Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Επισκόπηση 1-7/10



Επισκόπηση 1-7/10

Πόσοι λαμβάνουν μισθούς κάτω των €1000

5/10
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει μισθό κάτω των €1000 ευρώ και οι μισοί εργαζόμενοι έχουν απολαβές μέχρι €1500, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cystat που επεξεργάστηκε η StockWatch, το 26,6% των εργαζομένων στην Κύπρο λαμβάνουν ακαθάριστο μισθό μέχρι €1000.
Από €750 μέχρι €999 λαμβάνει το 16,1%, από €500-€749 8,1% ενώ μέχρι €500 λαμβάνει 2,4%.
Το ποσοστό των χαμηλόμισθων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2010, όταν οι αμειβόμενοι με μισθό κάτω των €1000 ανέρχονταν στο 25,5% του συνόλου των εργαζομένων.
Η αύξηση είναι όμως σχετικά μικρή, αν ληφθεί υπόψην η γενικότερη κρίση στην οικονομία τα προηγούμενα χρόνια.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ Παύλος Καλοσυνάτος αναφέρει στη StockWatch ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνολική μείωση των απολαβών από μισθωτή εργασία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
«Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκονται στις πιο χαμηλές ομάδες απολαβών που είναι πιο πιθανόν να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Οι εργαζόμενοι με ακάθαρτες μηνιαίες απολαβές μέχρι €1500 αυξήθηκαν κατά 2,5% (51,4% το 2010 σε 53,9% το 2017)», σημειώνει.
Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι οι μισές σχεδόν εργαζόμενες γυναίκες συγκεντρώνονται στις ομάδες με μηνιαίες απολαβές μέχρι €1500 (49% το 2010 και 48% το 2017).
Το ποσοστό των αντρών με μηνιαίες απολαβές μέχρι €1500 αυξήθηκε σημαντικά από 32,9% το 2010 σε 38,3% το 2017.
«Αυτές οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ποιότητας της εργασίας, της αύξησης της μερικής και προσωρινής απασχόλησης που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις ομάδες των εργαζομένων με χαμηλές μηνιαίες απολαβές», τονίζει.
Πάνω από €1000 μέχρι €1500 λαμβάνει με βάση τα τελευταία στοιχεία το 27,3% των εργαζομένων έναντι 25,9% το 2010, ενώ το 15,4% πέραν των €1500 μέχρι €2000 από 15,9% το 2010.
Πάνω από €5000 το μήνα λαμβάνει το 3,9% των εργαζομένων.
Οι μέσες μηνιαίες συνολικές απολαβές για τους πλήρως απασχολούμενους υπαλλήλους ανήλθαν, κατά μέσο όρο το 2017 στα €1892 από €1915 το 2010. Αυξήθηκαν ετησίως κατά 0,7% για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Οι μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της ένταξης της Κύπρου στο μνημόνιο και τις περικοπές που περιελάμβανε.
Τα 2018 οι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται λόγω της επαναφοράς μέρους των μισθών και ωφελημάτων που αποκόπηκαν.
Από τις αρχές του έτους, οι μισθοί στο δημόσιο παρουσιάζουν αύξηση λόγω της επαναφοράς της ΑΤΑ ενώ περαιτέρω αύξηση σημειώθηκε από τον Ιούλιο μετά τη συμφωνία για επιστροφή αποκοπών.
Ο κ. Καλοσυνάτος σημειώνει ότι τα στοιχεία της Υπηρεσίας, που προέρχονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αφορούν το ποσοστό των εργαζομένων για τους οποίους καταβάλλονται εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρέπει να εξετάζονται με επιφύλαξη επειδή δεν μπορούν να περιγράψουν τη συνολική κατάσταση των εργαζομένων.
«Για παράδειγμα, δεν μας παρέχουν πληροφόρηση για το συνολικό αριθμό των εργαζομένων, για τις εισοδηματικές απώλειες των εργαζομένων λόγω ανεργίας ή τις απολαβές των εργαζομένων για τους οποίους δεν καταβάλλονται εισφορές στο Ταμείο (αδήλωτη εργασία)», καταλήγει.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch


Ζητούν «επανεπιστροφή» στη ΣΚΤ

5/10

Αρκετοί εργαζόμενοι της πρώην ΣΚΤ που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα επικοινωνούν με την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, ζητώντας την παρέμβαση της προς την Ελληνική Τράπεζα ούτως ώστε να τους δοθεί ευκαιρία «επανεπιστροφής» στη «ΣΚΤ».
Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, ήδη η οργάνωση, προφορικά αλλά και με επιστολή της προς την Ελληνική  Τράπεζα, ημερομηνίας 27/09/2018 έχει εγείρει το θέμα και αναμένεται η διευθέτηση συνάντησης για περαιτέρω συζήτηση.
«Για να μπορέσει η Οργάνωσή μας να θέσει το θέμα δεσμευτικά και ουσιαστικά είναι καλύτερα όσοι έχουν αυτή την επιθυμία να ενημερώσουν την ΕΤΥΚ, ούτως ώστε να μπορέσει να κάνει ένα ουσιαστικό διάλογο με συγκεκριμένους αριθμούς αλλά και χρονικό ορίζοντα που να κλείνει οριστικά αυτή την αβεβαιότητα», σημειώνεται.
πηγή: stockwatch

Ελληνική: Σημαντική πρόοδος στην απορρόφηση ΣΚΤ

5/10

Σημαντική πρόοδο στην απορρόφηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας καταγράφει η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας, με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων να προχωρά ομαλά, την κινητή τραπεζική να ετοιμάζεται να εξυπηρετήσει τις κοινότητες και τα εισπρακτικά και τηλεφωνικά κέντρα να ενοποιούνται.
Ανασκοπώντας τον πρώτο μήνα μετά την ενοποίηση των δύο τραπεζών, ο γενικός διευθυντής Ενσωμάτωσης της Ελληνικής Φοίβος Λεοντίου ανέφερε στη StockWatch ότι λειτούργησαν όλα τα καταστήματα και η εξυπηρέτηση των πελατών πραγματοποιείται με λιγοστά προβλήματα.
«Άρχισε το σταδιακό κλείσιμο των καταστημάτων όπως έχει ανακοινωθεί.  Ολοκληρώθηκε μια 1η φάση κλεισίματος καταστημάτων και εκκίνησε μια 2η φάση.  Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών των κινητών μονάδων, των οποίων η λειτουργία εκτιμάται περί τα τέλη Οκτωβρίου. Η τράπεζα ξεκίνησε την επαφή με τις κοινότητες για να σχεδιαστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα δρομολόγια», σημείωσε.
Επίσης, ανέφερε, τα συστήματα πληροφορικής δούλεψαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις που τέθηκαν και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικά, από τα κανάλια εξυπηρέτησης του ενοποιημένου δικτύου εξυπηρετούνται πέραν των 65.000 πελατών ενώ διεκπεραιώνονται περισσότερες από 150.000 συναλλαγές την ημέρα.
Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε η ενοποίηση των εισπρακτικών κέντρων στον Ψευδά ενώ τέθηκαν σε λειτουργία τρία τηλεφωνικά κέντρα για εξυπηρέτηση όλων των πελατών.
Η τράπεζα σε συντονισμό με το υπουργείο οικονομικών, τον χρηματοοικονομικό επίτροπο και την πρώην ΣΚΤ κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα για 4.559 λογαριασμούς παρατραβήγματος οι οποίοι ενσωματώθηκαν στην περίμετρο της Ελληνικής.

Επιπλέον λειτούργησε το κατάστημα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα της πρώην ΣΚΤ το οποίο έχει διαμορφωθεί με τα πρότυπα της Ελληνικής Τράπεζας και το οποίο εξυπηρετεί πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και πελάτες της πρώην ΣΚΤ (branch-in-branch).
Οι κάρτες Visa και Mastercard όλων των πελατών μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς χρέωση σε όλα τα ATMs του δικτύου (Ελληνικής Τράπεζας και πρώην ΣΚΤ). Ήδη πέραν των 1.500 πελατών ημερησίως εκμεταλλεύονται αυτό το προνόμιο ενώ η τάση είναι αυξητική.
Αναφορικά με τη μεταφορά 1.100 υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική, οι διαδικασίες για πλήρη ενσωμάτωση τους είναι σε εξέλιξη. Έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση των μεταφερόμενων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα στο κομμάτι των χορηγήσεων και των σχετιζόμενων συστημάτων. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Γιάννης Μάτσης ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του σε όλες τις επαρχίες και είχε συναντήσεις με όλο το προσωπικό της τράπεζας.
Ολοκληρώνεται αυτό το μήνα η εκπόνηση του αναλυτικού πλάνου ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανομένων χρονοδιαγραμμάτων, κόστους και καθορισμού υπεύθυνων ομάδων και λειτουργών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της ΣΚΤ που έφυγαν στο πλαίσιο του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης έχουν πάρει ήδη την πρώτη δόση της αποζημίωσής τους.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Σε ψηλά επίπεδα ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας

5/10

Τον έκτο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λόγω της επιστροφής των καταθέσεων σε συνδυασμό με τον ακόμη χαμηλό ρυθμό παραχώρησης δανείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος (βάσει στοιχείων του 2017) ξεπερνά το 250%, υπερβαίνοντας το 147% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και υπερδιπλάσιος του ορίου του 100% που θέτει η οδηγία της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η εποπτική απαίτηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας έχει τεθεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμες αναταραχές στην ρευστότητα τους. Βάσει των απαιτήσεων που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι τράπεζες καλούνται να καλύπτουν τουλάχιστον το 100% των καθαρών εκροών τους σε περίοδο τριάντα εργάσιμων ημερών.

Δείκτη κάλυψης ρευστότητας άνω του 300% παρουσιάζουν η Λετονία και η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία και άνω του 250% έχουν η Λιθουανία και η Κύπρος. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω από 200%. Μόνο η Ελλάδα διαθέτει δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω του 100%, καθώς έχει αξιοποιήσει τα ρευστά διαθέσιμα της, κάτι που επιτρέπεται από την οδηγία κεφαλαιακών απαιτήσεων σε περιόδους κρίσης.

Κάλυψη από καταθέσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βασίζεται σε πολύ υψηλό ποσοστό στις καταθέσεις για να πληροί τις απαιτήσεις ρευστότητας.

Ειδικότερα το 20% (έναντι των συνολικών περιουσιακών στοιχείων) των ρευστών διαθεσίμων προέρχεται από καταθέσεις και μόλις το 5% από τίτλους και άλλα άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία κατηγορίας 1 από τα οποία εξαιρούνται τα καλυμμένα ομόλογα.

Τα ρευστά της κατηγορίας 1, όπως μετρητά και καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες, θεωρούνται εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Άλλα τραπεζικά συστήματα ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο. Για παράδειγμα το μείγμα των ρευστών στη Γερμανία αποτελείται από μετρητά και καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες σε ποσοστό 10%, το 7% σε τίτλους κατηγορίας 1, καλυμμένα ομόλογα και άλλα ρευστά διαθέσιμα κατηγορίας 2Α και 2Β.

Σημειώνεται ότι βάσει του κανονισμού της ΕΕ 2015/61, ένα τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εποπτική του ρευστότητα για κάλυψη των καθαρών εκροών σε περιόδους κρίσης με αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας να υποχωρήσει κάτω από το 100%.
πηγή: stockwatch

Α. Σωκράτους: Μοχλός πίεσης όχι τελική βούληση οι εκποιήσεις

5/10

Η διαδικασία αναγκαστικής πώλησης ακινήτων πριν από το 2014 ήταν πολύπλοκη, ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους.
Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, ο κ. Σωκράτους σημείωσε ότι η διαδικασία γινότανε στη βάση των προνοιών του νόμου άρθρο 6 αφού ο αιτητής του ενυπόθηκου δανειστή απευθυνθεί απευθείας στο διευθυντή του Κτηματολογίου και όχι μέσω δικαστηρίου.
«Υπήρχε μια διαδικασία με την προσκόμιση διάφορων εγγράφων, μετά υπήρχε μια όντως πολύπλοκη διαδικασία προκειμένου να πωληθεί το ακίνητο», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι μετά το 2014 τον κύριο όγκο των εκποιήσεων τον ανέλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο κ. Σωκράτης αναφέρθηκε και στη μέθοδο που ακολουθούσαν ως μοχλό πίεσης και την τελευταία στιγμή ζητούσαν την αναστολή της διαδικασίας και προσπαθούσαν να βρουν λεφτά για να πληρώσουν.
«Στόχος των τραπεζών μέχρι το 2014, ακόμη και όταν ενεργοποιούσαν την διαδικασία της εκποίησης, δεν ήταν να φθάσουν στην πώληση των ακινήτων αλλά να την χρησιμοποιήσουν ως ένα ισχυρό μοχλό πίεσης για να φέρουν κοντά τους οφειλέτες» είπε.
Δηλαδή, εξήγησε, άφηναν τη διαδικασία να προχωρήσει και ένα βήμα πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ακινήτου προέβαιναν σε μεταξύ τους διευθετήσεις που ικανοποιούσαν και το δανειστή και τον οφειλέτη.
Οι εκποιήσεις που προχωρούσαν ήταν ελάχιστες, είπε, σημειώνοντας ότι «γι’ αυτό και το 2014 μετά από απαίτηση των ευρωπαίων εποπτών εισαγάγαμε την ιδιωτική εκποίηση».
Πολύ μικρός αριθμός εκποιήσεων και μετά το 2015
Το 2015 που ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης από τα πιστωτικά ιδρύματα πάλι ελάχιστες έχουν γίνει, ανέφερε ο κ. Σωκράτους.
«Μετά το  2015 διαπίστωσα ότι ενώ για ένα σημαντικό αριθμό ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης εντούτοις έχω δει ότι τελικά προχώρησε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η εκτίμηση μου είναι ότι για ακόμη μια φορά το θέμα της εκποίησης χρησιμοποιείται ως μοχλός και όχι ως τελική βούληση».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστης ζήτησε στοιχεία για τον αριθμό τόσο των υποθέσεων που ξεκινούσαν για εκποίηση και κατέληξαν στην εκποίηση όσο και των υποθέσεων που το ίδιο το ίδρυμα σταματούσε την εκποίηση γιατί υπήρξε διευθέτηση. Ο κ. Σωκράτους αν και είπε ότι είναι δύσκολο λόγω του ότι δεν υπήρχε μηχανογραφικό σύστημα παλαιότερα, δεσμεύτηκε να προσκομίσει τα στοιχεία σε μεταγενέστερη παρουσία του στην επιτροπή.
Ο διευθυντής του κτηματολογίου είπε ότι το μεγάλο θέμα ήταν ότι όταν υπήρξε η μαζικοποίηση της μη εξυπηρέτησης των δανείων, αν υπήρχε η βούληση και από τους δανειστές και από την πολιτεία και τους θεσμούς να αξιοποιηθούν διαφορετικά τα εργαλεία που ήταν εκεί και όχι μόνο ο μοχλός πίεσης.
Εξήγησε ότι θα έπρεπε αν το κτηματολόγιο έφερνε την διαδικασία σε ένα σημείο, η διαδικασία να είναι μη αναστρέψιμη, αν θέλαμε όντως, όπως σημείωσε, να το έχουμε όχι μόνο σαν μοχλό πίεσης αλλά σαν εργαλείο εξασφάλισης των χρημάτων που παραχώρησε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Αναφορικά με τις αναφορές ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Κύπρος έχει μια χρονοβόρα διαδικασία, ο κ. Σωκράτους είπε ότι ναι μεν υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά δεν είναι αυτή το εμπόδιο αλλά ο τρόπος χρήσης της διαδικασίας.

Εκποίηση πρώτης κατοικίας

Ερωτηθείς από τον κ. Αρέστη πως περιγράφει το πρόβλημα της εκποίησης της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σωκράτους είπε ότι «πρέπει να είμαστε δέκα φορές προσεκτικοί στο τι θεωρείται και δεν θεωρείται πρώτη κατοικία».

Ανέφερε ότι το ένα θέμα είναι αν την χρησιμοποιώ σαν πρώτη κατοικία και πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί χρειάζεται μια οικογένεια των τριών ατόμων μια πρώτη κατοικία με 500 τετραγωνικά μέτρα και πισίνα.

Ερωτηθείς αν αυτή η διαδικασία εκποίησης υπήρχε και σε άλλες χώρες, ο κ. Σωκράτους είπε ότι φαίνεται πως δεν υπήρχε αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι όταν ομάδες της τρόικας ήρθαν στην Κύπρο μετά την Ελλάδα «παλέψαμε να πείσουμε ότι έχουμε μια σημαντική διαφορά» με την Ελλάδα.
«Υπάρχουν οι μηχανισμοί, οι νομοθεσίες, οι υπηρεσίες, οι διαδικασίες αλλά κάναμε εθνικό σπορ όχι να εφαρμόζουμε αλλά «όταν βρίσκω παράθυρο και «ξεγελώ» είμαι ο καλός της παρέας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν περιμένουν όλοι τον δεύτερο πλειστηριασμό ακινήτου για χαμηλότερη τιμή, ο κ. Σωκράτους απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία πωλείται στην πρώτη διαδικασία πλειστηριασμού και είναι πολύ μικρό το ποσοστό που πωλείται στην δεύτερη διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ενώ υπάρχει προσφορά δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον, ο κ. Σωκράτους είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι «υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικό» και εξήγησε ότι δύσκολα θα πάει κάποιος να πάρει την περιουσία από κάποιον άλλο.

«Ως κοινωνία είμαστε δεμένοι με την γη και το ακίνητο» σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Τράπεζες: Δάνεια δύο ταχυτήτων

5/10

Δύο διαφορετικές εικόνες παρουσιάζει ο δανεισμός από τις τράπεζες, με τα νοικοκυριά να αυξάνουν σημαντικά τον δανεισμό τους και να προχωρούν σε νέα στεγαστικά δάνεια, την ίδια στιγμή που ο δανεισμός στις επιχειρήσεις παρουσιάζει μείωση, παρά τη σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού.
Τα νέα δάνεια προς νοικοκυριά παρουσιάζουν αύξηση 21% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους φθάνοντας τα €809 εκ. από €668 εκ. το πρώτο οκτάμηνο του 2017.
Η αύξηση αποδίδεται στα στεγαστικά που ανήλθαν το οκτάμηνο του 2018 στα €576,1 εκ. από €433,4 εκ. πέρσι.
Την πλειοψηφία των νέων δανείων απορρόφησαν το πρώτο οκτάμηνο του 2018 οι επιχειρήσεις καταγράφοντας ωστόσο σημαντική μείωση στον νέο δανεισμό τους σε σχέση με πέρσι.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα νέα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν μείωση 12,9%.  Περιορίστηκαν στα €1213 εκ. από €1393 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το σύνολο των δανείων που διοχέτευσαν οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκτός των αναδιαρθρώσεων, διαμορφώθηκε το οκτάμηνο του 2018 στα €2022 εκ. από €2062 εκ. το πρώτο οκτάμηνο του 2017.
Αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις στα νοικοκυριά, το πρώτο οκτάμηνο του 2018 μειώθηκαν στα €105,4 εκ. φέτος από €124,7 εκ. το πρώτο οκτάμηνο του 2017 ενώ στις επιχειρήσεις στα €131 εκ. από €242,7 εκ.
Η μικρή μείωση στη ζήτηση δανείων σημειώνεται παρά την καθήλωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο 2,40%, σε σύγκριση με 2,47% τον προηγούμενο μήνα.
Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. κατέγραψε μείωση στο 3,44%, σε σύγκριση με 3,61% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. παρουσίασε πτώση στο 2,73%, σε σύγκριση με 3,52% τον προηγούμενο μήνα.
Της Γεωργίας Χαννή

πηγή: stockwatch

Τύπος: Βόμβα €665 εκ.

5/10

Το μεγάλο πρόβλημα των ελλειμμάτων στα ταμεία συντάξεων ημικρατικών οργανισμών και δήμων, οι χθεσινές αποκαλύψεις του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γιώργου Γεωργίου καθώς και η χθεσινή κατάθεση προϊστάμενου της μονάδας της διαχείρισης συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύση Διονυσίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.
Φιλελεύθερος
 «Βόμβα €665 εκατομμυρίων»
Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το μεγάλο πρόβλημα των ελλειμμάτων στα ταμεία συντάξεων ημικρατικών οργανισμών και δήμων. Όπως αναφέρεται, πέντε ημικρατικοί οργανισμοί από τους οποίους τρεις μεγάλοι, αλλά και αρκετοί δήμοι, έχουν συσσωρευμένα ελλείμματα στα ταμεία συντάξεων ύψους €665 εκ. Σύμφωνα με την έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων, μεταξύ άλλων, η μαύρη τρύπα στο ταμείο συντάξεων της Cyta είναι στα €134 εκ., της ΑΗΚ στα €234 εκ., του ΡΙΚ στα €130 εκ. και στο ταμείο συντάξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα €144 εκ. Σε περίπτωση  που οι οργανισμοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτροπή στα δημόσια οικονομικά.
Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με την έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων 2018 που ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών, το χρέος του μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα έφθασε στο 250,8% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, έχοντας σημειώσει πτώση από το 270,7% τον Σεπτέμβριο του 2016.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
  • Πρόσθετες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις γης
  • Ήξεραν όλοι εκτός από το υπ. οικονομικών; - Στρίμωξαν Διονυσίου τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό
  • Κάτω από 1% τα επιτόκια
  • ΔΕΕ: Κατοχυρωμένη η άδεια μετ’ αποδοχών
Πολίτης
 «Στενό μαρκάρισμα επιτροπής»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι χθεσινές αποκαλύψεις του μέλους της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού Γιώργου Γεωργίου. Όπως αναφέρεται, ο κ. Γεωργίου επικαλούμενος σχετικό σημείωμα που έχει στην κατοχή της επιτροπή, αποκάλυψε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το 2017 για την αποκρατικοποίηση της ΣΚΤ, ο ευρωπαίος επόπτης και η ΚΤ εξέφρασαν ερωτηματικά για το πλαίσιο πολιτικής που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση καθώς θεωρούσαν τον Συνεργατισμό μη βιώσιμο και ότι θα χρειάζονταν νέα κεφάλαια. Μάλιστα έγινε η προτροπή να παραχωρηθεί ο Συνεργατισμός σε ιδιώτη, ακόμη και με ένα ευρώ προκειμένου ο επενδυτής να βάλει τα κεφάλαια που απαιτούνταν.
Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τους σχεδιασμούς για πώληση του ξενοδοχείου Hilton στη Λευκωσία φαίνεται να έβαλε προς η MIG.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
  • Εργαλεία 1bank B2B APIs για επιχειρήσεις – Τράπεζα Κύπρου
  • Τελειώνει με τις τράπεζες η ΕΚΚ
  • Ψάχνουν λύση για ΜΕΔ – Επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Τρίτο αρνητικό σερί – ΧΑΚ
Χαραυγή
 «Η διαχείριση των ΜΕΔ είναι ο κυριότερος λόγος κατάρρευσης της Συνεργατικής»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή κατάθεση προϊστάμενου της μονάδας διαχείρισης συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύση Διονυσίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εκροή καταθέσεων είναι οι κύριοι λόγοι της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, παρ’ όλα αυτά ίσως να εγείρεται θέμα και για τον μεγαλομέτοχο που είναι το κράτος.
Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Αύγουστο του 2018 τα συνολικά δάνεια κατέγραψαν μείωση και έφθασαν στα €211,0 εκ. σε σύγκριση με €284,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
  • Τουρκικές απειλές για την αδειοδότηση στο οικόπεδο «7»
  • Το ΑΚΕΛ επαναφέρει το θέμα των εκποιήσεων στη βουλή
  • 1η δόση αποζημίωσης στους αποχωρήσαντες του Συνεργατισμού
  • Διοικητικά πρόστιμα ύψους €9,4 εκ. από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2017
Αλήθεια
 «60% φόροι, 40% κατανάλωση»
Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι οι αυξημένοι λογαριασμοί της ΑΗΚ κατά 20%.  Το θέμα απασχόλησε την επιτροπή ελέγχου της βουλής, όπου διαφάνηκε η παράνοια που επικρατεί στους βουλευτές στο θέμα των φορολογιών οι οποίες αγγίζουν το 60%. Δηλαδή, αν ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που καλείται κάποιος να πληρώσει είναι για παράδειγμα €100, τα €60 αποτελούν φορολογίες και τέλη και τα υπόλοιπα €40 είναι η αξία της κατανάλωσης.
«ΜΕΔ και εκροές κατέστρεψαν τον Συνεργατισμό»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή κατάθεση προϊστάμενου της μονάδας της διαχείρισης συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύση Διονυσίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Ο κ. Διονυσίου τόνισε ενώπιον της επιτροπής την άποψη ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εκροή καταθέσεων ήταν οι κύριοι λόγοι της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Ταυτόχρονα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναινούσε στην παραχώρηση των δωρεάν μετοχών έτσι ώστε να επιτευχθεί η εισαγωγή της τράπεζας στο χρηματιστήριο, αλλά η ΕΚΤ είχε τις αντιρρήσεις της.
Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:
  • Συνεχίζεται η πτωτική πορεία – Καταθετικά επιτόκια
  • Προς πώληση το Hilton Cyprus
  • Καθησυχάζει η ελληνική κυβέρνηση – Ελληνικές τράπεζες
  • Στη βουλή οι εκποιήσεις – Από το ΑΚΕΛ

ΑΛΗΘΕΙΑ
60% ΦΟΡΟΙ, 40% ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – Γιατί είναι φωτιά οι λογαριασμοί της ΑΗΚ

ΠΟΛΙΤΗΣ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ για το κυπριακό – Τσουνάμι βλέπει ο Αβέρωφ, διχοτόμηση ο Άντρος

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΒΟΜΒΑ €665 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ – Μαύρες τρύπες στην οικονομία από ταμεία συντάξεων ημικρατικών οργανισμών και δήμων

ΧΑΡΑΥΓΗ
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
πηγή: stockwatch

Ετοιμότητα ΕΕΥ για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

4/10

Την ετοιμότητα της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) να συνδράμει στο διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στην επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, εξέφρασε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Αντωνίου.
Παραδίδοντας την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το 2017, στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας, ο κ. Αντωνίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕΥ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου, όπως είπε, «να έχουμε στελεχωμένα τα σχολεία μας».
«Και αυτή τη στιγμή, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είμαστε στο σημείο να πούμε ότι ναι, είναι στελεχωμένα όλα τα σχολεία, παρά τα διάφορα προβλήματα που υπήρχαν τη χρονιά αυτή που πέρασε, τους τελευταίους μήνες, με την κρίση (στην Παιδεία) που βιώσαμε», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕΥ για πρώτη φορά παραδίδει έκθεση η οποία να αφορά τη δράση της Επιτροπής για ολόκληρο το έτος, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά έχει, επίσης, εφαρμοστεί το σύστημα με τους διορισίμους «με πολλές δυσκολίες που θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα από κανονισμούς που το Υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει».
«Οφείλουμε να πούμε ότι αξίζει τον κόπο που περάσαμε όλη αυτή τη δοκιμασία για να εφαρμόσουμε το νέο σύστημα διορισμών», είπε για να προσθέσει ότι «πρόκειται για ένα υγιές σύστημα το οποίο πραγματικά θα δώσει σύντομα τους καρπούς του στην εκπαίδευση μας».
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι «το έργο της Επιτροπής είναι και ποικίλο και σοβαρό. Μπορεί να επιλέξαμε -και ως οφείλουμε κατά την άποψη μας – να είμαστε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί ο ρόλος μας είναι να βλέπουμε την ουσία, ωστόσο η Επιτροπή είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο και στην κοινωνία, ακόμα και με εισηγήσεις που θα μεταφέρουμε στην αρμόδια αρχή ή οπουδήποτε αλλού».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΥ είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης ώστε με την εμπειρία τους να συνδράμουν στον διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε και συνεχάρη την Επιτροπή για το έργο και τη συμβολή της στην προσπάθεια για την εκ βάθρων εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι η συμβολή της Επιτροπής είναι πάρα πολύ σημαντική «για να δούμε πώς αξιολογείται το εκπαιδευτικό έργο, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και το πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα και  τα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης, της ασφάλειας και υγείας και σωρεία άλλων προβλημάτων της παιδείας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αρκεί να υπάρχει κοινό όραμα και από τους εκπαιδευτικούς και από τους γονιούς και από τους μαθητές για το πώς βελτιώνουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα, μέσα από πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν και που δρομολογούνται έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Να σημειωθεί ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα επιδώσει την ετήσια έκθεση της για το 2017 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 25 Οκτωβρίου και όχι σήμερα, όπως εκ παραδρομής μεταδόθηκε.
Πηγή: stockwatch

ΕΤΥΚ: Απαράδεκτες πιέσεις Ελληνικής για απλήρωτες υπερωρίες

4/10

Λόγο για απαράδεκτες πιέσεις και εκφοβισμούς υπαλλήλων από την Ελληνική Τράπεζα για προσφορά εξαντλητικών και απλήρωτων υπερωριών κάνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).
Όπως σημειώνει σε εγκύκλιό της, το τελευταίο διάστημα «διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι η Διοίκηση της Τράπεζας, αντί να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στη γρήγορη και ομαλή ενσωμάτωση των εργασιών της πρώην ΣΚΤ επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό προς το προσωπικό της, έχει θέσει άλλες προτεραιότητες και στόχους».
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, «στελέχη της τράπεζας, με πρόφαση τη διαδικασία ενσωμάτωσης, εξασκούν προς τους συναδέλφους έμμεσες και άμεσες πιέσεις που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια του εκφοβισμού, για να «προσφέρουν οικειοθελώς» υπερωριακή απασχόληση».
«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, πως η υπερωριακή απασχόληση, πέραν του ότι είναι προαιρετική, διέπεται από συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία καθορίζει επακριβώς πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί η Τράπεζα να ζητά από τους συναδέλφους την προσφορά υπερωριών, και πάντοτε αφού έχει πρώτα εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΕΤΥΚ», αναφέρεται.
Η ΕΤΥΚ καλεί τους υπαλλήλους όπως σε περίπτωση που επιθυμούν και μπορούν να εργαστούν υπερωριακά, να υποβάλλουν, πάντοτε, για αποζημίωση τις υπερωρίες τους και να απευθύνονται στην οργάνωση σε περίπτωση που η Τράπεζα αρνηθεί να τις αποζημιώσει.
Επίσης, στις περιπτώσεις που δέχονται πιέσεις, άμεσα ή έμμεσα, οι συνάδελφοι θα πρέπει και πάλι να απευθύνονται, αμέσως, στην Οργάνωσής μας, και να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση.
«Καλούμε τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να σταματήσουν αμέσως αυτές οι απαράδεχτες ενέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, για να προστατέψουμε τους συναδέλφους», καταλήγει.
Πηγή: stockwatch

Καταβλήθηκε η πρώτη δόση αποζημίωσης στους αποχωρούντες ΣΚΤ

4/10
Η πρώτη δόση της αποζημίωσης που θα λάβουν οι 1,030 υπάλληλοι που αποχώρησαν από το Συνεργατισμό, με βάση το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης, καταβλήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΙΥΚ -ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ, «με βάση το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, στις 30 Σεπτεμβρίου έχει εφαρμοστεί ήδη το πρώτο μέρος της συμφωνίας, που ήταν η καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις γι’ αυτούς που θα αποχωρήσουν».

Με βάση τη συμφωνία, η αποζημίωση θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις την 30η Σεπτεμβρίου 2018, 1η Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό της πρώτης δόσης ανά άτομο καθορίστηκε στις €20.000.

Ο κ. Μιχαήλ συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή στο Φορέα επεξεργάζονται τα διάφορα άλλα ωφελήματα που προβλέπονται στη συμφωνία αποχώρησης, όπως είναι τα συμβατικά δάνεια, τα ταμεία υγείας και ταμεία ευημερίας, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΟΙΥΚ -ΣΕΚ έχουν ήδη αποχωρήσει 500 άτομα, ενώ άλλοι 250 αναμένεται να αποχωρήσουν στο τέλος του Δεκέμβρη. Ένας αριθμός θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και για ενάμισι χρόνο.
Πηγή: stockwatch

Νέο χαμηλό επταετίας για ανέργους

4/10
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011 υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα επαρχιακά γραφεία εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, έφτασε τα 21.399 πρόσωπα από 23.866 τον Αύγουστο.
Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο 2018 μειώθηκε στα 25.258 πρόσωπα σε σύγκριση με 25.694 τον προηγούμενο μήνα.
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2017 σημειώθηκε μείωση 6.552 προσώπων ή 23,4% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.270 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 813), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 729), της μεταποίησης (μείωση 708), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 580), των μεταφορών (μείωση 257) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 1.550).
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας είναι στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι είναι υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές, καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων έχει μέση γενική εκπαίδευση (8.203).
Τη μείωση της ανεργίας δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Αύγουστο του 2018 στο 7,5% από 7,6% τον Ιούλιο και 10,5% τον Αύγουστο του 2017 με τη χώρα να καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Εγκρίθηκαν 130 ταμεία προνοίας για αποζημίωση

4/10
Στα 130 ανέρχεται ο αριθμός των κουρεμένων ταμείων προνοίας που εγκρίθηκαν για αποζημίωση από το γενικό λογιστήριο.
Όπως είχε αναφερθεί στη βουλή, το κόστος αποζημίωσης των μελών ταμείων προνοίας, των οποίων οι καταθέσεις απομειώθηκαν κατά το κούρεμα καταθέσεων του 2013, υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε βάθος χρόνου στα €211 εκ.
Το σχέδιο για αποζημιώσεις εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο της πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης για προώθηση σχεδίου αύξησης της αναπλήρωσης των καταθέσεων ταμείων προνοίας και συντάξεων, οι καταθέσεις των οποίων έχουν απομειωθεί στα πλαίσια κεφαλαιοποίησης των δύο συστημικών τραπεζών με ίδια μέσα.

Σκοπός του σχεδίου, όπως αναφέρεται, είναι η καταβολή πρόσθετης αναπλήρωσης που δύναται να λάβουν απευθείας τα επηρεαζόμενα μέλη των εν λόγω ταμείων».

Επίσης, επιδιώκεται η αύξηση της αναπλήρωσης για τα επηρεαζόμενα μέλη των ταμείων μέχρι το 75% του ύψους του δικαιώματος που θα αναλογούσε σε κάθε μέλος, εάν δεν επιβαλλόταν η απομείωση των ανασφάλιστων καταθέσεων των ταμείων στις δύο συστημικές τράπεζες.

Δικαιούχοι του σχεδίου, θα είναι μέλη επηρεαζόμενων ταμείων προνοίας και συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ήταν μέλη των επηρεαζόμενων ταμείων κατά την 26/3/2013, ημερομηνία κατά την οποία οι καταθέσεις των ταμείων είχαν απομειωθεί στα πλαίσια κεφαλαιοποίησης των δύο συστημικών τραπεζών από ίδια μέσα.

Το σχέδιο καλύπτει τα ταμεία προνοίας και συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, καθότι τα ταμεία συντάξεως/ προνοίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι καθορισμένης απόδοσης, και ως εκ τούτου τα ωφελήματα έχουν καταβληθεί ή θα καταβληθούν χωρίς επηρεασμό από τους οικείους οργανισμούς.

Τα κριτήρια καταβολής της πρόσθετης κρατικής αναπλήρωσης βασίζονται στα ακόλουθα:

-Τη μερίδα του κάθε μέλους του ταμείου κατά την ημερομηνία της απομείωσης που αποτελεί τη βάση υπολογισμού.

-Το συνολικό ποσό αναπλήρωσης θα ανέρχεται μέχρι το 75% των καταθέσεων που απομειώθηκαν και που αναλογούσαν στο κάθε μέλος κατά την ημερομηνία της απομείωσης.

-Στον καθορισμό του συνολικού ποσού αναπλήρωσης λαμβάνεται υπόψη το ύψος των καταθέσεων που δεν έχουν απομειωθεί ή/ και έχουν ήδη αναπληρωθεί από το κράτος (περιπτώσεις ταμείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα) και το οποίο αντιστοιχεί στο 52,5% των καταθέσεων, με ανώτατο συνολικό ύψος τις €100.000 ανά μέλος.

-Το ποσό της αναπλήρωσης καταβάλλεται κατά την ηλικία συνταξιοδότησης του κάθε μέλους του ταμείου προνοίας, σύμφωνα με τον περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμο, ήτοι το 65ο έτος ηλικίας.

-Για όσα δικαιούχα μέλη έχουν ήδη συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας, το ποσό της κρατικής χορηγίας θα τους παρέχεται κατά την έναρξη του σχεδίου.

-Για αποβιώσαντα δικαιούχα μέλη των ταμείων προνοίας και συντάξεων, δικαίωμα στην κρατική χορηγία, θα έχουν οι νόμιμοι κληρονόμοι τους, μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Πηγή: stockwatch

Ίδιες ή ψηλότερες οι αμοιβές γιατρών στο ΓΕΣΥ

4/10

Τις ίδιες ή ψηλότερες αμοιβές θα λαμβάνουν οι γιατροί που θα ενταχθούν στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ενημέρωσε την επιτροπή υγείας για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, την περασμένη εβδομάδα αποστάληκε στον ΠΙΣ άσκηση για το τι αμείβεται κάθε μια από 29 ειδικότητες ιατρών κατά μέσο όρο στο υφιστάμενο περιβάλλον και τι θα λαμβάνουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ.
«Φαίνεται μέσα από αυτή την άσκηση ότι σε περιβάλλον ΓεΣΥ όλες οι ειδικότητες θα λαμβάνουν είτε τις ίδιες είτε ελαφρώς αυξημένες απολαβές σε περιβάλλον ΓεΣΥ, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση κριθεί απαραίτητη για την γεφύρωση των διαφορών που προκύπτουν ανάμεσα σε γιατρούς και οργανισμό ασφάλισης υγείας αναφορικά με την συμμετοχή των γιατρών στο ΓΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη διαβούλευση μεταξύ γιατρών και ΟΑΥ και η πρόθεση είναι οι διαφορές να γεφυρωθούν. Θεωρούμε ότι τα οικονομικά δεδομένα όπως έχουν προταθεί αυτή τη στιγμή στους γιατρούς είναι ικανοποιητικά», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.
Σημείωσε ακόμα πως «επαφίεται πλέον στους γιατρούς να ενημερωθούν σωστά», προσθέτοντας ότι ακόμα βρίσκονται σε διαβούλευση και διαφοροποιήσεις μπορούν να γίνουν.
Συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμα όμως και με τη μορφή που είναι τώρα, είναι ικανοποιητικά για να προσελκύσουν τον αριθμό των γιατρών που χρειάζεται για να ξεκινήσει το Σχέδιο. Αλλά δεν είναι τα τελικά. Υπάρχει μια διαβούλευση σε εξέλιξη, να περιμένουμε τους επόμενους 2-3 μήνες να ολοκληρωθεί και να δούμε την τελική αποζημίωση που αφορά τους γιατρούς».
Ενέργειες στο μεταβατικό στάδιο
Σε ερώτηση εάν μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το Υπουργείο Υγείας θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους ασθενείς, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ίδιο το υπουργείο έχει αναγνωρίσει προ καιρού ότι το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας έχει κλείσει τον κύκλο του.
«Προβλήματα υπάρχουν και θα λυθούν με την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ. Μέχρι τότε, οφείλουμε και ως κυβέρνηση, να παίρνουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κύπριου ασθενή. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έχουμε προσλάβει 50 επιπλέον ιατρούς στον δημόσιο και έχουν εγκριθεί δύο σχέδια, τα οποία έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις λίστες αναμονής», είπε.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι για το 1ο εξάμηνο του 2018, έχουν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις ή εγχειρήσεις 22.000 περιστατικά, προσθέτοντας ότι διενεργούνται υπερωριακά εγχειρίσεις το απόγευμα. Σημείωσε ότι έχουν διενεργηθεί σχεδόν 5.000 επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια και 9.000 ασθενείς έχουν περάσει από εξωτερικά ιατρεία το απόγευμα.
Εντούτοις πρόσθεσε πως, «ότι κι αν κάνουμε, υπάρχει το πρόβλημα ότι το 70% του κόσμου είναι δικαιούχοι δημοσίων νοσηλευτηρίων και έχουμε το 50% των υποδομών».
Έκανε λόγο για ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς, η οποία θα λυθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ που θα αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως ανέφερε.
Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως με την επέκταση του ωραρίου στο Κέντρο Υγείας Καϊμακλίου από τις 2 Οκτωβρίου, λειτουργούν πλέον τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα συνολικά πέντε Κέντρα Υγείας στην αστική Λευκωσία.
«Αυτός ο σχεδιασμός γίνεται στο πλαίσιο της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, και επίσης είναι μια ενέργεια που θα αποσυμφορήσει τουλάχιστον την Λευκωσία, τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών το απόγευμα», συμπλήρωσε.
Τριπλάσιος ο προϋπολογισμός υγείας το 2019
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο προϋπολογισμός του υπουργείου υγείας για το 2019 είναι ο υψηλότερος που έχει κατατεθεί τα τελευταία εννέα χρόνια με τριπλάσιο ύψος κονδυλίων για τον εξοπλισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, επιπρόσθετες θέσεις φροντιστών υγείας, διοικητικού προσωπικού και γιατρών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Όπως ενημερώθηκε η επιτροπή υγείας, για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο οδικού χάρτη που έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και δεν παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή της πρώτης φάσης.
Σε σχέση με τη διαδικασία για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε για τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αφορούν στην προκήρυξη των πρώτων 17 θέσεων για τα διευθυντικά στελέχη.
Όπως είπε «επίκειται η πρόσληψη του Εκτελεστικού και του Οικονομικού Διευθυντή τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα ακολουθήσουν και οι επόμενες διευθυντικές θέσεις».
Σημείωσε ότι «από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια θα αποσπαστούν πλέον στον αυτόνομο οργανισμό και θα έχουν πλέον το δικαίωμα είτε να μείνουν αποσπασμένοι είτε να επιλέξουν τα ιδιωτικά συμβόλαια που θα τους έχουν ήδη προσφερθεί».
Στήριξη και ανησυχίες εκφράζουν τα κόμματα
Ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, υποστήριξε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητεί την ύπαρξη προβλημάτων, ωστόσο, κατά τον ίδιο, «οι υπερβολές που ακούγονται σε καθημερινή βάση από κάποιους, που θέλουν να αμφισβητούν κάθε ενέργεια εξέλιξης, είναι εκτός πραγματικότητας και στοχεύουν αλλού».
«Είχαμε επίσημη διαβεβαίωση από τον υπουργό υγείας για την εξελικτική πορεία, η οποία είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των θεσμικών πλαισίων, όπως αυτά προβλέπονται. Αυτή τη στιγμή προχωρεί κανονικά η διαδικασία», είπε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε την  αγωνία και ανησυχία του κόμματος του για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ, αναφέροντας ότι «καραδοκούν Λαιστρυγόνες και αρπακτικά, ώστε να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του διαβεβαίωσε τον  υπουργό υγείας  ότι θα σταθεί δίπλα και μπροστά, έτσι ώστε αυτό το μεγάλο επίτευγμα του κυπριακού λαού, που ψηφίστηκε πέρσι από ολόκληρη τη βουλή να τύχει εφαρμογής.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι  ενώ θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση σε διοικητικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο για να μπορέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν στα πλαίσια του ανταγωνισμού, πλέον αυτή η αρχή εγκαταλείπεται.
Μ.Χ.
πηγή: stockwatch


Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει ο νόμος

3/10

Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται από τον νόμο, είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ξεκαθάρισε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παρεμπόδιση της υλοποίησης του ΓεΣΥ και εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για το έργο που επιτελεί ο οργανισμός, επειδή όπως είπε, τηρείται το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο νόμος και οι αποφάσεις που λήφθηκαν στις συνεδρίες του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του ΓεΣΥ είναι πολύ μεγάλο εγχείρημα και ταυτόχρονα εθνικό στοίχημα, που με την υλοποίηση του θα αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του λαού, των τελευταίων δεκαετιών.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το τρένο ξεκίνησε και θα τερματίσει ως οφείλει στο σταθμό, είπε και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να αποδεχτεί την όποια αναβολή, ή την οποία αναστολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση του ΓεΣΥ.

«Εμείς θα σταθούμε δίπλα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, στο πλευρό της κυβέρνησης ενόσω η κυβέρνηση δείχνει όλη την καλή διάθεση να υλοποιήσει, επειδή οι κύπριοι ασθενείς και οι κύπριοι πολίτες έχουν δικαίωμα να πληρώνουν λιγότερα και να έχουν μεγαλύτερες επιλογές στον τομέα της υγείας, σε ιατρούς και σε ανώτερης ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε προσθέτοντας πως «γι’ αυτό παραμένουμε σταθεροί υποστηρικτές του ΓεΣΥ και σταθεροί συνεργάτες του ΟΑΥ με όλη την καλή διάθεση να συμβάλουμε στην επίλυση των όποιων προβλημάτων και την προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια που ενδεχόμενα κάποιοι να θέλουν να θέσουν ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση του ΓεΣΥ».

«Το τρένο ξεκίνησε και θα τερματίσει», επανέλαβε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, είπε ότι ο κυπριακός λαός δια της εκτελεστικής εξουσίας και δια της βουλής ομόφωνα αποφάσισε να εφαρμόσει συγκεκριμένο σύστημα υγείας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο ΟΑΥ εφαρμόζει τον νόμο, ο οποίος καθορίζει χρονοδιαγράμματα, τη δομή, την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του σχεδιασμού.

Διαβεβαιώνοντας ότι «θα υπηρετήσουμε τον νόμο μέχρι τέλους», ο πρόεδρος του ΟΑΥ χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών.

Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, αντηλλάγησαν απόψεις και δόθηκε διαβεβαίωση ότι ο ΟΑΥ εργάζεται για να υλοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα.

«Θεωρούμε ότι θα έχουμε τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών και όλων των πολιτικών δυνάμεων αναμένοντας ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στον νόμο που ψηφίστηκε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν νιώθει ότι κάποιοι προσπαθούν να ανατρέψουν την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, ο πρόεδρος του ΟΑΥ, είπε ότι ο πρόεδρος της Συμμαχίας έστειλε ένα γενικό μήνυμα ότι στηρίζει το νόμο που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη βουλή.

Πρόσθεσε ότι πέραν αυτού, ο ΟΑΥ είναι σε μια διαδικασία διαβουλεύσεων.
 
«Διαβουλευόμαστε καλή τη πίστη στο πλαίσιο του νόμου», ανέφερε.

Παρατήρησε ότι «είναι αναμενόμενο ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα ανέβουν οι τόνοι και θα λεχθούν πράγματα, αλλά», είπε, «το βέβαιο είναι ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται από τον νόμο».
Πηγή: stockwatch


ΣΥΚΑΛΑ: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα

3/10

Ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) σε ανακοίνωσή του ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με «το θέμα της ληστείας των αποταμιεύσεων μας το 2013», ενώ διαβεβαιώνει ότι θα συνερίσει το αγώνα, όσες θυσίες και κόπους κι αν χρειαστεί.
«Ο ΣΥΚΑΛΑ ευρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανάκτηση των κλαπέντων και προς τούτο δεν θα φεισθούμε κόπων και μόχθων, για να πραγματοποιηθεί ο στόχος», αναφέρεται.

Το Δ.Σ. του ΣΥΚΑΛΑ σημειώνει ότι συνεδριάζει κάθε βδομάδα και μελετώνται τα διάφορα δεδομένα και εξελίξεις και ότι ο σύνδεσμος δεν αποτελείται από έμμισθα μέλη αλλά από εθελοντές.

«Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τους μαχητές του καναπέ και του πληκτρολογίου να εμπλακούν σοβαρά σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα διεκδίκησης. Χρειαζόμαστε και άλλους εθελοντές, οι οποίοι, όμως, θα πρέπει είναι έτοιμοι να εργαστούν, όχι μόνο να σχολιάζουν και να ασκούν κριτική» προστίθεται.

Σε σχέση με τις αγωγές που εκκρεμούν στα επαρχιακά δικαστήρια της Κύπρου αναφέρει ότι οι αστικές αγωγές δεν έχουν ακόμα αρχίσει να εκδικάζονται και καταβάλλονται προσπάθειες από τους νομικούς τους συμβούλους όπως πετύχουν ομαδοποίηση των
αγωγών ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να εκδικάζονται σύντομα, χωρίς την ανάγκη να εκδικάζεται κάθε αγωγή ξεχωριστά.

Όσον αφορά την ομαδική αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρεται ότι παρ’ όλο που αυτή η αγωγή κατετέθη και ζητήθηκε τοποθέτηση των εναγομένων επί των κατηγοριών, στο μεταξύ εκδικάστηκε μια παρόμοια αγωγή από ομάδα καταθετών (όχι πρωτοβουλία
του ΣΥΚΑΛΑ) και η οποία αγωγή δεν δικαίωσε τους καταθέτες. Σε εκείνη την απόφαση καταχωρήθηκε έφεση από τους καταθέτες.

« Φαίνεται, προς το παρόν, ότι η δική μας αγωγή θα αναμένει την εκδίκαση της έφεσης της άλλης αγωγής. Η συμβουλή των νομικών μας (εντός και εκτός Κύπρου) είναι ότι είναι
προτιμότερο να αναμένουμε το αποτέλεσμα της έφεσης πριν προχωρήσουμε», αναφέρεται.

Σε σχέση με την προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρεται ότι μετά και από προτροπές του ΣΥΚΑΛΑ, ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής / Αρχή Εξυγίανσης καταχώρησαν προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Η προσφυγή αφορά την αγορά από την Λαϊκή των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, όπως επίσης και την πώληση των εργασιών της Λαϊκής στην Ελλάδα. Διεκδικούνται αποζημιώσεις για ζημιές και στις δύο περιπτώσεις. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, αναφέρεται, έχει συμπληρώσει τις ακροάσεις και την διαδικασία διαιτησίας. Εκκρεμεί η απόφαση η οποία αναμένεται σε περίπου 3 με 4 μήνες.

Σε σχέση με τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, αναφέρεται ότι η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί σε κλάσμα της αρχικής τους αξίας, διαχειριστές παραιτήθηκαν διαφωνώντας με την Κεντρική Τράπεζα, θυγατρικές της
Λαϊκής στο εξωτερικό χάθηκαν / πτώχευσαν, εκατομμύρια ξοδεύτηκαν σε λογιστές, δικηγόρους, συμβούλους «και φυσικά, δεν φταίει, πάλι, κανένας!!»

«Είμαστε στον έκτο χρόνο «εξυγίανσης» και συνεχίζουμε να ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες για την ανεπάρκεια και τα σφάλματα των διορισθέντων από την Πολιτεία να προστατεύσουν, δήθεν, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν στους
σφαγιασθέντες της Λαϊκής», αναφέρεται.

 Προστίθεται ότι  μόνη μικρή αχτίδα ελπίδας, είναι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών η οποία συζητά αυτό το θέμα και η δέκατη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς ακόμα και αυτή η Βουλή φαίνεται ανήμπορη να βάλει τάξη σε αυτό το θέμα, με συνέπεια να συνεχίζουν να φθίνουν οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων. Απλά ελπίζουμε ότι η διαδικασία «εξυγίανσης» και αναμενόμενη διαδικασία εκκαθάρισης θα λήξουν πριν αφανιστούν πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία!», αναφέρεται.

Σε σχέση με την εξαγγελία πέρυσι του Ταμείου Αλληλεγγύης από την Κυβέρνηση, αναφέρεται αυτή η εξαγγελία δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί και έχει αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Σεπτεμβρίου στην οποία ζητείται συνάντηση.
Πηγή: stockwatch

Ok υπουργικού για συμφωνία στην παιδεία

3/10
H συμφωνία μεταξύ της διυπουργικής επιτροπής για την παιδεία και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του υπουργικού, αν τέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο η συμφωνία μεταξύ της διυπουργικής επιτροπής για την παιδεία και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, είπε ότι «όπως συνομολογήθηκε, επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο».
πηγή: stockwatc

Χ. Γεωργιάδης: Οικονομία παροχής υπηρεσιών η Κύπρος

3/10
Η Κύπρος έχει σταδιακά μετατραπεί σε μία οικονομία παροχής υπηρεσιών με τον τομέα των υπηρεσιών να αποτελεί την κινητήρια δύναμή της, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας με τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ να ξεπερνά το 80% το 2017.
«Συνεπώς, ο πιο παραγωγικός τομέας είναι ο τριτογενής, ο οποίος μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον τομέα της εκπαίδευσης και των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», τονίζει.
Το μερίδιο του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία για το 2017 φθάνει το 3,8% στην απασχόληση και 2,1% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του δευτερογενούς τομέα στην οικονομία είναι 16,6% και 13,1%.
Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι παρά τη μειωμένη βαρύτητα σε σχέση με τον τομέα των υπηρεσιών οι πολιτικές του κράτους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, είναι σημαντικές και αντικατοπτρίζονται μέσω Σχεδίων και Προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αλλά και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Ως αποτέλεσμα, και με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι η πτωτική πορεία στην απασχόληση τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα έχει αντιστραφεί. Συγκεκριμένα, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από 14.754 άτομα το 2014 έχει ανέλθει στα 15.291 άτομα το 2017, ενώ στο δευτερογενή τομέα από 58.164 άτομα το 2014 σε 66.264 άτομα το 2017.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Ομάδα πρωτοβουλίας για ψηλά ενοίκια

3/10
Ομάδα πρωτοβουλίας για τα ψηλά ενοίκια δημιουργήθηκε στη Λεμεσό στοχεύοντας στον προβληματισμό όλων των αρμόδιων φορέων καθώς τα ψηλά ενοίκια οδηγούν ανθρώπους στους δρόμους χωρίς στέγη.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας Λευτέρης Γεωργίου σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του TVONE, ανέφερε ότι η κατάσταση στη Λεμεσό είναι απίστευτη.
«Υπάρχει πρόβλημα στην πόλη, για ένα μονάρι το κόστος του ενοικίου είναι €600», σημείωσε.
«Έχουμε γίνει πρόσφυγες στην ίδια μας την πόλη», σημείωσε αναφέροντας ότι υπάρχει κόσμος που πεινά και κοιμάται στις παραλίες».
Όπως σημείωσε, προγραμματίζεται σύντομα εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα ψηλά ενοίκια και με τη συμμετοχή φοιτητών του ΤΕΠΑΚ.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Ζητούν άρση αποκοπών μισθών οι 1100 της ΣΚΤ

Ένα μήνα μετά τη μεταφορά τους στην Ελληνική, οι 1100 πρώην υπάλληλοι της ΣΚΤ αξιώνουν την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την κρίση.
Η μείωση επί των μισθών των περίπου 2700 της πρώην ΣΚΤ είχε επιβληθεί τον Ιανουάριο του 2014, κατόπιν σχετικής απαίτησης της τρόικας στο πλαίσιο της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και κατά μέσο όρο ανερχόταν στο 15%.
Η σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και της διεύθυνσης τότε της ΣΚΤ, προέβλεπε όπως η μείωση των μισθών έχει ισχύ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2018.
Με τη συμφωνία της αποκοπής μισθών στην πρώην ΣΚΤ, η τράπεζα είχε για το 2014 εξοικονόμηση πάνω στο συνολικό κόστος μισθοδοσίας κοντά στα €17 εκ.
Ενόψει της λήξης της εν λόγω συμφωνίας, οι τρείς συντεχνίες, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, έθεσαν προκαταρκτικά το αίτημα προς την εργοδοτική πλευρά υπενθυμίζοντας την ότι στο  πλαίσιο της εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ, υπάρχει ρητή δέσμευση η οποία άλλωστε απορρέει και από τον περί μεταφοράς νόμο εταιρειών, ότι η τράπεζα θα αποδεχθεί τους όρους εργοδότησης των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ που θα απορροφήσει.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που καθορίζει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων, το αίτημα θα τεθεί με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.  Δύο μήνες, δηλαδή, πριν από την λήξη της σχετικής συμφωνίας.
Οι συντεχνίες επικαλούνται ως επιπρόσθετο επιχείρημα για την άρση της αποκοπής μισθών, τη συμφωνία πλαίσιο που έχει επιτευχθεί στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού θα γίνει με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας και στο πλαίσιο συλλογικής διαπραγμάτευσης, ανέφερε στην StockWatch στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας.
Σημείωσε ότι για τη διεύθυνση είναι πρωταρχικής σημασίας η εργατική ειρήνη στην τράπεζα η οποία, όπως σημείωσε, γίνεται ακόμη πιο αναγκαία αν ληφθεί υπόψη το μεγαλεπήβολο έργο που διεξάγει για την καλύτερη ενσωμάτωση της ΣΚΤ και του εργατικού της δυναμικού.
Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ ανέφερε στην StockWatch ότι η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποδοχή από πλευράς διεύθυνσης της τράπεζας του περιγράμματος των όρων απασχόλησης των μελών τους οι οποίοι ήταν συμφωνημένοι και κατοχυρωμένοι στη συλλογική σύμβαση που ίσχυε στη ΣΚΤ, πριν από την εξαγορά του καλού της χαρτοφυλακίου από την Ελληνική.
Η συμφωνία που συνομολόγησε η εργατική πλευρά με την τράπεζα, προβλέπει μεταξύ άλλων παραχώρηση οδοιπορικών, και ταμειακών επιδομάτων καθώς και συμμόρφωση του προσωπικού της πρώην ΣΚΤ με το ισχύον στην ελληνική ωράριο εργασίας.
Παράλληλα συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών που θα αποτελέσουν ενδεχομένως μέρος των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την διεύθυνση της ΗΒ ενόψει της ανανέωσης συλλογικής σύμβασης.
Η ισχύουσα συλλογική σύμβαση στην Ελληνική Τράπεζα που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί μόνο με την ΕΤΥΚ, καθώς οι τρείς συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, δεν ήταν δραστηριοποιημένες στον τραπεζικό τομέα, πλην της ΣΚΤ, λόγω του ότι παραδοσιακά είχαν μέλη στο Συνεργατισμό και στην ΣΚΤ.
Εκκρεμεί η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην BOCH
Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Τράπεζα Κύπρου η οποία έχει λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές δεν έχουν βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι από τη στιγμή που δεν ανανεώνεται η συλλογική σύμβαση οι όροι που τη διέπουν, συνεχίζουν να ισχύουν.
Υπενθυμίζεται ότι διεύθυνση της ΒΟCH, με επιστολή της προς την ΕΤΥΚ έχει εγείρει εδώ και περίπου δύο χρόνια θέμα κατάργησης των αυτόματων αυξήσεων (ΑΤΑ και προσαυξήσεων).
Το αίτημα αυτό απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ΕΤΥΚ, αφού η συντεχνία εκτιμά ότι τυχόν αποδοχή του θα ανατρέψει όλο το οικοδόμημα μισθοδοσίας στον τραπεζικό τομέα.
Παράλληλα, εκτιμά ότι τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στο προσωπικό με την παροχή κινήτρων, βάσει της ικανότητας και της παραγωγικότητας τους, θα είναι αποτέλεσμα υποκειμενικής κρίσης των διευθυντών ή προιστάμενων τμημάτων της τράπεζας.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: stockwatch

ΕΤΥΚ: Η Ελληνική αντιγράφει τις συμφωνίες μας

2/10
Η συμφωνία που ανακοίνωσε η Ελληνική με τις συντεχνίες στερείται σοβαρότητας ενώ είναι αντιγραφή δικής της, επισημαίνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.
Σε εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ ενημερώνει «για τη σημερινή κατάσταση στην Ελληνική Τράπεζα και τα νεοφανή γεγονότα και εξελίξεις που στόχο έχουν την αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής έκφρασης στο χώρο των τραπεζών».
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, ανακοινώθηκε η «υπογραφή συμφωνίας» της τράπεζας που αφορά το μεταβιβαζόμενο προσωπικό από τη ΣΚΤ στην Ελληνική και μάλιστα με κατάργηση επιδόματος (ταμία).
«Η όλη συμφωνία στερείται «σοβαρότητας» και έγινε για το θεαθείναι αφού αυτά που καταχυρώθηκαν ήταν ήδη κερδισμένα μέσα από σκληρούς αγώνες της ΕΤΥΚ και ισχύουν για όλο το προσωπικό της Ελληνικής είτε μεταφερόμενο είτε υφιστάμενο», αναφέρεται.
Το ίδιο έγινε και όταν η ίδια η Ελληνική αγόρασε την Barclays Bank, όλα αυτόματα τα δικαιώματα μεταφέρθησαν σ’όλο το προσωπικό.
«Τώρα κάποιοι έτρεξαν να προσυπογράψουν κάτι ανύπαρκτο απλώς ανοίγοντας την πόρτα στην εργοδοσία στα όσα δεν αναφέρονται στην ‘’συμφωνία’’ και παραμένουν υποβαθμισμένα (π.χ κλίμακες ταμεία προνοίας κ.τ.λ)», σημειώνεται.
«Απ ’την άλλη η τράπεζα όταν της υπόδειξε η ΕΤΥΚ ότι αναγκαστικά όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να ενταχθούν στις μισθολογικές κλίμακες της ΕΤΥΚ, διακήρυττε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει διότι τη δεσμεύει ο νόμος», προστίθεται.
«Η οργάνωση μας δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με θεατρινισμούς που στην ουσία ανοίγουν την πόρτα στη κομματικοποίηση και το εργοδοτικό συνδικαλισμό, απεναντίας θα συνεχίσει τον αγώνα της με τις γνωστές αξίες και αρχές που μέσα από τις οποίες κατάφερε να ανεβάσει την τραπεζο-υπαλληλική οικογένεια σε επίπεδα που όλοι ζηλεύουν και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να  πηγαίνουν πίσω της με ασφάλεια και σιγουριά και να αντιγράφουν τις συμφωνίες (όπως τώρα) προσπαθώντας να καρπωθούν οφέλη για δήθεν επιτυχίες», τονίζει.
Συνοπτικά η οργάνωση μεταξύ άλλων:
1) Zήτησε ήδη από την Tράπεζα με την επιστολή ημερομηνίας 2/7/18 την επαναφορά των μισθών (αποκοπές) για όλο το προσωπικό (νέο και παλιό).
2) Ζήτησε την εφαρμογή των μισθολογικών κλιμάκων για όλο το προσωπικό ως υφιστάμενη υποχρέωση της τράπεζας και ένταξη του μεταφερόμενου προσωπικού στις κλίμακες της ΕΤΥΚ.
3) Καταβολή του Ταμείου Προνοίας στο 9% για όλο το προσωπικό.
Σημειώνεται ότι το μεταφερόμενο προσωπικό το εκπροσωπεί η ΕΤΥΚ «και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους του».
«Να θυμόμαστε ότι ο κομματισμός και κατ’ επέκταση η  αναξιοκρατία οδήγησαν τον Συνεργατισμό στην κατάρρευση και αυτά τα στοιχεία δεν έχουν θέση σε μία υγιή τράπεζα», καταλήγει.
πηγή: stockwatch

Eurostat: Η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Κύπρο

2/10
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011 υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2018.
Η χώρα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ακολουθούν η Κροατία, Ελλάδα (Ιούνιος) και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο μειώθηκε στο 7,5% από 7,6% τον Ιούλιο του 2018 και 10,5% τον Αύγουστο του 2017.
Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας έχει η Ελλάδα (19,1%-Ιούνιος 2018) και η Ισπανία (15,2%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στη Τσεχία (2,5%), στη Γερμανία (3,4%) και στην Πολωνία (3,4%).
Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Αύγουστο από 8,2% τον Ιούλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 6,8% που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2008.
Γ.Χ.



πηγή: stockwatch 


Χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών
2 Οκτωβρίου 2018
Η ανισότητα μεταξύ των χαμηλών και υψηλών εισοδηματικά στρωμάτων του τόπου παραμένει στα ύψη, με τους πλουσιότερους να λαμβάνουν σχεδόν πενταπλάσια εισοδήματα σε σχέση με τους φτωχότερους.
 
Η αύξηση της ανισότητας άρχισε να παρατηρείται με την οικονομική κρίση από το 2011 καταγράφοντας μια συνεχή αυξητική πορεία μέχρι και το 2014. Συγκεκριμένα, το 2011 οι υψηλές εισοδηματικές τάξεις στην Κύπρο είχαν εισοδήματα μέχρι και 4,3 φορές περισσότερα από τις φτωχές και μέχρι το 2014 η ανισότητα αυτή έφθασε στο 5,4. Δηλαδή, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξήθηκε κατά 1,1 μονάδες.
 
Η ανάλυση των στοιχείων μέχρι  το 2017 οπόταν και η εικόνα που παρουσιάζεται πλησιάζει χωρίς να ακουμπά, τα προ της οικονομικής κρίσης δεδομένα, αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της ανισότητας. 
 
Η οικονομική ανισότητα εκφράζεται, κυρίως, με το δείκτη κατανομής εισοδήματος σε πεμπτημόρια (S80/S20) και τον δείκτη άνισης κατανομής εισοδήματος, συντελεστή Gini.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που αφορούσαν το έτος 2017, ο δείκτης S80/S20, ο οποίος εξετάζει το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού έναντι του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού, φτάνει το 2016 στο 4,9. Για τα έτη 2015 -2016 τα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν ότι το 10% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα είχαν μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα €8.397 ενώ το 10% των νοικοκυριών με το ψηλότερο εισόδημα είχαν μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα €84.429.
Η διαδρομή του δείκτη ανισότητας την τελευταία 8ετία δίνει σαφή εικόνα της κυπριακής πραγματικότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε κίνδυνο φτώχειας ένας στους τέσσερις στην Κύπρο
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, το 2011 ο δείκτης βρισκόταν στο 4,3 και από το 2012 και μετά άρχισε να παρουσιάζει αύξηση φθάνοντας το 2014 το 5,4. Από το 2015 και έπειτα ο δείκτης αυτός αρχίζει να παρουσιάζει μείωση φθάνοντας το 5,1. (2016: 4,9 – 2017: 4,6).
 
Παρόμοια πορεία παρουσιάζει και ο ο συντελεστής Gini, ο οποίος υπολογίστηκε για το 2017 στο 30,8% παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2016 οπόταν είχε φτάσει στο 32,1% (33,6 το 2015). Τα προ της κρίσης έτη, ο συντελεστής βρισκόταν το 2011 στο 29,2%, το 2012 στο 31% ενώ το 2013 έφθασε στο 32,4% και το 2014 στο 34,8%.
 
Ο συντελεστής Gini, υπολογίζει την ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος στα μέλη της κοινωνίας. Αν τα εισοδήματα ήταν εξίσου κατανεμημένα στον πληθυσμό τότε ο συντελεστής Gini θα ήταν 0 (πλήρης ισότητα). Αν όμως τα εισοδήματα ήταν όλα συγκεντρωμένα σε ένα άτομο τότε ο συντελεστής Gini θα ήταν 100. Αύξηση στην τιμή του συντελεστή Gini συνεπάγεται και αύξηση της ανισότητας.
 
Η άνιση κατανομή του πλούτου δεν είναι όμως φαινόμενο κυπριακό. Έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει ανισότητα και μεταξύ των κρατών μελών της.
 
Προσφάτως άλλωστε, και η Παγκόσμια Τράπεζα κατέκρινε την εικόνα που σήμερα παρουσιάζουν οι χώρες της ΕΕ καλώντας την Ένωση να λάβει τα μέτρα της.
 
Στη σχετική έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες περιοχών στην Ευρώπη που παρουσιάζουν υστέρηση. Κάποιες περιοχές της ΕΕ έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι περιοχές με χαμηλή ανάπτυξη, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους δεν έχει συγκλίνει προς το μέσο όρο της ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, στη γήρανση του πληθυσμού και στους αδύναμους θεσμούς».
 
Η Ε.Ε όπως επισημαίνεται άρχισε να μοιράζεται στον πλούσιο βορρά και τον φτωχό νότο. «Η αυξανόμενη ανισότητα οφείλεται εν μέρει και στη διαφορά παραγωγικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου», σύμφωνα με την έκθεση. «Την περίοδο 2011-2016, η αύξηση της παραγωγικότητας διαμορφώθηκε στο 1,5% στη βόρεια Ευρώπη αλλά μόνο στο 0,2% στις νότιες χώρες της Ευρώπης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημόσιο: Μισθοί από 1.132 ευρώ μέχρι 5.935 ευρώ
 
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες ανισότητας, τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν σταθερά αύξηση τα έτη 2005 μέχρι 2016.
 
Παράλληλα, παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Τη στιγμή που οι Φινλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Σλοβακία και Σλοβενία παρουσιάζουν δείκτες της τάξης του 3,5 – 3,6, άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Λιθουανία παρουσιάζουν δείκτες που κυμαίνονται από 7,1 – 7,9.
 
Αναφέρεται ότι το 2014 ο μέσος όρος για την ΕΕ 28 ήταν το 5,2 με τον δείκτη Gini  να φθάνει το 31%.


Μισθοί και φτώχεια στην Κύπρο

Το μέσο ετήσιο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού για το 2017, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2016, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Κράτους ήταν €30.376, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς που ήταν €29.942.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τα οποία η Στατιστική Υπηρεσία έδωσε χθες στη δημοσιότητα, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, εκτιμούνται στα €1.827 σε σύγκριση με €1.801 το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δείκτες, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή, το διαθέσιμο εισόδημα του βρισκόταν κάτω από το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχειας, παρουσίασε μείωση, φτάνοντας το 2017 στο 15,7% σε σχέση με 16,1% που ήταν το 2016 και 16,2% το 2015, τα οποία ήταν και τα ψηλότερα ποσοστά που έφτασε ποτέ ο δείκτης αυτός. Το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχειας το 2017 ήταν στα €8.698 για νοικοκυριά ενός ατόμου σε σχέση με €8.412 το 2016 και στα €18.266 για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα παιδιά σε σχέση με €17.665 το 2016.

Το ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρή υλική στέρηση, δηλαδή, το ποσοστό του πληθυσμού που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούσε για παράδειγμα να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος/νερού ή τα δάνεια του, ή δεν μπορούσε να έχει το χειμώνα ικανοποιητική θέρμανση, ή να αντιμετωπίσει μια έκτακτη αλλά αναγκαία δαπάνη (περισσότερες πληροφορίες στους ορισμούς στις μεθοδολογικές πληροφορίες), μειώθηκε το 2017 στο 11,5% σε σχέση με 13,6% που είχε φτάσει το 2016.
Πηγή: Φιλελεύθερος
 

Τράπεζες: Χωρίς αντίκρισμα οι επιστολές εκποιήσεων

2/10
Οι τράπεζες εντείνουν τις πιέσεις προς τους κατόχους μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με τις εκατοντάδες επιστολές εκποιήσεων ωστόσο, να μένουν χωρίς αντίκρισμα καθώς οι πλείστοι πλειστηριασμοί δεν έχουν αποτέλεσμα.
Τα νέα στοιχεία που απέστειλε στη βουλή η Κεντρική Τράπεζα αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νέου πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν την αποτυχία του προηγούμενου πλαισίου εκποιήσεων ενώ, το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο η ψήφιση του νέου πλαισίου για διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων θα οδηγήσει σε αλλαγή των δεδομένων.
Χιλιάδες επιστολές, λίγες οι εκποιήσεις
Οι χιλιάδες προειδοποιητικές επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες δεν φαίνεται να καταλήγουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι ολοκληρωμένες εκποιήσεις κυμαίνονται σε ποσοστό 3% των ακινήτων για τα οποία δίνεται προειδοποίηση.
Συγκεκριμένα από τα 6,9 χιλ. ακίνητα για τα οποία έχουν επιδοθεί ειδοποιήσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί μόνο 214 κατά τον πρώτο πλειστηριασμό.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έχουν σταλεί οι περισσότερες επιστολές για εκποίηση σε τριμηνιαία βάση, από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων, γεγονός που καταδεικνύει ενδεχομένως την πρόθεση των τραπεζών να σφίξουν περαιτέρω τον κλοιό των εκποιήσεων.
Συγκεκριμένα, αποστάληκαν συνολικά 1.496 επιστολές για εκποίηση ακινήτου, έναντι 792 το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα ακίνητα που πωλήθηκαν στον πρώτο πλειστηριασμό το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ανήλθαν στα 41 από 32 το πρώτο τρίμηνο του 2018 και 49 το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Τα πωληθέντα ακίνητα είναι κυρίως αγροτεμάχια και χωράφια, κατοικίες και διαμερίσματα έτοιμα ή υπό ανέγερση καθώς και οικόπεδα. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 δεν έχει εκποιηθεί καμία κύρια κατοικία/διαμέρισμα σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο που καταγράφηκε μια εκποίηση σε αυτή την κατηγορία ακινήτων.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ορίστηκε ημερομηνία πρώτου πλειστηριασμού για 652 ακίνητα έναντι 301 το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε δεύτερο πλειστηριασμό πωλήθηκαν 15 ακίνητα το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έναντι 11 το πρώτο τρίμηνο ενώ, τρία χωράφια/αγροτεμάχια πωλήθηκαν απευθείας σε τρίτους μετά την αποτυχία πώλησης κατά τον πρώτο πλειστηριασμό, σε σχέση με πέντε το προηγούμενο τρίμηνο.
Στοιβάζουν ακίνητα οι τράπεζες
Στα στοιχεία της ΚΤ περιλαμβάνεται ενημέρωση σχετικά με τα ακίνητα τα οποία έχουν αγορασθεί από τον ενυπόθηκο δανειστή, δηλαδή τις τράπεζες, μετά την πάροδο ενός έτους από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πρώτου πλειστηριασμού.
Σε αυτή την βάση, οι τράπεζες φαίνεται να ανεβάζουν ρυθμούς στην απόκτηση ακινήτων καθώς έχουν αγοράσει 85 ακίνητα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έναντι 65 τεμαχίων το πρώτο τρίμηνο του 2018 και μόλις 6 το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Πρόκειται κυρίως για αγροτεμάχια ενώ περιλαμβάνονται επίσης, οικόπεδα, εμπορικά ακίνητα και κατοικίες/διαμερίσματα έτοιμα ή υπό ανέγερση.
Μικραίνουν τα ποσά αναδιαρθρώσεων
Τα στοιχεία της ΚΤ καταδεικνύουν μείωση στο σωρευτικό ύψος των αναδιαρθρώσεις δανείων στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2018, σε σχέση με το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Όσον αφορά στο συνολικό ύψος των αναδιαρθρώσεων δανείων, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στα €7,7 δισ. από €9,3 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 και €9,8 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2017. Το μεγαλύτερο ποσό αφορά αναδιαρθρώσεις για νοικοκυριά.
Το ποσοστό των αναδιαρθρώσεων διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου σε 24,8% των συνολικών δανείων ύψους €31,2 δισ. από ποσοστό 27,2% τον Μάρτιο 2018, όταν τα συνολικά δάνεια ήταν στα €34,4 δισ.
Το μεγαλύτερο ύψος αναδιαρθρώσεων σημειώνεται στην Τρ. Κύπρου (€3,5 δισ.) και ακολουθεί η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (€2,5 δισ.), η Ελληνική Τράπεζα (€699,8 εκ.) και η Alpha Bank (€443,9 εκ.).
Όπως σημειώνεται, σε τράπεζες όπου παρουσιάζεται μείωση στο συνολικό ύψος αναδιαρθρώσεων, αυτό οφείλεται είτε σε αποπληρωμές δανείων σε αναδιάρθρωση, είτε στη μεταφορά τους στην κατηγορία εξυπηρετούμενες μη αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις ή στη μεταφορά τους στο τμήμα ανάκτησης χρεών και κατ’ επέκταση τον τερματισμό του προγράμματος αναδιάρθρωσης, ή στην ταξινόμησή τους ως χρεωστικοί τίτλοι διαθέσιμοι προς πώληση.
Μειωμένες παρουσιάζονται και οι συνολικές εισπράξεις από οφειλές δανείων σε καθυστέρηση ενώ σημαντικό μέρος (πέραν του 10%) των εν λόγω πληρωμών που παρουσιάζονται τα τελευταία τρίμηνα, αφορούν ανταλλαγή χρέους με ακίνητη περιουσία.
Της Μαρίας Χαμπή

πηγή: stockwatch

Προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών – σχολείων • Επείγει η προστασία των παιδιών από κάθε κίνδυνο

3/10

Η απάνθρωπη απαγωγή δύο ανυποψίαστων μαθητών από την αυλή Δημοτικού Σχολείουστη Λάρνακα θέτει τα θέματα που αφορούν «τοκεφάλαιο Παιδεία» σεμια εντελώς διαφορετική βάση.
Αυτή την ώρα, το πρώτο θέμα στηνημερήσια διάταξη είναι αυτό που αφορά την ασφάλεια, τηνυγεία και τησωματική ακεραιότητα των παιδιών στους σχολικούς χώρους.Τα υπόλοιπα, όπως είναι π.χ.η γνώση, η μεταρρύθμιση, τα αιτήματα, τα ωράρια, οι απαλλαγές και οι όποιες διεκδικήσεις έπονται.
Ύψιστη λοιπόν προτεραιότητα, η ασφάλεια των παιδιών μας, όχι μόνο από αδίστακτους απαγωγείς, (που δεν ξέρουμε πόσοι όμοιοι του συγκεκριμένου κυκλοφορούν ανάμεσα μας), αλλά και από τα ναρκωτικά, τη σχολική βία και παρενόχληση και από άλλους κινδύνους που γυροφέρνουν τους σχολικούς χώρους οι οποίοι τείνουν να εξελιχθούν από οικείους χώρους μάθησης και ασφάλειας σε χώρους ανασφάλειας και παραβατικότητας. Με ότι σημαίνει αυτό για την προστασία των παιδιών.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε το τραγικό περιστατικό της Λάρνακας να λειτουργήσει ως καμπάνα αφύπνισης γιατί ήδη σε κάποια ζητήματα ξεπεράσαμε κατά πολύ τη δωδεκάτη.
Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για κανένα πολιτειακό ή κομματικό αξιωματούχο ούτε να αδιαφορεί, ούτε να κωφεύει.Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες, οι οποίοι πλέον μόνιμα και διαρκώς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Όσον αφορά τα δύο παιδάκια, ευχή όλων μας είναι να ξεπεράσουν γρήγορα τον εφιάλτη που έζησαν στα χέρια του απαγωγέα, ο οποίος θα πρέπει να τιμωρηθεί με πολλή αυστηρότητα από την Κυπριακή δικαιοσύνη.
Τέτοιου είδους εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται αμείλικτα και παραδειγματικά.Εκπτώσεις και χάρες δεν χωρούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Το μέλλον της Κύπρου είναι τα παιδιά της και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε από κάθε κίνδυνο.
Έχουμε την ισχυρή άποψη πως, εδώ που έφθασαν τα πράγματα θα πρέπει  μέρος των πλεονασμάτων που καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια των παιδιών μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα καταρτίσει η κυβέρνηση και θα εγκρίνει η βουλή. Αυτή θα είναι η καλύτερη επένδυση.
Πηγή: ΣΕΚ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Επιστολή γενικού γραμματέα ΣΕΚ στον Δημήτρη Συλλούρη

Η ΣΕΚ καλεί  τη Βουλή να ψηφίσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τους εκκρεμούντες κανονισμούς που αποσκοπούν στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Σε χθεσινή επιστολή  του στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας.
Στην επιστολή τονίζει τα εξής : Εκφράζω την ανησυχία της ΣΕΚ για το γεγονός ότι εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής η ψήφιση των Κανονισμών για τη δημιουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών, με διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες για τον έλεγχο της νομοθεσίας που αφορά την αδήλωτη εργασία με διεξαγωγή στοχευμένων επιθεωρήσεων. Από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα έγιναν πολλές συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα της προώθησης των Κανονισμών που είναι απαραίτητοι για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η νομοθεσία για την αδήλωτη εργασία.  Δυστυχώς όμως, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα γίνεται θύμα της πολιτικής κωλυσιεργίας και  ασυνέπειας και ένα χρόνο μετά την κατάθεση των Κανονισμών καμιά πρόοδος στη ψήφιση τους δεν έχει γίνει γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος του Κοινοβουλίου.
Ακόμη πιο απογοητευτικό αποτελεί η πρόσφατη ενέργεια της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής να παγοποιήσει το αίτημα της κυβέρνησης για αποδέσμευση της απαιτούμενης δαπάνης που αφορά την πρόσληψη των 30 επιθεωρητών για στελέχωση της υπηρεσίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης στάσης της Βουλής είναι να παραμένει σχεδόν ανενεργής μια νομοθεσία που αποσκοπεί στην πάταξη της μεγαλύτερης γάγγραινας και παρανομίας στην αγορά εργασίας, αφού έχει πολλές φορές τεκμηριωθεί ότι: καμιά νομοθεσία, όσο ισχυρή και επαρκής και αν είναι,  δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παρανομία εάν δεν υπάρχει ένας δομημένος και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας.
Η Βουλή έχει τεράστια ευθύνη να προστατεύσει την αγορά εργασίας από την ασυδοσία και την παρανόμια και θα πρέπει να προωθεί
άμεσα νομοθεσίες και κανονισμούς που αποσκοπούν στην πάταξη τους. Πόσο μάλλον, όταν το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας έχει ασχοληθεί με μεγάλη σοβαρότητα και επιμέλεια με το συγκεκριμένο θέμα και σε καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις του υποστηρίζει ότι, η ψήφιση των σχετικών κανονι
σμών είναι τεράστιας σημασίας και θα υποβοηθήσουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.
Καλείται λοιπόν η Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ψηφίσει χωρίς  άλλη καθυστέρηση τους Κανονισμούς που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εφαρμόσει μια τόσο σημαντική νομοθεσία που θα συμβάλει  στη δημιουργία και  εδραίωση μιας νέας κουλτούρας επιχειρηματικής ηθικής την οποία χρειάζεται ο τόπος. Μιας νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στον υγιή ανταγωνισμό, στη νομιμότητα και στην αξιοπρεπή μεταχείριση των εργαζομένων. Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για την προώθηση του αιτήματος στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, επισπεύδοντας τη διαδικασία ψήφισης των εν λόγω Κανονισμών.
Υπονομεύεται η κοινωνική προστασία
Η αδήλωτη εργασία εκθέτει τους εργαζομένους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και μειώνει τις αποδοχές τους, αλλά την ίδια στιγμή στερεί το κράτος από έσοδα και υπονομεύει το σύστημα της κοινωνικής προστασίας,  αποτελώντας  μια τεράστια απειλή για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Ουσιαστικά αποτελεί μαύρη τρύπα για το ίδιο το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιπρόσθετα, η αδήλωτη εργασία νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί  απαράδεκτες στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τον νόμο και την ηθική έναντι των ανταγωνιστριών τους που στην απουσία ενός αυστηρού εποπτικού μηχανισμού, επιλέγουν την παρανομία και απολαμβάνουν μεγαλύτερα κέρδη μέσα από χαμηλότερο κόστος εργασίας.
Πηγή: ΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου