Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Επισκόπηση 24-30/09


Επισκόπηση 24-30/09

Συμφωνία Συντεχνιών - Ελληνικής για εργαζόμενους

28/09

Υπογράφτηκε χθές, για πρώτη φορά, συμφωνία μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και της Ελληνικής τράπεζας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση με την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαιώνεται και επίσημα η συνδικαλιστική δραστηριότητα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ στον τραπεζικό τομέα.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο μερών για την εργασιακή διασφάλιση και βελτίωση των ωφελημάτων του προσωπικού στη βάση των συμφωνιών που ίσχυαν στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα [ΣΚΤ].  
Σημειώνεται ότι με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται και κατοχυρώνεται ο ρόλος και η δραστηριοποίησή των συντεχνιών στα εργασιακά δρώμενα της Ελληνικής Τράπεζας. Οι Συντεχνίες θα αναγνωρίζονται πλέον ως ισότιμοι εκπρόσωποι του προσωπικού για να συζητούν όλα τα εργασιακά θέματα, βάσει των συμφωνιών που έγιναν με την ΣΚΤ και οι οποίες τώρα μεταφέρονται στην Ελληνική Τράπεζα.
Επίσης, με βάση την υπογραφείσα συμφωνία, τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, σημειώνεται ότι διασφαλίζεται ο διάλογος για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του μεταβιβαζόμενου προσωπικού στην Ελληνική Τράπεζα.
Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, θα συνεχίσουν έμπρακτα να είναι στη διάθεση των μελών τους με υπευθυνότητα, ωριμότητα και συνέπεια.
Πηγή: stockwatch

Αντιδρούν για το κλείσιμο της ΣΠΕ Λυμπιών

28/09
Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί κάτοικοι Λυμπιών με αφορμή το κλείσιμο του υποκαταστήματος της πρώην ΣΠΕ στην κοινότητα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λυμπιών Αναστασία Τουμάζου σήμερα είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας του υποκαταστήματος της ΣΠΕ στην κοινότητα, αφού λήγει η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από την Ελληνική Τράπεζα.

Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας των ηλικιωμένων κυρίως κατοίκων, άρχισε γύρω στις 10 το πρωί έξω από το κτίριο της ΣΠΕ «ήταν ειρηνική» και παρά την παρουσία μελών της αστυνομίας εντούτοις δεν δημιουργήθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να κλείσει υποκαταστήματα της πρώην ΣΠΕ σε αρκετές κοινότητες μεταξύ των οποίων και στα Λύμπια, με αποτέλεσμα «να αποκλειστούμε, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους νέους για παραμονή στα χωριά τους».

Ανέφερε ακόμα ότι αρχές Σεπτεμβρίου το κοινοτικό συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα των Λυμπιών είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Τράπεζας οι οποίοι μετέφεραν την αρνητική θέση της Τράπεζας στο αίτημα για συνέχιση λειτουργίας του υποκαταστήματος στην κοινότητα.

Ουσιαστικά, σημείωσε από την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας δημιουργούνται προβλήματα στους 3 περίπου χιλιάδες κατοίκους των Λυμπιών ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν διαθέτουν πιστωτικές ή άλλες κάρτες και δεν  γνωρίζουν πως να κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Είπε επίσης ότι μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε πανκοινοτική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα κτίρια της ΣΠΕ και της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία, ενώ το κοινοτικό συμβούλιο είχε συναντήσεις με αρκετά πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν πως θα έθεταν το θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής.

Ταυτόχρονα το κοινοτικό συμβούλιο απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με παράκληση όπως ασκήσει την επιρροή του και συμβάλει στην επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινότητα Λυμπιών.

Η κα. Τουμάζου είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί αντιπροσωπεία του κοινοτικού συμβουλίου Λυμπιών θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.
Πηγή: stockwatch

Ομόφωνα το €0,5 εκ. για ωφελήματα εργαζομένων Cyta

28/09


Η βουλή ενέκρινε ομόφωνα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Cyta ύψους €500 χιλ. ο οποίος θα καλύψει υπερωρίες και επιδόματα εργαζομένων της Cyta.
Oι πιστώσεις προορίζονται για την κάλυψη της υπερωριακής αποζημίωσης και καταβολής επιδομάτων στους υπαλλήλους της ΑΤΗΚ αναδρομικά, δηλαδή για την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2017 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, στη βάση της συμπληρωματικής συμφωνίας πλαίσιο 2015-2018 για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, η οποία υπογράφηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017 από τον υπουργό οικονομικών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής οικονομικών για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ποσό €214 χιλ. εντάσσεται στο πλαίσιο αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης για καθημερινές ενώ €160 χιλ. αφορούν αμοιβές απασχόλησης κατά τις Κυριακές και αργίες. Ποσό €126 χιλ. αφορά επιδόματα.
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, κάθε ώρα υπερωριακής εργασίας λογίζεται κατά τις καθημερινές και τα Σάββατα μέχρι τη 1:00 μμ ως 1,2 ώρες και κατά τα Σάββατα από τη 1:00 μμ, τις Κυριακές και τις αργίες ως 1,5 ώρες, με εξαίρεση περιπτώσεις υπαλλήλων που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας ή με ειδικό ωράριο, για τις οποίες κάθε μία ώρα υπερωριακής εργασίας κατά τα Σάββατα μέχρι και τα μεσάνυκτα λογίζεται ως 1,2 ώρες.
Ο τρόπος υπολογισμού της πρόσθετης αποζημίωσης που καταβάλλεται σε υπαλλήλους που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας για εργασία κατά τις δημόσιες αργίες αναφορικά με εργάσιμες ώρες πέραν του καθορισμένου ωραρίου του προγράμματος εργασίας καθορίζεται στο 1:1,7.
Η κατ’ αποκοπήν υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων μειώνεται κατά 20%.
Κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην επιτροπή οικονομικών, αναφέρθηκε ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επόμενη χρονιά ανέρχεται στα €5,2 εκ.
Της Μαρίας Χαμπή
Πηγή: stockwatch

Στο ράφι η ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών εργασίας

28/09
Στο ράφι παραμένει η νομοθεσία για την σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων του υπουργείου εργασίας μετά και τη σημερινή, νέα αναβολή της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.
Την αναβολή ζήτησε εκ νέου ο ΔΗΣΥ με το αίτημα να προκαλεί την αντίδραση του προέδρου της επιτροπής εργασίας Αντρέα Φακοντή, ο οποίος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι κατατεθειμένο ενώπιον της βουλής από τον Ιούλιο του 2017 και πηγαινοέρχεται εδώ και 14 μήνες.
Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είχε ζητήσει ξανά αναβολή με τα επιχείρηματα ότι πρέπει να ετοιμαστεί κώδικας δεοντολογίας για την εφαρμογή των προνοιών του νομοσχεδίου.
«Η αναβολή δόθηκε, ο κώδικας ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση και συζητήθηκε σε έκταση στην επιτροπή εργασίας για να έρθουμε στην ολομέλεια τον περασμένο Ιούλιο και να ζητήσουν πάλι αναβολή για να ενσωματωθούν οι κανονισμοί στην νομοθεσία», συμπλήρωσε.
Σήμερα όπως ανέφερε, «ακούμε ξανά για νέα αναβολή» και επεσήμανε πως ο κώδικας δεοντολογίας, όπως έχει ετοιμαστεί και εξηγηθεί από το υπουργείο εσωτερικών, είναι ένα εσωτερικό εργαλείο με το οποίο καθορίζονται οι εξουσίες, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του σώματος επιθεωρητών.
Τόνισε ότι τόσο το υπουργείο εργασίας, όσο και η νομική υπηρεσία έχουν συμφωνήσει στο ότι ο κώδικας αποτελεί ένα εσωτερικό σημείωμα το οποίο δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί στον νόμο εφόσον υφίσταται ο περί δημόσιας υπηρεσίας νόμος.
Ο κ. Φακοντής, σημείωσε ότι δεν γίνεται να ζητείται νέα αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση ζητά την αποπαγοποίηση 30 θέσεων για τη στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
«Ως κοινοβούλιο είμαστε εκτεθειμένοι», ανέφερε ο κ. Φακοντής, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν συνηγορεί στην αναβολή.
Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «παιχνίδι που παίζεται» και ανέφερε ότι δεν πρέπει «να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας επειδή ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν και πιέζουν στέλνοντας επιστολές».
Το θέμα της αναβολής τέθηκε σε ψηφοφορία με 25 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να ψηφίζουν υπέρ και τους υπόλοιπους 20 εναντίον.
Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Η ενιαία υπηρεσίας επιθεωρήσεων που θα συσταθεί μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, θα έχει υπό την ευθύνη της τον έλεγχο της εφαρμογής 28 νόμων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου εργασίας.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρόνοιες μεταξύ άλλων σε σχέση με τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και τη στελέχωση της εν λόγω υπηρεσίας και κατ’ επέκταση τον καθορισμό των καθηκόντων, των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του Προϊσταμένου, των Επιθεωρητών και των Βοηθών Επιθεωρητών οι οποίοι θα τη στελεχώνουν.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται πρόνοιες για την εισαγωγή διοικητικών κυρώσεων, για τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων, τα αδικήματα και τις ποινές που αυτά επισύρουν σε περίπτωση παράβασης των προνοιών του προτεινόμενου νόμου και άλλα.
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής εργασίας για το νομοσχέδιο, η υπηρεσία αναμένεται να επιτρέψει τις συστηματικές και στοχευμένες επιθεωρήσεις, τη βέλτιστη αξιοποίηση ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος και την αποτελεσματικότερη στόχευση των επιθεωρήσεων στη βάση σχετικής ανάλυσης κινδύνου.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί πιο στοχευμένα το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας και ότι θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Της Μαρίας Χαμπή

Θα αξιολογηθεί η εισήγηση για ανασύσταση Συνεργατισμού


Ο πρόεδρος της βουλής θα αξιολογήσει την εισήγηση που τέθηκε ενώπιον του για προώθηση της ανασύστασης του συνεργατικού πιστωτικού κινήματος, διαμέσου των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και θα πράξει ανάλογα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της βουλής.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της βουλής Λουκάς Φουρλάς η δημιουργία νέου Συνεργατισμού είναι μια ιδέα που τέθηκε στον πρόεδρο της βουλής, η οποία θα μελετηθεί, θα αξιολογηθεί και ο πρόεδρος της βουλής θα κρίνει και θα πράξει ανάλογα.
Στο θέμα επανήλθε σήμερα και ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας που είχε προβεί σε σχετική δήλωση μετά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.
Ο κ. Κουλίας τόνισε ότι επείγει η αναγέννηση του Συνεργατισμού από τις στάχτες του, σημειώνοντας ότι η Κύπρος διαθέτει τόσο την απαραίτητη τεχνογνωσία για να γίνει αυτό, όσο και τους ανθρώπους οι οποίοι όπως υποστήριξε, μπορούν να δώσουν σάρκα και οστά στο νέο Συνεργατισμό.
Οι αναφορές του κ. Κουλία στράφηκαν ξανά προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες όπως είπε, διαθέτουν τα κεφάλαια για να προχωρήσει η ίδρυση του νέου Συνεργατισμού.
Για να γίνει αυτό, όπως επεσήμανε, απαιτούνται κεφάλαια 5 εκ. και η σχετική άδεια του εφόρου συνεργατικών εταιρειών.
Μ.Χ.
Πηγή: stockwatch

Στα επίπεδα 2013 οι μισθοί στην Κύπρο

28/09
Αλλάζουν πορεία οι μισθοί στην Κύπρο το 2018 μετά από χρόνια περικοπών φθάνοντας στα επίπεδα του 2013, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, εκτιμούνται στα €1.827 σε σύγκριση με €1.801 το δεύτερο τρίμηνο του 2017, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 1,4%.
Οι μέσες ακαθάριστες απολαβές διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 εκτιμούνται στα €1.912 σε σύγκριση με €1.906 το πρώτο τρίμηνο του 2018, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 0,3%. Πρόκειται για το ψηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Αύξηση των μισθών επέφερε η επαναφορά της ΑΤΑ σε ποσοστό 50%, η αποκοπή της έκτακτης εισφοράς των υπαλλήλων ενώ περαιτέρω άνοδος θα προκύψει από τις επιστροφές των αποκοπών τον Ιούλιο.
Οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων περιλαμβάνουν το βασικό μισθό, το τιμαριθμικό επίδομα, απολαβές υπερωριών, το ταμείο αδειών, οποιαδήποτε επιδόματα έλαβαν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς επίσης και αναδρομικές πληρωμές.  Ο μέσος όρος των απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές.
Oι έκτακτες εισφορές των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα και των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι μειώσεις των απολαβών των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν επηρεάζουν τον ακαθάριστο μισθό αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων. Επομένως, δεν αντικατοπτρίζονται στα πιο πάνω στοιχεία.
Της Γεωργίας Χαννή
Πηγή: stockwatch

ΚΕΒΕ προς τρόικα: Να μην υπάρξει εφησυχασμός

28/09

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ τόνισαν στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν με κλιμάκιο της τρόικας ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κύπρο κλιμακίου της τρόικας σε σχέση με το πρόγραμμα εποπτείας της Κύπρου, οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Αιμίλιος Μιχαήλ, Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, είχαν συνάντηση με το κλιμάκιο το οποίο αποτελούσαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πορεία της κυπριακής οικονομίας και οι προοπτικές της, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα περιλαμβανομένου και του τομέα της εκπαίδευσης, οι εξελίξεις σε σχέση με την αγορά εργασίας και την ανεργία ως επίσης και η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Κοινή διαπίστωση υπήρξε πως η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία και πως όλοι σχεδόν οι τομείς σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν  και στο προβλεπτό μέλλον. Παράλληλα η πλειονότητα των οικονομικών δεικτών βελτιώνεται ενώ η πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να έχει πολύ ευεργετικές επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις και γενικότερα στην οικονομία του τόπου.
Τονίστηκε από τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση  να υπάρξει εφησυχασμός και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, για εισαγωγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε σχέση με το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ ενημέρωσαν το κλιμάκιο της τρόικας για τις εξελίξεις σε σχέση με τα εργασιακά θέματα ως επίσης και σε σχέση με το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις ανανεώσεις των συλλογικών συμβάσεων, την έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται σε κάποια επαγγέλματα και γενικότερα την αγορά εργασίας. Παράλληλα οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση με την ανοδική πορεία των απολαβών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις θέσεις του ΚΕΒΕ και υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στις οποίες δόθηκαν από τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ εμπεριστατωμένες απαντήσεις.
Πηγή: stockwatch

Πρόστιμο €1,2 εκ. στη Cyta από ΕΠΑ

28/09

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με απόφασή της επέβαλε στην ΑΤΗΚ πρόστιμο συνολικού ύψους €1,2 εκ. για παραβάσεις του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου αρ. 13(Ι)/2008 στo πλαίσιο της εξέτασης καταγγελίας της εταιρείας PrimeTel Co Ltd εναντίον της ΑΤΗΚ και της LTV.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΕΠΑ με την ολοκλήρωση της ενώπιον της ακροαματικής διαδικασίας και της υποβολής των θέσεων των εμπλεκoμένων μερών, σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2018 και έχοντας αξιολογήσει όλα τα ενώπιον της στοιχεία, ομόφωνα κατέληξε, ότι στοιχειοθετούνται παραβάσεις του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Αντικείμενο της υπόθεσης ήταν η καταγγελία που υπέβαλε η εταιρεία PrimeTel Co Ltd στην Επιτροπή με επιστολή της ημερομηνίας 22/2/2010 εναντίον της ΑΤΗΚ και της Lumiere TV Public Company Ltd, για πιθανές παραβάσεις των άρθρων 3 και 6 του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου του 2008 (Ν.13(Ι)/2008).

Η Επιτροπή, με την απόφαση της ημερομηνίας 3/8/2018, έκρινε ότι η ΑΤΗΚ κατά τα έτη 2009-2010, κατείχε δεσπόζουσα θέση στις αγορές της λιανικής σταθερής τηλεφωνίας, λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης και λιανικής συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η Επιτροπή μέσα από τα ευρήματα της εξέτασης της καταγγελίας και αφού εξέτασε όλα τα ενώπιον της στοιχεία, τα οικονομικά δεδομένα και τις αναλύσεις που προσκομίστηκαν από την ΑΤΗΚ και αφού προέβη σε σχετική οικονομική ανάλυση, ομόφωνα κατέληξε ότι η ΑΤΗΚ την περίοδο 2009 έως 2010, πωλούσε την υπηρεσία της συνδρομητικής τηλεόρασης «Cytavision», καθώς και τις υπηρεσίες DSL Access και Cytavision, όταν αυτές προσφέρονταν μαζί, σε ληστρικές τιμές (κάτω του κόστους).
Η Επιτροπή με βάση τα ενώπιον της στοιχεία και δεδομένα, τα οποία ανέλυσε, ομόφωνα αποφάσισε πως προκύπτει πρόθεση εξοβελισμού του ανταγωνισμού από μέρους της ΑΤΗΚ. Συνεπώς, η Επιτροπή έκρινε ότι η ΑΤΗΚ προέβη σε παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, ενεργώντας στη βάση του άρθρου 24(α)(i) του Νόμου αποφάσισε να:

Α) Υποχρεώσει την ΑΤΗΚ, να αποφύγει οποιαδήποτε επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου στο μέλλον.

(Β) Επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στην ΑΤΗΚ ως ακολούθως:

(i) αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου εκ μέρους της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου με την εφαρμογή ληστρικής τιμολόγησης της υπηρεσίας λιανικής συνδρομητικής τηλεόρασης «Cytavision» για την περίοδο 2009-2010, ανερχόμενο σε €583.087,50 (Πεντακόσιες Ογδόντα Τρεις Χιλιάδες Ογδόντα Επτά Ευρώ και Πενήντα Σεντ).

(ii) αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου εκ μέρους της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου με την εφαρμογή ληστρικής τιμολόγησης του συζευγμένου προϊόντος Cytavision και DSL Access για την περίοδο 2009-2010, ανερχόμενο σε €583.087,50 (Πεντακόσιες Ογδόντα Τρεις Χιλιάδες Ογδόντα Επτά Ευρώ και Πενήντα Σεντ).

Επιπρόσθετα, της κατάληξής της ως προς την ύπαρξη παραβάσεων του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου από μέρους της ΑΤΗΚ, η Επιτροπή στη βάση των ενώπιόν της στοιχείων κατέληξε και στα ακόλουθα συμπεράσματα αναφορικά με τους λοιπούς ισχυρισμούς της καταγγελίας της εταιρείας Primetel PLC:

Α) Δεν στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 6(1)(β) του Νόμου από μέρους της ΑΤΗΚ σε ότι αφορά την άρνηση της για παροχή αθλητικού περιεχομένου καθότι δεν κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά περιεχομένου υψηλής θεαματικότητας.

Β) Δεν στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 6(1)(γ) του Νόμου από μέρους της ΑΤΗΚ αναφορικά με (i) την άρνηση προμήθειας του περιεχομένου υψηλής στάθμης προς την Primetel και (ii) την κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης της ΑΤΗΚ και της LTV που να οδήγησε σε μειονεκτική θέση την Primetel, καθότι η ΑΤΗΚ δεν κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά περιεχομένου υψηλής θεαματικότητας, αλλά και επειδή ούτε οι ΑΤΗΚ και LTV κατείχαν συλλογική δεσπόζουσα θέση στις αγορές περιεχομένου υψηλής στάθμης και δικαιωμάτων μετάδοσης κυπριακού ποδοσφαίρου.

Γ) Δεν στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 6(2) του Νόμου από μέρους της ΑΤΗΚ, για καταχρηστική εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης της Primetel προς τη ΑΤΗΚ.

Δ) Δεν στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου από μέρους της LTV, για υπερβολικές τιμές σε ότι αφορά τις ελάχιστες εγγυήσεις συνδρομητών στην αγορά χονδρικής προμήθειας κινηματογραφικών και αθλητικών καναλιών.

Ε) Δεν στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 3(1)(α) και 3(1)(β) του Νόμου από μέρους των ΑΤΗΚ και LTV, για υπερβολικές τιμές σε ότι αφορά τις ελάχιστες εγγυήσεις συνδρομητών στην αγορά χονδρικής προμήθειας κινηματογραφικών και αθλητικών καναλιών.

Η σχετική απόφαση της Επιτροπής ημερομηνίας 3/8/2018, σε μη εμπιστευτική μορφή, έκτασης πέραν των 300 σελίδων, θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, αφού τηρηθούν οι διατάξεις του άρθρου 33 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων του 2008 και 2014.
Πηγή: stockwatch

Στην κυβέρνηση η σκυτάλη διαλόγου με εκπαιδευτικούς

27/09

Στην κυβέρνηση φαίνεται να περνά η σκυτάλη για τον καθορισμό της ατζέντας και των χρονοδιαγραμμάτων του διαλόγου της εκτελεστικής εξουσίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης είχε σήμερα συνάντηση με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μετά την οποία δήλωσε ότι η ατζέντα του διαλόγου και τα χρονοδιαγράμματα, θα τεθούν από την εκτελεστική εξουσία.
Η βουλή είπε, θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, δεδομένου ότι πρέπει να εγκρίνει και σχετικά νομοσχέδια.
Η συνάντηση του κ. Συλλούρη με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών πραγματοποιείται στον απόηχο της συμφωνίας για έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από αδιέξοδο αρκετών εβδομάδων.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της βουλής σημειώνοντας ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.
Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι τώρα αρχίζει ένας σοβαρός διάλογος για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, προσθέτοντας ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό και η βούληση για να προχωρήσει ο διάλογος.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατοχύρωση του θεσμικού διαλόγου ευχαριστώντας στον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, για την καταλυτική παρέμβαση του για την έξοδο από το αδιέξοδο, όπως σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, τόνισε ότι έχει ανοίξει η πόρτα του διαλόγου και στο βάθος φαίνεται η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Μ.Χ.
Πηγή: stockwatch

Καμπανάκι βουλευτών για νοσηλευτήρια και εφαρμογή ΓΕΣΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα μέλη της επιτροπής υγείας της βουλής σε ότι αφορά τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καλώντας τη κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή ενός «λειψού» ΓΕΣΥ.
Η επιτροπή υγείας ενημερώθηκε σήμερα για την πορεία των εργασιών επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ενώ εξετάστηκαν και τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία του Παλιού Νοσοκομείου Λεμεσού, ένεκα της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού και των ακατάλληλων κτιριακών υποδομών.

Επίσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα, που προκύπτουν λόγω υποστελέχωσης της νεφρολογικής κλινικής και του τμήματος αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθυμίο  Δίπλαρο, τα προβλήματα θα λυθούν πρώτα από όλα με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σημειώνοντας ότι η αυτονόμηση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα, όπως επίσης και η επέκταση του.

«Με τα όσα έχουν λεχθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να κτιστεί και ένα ακόμη νοσοκομείο. Το νοσοκομείο που σχεδιάζεται να γίνει θα είναι περίπου μιάμιση φορές μεγαλύτερο από το υφιστάμενο και θα ενώνονται μεταξύ τους», είπε.

Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν διαπιστώσει μετά λύπης τους ότι ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει προϋπολογίσει ένα ποσό της τάξης των 400 χιλ. ευρώ, για μελέτη και σχεδιασμό επέκτασης το νέου Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ενώ τα Δημόσια Έργα εδώ και περίπου 10 μήνες δεν έχουν προχωρήσει στο να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα με αποτέλεσμα το υπουργείο να βάζει ξανά στον προϋπολογισμό του 2019 αυτό το ποσό ζητώντας όπως προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός της επέκτασης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως αυτό που διαπιστώθηκε από τη σημερινή ενημέρωση «είναι ένα χάος και ένα αλαλούμ σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού», τονίζοντας εμφαντικά ότι «η έλλειψη συντονισμού, η έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Συγκοινωνιών έχουν κόστος στην υγεία των ασθενών».

«Χρειάζεται κατ’ επείγον», είπε, «να προχωρήσει το κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει περίπου ένα νέο νοσοκομείο για τη Λεμεσό. Σήμερα έχει περίπου 350 κλίνες και χρειάζονται 800. Για να λειτουργήσει η αυτονόμηση και ταυτόχρονα το ΓεΣΥ  θα πρέπει το νοσοκομείο να εξοπλιστεί κατάλληλα σε χώρους, σε επεκτάσεις, σε προσωπικό και σε εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί την ώρα που θα ξεκινά το ΓεΣΥ».

Όπως είπε «εάν 1η Ιουνίου του 2019 ξεκινά το ΓεΣΥ σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσει να γίνει αυτή η επέκταση» και διερωτήθηκε στη συνέχεια «γιατί επιτέλους δεν επενδύουν στον τομέα της υγείας, ώστε να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα».

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Αδάμος Αδάμου, είπε με τη σειρά του πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη για όλα τα νοσοκομεία και να φροντίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να τα βρει με τους γιατρούς.

«Αν δεν τα βρουν με τους γιατρούς το ΓεΣΥ δεν υπάρχει και θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που δεν θέλαμε να γίνει. Να υπάρχει μόνο ο κρατικός τομέας, που θα είναι το ΓεΣΥ και από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας που δεν θα θελήσει να μπει μέσα λόγω των αμοιβών που δημοσιεύονται κάθε μέρα, να είναι το άλλο ΓεΣΥ των ασφαλιστικών εταιρειών», είπε.

«Εκφράζω τον εαυτό μου και κανένα άλλο. Εκείνο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, πέραν από τα σχέδια που μας παρουσίασαν  για το Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο χρήζει επειγόντως αναβάθμισης είναι να έρθουν όλοι κοντά, να τα βρουν με τους γιατρούς, προκειμένου να προχωρήσουμε να εφαρμόσουμε το Σχέδιο», ανέφερε.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγω για «τερατώδεις ελλείψεις και ελλείμματα» σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι «χορεύουμε ενώ καίγεται το σπίτι μας».

«Θα χτίσουμε και χρειάζεται να χτίσουμε ενάμιση φορά το νοσοκομείο Λεμεσού» είπε κάνοντας λόγο για παραπλάνηση που επιχειρείται στον κόσμο, με τα μεγαλεπήβολα κτίρια που προσπαθούμε να κάνουμε, πριν λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα των ασθενών. «Αν δεν θέλουμε να κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση επιτέλους μέχρι να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ να βρει τις λύσεις», είπε.
«Επειδή άρχισαν τα συμφέροντα να επηρεάζουν πολιτικές και να δημιουργούν ομίχλη, το ΔΗΟ δηλώνει υπεύθυνα ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως συμφωνήθηκε. Τα υπόλοιπα μπορούν να βρεθούν στην πορεία», είπε ο κ. Μυλωνάς. Πρόσθεσε πως «το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί πάση θυσία, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε για συντεταγμένη πολιτεία, αλλά για κάτι άλλο».

Ο Πρόεδρος της ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «έρχεται στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί με επάρκεια σε δύο προκλήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όπως είπε η μία πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός που θα υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα και η δεύτερη πρόκληση, « είναι το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης του αριθμού ασθενών, οι οποίοι θα καταφύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και αυτό σε συνάρτηση με ένα παράγοντα ο οποίος δεν λαμβάνεται υπόψη, ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ιδιωτικός τομέας στο σύνολο του ενδεχομένως θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ.
«Εάν, λοιπόν, ιδιωτικά νοσηλευτήρια -όπως φημολογείται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα- δεν ενταχθούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας αντιλαμβάνεστε ότι η υπερφόρτωση του δημόσιου τομέα θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών», είπε.

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά επιβεβαιώνουν την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την κοινωνική της πολιτική που είναι η υγεία των ασθενών».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι μέχρι να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ θα πρέπει να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στον τομέα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, για να συμπληρώσει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να ικανοποιούνται αυτές οι ανάγκες και βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα».
Πηγή: stockwatch

Κάλεσμα βουλής για ανασύσταση συνεργατισμού

27/09

Κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων του δημοσίου, για ανασύσταση του συνεργατικού κινήματος αναμένεται να απευθύνει η βουλή διαμέσου του προέδρου της Δημήτρη Συλλούρη.
Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε σήμερα στην εγγραφή θέματος προς συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα που προκαλούνται από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του Συνεργατισμού μετά την πώλησή του στην Ελληνική Τράπεζα.
Στο πλαίσιο της αναφοράς του τόνισε ότι οι μόνοι που μπορούν να επανασυστήσουν τον Συνεργατισμό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καλώντας τις συντεχνίες να αναλάβουν την πρωτοβουλία συγκεντρώνοντας το απαιτούμενο ποσό των €5 εκ. για τη δημιουργία συνεργατικού πιστωτικού ιδρύματος.
Πρόσθεσε ότι η εισήγηση έχει ήδη τεθεί εκ μέρους του, ενώπιον του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να συγκαλέσει σύντομα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να προωθηθεί η εν λόγω πρόταση.
Η άδεια, σημείωσε, μπορεί να ληφθεί από τον έφορο συνεργατικών εταιρειών με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τον έλεγχο θα έχουν εκείνοι οι οποίοι θα συγκεντρώσουν το κεφάλαιο.
Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν ένα νέο συνεργατικό κίνημα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προχωρήσει προσπάθειες επανασύστασης συνεργατικών εταιρειών με την πρώτη προσπάθεια να γίνεται στο Πελέντρι με τη δημιουργία συνεργατικού παντοπωλείου.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές στη βουλή υπάρχουν πρόσθετες προσπάθειες στα σκαριά που εντοπίζονται στην περιοχή Κλήρου - Φαρμακά και στην περιοχή Πιτσιλιάς.
Της Μαρίας Χαμπή


Βλέπουν κινδύνους από ιδιωτικοποίηση λιμανιού Λάρνακας

27/09

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου αναφέρθηκε σήμερα σε κινδύνους που κρύβονται πίσω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας και, παραπέμποντας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, έκανε λόγο για λανθασμένο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα προβεί σε ενέργειες για να αποτρέψει «τη λανθασμένη πορεία των πραγμάτων».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και στελέχη του Κινήματος είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων, ο οποίος δεν αντιτίθεται μεν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας, ζητά όμως αυτή να γίνει «μέσα στα σωστά πλαίσια».

Όπως δήλωσε η κ. Βασιλειάδου μετά τη συνάντηση, η ΕΔΕΚ μοιράζεται τις ανησυχίες του Συνδέσμου για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.

«Τα προβλήματα καθυστερήσεων, το πρόστιμο για τις υπερβάσεις του πλαφόν που υπέγραψε στα συμβόλαια η Κυβέρνηση με τον ιδιώτη διαχειριστή του λιμανιού της Λεμεσού, όλα αυτά έχουν καθοριστικές οικονομικές συνέπειες στον προϋπολογισμό του κράτους, άρα και στο φορολογούμενο πολίτη. Αυτό το λανθασμένο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, που φαίνεται ότι αποδεδειγμένα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για το κράτος, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και στη Λάρνακα» υπογράμμισε η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Εμείς θα προχωρήσουμε σε ενέργειες για να αποτρέψουμε αυτή τη λανθασμένη πορεία των πραγμάτων» είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, Λευτέρης Κουζαπάς, είπε ότι «δεν αντιτιθέμεθα στην ιδιωτικοποίηση, όμως πρέπει να γίνει ιδιωτικοποίηση μέσα στα σωστά πλαίσια, έχοντας νωπά ακόμα τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λεμεσού, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις».

«Ζητούμε όπως τα τελικά σχέδια τα οποία θα συμφωνηθούν μεταξύ του εν δυνάμει επενδυτή και της Κυβέρνησης δημοσιοποιηθούν για να γνωρίζουμε ότι ο εμπορικός κλάδος του λιμανιού, ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί 1,7 εκατομμύρια τόνους, δεν θα επηρεαστεί και όλοι οι εμπορευόμενοι και οι ναυτικοί πράκτορες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λάρνακας ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και με πολύ λογικές τιμές» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουζαπάς είπε ότι στη συνάντηση με την ΕΔΕΚ βρήκαν κατανόηση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λάρνακας.

Κληθείς να αναφερθεί στις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων είπε ότι υπάρχουν δύο κλάδοι της ιδιωτικοποίησης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και, επίσης, οι τιμές είναι πολύ ψηλότερες σε σχέση με την προ της ιδιωτικοποίησης κατάσταση. Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός, ούτε πλήρης επάνδρωση των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην προσφέρονται στο βαθμό που όλοι ανέμεναν ότι θα προσφέρονται.
Πηγή: stockwatch


Α. Πασχαλίδης: Η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει το Συνεργατισμό

26/09
Η ΕΚΤ για κάποιο λόγο ήθελε να βγάλει από τη μέση το Συνεργατισμό, δήλωσε ο πρώην υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τα αίτια της κατάρρευσης της ΣΚΤ.
«Για κάποιο λόγο ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη και τις αδυναμίες του Συνεργατισμού. Ήθελαν να  κλείσουν το Συνεργατισμό και το πέτυχαν», σημείωσε.
Κληθείς να απαντήσει εάν κατέχει σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν αυτά που υποστηρίζει, είπε ότι «εγώ δεν έχω έγγραφα, δεν πήρα τίποτα μαζί μου όταν έφυγα όμως έχει η ΚΤ».
Αιχμές κατά Χατζηγιάννη
Πρόσθεσε ότι «παρά τα ελλείμματα ο Συνεργατισμός μέχρι και το 2013 μπορούσε να σωθεί. Δεν είχε μεγαλύτερα προβλήματα από τις άλλες τράπεζες».
Ο κ. Πασχαλίδης θέλοντας να τεκμηριώσει τις μαρτυρίες του ανέφερε ενδεικτικά ότι «η Τράπεζα Κύπρου είχε προβλήματα και έφερε τον Χούρικαν, ένα διεθνούς εμβέλειας τραπεζίτη και η ΣΚΤ έφερε το Νικόλα Χατζηγιάννη», είπε και διερωτήθηκε «τι σχέση έχουν αυτοί οι δύο;».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι «δεν είναι θέμα κριτικής αλλά γεγονότων» και διερωτήθηκε ξανά «τι έκανε η διοίκηση της ΣΚΤ για τα ΜΕΔ;».
Πρόσθεσε εντούτοις ότι ενώ τα ΜΕΔ ήταν το σημαντικότερο ζήτημα, το κύριο θέμα και στην κυβέρνηση, και στη βουλή και στον Τύπο «ήταν να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, έγινε σλόγκαν όλων».

«Εγώ δεν είμαι εναντίον να κάνεις κοινωνική πολιτική, η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων είχαν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Δηλαδή ζητούσαν η κυβέρνηση όλα τα κόμματα ο τύπος όλος, έστελναν μήνυμα σε όλους αυτούς που χρωστούσαν και έλεγαν μη πληρώσετε», είπε.

Η θέση του υπουργικού στις εκθέσεις
Ο κ. Πασχαλίδης σε άλλη ερώτηση της επιτροπής ανέφερε ότι ήταν καθαρά τυπική η κατάθεση της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας του Συνεργατισμού, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός εμπορίου τη χρονική περίοδο 2008 – 2011, σημείωσε στη δική του μαρτυρία ότι δεν διεξαγότανε καμία συζήτηση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για το περιεχόμενο της έκθεσης.
Στην παρατήρηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη ότι υπήρχαν σοβαρά ευρήματα στην έκθεση, ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε ότι «ήταν περιορισμένος ο λόγος του υπουργικού διότι δεν μπορούσε να επέμβει και να αλλάξει κάποια πράγματα».
Ο Συνεργατισμός ξέφυγε από το ρόλο του
Υποστήριξε επίσης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ότι ο Συνεργατισμός, ο οποίος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κυπριακού λαού, ξέφυγε από τον σκοπό του. «Δεν ιδρύθηκε για να δίνει εκατομμύρια δάνεια την εποχή του ΧΑΚ ή για να κτίζονται ξενοδοχεία», είπε, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας».
Της Ηρώς Ευθυμίου
Πηγή: stockwatch

Ψάχνουν λύση για κρίση στην παιδεία

25/09/2018
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ διαβιβάζουν σήμερα στην Διυπουργική Επιτροπή, η οποία ορίστηκε να διαχειριστεί την κρίση στο χώρο της δημόσιας παιδείας, τις κοινές τους θέσεις, μετά την χθεσινή αξιολόγηση από τα Διοικητικά τους Συμβούλια των τριών προτάσεων (ΔΗΚΟ, Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ΣΕΚ) που είχαν ενώπιον τους.

Η συνάντηση με την Διυπουργική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο να βρεθεί λύση στην κρίση στο χώρο της δημόσιας παιδείας.

Σε χθεσινή κοινή ανακοίνωση τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις χαιρετίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και ότι αναμένουν από την Κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία και καλή θέληση, έτσι ώστε, με την αξιοποίηση όλων των προτάσεων, να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση για τερματισμό της κρίσης στον χώρο της εκπαίδευσης και την άμεση έναρξη ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

 Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωση της, η Διυπουργική Επιτροπή αναφέρει ότι η πρόταση που υπέβαλε το ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Παιδεία φαίνεται να προκαταλαμβάνει τον όποιο διάλογο στη συνέχεια και προνοεί ότι ούτως ή άλλως θα αναιρεθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου μεταξύ Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων και ως εκ τούτου δεν υποβοηθά την εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας.

Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 6 Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ικανοποιητική βάση για να ξεκινήσει ο κατ’ εξοχήν διάλογος.

«Δηλαδή ο διάλογος εφ’ όλης της ύλης, που δεν αφορά μόνο τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, αλλά και όλα τα μεγάλα ζητήματα για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης», προσθέτει.

 Συμπληρωματικά, αναφέρει, ότι «η πρόταση που έχει υποβληθεί από τη ΣΕΚ, μετά τη λήψη μέτρων από τις οργανώσεις, δίνει μια αξιοπρεπή διέξοδο για όλους και μπορεί να γίνει αποδεκτή, με σκοπό πάντα να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος για τα θέματα παιδείας».

Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση «αναμένει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν την ευκαιρία για να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι θεωρούν πως δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, ενώ και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση, με την οποία στοχεύεται η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του έργου των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ συντεχνιακές πηγές, στη σημερινή συνάντηση οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δε θα ξεφύγουν από τις προτάσεις που έχουν ενώπιον τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το τι θα προκύψει από τη συνάντηση, θα εξαρτηθούν και τα επόμενα τους βήματα.

Σημειώνουν ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επιδιώκουν λύση και πηγαίνουν στη συνάντηση έχοντας τις αποφάσεις των Κεντρικών Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Σύμφωνα με τις συντεχνιακές πηγές, σε περίπτωση που δεν δεχθεί η Διυπουργική Επιτροπή να τεθούν στο τραπέζι και οι τρεις προτάσεις, τότε η απόφαση μετατίθεται και πάλι στα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι είναι επιβεβλημένο σήμερα να βρεθεί λύση και πρόσθεσε ότι δε μπορεί να μην υπάρξει λύση.

«Αν δεν υπάρξει λύση, οι οργανωμένοι γονείς πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει να πάρουν απόφαση σήμερα. Η πρόταση, την οποία έχω καταθέσει είναι μια πρόταση η οποία, ουσιαστικά, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί άμεσα να βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Ακόμα μία μέρα, πιθανώς, στην αβεβαιότητα θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των δημοσίων σχολείων. Η συνέχιση της οποιαδήποτε αντιπαράθεσης θα είναι καταστροφική για τα παιδιά, ενόψει του γεγονότος ότι στο Λύκειο εφαρμόζονται με βάση τη νομοθεσία και οι εξετάσεις τετραμήνων», κατέληξε.
Πηγή: stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου