Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΠΕΟ για κατώτατο μισθό και νομική ρύθμιση δικαιωμάτων στην τουριστική βιομηχανία

Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση μισθών στην ΕΕ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων επανάφερε για άλλη μια φορά την απαράδεκτη θέση της ότι για μείωση του κατώτατου μισθού, παρόλον ότι οι εργαζόμενοι την τελευταία τριετία οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς και τα ωφελήματά τους να μειώνονται δραστικά πληρώνοντας αυτοί ουσιαστικά το κόστος της κρίσης.
Η πιο πάνω εισήγηση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των συντεχνιών. Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ.Δ. της ΟΕΒ ανέφερε πως η Ομοσπονδία συνεχίζει τη συνήθη πρακτική της προσπαθώντας να φορτώσει όλα τα προβλήματα της οικονομίας στους εργαζομένους. Οι εργοδότες, σύμφωνα με τη Σ. Χαραλάμπους, χρησιμοποιούν την κρίση προκειμένου να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και να καταργήσουν σημαντικές κατακτήσεις, όπως είναι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος ισχύει για εννέα επαγγέλματα.
Σημειώνουμε ότι λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος είχε τη μεγαλύτερη μείωση μισθών απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Παρά τον ισχυρισμό των εργοδοτών ότι η μείωση των μισθών θα βοηθούσε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εντούτοις
οι μισθοί κατρακύλησαν σε έσχατα σημεία, όμως η ανταγωνιστικότητα ακόμη δεν έχει φανεί.
Δηλαδή, οι μειώσεις των μισθών δεν οδήγησαν σ’ αυτό που κάποιοι διατυμπάνιζαν, αλλά αυτό που επιτεύχθηκε τελικά ήταν η αύξηση των κερδών για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, η υψηλή ανεργία που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας ευνοεί την ασυδοσία των εργοδοτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν την ανεργία ως μοχλό πίεσης στους εργαζομένους, ώστε να αποδέχονται εργασία με υποδεέστερους όρους απασχόλησης.
Η ΠΕΟ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να μην καταστρατηγείται ο κατώτατος μισθός, επισημαίνοντας πως είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν το
νόμο για τον κατώτατο μισθό. Το Υπουργείο θα πρέπει να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, κατοχυρώνοντας ότι όλοι έχουν κάποια βασικά δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός, η κατοχύρωση των δημόσιων αργιών, το πλαίσιο εργασίας τους κ.ά.
http://www.ergatikovima.com/?p=8305

Έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν οι Επιτροπές που ορίστηκαν για να παρακολουθούν τα θέματα της εφαρμογής της Σύμβασης στα ξενοδοχεία και της Νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για τους ξενοδοχοϋπαλληλους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα.
Όπως δήλωση ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: «Θεωρούμε σημαντική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση την τοποθέτηση των Συνδέσμων Ξενοδόχων ότι είναι έτοιμοι να δουν έστω ένα-δυο θέματα για Νομική ρύθμιση εγκαταλείποντας την πάγια θέση τους ότι δεν συζητούν τίποτα για Νομική ρύθμιση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η νέα θέση που κατέθεσαν στις συναντήσεις τόσο με την Υπουργό Εργασίας όσο και στην πρώτη συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής για τις Νομικές ρυθμίσεις που συστάθηκε και συνήλθε την περασμένη εβδομάδα δίνει κάποιες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας και αποφυγή διασάλευσης των ομαλών Εργασιακών Σχέσεων στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Ταυτόχρονα όμως τονίζεται η αποφασιστικότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος να πετύχει την πάταξη της ασυδοσίας που παρουσιάζεται στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία από πολλούς εργοδότες και ευελπιστούμε και στη στήριξη των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, τα οποία η ηγεσία του Συνδικαλιστικού Κινήματος ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα και τα προβλήματα των εργαζομένων και αναμένουμε την στήριξή τους όταν τεθούν τα θέματα για συζήτηση στη Βουλή. Ταυτόχρονα, καλούμε τους εργαζόμενους σε ενότητα και ετοιμότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους δυναμικά εφόσον χρειαστεί και κληθούν να το πράξουν».
Υπενθυμίζουμε ότι η σύσταση των Επιτροπών έγινε ύστερα από τα διαβήματα και τις επαφές των Συντεχνιών με την Υπουργό Εργασίας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους Συνδέσμους ξενοδόχων.
http://www.ergatikovima.com/?p=8300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου