Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Επισκόπηση 9-16/09

Επισκόπηση 9-16/09

Αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα
14/09/2018

Αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με στοιχεία που θέτει ενώπιον της βουλής το υπουργείο εργασίας.
Ο συνολικός αριθμός εργατικών ατυχημάτων που έχει γνωστοποιηθεί στο τμήμα επιθεώρησης εργασίας, κατά την περίοδο 2010-2017, ανέρχεται στις 14,7 χιλ. παρουσιάζοντας ανοδική τάση τα τελευταία δύο χρόνια.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, στο τμήμα επιθεώρησης εργασίας γνωστοποιούνται τα θανατηφόρα ατυχήματα και τα ατυχήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την απουσία των εργοδοτουμένων από την εργασία για περισσότερες από 3 μέρες.
Αυτού του είδους τα εργατικά ατυχήματα έφτασαν στα 2.070 το 2017 σε σχέση με 1.905 το 2016 και 1.596 το 2015 ενώ, ο μεγαλύτερος αριθμός κατά την εν λόγω περίοδο καταγράφηκε το 2010 όταν έφτασαν στα 2.184.
Περιορισμένες οι ποινικές διώξεις
Παρά τον μεγάλο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων, είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών που οδηγούνται τελικά σε ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού, το τμήμα επιθεώρησης εργασίας ετοιμάζει φακέλους ποινικής δίωξης για σοβαρές παραβάσεις της περί ασφάλειας και υγείας νομοθεσίας, μετά από περιστατικά ατυχημάτων ή επικίνδυνων συμβάντων.
Οι φάκελοι περιέχουν όλο το σχετικό μαρτυρικό υλικό που συγκεντρώνεται, καθώς και έκθεση γεγονότων/διερεύνησης του περιστατικού.
Στη συνέχεια, οι φάκελοι διαβιβάζονται στον αρμόδιο δημόσιο κατήγορο, που ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γενικού εισαγγελέα και ο οποίος αποφασίζει για τις περαιτέρω ενέργειες.
Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων εργατικών ατυχημάτων, για τα οποία το τμήμα επιθεώρησης εργασίας εισηγήθηκε την ποινική δίωξη και οδηγήθηκαν τελικά στο δικαστήριο από το 2010 μέχρι τον Μάιο του 2018, ανέρχεται στα 147.
Οι ποινικές διώξεις για εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν πτωτική πορεία από το 2010, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε αύξηση του βαθμού συμμόρφωσης των εργοδοτών με τις σχετικές νομοθεσίες ασφάλειας και υγείας.    
Στις 147 ανέρχεται και ο συνολικός αριθμός υποθέσεων εργατικών ατυχημάτων για τις οποίες υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων από το 2010.
Όπως σημειώνει η κ. Αιμιλιανίδου, η συχνότητα και σοβαρότητα των ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στις επιχειρήσεις, αποτελεί βασικό κριτήριο για το πόσο συχνά επιθεωρούνται τέτοιες επιχειρήσεις και ποια μέτρα λαμβάνονται εναντίον τους.
Οι επιθεωρήσεις που διενεργούνται μπορεί να είναι στοχευμένες για συγκεκριμένο θέμα ή γενικές, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα επιθεωρήσεων ή έκδοσης βεβαίωσης, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως την ύπαρξη και λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, την ύπαρξη εκτιμήσεων κινδύνων, την παροχή μέσων/συστημάτων προστασίας, την ύπαρξη και λειτουργία των επιτροπών ασφάλειας κ.ά.
Με βάση την εικόνα που αποκομίζει κατά την επιθεώρηση ο επιθεωρητής προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες που, όπως σημειώνεται, εκτός από τις προφορικές του υποδείξεις, περιλαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση, την έγγραφη υπόδειξη των παραβάσεων με απαίτηση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, την έκδοση και επίδοση ειδοποιήσεων βελτίωσης ή απαγόρευσης και την προώθηση ποινικής δίωξης.
Μ.Χ.
πηγή: stockwatch


Συνδυάζουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή
14/09
Ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν το συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στην Κύπρο, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με αυτά, το 61,7% των απασχολουμένων δεν έχει καμία ευθύνη παροχής τακτικής φροντίδας είτε σε παιδιά είτε σε συγγενείς με ανικανότητα, σε αντίθεση με το 34,9% που παρέχει φροντίδα σε παιδιά και το 3,4% που χρειάζεται να φροντίζει συγγενείς με ανικανότητα.

Επίσης, ποσοστό 63,5% των απασχολουμένων δεν κάνει καμία χρήση επαγγελματικών υπηρεσιών παιδικής φροντίδας, έναντι ποσοστού 24% που χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες για όλα τα παιδιά της οικογένειας και 12,5% που χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες για κάποια από τα παιδιά.

Κύριος λόγος μη χρησιμοποίησης επαγγελματικών υπηρεσιών παιδικής φροντίδας είναι το γεγονός ότι η οργάνωση της φροντίδας γίνεται από τους ίδιους τους γονείς (40,7%) ή επειδή η οργάνωση της φροντίδας γίνεται με τη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων ή άλλων ατόμων (34,4%) ή επειδή τα παιδιά μπορούν να φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους (18,5). Ποσοστό 4,8% δεν χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες λόγω έλλειψης, κόστους ή ποιότητας.

Σημαντικό ποσοστό 81,2% των απασχολουμένων δεν προβαίνει σε καμία προσαρμογή της εργασίας του προκειμένου να διευκολυνθεί σε ό,τι αφορά τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών, ενώ πολύ χαμηλότερο ποσοστό (12%) προέβη σε προσαρμογές, για παράδειγμα αλλαγή του ωραρίου εργασίας χωρίς αλλαγή του συνολικού χρόνου εργασίας.

Ποσοστό 59,4% δεν είναι δυνατόν να προβεί σε διαφοροποίηση της έναρξης ή της λήξης της εργάσιμης ημέρας ως υπάλληλος για σκοπούς διευκόλυνσης της φροντίδας των παιδιών. Επίσης το 87,9% δεν έχει τη δυνατότητα λήψης ολόκληρων ημερών άδειας, χωρίς της χρήση κανονικής άδειας, για τη διευκόλυνση της φροντίδας των παιδιών.

Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό, 67,8% των απασχολούμενων, δεν συναντά κανένα εμπόδιο στην κύρια εργασία του που να δυσκολεύει το συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

 Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των απασχολουμένων, ήτοι 94,8%, κάνει χρήση μόνο της άδειας μητρότητας και της άδειας πατρότητας για τις ανάγκες της παιδικής φροντίδας.
πηγή: stockwatch

Αυξάνονται οι μισθοί
14/09
Με ετήσιους ρυθμούς 2,4% αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 το εργατικό κόστος στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Το εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τις συνεισφορές των εργοδοτών. Οι μιθσοί αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι συνεισφορές κατά 2,2%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην ευρωζώνη το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 και στην ΕΕ κατά 2,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση στο εργατικό κόστος παρατηρήθηκε στη Ρουμανία(15,6%), ενώ αύξηση 11,7% παρατηρήθηκε και στη Λετονία.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Προειδοποιούν οι συντεχνίες Cyta για ιδιωτικοποίηση
Οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ προειδοποιούν με μέτρα αν εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για ιδιωτικοποίηση της Cyta.
Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές δυνάμεις και η κοινωνία των πολιτών θα αντιδράσουν και θα αγωνισθούν για ακόμη μια φορά να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς τους προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνουν ότι από το 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η τρόικα έθεσαν σε προτεραιότητα μέσα από το μνημόνιο που υπέγραψαν την ιδιωτικοποίηση της Cyta και πέρασαν νομοθεσία το 2014, δημιούργησαν μονάδα αποκρατικοποίησης, έδωσαν εκατομμύρια για μελέτες και συμβούλους και «κατέθεσαν νομοσχέδιο που προνοούσε ουσιαστικά το ξεπούλημα της Cyta και την ανάληψη όλου του κόστους από το δημόσιο».
Ωστόσο, εργαζόμενοι, κοινωνία και βουλή με τους αγώνες και τις προσπάθειες τους απέτρεψαν, προσωρινά φαίνεται, τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Παρέλαβαν, αναφέρουν, «το 2013 έναν οργανισμό δισεκατομμυρίων αξίας με κέρδη της τάξης των €80-90 εκ. το χρόνο και από τότε μεθοδεύουν συστηματικά την υπόσκαψη, την απαξίωση και την εξουδετέρωση της επιχειρηματικής αξίας της Cyta, για να ετοιμάσουν το έδαφος να επανέλθουν» και σήμερα επαναφέρουν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την εφαρμογή της δογματικής θέσης για ιδιωτικοποίηση της Cyta πάση θυσία.
Η απόφαση για «μερική αποκρατικοποίηση της Cyta με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη - επενδυτή» μας θυμίζει την παροιμία «έβγαλε τα ρούχα του ο Μανολιός και τα ξαναφόρεσε αλλιώς», αναφέρουν οι συντεχνίες.
πηγή: stockwatch
Μ. Ιωάννου: Στο δικαστήριο 30 υποθέσεις Συνεργατισμού
14/09
Περίπου 30 υποθέσεις για τις συνθήκες δανεισμού στο Συνεργατισμό πριν από το 2013 οδηγήθηκαν στην αστυνομία, ανέφερε η πρώην Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΣΚΤ, Μαρία Ιωάννου η οποία μεταφέρθηκε στην Ελληνική Τράπεζα.
Στην κατάθεσή της ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, η κ. Ιωάννου είπε ότι από τις έρευνες που έγιναν για τις συνθήκες δανεισμού υπήρξαν δύο κατηγορίες κακού δανεισμού.
Η μια λόγω της μη ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού και η άλλη λόγω έλλειψης εντιμότητας από τις διευθύνσεις κάποιων ΣΠΙ και εκμετάλλευσης της θέσης αξιωματούχων για ίδιον όφελος.

Σημείωσε ότι μετά το 2013 παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις εγκρίσεις, τα εγκριτικά όρια και τα εγκριτικά κλιμάκια για δανεισμό. Ανέφερε εντούτοις ότι μετά το 2013 υπήρχαν σημαντικές αδυναμίες όσον αφορά την τήρηση ομοιόμορφων διαδικασιών και δικλείδων ασφαλείας, όμως υπήρξε σημαντική προσπάθεια βελτίωσης. Όπως είπε, υπήρξαν καθυστερήσεις επειδή είχαν να κάνουν με 19 διαφορετικές οντότητες, με διαφορετική κουλτούρα, τεχνογνωσία και δεδομένα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε θέματα επιμόρφωσης προσωπικού και αλλαγής κουλτούρας, καταγραφής διαδικασιών και στο να δοθούν ομοιόμορφες κατευθυντήριες γραμμές.

Η κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι είχε ολοκληρωθεί και θα υιοθετείτο το 2018 ένα μοντέλο τυποποίησης του τρόπου αξιολόγησης των πελατών, κάτι που δεν υπήρχε και αποτελούσε μια σημαντική έλλειψη.
Την Πέμπτη καταθέτει ο Διονύσης Διονυσίου
Η ερευνητική επιτροπή για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, με την κατάθεση μεταξύ άλλων, του προϊστάμενου της Μονάδας Διαχείρισης του υπουργείου οικονομικών Διονύση Διονυσίου.
πηγή: stockwatch

Χ. Γεωργιάδης: Δικαιώνονται οι προσπάθειες
15/09
Με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος, ενώ δικαιώνονται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη χθεσινή αναβάθμιση από τους Standard& Poor’s, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχουμε πετύχει έναν από τους βασικότερους στόχους της οικονομικής πολιτικής».

«Η επενδυτική βαθμίδα σίγουρα θωρακίζει οικονομικά τη χώρα μας, ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική και στέλνει ένα θετικό μήνυμα διεθνώς» σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος και δικαιώνει τις προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων. Δικαιώνει όμως και τις δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε και συγκεκριμένα τις αποφάσεις για τη Συνεργατική, που αποτελούν σύμφωνα με οίκο αξιολόγησης τον βασικό λόγο της αναβάθμισης» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι «στην πολιτική πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις που υπηρετούν τελικά το δημόσιο συμφέρον, εστιάζοντας στην ουσία και όχι στην εικόνα».

Πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουμε την προσπάθεια και πρέπει να συνεχίσουμε να θέτουμε τέτοιους ψηλούς στόχους τους οποίους με συνέπεια πρέπει να υπηρετούμε, κατέληξε  Υπουργός.
Επιβεβαίωση συνετής διαχείρισης
Η επιστροφή μετά από 6,5 χρόνια σε επενδυτική βαθμίδα είναι η ισχυρότερη επιβεβαίωση της συνετής διαχείρισης που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s σε επενδυτική κατηγορία από την κατηγορία "σκουπίδια".
"Η οικονομία μας ανακάμπτει με τους καλύτερους οιωνούς και επιβεβαιώνεται", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
πηγή: stockwatch

Οι αντιδράσεις κομμάτων για τη εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών
13/09
Το Paideia-News παραθέτει τις ανακοινώσεις αντιδράσεις των κομμάτων για την εξαγγελία 48ωρης απεργίας από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
ΔΗΣΥ: Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των 120.000 μαθητών.
«Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν λειτούργησε με αλαζονεία αλλά με πολλή ανεκτικότητα. Παρά τις επανειλημμένες αναιρέσεις από τους συνδικαλιστές των όσων είχαν συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση, τόσο στις 27 Ιουλίου, στην πρώτη συνάντηση των ηγετών των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στην 2η συνάντηση, στις 23 Αυγούστου, έγινε και μια τρίτη προσπάθεια με την διυπουργική επιτροπή στις 6 Σεπτεμβρίου. Και παρά το πλαίσιο συμφωνίας που δημιουργήθηκε, με τις σαφώς βελτιωμένες προτάσεις, και πάλι δεν τήρησαν, οι ηγέτες των συντεχνιών, τα όσα συμφωνήθηκαν».
Ο σεβασμός μας στους εργαζομένους και στο δικαίωμα τους για απεργία είναι δεδομένος. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να διασφαλίσουμε, ως πολιτεία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση των 120 χιλιάδων μαθητών».
 ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής
«Από την αρχή της κρίσης στην παιδεία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξελίξεις, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση αποπυροδότησή της για να μην πληγούν το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά.
Από την αρχή καλέσαμε την κυβέρνηση να αναστείλει τις μονομερείς αποφάσεις της και να εισέλθει σε ένα θεσμοθετημένο διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αντί να κάνει αυτό το απλό και λογικό, η κυβέρνηση συνεχώς έριχνε λάδι στη φωτιά επιχειρώντας να απαξιώσει τους εκπαιδευτικούς, το έργο τους και τις μαζικές κινητοποιήσεις τους.
Η κρίση στην παιδεία έχει κτυπήσει κόκκινο.
Η πρόταση όλων των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, για αναστολή των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης και απόσυρση των μέτρων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη. Μ’ αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί η ανωμαλία στην παιδεία και θα δοθεί χώρος και χρόνος για θεσμοθετημένο διάλογο για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της παιδείας.
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αντί ο πρόεδρος και οι κυβερνώντες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουν να εκτραχύνουν την κρίση επιστρατεύοντας ξανά τη ρητορική απαξίωσης των εκπαιδευτικών και της δαιμονοποίησης των αντιδράσεων τους.
Είναι ορθό ότι η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά.
Διακυβέρνηση, όμως, δεν σημαίνει «αποφασίζω και διατάσσω». Δεν σημαίνει επιβολή μονομερών αποφάσεων. Διακυβέρνηση πρωτίστως σημαίνει διάλογο και επιδίωξη συναίνεσης. Σημαίνει αντιμετώπιση κρίσεων και όχι πρόκληση κρίσεων και ανωμαλίας, όπως δυστυχώς κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, παρότι προεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης συνεχώς αναφερόταν στο διάλογο κα τη συναίνεση.
Και μια έκκληση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις: Ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης, διεκδικείστε τα δικαιώματά σας με τρόπο που θα περιορίζει –κατά το δυνατόν- τις συνέπειες για τους μαθητές».
ΕΔΕΚ: Τα προβλήματα στην εκπαίδευση, δεν θα λυθούν ούτε με απεργίες, ούτε με αποκοπές μισθών
«Είναι αυταπόδεικτο ότι η συγκεκριμένη πορεία που ακολουθήθηκε στην παιδεία τους τελευταίους μήνες, είναι απότοκο της απόφασης που λήφθηκε από την κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου, χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η ουσία των χρόνιων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε άλλο επίπεδο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει αναδειχθεί. Το θέμα της ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική της διάσταση, θα έπρεπε να κυριαρχεί στο διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών εταίρων.
Τα ουσιαστικά και χρόνια προβλήματα στην εκπαίδευση, δεν θα λυθούν ούτε με απεργίες, ούτε με αποκοπές μισθών. Αυτό το παιγνίδι εντυπώσεων θα πρέπει άμεσα να σταματήσει και να επικεντρωθούμε όλοι στην αληθινή εικόνα που παρουσιάζει η Δημόσια Παιδεία στον τόπο μας, με μοναδικό στόχο να βρούμε λύσεις σε συστημικό πλαίσιο για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας».
Αλληλεγγύη:  Να περισώσουμε το δημόσιο σχολείο
«Μετά από δύο μήνες κατά τους οποίους η κυπριακή κοινωνία έγινε μάρτυρας ενός θεάτρου του παραλόγου για την Παιδεία, με προτάσεις και αντιπροτάσεις, διαβουλεύσεις επίσημες και ανεπίσημες μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών με στόχο να αποφευχθεί το λουκέτο στα σχολεία, καταλήξαμε στην απεργία.
Το γεγονός είναι ένα: Όσοι εδώ και δύο μήνες από τις δύο πλευρές δήλωναν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές, έχουν αποτύχει. Με θύματα τους μαθητές και τη δημόσια εκπαίδευση.
Καλούμαστε όλοι να βάλουμε το καλό των μαθητών μας πάνω από οτιδήποτε άλλο και να αξιοποιήσουμε όσο χρόνο έχει απομείνει για να περισώσουμε το δημόσιο σχολείο.
Οι ετσιθελισμοί και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν επιλύουν τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνουν».
Οικολόγοι: Η επίδειξη ισχύος δεν τιμά τον Πρόεδρο, δεν θα υποστηρίξουμε τα απεργιακά μέτρα
«Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δεν συμφωνεί με τις απεργίες στην δημόσια εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε ότι ευθύς εξαρχής είχαμε καλέσει τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών να αποφύγουν το μέτρο αυτό. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουμε τα απεργιακά μέτρα και δεν πρόκειται να τα υποστηρίξουμε.
Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να αποφύγει την απεργία αν έκανε δεκτό το αίτημα της πίστωσης, θέτοντας όμως μια ουσιώδη προϋπόθεση, ότι δηλαδή θα ισχύσει μόνον αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των απαλλαγών. 
Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την υπάρχουσα κατάσταση το έχει η Κυβέρνηση που με το «όχι» της στη πρόταξη των εκπαιδευτικών προκάλεσε νέο αδιέξοδο, το οποίο βεβαίως ενισχύθηκε με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας,   οι οποίες χαρακτηρίζονται μόνο ως επίδειξη δύναμης και ισχύος.
Με παιγνίδια εξουσίας και με σύνδρομα αυταρχικότητας δεν λύνονται τα προβλήματα στην παιδεία.
Πέραν τούτου σημειώνουμε ότι οι δηλώνεις του προέδρου Αναστασιάδη, έγιναν με χαρακτηριστικό τόνο και ύφος θυμωμένου ηγεμόνα, ενώ εν τέλει κατέληξε σε μια αμφισβήτηση του ρόλου των εκπαιδευτικών αλλά και σε μια ακόμα υπόσκαψη των ρόλων των συνδικαλιστών, που βεβαίως δεν πέρασαν απαρατήρητα.
Τελικά επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με τον πλήρη εξευτελισμό και ακύρωση του δημόσιου σχολείου.
Δυστυχώς πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η ζημιά στην παιδεία, λόγω της σύγκρουσης  μεταξύ εκπαιδευτικών και κυβέρνησης, ματοκυλίζεται στην κοινωνία. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την απόφαση τους για απεργία. Οι ώρες απαλλαγής δεν αποτελούν ένα σημείο στην διαπραγμάτευση που να δικαιολογούν τέτοιου βαθμού αντίδραση.  Την ίδια ώρα, καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει με την στάση της να πραγματοποιηθεί η απεργία, η οποία θα μεταφέρει τα προβλήματα στην ίδια την κοινωνία».
Συμμαχία Πολιτών: Να επαναρχίσει διάλογος με πνεύμα συναίνεσης, χωρίς εγωισμούς
 «Η Κυβέρνηση οφείλει πριν από την Τρίτη να βρει τις διόδους επικοινωνίας για να επαναρχίσει ένας διάλογος στον οποίο όλοι θα διεξάγουν με πνεύμα συναίνεσης, χωρίς εγωισμούς, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παιδείας.
Απόλυτο σεβαστό το δικαίωμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και αποτελεί μέσο διεκδίκησης αιτημάτων των εργαζομένων. Πρέπει όμως το μέσο αυτό να αποτελεί την έσχατη λύση, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Παιδείας, όπου θα επηρεαστούν και ταλαιπωρηθούν χιλιάδες μαθητές και γονείς. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και όχι κλειστά.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία θα έπρεπε να κυβερνά με τρόπο που να πράγματα να κυλούν ομαλά και βελτιωτικά, φέρει την ευθύνη για το χάος που δημιουργήθηκε στην δημόσια Παιδεία. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να βρει τις διόδους επικοινωνίας και τους μηχανισμούς έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος με τους εμπλεκομένους φορείς πριν από την ημέρα έναρξης των απεργιακών μέτρων. Ένα διάλογο στον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα διεξάγουν με πνεύμα συναίνεσης, χωρίς εγωισμούς, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της νέας γενιάς.
Προς αυτή την κατεύθυνση η  Συμμαχία Πολιτών επαναφέρει την πρόταση της με την οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο για την Παιδεία στην παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων στον χώρο της Παιδείας, του Υπουργού Παιδείας και των Προέδρων των κομμάτων».

ΕΛΑΜ: Οι εξελίξεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε άσχημες ατραπούς
«Η κρίση στην παιδεία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ οι εξελίξεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε άσχημες ατραπούς, δημιουργώντας ένα δυσοίωνο μέλλον με πρώτους αποδέκτες το σύνολο των μαθητών, τους γονείς και κατ΄ επέκταση την ίδια την κοινωνία.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να παρακαθήσουν σε ένα γόνιμο διάλογο από μηδενική βάση, για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην παιδεία.
Σημασία δεν έχει ποιο από τα αντιμαχόμενα μέρη θα κερδίσει, αλλά στο τέλος της ημέρας να επωφεληθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, η παιδεία, οι μαθητές και να διασφαλιστούν τα δημόσια σχολεία».
Πηγή: παιδεία news
Απεργία Τρίτη και Τετάρτη αποφάσισαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις
12/09
Κλείνουν την ερχόμενη εβδομάδα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, λόγω 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών, μετά την απόφαση που έλαβαν την Τετάρτη οι εκπαιδευτικές τους οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μετά την πολύωρη συνεδρία των Κεντρικών Διοικητικών τους Συμβουλίων, αποφάσισαν ομόφωνα όπως οι απεργίες πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.
 Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα καταρτίσουν πλάνο κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους ανακοίνωσε πως η απεργία θα είναι κλιμακωτή. Έχουν καταρτιστεί είπε επιτροπές για λήψη μέτρων τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου για το θέμα της γενικότερης απαξίωσης του διαλόγου και του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι. Απευθυνόμενος προς την κοινωνία ο κ. Σωκράτους είπε πως η κυβέρνηση ανάγκασε τις συντεχνίες να φθάσουν σε αυτό το σημείο και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη απαξίωση των εκπαιδευτικών.  «Προχωρούμε στα όσα έχουμε εξαγγείλει και ζητούμε την κατανόηση της ίδιας της κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά θα πληγούν απ’ αυτή την διαδικασία αλλά πάνω απ’ όλα πλήττεται το δημόσιο σχολείο. Όλοι καταλαβαίνουν που έχει οδηγηθεί το πράγμα» τόνισε ο κ. Σωκράτους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ότι ο περήφανος εκπαιδευτικός κόσμος ενωμένος θα αντιδράσει με μια 48ωρη πρώτααπεργία, στις παράνομες μεθοδεύσεις.
 Ένταση με δημοσιογράφους
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινή συνεδρία των εκαιδευτικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα ενδεικτικό το οποίου είναι και η πρωτοφανής παρέμβαση ηγετικού στελέγχους της ΠΟΕΔ προς τους δημοσιογράφους τους οποίους κατηγόρησε ότι επιχειρούν να ακούσουν τα όσα λέγονται εντός της αίθουσας συνεδρίασης. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από τον όροφο που διεξάγεται η συνεδρία. Ως εκ τούτου αυτή την στιγμή οι δημοσιογράφοι αναμένουν τις εξελίξεις στο πεζοδρόμιο. 
Πηγή: http://politis.com.cy/article/sinedriazoun-i-ekpedeftikes--sto-trapezi-ta-apergiaka-metra
ΡΙΚ: Πάει απόγευμα το κεντρικό δελτίο στη νοηματική
14/09
Το δ.σ. του ΡΙΚ αποφάσισε την κατάργηση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στη νοηματική και ταυτόχρονα την επέκταση του δελτίου ειδήσεων των 18:00, έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη της θεματολογίας της ημέρας και για τους ανθρώπους με ακουστικά προβλήματα.

Ο λόγος για τον οποίο καταργείται το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη νοηματική είναι γιατί η μορφή του καινούριου δελτίου, περιλαμβάνει ζωντανές συζητήσεις στο στούντιο, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να υποτιτλίζονται ταυτόχρονα με τη μετάδοσή τους.
Το κρατικό κανάλι ήταν το μόνο στην Κύπρο που είχε διερμηνεία νοηματικής και στα δύο δελτία, αν και ο νόμος προβλέπει τουλάχιστον πέντε λεπτά ενημέρωσης ανά ημέρα για άτομα με απώλεια ακοής. Με την απόφασή του το ΡΙΚ είναι μεν στο πλαίσιο του Νόμου, ωστόσο κάνει ένα βήμα πίσω ως προς την πολιτική του απέναντι σε ανθρώπους με ειδικά προβλήματα.
Απόψε λοιπόν, θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ2 για τελευταία φορά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη νοηματική!
Πηγή: http://politis.com.cy/article/to-rik-katargise-to-kentriko-deltio-sti-noimatiki#disqus_thread
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΡΙΚ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ
Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2018
Θέμα: Κοινή Ανακοίνωση όλων των Συντεχνιών του ΡΙΚ για την απόφαση τερματισμού των διαφημίσεων στο ΡΙΚ
Μετά από κοινή σύσκεψη όλων των Συντεχνιών του ΡΙΚ (ΕΥΡΙΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και Συντεχνία Διευθυντικού Προσωπικού–ΣΥΔΙΠΡΟ), αποφασίστηκε οι Συντεχνίες να εκφράσουν με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεση τους στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάργηση των διαφημίσεων στο ΡΙΚ.
Οι Συντεχνίες διευκρινίζουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν, εξέφρασαν άποψη ή συμφώνησαν σε πρόταση για τερματισμό της μετάδοσης εμπορικών διαφημίσεων από το ΡΙΚ και ζητούν γραπτή ενημέρωση μέχρι την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018.
Πάγια θέση όλων των Συντεχνιών του ΡΙΚ είναι ότι η συνέχιση της μετάδοσης εμπορικών διαφημίσεων από το ΡΙΚ, είναι προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών, του ΡΙΚ και των διαφημιζόμενων.
Οι Συντεχνίες επεξεργάζονται μέτρα δυναμικών αντιδράσεων.
Οι Συντεχνίες του ΡΙΚ:
ΕΥΡΙΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και Συντεχνία Διευθυντικού Προσωπικού-ΣΥΔΙΠΡΟ
Ζητούν εμπορικές διαφημίσεις στο ΡΙΚ
10/09
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου φρονεί ότι «δεν θα προσφέρει καμίαν υπηρεσία σε κανένα εάν υλοποιηθεί η κυβερνητική πρόθεση να αποστερηθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση από τη δυνατότητα να διεκδικεί εμπορικές διαφημίσεις».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η όποια κρατική αρωγή προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ιδιωτικής και αντιστρόφως».

Προσθέτει ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα χάσει τη δυνατότητα εξασφάλισης πρόσθετων οικονομικών πόρων πέραν της κρατικής χορηγίας και η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση ενδεχομένως να μην προσποριστεί κανένα όφελος».

Οι δυο φορείς, συνεχίζει η ΕΣΚ, «δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ούτως ώστε να συμπεραίνεται πως ό,τι αποτελεί απώλεια για τον ένα, συνιστά όφελος για τον άλλο».

Σημειώνει ότι «η τηλεθέαση, η ακροαματικότητα, η αναγνωσιμότητα και η επισκεψιμότητα κάθε ΜΜΕ είναι εμπορικά και εμπορεύσιμα προϊόντα και ως τέτοια πρέπει να τυγχάνουν επιχειρηματικής αξιοποίησης προς εξασφάλιση οικονομικών πόρων».

Την ΕΣΚ, την απασχολεί, όπως αναφέρει, «η βιωσιμότητα και η οικονομική ευρωστία κάθε ΜΜΕ, δημόσιου ή ιδιωτικού, διότι μέσον τους διασφαλίζονται θέσεις εργασίας, συνθήκες εργασίας αλλά και εργασιακά δικαιώματα».

«Ειδικά στις μέρες μας όλα τα ΜΜΕ χρήζουν θεσμικής αρωγής, τόσο κυβερνητικής όσο και ευρύτερα πολιτειακής και η ΕΣΚ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και καλεί και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, τους εταίρους του κλάδου της ενημέρωσης, να συμπορευθούν μαζί της», καταλήγει η ανακοίνωση.
πηγή: stockwatch
Cyta: Στα €5,2 εκ. τα επιδόματα και οι υπερωρίες του 2019
11/09
Στα €5,2 εκ. ανέρχεται το ποσό που θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό της Cyta για το 2019 για την κάλυψη υπερωριών και των επιδομάτων.
Για το 2018 ο οργανισμός κατάθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €500 χιλ. για να μπορούν να καταβληθούν ποσά υπερωριών και επιδομάτων στη βάση της συμφωνίας των συντεχνιών με το κράτος για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στον προτεινόμενο συμπληρωματικό προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση ύψους €214 χιλ. για αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης καθημερινής, αύξηση ύψους €160 χιλ., για αμοιβή απασχόλησης κατά τις Κυριακές και αργίες, καθώς και αύξηση ύψους €126 χιλ. για επιδόματα.
Όπως σημειώνεται, οι αυξήσεις στα πιο πάνω άρθρα αφορούν την κάλυψη αναδρομικής υπερωριακής αποζημίωσης και καταβολής επιδομάτων για την περίοδο 1η Μαρτίου 2017 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 στη βάση συμπληρωματικής συμφωνίας πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς.
Η συμφωνία πλαίσιο έχει υπογραφεί στις 20 Οκτωβρίου 2017 από τον υπουργό οικονομικών και τους γενικούς γραμματείς της ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή οικονομικών το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επόμενη χρονιά ανέρχεται στα €5,2 εκ.
Εκπρόσωποι των συντεχνιών κάλεσαν τη βουλή να εγκρίνει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2018 ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του οργανισμού.
Μ.Χ.
πηγή: stockwatch
Κύπρος: Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης στην ΕΕ
11/09
Αύξηση παρουσιάζει η απασχόληση στην Κύπρο το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat με τη χώρα να καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο το δεύτερο τρίμηνο.
Το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταv κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 υπολογίζεται στα 418.803 άτομα, εκ των οποίων 369.745 είναι υπάλληλοι και 49.058 αυτοεργοδοτούμενοι.
Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, η συνολική απασχόληση για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 4,3%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται στους τομείς των Κατασκευών, Τεχνών Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας, Διοικητικών και Υποστηρικτικών Δραστηριοτήτων και Παροχής Καταλύματος και Εστίασης.
Οι πραγματικές ώρες εργασίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 υπολογίζονται στις 190.544 χιλιάδες, με ποσοστό αύξησης 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση είχε η Μάλτα (5,5%).
Στην Ελλάδα, η αύξηση στην απασχόληση διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 στο 1,5% από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Στην ΕΕ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% από 1,5% το πρώτο τρίμηνο και στην ευρωζώνη η αύξηση παρέμεινε στο 1,5%.
Μείωση στην απασχόληση σημειώθηκε στην Ρουμανία (-1,5%).
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch
Αυξήθηκε κατά 1050 άτομα το εργατικό δυναμικό κυβέρνησης
10/09
Σημαντική αύξηση παρουσίασε τον Αύγουστο του 2018 το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2018 αυξήθηκε κατά 1.050 άτομα (2,1%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και έφτασε τα 51.349 άτομα από 50.299 τον Αύγουστο του 2017.
Αύξηση (11,7%) παρατηρείται στο έκτακτο προσωπικό που έφτασε τις 16.036 σε σχέση με τις 14.351 άτομα τον Αύγουστο του 2017.
Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 635 άτομα (-1,8%) στα 35.313 από 35.948 πέρσι.
Σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, εκτός του Ωρομίσθιου Προσωπικού, υπάρχει αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στην κατηγορία Δυνάμεις Ασφαλείας (5,5%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 17,1% (813 άτομα).
Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018 παρατηρείται μείωση σε όλες τις κατηγορίες εκτός του Ωρομίσθιου Προσωπικού. Στην Δημόσια Υπηρεσία παρατηρείται μείωση -0,2% (-30 άτομα), στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία -3,8% (-506 άτομα) και στις Δυνάμεις Ασφαλείας -0,1% (-19 άτομα).
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch
Ζητούν εξηγήσεις για συμβούλους και κονδύλια
10/09
Εξηγήσεις και λεπτομερή στοιχεία για τους συμβούλους και το προσωπικό του προεδρικού τις τελευταίες πενταετίες ζητήθηκαν σήμερα από το υπουργείο οικονομικών, κατά τη συζήτηση αιτημάτων αποδέσμευσης κονδυλίων για την κάλυψη των απολαβών συμβούλων που εργοδοτεί η προεδρία.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ζήτησε από τον διευθυντή προϋπολογισμού του υπουργείου οικονομικών Σταύρο Μιχαήλ, όπως καταθέσει ενώπιον της επιτροπής στοιχεία σχετικά με τον αριθμό του προσωπικού στο προεδρικό ανά κατηγορία (μόνιμοι, με αγορά υπηρεσιών, με απόσπαση κτλ) σήμερα, καθώς και τις προηγούμενες πενταετίες από το 2008, για σκοπούς σύγκρισης.
Επεκτείνοντας τις απαιτήσεις, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε όπως στην ίδια επιστολή συμπεριληφθεί ενημέρωση σχετικά με τους επιστημονικούς συνεργάτες υπουργών, βουλευτών και κομμάτων, περιλαμβάνοντας στοιχεία σχετικά με τον βαθμό συγγένειάς τους με βουλευτές και τα προσόντα τους.
Υποστήριξε ότι αν θα γίνει η συζήτηση σχετικά με τους συμβούλους, θα πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική για όλους, περιλαμβανομένων των συμβούλων υπουργών και βουλευτών, ώστε να προσλαμβάνονται με συγκεκριμένα κριτήρια από ανεξάρτητο σώμα.
Σημείο αιχμής οι σύμβουλοι του προεδρικού
Τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν σε κεκλεισμένων των θυρών το θέμα της αποδέσμευσης κονδυλίου για την αγορά υπηρεσιών τεσσάρων συμβούλων της προεδρίας.
Ενώπιον της επιτροπής τέθηκε επιστολή του προεδρικού με την οποία αποσύρθηκε το αίτημα για δύο εκ των τεσσάρων συμβούλων. Το κονδύλι που αντιστοιχούσε στις δύο συμβούλους ανερχόταν στις €15,7 χιλ. για την κάθε μια.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπό εργοδότηση κυρίες έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τρόπους κάλυψης των συγκεκριμένων αναγκών.
Η επιτροπή αποδέσμευσε το μέρος του κονδυλίου που αφορούσε υπηρεσίες τριών μηνών συνολικής αξίας €1,8 χιλ.
Σε ότι αφορά το ποσό των €56,6 χιλ. για τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του προεδρικού, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι υπήρξε κατ’ αρχήν τοποθέτηση των παρευρισκομένων βουλευτών και πως το θέμα παραμένει ανοικτό μέχρι την τελική τοποθέτηση όλων των κομμάτων.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι το κίνημα δεν υποστήριξε το εν λόγω αίτημα το οποίο όπως είπε, «απ’ ότι αντιλαμβάνομαι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία» από τους παρόντες βουλευτές.
Αντιδράσεις για πρώην σύμβουλο μονάδας αποκρατικοποιήσεων
Αντιδράσεις εκφράστηκαν από πλευράς του ΑΚΕΛ σε σχέση με το αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους στο Τρόοδος. Όπως αναφέρθηκε το άτομο στο οποίο ανατέθηκε η μελέτη είναι πρώην λειτουργός της μονάδας αποκρατικοποιήσεων η οποία έχει κλείσει με απόφαση της βουλής και ο οποίος έχει μετατεθεί στο υπουργείο οικονομικών.
Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε η μελέτη στο συγκεκριμένο άτομο, σημειώνοντας ότι η ανάθεση έγινε απευθείας, χωρίς να προηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και κάνοντας λόγο για παρανομία της κυβέρνησης «για να βολέψει τον δικό της».
Ο ίδιος σύμβουλος σύμφωνα με το αίτημα που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής, θα προωθήσει και τις ενέργειες για την ετοιμασία μελέτης για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Κύπρο.
Τα μέλη της επιτροπής αναμένουν απαντήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, σε σχετικά ερωτήματα που έχει απευθύνει προς το υπουργείο οικονομικών ο γενικός ελεγκτής.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι εάν το πρόβλημα είναι το συγκεκριμένο άτομο, μπορεί να επιλεγεί κάποιος άλλος ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες.
Η επιτροπή ζήτησε πρόσθετα στοιχεία και σε σχέση με κονδύλι που ζητά το υπουργείο παιδείας για την αγορά υπηρεσιών εξεταστών και θεματοθετών ενώ, αποφάσισε επίσης, να θέσει σε αναμονή την απόφασή της σε σχέση με το αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου που προορίζεται για την εργοδότηση 30 ατόμων στην ενιαία υπηρεσία επιθεωρήσεων, εφόσον το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία της υπηρεσίας δεν έχει ακόμα περάσει από τη βουλή και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας.
Τα αιτήματα για αποδεσμεύσεις κονδυλίων, που είχε ενώπιον της σήμερα η επιτροπή οικονομικών, ανέρχονται συνολικά γύρω στα €5 εκ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι τα θέματα συνεργατών πρέπει να εξεταστούν ώστε αν θεσπιστούν κριτήρια να ισχύουν για όλους και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η προεδρία προσπαθεί μέσω των συγκεκριμένων διορισμών να εκμαιεύσει στήριξη εκ μέρους των ΜΜΕ.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για κακοδιαχείριση και υπόνοιες σε σχέση με τα κίνητρα εργοδότησης συγκεκριμένων ατόμων, αναφορικά με την ανάθεση μελέτης σε πρώην σύμβουλο της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
Σε σχέση με την εργοδότηση συμβούλων στο προεδρικό, είπε ότι η κυβέρνηση το έχει παρακάνει και γι’ αυτό ζητήθηκαν στοιχεία. Σε ότι αφορά συγκεκριμένα, το κονδύλι που προορίζεται για τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του προεδρικού εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τις ανάγκες για να έρχεται μετά να τις καλύπτει.
Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι το κανονιστικό πλαίσιο πρόσληψης συνεργατών σε οποιοδήποτε πεδίο εξουσίας πρέπει να είναι καθορισμένο και δίκαιο, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχει ασυδοσία και σπατάλη δημόσιου χρήματος σε αυτό τον τομέα. Τόνισε ότι στο ζήτημα των συμβούλων πρέπει να υπάρξει άμεσος εξορθολογισμός.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch
Cystat: Στο 4,2% η ανάπτυξη 2017
10/09
Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών για τα έτη 2016-2017.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους υπολογίζεται σε 4,8% για το 2016 και 4,2% για το 2017 (από 3,4% και 3,9% αντίστοιχα).

Η αναθεώρηση για το 2016 οφείλεται στην ενσωμάτωση των στοιχείων των ετήσιων οικονομικών ερευνών, ενώ για το 2017 στην αναθεώρηση των βραχυχρόνιων οικονομικών δεικτών.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε αλλαγή έτους αναφοράς (2010 από 2005) για την παραγωγή στατιστικών στοιχείων όγκου, καθώς και η εφαρμογή της αρχής της μη-προσθετικότητας στη μέθοδο αλυσιδωτής σύνδεσης για την χρονοσειρά 1995-2017.
πηγή: stockwatch
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΕΟ: ΌΧΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ
 14 Σεπτεμβρίου 2018
Δυστυχώς οι ενέργειες της κυβέρνησης σ’ ότι αφορά την παιδεία οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αυθαιρεσία, τον ετσιθελισμό και την καταστρατήγηση των συμφωνημένων διαδικασιών του κοινωνικού διαλόγου, έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη όξυνση της κρίσης στην παιδεία.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι οι κινήσεις και οι ενέργειες τις οποίες η κυβέρνηση δρομολογεί ως απάντηση στην απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων για απεργία, είναι στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας και στη χρήση μέτρων τα οποία παραπέμπουν σε απεργοσπασία.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα όπου η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πιο σκληρή, που δίνουν καθημερινό αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία και ασυδοσία μεγάλης μερίδας των εργοδοτών, ανησυχούν όταν η κυβέρνηση  με την συμπεριφορά της, ενθαρρύνει  πολιτικές υπόσκαψης και απαξίωσης του συστήματος εργασιακών σχέσεων του τόπου μας και ερωτοτροπεί με πρακτικές  ποινικοποίησης του δικαιώματος της απεργίας.

Ο τρόπος που φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση να απαντήσει στην απεργία των εκπαιδευτικών, αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις γενικότερα και κατά συνέπεια αφορούν ολάκερο το εργατικό κίνημα.

Η ΠΕΟ δηλώνοντας τη στήριξη και αλληλεγγύη της στον αγώνα των εκπαιδευτικών, ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν είναι δυνατό να μένει αδιάφορη σε ενέργειες που ποινικοποιούν  το δικαίωμα στην απεργία και προωθούν την απεργοσπασία.

πηγή: ΠΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου