Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Αντιδράσεις από γιατρούς και καθηγητές μέσης. Μειωμένο ενδιαφέρον για δράσης προώθησης ισότητας από εργοδότες, αύξηση σε ωφελήματα ξενοδοχοϋπαλλήλων, τέλος της έκτακτης εισφοράς

Δεν πρόκειται να δεχθούν τη συμφωνία Υπ. Υγείας και Ιατρικής Σχολής
Αντιδρούν οι γιατροί στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/327648/antidroun-oi-giatroi-sta-panepistimiaka-nosokomeia#sthash.8lcAouE9.dpuf

Λευκωσία: Δεν πρόκειται να δεχθούν την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε πανεπιστημιακά, οι γιατροί του Δημοσίου. Οι αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, «ήταν μόνο η αρχή και δεν πρόκειται να δεχθούμε την εφαρμογή μιας συμφωνίας η οποία μας θίγει και ως επιστήμονες και ως άτομα σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Η συντεχνία, είπε ο πρόεδρος των γιατρών του Δημοσίου, «θα καλέσει τον υπουργό Υγείας να προσέλθει στον διάλογο για να μελετήσουμε όλες τις πτυχές της σχετικής συμφωνίας, διότι εμείς εντοπίσαμε πολλά σημεία τα οποία θίγουν την αξιοπρέπεια αλλά και την επιστημονικότητα των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και αυτό δεν μπορεί να γίνει από εμάς αποδεκτό».

Θα πρέπει, είπε ο κ. Κούμας, «να γίνει κατανοητό ότι οι γιατροί που εργάζονται στο Δημόσιο δεν είναι γιατροί δεύτερης κατηγορίας. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει αμέσως να σταματήσει και εμείς θα αγωνιστούμε μέχρι να το πετύχουμε». Εάν, πρόσθεσε, «εφαρμοστεί η συμφωνία που έκανε το Υπουργείο Υγείας ως έχει, τότε σίγουρα στα δημόσια νοσοκομείο θα προστεθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, θα έχουμε συνεχείς προστριβές και εντάσεις και ήδη τα μηνύματα που παίρνουμε από τους συναδέλφους στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι παρά πολύ έντονα».

Τις επόμενες ημέρες, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «θα επιδιώξουμε να έχουμε άλλη μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τον Σεπτέμβριο, αναλόγως των εξελίξεων, θα λάβουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας. Το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε θα αντιδράσουμε και η αντίδραση μας θα είναι χωρίς αμφιβολία πάρα πολύ έντονη».

Γράφει: Μαριλένα Παναγή

Δυναμικά μέτρα αποφάσισαν οι καθηγητές στα σχολεία
19 Αυγούστου 2016 18:16
Nomisma.com.cy
Τη λήψη δυναμικών μέτρων, περιλαμβανομένων και απεργιακών αποφάσισε η ΟΕΛΜΕΚ κατά την έκτακτη συνεδρία που πραγματοποίηθηκε σήμερα, Παρασκευή. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η στελέχωση των σχολείων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, και των προβλημάτων που διαπιστώνονται εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη απογοήτευση και διαφωνία διότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αποφασίσει να δώσει στη Μέση Εκπαίδευση μόνο το 11,5% των νέων θέσεων (23 θέσεις από 200) που θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Αυγούστου 2016, γεγονός που υπομονεύει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Όπως τονίζουν «το Υπουργείο Παιδείας, αντί να στηρίξει τις αλλαγές που το ίδιο και η Κυβέρνηση προωθούν, επιλέγει να αποδυναμώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με αποφάσεις που θυματοποιούν χιλιάδες μαθητές, με την κατάργηση του προγράμματος του Αλφαβητισμού και με την αλλαγή του τρόπου εργαστηριοποίησης των μαθημάτων της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας».
Με τις αποφάσεις αυτές καθώς και με άλλες πολιτικές που έχουν αποφασιστεί οδηγούνται στην ανεργία μέχρι στιγμής πέραν των 90 καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων που είχαν εργαστεί ως συμβασιούχοι τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει τα πιο πάνω για καθαρά οικονομικούς λόγους αλλά και υπό την πίεση και τον εκβιασμό συγκεκριμένων κύκλων. Ευθύνη για την υποστελέχωση της Μέσης Εκπαίδευσης φέρουν αυτοί που δημιούργησαν ένα κλίμα περικοπών στην Εκπαίδευση, και ιδιαίτερα στη Μέση.
Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε τη λήψη δυναμικών μέτρων, περιλαμβανομένων και των απεργιακών, τα οποία θα εφαρμόζονται κλιμακωτά. Η κλιμακωτή ανάπτυξη των μέτρων θα αποφασίζεται από το ΚΔΣ, ενώ θα συγκληθεί εκτάκτως η ΠΣΓΑ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Ευελπιστούμε ότι αυτοί που οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο θα βοηθήσουν στο τέλος και θα λάβουν τις ορθές αποφάσεις, ώστε να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία μας από την 1η Σεπτεμβρίου 2016» καταλήγουν.
Υπ. Εργασίας: Αξιολόγηση δράσεων προώθησης ισότητας
Εδιαφέρον οκτώ επιχειρήσεων για εφαρμογή καλών πρακτικών
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/327631/ediaferon-okto-epicheiriseon-gia-efarmogi-kalon-praktikon#sthash.T2hwJD8k.dpuf

Λευκωσία: Χαμηλό είναι το ενδιαφέρον, όλοι και όλοι οκτώ Κύπριοι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να πιστοποιηθούν από τον Φορέα Πιστοποίησης για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στην εργασία. Οι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και συγκεκριμένα, στο λιανικό εμπόριο, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας.

Οι επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, του Υπουργείου Εργασίας, και υπέβαλαν τις προτάσεις τους για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν, φιλοδοξώντας να εξασφαλίσουν την σχετική πιστοποίηση. Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η ανταπόκριση των επιχειρηματιών είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι ο θεσμός της καλής πρακτικής είναι καινούργιος στον τόπο μας, εφαρμόστηκε πέρσι για πρώτη φορά, και επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές συνθήκες.

Αυτή την περίοδο οι λειτουργοί του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων αξιολογούν τις αιτήσεις και τα επιχειρηματικά σημειώματα προς τεκμηρίωση της υιοθέτησης καλών πρακτικών στην εργασία και αναμένεται ότι το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και θα αποδοθούν οι πιστοποιήσεις.

Την ευθύνη εφαρμογής του κυπριακού μοντέλου πιστοποίησης επιχειρήσεων για την εφαρμογή καλών πρακτικών για την ισότητα των φύλων, έχει ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών, που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το μοντέλο, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για δύο είδη πιστοποίησης: την πιστοποίηση συγκεκριμένης καλής πρακτικής και να λάβουν την πιστοποίηση «Καλή Πρακτική» και την πιστοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της επιχείρησης ή του οργανισμού και να λάβουν την πιστοποίηση «Εργοδότης Ισότητας».

Στον περσινό διαγωνισμό συνολικά 15 επιχειρήσεις και οργανισμοί εξασφάλισαν την πιστοποίηση καλής πρακτικής, για δράσεις που εφαρμόζουν και προάγουν τις συνθήκες ισότητας των φύλων. Μεταξύ άλλων καλών πρακτικών που εισήγαγαν οι διακριθείσες επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται διευκολύνσεις όπως: παροχή πληρωμένης γονικής άδειας, διάρκειας δύο εβδομάδων στους άνδρες εργαζόμενους με πλήρεις απολαβές και διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων στις γυναίκες υπαλλήλους με καταβολή του 50% του μισθού τους, μετά το τέλος της άδειας μητρότητας, συμπλήρωση του επιδόματος μητρότητας στο ύψος του μισθού, άδεια πατρότητας με πλήρεις απολαβές για δύο ημέρες μετά τη γέννηση παιδιού, αυξημένες διευκολύνσεις εργασίας σε εγκυμονούσες και μετά την επιστροφή της μητέρας, πρόγραμμα εκπαίδευσης για επανένταξη εργαζομένων μετά από μακροχρόνια απουσία από την εργασία και άλλες.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

Η νομοθεσία και η έλλειψη προσωπικού έφεραν βελτίωση
Ταμείο προνοίας και αυξήσεις σε ξενοδοχοϋπάλληλους

Λευκωσία: Ενθαρρυντικές κινήσεις από πλευράς μερίδας ξενοδόχων διαπιστώνει το συνδικαλιστικό κίνημα αναφορικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παραχώρηση ταμείου προνοίας, μισθολογικών αυξήσεων, τήρηση της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, είναι μικρά βήματα που το συνδικαλιστικό κίνημα αξιολογεί στα «κέρδη» της φετινής τουριστικής περιόδου, που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε αφίξεις.

Ειδικότερα, περίπου 1.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι απολαμβάνουν πλέον το ωφέλημα του ταμείου προνοίας και το συνδικαλιστικό κίνημα αναμένει ότι ο αριθμός των νεοεγγραφέντων μελών θα αυξηθεί μέχρι και τους 1.200 εργαζόμενους ώς το τέλος της περιόδου. Η παραχώρηση του ταμείου προνοίας κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας από το συνδικαλιστικό κίνημα λαμβάνοντας υπόψη ότι καταγράφεται μετά από μεγάλο χρονικό κενό που πάει πίσω ώς και μία δεκαετία.

Επιπλέον, κατά το συνδικαλιστικό κίνημα, η ένταξη στο ταμείο προνοίας δηλώνει την εμπιστοσύνη στον θεσμό, που πλέον κατοχυρώνεται όχι μόνο από τη συλλογική σύμβαση, αλλά και τη νομοθεσία. Με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων για διεκδίκηση του ταμείου προνοίας, οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ ετοίμασαν έντυπο στο οποίο δηλωνόταν η βούληση των εργαζομένων για ένταξη στο ταμείο και τα συντεχνιακά στελέχη έρχονταν σε διαβούλευση με την εργοδοσία.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία οκτώ με δέκα χρόνια, συνεπεία της ευρείας διάδοσης των ατομικών συμβολαίων εργασίας, η πλειονότητα των ξενοδόχων αποστερούσε από το προσωπικό αυτό το ωφέλημα. Η εργατική νομοθεσία προβλέπει ότι ένας μόνιμος υπάλληλος μπορεί να διεκδικήσει ταμείο προνοίας μετά τη συμπλήρωση εξάμηνης εργασίας και ο εποχιακός μετά από 18μηνη (δηλαδή τρία καλοκαίρια).

Μικρές βελτιώσεις καταγράφονται επίσης στην παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων, κυρίως σε προσωπικό με ατομικό συμβόλαιο. Η μεγάλη έλλειψη καταρτισμένου αλλά και ανειδίκευτου προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα εργαζομένων να εργάζεται σε εξαήμερη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες τους και τις παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, οδήγησαν ξενοδοχειακές εταιρείες στη βελτίωση των μισθών. Πρόκειται για εταιρείες μεγάλων συγκροτημάτων, κυρίως στη Λεμεσό και σε δεύτερο πλάνο στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου.

«Αναντίλεκτα η θέσπιση της νομοθεσίας που κατοχυρώνει τους βασικούς όρους εργοδότησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων λειτούργησε υποβοηθητικά», εκτιμούν οι γ.γ. της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ, Μιλτιάδης Μιλτιάδους και Λευτέρης Γεωργιάδης, αντίστοιχα, οι οποίοι βλέπουν «απτά αποτελέσματα βελτίωσης» προσθέτοντας συνάμα ότι «παραμένει μακρύς ο δρόμος μέχρι την πλήρη εμπέδωση της εργατικής νομοθεσίας και της συλλογικής σύμβασης και της άρσης του αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά».

Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των μικρών βημάτων βελτίωσης στη βιομηχανία ήταν η ουσιαστική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων των επιθεωρητών του, που έχουν εντατικοποιήσει τις επιθεωρήσεις κατά το καλοκαίρι. Οι δύο συντεχνιακοί δηλώνουν ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, προς τους ξενοδόχους και την ανταπόκριση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων στις καταγγελίες τους κατά ξενοδόχων για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016 12:11 μμ - Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016 12:11 μμ
Συνεισφορά €304,5 εκατ. από υπαλλήλους για διάσωση του Κράτους
Μποναμάς €80 εκατ. στους εργαζόμενους

Λευκωσία: Στις τσέπες των εργαζομένων θα επιστρέψουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017, πέραν των €80 εκατ., εξαιτίας της κατάργησης της έκτακτης κλιμακωτής  εισφοράς που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από το 2011 μέχρι σήμερα και η οποία κυμαίνεται από 1,5% μέχρι 3,5%. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το 2012 μέχρι το 2016, εισέρευσε στα κρατικά ταμεία ποσό €304,5εκατ., μόνο από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς   στους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το ποσό αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη η συνεισφορά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για την οποία δεν υπάρχουν επικαιροποιήμενα στοιχεία. Συγκεκριμένα, το 2012 το Κράτος εισέπραξε ποσό €37,2 εκατ., το 2013 έλαβε ποσό €39 εκατ., το 2014 το ποσό αυξήθηκε στα €72εκατ., το 2015 τα έσοδα  ανήλθαν στα €76,2 εκατ. και φέτος το ποσό ήταν €80,1 εκατ. Ο νόμος για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς ψηφίστηκε το 2011. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, για απολαβές μέχρι €1.500 τον μήνα δεν κατέβαλλαν την εισφορά. Για απολαβές από €1.501 μέχρι €2.500 η εισφορά ήταν 1,5% επί των απολαβών τους, για μηνιαίο μισθό €2.501 μέχρι €3.500 η εισφορά ήταν 2,5%, για απολαβές από €3.501 μέχρι €4.500 η έκτακτη εισφορά αυξανόταν στο 3% και για μισθό άνω των €4.500 οι εργαζόμενοι κατέβαλλαν 3,5% επί των απολαβών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως για τους ωρομίσθιους εργάτες με απολαβές άνω των €1.500 η εισφορά κυμαινόταν στο 1,5%. Το 2012 η νομοθεσία τροποποιήθηκε και για απολαβές μέχρι €2.500 δεν καταβαλλόταν η έκτακτη εισφορά. Η νέα ρύθμιση είχε ισχύ μέχρι το τέλος του 2013. Για απολαβές από €2.500–€3.500 η εισφορά ήταν 2,5% και για αυτούς που βρίσκονταν στην υψηλότερη βαθμίδα η εισφορά ήταν 3%. Για μισθούς από €3.501 μέχρι €4.500 η εισφορά ήταν 3% και για αυτούς που ήταν υψηλά στη μισθολογική βαθμίδα η εισφορά ήταν 3,5%. Για απολαβές πέραν των €4.500, η εισφορά ήταν 3,5% και για τους υψηλά στη βαθμίδα 4%. Το 2014 μέχρι φέτος, τέλους του χρόνου, η εισφορά κυμαίνεται από 2,5% μέχρι 3,5% ενώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην υψηλότερη θέση της μισθολογικής βαθμίδας είναι 3% μέχρι 4%. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι την περίοδο 2012–2013 για απολαβές μέχρι ποσού €2.500 δεν κατέβαλλαν έκτακτη εισφορά. Για μηναίο μισθό από €2.501 μέχρι €3.500 η εισφορά ήταν 2,5%, για απολαβές από €3.501 μέχρι €4.500 η εισφορά ήταν 3% και για μισθό άνω των €4.500 το ποσοστό της εισφοράς ήταν 3,5%. Από το 2014 μέχρι φέτος τέλος του χρόνου, η έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό τομέα για απολαβές άνω των €1.501 μέχρι €2.500 είναι 2,5%, για μισθό από €2.501 μέχρι €3.500 η εισφορά αυξάνεται στο 3% και για απολαβές άνω των €3.501 η εισφορά είναι 3,5%. Οι εισφορές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλεται εξ ημισείας από τον εργοδότη και τον μισθωτό.  Γράφει: Ελευθερία Παϊζάνου - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/327588/mponamas-80-ekat-stous-ergazomenous#sthash.nPcaurOj.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου