Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ημικρατικοί, ΠΟΒΕΚ

Αυξήσεις και υπερωρίες ζητούν οι ημικρατικοί από την κυβέρνηση
Nomisma.com.cy
Τρία αιτήματα υπέβαλαν στον Υπουργό Οικονομικών, αναμένοντας τη διευθέτηση συναντήσεων για τη συζήτησή τους, οι συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, με επιστολή τους στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρώτο αίτημα των συντεχνιών είναι η επαναφορά των αποκοπών που έγιναν στις απολαβές των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που δεν υπερβαίνουν τα €1500.
Το δεύτερο αίτημα είναι να συζητηθεί η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία και των επιδομάτων στα επίπεδα που ίσχυαν πριν το 2012.
Το τρίτο αίτημα είναι να συζητηθεί η διάθεση ποσοστού για χειρισμό σε κάθε ξεχωριστό οργανισμό προς αντιμετώπιση επί μέρους θεμάτων κατά τη συζήτηση ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον κάθε οργανισμό.
Στην επιστολή οι συντεχνίες σημειώνουν ότι με βάση τη Συμφωνία Πλαίσιο που υπέγραψαν με την Κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο, έχει συνέλθει ο Μηχανισμός που προβλέπεται και έχει διαπιστωθεί ότι για το 2017 η διαφορά μεταξύ του ποσοστού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και της μεταβολής που προκύπτει από τη διαφοροποίηση στα επίπεδα απασχόλησης, επιτρέπει την παραχώρηση ωφελημάτων πέραν της προσαύξησης, η οποία έχει ήδη προϋπολογιστεί.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Μηχανισμού, επισημαίνουν οι συντεχνίες, το ίδιο ισχύει και για το 2018.
Οι συντεχνίες υποβάλλουν τα αιτήματα δεσμευόμενες ότι το κόστος που θα προκύψει από το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα υπερβαίνει το ανώτερο όριο της πιο πάνω διαφοράς για τη διετία 2017-2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να είναι έτοιμα γραπτώς τα οικονομικά στοιχεία για το 2017 και οι προβλέψεις για το 2018, στη βάση των οποίων θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες.

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA: Εξέφρασε κάθετη διαφωνία στον ΥΠΟΙΚ για το νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση της Cyta

Offsite.com.cy
Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη είχε αντιπροσωπεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA με σκοπό την ενημέρωση για την εκ νέου κατάθεση κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Cyta.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA, σκοπός της συμμετοχής της συντεχνίας στη συνάντηση ήταν η έκφραση της κάθετης διαφωνίας μας τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα του νέου νομοσχεδίου.
“Για μας, το νέο νομοσχέδιο έχει τους ίδιους στόχους και θα επιφέρει σε όλους τους εμπλεκομένους (κοινωνία, πολίτες-πελάτες, εργαζόμενους) τα ίδια ή και χειρότερα αρνητικά αποτελέσματα με αυτά που θα επέφερε και το προηγούμενο σχετικό νομοσχέδιο που ορθώς απέρριψε σχεδόν ομόφωνα η Βουλή (ενός μόνο κόμματος που διαφώνησε) μόλις πριν λίγους μήνες”, αναφέρει η συντεχνία.
Προσθέτει ότι “προς τιμήν του ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως ο ίδιος προκρίνει ως ορθή την ιδιωτικοποίηση της Cyta στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών εκτιμήσεων και θέσεων του”.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA αναφέρει ότι “έχοντας υπόψη και τα πραγματικά δεδομένα (κυρίως τις δυνατότητες και την ως τώρα προσφορά της «δημόσιας» Cyta στον τόπο και στην οικονομία) άλλα και τα αρνητικότατα αποτελέσματα από την εφαρμογή των πολιτικών που προκρίνει ο κ. Υπουργός (Λιμάνι Λεμεσού, για παράδειγμα), δεν έχουμε δικαίωμα να εμπιστευτούμε τέτοιου είδους δογματικές προσεγγίσεις”.
“Για αυτό επιμένουμε – και το είπαμε στον κ. Υπουργό – στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta και στον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας της. Παράλληλα, τονίσαμε στον κ. Υπουργό ότι πρωταρχικά υπεύθυνοι για την προώθηση και εφαρμογή των εκσυγχρονιστικών μέτρων είναι η Κυβέρνηση και το διορισθέν από αυτή Διοικητικό Συμβούλιο”, προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι δεν θα ανεχτεί “κωλυσιεργία που σκοπό ενδεχομένως να έχει την δημιουργία της παραπλανητικής εντύπωσης πως η πρόοδος της δημόσιας Cyta δεν είναι εφικτή”.
Τέλος, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA χαιρετίζει πρόσφατες δημόσιες ανακοινώσεις τόσο της ΕΠΟΕΤ όσο και της ΠΑΣΕ που δηλώνουν ευθαρσώς ότι επίσης επιμένουν στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και στον εκσυγχρονισμό της Cyta.
“Αυτό είναι το κύριο και το σημαντικό και αυτό μας δημιουργεί την πεποίθηση πως το Συνδικαλιστικό Κίνημα, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές, θα σταθεί και πάλι ΕΝΩΜΕΝΟ ως ανάχωμα σε όσους επιβουλεύονται το ξεπούλημα της Cyta μας”, καταλήγει.
Πηγή: 
KYΠΕ

ΠΟΒΕΚ: Η οικονομία συνεχίζει να «αιμορραγεί»

Οι θετικές εξελίξεις που διεφάνησαν στην οικονομία δεν οδήγησαν και στην έξοδο από την οικονομική κρίση, σημειώνει η ΠΟΒΕΚ.
Αντίθετα, αναφέρει, η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και κινδύνους.
«Η οικονομία μας συνεχίζει να αιμορραγεί και μαζί της και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια της ΚΕ ΓΣ ΠΟΒΕΚ που συνήλθε την περασμένη Τρίτη, διαπιστώνει στην απόφαση της, ότι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.
Αναφέρεται ακόμα σε ψηλά ποσοστά ανεργίας και υπερδιπλασιασμός της μερικής (part- time) απασχόλησης, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στον κίνδυνο εκποίησης περιουσιών, σε αδυναμία πρόσβασης και εξασφάλισης χρηματοδότησης από μικρές επιχειρήσεις.
Υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχει «σκληρός, αθέμιτος και εξοντωτικός ανταγωνισμός από πολύ μικρή μερίδα πολυεπιχειρήσεων και αλυσίδων, ο οποίος δυστυχώς, ενισχύεται από συγκεκριμένες φιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές της Κυβέρνησης (π.χ. ωράρια λειτουργίας καταστημάτων κ.α)».
«Η απορρόφηση του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς από μια δεκάδα πολυεπιχειρήσεων ντόπιων και ξένων οι οποίες λειτουργούν ως ολιγοπώλια με ισχυρές πλάτες και προσβάσεις στην εκτελεστική εξουσία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων» αναφέρει η ΠΟΒΕΚ.
Κάνει ακόμα λόγο για δραματική μείωση του κύκλου εργασιών για την τεράστια πλειοψηφία χιλιάδων επιχειρήσεων.
Πηγή: 

ΚΥΠΕ

κόστος ζωής βόρεια, πρωτομαγιά, τοπική αυτοδιοίκηση

ο κόστος ζωής και την ανατομία της τ/κ οικονομίας εξηγούν στο ΚΥΠΕ τ/κ επιμελητήριο και συντεχνιακοί 
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/04/2017 15:32 
________________________________________
Αύξηση του κόστους διαβίωσης κατά 17% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα κατεχόμενα, παρά τις προβλέψεις αρχικά για 8% ολόκληρο το τρέχον έτος.
Η αύξηση σε καύσιμα, ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνίες, νερό είναι συχνό αντικείμενο συζήτησης αλλά και δημοσιευμάτων στον τ/κ Τύπο, όπως οι αναταράξεις και οι συνέπειες από την αυξομείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τόρος ανέφερε ότι η οικονομία της “βόρειας” Κύπρου είναι μια τυπική νησιώτικη οικονομία που έχει περισσότερες εισαγωγές και επειδή το Κυπριακό συνεχίζει να υπάρχει, δεν είναι μέρος της ευρωζώνης, οπότε χρησιμοποιούν ως νόμισμα την τουρκική λίρα.
“Πρωταρχικός λόγος της αύξησης του κόστους διαβίωσης είναι οι συνεχείς αυξομειώσεις της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων. Επίσης, λόγω της συνέχισης του κυπριακού προβλήματος, όλες οι λογιστικές υπηρεσίες γίνονται μέσω Τουρκίας και λόγω αυτού το κόστος είναι μεγαλύτερο”. Πρόσθεσε δε ότι για να προστατευθούν κάποια είδη που παράγονται εδώ υπάρχει μια σειρά περιορισμών στις εισαγωγές, παρατηρώντας ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της ζήτησης στην αγορά, η τοπική παραγωγή δεν είναι επαρκής και λόγω της ευρείας ζήτησης οι παραγωγοί αυξάνουν τις τιμές.
Ο κ. Τορός ανέφερε ότι τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων που παίρνει το “κράτος”, αλλά και κάποιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές στα λιμάνια, επειδή υπολογίζονται με βάση το συνάλλαγμα, αλλάζουν ανάλογα με τις διακυμάνσεις της ΤΛ. Το ίδιο, είπε, συμβαίνει με την αγορά αυτοκινήτων και τα στεγαστικά δάνεια, που επίσης επηρεάζουν το κόστος διαβίωσης.
Ο Φικρί Τορός σημείωσε ακόμη ότι το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 98% είναι συνδεδεμένο με την τιμή των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του και η τιμή αυτή, επίσης διασυνδέεται με την συναλλαγματική αξία της ΤΛ.
Οι τομείς που συμβάλλουν περισσότερο στο ακαθάριστο οικονομικό προϊόν της τ/κ οικονομίας, ανέφερε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, είναι η ανώτερη εκπαίδευση, που επίσης βασίζεται στο συνάλλαγμα (δίδακτρα κτλ). Το γεγονός ότι στη “βόρεια” Κύπρο χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα αλλά οι Τ/κ δεν μπορούν να επηρεάσουν την αξία αυτού του νομίσματος, έχει συνέπειες στο κόστος της διαβίωσης, παρατήρησε ο κ. Τορός.
Παρατήρησε δε ότι όταν ετοιμαζόταν ο “κρατικός προϋπολογισμός” για το 2017 υπολογιζόταν ότι το κόστος διαβίωσης θα σημειώσει αύξηση 8% ολόκληρη τη χρονιά. Ωστόσο, είπε, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό αυτό έφτασε το 17%. “Το να περάσουμε εμείς στο ευρώ μπορεί να γίνει βεβαίως μόνο σε περίπτωση μια συνολικής πολιτικής συμφωνίας που θα εγκριθεί από τις δύο κοινότητες σε ένα δημοψήφισμα. Δεν είναι εφικτό πριν από κάτι τέτοιο να περάσουμε στο ευρώ”.
Κληθείς να σχολιάσει τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία, ο κ. Τορός είπε ότι περιλαμβάνουν από τη μια πολιτική που επικεντρώνεται στην οικονομία και παράγει πολιτικές για την εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, από την άλλη δε στοχεύουν στην καλυτέρευση του κλίματος επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τορός τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί από το 2015 μεταξύ Τουρκίας – ψευδοκράτους υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό και τα “κυβερνητικά προγράμματα”. Επιπλέον με την άμεση ή έμμεση οικονομική στήριξη της Τουρκίας, μπορεί να πει κάποιος ότι η Τουρκία έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο. Ωστόσο, ανέφερε, τα πρωτόκολλα αυτά δεν επηρεάζουν το κόστος διαβίωσης των Τ/κ λέγοντας ότι εάν εφαρμόζονταν με ακρίβεια ο “δημόσιος τομέας” στα κατεχόμενα θα ήταν περισσότερο αποδοτικός και πιο αποδοτική θα ήταν η παροχή υπηρεσιών το εμπόριο αγαθών. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να κάνουν ανταγωνιστικότερη την τ/κ οικονομία και να καλυτερεύσουν την ευημερία των πολιτών αλλά δυστυχώς, είπε, τα πρωτόκολλα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
Ο κ. Τορός εξέφρασε τη θέση του τ/κ επιμελητηρίου υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και μιας οικονομίας που θα επικεντρώνεται στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε, είναι από κάθε άποψη απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας, του ανταγωνισμού, τις προσλήψεις, την αποδοτικότητα, το κλίμα επενδύσεων. Οσες αντιδράσεις κι αν υπάρχουν και όσο αργός και αν είναι ο ρυθμός σε σχέση με τον προγραμματισμό, στο “βορρά” ανέφερε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, η οικονομία κατευθύνεται προς τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σημείωσε ωστόσο ότι το βασικότερο πρόβλημα για την ανάπτυξη της τ/κ οικονομίας παραμένει η συνέχιση της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, είπε ο Φικρί Τορός, η οικονομία θα είναι περιορισμένη όσο η “βόρεια” Κύπρος, είναι υπό “απομόνωση” όσο η νομιμότητα ή όχι των ακινήτων περιουσιών συζητείται, όσο οι χρηματοδοτικοί πόροι και οι χρηματοδοτικές απολαβές είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι τομείς της οικονομίες παραμένουν μη ανταγωνιστικοί, η τουριστική αγορά θα προέρχεται κατά 80% από την Τουρκία, στη “βόρεια” Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπορεί να απευθυνθεί στην αγορά της ΕΕ και υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας.
Το επίπεδο ευημερίας έχει ορισθεί στα 12.000 δολάρια ενώ το ΑΕΠ προσεγγίσει τα 3,5 δις δολάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τ/κ επιμελητηρίου ο οποίος πρόσθεσε ότι εάν η “βόρεια” Κύπρος μέσω του ευρωπαϊκού κεκτημένου ενώνονταν με τη διεθνή κοινότητα, όπως είπε, και υπήρχε ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, τότε θα μπορούσε, όπως και στο “νότο”, να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.
Γι` αυτό, κατέληξε ο Φικρί Τορός, οι επιχειρηματίες, μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών στηρίζουν την επίλυση πλέον του Κυπριακού με τρόπο που να είναι αμοιβαία αποδεκτός, μια λύση μόνιμη και λειτουργική.
Ο κυριότερος λόγος της ακρίβειας κατά τον πρόεδρο της συντεχνίας των “δημοσίων υπαλλήλων” (KTAMS), Αχμέτ Καπτάν είναι η έλλειψη δομών, τα “εμπάργκο” και η κατάσταση που υπάρχει από το 1974 μέχρι σήμερα και κατ` επέκταση η μη λύση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η συντεχνία του είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνουν τα οικονομικά μέτρα των πρωτοκόλλων που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία.
Φέρνει ως παράδειγμα την “ηθελημένη πτώχευση” των “τ/κ αερογραμμών” και την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που επήλθε μετά το κλείσιμο της εν λόγω εταιρείας από τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που διεξάγουν τα δρομολόγια.
Ενας απόφοιτος πανεπιστημίου με 6 χρόνια σπουδών, παίρνει 3.000 ΤΛ μισθό (750 ευρώ), είπε, ενώ το ενοίκιο διαμερίσματος στην Λευκωσία είναι περίπου 1.400 ΤΛ (350 ευρώ), δηλαδή – σημείωσε – το 45% του μισθού του θα πρέπει να πάει στο ενοίκιο, οπότε γίνεται αμέσως κατανοητό πως αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Ως αποτέλεσμα της συνέχισης του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Καπτάν, συνεχίζεται η σχέση “μητέρας – θυγατέρας” Τουρκίας – ψευδοκράτους και “η μη πρόσβαση του βορρά, όπως θέλει, στη διεθνή κοινότητα, μας φέρνει στο σημείο να είμαστε εξαρτώμενοι από την Τουρκία”.
Σύμφωνα με τον γνωστό τ/κ συντεχνιακό, στον ιδιωτικό τομέα ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 1.756 ΤΛ (440 ευρώ) ενώ ο αρχικός μισθός στο “δημόσιο” για έναν απόφοιτο πανεπιστημίου είναι 2.800 ΤΛ (700 ευρώ) και για έναν απόφοιτο λυκείου 2.400 ΤΛ (600 ευρώ). Ο Αχμέτ Καπτάν αναφέρθηκε και στις αποκλίσεις που έχει δημιουργήσει ο “τροποποιητικός νόμος για τις μηνιαίες και άλλες απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο” του 2011, τον οποίο οι συντεχνίες ονομάζουν “νόμο μετανάστευσης” γιατί θεωρούν ότι εξαναγκάζει τους νέους να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.
Ο “νόμος” τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011 ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καπτάν επισημαίνοντας ότι δύο απόφοιτοι λυκείου με δύο μέρες διαφορά στην πρόσληψη παίρνουν διαφορετικούς μισθούς. Αυτός που προσλήφθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2010 παίρνει μισθό 3490 ΤΛ (873 ευρώ) ενώ αυτός που προσλήφθηκε 2 Ιανουαρίου 2011 παίρνει μισθό 2416 ΤΛ (604 ευρώ). Σε απόφοιτους πανεπιστημίων οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 4202 ΤΛ (1050 ευρώ) και 3057 ΤΛ (764 ευρώ).
Με την αύξηση των βασικών εξόδων, παρατήρησε, αυτό δεν είναι μόνο οικονομική δυσκολία αλλά οικονομική ανεπάρκεια.
Ο γγ της ίδιας συντεχνίας, Γκιουβέν Μπενγκιχάν δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι και οι διακυμάνσεις της ΤΛ επηρεάζουν την ακρίβεια και το κόστος ζωής, όπως επίσης οι αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, η εισαγωγή βασικών προϊόντων κατανάλωσης, οι λάθος οικονομικές πολιτικές και η μη λήψη μέτρων που να προστατεύουν την αγοραστική δύναμη του κόσμου.
Η “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ, πρόσθεσε, λόγω της αύξησης του συναλλάγματος έχουν επιβάλλει αυξήσεις επιπλέον 10% σε βασικά αγαθά (πχ τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος). Ο κ. Μπενγκιχάν πρόσθεσε ότι με τα πρωτόκολλα η Τουρκία ασκεί πίεση λέγοντας ότι δυστυχώς η Τουρκία θέλει να αλλάξει τις αξίες των Τ/κ και σημειώνοντας ότι υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα μεταξύ των δύο. Κάποιες πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Τουρκία στην επικράτειά της, προσπαθεί να τις επιβάλλει και στην τ/κ κοινότητα, πρόσθεσε. Εάν ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την επενδύσεις στα κατεχόμενα και τον τρέχον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους, συνέχισε, τότε το χρήμα από την Τουρκία “ρέει, αλλά εάν δεν εφαρμοστούν τα χρονοδιαγράμματα η ροή χρήματος καθυστερεί”. Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους 2016-2018 για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι σχετικές “νομοθεσίες” θα πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο γγ της KTAMS επεσήμανε ότι με τον “προσφυγικό νόμο” η διαφορά απολαβών στους μισθωτούς του “δημοσίου” πριν και μετά το 2011 είναι το λιγότερο 33% και αυτό έχει δημιουργήσει εργατική αναταραχή στους χώρους εργασίας. Ασκησε επίσης κριτική στις “κυβερνήσεις” που εφάρμοσαν αυτή την “νομοθεσία” χωρίς να την αμφισβητήσουν και ιδιαίτερη στη νυν συνεργασία ΚΕΕ - ΔΚ που “είναι πολύ μερακλήδες στο να την εφαρμόσουν”.


Κοινή Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOEOS, KTOS, BES, KOOPSEN, DAU-SEN παραχώρησαν δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει του κοινού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς την Παρασκευή, 28 Απριλίου στο Σπίτι της Συνεργασίας.
Στη διάρκεια της διάσκεψης ανάγνωσαν την πιο κάτω κοινή διακήρυξή τους προς τιμήν της Πρωτομαγιάς:
«Κοινή Διακήρυξη ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN ,DAU-SEN 1ης Μάη 2017
Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.
Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό παράδειγμα και φάρος καθοδήγησης των αγώνων της παγκόσμιας εργατικής τάξης.
Αποδίδουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα από κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα στην οργάνωση.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον πλανήτη να συνεχίζει να ταλανίζεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς για τον γεωστρατηγικό έλεγχο και τον έλεγχο των πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού πυροδοτεί πολέμους, προκαλεί στους λαούς πόνο και δυστυχία, εκατομμύρια θυμάτων και προσφύγων.
Στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο διευρύνεται ραγδαία η οικονομική και κοινωνική ανισότητα και έχουν κυριαρχήσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που οδήγούν τους λαούς στη φτώχεια και την ανεργία και ανοίγουν το δρόμο στο ρατσισμό και τις ακροδεξιές δυνάμεις.
Στην πατρίδα μας οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ οι οποίες επιβάλλονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τόσο στο βορρά όσο και στο νότο.
Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες της, αναδεικνύουν ακόμα πιο καθαρά τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Ακόμη αναδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και κατάργησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Μέσα σ’ αυτές τις σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η λύση του κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.
Για τους εργαζομένους της Κύπρου η Πρωτομαγιά αποτελεί μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. 
Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε. 
Οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη αυτής της λύσης. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη, οι οποίες πρέπει να στοχεύουν σε μια λύση αρχών που να υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιονδήποτε ξένων. Η στασιμότητα δεν λειτουργεί υπέρ της λύσης αλλά αντίθετα παγιώνει το στάτους κβο και ευνοεί τη διχοτόμηση.
Καλούμε τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, να επικεντρωθούν συνολικά στα εναπομείναντα θέματα με τρόπο δημιουργικό με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη θετική κατάληξη. 
Καλούμε ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας και ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Να αναπτύξουμε από κοινού ταξικούς αγώνες για να υπερασπιστούμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές. 
Οι οργανώσεις ΠΕΟ, Dev-is, KTAMS ,KTOS, KTOEOS, BES και KOOP-SEN, DAU-SEN οι οποίες είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας διοργανώνουμε και φέτος, κάτω από το σύνθημα «Παλεύοντας για επανένωση και συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα» κοινό Πρωτομαγιάτικο Γιορτασμό την 1η του Μάη και ώρα 7.30 μ.μ. στη Νεκρή Ζώνη απέναντι από το Λήδρα Πάλλας. Θα προηγηθούν προ-συγκεντρώσεις και πορείες προς το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η κοινή εκδήλωση. Στο νότο η προσυγκέντρωση θα γίνει η ώρα 6.00μμ έξω από το υπουργείο οικονομικών και στο βορρά στη πύλη Κερύνειας. Μέσα από τον κοινό γιορτασμό της 1ης του Μάη στέλνουμε από την μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη, δυνατό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να συνεχίσουμε από κοινού τους αγώνες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρωτοπόροι μάρτυρες του Σικάγο».

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση επηρεάζει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων και κατ’ επέκταση τις Εργασιακές Σχέσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στους Δήμους να αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 27 Απριλίου, μονόωρη στάση εργασίας.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ σε κοινή τους διακήρυξη «η κατάσταση οδήγησε πολλούς δήμους σε δεινή οικονομική θέση με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ουσιαστικά η ποιότητα των παρεχόμενων κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών προς τους Δημότες. Μέσα από αυτή την οικονομική κατάσταση επηρεάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι κύριοι λόγοι για την οικονομική κατάσταση των Δήμων είναι η δραστική μείωση της κρατικής χορηγίας και η απώλεια εσόδων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και ζητούν όπως:
Η Κυβέρνηση στηρίξει άμεσα οικονομικά τους Δήμους και τις Κοινότητες για να μπορέσουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και να εκτελέσουν τα προγραμματισμένα έργα ανάπτυξης. Σαν πρώτο μέτρο ζητείται όπως οι αποκοπές που έγιναν στους μισθούς των εργαζομένων λόγω κρίσης να παραμένουν στις Τοπικές Αρχές και να μην αποστέλλονται στο Κράτος.
Καλούν την Κυβέρνηση και την Βουλή σε συνεργασία με την Ένωση δήμων όπως προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, για συνέργειες μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού.
Η Πολιτεία να βοηθήσει άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της παγοποίησης πλήρωσης των κενών θέσεων, με την πλήρωση των αναγκαίων θέσεων και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Καλούν την Ένωση Δήμων και τα Συμβούλια των Δήμων όπως σταματήσουν να απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, εισάγοντας νέες μορφές απασχόλησης με την αγορά υπηρεσιών και την ατομική μίσθωση ανασφάλιστης εργασίας.
Ζητούν την εξόφληση των ποσών που οφείλουν οι Δήμοι στα Ταμεία Συντάξεων, Προνοίας, Υγείας και Ευημερίας.
Τέλος οι εργαζόμενοι διακηρύσσουν ότι είναι αποφασισμένοι ,σε συνεργασία με τις εκλεγμένες αρχές, να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να στηριχθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιστεκόμενοι σε φαινόμενα απραξίας, αναβλητικότητας και αποφάσεων που πλήττουν τους θεσμούς, τις Εργασιακές Σχέσεις και τους εργαζόμενους».

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Δημόσιος τομέας και ΑΣΔΥΚ

 Δικαιώματα εκτάκτων όπως οι μόνιμοι
 Αντωνία Λαμπράκη      22 Απριλίου 2017, 11:43 πμ   
Τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών που θα βελτιώνουν τα δικαιώματα και τους επιμέρους όρους απασχόλησής τους, αναμένουν οι περίπου 5.000 έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι, προσβλέποντας σε εξίσωση με τους μόνιμους υπαλλήλους.

Μεταξύ άλλων, διεκδικείται η βελτίωση της ετήσιας άδειας σε 24 ημέρες (σήμερα επωφελούνται 20 ημερών ανεξαρτήτως των χρόνων υπηρεσίας). Διεκδικείται επίσης το ωφέλημα της άδειας ασθενείας, σήμερα επωφελούνται 42 ημερών ετησίως μετ’ απολαβών, εκ των οποίων οι 14 θα πρέπει να είναι με πιστοποίηση ιατροσυμβουλίου. Αντίθετα, οι μόνιμοι υπάλληλοι επωφελούνται 42 ημέρες άδεια ασθενείας εκ των οποίων οι οκτώ παραχωρούνται χωρίς ιατρική πιστοποίηση.

Το άλλο αίτημα των εκτάκτων αφορά στη δημιουργία ταμείου προνοίας αντί φορολογημένου φιλοδωρήματος. Επίσης, εγείρονται και άλλα ζητήματα που αφορούν θέματα που ρυθμίζονται με κανονιστικές διατάξεις (πειθαρχικός κώδικας κ.λπ.).

Σε δεύτερο πλάνο, στις μελλοντικές διεκδικήσεις των εκτάκτων εργοδοτουμένων είναι η δυνατότητα διεκδίκησης θέσης προαγωγής, που σήμερα στερούνται.

Οι κυβερνητικές θέσεις, κανονικώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα μισά του ερχόμενου μήνα, αυτό τουλάχιστον ήταν το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, της ΠΑΣΥΔΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής Εκτάκτων Υπαλλήλων, κατά τις πρόσφατες μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εκτάκτων Υπαλλήλων, Ανδρέας Κτωρίδης, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αρθούν όλες οι διακρίσεις σε βάρος των εκτάκτων, πολύ δε που τα αιτήματά μας δεν εμπεριέχουν οικονομικό κόστος και ως εκ τούτου, προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών».

Το καθεστώς των εκτάκτων υπαλλήλων και οι όροι εργοδότησής τους αναμένεται ότι θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων θεμάτων, στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου 54ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις αναφορικά με τους επιμέρους όρους των εκτάκτων στο δημόσιο συνακόλουθα θα επηρεάσουν και το έκτακτο προσωπικό που εργοδοτείται σε ημικρατικούς οργανισμούς και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο αριθμός του οποίου υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες.  
ΑΣΔΥΚ: Μισθοί και εκσυγχρονισμός δημοσίου στο μικροσκόπιο
Η 2η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Παραγωγικότητας στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη Γενική Συνέλευση, η οποία φέτος ήταν εκλογική και καταστατική, λόγω αντικατάστασης δύο αποχωρούντων μελών του ΔΣ και τροποποίησης του καταστατικού της Οργάνωσης, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα μέλη. Τους αποχωρήσαντες Χριστόδουλο Αποστολίδη, του Τμήματος Τελωνείων και Χριστόφορο Χατζηττοφή, του Υπουργείου Εξωτερικών, θα αντικαταστήσουν οι Μάριος Αδαμίδης, του Κλάδου Γεωργίας και Χαράλαμπος Σκορδή, της Δικαστικής Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά στις καταστατικές αλλαγές που είχαν προταθεί από το ΔΣ και εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη, αυτές περιορίζουν τη δράση της συντεχνίας στον αμιγώς δημόσιο τομέα, ενώ δίδουν πλέον την ευχέρεια για τη δημιουργία εντός της Συντεχνίας Κλάδου Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου και Κλάδου Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου. Επιπλέον, το καταστατικό επιτρέπει την εγγραφή και Διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου ως μέλη με τη δημιουργία ξεχωριστού Κλάδου Διευθυντών.

Στο βασικό μέρος της Συνέλευσης, τη συζήτηση, η οποία επεκτάθηκε σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα θεμάτων, άνοιξε ο Πρόεδρος με τον απολογισμό του για τη δράση της Συντεχνίας τα δύο τελευταία χρόνια. Ακολούθησαν παρεμβάσεις και ανταλλαγή απόψεων για σειρά ζητημάτων που απασχολούν έντονα τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως είναι η αποκατάσταση των μισθών, ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου, οι αξιολογήσεις, οι μεταθέσεις, τα δικαιώματα των Εργοδοτουμένων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου κ.λπ.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ της ΑΣΔΥΚ να χειριστεί μέσα στον επόμενο χρόνο τα πιο πάνω θέματα καθώς και τα άλλα που ενδέχεται να προκύψουν μέσα στο έτος.
 

Πηγή: 

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Σχέδια προίκας μωρού και επιδότηση εργοδοτών για πρόσληψη 800 νέων 25-29

Λεπτομέρειες για την «Προίκα του Μωρού» έδωσε η Υπουργός Εργασίας
Offsite.com.cy
Οι ενδιαφερόμενοι για το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόλις ολοκληρωθούν οι δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια των ειδών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε πως το Σχέδιο αφορά την προμήθεια βασικού εξοπλισμού σε οικογένειες με νεογέννητο που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή που σύμφωνα με έκθεση Λειτουργού Κοινωνικής Ευημερίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Κληθείσα να αναφέρει τι περιλαμβάνει η «Προίκα», η Υπουργός είπε ότι μεταξύ άλλων προνοείται βρεφικό κρεβάτι, στρώμα, παρκοκρέβατο, καρεκλάκι φαγητού, είδη προσωπικής φροντίδας και άλλα.
Ήταν διαπίστωση του Υπουργείου, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν καλύπτει τις πιο πάνω ανάγκες ενός νεογέννητου και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αξιοποίηση πόρων που διατίθενται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους στην Κύπρο για παροχή βασικών καταναλωτικών αγαθών στις οικογένειες.
Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου αυτού ανέρχεται στα €3.600.000 και θα καλύπτει τις ανάγκες ενός μωρού από τη γέννησή του μέχρι να γίνει 2 ετών. «Μέσα σε αυτό τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε, «εκτός από τα υλικά αγαθά, προνοούνται και μέτρα για ευρύτερη στήριξη των οικογενειών αυτών», συμπλήρωσε η κ. Αιμιλιανίδου.
Τέλος, σε ερώτηση αν το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» αποτελεί μέτρο κατά της υπογεννητικότητας, η Υπουργός είπε ότι το Σχέδιο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό, αλλά αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέτρο μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δημογραφικής Πολιτικής του Κράτους.
Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 25 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, το οποίο ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στόχο του σχεδίου είναι, σύμφωνα με την Υπουργό, η εργοδότηση 800 άνεργων νέων με την επιχορήγηση κατά 70% του συνολικού μισθολογικού κόστους. Προϋπόθεση είναι όπως οι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και υποβληθεί αίτηση από τον εργοδότη. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου αυτού ανέρχεται στα €6.700.000.
Πηγή: 
Κυπε

800 θέσεις για άνεργους νέους - Όλες οι πληροφορίες

12.04.2017 - 11:35
            Κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προβαίνει σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του Σχεδίου κρίνει απαραίτητες για σκοπούς συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή/και σε άλλες, επουσιώδεις, τροποποιήσεις, καθώς και σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις απαιτηθούν ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των Κανονισμών για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας και όπου αυτή κρίνει σκόπιμο και να ενημερώνει ανάλογα το Υπουργικό Συμβούλιο ή/και να επαναφέρει το θέμα σε αυτό.
Το Σχέδιο προνοεί την παροχή ενισχύσεων-χορηγιών σε εργοδότες για την πρόσληψη κατά την περίοδο της πρόσκλησης, νέων ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών (29 ετών και 364 ημερών), εγγεγραμμένων στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. 
Η ενίσχυση με βάση το Σχέδιο αφορά παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον εργοδότη ύψους 70% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτούμενου που θα προσληφθεί με ανώτατο όριο €8.400. 
Η χορηγία θα παραχωρείται για τους πρώτους δέκα μήνες απασχόλησης και με υποχρέωση του εργοδότη για διατήρηση της εργοδότησης του απασχολουμένου για δύο πρόσθετους μήνες χωρίς επιχορήγηση.
Το υπό αναφορά Σχέδιο καταρτίστηκε με βάση σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα €6.7 εκ. και ο στόχος είναι η τοποθέτηση 800 ανέργων. Οι αιτήσεις συμμετοχής από ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που θα καθορίζονται στις προσκλήσεις που ανακοινώνει ο Φορέας Διαχείρισης. Σε περίπτωση που εξαντληθεί το ποσό του προϋπολογισμού, το Σχέδιο θα λήξει με ανακοίνωση στον ημερήσιο Τύπο.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόσληψη και απασχόληση από Δήμους και Κοινότητες, 12 συνολικά επιπρόσθετων εποχικών ωρομίσθιων ναυαγοσωστών, για σκοπούς επαρκούς στελέχωσης των Ναυαγοσωστικών Μονάδων, με στόχο την παροχή ύψιστης ασφάλειας προς τους λουόμενους και προστασίας του τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται ότι το 50% της δαπάνης θα καταβληθεί στους Δήμους και τις Κοινότητες από το κράτος μέσω της Κρατικής Χορηγίας, από πιστώσεις που θα εξεύρει και θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό ο Υπουργός Οικονομικών. 

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΠΑΣΥΔΥ για θέσεις προαγωγής στα νοσοκομεία και Υπ. Εργασίας για λήπτες ΕΕΕ

ΠΑΣΥΔΥ: Ανησυχίες για μη αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής στα νοσοκομεία
Για κωλυσιεργία της Βουλής κάνει λόγω η συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων
Inbusiness.com
Έντονη ανησυχία «για την κωλυσιεργία που παρατηρείται όσον αφορά την έγκριση από τη Βουλή» της συμφωνίας που συνομολογήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ σε σχέση με την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής εκφράζουν τα Δ.Σ. των κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ και υπενθυμίζουν ότι η συμφωνία αποτελεί προϊόν κοινωνικού διαλόγου.
Οι δύο κλαδικές της ΠΑΣΥΔΥ σημειώνουν ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της ελλιπούς και μη ορθολογιστικής στελέχωσης, υποδεικνύοντας ότι «με την αποπαγοποίηση των θέσεων ανέλιξης το πρόβλημα διοικητικών κενών και δυσλειτουργιών που υπάρχει θα διορθωθεί και κατ’ επέκταση και το πρόβλημα ελλιπούς στελέχωσης στα Δημόσια Νοσοκομεία».
Οι δύο κλαδικές αναφέρουν ότι με βάση πληροφόρηση που έχουν, η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν προτίθεται να συναινέσει σε έγκριση για αποπαγοποίηση των θέσεων ανέλιξης και αυτό παρά την αντίθετη εντύπωση που είχε διαφανεί κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Οι δύο κλαδικές της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρουν ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται αποτελεί μεγάλη αδικία σε βάρος των εργαζομένων και κατ’ επέκταση σε βάρος του νευραλγικού τομέα της δημόσιας υγείας, και απευθύνουν έκκληση προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε έγκριση της συμφωνίας, προς εξυπηρέτηση τόσο των μελών μας όσο και του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος, σεβόμενοι πρώτιστα το δικαίωμα των εργαζομένων να συνομολογούν μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις συμφωνίες με τον εργοδότη τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Yπ. Εργασίας: Λήπτες ΕΕΕ κατέχουν υπερπολυτελή οχήματα
Phileleftheros 5/4/2017
Το υπουργείο Εργασίας εντόπισε στην κατοχή ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, υπερπολυτελή οχήματα αλλά και διπλοκάμπινα, τα οποία εμπορεύονται αλλά και χρησιμοποιούν για επαγγελματικές αδήλωτες δραστηριότητες . Αυτό αποκάλυψε στον Active, ο επιστημονικός συνεργάτης της υπουργού Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης όταν κλήθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Εργασίας Αντρέα Φακοντή ότι η υπηρεσία Διαχείρισης επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας, έβαλε στο στόχαστρο φτωχούς πολίτες που λαμβάνουν Δημόσιο Βοήθημα.
Συγκεκριμένα ο κύριος Κουρουφέξης,  παραδέχθηκε την αποστολή επιστολών, κατά τις οποίες καλούνται οι λήπτες ΕΕΕ, εντός 15 ημερών, να δηλώσουν αν έχουν διπλοκάμπινο ή άλλα οχήματα τα χρησιμοποιούν για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας που τους αποφέρει εισοδήματα. Σε διαφορετική περίπτωση το επίδομα θα τερματιστεί.
Ο κύριος Φακοντής χαρακτήρισε σε παρέμβαση του στον Active, άστοχη και άκαιρη την κίνηση της υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων.
Eξηγώντας ο κύριος Κουρουφέξης, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της επιστολής ήταν ξεκάθαρο και έλεγε στον αποδέκτη, ότι διαπιστώθηκε από ελέγχους, η απόκτηση οχήματος πολυτελείας , την ώρα που δε δηλώνεται κανένα εισόδημα . “Καλούνται λοιπόν λήπτες ΕΕΕ συγκεκριμένης κατηγορίας  να δικαιολογήσουν πως εντός 18μηνών που δεν είχαν εισόδημα αποκτούσαν καινούριο όχημα και σε κάποιες περιπτώσεις υπερπολυτελές όχημα μεγάλης αξίας, ταξί, ημιφορτηγό ή φορτηγό. Yπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες συμπλήρωσε και είναι πολιτική του υπουργείου, η οποία θα συνεχίζει να γίνεται η διενέργεια ελέγχων”.
Συγκεκριμένα σε μία περίπτωση  είπε ο κύριος Κουρουφέξης, υπήρξε εγγραφή 15 οχημάτων σε ένα μόνο χρόνο, κάτι που προδίδει εμπόριο, ενώ δηλώνουν  άνεργοι και λαμβάνουν κοινωνικές παροχές.
Δεν έχουν μειωθεί οι κοινωνικές παροχές διαβεβαίωσε ο κύριος Κουρουφέξης και στόχος του υπουργείου είναι να στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι κάποιους που προσποιούνται τους φτωχούς. Οι συστηματική έλεγχοι κατέληξε, απαιτούνται για την εφαρμογή της νομοθεσίας.


ΠΕΟ για συνταξιούχους και απεργία λιμενεργατών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Εργασίας επιλέγει για ακόμα μια αφορά να αγνοεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση και το θυμό των χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων που ούτε και φέτος θα λάβουν πασχαλινό επίδομα και να μη απαντά στην ουσία των θέσεων της ΕΚΥΣΥ – ΠΕΟ.
Όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει τα κριτήρια έχουν τεθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποκλείουν την πλειοψηφία των συνταξιούχων. Η κοινωνική σύνταξη ήταν για το 2016 €336,28 και η βασική σύνταξη €415,15. Ένα ζευγάρι συνταξιούχων που λαμβάνει αυτές τις δυο συντάξεις έχει εισόδημα από συντάξεις €751,43. Το όριο για να πάρει αυτό το ζευγάρι πασχαλινό επίδομα είναι €750. Άρα αποκλείεται. Ένα ζευγάρι που λαμβάνει τη βασική σύνταξη €415,15 και την κατώτατη €352,88 δηλαδή σύνολο συντάξεων €768,03 και πάλι αποκλείεται από το πασχαλινό επίδομα. Αν ένα ζευγάρι συνταξιούχων οι οποίοι παίρνουν τις κατώτατες δυνατές συντάξεις που δίνει το κράτος μας δεν δικαιούται πασχαλινό επίδομα, τότε διερωτόμαστε γιατί κακοφαίνεται στο Υπουργείο όταν λέμε ότι πρόκειται για κοροϊδία.
Χωρίς να υπολογίζονται περίπου 25000 συνταξιούχοι οι οποίοι έπαιρναν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και με τις νέες ρυθμίσεις το έχασαν και τους απαγορεύεται πλέον να υποβάλουν αίτηση, εκείνοι που μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της υπηρεσίας, έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και λόγω αυτής τους της ιδιότητας λαμβάνουν από το κράτος πρόσθετη οικονομική ενίσχυση είναι 34500 ενώ πασχαλινό επίδομα με βάση τις δηλώσει της κυβέρνησης θα λάβουν μόνο 15000.
Με αυτά τα δεδομένα όταν το Υπουργείο ανακοινώνει πασχαλινό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους αυτό δεν είναι κοροϊδία; Είναι επίδομα σε αναξιοπαθούντες και όχι χαμηλοσυνταξιούχους.
Αντί να απαντήσει σ’ αυτά τα ζητήματα το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση αλλού.
Αποδίδει τις αποφάσεις της στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αποδίδει στην οργάνωση μας πολιτικά κίνητρα, μας κατηγορεί για παραπλάνηση και για ισχυρισμούς που είναι στη σφαίρα της φαντασίας μας.
Βέβαια με την ίδια λογική μπορούμε να αντιστρέψουμε το επιχείρημα και να εξηγήσουμε τους λόγους που η οργάνωση στην οποία αναφέρεται το Υπουργείο εμφανίστηκε αίφνης για να υποστηρίξει δήθεν εκ μέρους των συνταξιούχων τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Είναι στις 3/4/2013 επί παρούσας κυβέρνησης που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το κριτήριο των €500. Εκείνο που συζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα ήταν η μείωση του κατά άτομο ποσoύ που παραχωρείτο για πασχαλινό επίδομα από €270 στα €200.
Στόχος της ΕΚΥΣΥ δεν είναι μια αντιπαραγωγική αντιπαράθεση. Παρόλο ότι αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο Εργασίας ενοχλείται από την κριτική μας, η οποία εκφράζει τα αισθήματα των ίδιων των χαμηλοσυνταξιούχων εμείς θεωρούμε υποχρέωση να συνεχίσουμε και την κριτική και την διεκδίκηση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων μιας ομάδας του πληθυσμού η οποία κατά γενική ομολογία δικαιούται την προσοχή και το σεβασμό της κοινωνίας.
Έχουμε όμως δυο απλά ερωτήματα τα οποία καθημερινά μας υποβάλλουν οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και στα οποία αναμένουμε απάντηση.
Θεωρεί το Υπουργείο ορθά και δίκαια αυτά τα κριτήρια που εφαρμόζονται από το 2013; Έχουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι να πάρουν πίσω κάτι από τα ωφελήματα που είχαν προηγούμενα τώρα που όπως η ίδια η κυβέρνηση λέει η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται;
31 Μαρτίου 2017
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΕΟ

Σε απεργιακά μέτρα οι λιμενεργάτες Λεμεσού από χτες
Οι θέσεις εργασίας και οι εργασίες των λιμενεργατών στα λιμάνια της Κύπρου θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους-Το Υπουργείο Μεταφορών τις πούλησε μονομερώς στις διαχειρίστριες εταιρείες
Σε απεργιακά μέτρα υποχρεώνονται οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού από την περασμένη Κυριακή, για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους στο μώλο, τις οποίες εν αγνοία των άμεσα ενδιαφερόμενων φαίνεται πως πούλησε το Υπουργείο Μεταφορών στην εταιρεία DP World Limassol. Ήδη η εταιρεία από τις 2/4/2017, δεν αφήνει λιμενεργάτες να εργαστούν στο μώλο. Την ευθύνη για τη νέα εργατική αναταραχή φέρουν η εταιρεία και το υπουργείο Μεταφορών.
Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες μέλη της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ την Παρασκευή 31 Μαρτίου στην οποία ενημερώθηκαν για τις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Υπουργείου Μεταφορών για επίλυση της διαφοράς, αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά μόνο εάν προκληθούν από την εταιρεία.
Υπενθυμίζουμε πως το θέμα προέκυψε όταν η εταιρεία DP World που ανέλαβε εργασίες στο Λιμάνι Λεμεσού στις 29 Ιανουαρίου 2017, ζητά όπως εκτελεί κατά αποκλειστικότητα τις εργασίες στο μώλο του λιμανιού γιατί όπως ισχυρίζεται αυτό προνοεί η συμφωνία της με το υπουργείο Μεταφορών. Αυτό το γεγονός υποχρεώνει τους λιμενεργάτες να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση της εργασίας που οι ίδιοι διεξάγουν για δεκάδες χρόνια.
Σημειώνουμε ότι η εργασία από το πλοίο στο μώλο και από το μώλο στο πλοίο διεξαγόταν πάντοτε από τους λιμενεργάτες. Πριν από 20 περίπου χρόνια είχε γίνει μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των Συντεχνιών και του Συνδέσμου Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων (ΣΑΛΑ), με βάση την οποία μέρος των εργασιών θα διεξαγόταν και από το προσωπικό του ΣΑΛΑ. Με την απόφαση της κυβέρνησης να εξαγοράσει το ΣΑΛΑ και να αποχωρήσει από το λιμάνι Λεμεσού, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των λιμενεργατών έθεσαν έγκαιρα θέμα επιστροφής όλων των εργασιών στο μώλο, στους λιμενεργάτες. Η εταιρεία DP World διεκδικεί όχι μόνο το μέρος των εργασιών που εκτελούνταν από τους αχθοφόρους, αλλά και αυτών που εκτελούσαν οι λιμενεργάτες. Αυτή η θέση υποχρεώνει τους λιμενεργάτες να διεκδικήσουν δυναμικά τη συνέχιση των εργασιών τους.
«Εμείς ως Συντεχνίες των λιμενεργατών εκτιμούμε πως αυτή η εργασία ανήκει στους λιμενεργάτες με βάση την πρακτική, αλλά και τη Νομοθεσία και θα πρέπει να παραμείνει σ’ αυτούς. Λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση του υπουργείου Μεταφορών ότι η ανάληψη των εργασιών του ΣΑΛΑ από Στρατηγικό Επενδυτή δεν είναι μεταφορά επιχείρησης ή τμήματος επιχείρησης, εξυπακούεται ότι δεν μπορούν όλες οι εργασίες τους συμπεριλαμβανόμενων και των ιδιωτικών συμφωνιών για την εκτέλεση εργασιών να έχουν δοθεί στο Στρατηγικό Επενδυτή και να συνεχίζουν να ισχύουν, εκτός από τη μεταφορά της Συλλογικής Σύμβασης και των εργαζομένων στο ΣΑΛΑ», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου.
«Οι θέσεις εργασίας και οι εργασίες των λιμενεργατών στα λιμάνια της Κύπρου θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους με όλα τα νόμιμα μέτρα», διαβεβαίωσε συνεχίζοντας. «Σεβόμενοι την οικονομία του τόπου οι λιμενεργάτες δεν θα προχωρούν σε μέτρα, παρά μόνο όταν οι διαχειριστές του λιμανιού θα τους αρνούνται να εκτελούν τις εργασίες τους». Σημειώνουμε πως οι λιμενεργάτες πληρώνονται με την ημέρα και μόνο όταν εργάζονται.