνεται το 2019 ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά αυξάνεται ο αριθμός των κρατικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, οι κρατικοί αξιωματούχοι από 145 που είναι σήμερα θα αυξηθούν στους 150.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
-
Φρένο στα πολλά σταυρώματα θέλει να βάλει ο Συλλούρης
-
Οι αμοιβές της εξουσίας και των υπηρετούντων
-
Πάνω από €20 εκ. για προβολή τουρισμού
-
Αύξηση 15% στις πωλήσεις οχημάτων
«Φραγμό στα σταυρώματα»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι συστάσεις του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη για τα σταυρώματα κονδυλίων. Ο κ. Συλλούρης, παραλαμβάνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ανέφερε ότι τα σταυρώματα στο βαθμό και την έκταση που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν βοηθούν, αφού έχουν ως αποτέλεσμα αντί να εξετάζονται συγκεκριμένοι προϋπολογισμοί ενδελεχώς από τη βουλή να γίνεται ακριβώς το αντίθετο και πολλές φορές να μην εξετάζονται καθόλου. Είπε ότι θα πρέπει να μπει μια συγκεκριμένη διαδικασία για τα σταυρώματα ώστε πράγματι να εξετάζονται ενδελεχώς.
Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το ΔΝΤ προβλέπει για την Κύπρο ρυθμό ανάπτυξης 4% για φέτος και 4,2% του χρόνου, το οποίο προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων του για την κυπριακή οικονομία στο World Economic Outlook τον Οκτώβριο.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
-
Στα ύψη το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων
-
Οικονομικών και καινοτομίας – Το υπουργικό ενέκρινε νέο σύστημα διακυβέρνησης για έρευνα
-
Αύξηση 0,55% λόγω ΑΤΑ – Εκτιμήσεις ΟΕΒ
-
Χαμήλωσε τον πήχη – Λιγότερο
αισιόδοξο το ΔΝΤ για την παγκόσμια
οικονομία
«Επίσπευση εκποιήσεων και τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητά η ΚΤ»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επίσπευση των εκποιήσεων αλλά και η άμεση αξιοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την τιτλοποίηση δανείων που ζητά η Κεντρική Τράπεζα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως αναφέρεται, με έμμεσο τρόπο παροτρύνει τις τράπεζες να εγκαταλείψουν οριστικά το εργαλείο των αναδιαρθρώσεων, αφού, όπως αναφέρει, το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο έχει απομείνει δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων.
Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες τη σύσταση δυο εμπορικών δικαστηρίων, ένα στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
-
Όχι της κυβέρνησης στη διαχείριση των ΤΚΑ από τα συμβαλλόμενα μέρη
-
Κάμψη τον Σεπτέμβριο στις αιτήσεις για εγγραφή νέων εταιρειών
-
Ενώπιον της ΕΠΑ η πώληση δανείων από την Τρ. Κύπρου στο Απόλλων
-
Πιο αυστηρά κριτήρια για το «Εστία»
ζητά και το ΔΝΤ μετά την ΕΕ
«Ανησυχεί και ζητά φοροελαφρύνσεις»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έντονη ανησυχία της ΟΕΒ όσον αφορά μια σειρά από επερχόμενες εισφορές προς τις κυπριακές επιχειρήσεις και τους εργοδότες. Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου μιλώντας στην εφημερίδα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κόστος που αναμένεται να επωμιστούν οι κυπριακές επιχειρήσεις, ένα κόστος που θα προέλθει ιδιαίτερα από τις εισφορές στο ΓεΣΥ οι οποίες θα ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου του 2019 προς το ταμείο ασφάλισης υγείας.
Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, σημειώθηκε μείωση τις εγγραφές εταιρειών της τάξης του 11% την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
-
Αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για Κύπρο
-
Η μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων – Κυπριακό τραπεζικό σύστημα
-
«Σε δύο χρόνια θα έχουμε πλήρη απασχόληση» - Αβέρωφ Νεοφύτου
-
Αύξηση 15,2% στις πωλήσεις – Οχήματα
Α. Νεοφύτου: Full η απασχόληση σε δύο χρόνια
09/10
Η Κύπρος δεν
αντιμετώπισε το μνημόνιο ως τιμωρία,
αλλά «ως ευκαιρία για να γίνουμε
καλύτεροι», και σε δύο χρόνια «η κυπριακή
οικονομία θα είναι οικονομία πλήρους
απασχόλησης», δήλωσε από το βήμα της
Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής
Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού
και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων, με θέμα τις οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη, όπου εξήγησε ότι η Κύπρος πέρασε από τα μεγάλα ελλείμματα στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Σημείωσε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 18% κατά την κορύφωση της κρίσης στο 7% σήμερα και σε δύο χρόνια η κυπριακή οικονομία θα είναι μια οικονομία με πλήρη απασχόληση,
Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι κατά την ίδια λογική η Κύπρος λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις οικονομικές συστάσεις της Κομισιόν «οι οποίες δεν είναι τιμωρία», αλλά όπως διευκρίνισε, «θέλουμε να τις υλοποιήσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο». Επί παραδείγματι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραψε την σύσταση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία η Κύπρος ακολουθεί, τη σύσταση για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, κάτι που όπως είπε προχώρησε τους τελευταίους μήνες, αλλά σημείωσε και την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συστάσεις της Κομισιόν «για ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα», την βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πιστώσεις, αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών - αν και όπως είπε, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα μπορέσουν να γίνουν και αποκρατικοποιήσεις. Σημείωσε τέλος τη σύσταση της Κομισιόν για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και κατέληξε εξηγώντας πως η "Κύπρος ξεπέρασε την Κρίση" καθώς την αντιμετώπισε ως ευκαιρία για βελτίωση.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον οποίον μετέφερε ξεκάθαρο μήνυμα ζητώντας ταυτόχρονα και τη δική του ξεκάθαρη τοποθέτηση σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε στον πρόεδρο του ΕΚ «την θέληση μας για επανένωση» και επισήμανε ότι «οι απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας για 2 κράτη και επανέναρξη διαλόγου της με την ΕΕ, δεν συνάδουν».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε ακόμα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ υπεύθυνο Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν, με τον οποίον συζήτησε για την κατοχύρωση του Χαλουμιού και τον Επίτροπο Στυλιανίδη με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό. Σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τόνισε μετά τη συνάντηση ότι "στην ΕΕ μπήκαμε για να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα και όχι μέσα στην ΕΕ να καταλήξουμε με το ταξίμ".
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων, με θέμα τις οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη, όπου εξήγησε ότι η Κύπρος πέρασε από τα μεγάλα ελλείμματα στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Σημείωσε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 18% κατά την κορύφωση της κρίσης στο 7% σήμερα και σε δύο χρόνια η κυπριακή οικονομία θα είναι μια οικονομία με πλήρη απασχόληση,
Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι κατά την ίδια λογική η Κύπρος λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις οικονομικές συστάσεις της Κομισιόν «οι οποίες δεν είναι τιμωρία», αλλά όπως διευκρίνισε, «θέλουμε να τις υλοποιήσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο». Επί παραδείγματι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραψε την σύσταση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία η Κύπρος ακολουθεί, τη σύσταση για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, κάτι που όπως είπε προχώρησε τους τελευταίους μήνες, αλλά σημείωσε και την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συστάσεις της Κομισιόν «για ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα», την βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πιστώσεις, αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών - αν και όπως είπε, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα μπορέσουν να γίνουν και αποκρατικοποιήσεις. Σημείωσε τέλος τη σύσταση της Κομισιόν για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και κατέληξε εξηγώντας πως η "Κύπρος ξεπέρασε την Κρίση" καθώς την αντιμετώπισε ως ευκαιρία για βελτίωση.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον οποίον μετέφερε ξεκάθαρο μήνυμα ζητώντας ταυτόχρονα και τη δική του ξεκάθαρη τοποθέτηση σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε στον πρόεδρο του ΕΚ «την θέληση μας για επανένωση» και επισήμανε ότι «οι απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας για 2 κράτη και επανέναρξη διαλόγου της με την ΕΕ, δεν συνάδουν».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε ακόμα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ υπεύθυνο Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν, με τον οποίον συζήτησε για την κατοχύρωση του Χαλουμιού και τον Επίτροπο Στυλιανίδη με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό. Σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τόνισε μετά τη συνάντηση ότι "στην ΕΕ μπήκαμε για να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα και όχι μέσα στην ΕΕ να καταλήξουμε με το ταξίμ".
Πηγή: stockwatch
Αξιώνουν επιστροφή €7,5 δισ. ΤΚΑ και διαχείριση αποθεματικού
09/10
Πιέσεις
προς την εκτελεστική εξουσία για τη
δημιουργία αποθεματικού στο ταμείο
κοινωνικών ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και την
ετοιμασία νομοθεσίας που θα ρυθμίζει
θέματα επενδυτικής πολιτικής του
ταμείου, ασκούν βουλευτές και κοινωνικοί
εταίροι.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής
εργασίας τέθηκε εκ νέου επί τάπητος το
θέμα της επιστροφής στο ΤΚΑ, του ποσού
των €7,5 δισ. που έχει δανειστεί το κράτος
καθώς και τα πλάνα του υπουργείου
οικονομικών για μεταφορά της αρμοδιότητας
της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ στο
πλαίσιο του νομοσχεδίου που αφορά στο
εθνικό ταμείο επενδύσεων, που θα
διαχειρίζεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων.Το εν λόγω νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εδώ και σχεδόν τρία χρόνια με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών Γιώργο Παντελή να σημειώνει ότι επείγει η προώθησή του και πως για το σκοπό αυτό, το υπουργείο έχει αποστείλει σχετικές επιστολές.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής τόνισε ότι πρέπει πρώτον να ετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει να επιστρέφεται το ποσό των €7,5 δισ. στο ΤΚΑ και δεύτερον η κυβέρνηση να εισέλθει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της επενδυτικής πολιτικής.
Επί τάπητος τέθηκε και η πρόταση νόμου εκ μέρους Γιώργου Περδίκη των Οικολόγων και Μαρίνου Σιζόπουλου της ΕΔΕΚ, που αφορά στη σύσταση επιτροπής για τη διαχείριση του ταμείου, με την οποία διαφώνησε εκ νέου η εκτελεστική εξουσία.
Σύμφωνα πάντως, με τον διευθυντή κοινωνικών ασφαλίσεων Θεοφάνη Τρύφωνος, για να μπορέσει να γίνει επενδυτική πολιτική σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς τράπεζας, πρέπει να υπάρχει αποθεματικό τουλάχιστον €1 δισ. διαφορετικά κάτι τέτοιο θα είναι ασύμφορο, λανθασμένο και σπατάλη δημόσιου χρήματος.
Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν άλλαζε η επενδυτική πολιτική και δημιουργείτο ειδική επιτροπή για τη διαχείριση του αποθεματικού, δεν θα υπήρχε πραγματικό αποθεματικό για να γίνουν επενδύσεις, «λαμβάνοντας υπόψη ότι με βάση την τελευταία αναλογιστική μελέτη, βραχυπρόθεσμα, η γραμμή εσόδων και εξόδων εφάπτεται άρα δεν αναμένεται πλεόνασμα €1 δισ. στο ταμείο», όπως είπε.
Σε εκκρεμότητα από το 2010
Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, μέχρι το Μάρτιο του 2010 θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε μεριμνήσει για την δημιουργία αποθεματικού του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων και τη σύσταση επιτροπής που να το διαχειρίζεται. «Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το 2010, δεν έχουν ακόμα γίνει ουσιαστικά βήματα» σημείωσε.
Επεσήμανε πως η κυβέρνηση με απόφαση του 2009 είχε ετοιμάσει χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επιστροφή των €7,5 δισ. που έχει δανειστεί το κράτος, προσθέτοντας πως η τελευταία φορά που δόθηκε ποσό για αυτό το σκοπό ήταν γύρω στο 2010-2011.
Ο κ. Τρύφωνος, σημείωσε ότι η ετοιμασία νομοσχεδίου για την επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ προχώρησε μετά από μελέτη της διεθνούς τράπεζας επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.
Εντούτοις, το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε λόγω του ότι άρχισε να διαφαίνεται η οικονομική κρίση και η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να εισφέρει στο ταμείο λόγω προβλημάτων ρευστότητας και προβλημάτων της οικονομίας, όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι τα χρόνια που ακολούθησαν αμέσως μετά το κούρεμα δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτή η συζήτηση και πως το θέμα επανήλθε όταν άρχισε να ανακάμπτει η οικονομία.
Τότε, όπως ανέφερε, τέθηκε σε συζήτηση μαζί με το υπουργείο οικονομικών του οποίου η θέση ήταν να προχωρήσει το ζήτημα μέσω του εθνικού ταμείου επενδύσεων. Ο κ. Τρύφωνος επεσήμανε ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία , τον αποκλειστικό λόγο για τη διαχείριση του αποθεματικού του ταμείου, έχει ο υπουργός οικονομικών.
Ο κ. Τρύφωνος, υπέδειξε ότι στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την οικονομική κρίση, τα έσοδα του ταμείου ήταν λιγότερα από τα έξοδα και πως όταν υπήρξε ανάγκη το κράτος έδωσε ποσά που συμποσούνται σε €400 εκ.
«Περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια»
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, σημείωσε ότι η επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ επηρεάζει άμεσα τα δημόσια οικονομικά και πως οποιαδήποτε διαφοροποίηση ή διαμόρφωση, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτή την παράμετρο.
Ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς το δημόσιο χρέος είναι υπέρμετρα ψηλό και σε περίπτωση που επιστραφούν ποσά στο ΤΚΑ θα υπάρξει ισόποση αύξηση του δημόσιου χρέους.
Πρόσθεσε παράλληλα, ότι το υπουργείο βλέπει θετικά το θέμα της δημιουργίας αποθεματικού του ΤΚΑ αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου ενώ, σε ότι αφορά την επενδυτική πολιτική την εντάσσει στο πλαίσιο του εθνικού ταμείου επενδύσεων.
Αναφορικά με τη σύσταση επιτροπής για τη διαχείριση του αποθεματικού, χαρακτήρισε αχρείαστη τη δημιουργία νέου μηχανισμού τη στιγμή που η διαχείριση θα γίνεται μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού επενδύσεων, όπως είπε.
Σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο για το εθνικό ταμείο επενδύσεων δεν υπάρχει ειδική αναφορά στο ΤΚΑ αλλά υπάρχει δυνητική αναφορά για την συμπερίληψη στο ταμείο, ποσών από άλλες πηγές.
Η ελεγκτική υπηρεσία τόνισε την ανάγκη για διαχείριση του αποθεματικού από ανεξάρτητο οργανισμό και για κατάρτιση διακήρυξης επενδυτικής πολιτικής με περιορισμούς στον τρόπο που θα διενεργείται.
Εκπρόσωποι των συντεχνιών εξέφρασαν αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ενώπιον τους η πρόθεση για μεταφορά της διαχείρισης του αποθεματικού στο πλαίσιο του εθνικού ταμείου επενδύσεων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως από το υπουργείο και να ζητηθούν οι απόψεις τους.
Ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής ποσών στο ΤΚΑ ώστε να δημιουργηθεί αποθεματικό που θα επιτρέπει επενδυτική διασπορά και έθεσαν τον προβληματισμό κατά πόσο πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική που επιτρέπει στον υπουργό οικονομικών να διαχειρίζεται το απόθεμα του ΤΚΑ χωρίς περιορισμό.
Λόγο και ρόλο στον διάλογο αξίωσαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών σημειώνοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός.
Στα €11 εκ. η απόδοση του ταμείου για το 2017
Σημειώνεται πως, όπως καταδεικνύει και η έκθεση επενδύσεων του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού είναι κατατεθειμένο στο γενικό λογιστήριο με επιτόκιο 0%, ένα άλλο μέρος στην Κεντρική Τράπεζα με αρνητικό επιτόκιο και άλλο ποσό σε ευρωπαϊκά και κρατικά χρεόγραφα αλλά και σε τράπεζες, με διάφορα επιτόκια.
Σε ότι αφορά το τα επιτόκια, ο κ. Τρύφωνος σημείωσε ότι «έχουμε απευθυνθεί γραπτώς στο υπουργείο οικονομικών» για να δει το θέμα.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής, εξ’ υπαρχής υπουργείο οικονομικών και ΤΚΑ συμφώνησαν σε εφαρμογή κυμαινόμενου επιτοκίου το οποίο μεταβάλλεται. Τώρα, όπως αναφέρθηκε, διανύουμε περίοδο χαμηλών αποδόσεων πανευρωπαϊκά και ως εκ τούτου οι αποδόσεις του ταμείου είναι χαμηλές.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ελεγκτικής υπηρεσίας, οι αποδόσεις του ταμείου ανήλθαν στα €11 εκ. το 2017, τα οποία επενδύθηκαν εκ νέου.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch
Χ. Γεωργιάδης: Σημαντικές αποφάσεις για έρευνα, καινοτομία
09/10
Το
υπουργικό συμβούλιο έλαβε σήμερα μια
σειρά αποφάσεων που στοχεύουν στην
ενίσχυση του οικοσυστήματος για την
έρευνα και καινοτομία, δήλωσε ο υπουργός
οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του
υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός
εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα συμβάλουν
στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών που
θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο
επιχειρηματικότητα.«Στη φάση που βρίσκεται η κυπριακή οικονομία σήμερα έχοντας δημιουργήσει τις πιο πιεστικές συνέπειες της κρίσης αυτό που προέχει είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και θεωρούμε ότι οι σημερινές αποφάσεις υπηρετούν αυτό το σκοπό».
Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει εγκριθεί ένα νέο σύστημα για την έρευνα και την καινοτομία η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση εθνικού συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας ως το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καταρτισμό στρατηγικής. Επικεφαλής θα είναι ο καθηγητής πρώην υπουργός υγείας Φίλιππος Πατσαλής ενώ τα μέλη θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
«Εξίσου σημαντικός θεσμός» σημείωσε ο υπουργός οικονομικών, «είναι και η απόφαση στη βάση πρακτικών άλλων χωρών όπως το Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο που αφορά το θεσμό του επικεφαλής επιστήμονα, που θα επιτελεί το συντονιστικό και καθοριστικό ρόλο και την προώθηση της έρευνας σε εθνικό επίπεδο».
Ως επικεφαλής επιστήμονας διορίζεται ο Κυριάκος Κόκκινος με μια λαμπρά υπηρεσία στον τομέα της πληροφορικής και υπηρετεί σήμερα ως αντιπρόεδρος του ιδρύματος προώθησης έρευνας. Συμπληρώνοντας τον θεσμό αυτό θα είναι ο ορισμός συντονιστή για θέματα έρευνας και καινοτομίας σε κάθε υπουργείο.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη χρηματοδότηση με κρατικούς πόρους κάθε κυπριακής ερευνητικής πρότασης που θα επιλεγεί από την ΕΕ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ορίζοντα 2020. Δύο κυπριακές προτάσεις, το ΚΥΟΣ και το RISE, έχουν ήδη εγκριθεί στον πρώτο γύρο του προγράμματος με χρηματοδότηση €15 εκ. από ευρωπαϊκούς πόρους και με ισόποση χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Άλλες δέκα κυπριακές προτάσεις περιλαμβάνονται στις 50 συνολικά υποψήφιες ευρωπαϊκές προτάσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιλεγούν και άλλες.
Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται εισηγήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο ερευνητικών πρωτοβουλιών και σημειώνω ως ιδιαίτερα σημαντική την εργοδότηση ενός σημαντικού αριθμού επιστημονικού προσωπικού για κάθε πρόταση.
Θεωρούμε τη συμμετοχή κυπριακών προτάσεων ως μια από τις πιο σημαντικές μορφές για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας.
Μετά την έγκριση από τη βουλή τον περασμένο Ιούλιο του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη μετατροπή της επιστημονικής τεχνογνωσίας, της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας, σε εμπορεύσιμα προϊόντα, δηλαδή τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά, το υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο αρχών που λαμβάνει υπόψη ακριβώς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή, ώστε και τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι σε θέση να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ερευνητική τους δραστηριότητα, διασυνδέοντας μέσα από τη σύσταση εταιρειών την έρευνα την επιστημονική τεχνογνωσία με την αγορά.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «ως κυβέρνηση θεωρούμε την προώθηση της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας ως βασικότατο εργαλείο ανάπτυξης, διεύρυνσης της παραγωγικής μας βάσης και θεωρούμε ότι οι σημερινές αποφάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε επαφή με την ερευνητική κοινότητα της χώρας μας ώστε και με νέες πρωτοβουλίες να δώσουμε περαιτέρω στήριξη».
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή:
stockwatch
ΟΕΒ: Στο 0,55% οι αυξήσεις μισθών λόγω ΑΤΑ
09/10
Γύρω
στο 0,55% αναμένεται να ανέλθει η αύξηση
στους μισθούς λόγω της ΑΤΑ, σύμφωνα με
τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργοδοτών
και Βιομηχάνων.
Για σκοπούς έγκαιρου προγραμματισμού
των επιχειρήσεων που αναπροσαρμόζουν
τους μισθούς των εργαζομένων βάσει της
μεταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής
Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), η ΟΕΒ σημειώνει
σε ανακοίνωσή της ότι με το πέρας των
τριών τριμήνων του 2018 και σύμφωνα με
τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, οι
προκαταρκτικές ενδείξεις σε σχέση με
την διακύμανση του πληθωρισμού,
καταδεικνύουν για το έτος 2017 αύξηση
ύψους 1,1%.Βάσει των ανωτέρω, και σύμφωνα πάντα με τη Μεταβατική Συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων στις 28 Ιουλίου 2017, αναμένεται ότι η αύξηση λόγω ΑΤΑ θα ανέλθει πέρι του 0,55% επί των ολικών μισθών.
Η ΟΕΒ θα προβεί σε νέα ενημέρωση των μελών της αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2019.
Η ΟΕΒ με την ευκαιρία υπενθυμίζει ότι όλες οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις εισφορές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 0,5% από 1/1/2019 και από την 1/3/2019 θα αρχίσουν την καταβολή εισφορών ύψους 1,85% στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας για σκοπούς ΓεΣΥ.
πηγή:
stockwatch
ΔΝΤ: Επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης
09/10
Το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε
προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την
πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2018
και 2019, εν μέσω βελτίωσης των παγκόσμιων
μακροοικονομικών συνθηκών.
Στην έκθεση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ
αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2018 θα ανέλθει
στο 4% από 3,6% που ανέμενε τον Απρίλιο και
το 2019 στο 4,2% από 3%.Σε προηγούμενες του εκθέσεις το Ταμείο εκτιμούσε ότι θα προέκυπτε σταδιακή επιβράδυνση της οικονομίας.
Η μεγέθυνση της οικονομίας αναμένεται να συμβάλει σε σημαντική μείωση της ανεργίας από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Για το 2018 η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 9,5% από 10% που ανέμενε τον Απρίλιο ενώ για το 2019 εκτιμάται να μειωθεί στο 8% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 9,1%.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό αναμένει να ανέλθει στο 0,8% φέτος από 0,4% που αναμενόταν πριν ενώ για το 2019 αναμένεται στο 1,8% από 1,6%.
Το ΔΝΤ αναμένει συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018 από 6,7% το 2017 ενώ για το 2019 αναμένει να ανέλθει στο 5,2%.
Προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για παγκόσμια ανάπτυξη
Ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα αλλοιώνει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2018 και το 2019.
Το ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγείρουν οι νομισματικές κρίσεις σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες και την πορεία των τιμών της ενέργειας, προβλέπει πλέον ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% για την καθεμιά από δύο χρονιές (-0,2%), επέκταση περίπου ίση με το 2017.
Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη τοποθετείται αρκετά υψηλότερα από ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες (+2,4% κατά μέσον όρο). Στην Κίνα, ξεπερνά οριακά τον ρυθμό της περιοχής της Ασίας (+6,5%). Oόμως το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2019, στο 2,5% για τις ΗΠΑ και στο 6,2% για την Κίνα (-0,2% και στις δύο χώρες).
Η ανάπτυξη των δύο γιγαντιαίων οικονομιών ενδέχεται να εξασθενίσει ακόμη περισσότερο καθώς οι νέες αυτές προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις απειλές του Τραμπ να επιβάλει και άλλους τελωνειακούς δασμούς, σε κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισεκ. δολαρίων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί το 2018 κατά 2% έπειτα από ανάπτυξη 1,4% το 2017 ενώ για το 2019 η ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,4%.
Όσον αφορά άλλες περιοχές του κόσμου, το ΔΝΤ αναθεωρεί επίσης επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 2% φέτος (-0,2%), συμπεριλαμβανομένων αυτής της Γερμανίας (+1,9%, μειωμένη κατά -0,3%), και αυτής της Γαλλίας (+1,6%, δηλ. -0,2%), οι εξαγωγές των οποίων πλήττονται εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας.
Η ρωσική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος έπειτα από 1,5% το 2017 ενώ για το 2019 αναμένεται ανάπτυξη 1,8%.
Αντίθετα, για το Ηνωμένο Βασίλειο το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,4% φέτος από 1,7% το 2017 και το 2018 στο 1,5%.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή:
stockwatch
Προχωρούν οι διεργασίες για ταμείο προνοίας εκτάκτων
08/10
Το
υπουργείο οικονομικών προχωρά με τις
διαδικασίες που αφορούν στη σύσταση
ταμείου προνοίας για την κάλυψη τόσο
νεοεισερχόμενων όσο και εκτάκτων στο
δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου
οικονομικών, οι διεργασίες βρίσκονται
σε προχωρημένο στάδιο και τυγχάνουν
χειρισμού από ειδική ομάδα που έχει
συσταθεί στο υπουργείο.Όπως ανέφερε, με βάση το πλάνο που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών και οι έκτακτοι υπάλληλοι του δημοσίου θα λαμβάνουν ταμείο προνοίας και όχι φιλοδώρημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για αναδρομική κάλυψη από το 2011.
Η αναφορά προέκυψε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών, του νομοσχεδίου αναφορικά με την καταβολή φιλοδωρήματος εφάπαξ, σε συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που καθίστανται υπάλληλοι αορίστου χρόνου.
Το νομοσχέδιο προνοεί συγκεκριμένα, απάλειψη της εξαίρεσης που προβλέπεται για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς καθώς όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου οι οποίοι εξαιρούνται από τη σχετική νομοθεσία του 2014.
Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, σημειώνεται ότι η παραχώρηση του εν λόγω ωφελήματος στους επηρεαζόμενους κρίθηκε ενδεδειγμένη για σκοπούς διασφάλισης συνθηκών ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που υπηρετούν με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία.
Προστίθεται ότι η προτεινόμενη νομοθεσία συνεπάγεται αύξηση των δημόσιων δαπανών έμμεσα, αφού θα παρέχει τη δυνατότητα τροποποίησης των όρων απασχόλησης των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, ώστε να δικαιούνται να λαμβάνουν φιλοδώρημα ατά την αποχώρησή τους, όπως και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι στην κρατική υπηρεσία.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch
Καθυστερεί το «Οk» βουλής για 290 θέσεις εκπαιδευτικών
8/10
Η
επιτροπή οικονομικών παρατείνει την
αναμονή για την έγκριση του αιτήματος
αποπαγοποίησης 290 θέσεων προαγωγής στη
δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, καθώς
οι βουλευτές φαίνεται να μην έχουν
πειστεί από τις απαντήσεις του υπουργείου
παιδείας στα ερωτήματα που έθεσαν την
περασμένη εβδομάδα.
Το θέμα αναμένεται να επανέλθει ενώπιον
της επιτροπής οικονομικών την ερχόμενη
εβδομάδα εφόσον μέλη της επιτροπής
ζήτησαν εκ νέου όπως προσκομιστούν
πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με τις
αποσπάσεις στο υπουργείο παιδείας και
το δημοσιονομικό κόστος των προαγωγών,
μεταξύ άλλων.Στις απαντήσεις που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, αναφέρεται ότι το υπουργείο δεν μπορεί να υπολογίσει το ακριβές κόστος των θέσεων λόγω του ότι δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποια άτομα θα πληρώσουν τις θέσεις αυτές καθώς και τη μισθοδοτική τους κλίμακα.
Σημειώνεται επίσης ότι πέραν των 290 θέσεων προαγωγής, έχουν προκύψει 293 συνεπακόλουθες θέσεις πρώτου διορισμού που έχουν προωθηθεί στο υπουργείο οικονομικών ώστε να εξεταστεί το σχετικό αίτημα.
Βουλευτές ζήτησαν παράλληλα, όπως μεταφερθεί στον αρμόδιο υπουργό το αίτημά τους για δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλάνου τερματισμού της πρακτικής των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο υπουργείο παιδείας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά είπε πως ο ΔΗΣΥ δεν θα σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς του υπουργείου, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός συγκεκριμένου πλάνου για να μην επαναλαμβάνεται το ζήτημα και ζητώντας την κατάθεση ενός εγγράφου δεσμεύσεων εκ μέρους του υπουργείου παιδείας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας αμφισβήτησε στοιχεία σχετικά με τις αποσπάσεις που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής ως απάντηση προς ερωτήματα της περασμένης εβδομάδας προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πειστεί ότι χρησιμοποιείται το προσωπικό με παραγωγικό τρόπο».
Έκανε παράλληλα λόγο για παραβίαση των ίδιων των εγκυκλίων του υπουργείου παιδείας υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έρθουν σωστά στοιχεία ενώπιον της επιτροπής γιατί τα στοιχεία που προσκομίστηκαν «δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση» και τα αιτήματα δεν συμφωνούν με εγκυκλίους του υπουργείου παιδείας.
Ο διευθυντής δημοτικής εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου, απαντώντας στα ερωτήματα και τις επικρίσεις των βουλευτών, σημείωσε ότι η ανάγκη για αποσπάσεις οφείλεται στο ότι από το 1960 το υπουργείο παιδείας οργανώθηκε και λειτουργεί με το καθεστώς των αποσπάσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα, πως είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Χατζηθανασίου ανέφερε ότι αναμένεται να επέλθει μείωση 44 ατόμων σε ότι αφορά τις αποσπάσεις και συνεπακόλουθη κάλυψή τους από μόνιμο προσωπικό. «Θα ακολουθήσουν κι άλλες ώστε σιγά σιγά το υπουργείο να δομηθεί όπως πρέπει» σημείωσε, αναφέροντας ότι «μας απασχολεί το ζήτημα και θεωρώ ότι σταδιακά και χωρίς βιασύνη θα το πετύχουμε».
Πρόσθεσε ότι φέτος ένας σημαντικός αριθμός αποσπασμένων έχει ανανεωθεί.
Σημείωσε ότι ο υπουργός γνωρίζει την ανάγκη για αντιμετώπιση του θέματος των αποσπάσεων, προσθέτοντας ότι θα του μεταφέρει την παράκληση της βουλής, ώστε στο πλαίσιο του διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ή μετά την κατάληξή του ο υπουργός να εξετάσει το θέμα. Ανέφερε ότι το υπουργείο θα αντιμετωπίσει επίσης, τη διαφορά που φαίνεται να προκύπτει σε σχέση με εγκύκλιο την οποία έχει εκδώσει.
Σε ότι αφορά στο κόστος των προαγωγών, ο κ. Χατζηαθανασίου σημείωσε ότι το υπουργείο θα προσκομίσει στοιχεία κατ΄εκτίμηση καθώς δεν μπορεί να προβεί σε ακριβή υπολογισμό.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch
Πτώση στο international business τον Σεπτέμβριο
08/10
Πτώση
παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις
για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο με
την αγορά ωστόσο να καταγράφει διψήφια
τους πρώτους εννέα μήνες του 2018.
Σύμφωνα με στοιχεία του εφόρου εταιρειών
και επίσημου παραλήπτη, τον Σεπτέμβριο
οι αιτήσεις για εγγραφές ανήλθαν στις
1066 από 1143 τον Σεπτέμβριο του 2017,
σημειώνοντας μείωση 6,7%.Τον Αύγουστο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 10,2%.
Η μείωση του Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη του έτους.
Το εννεάμηνο του 2018 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών ανήλθαν στις 10.876 την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτέμβρίου 2018 έναντι 9.748 πέρσι σημειώνοντας αύξηση 11,6%.
Ο CEO της Baker Tilly, Μάριος Κλείτου αναφέρει στη StockWatch ότι το κλίμα στην αγορά είναι θετικό και ειδικά μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης του Συνεργατισμού και την αναβάθμιση της οικονομίας αλλά και την έξοδο στις αγορές.
Ερωτηθείς για το ποιες χώρες εκφράζουν ενδιαφέρον για την Κύπρο, απάντησε ότι «ευρωπαϊκές αγορές έχουν ενδιαφέρον ενώ και οι παραδοσιακές παραμένουν δυναμικές».
Ο συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης αναφέρει ότι η μείωση στις εγγραφές εταιρειών το Σεπτέμβριο θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες για να διαπιστωθεί αν αποτελεί τάση ή όχι. «Στο σύνολο του ενιαμήνου το πρόσημο είναι θετικό καταγράφοντας τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος», σημειώνει.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανέρχεται στις 214.140 από 217.588 το 2017.
Το 2017 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 0,8% φθάνοντας στις 13.651 από 13.541 το 2016.
Της Γεωργίας Χαννή
Έντονη ανησυχία για την έκρηξη στις τιμές των ακινήτων - ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
14/10
Εκρηκτικές
διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της
στέγασης στην Κύπρο, μερικούς μήνες
μετά την αναστροφή της βαθειάς οικονομικής
ύφεσης και της γενικότερης κρίσης που
έπληξε την Κύπρο την τελευταία επταετία.
Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί
στα ύψη, κυρίως στις αστικές περιοχές,
ενώ το κόστος ιδιόκτητης στέγης άρχισε
να απογειώνεται σε απρόσιτα ύψη,
μετατρέποντας σε όνειρο απατηλό την
επιθυμία των νοικοκυριών, κυρίως των
νέων, για στέγαση.
Η ΣΕΚ
αφουγκραζόμενη την κραυγή αγωνίας των
μη προνομιούχων νοικοκυριών και των
νέων ζευγαριών που πασχίζουν άδικα
να αποκτήσουν το δικό τους σπιτικό,
αξιώνει από την κυβέρνηση και
γενικότερα την πολιτεία να εκπονήσει
χωρίς καθυστέρηση μελέτη για χάραξη
ολοκληρωμένης πολιτικής στέγασης.
Η Κυβέρνηση
έχει υπέρτατο χρέος να προωθήσει χωρίς
καθυστέρηση στρατηγικό σχεδιασμό στη
βάση του προγράμματος διακυβέρνησης
που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
προεκλογικά προωθώντας πολιτικές
ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων
ομάδων του πληθυσμού, των μη προνομιούχων
εισοδηματιών και των χαμηλόμισθων, με
έμφαση στη νέα γενιά, δήλωσε στην Εργατική
Φωνή, ο γενικός οργανωτικός της ΣΕΚ
Πανίκος Αργυρίδης.
Σε τούτο το
το μεταίχμιο της οικονομικής ανασυγκρότησης
που έπεται της οικονομικής κρίσης,
η ΣΕΚ ως το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό
- κοινωνικό κίνημα του τόπου, αξιώνει
από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις
υποσχέσεις της παρέχοντας το δικαίωμα
και στον τελευταίο νοικοκυραίο
συμπολίτη
μας, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, να αποκτήσει αξιοπρεπή στέγαση. Η στέγαση, μαζί με την παιδεία, την υγεία και τις δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν τους πυλώνες του κράτους πρόνοιας ενός σύγχρονου Ευρωπαικου κράτους και προς την κατεύθυνση αυτή, ως ΣΕΚ παραμένουμε ανυποχώρητοι, σημείωσε.
μας, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, να αποκτήσει αξιοπρεπή στέγαση. Η στέγαση, μαζί με την παιδεία, την υγεία και τις δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν τους πυλώνες του κράτους πρόνοιας ενός σύγχρονου Ευρωπαικου κράτους και προς την κατεύθυνση αυτή, ως ΣΕΚ παραμένουμε ανυποχώρητοι, σημείωσε.
Περαιτέρω
καθυστέρηση στην προώθηση ολοκληρωμένης
στεγαστικής πολιτικής θα επιδεινώσει
την κατάσταση, πλήττοντας ακόμη
περισσότερο τα μικρομεσαία νοικοκυριά
που σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο της
κρίσης, όπως και την κοινωνική συνοχή,
με αλυσιδωτές επιζήμιες επιπτώσεις για
όλους, κατέληξε ο κ. Αργυρίδης.
Προσήλωση στο ΓΕΣΥ - Συνάντηση ΣΕΚ με Υπουργό Υγείας
12/10Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου είχε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ με τον οποίο συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ και τα διάφορα θέματα που άπτονται των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του.
Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε την Εκτελεστική της ΣΕΚ για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως επίσης και για τις ενέργειες τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και του ΟΑΥ.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας, διαβεβαίωση τον Υπουργό Υγείας, ότι η ΣΕΚ παραμένει πιστή στο στόχο που έχει τεθεί και δεν θα επιτρέψει το οποιοδήποτε πισωγύρισμα ως προς τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί με τα σχετικά νομοσχέδια.
Τόνισε δε ότι η ΣΕΚ παραμένει στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας και είναι έτοιμη να προσφέρει την οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται η όλη διαδικασία.
Πάρακατω μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις
https://www.facebook.com/cyprus.workers.confederation/videos/2241239049469098/
πηγή: ΣΕΚ
Το θηρίο του κυκλοφοριακού μας τρίζει τα δόντια - Τραγική η κατάσταση στους κυπριακούς δρόμους
10/10Το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέδειξε προς την κυπριακή κυβέρνηση πως, το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με την κατασκευή δρόμων. Η υπόδειξη αυτή συνοδεύτηκε και από μία αυστηρή Ευρωπαϊκή παρατήρηση, σύμφωνα με την οποία «η Κύπρος έχει ξοδέψει αρκετά για οδικά έργα χωρίς να λύσει τα προβλήματα συγκοινωνίας».
Αργότερα τον Οκτώβρη του 2007 μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκαν την Κύπρο και αφού ενημερώθηκαν για όλα τα σχετικά από τους αρμόδιους εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το κυκλοφοριακό χάος που υπάρχει καθημερινά στους κυπριακούς δρόμους. Εκφράζοντας δε την ανησυχία τους για τον αριθμό των νεκρών στους δρόμους της Κύπρου, υπέδειξαν με σαφήνεια πως «το Βερολίνο με πληθυσμό 3.5 εκατ. έχει λιγότερους νεκρούς από τροχαία από όσα συμβαίνουν στη μικρή Κύπρο».
Οι πιο πάνω διαπιστώσεις είναι τραγικές και αληθινές και ισχύουν και σήμερα αφού όλοι – ο καθένας με τον δικό του τρόπο - βιώνουμε καθημερινά τον κυκλοφοριακό εφιάλτη, ο οποίος καταστρέφει κάθε διάθεση για παραγωγική εργασία.
Η ΣΕΚ κατ’ επανάληψη ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, αφού η ελλειμματική δημόσια ποιοτική συγκοινωνία εξακολουθεί να αφήνει τον Κύπριο πολίτη μόνιμα δέσμιο και απόλυτα εξαρτώμενο του ιδιωτικού αυτοκινήτου με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τώρα βέβαια και με την άνοδο των τιμών των καυσίμων, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο τραγικά, αφού μεγάλο μέρος των εισοδημάτων χρησιμοποιείται για την αυτοκίνηση.
Τα πράγματα λοιπόν με το κυκλοφοριακό είναι πολύ δύσκολα και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προβληματισθούν, να δράσουν και να αντιδράσουν.
Δυστυχώς σαν αποτέλεσμα της πρωινής – και όχι μόνο – κυκλοφοριακής συμφόρησης οι εργαζόμενοι φθάνουν στη δουλειά τους κουρασμένοι, θυμωμένοι, αγχωμένοι.
Η διάθεση για παραγωγή και δημιουργία εξαντλείται μέσα στο χάος και το μποτιλιάρισμα και αυτό είναι τραγικά επικίνδυνο και για την υγεία και για την εθνική παραγωγικότητα.
Χρειάζονται λοιπόν μέτρα…χθες, γιατί το πρόβλημα άρχισε να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Πηγή: ΣΕΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου