Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

15αυγουστος, λιανικό εμπόριο και ωράριο, ανεργία νέων και συνεργατισμός

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΑΡΓΙΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Εδώ και μερικές μέρες με αφορμή την αργία της 15ης του Αυγούστου οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο γίνονται για ακόμα μια φορά μάρτυρες αλλά ταυτόχρονα και θύματα των απαράδεκτων καταστάσεων που έχουν προκληθεί στο λιανικό εμπόριο στα ωράρια εργασίας και στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αφετηρία για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση αποτελεί η ετσιθελική επίμονη της κυβέρνησης για εργασία στα καταστήματα 7 μέρες την εβδομάδα και η ανακήρυξη όλης της Κύπρου σε τουριστική περιοχή, πολιτική που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2013.
Πριν από μερικούς μήνες είχαμε την ίδια συζήτηση για την αργία στις 2 Ιανουαρίου. Τώρα έχουμε την ίδια συζήτηση για την αργία της 15ης Αυγούστου.
Πέραν από νομικισμούς και από μισόλογα η ΠΕΟ απαιτεί εφαρμογή του Νόμου και διασφάλιση από τι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας ότι η αργία της 15ης Αυγούστου θα τηρηθεί, για όσους δε εργάζονται στα ειδικά καταστήματα να αποζημιωθούν με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
Τέλος για ακόμα μια φορά σημειώνουμε ότι η δια νόμου ύπαρξη ρυθμισμένου πλαισίου ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, η ύπαρξη ρυθμισμένων ημερών υποχρεωτικών αργιών στις οποίες τα καταστήματα παραμένουν κλειστά είναι ένας μηχανισμός που βοηθά στην διασφάλιση ενός μίνιμουμ πλαισίου όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα βοηθά στον όσο δυνατό πιο αποτελεσματικό έλεγχο των ωραρίων εργασίας των εργαζομένων.
Δυστυχώς η κυβέρνηση ανέτρεψε αυτή την φιλοσοφία και με τις ενέργειες της υποβοηθεί εκείνους τους λίγους που βολεύονται με την αναρχία που σήμερα επικρατεί.
Η ΠΕΟ απαιτεί η κυβέρνηση επιτέλους να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας του υπάρχοντος νόμου προστατεύοντας αποτελεσματικά τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα θεωρούμαι ότι άμεσα οφείλει να βάλει τέλος στην παρατηρούμενη αναρχία, την αυθαιρεσία, την απορρύθμιση και την διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταθέτοντας ισορροπημένες προτάσεις για ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν το λιανικό εμπόριο οι οποίες να έχουν στο επίκεντρο τους τα συμφέροντα των πολλών περιλαμβανομένων των εργαζομένων και όχι των λίγων μεγάλων του λιανικού εμπορίου.
10 Αυγούστου 2016
Ανοιχτές οι υπεραγορές κατά την αργία του Δεκαπενταύγουστου
Όποιοι παραβιάσουν τη νομοθεσία υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου, επιμένει το Υπουργείο
Posted on Aug 09, 2016 03:28:26 PM
Newzup.com

Ανοιχτές αναμένεται να είναι κατά την αργία του Δεκαπενταύγουστου υπεραγορές, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ξένους αλλά και τους ντόπιους τουρίστες, καθώς σύμφωνα με το Σύνδεσμο Υπεραγορών, τα μέλη του θα δουλέψουν κατά βούληση.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, πηγές από το Υπουργείο Εργασίας τόνισαν στο ΚΥΠΕ την επίσημη θέση του Υπουργείου ότι η 15η Αυγούστου είναι αργία και για τους εργαζόμενους και για τα καταστήματα και όλοι πρέπει να είναι κλειστοί, σημειώνοντας ότι «όποιοι παραβιάσουν τη νομοθεσία υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου».
Το περασμένο Σάββατο το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, με ανακοίνωσή του, είχε δηλώσει ότι τα Γενικά Καταστήματα οφείλουν όπως τηρήσουν πλήρως την αργία της 15ης Αυγούστου και παραμείνουν κλειστά.
Σε ό,τι αφορά τα Ειδικά Καταστήματα, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εργαστούν κατά τη συγκεκριμένη αργία, θα πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.
Στις θέσεις αυτές επιμένει και η ΠΟΒΕΚ, καταλογίζοντας ταυτόχρονα προσωπική ευθύνη στην Υπουργό Εργασίας για την «αναρχία» στο λιανικό εμπόριο.
Ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «οι υπεραγορές θα δουλέψουν κατά βούληση» και ότι «εναπόκειται στο κάθε ιδιοκτήτη υπεραγοράς να αποφασίσει αν θα ανοίξει», ειδικά, όπως είπε, «φέτος που έχει αποφανθεί το Επαρχιακό Δικαστήριο και το Ανώτατο ότι δεν υπάρχει νομοθεσία».
Συμπλήρωσε ότι «και η ίδια Υπουργός το έχει αναφέρει κατ' επανάληψη» και ότι η αργία του Δεκαπενταύγουστου «είναι μια μέρα κατά την οποία πάντα εργάζονταν τα καταστήματα».
«Σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε, ιδιαίτερα στις παράλιες πόλεις οι οποίες θα συγκεντρώσουν πάρα πολύ κόσμο λόγω των γιορτών, τουρίστες, ντόπιους και ξένους, θα παραμείνουν ανοιχτές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτών των καταναλωτών γιατί θα είναι πάρα πολλοί. Θεωρούμε ότι σε αυτές τις περιοχές οι πλείστοι θα αποφασίσουν να ανοίξουν» εκτίμησε ο κ. Χατζηαδάμου.
Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση όλων όσοι θα εργαστούν κατά την αργία, είπε πως «ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να αποζημιώνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αυτή είναι η πάγια τακτική μας».
Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, υπάρχουν επίσημες αργίες του κράτους, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η 15η Αυγούστου και θα πρέπει όλα τα Γενικά Καταστήματα, υπεραγορές, αλυσίδες υπεραγορών και mall, να είναι κλειστά.
Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρέπεμψε στη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015 βάσει της οποίας οι αργίες πληρώνονται 1:2 και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εργαστούν πάνω από δύο Κυριακές το μήνα, υπενθυμίζοντας και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.
Παράλληλα ο κ. Κουρσάρης σημείωσε ότι «θα έπρεπε το κράτος, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να έρθει σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες και με βάση τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας» για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων.
«Καταδικάζω τη στάση της Υπουργού, η οποία συνεχίζει να επιμένει σε θέσεις που δημιουργούν και συνεχίζουν την αναρχία στο λιανικό εμπόριο» είπε, καταλογίζοντας «προσωπική ευθύνη» στην Υπουργό Εργασίας.
Όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε στα τέλη του Ιουνίου τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό «η οποία είχε υποσχεθεί ότι αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθεί η χρυσή τομή. Αυτή η δέσμευση η τηλεφωνική και η διαβεβαίωση της Υπουργού δεν έχει υλοποιηθεί».
Τόνισε, τέλος, ότι «είναι κόκκινη για εμάς η Κυριακή, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς να μην υπάρχουν αργίες και νομοθετημένα ωράρια. Αυτές τις τρεις βασικές αρχές αν δεν τις αποδεχτεί η εκτελεστική εξουσία το πρόβλημα θα συνεχιστεί και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες».
Υπ. Εργασίας: Κλειστά τα γενικά καταστήματα τον Δεκαπενταύγουστο
Αυτό προνοεί η νομοθεσία, τονίζει σε ανακοίνωση του
Posted on Aug 12, 2016 11:03:56 AM

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, τα γενικά καταστήματα οφείλουν να τηρήσουν πλήρως την αργία της 15ης Αυγούστου και να παραμείνουν κλειστά, και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι των ειδικών καταστημάτων, οι οποίοι θα εργαστούν στις 15 Αυγούστου, πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.
Διευκρινίζει ότι όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί μη ύπαρξης νομοθεσίας για το συγκεκριμένο θέμα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και προειδοποιεί ότι οι όποιες παραβάσεις της νομοθεσίας κατά τον Δεκαπενταύγουστο θα καταγγελθούν, όπως ακριβώς ορίζεται στη νομοθεσία.
Το Υπουργείο Εργασίας στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως είναι καλά γνωστό ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε κατά πλειοψηφία εντός του 2015 να τροποποιήσει το Νόμο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων, ώστε να καταργήσει τη δυνατότητα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διατάγματα για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τα ωράρια των καταστημάτων.
Προσθέτει πως, παρά τις περί του αντιθέτου θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που κατ’ επανάληψη αναλύθηκαν, τεκμηριώθηκαν και επεξηγήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η Βουλή με την κατά πλειοψηφία απόφαση της κατάργησε τις εν λόγω διατάξεις και τις αντικατέστησε με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες στη συνέχεια κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικές και μη εφαρμόσιμες.
Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει επίσης ότι από αυτά τα καλά γνωστά γεγονότα, προκύπτει το πρωτοφανές: Όσοι, αγνοώντας τεκμηριωμένες θέσεις, σώφρονες εισηγήσεις και προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των απόλυτων επιδιώξεων τους, απορρύθμισαν τον συγκεκριμένο κλάδο, καταργώντας την εξουσία που ανέκαθεν ασκούσε ο εκάστοτε Υπουργός για ρύθμιση των ωραρίων απασχόλησης στα γενικά καταστήματα, έχουν μεταβληθεί σε κατηγόρους και επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την κατάσταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.
Πυρά Ζέτας σε όσους της αφαίρεσαν το δικαίωμα των διαταγμάτων
Θα καταγγελθούν όσοι ανοίξουν Δεκαπενταύγουστο
Λευκωσία: Τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες που επικροτούν τα φιλελεύθερα ωράρια να αμφισβητήσουν ακόμα μία πρόνοια του νόμου του 2006 περί της ρύθμισης της λειτουργίας καταστημάτων δίνει το Υπουργείο Εργασίας με την απόφασή του να προβεί σε καταγγελίες καταστηματαρχών εφόσον δεν τηρήσουν την αργία της 15ης Αυγούστου και παραμείνουν κλειστά.

Σημειώνεται ότι ήδη παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή μετά την καταγγελία επιχείρησης που δεν τήρησε το ωράριο λειτουργίας την πρώτη Κυριακή του 2016, στις 3 Ιανουαρίου, και την απόφαση Επαρχιακού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό το άρθρο 20(α) του νόμου 155(Ι)/2006, που ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή περίοδο.

Χθες, το Υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, τα γενικά καταστήματα οφείλουν να τηρήσουν πλήρως την αργία της 15ης Αυγούστου και να παραμείνουν κλειστά, και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι των ειδικών καταστημάτων, οι οποίοι θα εργαστούν στις 15 Αυγούστου, πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί ότι οι όποιες παραβάσεις της νομοθεσίας κατά τον Δεκαπενταύγουστο θα καταγγελθούν, όπως ακριβώς ορίζεται στη νομοθεσία.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρεται στην απόφαση της Βουλής να καταργήσει τη δυνατότητα της υπουργού Εργασίας να εκδίδει διατάγματα για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τα ωράρια των καταστημάτων.

«Όσοι, αγνοώντας τεκμηριωμένες θέσεις, σώφρονες εισηγήσεις και προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των απόλυτων επιδιώξεών τους, απορρύθμισαν τον συγκεκριμένο κλάδο, καταργώντας την εξουσία που ανέκαθεν ασκούσε ο εκάστοτε υπουργός για ρύθμιση των ωραρίων απασχόλησης στα γενικά καταστήματα, έχουν μεταβληθεί σε κατηγόρους και επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας, για την κατάσταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γράφει: Άγγελος Νικολάου
Άνεργοι χωρίς κατάρτιση 1 στους 5 νέους
Stockwatch.com.cy

Ποσοστό 22,2% των νέων στην Κύπρο δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Πρώτη είναι η Ιταλία (31,1%), δεύτερη η Ελλάδα (26,1%), στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%). 

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά νέων, ηλικίας 20-24 ετών, χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση, καταγράφονται στην Ολλανδία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (8,8%) και στη Δανία, Σουηδία και Γερμανία (9,3%). 

Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση βρίσκονται περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20-24 ετών (17,3%) στην ΕΕ. 

Οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 90 εκατομμύρια).

Καλοκαιρινή μπόρα στον συνεργατισμό

Stockwatch.com.cy

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/08/2016 12:00

image
Αντιδράσεις στις συντεχνίες προκαλεί το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που αναμένεται να εξαγγελθεί στο προσωπικό της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σε επιστολή που έστειλαν αυτή τη βδομάδα στη διεύθυνση της ΣΚΤ, οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ αναφέρουν ότι «έχουμε πληροφορηθεί επίσημα για την εξαγγελία σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης το οποίο θα κυκλοφορήσει προς το προσωπικό στις 16 Αυγούστου 2016, το οποίο όπως γνωρίζεται δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των συντεχνιών με την τράπεζα». 

Ανώτερο στέλεχος της ΣΚΤ δήλωσε στη StockWatch ότι οι όροι του σχεδίου θα είναι οι ίδιοι που ίσχυαν στο προηγούμενο σχέδιο αφυπηρέτησης της ΣΚΤ κάνοντας λόγο για υποχρέωση λόγω και της κρατικής στήριξης την οποία έλαβε ο συνεργατισμός, να μην βελτιώσει το σχέδιο. 

Στόχος, όπως είπε της ΣΚΤ, είναι η αποχώρηση περίπου 100 ατόμων από τους 2750 εργαζομένους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μικρής κλίμακας σχέδιο. 

Το προηγούμενο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης που εφαρμόστηκε στον συνεργατισμό ήταν μεγαλύτερης κλίμακας καθώς με αυτό αποχώρησαν περίπου 270 άτομα. 

«Ζητάμε όπως μας αποσταλεί γραπτώς το συγκεκριμένο σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης με όλες τις παραμέτρους και παραμείνει και στην πράξη ως εθελοντικό σχέδιο και ο λόγος που το τονίζουμε είναι διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι δόθηκαν εντολές σε διευθύνσεις των ΣΠΙ να ετοιμαστεί κατάλογος ονομάτων με άτομα τα οποία θα τους ασκηθεί πίεση για να αποχωρήσουν», σημειώνουν οι συντεχνίες στην επιστολή τους.

«Εάν ευσταθεί κάτι τέτοιο το καταδικάζουμε κατηγορηματικά και παράλληλα θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία των μελών μας», καταλήγουν. 

Σύμφωνα με τις συντεχνίες ο λόγος που δεν προέκυψε συμφωνία οφείλεται στην άρνηση της ΣΚΤ να ικανοποιήσει μια σειρά βασικών θεμάτων και προϋποθέσεων που έθεσαν. 

Οι συντεχνίες ζήτησαν να τους δοθεί ο αριθμός όλων των θέσεων εργασίας που έγιναν προσλήψεις τόσο με συμβόλαια όσο και μόνιμες από το 2014 και τη μισθοδοσία αυτών και πόσα συμβόλαια λήγουν τέλος του χρόνου και εάν έγινε αξιολόγηση για την αναγκαιότητα συνέχισης τους. 

Σημειώνουν ότι για να γίνει αποδεκτό το οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να γίνει άμεσος τερματισμός οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πρόσληψης και οι ανάγκες να καλύπτονται εσωτερικά, ενώ δεν πρέπει να εξαναγκαστεί κανένας να αποχωρήσει χωρίς τη θέληση του. 

Αναφέρουν ότι το σχέδιο για να έχει επιτυχία πρέπει να μην είναι επανάληψη του προηγούμενου και να περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ταμείο υγείας, ασφάλεια ζωής, ταμείο ευημερίας καθώς και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αποζημίωσης ώστε να αυξηθεί το συνολικό ποσό λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ηλικιακή σύνθεση όσο και το χαμηλό μισθολόγιο των υπαλλήλων των ΣΠΙ για να είναι ελκυστικό. 

Το στέλεχος της ΣΚΤ αναφέρει ότι το σχέδιο θα κατατεθεί μετά τις 15 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια μέχρι τα μέσα ή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οπόταν και θα υπάρχει χρόνος να τύχει εξέτασης και να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. 

Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία έχουν προσληφθεί περίπου 50 άτομα στον συνεργατισμό. 

Εξάλλου σε διαφορετική ανακοίνωση των συντεχνιών σημειώνεται ότι η ΣΚΤ θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στην υπογραφή ενιαίας συλλογικής σύμβασης που θα περιλαμβάνει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, ενιαίο χειμερινό ωράριο χωρίς εργασία το απόγευμα και Σάββατο, τη λειτουργία ταμείου προνοίας και ταμείου υγείας, συμφωνία για ενιαίο μισθολόγιο και νέο πειθαρχικό κώδικα. 

Ζητούν παράλληλα, να εφαρμοστεί ενιαία μεταχείριση στα επιδόματα και απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, καθώς και ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με ειδικά προσωπικά ζητήματα, την υποστελέχωση και τη μεταφορά προσωπικού σε θέσεις στην ΣΚΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου