Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Επισκόπηση 22-28/10



Επισκόπηση 22-28/10

Κάλεσμα σε γιατρούς για την εφαρμογή ΓεΣΥ

26/10
Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) απευθύνει έκκληση προς τον ιατρικό κόσμο, όπως νοιώσει την αγωνία των ασθενών και συνεργαστεί για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΣΠΦ προσθέτει ότι η Κύπρος είναι η μόνη από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διάκριση και ανισότητα.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η συμπληρωμή είναι πολύ μεγάλη», αναφέρει η ΠΟΣΠΦ), προσθέτοντας ότι στην Κύπρο περίπου το 50% των συνολικών δαπανών υγείας που δαπανάται στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται από τον Κύπριο πολίτη, ο οποίος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οποιεσδήποτε ίδιες δαπάνες πέραν του 15% θεωρούνται καταστροφικές δαπάνες.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα επιφέρει σημαντικές ωφέλειες στους ασθενείς, πολίτες, πάροχους υγείας που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ και στην κοινωνία γενικότερα», συνεχίζει η ΠΟΣΠΦ.

Καλεί τους γιατρούς όπως θέσουν πάνω απ' όλα τον ασθενή και τον πολίτη, υπηρετώντας τον ιπποκρατικό όρκο και να δηλώσουν συμμετοχή στο ΓεΣΥ.

«Έχοντας τον ιατρικό κόσμο στο πλευρό μας, θα εργαστούμε μαζί ώστε το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί με τον πιο επιτυχημένο τρόπο και εκεί που υπάρχουν προβλήματα και στρεβλώσεις όλοι, μαζί, μέσα από πνεύμα συνεργασίας να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις», συμπληρώνει η ΠΟΣΠΦ.

Πηγή: stockwatch

Τέσσερις στους 10 εργαζόμενους χωρίς ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

26/10
Τέσσερις στους δέκα πολίτες στην Κύπρο δεν έχουν πρόσβαση σε ευέλικτη οργάνωση της εργασίας τους, περιλαμβανομένης της γονικής άδειας, ή ρυθμίσεων που να επιτρέπουν τη φροντίδα των τέκνων, σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, που εκδίδεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ίσης αμοιβής (3 Νοεμβρίου).

Συγκεκριμένα σε δείγμα 501 τηλεφωνικών συνεντεύξεων στην Κύπρο, που διεξήχθησαν από τις 26 ως τις 29 Ιουνίου οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 38% έχουν πρόσβαση, αν το θελήσουν, σε ευέλικτες συνθήκες εργασίας, το 13% όμως δεν τις έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, ενώ το 41% απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόνοια εκεί που εργάζονται. Τα ποσοστά μάλιστα είναι ταυτόσημα για γυναίκες και άνδρες.

Αναλυτικά, μόλις το 3% δηλώνει ότι έχει ήδη πάρει άδεια πατρότητας (20% στην ΕΕ), το 23% "το σκέφτεται" (ίδιο ποσοστό με ΕΕ) και το 22% (έναντι 11% στην ΕΕ) δηλώνει ότι εκεί που εργάζεται δεν προβλέπεται καν άδεια πατρότητας. Παρομοίως το 15% στην Κύπρο και το 3% στην ΕΕ, δήλωσε ότι δεν γνώριζε αν έχει δικαίωμα για τέτοια άδεια. Τέλος το 11% στην Κύπρο και το 13% των ερωτηθέντων στην ΕΕ δηλώνει ότι δεν έχει και δεν σκοπεύει να αποκτήσει παιδιά.

Γενικώς σε σχέση με τη γονεϊκή άδεια, και στα δύο φύλα, το 21% έχει ήδη λάβει, το 14% το σχεδιάζει, το 18% δηλώνει ότι δεν θα την πάρει, το 9% δεν έχει πρόσβαση σε τέτοια πρόνοια και το 20% δεν γνώριζε ότι θα μπορούσε να την αιτηθεί.

Από όσους στο τέλος λαμβάνουν τέτοια άδεια, το 43% είναι γυναίκες και μόνο το 21% άνδρες.

Απαντώντας στην ερώτηση "τι θα συνηγορούσε στο να επιλέξουν να κάνουν χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης, το 30% αναφέρει τις υψηλότερες απολαβές κατά τη διάρκεια της άδειας, το 14% θα επιθυμούσε να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην άδεια και το μειωμένο ωράριο, το 18% ζητά καλύτερες εγγυήσεις για την καριέρα του κατά την επιστροφή στην εργασία και το 34% γενικώς πληρέστερη πληροφόρηση για το ζήτημα. Τέλος ένα 14% ζητά να αυξηθεί το όριο ηλικίας το τέκνου στο οποίο βασίζεται η απόφαση για απόδοση άδειας και ένα ακόμα 14% θα ήθελε να προβλέπεται και κάποιο είδος άδειας που δεν θα είναι μεταβιβάσιμο στον σύντροφο του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του χώρου εργασίας: το 33% συμφωνεί ότι αν κάνει χρήση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του και το 36% πιστεύει ότι οι συνάδελφοί κρίνουν αρνητικά όσους φεύγουν με τέτοια άδεια. Επιπλέον το 53% πιστεύει ότι τέτοιες ρυθμίσεις είναι πιο εύκολες για τις γυναίκες, ενώ το 42%, 40% και 69% αντίστοιχα συμφωνούν και οι ίδιοι με αυτές τις απόψεις (τα ποσοστά του μέσου όρου της ΕΕ είναι 39%, 24% και 52%.

Με αφορμή το ευρωβαρόμετρο ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς  και οι Επίτροποι Τάισεν και Γιούροβα, δήλωσαν ότι "οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι, αλλά οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν 16,2% λιγότερο από τους άνδρες και αυτή η διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και στην πράξη".

Εξηγούν μάλιστα ότι η διαφορά αυτή θέτει τις γυναίκες σε επισφαλείς καταστάσεις κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, και ακόμη περισσότερο μετά τη συνταξιοδότησή τους, με ένα χάσμα στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων κατά 36,6%.

Σημειώνουν ότι η Κομισιόν  έχει υποβάλει ορισμένες προτάσεις στο τραπέζι για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος στο χώρο εργασίας και στο σπίτι και είναι επείγον να προωθηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο για να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα με τη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γονέων να λαμβάνουν άδεια για την υποστήριξη των οικογενειών τους.

"Τα νέα δεδομένα που δημοσιεύονται σήμερα υπογραμμίζουν τη σημασία της επείγουσας υιοθέτησης της νομοθεσίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και οικογενειακού βίου που έχει καταθέσει η Κομισιόν καθώς ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν ήταν σε θέση να λάβει οικογενειακή άδεια πέρυσι και μόνο τέσσερις στους δέκα άνδρες έλαβαν (ή προτίθενται να πάρουν) γονική άδεια".  "Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο", καταλήγουν.

Πηγή: stockwatch

Εξηγήσεις για €15 εκ. αποζημιώσεων υπαλλήλων ΚΑ

26/10
Συνολικό ποσό €14,7 εκ. παραχώρησε η κυβέρνηση για αποζημιώσεις συνολικά 923 υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, μετά το κλείσιμό της εταιρείας.
Η αναφορά γίνεται σε απάντηση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου, σε σχέση με την καταβολή των κονδυλίων που αποδεσμεύτηκαν από την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών τον Μάιο του 2015.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει στην απάντησή του ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής της πολιτικής, αλλά και της υλοποίησης σχετικής δέσμευσης μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών για έναρξη διαδικασίας εκούσιας εκκαθάρισης της εταιρείας, αποφάσισε την απευθείας στήριξη των μελών του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων των ΚΑ, εξαιρουμένων των πιλότων.
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση είχε εγκρίνει την παραχώρηση χαριστικών αποζημιώσεων συνολικού εκτιμημένου ποσού €14,9 εκ. σε 930 άτομα, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ποσά που θα αναλογούσαν στο ταμείο προνοίας που είχε συσσωρευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς επίσης και σε παραχώρηση πρόσθετης αποζημίωσης προς όλο το προσωπικό που είχε αποχωρήσει ή έτυχε πλεονασμού κατά τη περίοδο 2012-2015 ύψους €2,5 εκ., με εξαίρεση τους πιλότους.
Προς το σκοπό αυτό, σημειώνεται, η κυβέρνηση προχώρησε στην εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων και τροχοδρόμησε τη διαδικασία καταβολής των χαριστικών αποζημιώσεων από τα μέσα Ιουνίου 2015 μετά την αποδέσμευση των σχετικών πιστώσεων από την επιτροπή οικονομικών.
Συνολικά, έγιναν πληρωμές χαριστικών αποζημιώσεων ύψους €14.746.041 σε 923 άτομα.
Πηγή: stockwatch

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας

24/10
Η εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στον τόπο μας από το 2014, αποτελεί έκφραση αυτού του πλαισίου αρχών που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία σημείωσε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η διασφάλιση για τον κάθε πολίτη - και ιδιαίτερα τους νέους - αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας.

Σε χαιρετισμό της, σε συνέδριο του ευρωπαϊκού δικτύου ελάχιστου εισοδήματος, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το κοινωνικό δίχτυ προστασίας καλύπτει εξίσου όλους όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και όσοι δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης και παρέχονται συμπληρωματικά επιδόματα και υπηρεσίες, όπως κάλυψη αναγκών φροντίδας, παροχή στέγασης, μέτρα κοινωνικής συνοχής σε άτομα με αναπηρίες και σειρά άλλων υπηρεσιών και παροχών προς τους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «ένας από τους σημαντικότερους στόχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αφορά την ενεργοποίηση των ικανών προς εργασία δικαιούχων και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας μέσω σειράς εξειδικευμένων πολιτικών ενεργοποίησης που έχουν περιληφθεί στη νομοθεσία».

Όπως σημείωσε «προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η διασφάλιση για τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους μας, αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας», για να προσθέσει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται σειρά σχεδίων που απευθύνονται σε δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με στόχο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης για επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη απασχόληση ή και κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες με συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας».

Επίσης, είπε ότι έχουν πρόσφατα προσληφθεί 30 εξειδικευμένοι σύμβουλοι απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης ώστε μέσω παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης παρέμβασης, οι ικανοί προς εργασία δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να διοχετευτούν προς την αγορά εργασίας, σε επαγγέλματα συναφή με τις δεξιότητες τους.

«Με την εισαγωγή του ΕΕΕ  έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι δυνατότητες του κράτους καθόσον αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται, αφού από το 2015 και έπειτα έχει αντιστραφεί η ανοδική πορεία των δεικτών που σχετίζονται με την φτώχεια, ιδιαίτερα δε το ποσοστό των πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ποσοστό που για το 2017 είχε μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η σημαντική μείωση των δεικτών αναφορικά με την ανεργία και την φτώχεια, μας δείχνει βέβαια ότι οι πολιτικές μας βρίσκονται στον ορθό δρόμο, όμως δεν μας εφησυχάζει καθώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται να καλυφθεί σημαντική ακόμη απόσταση, έχοντας ως στόχο την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού».

Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της υπουργού εργασίας, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, Βαθούλα Παναγή – Αντωνιάδου.
Πηγή: stockwatch


Πετρίδης: Εφάπαξ αποζημίωση €2 χιλ. στους πληγέντες

24/10
Την καταβολή εφάπαξ ποσού 2,000 ευρώ ως μια πρώτη άμεση αποζημίωση στους πληγέντες των Αγίων Τριμιθιάς και Παλιομετόχου ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνολική ζημιά ανέρχεται στο 1,43 εκατομμύρια ευρώ και η αποζημίωση αναμένεται να καταβληθεί εντός 3-4 εβδομάδων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ότι έχει ολοκληρωθεί η απογραφή και εκτίμηση των ζημιών από τα συνεργεία που βρέθηκαν στις περιοχές και ότι ζημιές έχουν υποστεί 165 κατοικίες, 2 επαγγελματικά υποστατικά, 4 βιομηχανικά υποστατικά και 3 γεωργικές αποθήκες.
 
Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι το Υπουργικό κατ’ εξαίρεση ενέκρινε ποσό έως και 2,000 ευρώ ως άμεση παραχώρηση βοήθειας στους πληγέντες και διαχείριση των προβλημάτων και ότι το ύψος της ζημιάς αυτής θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Επίσης έχει εγκρίνει την ενσωμάτωση στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του συνολικού εκτιμώμενου ποσού για την συνολική αποζημίωση.

Ο Υπουργός είπε ότι σε 3-4 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η καταβολή του συνολικού ποσού, νοούμενου ότι οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες προσκομίσουν την απαραίτητη πληροφόρηση προς τις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης η Κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος επιδιόρθωσης κρατικών υποδομών ή υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπέστησαν ζημιές.

Εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για δικαιούχους και ότι έχουν γίνει εκτιμήσεις ανά μονάδα για το κόστος των ζημιών. Αν για παράδειγμα, ανέφερε, μια τηλεόραση κοστίζει 3,000 ευρώ δεν θα υπάρξει συνολική κάλυψη. Όμως, τόνισε, θα καλυφθεί το 100% του εκτιμώμενου κόστους με βάση συγκεκριμένο κατάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στις περιπτώσεις ασφαλιστικής κάλυψης οι δικαιούχοι θα πάρουν αποζημίωση από τις εταιρείες και ότι δεν θα υπάρξει διπλή κάλυψη από το κράτος και τις ασφαλιστικές. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει καθοριστεί μάξιμουμ ποσό ανά δικαιούχο.

Ο ΥΠΕΣ έδωσε για άλλη μια φορά τα εύσημα σε όλες τις κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες και τις εθελοντικές οργανώσεις γιατί έδρασαν άμεσα και διαχειρίστηκαν ορθά και αποτελεσματικά την κρίση.
Πηγή: stockwatch

Ανατροπή στο σύστημα μετά τον αφανισμό ΣΚΤ

24/10
Ανατροπή στα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων επέφερε η πράξη πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα.
Όπως εξηγεί η ΚΤ, το υπόλοιπο των καταθέσεων μειώθηκε κατά €3,7 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2018.  Αυτό οφείλεται κυρίως σε καταθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης ύψους €3,6 δισ.  που είχαν προηγουμένως τηρηθεί από την Κεντρική Τράπεζα, και παρέμειναν στη ΚΕΔΙΠΕΣ ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της ΣΚΤ και της Ελληνικής Τράπεζας.
Χωρίς να ληφθεί υπόψη η πράξη πώλησης της ΣΚΤ, οι συνολικές καταθέσεις τον Σεπτέμβριο του 2018 σημείωσαν καθαρή μείωση ύψους €230,4 εκ. σε σύγκριση με καθαρή αύξηση ύψους €176,3 εκ. τον Αύγουστο του 2018.
Προσαρμοσμένα ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα €47,4 δισ. τον Σεπτέμβριο από €51,1 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία αντανακλούν για πρώτη φορά τις διατάξεις της συμφωνίας μεταξύ της ΣΚΤ και της Ελληνικής Τράπεζας για τη μεταβίβαση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων από τη ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα. Τα υπόλοιπα στοιχεία του ισολογισμού παρέμειναν στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), νομική οντότητα χωρίς άδεια λειτουργίας ως πιστωτικό ίδρυμα.
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου ανήλθε σε 3,8%, έναντι 3,9% τον Αύγουστο του 2018.
Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι συνολικές καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 κατά €3,7 δισ. έναντι αύξησης €193,1 εκ. τον Αύγουστο.
Οι καταθέσεις των κυπρίων μειώθηκαν στα €37,2 δισ. από €40,7 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών παρέμειναν στα €7,31 δισ.
Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα ανήλθαν στα €3,1 δισ. από €3,15 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Δάνεια
Το υπόλοιπο των δανείων μειώθηκε κατά €6,3 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2018 στα €39,7 δισ. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ ύψους €6,0 δισ. που παρέμειναν στην ΚΕΔΙΠΕΣ ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της ΕΚΤ και της Ελληνικής Τράπεζας. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν μηδενικός, έναντι -0,8% τον Αύγουστο του 2018.
Χωρίς να ληφθεί υπόψη η πράξη πώλησης της ΣΚΤ, τα δάνεια σημείωσαν αύξηση €250,5 εκ.  έναντι μείωσης €187,8 εκ. τον Αύγουστο.
Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 2,1% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στα στεγαστικά δάνεια η μείωση ανήλθε στο 0,1% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 2,1% όσο και τον προηγούμενο μήνα.
Της Γεωργίας Χαννή
Πηγή: stockwatch

Ενέκριναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό €210 εκ.

24/10
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €210 εκ. εξαιτίας αναγκών που παρατηρούνται.
Μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κυριότερες κατηγορίες δαπανών περιλαμβάνουν €58 εκ. για τον τομέα της υγείας, €44 εκ. για αμυντική θωράκιση, €34 εκ. για αγορές αφαλατωμένου νερού και €27 εκ. για κοινωνικές παροχές.
Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και οι πρόσθετες θέσεις εκπαιδευτικών που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου παιδείας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ύψους €109 εκ. ο οποίος ενεργοποιεί δαπάνες για τη δυνατότητα παραχώρησης δανείων για σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματική δραστηριοποίηση στους δικαιούχους.
H.E.
Πηγή: stockwatch

Αργυρό στα διαβατήρια η Κύπρος

24/10
Το πρόγραμμα παραχώρησης ιθαγένειας της Κύπρου είναι το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο μετά το πρόγραμμα της Μάλτας, σύμφωνα με την έκθεση Global Residence and Citizenship Programs 2018-2019, η οποία κυκλοφόρησε από τη συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partners.
Η ετήσια έκθεση, παρέχει μια συστηματική ανάλυση και ολοκληρωμένη συγκριτική αξιολόγηση των σημαντικότερων προγραμμάτων επενδύσεων στον τομέα της μετανάστευσης παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα της Κύπρου δέχεται συνεχώς πυρά από το εξωτερικό λόγω της πολιτογράφησης, κυρίως στο παρελθόν, ατόμων με αμφίβολο ποινικό μητρώο.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το ατομικό πρόγραμμα επενδυτών της Μάλτας (MIIP) είναι το κορυφαίο πρόγραμμα συμμετοχής ανά χώρα στον κόσμο, με βαθμολογία 79 από τα 100.
Δεύτερο είναι το πρόγραμμα της Κύπρου με βαθμολογία 72 και τρίτο αυτό της Αυστρίας με 70. Η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα κατατάσσονται στην 4η θέση, με σκορ 64.
Οι νεοεμφανιζόμενοι στην Ευρώπη Μολδαβία και Μαυροβούνιο παρουσίασαν έντονη άνοδο, στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, κυρίως λόγω της ανταγωνιστικής τιμολογιακής τους δομής, των ελάχιστων απαιτήσεων φυσικής επίσκεψης, της ισχυρής διαφάνειας και της εξορθολογισμένης επεξεργασίας.
Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις και η Γρενάδα υποχώρησαν ελαφρώς κάτω από την κατάταξη ως αποτέλεσμα αυτών των νέων συμμετοχών, διατηρώντας όμως ισχυρά αποτελέσματα 61 (Σεντ Κιτς και Νέβις) και 59 (Γρενάδα).
Οι νεοεισερχόμενοι της Μέσης Ανατολής στην Ιορδανία και στην Τουρκία εντάσσονται στον δείκτη ιθαγένειας στο κάτω μέρος της κατάταξης, κάτω από τη Δομίνικα, η οποία έχει καταλάβει ιστορικά το κατώτατο σημείο. Η Ιορδανία, στην 11η θέση, έχει βαθμολογία 51 από τα 100, ενώ η Τουρκία, στην 12η θέση, έχει βαθμολογία 44.
Ο Dr. Christian H. Kälin, διεθνής εμπειρογνώμονας στον τομέα της μετανάστευσης και της ιθαγένεια και ο πρόεδρος του ομίλου Henley & Partners, σημείωσε ότι «η έκδοση του προγράμματος Global Residence and Citizenship Programs είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για όλους όσοι ενδιαφέρονται για εναλλακτική κατοικία ή υπηκοότητα καθώς και για επαγγελματίες που τους συμβουλεύουν, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών συμβούλων πελατών, ιδιωτών τραπεζιτών και δικηγόρων. Παρέχει επίσης στις κυβερνήσεις που εκτελούν επενδυτικά προγράμματα μετανάστευσης μια λεπτομερή εικόνα του ευρύτερου τοπίου της βιομηχανίας καθώς και του τόπου όπου εντάσσονται σε αυτό».
Προγράμματα κατοικίας ανά επένδυση
Αναφορικά με τα προγράμματα κατοικίας ανά επένδυση, το πρόγραμμα ιδιωτικής κατοικίας της Αυστρίας, με 79 από τα 100, εμφανίστηκε ως το καλύτερο πρόγραμμα ανάληψης επενδύσεων ανά τον κόσμο, χτυπώντας την Πορτογαλία από την πρώτη θέση για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η έκδοση του προγράμματος Global Residence and Citizenship Programs το 2015.
Τώρα στη 2η θέση, η Πορτογαλία έχει βαθμολογία 77, ενώ η Ιταλία βρίσκεται στη 3η θέση, σημειώνοντας 72.
Το Πρόγραμμα Ταϊλάνδη Elite Residence έρχεται στην 4η θέση με βαθμολογία 68 και το UK Tier 1 Investor Immigration Program κατέχει την 5η θέση, με βαθμολογία 67. Το αμερικανικό πρόγραμμα EB-5 διαμονής κατέχει μόνο την 8η θέση στην κατάταξη.
Η Κύπρος καταλαμβάνει την 19η θέση αναφορικά με το πρόγραμμα κατοικίας ανά επένδυση.
Της Γεωργίας Χαννή
Πηγή: stockwatch

ΚΟΕ: Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για οικονομία

24/10
Η κυπριακή οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2018 και 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στην έκδοση «Οικονομικές Προοπτικές» Οκτωβρίου, το ΚΟΕ σημειώνει ότι το 2018, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,9%. Το 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστεί, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5%.
Ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών για το 2018 και 2019 περιλαμβάνονται η αύξηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά εργασίας, η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της χώρας και οι υποβοηθητικές χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Κύπρο (π.χ. χαμηλά επιτόκια δανεισμού, απομόχλευση, αύξηση εγχώριων καταθέσεων και νέου δανεισμού).
Η πρόβλεψη λιγότερο ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης για το 2019 συγκριτικά με το 2018 συνδέεται με την πρόσφατη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο, την επιτάχυνση του πληθωρισμού ενεργειακών αγαθών, την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ και στην ευρωζώνη καθώς και τα ευρωπαϊκά επιτόκια και αποδόσεις ομολόγων που αντανακλούν αβεβαιότητες στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.
Κίνδυνοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης περιλαμβάνουν τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με την ισχυρότερη πλέον διασύνδεση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους, μετά την πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας, τυχόν αποκλίσεις από τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση), δεδομένου του ψηλού δημόσιου χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές περιλαμβάνουν: (α) μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη λόγω απόκλισης της Ιταλίας από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στο κόστος δανεισμού και άλλων ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης (β) βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην ευρωζώνη· (γ) μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω πιθανής αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για έξοδο της χώρας από την ΕΕ και (δ) πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα του Κυπριακού τουριστικού προϊόντος από άλλους προορισμούς.
Θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν λόγω μεγαλύτερων από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στη Ρωσία καθώς και από την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών έργων.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Πισωγύρισμα στον έλεγχο εργατικού νόμου

23/10
Σε νέα διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους εισέρχεται το υπουργείο εργασίας αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας, κατόπιν αντιδράσεων που εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Το νομοσχέδιο, του οποίου η ψήφιση αναβλήθηκε επανειλημμένως στην ολομέλεια μετά από αιτήματα του ΔΗΣΥ, επέστρεψε προς συζήτηση στην επιτροπή εργασίας στην παρουσία της αρμόδιας υπουργού και των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων.
Η επιτροπή παραχώρησε χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για τη νέα διαβούλευση πριν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου επανέλθει ενώπιον της.
Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου υποστήριξε τους σκοπούς τις νομοθεσίας εξηγώντας ότι αυτό που κάνει είναι να θέτει στο πλαίσιο μιας ενιαίας υπηρεσίας τα θέματα ελέγχου εφαρμογής των εργατικών νόμων.
Εντούτοις, δήλωσε ανοικτή σε αλλαγές στον προτεινόμενο νόμο, που θα βοηθήσουν στο να αρθούν οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις που εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.
ΟΕΒ και ΚΕΒ έκαναν λόγο για υπερεξουσίες που παραχωρούνται στους επιθεωρητές της υπηρεσίας, καθώς και για υψηλά διοικητικά και εξώδικα πρόστιμα που προνοεί το νομοσχέδιο.
Έτοιμη για αλλαγές στο νομοσχέδιο η υπουργός
Η κ. Αιμιλιανίδου επεσήμανε ότι η σύσταση της υπηρεσίας δεν επιφέρει οποιαδήποτε διαφορά στην εργατική νομοθεσία όπως ισχύει σήμερα και υποστήριξε πως θα είναι προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών. «Ακούω για υπερεξουσίες αλλά δεν είναι κάτι νέο, υπάρχει και σήμερα σε όλες τις νομοθεσίες» ανέφερε.
Υπέδειξε ότι σήμερα υπάρχουν δεκάδες νόμοι που αφορούν στο υπουργείο εργασίας με εξουσίες ελέγχου σε διάφορα πρόσωπα. «Για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια για σύσταση μιας συγκροτημένης υπηρεσίας η οποία θα είναι και υπεύθυνη για το τι πράττει και για πρώτη φορά εκπαιδεύονται λειτουργοί για τη διεξαγωγή ορθών ελέγχων», είπε.
«Είμαι διατεθειμένη να ξανακάνω κοινωνικό διάλογο με όσους έχουν επιφυλάξεις, για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του νόμου αλλά χρειάζομαι χρόνο» είπε, η κ. Αιμιλιαίδου προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμη να έλθει σε διάλογο με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ ώστε να αντιληφθεί καλύτερα τις ανησυχίες τους.
«Δηλώνω έτοιμη για αλλαγές στο νομοσχέδιο που θα άρουν τις ανησυχίες, για να νιώσουν και όσοι διαφωνούν, ότι ο στόχος δεν είναι η διάλυση επιχειρήσεων αλλά η σωστή διεξαγωγή της εργασίας και των υποχρεώσεων που υπάρχουν. Δεν είμαστε είμαστε εναντίον των εργοδοτών αλλά είμαστε και υπέρ των εργαζομένων», σημείωσε.
Απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Κυπριανού περί πιθανότητας ασυδοσίας λόγω εξουσιών ενός ατόμου σε σχέση με 28 νομοθεσίες, η κ. Αιμιλιανίδου υπέδειξε ότι είναι η πρώτη φορά που τερματίζεται οποιαδήποτε πιθανή ασυδοσία καθώς τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία ένστασης εκ μέρους του εργοδότη έναντι συμπεριφορών ή προστίμων τα οποία θεωρεί ότι τον αδικούν.
Η ένσταση θα μπορεί να υποβάλλεται ενώπιον ειδικής επιτροπής διευθυντών του υπουργείου εργασίας ώστε να υπάρχει αντικειμενική εξέταση,  ανέφερε.
Τόσο η υπουργός όσο και εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας απάντησαν και στο ζήτημα που είχε τεθεί για συμπερίληψη στο νομοσχέδιο, του κώδικα δεοντολογίας αναφορικά με τις εξουσίες των επιθεωρητών. Όπως ανέφεραν, σε καμία άλλη περίπτωση ο κώδικας δεοντολογίας δεν ενσωματώνεται σε νομοθετικό κείμενο και πως ο κώδικας αποτελεί εσωτερικό έγγραφο.
Εκ μέρους του ΚΕΒΕ έγινε λόγος για επιφυλάξεις ωστόσο, εκφράστηκε η ελπίδα για ομοφωνία επί του νομοσχεδίου μετά τον διάλογο. Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι υπάρχει διαφωνία στο θέμα των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, καθώς και των υπερεξουσιών των υπαλλήλων της υπηρεσίας εντούτοις, αυτό «δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε την παρανομία», ανέφερε.
Ανησυχούν οι συντεχνίες
Εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων έγινε αποδεκτή η επιστροφή στον κοινωνικό διάλογο, εντούτοις εκφράστηκαν ανησυχίες για περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νομοσχεδίου που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής εδώ και 14 μήνες, αλλά και για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των προνοιών του.
Ο αναπληρωτής γγ της ΣΕΚ Μιχάλης Μιχαήλ εξέφρασε την ελπίδα το ζήτημα να κλείσει σύντομα και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν παραχωρούνται υπέρμετρες εξουσίες βάσει του νομοσχεδίου
Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους της ΠΕΟ υποστήριξε ότι κάποιοι θέλουν να καθυστερήσουν τα πράγματα και να παρεμβάλουν αιτιάσεις γιατί βολεύονται με την απορρύθμιση και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο «εκφυλισμού» του νομοσχεδίου.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΟΚ Αντώνης Αντώνη σημείωσε ότι η αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό έγκλημα και πως ο εν λόγω μηχανισμός πρέπει να ψηφιστεί. Το νομοσχέδιο υποστηρίζει και η ΠΑΣΥΔΥ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Φακοντής δήλωσε ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να τεθεί ξανά ενώπιον της ολομέλειας πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του νομοσχεδίου για την τήρηση της νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της υπουργού να επαναφέρει το θέμα σε κοινωνικό διάλογο εφόσον διαπίστωσε πιθανότητα απόρριψης της νομοθεσίας ή ψαλιδισμένης έγκρισής της, όπως ανέφερε.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwarch

Ε. Γεωργίου: Οι κακές πρακτικές οδήγησαν στην καταστροφή

23/10
Συγκεκριμένες περιπτώσεις κακής πρακτικής και λανθασμένες διαδικασίες στη ΣΠΕ Αθηαίνου κατέθεσε η πρώην εσωτερικός ελεγκτής της Συνεργατικής Ελένη Γεωργίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού τονίζοντας ότι δεν είναι η κρίση που μας έφερε σε αυτό το σημείο, αλλά η κακή πρακτική που ακολουθείτο για χρόνια.
Η κ. Γεωργίου η οποία κατέθεσε στην επιτροπή με δική της πρωτοβουλία ανέφερε ότι μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες που είχε κάνει στον Έφορο Συνεργατικών Ανάπτυξης αλλά και στην αστυνομία απολύθηκε από τη θέση της.
Η μάρτυρας η οποία συμπεριλάμβανε στις εκθέσεις της τα κακώς κείμενα στη ΣΠΕ Αθηαίνου είπε ότι σε μια έκθεση της είχε θέσει τη λανθασμένη πρακτική που ακολουθείτο στην παραχώρηση δανείων με μόνο την αξία του ακινήτου και ότι θα έπρεπε να εισαχθεί στην αίτηση για δάνειο και η ικανότητα αποπληρωμής.
«Υπήρχαν περιπτώσεις που προχωρούσαν στην αύξηση του ορίου του τρεχούμενου λογαριασμού για να καλυφθούν οι υπερβάσεις που υπήρχαν χωρίς να προβεί σε καμία κατάθεση ο δανειολήπτης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της επιτροπής είπε ότι διορίστηκε στη θέση της εσωτερικού ελεγκτή από το 2006 και από τους πρώτους ελέγχους που είχε κάνει, διαπίστωσε το μεγάλο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπήρχαν.
Πρόσθεσε ότι «δίδονταν χορηγήσεις υπό την μορφή τρεχούμενων λογαριασμών όπου οι κάτοχοι τέτοιων λογαριασμών δεν είναι αναγκασμένοι να αποπληρώνουν σε τακτική βάση».
Ανέφερε ότι το 2013 είχε έρθει οδηγία από τον τότε έφορο υπηρεσίας εποπτείας και ανάπτυξης συνεργατικών εταιρειών, Κωνσταντίνο Λύρα, για έλεγχο του 70% του χαρτοφυλακίου της ΣΠΕ και η ίδια με αφορμή τον έλεγχο ζήτησε από την επιτροπή να της δοθεί η άδεια για επανεκτίμηση όλων των ακινήτων που ήταν υποθηκευμένα στα δάνεια που θα ελέγχονταν, αφού η πρακτική που ακολουθείτο ήταν τα ακίνητα εντός Αθηαίνου να εκτιμώνται από την επιτροπή και όχι από τρίτους.
Ήταν ευκαιρία, είπε, να ληφθούν εκτιμήσεις από τρίτους για να αναγνωριστεί το μέγεθος του προβλήματος, διότι είχε εντοπιστεί από πριν ότι τα ΜΕΔ έμπαιναν «κάτω από το χαλί υπό μορφή τρεχούμενου».

Από τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων, συνέχισε, τα οποία συνέκρινε με δάνεια που είχαν δοθεί, «φαινόταν καθαρά ότι δεν είχαμε κεφάλαια. Δηλαδή η κερδοφορία που δημιούργησε ο Συνεργατισμός της Αθηένου τα τελευταία 90 χρόνια είχε εξαφανιστεί και ήταν πλην. Όταν το υπέδειξα μού είπαν ότι κινδυνολογώ».
Η κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε μια καταγγελία που έκανε η ίδια στις 5/3/2009, απευθείας στον Έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης τον Κωνσταντίνο Λύρα και αφορούσε συγγενικό πρόσωπο του τότε γραμματέα της ΣΠΕ Αθηαίνου. Η καταγγελία, κατέληξε τελικά στην αστυνομία, αφορούσε προμήθειες από εμπορικούς συνεργάτες της ΣΠΕ Αθηαίνου €170 χιλ.
Το 2010 διορίστηκε νέος γραμματέας αλλά συνεχίστηκαν οι ίδιες πρακτικές, είπε.
«Ενσωματώθηκαν στην κουλτούρα. Θεωρούσαν φυσιολογικό να κάνουν οι ίδιοι τις εκτιμήσεις. Το θεωρούσαν φυσιολογικό να έχουν τρεχούμενο €1 εκ. και καταθέσεις μέσα σε όλο το χρόνο να είναι €100,000. Υπήρχαν πολύ ψηλοί τρεχούμενοι για τα δεδομένα της Αθηαίνου» είπε.

Η μάρτυρας είπε ότι τα πέντε μέλη της επιτροπείας δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. «Έπρεπε να φθάσουμε στην καταστροφή για να αντιληφθούν κάποια πράγματα», είπε.
«Οι λειτουργοί έκαναν κάποιους ελέγχους δεν τέθηκε όμως ποτέ χρονοδιάγραμμα ή συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα. Παράμεναν μόνο στις παρατηρήσεις», πρόσθεσε.
Είπε ακόμα ότι εντόπιζε ατασθαλίες που αφορούσαν τις ζωοτροφές και χρέη αξιωματούχων.

Στη βάση κάποιων εκθέσεών της, ανέφερε, έγιναν καταγγελίες αργότερα στην αστυνομία από τον γραμματέα της ΣΠΕ Αλληλεγγύης με την οποία είχε συνενωθεί η ΣΠΕ Αθηαίνου μετά τα γεγονότα του 2013.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwarch








Στόχος η έρευνα και η καινοτομία να φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ

22/10
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των διδακτορικών φοιτητών του Ινστιτούτου Κύπρου, είπε ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την επόμενη πενταετία η επένδυση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή πρωτοβουλία που δεσμεύτηκε να αναλάβει η Κυβέρνηση, διαδραματίζοντας συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στη Μεσόγειο.

Το έναυσμα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δόθηκε από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάιο από το Ινστιτούτο Κύπρου, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική στήριξη προς το Ινστιτούτο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015 του Αναπτυξιακού Επιχειρησιακού Σχεδίου του Ινστιτούτου για τα έτη 2016-2018, την εκμίσθωση τμήματος κρατικής γης για την κάλυψη αναγκών του που αφορούν κτηριακές εγκαταστάσεις, την κρατική χορηγία προς το Ινστιτούτο Κύπρου για την κάλυψη σημαντικού μέρους του προϋπολογισμού του τον οποίο συμπληρώνει μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Σημείωσε περαιτέρω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2017 την αύξηση της κρατικής χορηγίας για το 2017 από 5.5 εκατομμύρια που είχε αρχικά προϋπολογιστεί στα 6 εκατομμύρια, ποσό που έλαβε ως χορηγία και για το 2018.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι έχει ληφθεί απόφαση όπως οι προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, μέσω της δράσης “TEAMING” στο Πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, λάβουν και ισόποση χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ορίζοντα 15ετίας.

Τόνισε ακόμα ότι η κρατική στήριξη προς τα Κέντρα Αριστείας θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν μέσα σε ένα διαχρονικό πλαίσιο λειτουργίας, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν  ικανούς και άριστα καταρτισμένους ερευνητές, αποτελώντας ένα πυρήνα εξάπλωσης επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας.

Δυο τέτοια Κέντρα Αριστείας, το KIOS και το RISE βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση με χρηματοδότηση τόσο από τον Ορίζοντα 2020 και άλλες πηγές, όσο και από το κράτος, συνέχισε, προσθέτοντας ότι στο παρόν στάδιο, άλλες 10 κυπριακές προτάσεις, στις δύο εκ των οποίων συντονιστικός φορέας είναι το Ινστιτούτο Κύπρου, και μία τρίτη στην οποία είναι βασικός εταίρος και την οποία συντονίζει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, έχουν περάσει με επιτυχία το πρώτο στάδιο αξιολόγησης, διεκδικώντας χρηματοδότηση από τον Ορίζοντα 2020, ύψους €15 εκ. εκάστη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η επιτυχία αυτή της Κύπρου είναι πολύ σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας έχει πληθυσμό που αγγίζει μόλις το 0.3% του συνόλου του πληθυσμού των χωρών που συμμετέχουν στη δράση αυτή.

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος για την έρευνα και την καινοτομία ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Διευκρίνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας θα λειτουργήσει ως το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό στρατηγικής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε το πακέτο κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει δημιουργηθεί για νεοφυείς (startup) και καινοτόμες επιχειρήσεις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επιταχυνόμενη απόσβεση και η φορολογική έκπτωση 50% στην επένδυση, σημειώνοντας πως κρίνεται ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη. Αανέφερε επίσης ότι "προωθήσαμε παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τους τεχνοβλαστούς (university spinoffs), για να διοχετεύεται η ακαδημαϊκή έρευνα στην αγορά και σχεδιάζουμε την παροχή της δυνατότητας εμπλοκής των ερευνητικών κέντρων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους".

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους προγραμματισμούς της πενταετίας που περιλαμβάνουν τη θεσμοθέτηση και στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων clusters, την προώθηση της κατοχύρωσης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd- Funding, την παροχή δυνατότητας για απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, που θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, την ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, με στόχευση, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.
πηγή: stockwarch

Κοινή δράση για πρόληψη εργατικών ατυχημάτων

22/10
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ψηλά στις προτεραιότητες του την αποτελεσματική πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία σημείωσε ότι ενεργώντας στα πλαίσιο αυτό το Υπουργείο της προχωρήσαμε στη λήψη διορθωτικών και προληπτικών μέτρων και ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση που παρατηρήθηκε στα εργατικά ατυχήματα το 2017 και τους κάλεσε σε κοινή δράση.

Σε ομιλία της, στην τελετή έναρξης της εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το θέμα συζητήθηκε εκτενέστατα σε δυο συνεδρίες του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας τον περασμένο Απρίλιο και Ιούλιο, για να προσθέσει πως «οι κοινωνικοί εταίροι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ειδικό σχέδιο δράσης το οποίο άρχισε ήδη να υλοποιείται».

«Μία από τις δράσεις του σχεδίου», είπε, «που ολοκληρώθηκε είναι η έκδοση των δύο Διαταγμάτων για ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων στα λιμάνια και στις εργασίες με αμίαντο. Μια άλλη δράση είναι η προώθηση νομοθεσίας για την επιβολή διοικητικών προστίμων, η οποία έχει ήδη κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Όπως ανέφερε, «η Κύπρος, σε σταθερή πορεία πλέον οικονομικής ανάπτυξης, συγχρονίζει τα βήματά της με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, με την εναρμόνιση των νομοθεσιών στα θέματα αυτά και τη διεξαγωγή εκστρατειών διαφώτισης και επιθεωρήσεων, καθώς και με άλλες εκδηλώσεις με στόχο τη βελτίωση των επιπέδων προστασίας της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων».

Σημείωσε ακόμα ότι «στη συνεχή μας προσπάθειά για βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο και με τη συμμετοχή όλων μπορούμε να βαδίσουμε το δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής προόδου».

Επίσης, είπε πως εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια για δημιουργία ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των χημικών ουσιών, το οποίο με το πέρασμα των χρόνων βελτιώθηκε και ενισχύθηκε, για να προσθέσει πως «νέες νομοθεσίες θέτουν αυστηρά κριτήρια και προβλέπουν διαδικασίες για πέραν των 100,000 χημικών ουσιών που έχουν καταγραφεί, ενώ για τους εργασιακούς χώρους διαφοροποιούνται τα όρια και οι περιορισμοί που ισχύουν στη χρήση χημικών ουσιών».

«Την προσπάθεια αυτή έρχεται να ενισχύσει και η παρούσα εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που επικεντρώνεται στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των εργοδοτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τη συχνότητα παρουσίας επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας και τη σημασία της κατάλληλης διαχείρισής τους», είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η εκστρατεία επιδιώκει να τονίσει την ανάγκη  βελτίωσης της πρόσβασης όλων των εμπλεκομένων σε καθοδηγητικά έγγραφα και ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης τους για τις καλύτερες εφαρμόσιμες πρακτικές λύσεις και κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και της διάδοσης παραδειγμάτων καλής πρακτικής.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμα πως «η αποτελεσματική διαχείριση της έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες που σχετίζεται με την εργασία είναι δυνατή μόνο εάν όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο εργασίας είναι σωστά ενημερωμένοι τόσο για τους κινδύνους όσο και για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψή τους».

«Ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων είναι και η καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης του κινδύνου, μέσω της οποίας όλοι κατανοούν ότι η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι σημαντικά ζητήματα για μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό στο σύνολό του. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να λάβουν μέτρα για τη στήριξη της ενεργούς συμμετοχής των εργαζομένων στις διαδικασίες διαχείρισης της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας», σημείωσε.
Πηγή: stockwatch

Φωνάζει η ΕΤΥΚ για απλήρωτες υπερωρίες στις τράπεζες

22.10
Λόγο για παραβίαση από πλευράς διευθύνσεων τραπεζών της υφιστάμενης συμφωνίας για την υπερωριακή απασχόληση κάνει η ΕΤΥΚ.
Σε εγκύκλιό της σημειώνει ότι το μεγαλύτερο βάρος της τεράστιας προσπάθειας για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου, μετά την καταστροφή του 2013, το έχουν επωμιστεί οι συνάδελφοι, οι οποίοι, πέραν της εθελοντικής μείωσης των απολαβών και των ωφελημάτων τους, έχουν υπερβάλει εαυτόν, εργαζόμενοι, πολλές φορές, εις βάρος της προσωπικής και της οικογενειακής τους ζωής.
«Δυστυχώς, οι τράπεζες αντί να το εκτιμήσουν και να δείχνουν στους συναδέλφους, τουλάχιστον, τον ανάλογο σεβασμό, προσπαθούν, σε μόνιμη βάση, να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και να οδηγήσουν τις εργασιακές σχέσεις σε πισωγύρισμα, με κύριο στόχο το συνεχές κουτσούρεμα των δικαιωμάτων τους», σημειώνει.
«Το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο να λαμβάνουμε παράπονα μελών μας για πιέσεις και εκφοβισμό που δέχονται για «προσφορά» υπερωριακής απασχόλησης, τις πλείστες φορές, χωρίς να τους καταβάλλεται η προβλεπόμενη από τις συμφωνίες αποζημίωση», επισημαίνει.
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, οι διευθύνσεις των τραπεζών χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να υποχρεώσουν το προσωπικό να παραμείνει στην εργασία του πέραν του ωραρίου, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός συναντήσεων εκτός ωραρίου, σε τακτική βάση.
«Υπενθυμίζουμε, ακόμα μια φορά, ότι η όποια υπερωριακή απασχόληση, είναι, κατ’ αρχάς, προαιρετική και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σας υποχρεώσει να παραμείνετε στην εργασία σας πέραν του εργάσιμου ωραρίου. Αν οι τράπεζες θέλουν το προσωπικό να παραμείνει σε υπερωριακή εργασία πρέπει, με βάση τις πρόνοιες των συμφωνιών, τις οποίες οι ίδιες έχουν υπογράψει και έχουν υποχρέωση να σέβονται, να ζητήσουν την έγκριση της ΕΤΥΚ», προστίθεται.
«Πέραν τούτου, σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε συνάδελφος, μπορεί και θέλει να εργαστεί υπερωριακά, τότε θα πρέπει να υποβάλλει την απαίτησή του για αποζημίωση και σε περίπτωση που παρ´ ελπίδα τεθούν προσκόμματα (άμεσα ή έμμεσα) από τον οποιοδήποτε για μη υποβολή της απαίτησης, τότε θα πρέπει άμεσα να απευθύνεστε στην Οργάνωσή μας, η οποία θα χειριστεί το θέμα», σημειώνει.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τέτοια φαινόμενα, καθώς επίσης και όσες συμπεριφορές και πρακτικές αντιστρατεύονται τα συμφωνηθέντα και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών μας», τονίζεται.
Πηγή: stockwatch

Προωθούν νόμο που οδηγεί στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ξενοδοχεία - Ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου το δικαίωμα εκμίσθωσης τμημάτων του ξενοδοχείου σε τρίτους

28/10

Οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων  καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την βουλή ότι προωθούν εν κρυπτώ νόμο  που οδηγεί στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ξενοδοχεία μέσω του δικαιώματος εκμίσθωσης τμημάτων του ξενοδοχείου σε τρίτους. Σε κοινή ανακοίνωση τους στις 18/10/18, ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ αναφέρουν:
«Με έκπληξη οι συντεχνίες πληροφορήθηκαν για την προώθηση από την κυβέρνηση στη βουλή αλλαγής του νόμου περί ίδρυσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων ο οποίος καλύπτει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Δυστυχώς ούτε το κράτος ούτε η επιτροπή εμπορίου και τουρισμού της βουλής είχαν την ευαισθησία να ενημερώσουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα για τις προτεινόμενες αλλαγές που επηρεάζουν τη δουλειά και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Πιο συγκεκριμένα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίδεται το δικαίωμα στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή δίδουν εργασίες τμημάτων του ξενοδοχείου σε τρίτους. Τούτο σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν μετέωροι και με άγνωστο το μέλλον τους έρμαιο στις ορέξεις του κάθε ξενοδόχου.
Πρόσθετα, καταργούνται οι πρόνοιες του νόμου για υποχρέωσητων ξενοδόχων να απασχολούν το αναγκαίο κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό ανάλογα με την κατηγορία τους ώστε να εξασφαλίζεται ότι προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Κάτι τέτοιο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την αγορά υπηρεσιών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Μάλιστα με τους νέους κανονισμούς που προωθούνται μόνο δύο επαγγελματικές κατηγορίες, του μάγειρα και του sommelier επιβάλλονται για τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία.
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή που έμαθαν τα τεκταινόμενα που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για πιθανές σκοπιμότητες, απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας ζητώντας την αναβολή ψήφισης του νόμου ώστε να  δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους. 
Ταυτόχρονα, έθεσαν τις έντονες ανησυχίες για πιθανές μαζικές απολύσεις εργαζομένων αλλά και τη δημιουργία συνθηκών που θα πλήξουν το τουριστικό προϊόν. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
Προειδοποιούμε ότι οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν θα μείνουν απαθείς στις προκλητικές αποφάσεις των οποιωνδήποτε που με δικτατορικό τρόπο προωθούν νέες τάσεις και πρακτικές εις βάρος των εργαζομένων. Εάν δεν ανασταλεί η ψήφιση του εν λόγω νόμου και εάν δεν κληθούν οι συντεχνίες να εκφράσουν τις απόψεις τους, τα μέτρα αντίδρασης θα θεωρηθούν δεδομένα και άμεσα.»
• Ευθείες βολές συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά Βουλής – Κυβέρνησης
πηγή: ΣΕΚ

Ποιοτικότερες συνθήκες εργασίας σε Ναυτιλία και Λιμάνια - 2400 αντιπρόσωποι στο συνέδριο της ITF στη Σιγκαπούρη

26/10

Το συνέδριο, στην παρουσία και της Ομοσπονδίας Μεταφορών ΣΕΚ που εκπροσωπήθηκε από τον γενικό της γραμματέα και αναπληρωτή γενικό γραμματέα
Παντελή Σταύρου και Χαράλαμπο Αυγουστή, αντίστοιχα, ενέκρινε σειρά ψηφισμάτων σε σχέση με δράσεις των συνδικάτων μελών που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην προσεχή πενταετία.
Στόχος, δήλωσε στην «Εργατική Φωνή» ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ Παντελής Σταύρου,όλων όσων εμπλεκόμαστε με αυτούς τους καίριους τομείς της οικονομίας παγκοσμίως, είναι να καταστήσουμε το επίπεδο εργασίας των εργαζομένων στα λιμάνια και στη ναυτιλία καλύτερο και ποιοτικότερο.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, οι κύριοι Σταύρου και Αυγουστή, διαβουλεύθηκαν με ηγετικά στελέχη των συνδικάτων του εξωτερικού για θέματα που αφορούν κυρίως τη Ναυτιλία και τα υπό Κυπριακή σημαία πλοία που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και με τα οποία συμβάλλεται η ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ.
Τιμητική εξέλιξη για την Ομοσπονδία Μεταφορών αποτελεί η εκ νέου εκλογή του γγ της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Παντελή Σταύρου στην εκτελεστική επιτροπή [stearing group] του γενικότερου συμβουλίου της ναυτιλίας [fair practises group] ως επιβράβευση της πολύχρονης ενεργούς δράσης και της συμπόρευσης της Ομοσπονδίας με τις πολιτικές της ITF στον τομέα των μεταφορών, κυρίως όμως στη Ναυτιλία όπου η Κύπρος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο διεθνώς.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, σύσσωμοι οι σύνεδροι έστειλαν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης και της ισχύος, ως κινητήριους άξονες στους οποίους περιστρέφεται η συνδικαλιστική δράση για προστασία των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: ΣΕΚ

Μονόδρομος για τη ΣΕΚ το όραμα του ΓεΣΥ

24/10

Κύπρος 2018: Διακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας ζουν στο όριο της φτώχειας, ένας στους τέσσερεις νέους μας είναι χωρίς απασχόληση και οι μισοί νέοι που εργάζονται έχουν μισθό μέχρι €1000 το μήνα. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι συμπολίτες μας «τσουβαλιάζονται» στις ουρές των δημοσίων νοσηλευτηρίων αναμένοντας την παροχή ιατρικής περίθαλψης, αφού το κόστος στον ιδιωτικό τομέα είναι απρόσιτο και εξοντωτικό για τον περισσότερο κόσμο. Μοναδική ελπίδα για την κοινωνία αποτελεί η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, που μετά από 60 χρόνια πολιτικών αναστολών και αδράνειας, ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2017 ομόφωνα από τη Βουλή σε νόμο και σε 8 μήνες από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες.
Τον τελευταίο χρόνο έγιναν όσα δεν έγιναν σε 60 χρόνια: Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι νόμοι για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων, υπογράφηκαν τα συμβόλαια για το λογισμικό του ΓεΣΥ με κόστος 40 εκ. ευρώ, εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί για τους Γενικούς και Ειδικούς Ιατρούς,  συμφωνήθηκαν οι εισφορές προς το ΓεΣΥ και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με το ΓεΣΥ.
Λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ κανένας δεν έχει δικαίωμα να συγκρουστεί με το δημόσιο αίσθημα και τις ανάγκες της κοινωνίας μας, που είναι το δικαίωμα για ισότιμη και αξιοπρεπή πρόσβαση στο αγαθό της υγείας. Αυτή την ώρα επιβάλλεται από όλους και ιδιαίτερα τους παρόχους υγείας, που αποτελούν την καρδιά του Γενικού Συστήματος Υγείας, η επίδειξη της μέγιστης υπευθυνότητας προς το κοινωνικό σύνολο για να εφαρμοστεί επιτέλους η μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.
Η ΣΕΚ και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που διαχρονικά στήριζαν χωρίς καμιά επιφύλαξη την εισαγωγή ενός καθολικού και αλληλέγγυου συστήματος υγείας, είναι αποφασισμένες να στηρίξουν χωρίς εκπτώσεις την εφαρμογή του ΓεΣΥ μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, για να αρχίσει από την 1η Ιουνίου 2019 η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Στην περίπτωση που επιχειρηθεί τη δωδεκάτη, η υπονόμευση της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, η κοινωνία με πρωτοστάτη τη ΣΕΚ θα αντιδράσει άμεσα,  γιατί κανένα συμφέρον επιμέρους οικονομικής ομάδας δεν μπορεί να ανατρέψει το μεγάλο αυτό όραμα που λέγεται ΓεΣΥ. Ένα όραμα που είναι συνυφασμένο με τον πολιτισμό μας και τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.
Πηγή: ΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου