Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Επισκόπηση 17-23/09


Επισκόπηση 17-23/09

Δημοσκόπηση: Η κρίση στην παιδεία αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

21/09
Η κρίση στην παιδεία βρίσκει διχασμένη την κοινή γνώμη για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση, φθείροντας σημαντικά το προφίλ των πλείστων πολιτικών προσώπων πλην αυτών του κεντρώου χώρου.
Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Cymar για λογαριασμό της StockWatch καταγράφει τη στάση της κοινής γνώμης για όσα διαδραματίζονται στην παιδεία και τις επιδράσεις της εκπαιδευτικής κρίσης στο πολιτικό σκηνικό.
Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη για τη στάση της κυβέρνησης στην παιδεία. Αν και 42% συμφωνούν με την στάση της κυβέρνησης, ένα σχεδόν ισότιμο ποσοστό, 39%, διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέα της παιδείας. 
Ουδέτερη στάση τηρεί ένας στους οκτώ Κύπριους. 
Πιο ξεκάθαρες είναι οι απόψεις της κοινής γνώμης για τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, που ως γνωστό έκαναν απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.
Η πλειοψηφία των Κυπρίων διαφωνεί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις (54%) έχοντας σχετικά έντονες απόψεις για τα όσα διαδραματίστηκαν.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτών που διαφωνούν απόλυτα με τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων (βαθμολογία 0 στη 10-σκελή κλίμακα, 20%) ισούται σχεδόν με το σύνολο όσων συμφωνούν με τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων (βαθμολογίες 6 ως 10 στη 10-σκελή κλίμακα, 24%). 
Τα όσα διαδραματίζονται στην παιδεία σε συνδυασμό με τα όσα έγιναν το καλοκαίρι στον Συνεργατισμό έχουν διαφοροποιήσει το προφίλ των πλείστων κυπρίων πολιτικών, προσφέροντας οφέλη για τον κεντρώο, κυρίως, χώρο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει ο δημοφιλέστερος μεταξύ των κυριότερων πολιτικών προσωπικοτήτων, η εικόνα του ωστόσο έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά προς το χειρότερο εντός των 3 τελευταίων μηνών.   Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων για τον πρόεδρο που βρισκόταν στο +4% κατά το προηγούμενο κύμα, έχει πέσει στο -12%.
Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε η δημοτικότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων που βρισκόταν στο -36% κατά το προηγούμενο κύμα, έχει πέσει στο -44%.
Επιδείνωση σημείωσε και η δημοτικότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων που βρισκόταν στο -27% τον Ιούνιο, να πέφτει στο -36%. 
Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, οι εξελίξεις έχουν αυξήσει απότομα το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.
Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να ενισχύεται με ποσοστό του (επί της διευκρινισμένης ψήφου) να φθάνει το 39%.
Η εκλογική απήχηση του ΑΚΕΛ συνεχίζει να διαβρώνεται και στη δημοσκόπηση λαμβάνει μόλις το 18% επί της διευκρινισμένης ψήφου.
Το ΔΗΚΟ καταγράφει οριακή άνοδο στο 15% και το ΕΛΑΜ παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, λαμβάνοντας 11%.
Τα θέματα οικονομίας παραμένουν τα πιο σημαντικά για τους ερωτηθέντες, με την παιδεία να αναρριχείται απότομα το τελευταίο τρίμηνο στα κύρια θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. 
Η δημοσκόπηση έγινε μέσω 500 τηλεφωνικών συνεντεύξεων ατόμων ηλικίας 18-65 ετών. Οι συνεντεύξεις του υφιστάμενου κύματος διεξήχθησαν μεταξύ 10/09/2018 και 20/09/2018.
Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου που ετοιμάστηκε από την CYMAR.
Το έργο ανήκει στην CYMAR Market Research Ltd η οποία διεξάγει την έρευνα από το 2013. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται αποτελέσματα από ερωτήσεις που έχουν προστεθεί στον βασικό κορμό του ερωτηματολογίου για λογαριασμό της Stockwatch καθώς και δεδομένα που έχουν εκχωρηθεί προς την Stockwatch από τη CYMAR, για δημοσιοποίηση..
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Σε έκτακτο Υπουργικό η αύξηση θέσεων σχολικών βοηθών

21/09
Σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη θα συζητηθεί περαιτέρω αύξηση των θέσεων σχολικών βοηθών/συνοδών των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση για το θέμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι με βάση τις ανάγκες που δηλώθηκαν (την καλοκαιρινή περίοδο) από τις Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ), τον Αύγουστο 2018 το ΥΠΠ προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες και προσλήφθηκαν 60 πρόσθετοι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί για τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Συνεχίζοντας προσθέτει ότι, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, οι οποίες προέκυψαν από νέες εγγραφές, μετεγγραφές, κυρίως για λόγους μετοίκησης, νέων παραπομπών καθώς και ενστάσεων στις ΕΕΕΑΕ, το ΥΠΠ βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω αύξηση των θέσεων σχολικών βοηθών/συνοδών των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Συγκεκριμένα, για τον σκοπό αυτό, την προσεχή Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, θα συνεδριάσει έκτακτα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, λόγω απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό», συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι οι αναφορές στα ΜΜΕ ότι κάποια παιδιά παραμένουν στο σπίτι, οφείλονται στο γεγονός ότι οι γονείς τους αμφισβητούν τις αποφάσεις των ΕΕΕΑΕ για το πλαίσιο φοίτησης του παιδιού τους ή για τον τρόπο στήριξής του από βοηθητικό προσωπικό ακόμη και για το ποιο άτομο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης Νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθούνται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και προστίθεται ότι τον Μάρτιο 2018, υπογράφτηκε η Επίσημη Συμφωνία/Βοήθεια με την Ομάδα Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Structural Reform Support Service), με σκοπό τη μελέτη, από εμπειρογνώμονες, του υφιστάμενου συστήματος παροχής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και την υποβολή εισηγήσεων για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και ενός νέου νομικού πλαισίου.

Περαιτέρω το Υπουργείο αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες από τον Ευρωπαϊκό Φορέα για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση επισκέφτηκαν το Φεβρουάριο και Μάιο 2018 την Κύπρο και κατά την επίσκεψη του όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν εκ νέου τις απόψεις τους και να δώσουν γραπτά υπομνήματα.

Προσθέτει ότι οι εμπειρογνώμονες θα βρίσκονται στην Κύπρο αρχές Οκτωβρίου 2018 και σε συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα ανακοινώσουν τις προκαταρκτικές επισημάνσεις τους, θα ακούσουν, εκ νέου, όλες τις απόψεις και ακολούθως θα καταθέσουν τις τελικές εισηγήσεις τους.

Το ΥΠΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μελετά, επίσης, το ενδεχόμενο έγκρισης 20 νέων θέσεων Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων, οι οποίοι θα ενισχύσουν το έργο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και ιδιαίτερα τις ανάγκες που αφορούν στις ΕΕΕΑΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία τονίζεται, ότι μοναδικός γνώμονας όλων των ενεργειών του ΥΠΠ είναι η αποφυγή του περιορισμού ή του αποκλεισμού των παιδιών στη βάση της όποιας αναπηρίας και η πλήρης και ίση συμμετοχή στην εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών.

Πηγή: stockwatch

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αξιολογούν πρόταση ΣΕΚ

20/09

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και την όλη κατάσταση όπως αυτή έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, μελετούν και αξιολογούν τόσο την πρόταση της ΣΕΚ όσο και άλλες πρωτοβουλίες, που είναι σε εξέλιξη, με την προσδοκία, λαμβάνοντας υπόψη την εντεινόμενη κρίση στη Δημόσια Εκπαίδευση και την κρισιμότητα των στιγμών, να εξευρεθεί η καταλληλότερη προσωρινή διέξοδος από το αδιέξοδο και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, δήλωσε, εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

«Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για έναρξη του επιβαλλόμενου θεσμικού διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα της Εκπαίδευσης που θα την αναβαθμίσουν ποιοτικά», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρία την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, για λήψη των τελικών τους αποφάσεων.

Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ είχαν σήμερα κοινή συνεδρία, η οποία άρχισε στις 14:00 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 16:00.

Πηγή: stockwatch




Κόμματα: Να μπει τελεία στην αντιπαράθεση για παιδεία

20/09
Την ομαλή λειτουργία των σχολείων ζητούν τα πολιτικά κόμματα καλώντας την κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς να βάλουν τελεία στην αντιπαράθεση.
Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η σχολική χρονιά χωρίς σοβαρές διαταράξεις.

Το κόμμα καλεί την κυβέρνηση να αποδεχτεί προσωρινή διευθέτηση για τα θέματα που υφίσταται διαφωνία και τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών να ανακαλέσουν την απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων.
«Επιβάλλεται, οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των οποιωνδήποτε αποφάσεων, την επόμενη σχολική χρονιά», σημειώνει.
Να βάλουν τελεία
Το Κίνημα Οικολόγων καλεί την κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς να βάλουν μια τελεία στην αντιπαράθεση σημειώνοντας ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης που αφορούν την ειδική εκπαίδευση, τις εγκαταστάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την ενίσχυση της υπηρεσίας εκπαιδευτικής ψυχολογίας, τους αλλόγλωσσους, τις τεχνικές υποδομές, τα θέματα ασφάλειας και υγείας, την ποσότητα και την ποιότητα της διδακτέας ύλης και πολλά άλλα ζητήματα.

«Ταλαιπωρηθήκαμε άσκοπα, για αρκετό καιρό, με ένα επουσιώδες θέμα διαφωνίας – μια υποσημείωση της υποσημείωσης όπως χαρακτηριστικά το περιγράψαμε - και οδηγήθηκε μια διαφωνία στα άκρα, λόγω των αψυχολόγητων και βιαστικών κυβερνητικών χειρισμών. Ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα οι γονείς και τα παιδιά, λόγω μιας απεργίας και των μέτρων αποχής από υπερωριακή εργασία που έλαβαν οι εκπαιδευτικοί», αναφέρει.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ξεκάθαρα δηλώσαμε από την αρχή ότι τασσόμαστε ενάντια στα απεργιακά μέτρα αλλά και έναντι της αυταρχικής τακτικής και των ετσιθελικών αποφάσεων της Κυβέρνησης», τονίζει.
Η ΔΕΟΚ τάχθηκε σήμερα υπέρ της υιοθέτησης της μεσολαβητικής πρότασης της ΣΕΚ, διατυπώνοντας τη θέση ότι η εν λόγω πρόταση μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της κρίσης στη δημόσια εκπαίδευση.
«Καλούμε την Κυβέρνηση και τις οργανώσεις να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση της ΣΕΚ ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να ανοίξει ένας καινούριος κύκλος που θα οδηγήσει στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης που τόση ανάγκη έχει ο τόπος μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.
Την Τρίτη και Τετάρτη τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μετά την απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων να κατέλθουν σε 48ωρη απεργία εις ένδειξη διαμαρτυρίας στις αποφάσεις της κυβέρνησης για εξορθολογισμό.
Σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνέρχονται για να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα.
Πηγή: stockwatch

Οι συντεχνίες ΡΙΚ ζητούν τον προϋπολογισμό

20/09

Να αποστείλει τον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2019 με βάση το Νόμο ως είχε μέχρι σήμερα, δηλαδή με διαφημίσεις, καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος οι συντεχνίες του ΡΙΚ και ζητούν διάλογο με στόχο την κατάληξη σε μια ορθή βάση οικονομικής ανεξαρτησίας.

Οι συντεχνίες του ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΥΤΥΡΙΚ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και Συντεχνία Διευθυντικού Προσωπικού (ΣΥΔΙΠΡΟ), σε κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την «έντονη αντίθεσή τους με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τερματισμό της μετάδοσης εμπορικών διαφημίσεων από το ΡΙΚ».

Αναφέρουν ότι «θέση όλων των Συντεχνιών, αλλά και διαχρονική θέση του ΡΙΚ, ήταν και είναι ότι η διαφήμιση για προϊόντα και υπηρεσίες αποτελεί ενημέρωση του πολίτη ως καταναλωτή και ως ενημέρωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ρόλου και της αποστολής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

«Η εξασφάλιση διαφημίσεων συνιστά κίνητρο για την παραγωγή προγραμμάτων που συγκεντρώνουν τηλεθέαση/ακροαματικότητα. Εξασφαλίζονται πόροι που διατίθενται για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ελαφρύνοντας έτσι την επιβάρυνση για τον φορολογούμενο πολίτη. Ταυτόχρονα διατηρούνται και οι δυνατότητες επιλογής για τους διαφημιζόμενους να καταχωρούν διαφημίσεις ανάλογα με το αντικείμενό τους, στα ποικίλα προγράμματα που διαθέτει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, αριθμός εκ των οποίων είναι μοναδικά στο είδος τους», σημειώνουν.

Παράλληλα, ζητούν την έναρξη διαλόγου με το Διοικητικό Συμβούλιο, «με μοναδικό στόχο την κατάληξη σε μια ορθή βάση για οικονομική ανεξαρτησία του ΡΙΚ», σημειώνοντας ότι θα επιδιώξουν να έχουν συναντήσεις και με αρμόδιους πολιτειακούς αξιωματούχους.

«Οι συντεχνίες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα λάβουν όλα τα μέτρα για διασφάλιση της δυνατότητας του ΡΙΚ για πλήρη ενημέρωση του πολίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: stockwatch

Στον αέρα η έρευνα για το λουκέτο Συνεργατισμού

20/09

Στον αέρα βρίσκονται οι διεργασίες της ερευνητικής επιτροπής για το λουκέτο του Συνεργατισμού, μετά την άρνηση των ευρωπαίων εποπτών να μαρτυρήσουν, με τα μέλη της να καταβάλουν προσπάθειες να τους μεταπείσουν.
Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι καθοριστικό για το έργο της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής, καθώς θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της κατάθεσης ή όχι της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Ντανιέλ Νουί.
Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη StockWatch, η τριμελής επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειες δια μέσου της νομικής οδού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος ώστε η κ. Νουί να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής, η μαρτυρία της οποίας θεωρείται ουσιαστική λόγω των ευθυνών που βαραίνουν τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τους λόγους και τις πιέσεις που ασκούσαν (όπως κατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής) για το κλείσιμο του Συνεργατισμού.
Η κ. Νουί διαμήνυσε ήδη ότι δεν θα το πράξει επικαλούμενη το απόρρητο της ΕΚΤ.
«Απαραίτητη είναι και η κατάθεση διαβαθμισμένων εγγράφων από τη συνεχή αλληλογραφία που είχαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές με την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο οικονομικών», ανέφερε αρμόδια πηγή.
Τα μέλη της επιτροπής «εξετάζουν την ευρωπαϊκή νομολογία και αν υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις ενώπιων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, στις οποίες ζητήθηκε από τον SSM να απαντήσει και λήφθηκε θετική απόφαση», σημείωσε η ίδια πηγή.
Στον αέρα το έργο της επιτροπής
«Σε αντίθετη περίπτωση είναι θολό το κατά πόσο η ερευνητική επιτροπή θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της. Για να μπορέσεις να καταλήξεις σε μια μελέτη και ένα πόρισμα θα πρέπει να έχεις όλα τα στοιχεία και ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα», επισημάνθηκε.
Εκτός όμως του SSM και η διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναμένεται να αρνηθεί να απαντήσει σε βασικές πτυχές του θέματος επικαλούμενη τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και η μαρτυρία ενώπιον της επιτροπής και του διευθυντή εποπτείας της ΚΤ Γιάγκου Δημητρίου.
Χωρίς τη μαρτυρία της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Ντανιέλ Νουί, ούτε η κατάθεση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη θα βγάλει από το αδιέξοδο τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής, διότι και οι ενέργειες του υπουργείου οικονομικών γίνονταν σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές.
Από την άλλη δεν είναι και απεριόριστα τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεση της η επιτροπή η οποία ήδη έχει εξαντλήσει το πρώτο τρίμηνο, ενώ μέχρι τις 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των ακροάσεων.
Η σχετική ρύθμιση της παρέχει ακόμη τρεις μήνες (σύνολο έξι μήνες) ώστε να έχει χρόνο να μελετήσει το ογκωδέστατο υλικό που έχει συλλέξει και να συντάξει τα συμπεράσματα της τα οποία θα θέσει ενώπιον της νομικής υπηρεσίας η οποία θα καταλήξει στο πόρισμα, το οποίο θα παρουσιάσει προς τα ΜΜΕ ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
«Διπλωματικό και όχι νομικό το πρόβλημα»
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης σε δηλώσεις στη StockWatch χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την υπόθεση με τον SSM υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να πείσει τους ευρωπαίους να καταθέσουν.
«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα το οποίο κατά την άποψη μου είναι διπλωματικό και όχι νομικό», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Το θέμα της σημαντικότητας της κατάθεσης των ευρωπαίων εποπτών είχε αναδείξει τις τελευταίες βδομάδες η StockWatch.
Κατάθεση Διονυσίου σήμερα, ακολουθεί του Χλωρακιώτη
Στο μεταξύ η ερευνητική επιτροπή συνεχίζει σήμερα το έργο της με τρεις καταθέσεις οι οποίες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το θέμα που προέκυψε τις με ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Πρώτος θα καταθέσει ο προϊστάμενος της μονάδας διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύσης Διονυσίου.
Και θα ακολουθήσουν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Axia Ventures Group Ltd Αντώνιος Αχιλλεούδης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ, Νίκος Μιχαηλάς.
Και την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης ο οποίος λόγω της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του αναμένεται πως θα είναι φειδωλός στις απαντήσεις του.
Της Ηρώς Ευθυμίου

Πηγή: stockwatch

Αύριο αποφασίζουν παραπέρα βήματα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις


19/09
Σήμερα ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών, και αύριο, θα συνέλθουν τα Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ για να δουν τα παραπέρα βήματα τους, είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε σημερινές του δηλώσεις του στη Βουλή.

Εξάλλου, σήμερα σε ένα σχολείο σε κάθε Επαρχία συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που οργάνωσαν τα επαρχιακά γραφεία των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Οι εκπαιδευτικοί ανάρτησαν έξω από τα σχολεία και πανό τα οποία είχαν το κύριο σύνθημα: «Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου».

Ερωτηθείς για την σημερινή εκστρατεία ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «είδατε ότι από αυθόρμητες ενέργειες που έγιναν, οι εκπαιδευτικοί μαζεύτηκαν σε διάφορους χώρους, ανάρτησαν πανό».

«Για παράδειγμα, εδώ στην γέφυρα στην είσοδο της Λευκωσίας, και ήταν αρκετός και ο κόσμος που μαζεύτηκε εκεί. Ολοκληρώνεται σήμερα αυτή η αντίδραση που έχουμε εκφράσει και τους λόγους με ξεκάθαρο λόγο, και αύριο, ανεξάρτητα από το αν είχαμε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΣΕΚ, είχαμε έτσι κι αλλιώς Διοικητικά Συμβούλια και οι τρεις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και από κοινού μετά, για να δούμε τα παραπέρα βήματα. Μέσα σε αυτά τα Δ.Σ. θα συμπεριληφθούν και θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και αν υπάρχει κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, που είτε είναι από τη ΣΕΚ είτε μπορεί να έχει και άλλες πρωτοβουλίες, γιατί μην ξεχνάτε, έχουμε και εμείς απευθυνθεί χθες στον Πρόεδρο της Βουλής και σήμερα θα αποστείλουμε και στους Προέδρους των κομμάτων», πρόσθεσε.

Άρα, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, «η προσπάθεια από τη δική μας την πλευρά είναι να εξέλθουμε από το αδιέξοδο με ένα τρόπο πλέον συγκαταβατικό γιατί αντιλαμβάνεστε εδώ που μας έφεραν δεν μπορούμε να έχουμε τις απαιτήσεις που είχαμε προηγουμένως διότι θα την πληρώσουν τα σχολεία και τα παιδιά».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι οι οργανώσεις δε μίλησαν ποτέ για λευκή απεργία.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ ως οργανώσεις αυτό τον όρο. Αν αποφασίσουμε οποιαδήποτε άλλα μέτρα στο σχολείο θα είναι και πάλι στο πλαίσιο της νομιμότητας και κυρίως σε αυτά τα μέτρα. Σας διαβεβαιώνω ότι δε θα πληγούν τα παιδιά», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα ότι μπορεί να βρεθεί μέχρι αύριο λύση, ο κ. Φυλακτού είπε: «Μην προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις των Δ.Σ. και είναι πράγματα τα οποία μπορεί την όποια προσπάθεια να την αποκόψουν και να την πυροδοτήσουν αρνητικά».

«Αυτή την στιγμή, η προσπάθεια αυτή που έγινε εδράζεται σε κάτι που εμείς έχουμε ζητήσει και είναι ο βασικός λόγος της διαμαρτυρίας μας, ο θεσμικός διάλογος. Δηλαδή, εμείς θέλουμε να προστατέψουμε το σχολείο με τρόπο όπου οι αποφάσεις δε θα λαμβάνονται με τον τρόπο που είδαμε στις 4 Ιουλίου αλλά θα λαμβάνονται πάνω στο τραπέζι του διαλόγου. Και αυτή την στιγμή, η όλη εισήγηση που γίνεται από την ΣΕΚ, και φαντάζομαι υιοθετείται από όλες τις συντεχνίες γιατί έχουμε μιλήσει μαζί τους είναι ακριβώς, η διασφάλιση αυτού του θεσμικού διαλόγου. Μόνο να πάρετε το καταστατικό της ΜΕΠΕΥ εκεί μέσα υπάρχουν διαδικασίες. Ακόμα και οι διαφωνίες μας που ενδεχομένως να υπάρξουν και στο διάλογο που θα ακολουθήσει υπάρχει σώμα επίλυσης διαφορών», πρόσθεσε.    

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση του διαλόγου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ο χρονικός ορίζοντας στο έγγραφο της πρότασης που υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης, για τα 3 με 4 θέματα μπαίνει το τέλος Δεκεμβρίου και αυτό είναι σεβαστό.

«Το σημαντικό είναι ότι στο θεσμικό διάλογο πάντα υπάρχει κατάληξη, στους άλλους διαλόγους που κάναμε το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει η διαδικασία κατάληξης», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι φαίνεται οι τόνοι να έχουν χαμηλώσει, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι τους τόνους και ο ίδιος προσωπικά τους χαμήλωσε από την στιγμή που έγινε εκείνη η μεγαλειώδης πορεία του Αυγούστου, γιατί, όπως ανέφερε, «ο κόσμος μας έδειξε να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στο κομμάτι του να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σχολείο και βεβαίως, στο να γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες θεσμικού διαλόγου».

«Και όλο αυτόν το κόσμο πρέπει να είσαι έτοιμος να τον διαχειριστείς, γι’ αυτό εμείς, είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δυστυχώς, σε κάποιες στιγμές έγιναν παρεμβάσεις που όξυναν το κλίμα και μάλιστα ταρακούνησαν ακόμα και την ηρεμία που πήγαινε να υπάρχει. Εμείς αύριο θα εξετάσουμε αυτά στο Δ.Σ. και η δική μας έννοια είναι η εξομάλυνση μέσα στο δημόσιο σχολείο γιατί έπονται πάρα -πάρα πολλά. Τον τελευταίο καιρό όλες οι προσπάθειες καίγονταν εκ προοιμίου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το θέμα του νέου συστήματος διορισμού, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι μια καινοτομία η οποία χτίστηκε στην άμμο και είναι ένας χάρτινος πύργος.

«Ευτυχώς για μας το θέμα το παραπέμπουμε στην ΜΕΠΕΥ για να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη καινοτομία και μεταρρύθμιση που διαφημίστηκε το τελευταίο διάστημα και όπως ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, από τα προβλήματα που υπάρχουν κινδυνεύει και να καταρρεύσει το νέο σύστημα διορισμών.

«Τα κενά του θα συζητηθούν θεσμικά πλέον για να δούμε πως τα ξεπερνούμε. Ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα. Λειτουργεί με νομοθεσία αλλά η νομοθεσία άφησε πάρα πολλά κενά. Θυματοποιεί και κόσμο, όχι μόνο τον υφιστάμενο αλλά και τους νέους που πάνε να διοριστούν. Στον κατάλογο διορισίμων είναι άλλη κλίμακα. Υπάρχουν σήμερα εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονταν στον κατάλογο διοριστέων πολύ ψηλά, πήραν θέση και από τον κατάλογο διορισίμων και εκεί που θα επέλεγαν τη θέση από τον κατάλογο διορισίμων για να επωφεληθεί και άλλος κόσμος, υποχρεώθηκαν να την πάρουν από το κατάλογο διοριστέων γιατί από την άλλη θέση θα διορίζονταν με χαμηλότερο μισθό και χωρίς αναγνώριση της υπηρεσίας. Είναι πολλές οι στρεβλώσεις», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε σήμερα για το νέο σύστημα διορισμού στην δημόσια εκπαίδευση, μερίδα εκπαιδευτικών που διορίστηκαν με το νέο σύστημα διορισμού (διορισίμων) δεν έτυχαν συνυπολογισμού των ετών προϋπηρεσίας και πείρας στη ιδιωτική ή/και δημόσια εκπαίδευση για σκοπούς νόμιμης ένταξης στη κατάλληλη βαθμίδα της σχετικής μισθολογικής κλίμακας και μείωση του διδακτικού χρόνου, αντίστοιχα.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι εφαρμόστηκε μια άνιση και διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των διορισμών από τον κατάλογο διοριστέων και από τον κατάλογο διορισίμων και σημειώθηκε ότι σε ταυτόχρονους διορισμούς από τους δύο καταλόγους, αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία για τους διορισμούς από το κατάλογο διοριστέων αλλά όχι για τον κατάλογο διορισίμων.

Ειπώθηκε, τέλος, ότι δημιουργούνται εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων, αφού την ίδια χρονική στιγμή διορίζονται εκπαιδευτικοί που έχουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα και ευθύνες, να αμείβονται κατά διαφορετικό και άνισο τρόπο.

Πηγή: stockwatch

Στοιχεία για διδακτικές ώρες εκπαιδευτικών


18/09

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε στα ΜΜΕ τα δημοσιευμένα στοιχεία του ευρωπαϊκού δικτύου «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία αφορούν τους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και το διδακτικό χρόνο, ως απάντηση σε δημοσιεύματα και δηλώσεις εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων «με τις οποίες αμφισβητούνται τα στοιχεία που έχει δώσει η Υπηρεσία».
Για το θέμα των μισθών, η Ελεγκτική Υπηρεσία, επικαλούμενη τη σχετική έκθεση, αναφέρει ότι «η διαφορά μεταξύ ελάχιστου και μέγιστου μισθού στην Κύπρο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη (αύξηση κατά 145%) και αυτή προκύπτει μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας που είναι σαφώς κάτω από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών».
Η Υπηρεσία επαναλαμβάνει ότι «ουδέποτε εισηγήθηκε μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών (υπηρετούντων ή μελλοντικών), και ότι η όποια αναφορά μας στα υψηλά επίπεδα μισθοδοσίας θα πρέπει να ιδωθεί μόνο ως προς την ανάγκη εξορθολογισμού του χρόνου εργασίας και διδασκαλίας».
Για το θέμα του χρόνου διδασκαλίας και του συνολικού χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών, η Υπηρεσία αναφέρει ότι από τα στοιχεία που αφορούν τον γυμνασιακό κύκλο «φαίνεται ότι η Κύπρος έχει μικρότερο χρόνο διδασκαλίας (18 ώρες, δηλαδή 24 περιόδους των 45 λεπτών) σε σχέση με τις περισσότερες χώρες».
Σημειώνει ότι «ο αριθμός των 18 ωρών που δηλώνεται για την Κύπρο δεν περιλαμβάνει ούτε τις μειώσεις στο διδακτικό χρόνο για τον λεγόμενο ‘βιολογικό παράγοντα’, ούτε και τις άλλες απαλλαγές για άλλα εξωδιδακτικά καθήκοντα».
Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία η «σοβαρότερη στρέβλωση δημιουργείται λόγω της μείωσης του διδακτικού χρόνου με τα έτη υπηρεσίας».
Σύμφωνα με την Έκθεση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η μείωση του φόρτου εργασίας των εκπαιδευτικών δεν είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη. Μόλις εννέα χώρες μειώνουν το φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας ή/και την ηλικία τους».
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «στη Γερμανία οι εκπαιδευτικοί παίρνουν μια διδακτική ώρα μείωση όταν φτάσουν στο 55ο έτος της ηλικίας και αυξάνεται σε δύο όταν φτάσουν στο 60ο έτος της ηλικίας τους. Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Πορτογαλία, όπου οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σταδιακά από το 50ο έτος ηλικίας».
«Άλλες χώρες που δίνουν μείωση διδακτικών περιόδων λόγω ετών υπηρεσίας ή/και ηλικίας είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Συνεπώς, η κυπριακή πρακτική για μείωση του διδακτικού χρόνου κατά 4 περιόδους στη δημοτική εκπαίδευση και 6 περιόδους στη μέση εκπαίδευση, συγκρούεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και εξ ου και η διαχρονική σύσταση της Υπηρεσίας μας για τερματισμό της», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Πηγή: stockwatch

Ζητούν παρέμβαση Συλλούρη οι εκπαιδευτικοί

18/09

Υπόμνημα για την κρίση στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης επέδωσαν σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, οι οποίες θεωρούν ότι μια παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για ομαλοποίηση της όλης κατάστασης στην Εκπαίδευση.

Το υπόμνημα εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απουσιάζει στο Ουγγαρία για επίσημη επίσκεψη, παρέλαβε ο προεδρεύων της Βουλής, Βουλευτής Αδάμος Αδάμου. Από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων ήταν ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους και ο Γενικός Ταμίας της ΟΛΤΕΚ Μιχάλης Τερέπεης.

Στο υπόμνημα τους, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκώς εντεινόμενη κρίση στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και την κρισιμότητα των στιγμών, εκ μέρους των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, «σας μεταφέρουμε για μια ακόμη φορά τη βούληση και την ετοιμότητά μας για ουσιαστικό διάλογο με μοναδικό στόχο την έξοδο από την κρίση στην οποία οδηγήθηκε η Δημόσια Εκπαίδευση από τις 4 Ιουλίου 2018, μετά τις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Σημειώνουν ότι δυστυχώς,  οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξαναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το έσχατο μέτρο αντίδρασης, αυτό της απεργίας, εξαιτίας των αποφάσεων που λήφθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί ο επιβαλλόμενος θεσμικός διάλογος και οι οποίες εφαρμόστηκαν ετσιθελικά, που όχι μόνο δεν επιλύουν κανένα απολύτως πρόβλημα του Δημόσιου Σχολείου, αλλά αντιθέτως προκαλούν άλλα, με δυσμενείς συνέπειες για τα παιδιά σας, που μειώνουν την ποιότητα του Δημόσιου Σχολείου, αφού κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι με λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν περισσότερες ώρες στην τάξη θα πετύχει καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα, που μειώνουν τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε ως παιδαγωγοί για τις ανάγκες των παιδιών σας.

«Κι εσείς γνωρίζετε, πως ο χρόνος που χρειάζονται τα παιδιά μας, δεν είναι μόνο ο χρόνος που ο εκπαιδευτικός τους διαθέτει στην τάξη την ώρα του μαθήματος, που οδηγούν περισσότερους από 200 εκπαιδευτικούς που εργάζονταν μέχρι πέρσι στην ανεργία, που συνοδεύτηκαν από μια καινοφανή προσπάθεια εξευτελισμού και απαξίωσης των εκπαιδευτικών και υποτίμησης του ουσιαστικού παιδαγωγικού ρόλου που επιτελούν, αλλά και από μια πρωτοφανή προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας για τη σχολική ζωή, εξίσωσης του διδακτικού με τον εργάσιμο χρόνο και υποβάθμισης της αξίας του εξωδιδακτικού και άλλου παιδαγωγικού έργου, το οποίο γνωρίζετε πόσα πολλά προσφέρει στα παιδιά μας, που στηρίχθηκαν σε επιλεκτικά δεδομένα για τα μαθησιακά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν με τρόπο απαξιωτικό για τους μαθητές μας, παραγνωρίζοντας τις επιτυχίες τους, υποτιμώντας τα πολλαπλά τους ταλέντα και προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των παιδιών μας», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι με βάση όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω, αλλά και όλα όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες θεωρούν ότι η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για ομαλοποίηση της όλης κατάστασης στην Εκπαίδευση.

«Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε κρίνετε απαραίτητο και εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε», καταλήγουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, στο υπόμνημα τους.

Μετά τη σύντομη συνομιλία που είχαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με τον προεδρεύων της Βουλής, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής Λουκάς Φουρλάς ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την επίδοση του υπομνήματος στον προεδρεύοντα της Βουλής, τον κ. Αδάμου Αδάμου ο οποίος, όπως είπε, θα ενημερώσει εντός της ημέρας τον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος βρίσκεται στην Ουγγαρία για το περιεχόμενο του υπομνήματος.

«Να τονίσω ότι τόσο η Βουλή όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής προσωπικά ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το θέμα που προέκυψε στην παιδεία. Άλλωστε είναι γνωστή και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής τις περασμένες εβδομάδες. Να πω ότι ο κ. Συλλούρης είναι έτοιμος εφόσον του ζητήθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να εμπλακεί και πάλι, αν και εφόσον αυτό θεωρηθεί χρήσιμο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων είπε ότι ως εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν επιδώσει ένα υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Σε αυτό το υπόμνημα κοιτάζοντας μόνο μπροστά, απευθυνόμαστε στον Πρόεδρο της Βουλής και προσβλέπουμε στη δική του καταλυτική παρέμβαση η οποία ελπίζουμε να ομαλοποιήσει την κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά και το μπροστά σημαίνει να μπούμε σε ένα εποικοδομητικό πια διάλογο, θεσμικό διάλογο όπου τα πάντα θα συζητούνται και θα αποφασίζονται στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να επιλύσουμε και να αναδιαμορφώσουμε όλα τα θέματα της εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά ζητήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο τα οποία όμως είναι προκλήσεις για το δημόσιο σχολείο και σε αυτό το διάλογο προσβλέπουμε ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ουσιαστικά και πραγματικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα», συμπλήρωσε.

Άρα, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, «η παράκληση μας και προς τον Πρόεδρο της Βουλής είναι ακριβώς να μελετήσει το κείμενο που το έχουμε απευθύνει και να δει και ο ίδιος με ποιο τρόπο μπορεί να παρέμβει σε αυτή την κρίση, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται πέραν από δύο μήνες τώρα».

Ερωτηθείς για πρωτοβουλίες από συντεχνίες και οργανωμένους γονείς, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μέχρι στιγμής επίσημα δεν έχουν τίποτα ενώπιον τους.

«Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοικτοί στον όποιο διάλογο θα οδηγήσει σε έξοδο από αυτό το αδιέξοδο το οποίο είδαμε και να εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Να μην ξεχνάμε ότι σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εφαρμόζουν το έσχατο μέτρο της απεργίας σήμερα και αύριο. Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις προτάσεις, οι οποίες θα έρθουν ενώπιον μας. Προτάσεις οι οποίες θα είναι επίσημες, γιατί οτιδήποτε άλλο ελλοχεύει πλέον κινδύνους», κατέληξε.

Πηγή: stockwatch

Λύπη Αναστασιάδη για απεργία εκπαιδευτικών

18/09

Λύπη για την απεργία των εκπαιδευτικών, η οποία - όπως είπε - θα μπορούσε να αποφευχθεί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση.
Ερωτηθείς για την απεργία των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως δεν θέλει να αποδώσει ευθύνη στο ένα μέρος. «Δεν είναι έτσι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα σοβαρά προβλήματα. ‘Όμως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι όση ευθύνη πιθανόν να φέρει το κράτος, άλλη τόση ευθύνη έχει και ο μεταφορέας των γνώσεων προς το παιδί», σημείωσε.
Εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι βρισκόμαστε προ μιας απεργίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν υιοθετούντο τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τους συνδικαλιστικές ηγέτες σε τρεις περιπτώσεις, στις 27, στις 23 Αυγούστου, στις 6 Σεπτεμβρίου».

Δεν θα ήθελα, ενόψει και της αναχωρήσεώς μου στο εξωτερικό, να οξύνω μια κρίση, που κατά την άποψή μου είναι αχρείαστη, πρόσθεσε.

«Ούτως ή άλλως ο εξορθολογισμός του διδακτικού χρόνου είναι έναν εκ των ων ου άνευ», επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί «διαπίστωση του Γενικού Ελεγκτή, διεθνών οργανισμών, διεθνούς οίκου αξιολόγησης, ευρωπαϊκών θεσμών κ.ο.κ, είτε ακόμα και του IMF».

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα αυτό δεν είναι το μόνο που πρέπει να μας απασχολήσει. «Είναι και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και τα κριτήρια πώς αξιολογείται, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, η αξιολόγηση των μαθητών, υπάρχει η ειδική εκπαίδευση, υπάρχουν σωρεία θεμάτων που αφορούν τον τρόπο μετάδοσης των μαθησιακών γνώσεων έτσι ώστε να πετύχουμε το κοινό όραμα», ανέφερε.

«Και λέω κοινό όραμα γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καθηγητές ή δάσκαλοι που να θέλουν να αποτυγχάνουν οι μαθητές τους. Το θέμα είναι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο και όσον αφορά τη διδασκαλία, που δεν είναι το κύριο θέμα, είναι όμως ένα από τα βασικά θέματα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο επιδιώκουμε μέσα από τις εξοικονομήσεις που γίνονται, από την απαλλαγή διδακτικών ωρών, είναι να διατεθούν για τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν την τεχνική εκπαίδευση, την ειδική εκπαίδευση, προγράμματα που αφορούν τη βελτίωση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στα σχολεία, τις εξαρτήσεις από ουσίες  κ.ο.κ, ούτως ώστε να εμπλουτιστούν ανάλογα προγράμματα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε αυτό που θέλουμε, υγιείς νέους που να προστατεύονται από μια σειρά κινδύνων και δημιουργία ιδιαίτερα νέων με κρίση και με αντίληψη και όχι απλά παπαγάλους».

Αυτά όλα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση, γιατί γίνεται συνείδηση από όλους και εκπαιδευτικούς και την κοινωνία ευρύτερα ότι υπάρχουν κακώς κείμενα είτε αυτά αφορούν κάποιους εργασιακούς όρους όπως εξελίχθηκαν με προνόμια, που δεν δικαιολογούνται", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως «δεν αρνούμαστε ότι παράγεται εξωδιδακτικό έργο σημαντικό, για αυτό και είμαστε έτοιμοι, είπαμε στον διάλογο, εάν διαπιστωθεί ότι από την αφαίρεση των διδακτικών απαλλαγών υπάρχουν απαλλαγές που δικαιολογείται να δοθούν πίσω, είπαμε να πιστωθούν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως υπάρχουν 64 δράσεις που δίδουν χρόνο απαλλαγής στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρόσθεσε πως θα πρέπει «μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο να καταλήξουμε κατά τρόπο που και να μην θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί ως η προνομιούχα τάξη».
Αλλά την ίδια ώρα, σημείωσε, «να επικεντρώσουμε και την προσοχή μας στη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, που θα δημιουργεί πραγματικά τους άριστους, που θα δημιουργεί μαθητές με γνωστικό αντικείμενο επαρκές για να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις μετέπειτα σπουδές τους στα πανεπιστήμια κλπ».

«Δεν θέλω να αποδώσω την ευθύνη στο ένα μέρος. Δεν είναι έτσι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα σοβαρά προβλήματα. ‘Όμως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι όση ευθύνη πιθανόν να φέρει το κράτος, άλλη τόση ευθύνη έχει και ο μεταφορέας των γνώσεων προς το παιδί», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή: stockwatch





Ετοιμότητα ΣΕΚ για βοήθεια άρσης αδιεξόδου στην παιδεία

18/09

Την ετοιμότητα της για βοήθεια άρσης του αδιεξόδου και επίτευξης λύσης που θα οδηγεί στη διαβούλευση και το διάλογο εκφράζει προς την κυβέρνηση όσο και προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις η ΣΕΚ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΣΕΚ αναφέρει ότι «ήδη τις τελευταίες μέρες καταβλήθηκε μια συγκροτημένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και από τα όσα έχουμε εισπράξει θέλουμε να πιστεύουμε πως τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά στη λύση».

Τέλος, αναφέρει, η ΣΕΚ θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση τους με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Πηγή: stockwatch

Παραλύουν σήμερα και αύριο τα δημόσια σχολεία

18/09

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο τα σχολεία σε όλη την Κύπρο, καθώς οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης κατέρχονται σε 48ωρη απεργία.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, όπως αναφέρουν, για τις αποφάσεις «που ετσιθελικά και ερήμην τους», όπως αναφέρουν, έλαβε η Κυβέρνηση την 4η Ιουλίου 2018.

Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσαν χθες το απόγευμα ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, οι ηγέτες των τριών οργανώσεων δήλωσαν ότι σήμερα Τρίτη θα επιδώσουν στον Πρόεδρο της Βουλής υπόμνημα με τις θέσεις τους και την Τετάρτη το υπόμνημα θα επιδοθεί σε αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Ενόψει της απουσίας του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουγγαρία, το υπόμνημα ενδέχεται να παραληφθεί από τον Προεδρεύοντα του σώματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, δήλωσε χθες ότι «δυστυχώς το έσχατο μέτρο της απεργίας, το οποίο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξαναγκαστήκαμε να το λάβουμε και να το εφαρμόσουμε γίνεται εξ υπαιτιότητας της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι ο αγώνας γίνεται για την ποιότητα του δημόσιου σχολείου και όχι για μισθολογικές αυξήσεις και μειώσεις στο διδακτικό χρόνο.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί Μέσης, κατέρχονται στην 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι «για αποφάσεις που λήφθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί διάλογος και μάλιστα αποφάσεις που όχι μόνο δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα του δημόσιου σχολείου αλλά προκαλούν κι άλλα».

Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα συνέλθουν τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια, της ΠΟΕΔ, της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ.

Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενημέρωσε χθες τους γονείς ότι, ενόψει της απεργίας των εκπαιδευτικών, δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει, κατά τη διάρκεια της απεργίας, ασφάλεια και προστασία εντός των σχολικών χώρων.

Πηγή: stockwatch

Ελεγκτής: Οι άδειες ασθενείας των εκπαιδευτικών


18/09

Αναλυτικά στοιχεία για τις άδειες ασθενείας των εκπαιδευτικών το 2017, δίνει στη δημοσιότητα ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας συντηρώντας την κρίση που ξέσπασε μεταξύ του ιδίου και των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επισυνάπτονται, άδεια ασθενείας από τους 4400 υπηρετούντες υπαλλήλους στη δημοτική εκπαίδευση έλαβαν οι 2570 με 551 άδειες να είναι χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό.
Στην προδημοτική εκπαίδευση άδεια ασθενείας έλαβαν 355 από τους 785.
Στη μέση γενική εκπαίδευση, από το σύνολο των 5956 υπαλλήλων, άδεια ασθενείας έλαβαν οι 4444 με τις 2312 να είναι χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό.
Επισυνάπτονται τα στοιχεία για τις άδειες ασθενείας των εκπαιδευτικών
Γ.Χ.

Πηγή: stockwatch

Κανονικά η 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών

17/09

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται Τρίτη και Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης διαμαρτυρόμενοι, όπως αναφέρουν, για τις αποφάσεις που ετσιθελικά και ερήμην τους έλαβε η Κυβέρνηση την 4η Ιουλίου 2018.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και η Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) έδωσαν τη Δευτέρα κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη την οποία φιλοξένησε η ΠΟΕΔ.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού δήλωσε ότι «δυστυχώς το έσχατο μέτρο της απεργίας το οποίο ουσιαστικά οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξαναγκαστήκαμε να λάβουμε και να εφαρμόσουμε γίνεται εξ υπαιτιότητας της Κυβέρνησης».

Είπε ότι «πριν μερικές μέρες στείλαμε μια αντιπρόταση στην Κυβέρνηση και εξ ανάγκης είχαμε εισηγηθεί έντεκα από τα δώδεκα σημεία του κειμένου εκείνου τις 6ης Σεπτεμβρίου να εφαρμοστούν, υπήρχε ένα σημείο το οποίο ουσιαστικά απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση, όχι επί της ουσίας στη βάση της απάντησης που έχουμε πάρει αλλά επί της διαδικασίας».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, «σήμερα όμως όλα αυτά είναι παρελθόν και ο εκπαιδευτικός κόσμος την 18η και 19η Σεπτεμβρίου μέσα από το μέτρο της απεργίας αγωνίζεται για το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας αύριο και αυτό είναι το διακύβευμα της διαμαρτυρίας και της απεργίας».

Πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα ξεκάθαρα να πούμε ότι δεν διαμαρτυρόμαστε ούτε για τα οκτώ ούτε για τα 40 λεπτά ούτε για την πίστωση ούτε για χρήματα, ούτε για μισθούς».

Σημείωσε ότι «εκείνο για το οποίο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδρούν και αντέδρασαν έντονα ήταν το γεγονός ότι στις 4 Ιουλίου 2018 χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες του θεσμικού διαλόγου που για επτά δεκαετίες έχουν διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη, έχουν καταστρατηγηθεί κι έχουν ληφθεί αποφάσεις ερήμην των εκπαιδευτικών».

Ο Φίλιος Φυλακτού είπε πως «είναι αυτό ακριβώς που καταδικάζουμε και για να είναι κατορθωτό να εξομαλυνθεί η κατάσταση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις για την εκπαίδευση θα λαμβάνονται στο θεσμικό τραπέζι του διαλόγου και αυτοί είναι η ουσία και το σημείο που απέρριψε η Κυβέρνηση με κάποιο τρόπο αυτό ουσιαστικά έλεγε».

Πρόσθεσε ότι «η έμμεση η άμεση αποδοχή από εμάς των ετσιθελικών αποφάσεων της 4ης Ιουλίου δεν μπορεί να υπάρξει και ο εκπαιδευτικός κόσμος παραμένει ενωμένος παρά τις όποιες προσπάθειες να απειληθεί και να εκφοβιστεί, πράγματα παράνομα όπως και μια δήλωση σήμερα, όπως την έχω ακούσει από τον Υπουργό Παιδείας».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «θα ισχύσει καθολικά το μέτρο της απεργίας, τάσσονται στο πλευρό των μάχιμων εκπαιδευτικών και οι συνταξιούχοι, συμβασιούχοι και αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί, σύσσωμος δηλαδή ο εκπαιδευτικός κόσμος».

Ανέφερε ότι «οφείλουν και οι γονείς των 120 χιλιάδων μαθητών και όλη η κοινωνία των πολιτών να συμπαραταχθούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «η 4η Ιουλίου και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ωχριούν μπροστά σε αυτά που αναδύθηκαν τις τελευταίες λίγες βδομάδες ενώ μέσα από δηλώσεις που έγιναν είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος είναι και ήταν το δημόσιο σχολείο».

«Εμείς σε αυτό θα αντισταθούμε ώστε να μην πληγεί αν και οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη πληγεί», είπε ο κ. Φυλακτού.

Σημείωσε ότι «θα υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο γιατί είναι αυτό που δέχεται όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση,  τα παιδιά από τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, τα παιδιά που παρουσιάζουν προβληματική ή/και παραβατική συμπεριφορά τα παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες, τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες μέσα σε ένα ανθρώπινο σχολείο».

Σε σχέση με παρέμβαση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε πως ο κ. Μαρκίδης ορθά τοποθετήθηκε ότι σε μια απεργία ο εργοδότης θα αποκόψει και το αντίστοιχο ποσό από την αντιμισθία του υπαλλήλου.

Εξήγησε ότι «το θέμα που εγείραμε εμείς είναι εντελώς διαφορετικό και αναφέρεται σε κάποια αποχή από εξωδιδακτική δράση και κατά πόσον αυτή η ενέργεια θα θεωρηθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως απεργιακό για αποκοπή χρημάτων».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι «από παράνομη πράξη η κυβέρνηση μας εξώθησε να κάνουμε απεργία και αυτό είναι κάτι που θα κριθεί στο δικαστήριο».

ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ προετοιμαστήκαμε για ένα αγώνα μακροχρόνιο στα πλαίσια της νομιμότητας ελπίζουμε ωστόσο να μην χρειαστεί να μπούμε σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες «γιατί ο στόχος μας δεν είναι να προκαλούμε και να δημιουργούμε ένταση αλλά το πώς επιλύουμε το πρόβλημα».

Για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κυλιόμενων απεργιακών μέτρων , ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «το να κρατούμε όλοι μας από ένα μπιτόνι βενζίνη και να ρίχνουμε σε αυτή την κρίση δεν ωφελεί κανένα και απευχόμαστε να αναγκαστούμε μπούμε στη βάσανο για το τί θα κάνουμε παρακάτω διότι είμαστε ήδη πέρα από το όριο της κρίσης».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο αν και όπως είπε, «τις προηγούμενες τρεις μέρες είχαμε ακούσει από τον Υπουργό Παιδείας ότι δεν είχε πρόθεση να συναντήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και βεβαίως δια στόματος άλλων Υπουργών ότι είναι ανοικτός ο διάλογος».

«Εμείς, όμως είμαστε αυτοί που έχουμε κάνει την τελευταία αντιπρόταση που απορρίφθηκε», είπε ο Φίλιος Φυλακτού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, δήλωσε, ότι οι εκπαιδευτικοί Μέσης, κατέρχονται στην 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι «για αποφάσεις που λήφθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί διάλογος και μάλιστα αποφάσεις που όχι μόνο δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα του δημόσιου σχολείου αλλά προκαλούν κι άλλα».

Πρόσθεσε ότι «απεργούμε για τις αποφάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου αφού κανένας δεν μπορεί να πείσει ότι με λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν περισσότερες ώρες θα πετύχει καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα», καθώς για αποφάσεις που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους μαθητές μας.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έψεξε το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να παρουσιαστεί μια εικόνα για το δημόσιο σχολείο που διόλου ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και επί τούτου σημείωσε ότι ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της για την Κύπρο επισημαίνει την υψηλή επάρκεια των εκπαιδευτικών του δημοσίου.

«Βλέπουμε πολιτικά προϊστάμενα πρόσωπα να διερωτώνται κατά πόσον είναι πρόσφορο να στέλνει κάποιος τα παιδιά του στο δημόσιο σχολείο με εκπαιδευτικούς που διορίζονται από τον κατάλογο ωσάν να είναι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν προσόντα», είπε ο κ. Σωκράτους.

Πρόσθεσε ότι «το δημόσιο σχολείο έχει να παρουσιάσει μαθητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό σε πολλά πανεπιστήμια, όπως και πρωτιές σε πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς και ολυμπιάδες.

Κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό παιγνίδι, ο κ. Σωκράτους είπε ότι «δεν δεσμευτήκαμε σε καμία σύσκεψη και δεν συμφωνήσαμε σε καμία πρόταση και αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε είναι να μεταφέρουμε τις σκέψεις και τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στη διάρκεια του διαλόγου στα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεών μας, σεβόμενοι τις διαδικασίες, αυτό δηλαδή που απαιτούμε και εμείς από την άλλη πλευρά».

Ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη σε χρόνο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί θα επιδώσουν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, σε σχέση με όλα όσα αφορούν την κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης ενώ την Τετάρτη υπόμνημα θα επιδοθεί στα πολιτικά κόμματα.

Την Πέμπτη θα συνέλθουν σε χωριστές συνεδρίες τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια της, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ακολούθως θα παρακαθήσουν σε κοινή σύσκεψη για επανεκτίμηση της κατάστασης.


Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, «για ομηρεία των 120 χιλιάδων μαθητών» είπε ότι πρόκειται για μια δήλωση «ατυχή» σημειώνοντας ότι είναι η ίδια Κυβέρνηση «με τις μονομερείς αποφάσεις της 4ης Ιουλίου» που καθιστά όμηρους τα παιδιά και όχι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

 Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι θα συμπληρωθούν τα όποια κενά υπάρξουν ειδικά για τις οκτώ χιλιάδες των τελειόφοιτων οι οποίοι δεν θα παραμείνουν εκτεθειμένοι, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται αν χρειαστεί στο καθήκον ακόμα και κατά τις αργίες των Χριστουγέννων.

Τέλος, τέθηκε προς σχολιασμό η δήλωση του Κώστα Καδή, τέως Υπουργού Παιδείας και νυν Υπουργού Γεωργίας και μέλους της Διυπουργικής Επιτροπής που διεξάγει τον διάλογο Κυβέρνησης – Εκπαιδευτικών. Ο κ. Καδής δήλωσε σε ηλεκτρονικό ΜΜΕ ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οδηγήθηκαν σε απεργία διότι δεν μπορούν να επιβληθούν στη βάση τους.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κάλεσε την Κυβέρνηση και τον κ. Καδή να πάρουν τα πράγματα πριν την 4η Ιουλίου. «Εγώ να παραιτηθώ εάν νομίζουν ότι είμαστε εμείς το πρόβλημα», είπε. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε «σε περίεργη έως και στρεβλή έννοια της δημοκρατίας σε αυτό τον τόπο γιατί πρώτα αποφασίζουμε και μετά διαβουλευόμαστε».

Εξάλλου, σε έντυπα ενημέρωσης που μέσω των μαθητών διοχετευθήκαν στους γονείς και κηδεμόνες τους, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι «αντιδρούμε και απεργούμε γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν δικαιούται να αποφασίζει, να διατάζει και να εφαρμόζει μέτρα και αλλαγές στην Εκπαίδευση χωρίς τον επιβεβλημένο θεσμικό διάλογο».

Προσθέτουν ότι «ζητούμε επιτακτικά να αρχίσει σωστός, δημοκρατικός και θεσμοθετημένος διάλογος για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, ώστε το Δημόσιο Σχολείο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον του και να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ουσιαστικά».

Στα €10 εκ. το κόστος αποσπάσεων εκπαιδευτικών

17/09

Στα €10 εκ. ανέρχεται το συνολικό κόστος πέραν των 300 αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο υπουργείο παιδείας και σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον υπουργό παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη.
Ο κ. Χαμπιαούρης απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου, αναφέροντας ότι στο υπουργείο παιδείας και σε άλλες υπηρεσίες υπηρετούν με το καθεστώς της απόσπασης και της παραχώρησης υπηρεσιών συνολικά 313,4 εκπαιδευτικοί.
«Το συνολικό κόστος των αποσπάσεων ανέρχεται στα €10 εκ.» σημειώνει ο υπουργός αναφέροντας ότι οι κανονισμοί απόσπασης εκπαιδευτικών στο υπουργείο παιδείας και σε άλλες υπηρεσίες, περιέχονται σε σχετική ετήσια εγκύκλιο της γενικής διευθύντριας του υπουργείου, η οποία αποστέλλεται στα σχολεία.
Περισσότεροι φέτος οι εκπαιδευτικοί
Στην απάντησή του ο κ. Χαμπιαούρης επισημαίνει ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστεί στα σχολεία τη σχολική χρονιά 2018-2019 είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό αριθμό, ο οποίος ανερχόταν στις 685 θέσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, με απόφασή του στις 4 Ιουλίου 2018, 159 πρόσθετες θέσεις στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 844 θέσεις.
Επιπλέον, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τονίζεται ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα προχωρήσει σε προσφορά έκτακτων διορισμών, οι οποίοι υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 150.
Από δύο καταλόγους οι διορισμοί
Σημειώνεται ότι οι διορισμοί για τη σχολική χρονιά 2018-19 θα γίνουν από δύο καταλόγους (τον Κατάλογο Διοριστέων και Διορισίμων), αφού έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ατόμων που θα διοριστούν από τον Κατάλογο Διοριστέων, αφού με βάση τη Νομοθεσία θα γίνουν διορισμοί και από τον Κατάλογο Διορισίμων.
Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες λήφθηκαν στις 4 Ιουλίου 2018, δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά το νέο σύστημα διορισμών, αφού ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστεί τη νέα σχολική χρονιά είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό.
Επισημαίνεται παράλληλα, ότι οι τελικές ανάγκες κάθε σχολικής χρονιάς εξαρτώνται από μια σειρά δεδομένων και παραμέτρων, «γι’ αυτό εξάλλου και αυτές οι ανάγκες είναι έκτακτες και όχι μόνιμες» όπως σημειώνεται.
Μ.Χ.

Σε αναμονή 290 θέσεις προαγωγής εκπαιδευτικών

17/09

Σε αναμονή παραμένει το αίτημα του υπουργείου παιδείας για αποπαγοποίηση συνολικά 290 θέσεων προαγωγής για όλες τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις.
Τα μέλη της επιτροπής οικονομικών ζήτησαν την κατάθεση στοιχείων σε σχέση με τον αριθμό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο υπουργείο παιδείας και σε άλλες υπηρεσίες, προτού εγκρίνουν το αίτημα.
Η επιτροπή οικονομικών εξέτασε σήμερα δέκα αιτήματα για αποπαγοποιήσεις συνολικά 320 θέσεων, δίνοντας το πράσινο φως σε όλα τα αιτήματα πλην του μεγαλύτερου αιτήματος, του υπουργείου παιδείας, που αφορούσε 290 θέσεις προαγωγής.
Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή του υπουργείου παιδείας, οι θέσεις θα πρέπει να πληρωθούν με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019.
Σημειώνεται ότι η ανάγκη για πλήρωση των 290 θέσεων, προκύπτει λόγω της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων στον προϋπολογισμό, αναμενόμενων κανονικών αφυπηρετήσεων καθώς και συνεπακόλουθων θέσεων λόγω προαγωγών.
Οι θέσεις αφορούν συγκεκριμένα επιθεωρητές, διευθυντές και βοηθούς διευθυντές της διεύθυνσης δημοτικής (39), μέσης γενικής (193), μέσης τεχνικής (57) και ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης (1).
Ο διευθυντής μέσης εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, διαχώρισε το θέμα των προαγωγών από τις αποσπάσεις σημειώνοντας πως οι θέσεις προαγωγής καλύπτουν βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και του υπουργείου παιδείας.
«Με την αποπαγοποίηση αυτή διασφαλίζεται η έγκαιρη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων από την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 άρα εκ των πραγμάτων η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι μακριά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι γίνονται ενέργειες έγκαιρα και με βάση τον προγραμματισμό.
Σε διαχωρισμό του ζητήματος των αποσπάσεων από το αίτημα αποπαγοποίησης που είχε ενώπιον της η επιτροπή, προχώρησε τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ.
Την ώρα που η επιτροπή οικονομικών ζητά στοιχεία σε σχέση με τις αποσπάσεις, σε απάντηση του υπουργού παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη προς τον βουλευτή Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου, ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου, σημειώνεται ότι στο υπουργείο παιδείας και σε άλλες υπηρεσίες υπηρετούν με το καθεστώς της απόσπασης και της παραχώρησης υπηρεσιών συνολικά 313,4 εκπαιδευτικοί.
Όπως αναφέρεται, το συνολικό κόστος των αποσπάσεων ανέρχεται στα €10 εκ.
Σχολιάζοντας το αίτημα που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι είναι προκλητικό, την ώρα που στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων η κυβέρνηση έχει προκαλέσει κοινωνική κρίση, να συνεχίζεται η απόσπαση εκπαιδευτικών κατά εκατοντάδες, στο υπουργείο, σε θεσμούς και σε ιδρύματα, για δεκαετίες .
Αποπαγοποιήθηκαν 30 θέσεις
Η επιτροπή οικονομικών ενέκρινε τα υπόλοιπα αιτήματα για αποπαγοποίηση θέσεων που τέθηκαν ενώπιον της και αφορούσαν συνολικά 30 θέσεις.
Πρόκειται μεταξύ άλλων, για έντεκα θέσεις προαγωγής στο υπουργείο εμπορίου (7) και στο τμήμα εφόρου εταιρειών (4).  Το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει στην επιστολή του ότι η πλήρωση των θέσεων είναι επιβεβλημένη λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει το τμήμα εφόρου εταιρειών, εξυπηρετώντας τον εμποροβιομηχανικό και τραπεζικό κόσμο αλλά και το κοινό γενικότερα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Το πράσινο φως δόθηκε και για την αποπαγοποίηση, πέντε θέσεων προαγωγής στο υπουργείο εξωτερικών, το οποίο κάνει λόγο για επείγουσα ανάγκη ταχείας ενίσχυσης του υπουργείου, τεσσάρων θέσεων προαγωγής της διοίκησης του υπουργείου υγείας για τη στελέχωση με επαγγελματίες υγείας σε μόνιμη βάση και τριών θέσεων στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.
Παράλληλα εγκρίθηκαν αιτήματα για αποπαγοποίηση δύο νέων θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής, για διευθυντή κλίμακας Α15+1 στο υφυπουργείο ναυτιλίας και δύο θέσεων προαγωγής στο ΑΞΙΚ οι οποίες εκ παραδρομής έμειναν εκτός προηγούμενου αιτήματος που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής.
Ακόμη η επιτροπή ενέκρινε αιτήματα αποπαγοποίησης μιας θέσης για το τμήμα οδικών μεταφορών, την Αρχή Ηλεκτρισμού και το τμήμα δημοσίων έργων.
Πηγή: stockwatch


Το Υπ. Παιδείας δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια αύριο

17/09

Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια της απεργίας των εκπαιδευτικών που αρχίζει αύριο.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενόψει της απεργίας των εκπαιδευτικών την Τρίτη και την Τετάρτη, αναφέρει ότι  ενημερώνει τους γονείς ότι, ενόψει της απεργίας των εκπαιδευτικών, δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει, κατά τη διάρκεια της απεργίας, ασφάλεια και προστασία εντός των σχολικών χώρων.

Πηγή: stockwatch

Παιδεία: Ώρα για λήψη τελικών αποφάσεων

ΟΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, έχουν στα χέρια τους όλες τις πρωτοβουλίες που ανέμεναν για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις τη Δευτέρα

Του Νικόλα Πέτρου
23/09
Ημέρα τελικών αποφάσεων η Δευτέρα για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, αύριο αργά το απόγευμα καλούνται να λάβουν τελικές αποφάσεις που θα καταδείξουν αν θα επιλυθεί ή αν θα ενταθεί περισσότερο η κρίση στην παιδεία. Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν πλέον ενώπιον τους όλες τις πρωτοβουλίες που ανέμεναν τα τελευταία 24ωρα, και αργά το απόγευμα της Δευτέρας, θα συνέλθουν για να συζητήσουν επί αυτών αλλά και για να λάβουν αποφάσεις που θα καθορίσουν αν θα υπάρξει διέξοδος στο αδιέξοδο της παιδείας. Οι γραπτές προτάσεις που έχουν στην κατοχή τους ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, είναι αυτές του ΔΗΚΟ, των οργανωμένων γονέων και της ΣΕΚ, η οποία στηρίζεται και από άλλες συντεχνίες.
Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, λίγο μετά την γνωστοποίηση της πρότασης των οργανωμένων γονέων, «έχουν ολοκληρωθεί οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναμένονταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η αναμονή που οδήγησε και στην αναβολή των σημερινών συνεδριάσεων των ΔΣ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων εκ των πραγμάτων ήταν δικαιολογημένη».
Ο κ. Φυλακτού συμπλήρωσε, πως «θα συνέλθουμε αργά το απόγευμα (της Δευτέρας) για να λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Αποφάσεις, τις οποίες θα επιδιώξουμε να θέσουμε ενώπιον της Διυπουργικής Επιτροπής».
«Η εντεινόμενη κρίση που προκάλεσε το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση, είτε θα ομαλοποιηθεί αύριο είτε θα ενταθεί ακόμη περισσότερο», τόνισε.
Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας, αντίστοιχα.
Βλέπουν  Ν. Παπαδόπουλο
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις η ώρα 9.00 το πρωί της Δευτέρας, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, για να συζητήσουν την πρόταση που ανακοίνωσε το κόμμα την περασμένη Παρασκευή. Η συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του ίδιου του προέδρου του ΔΗΚΟ.
Συνάντηση με ΓΓ ΑΚΕΛ
Αποδεχτή την πρόταση του ΑΚΕΛ, για συζήτηση περί της κρίσης στην παιδεία, έκαναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Οι ηγεσίες των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, θα συναντηθούν η ώρα 15.00 το απόγευμα, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, για να ανταλλάξουν απόψεις στο όλο ζήτημα που μαστίζει την εκπαίδευση τους δύο τελευταίους μήνες.
Πηγή: καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου