Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και συντεχνίες σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ 24-8-2015

Το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν την δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου της Cyta καθώς και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα.
Το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει το πρώτο ν/σ την Τετάρτη, το οποίο αφορά την δημιουργία μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, οι μετοχές της οποίας θα ανήκουν 100% στο κράτος και στην οποία θα ανατεθούν εμπορικές δραστηριότητες του δημόσιου οργανισμού.
Η έγκριση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, ενόψει και της έβδομης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.
Η συμφωνία με τους δανειστές δεν προβλέπει τηv ψήφιση του σε νόμο, αλλά μόνο την έγκριση από το Υπουργικό.
Παράλληλα ο διάλογος θα συνεχιστεί στη μεικτή συμβουλευτική επιτροπή, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για τα εναπομείναντα ζητήματα δηλαδή τα εργασιακά, τα θέματα εθνικής ασφαλείας και άλλα.
Ο Αναπληρωτής ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του ΠτΔ με τις συντενχίες της Cyta, ανέφερε ότι η "Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος".
Για εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση μίλησαν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, κάνοντας παράλληλα λόγο για θετική προσέγγιση.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «διεξήχθη ένας εξαιρετικός και εποικοδομητικός διάλογος εντός του οποίου εξηγήθηκε πλήρως από κυβερνητικής πλευράς ότι το τροποποιητικό περί ΑΤΗΚ νομοσχέδιο που πρόκειται να περάσει την ερχόμενη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αφορά ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ, αλλά τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, τις μετοχές της οποίας θα κατέχει κατά 100% το κράτος και που θα αναλάβει στη συνέχεια και αφότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μια σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων δημόσιου οργανισμού.
Πρόσθεσε πως τονίστηκε από τους εργαζόμενους της ΑΤΗΚ ότι ο διάλογος που προηγήθηκε στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ήταν και θετικός και παραγωγικός και οδήγησε στην πρόταση που έχει ενώπιον του το Υπουργικό Συμβούλιο από την περασμένη Τετάρτη και θα υιοθετήσει στην ερχόμενη συνεδρία του για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών κεκτημένων όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ.
Συνεχίζονας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών ότι, μετά την υιοθέτηση της πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, θα συνεχιστεί ο διάλογος στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, ώστε αυτή η απόφαση – πολιτική του Υπουργικού Συμβουλίου για την πλήρη και στο ακέραιο κάλυψη των κεκτημένων στην ΑΤΗΚ να μετατραπεί σε νομοσχέδια που θα σταλούν στη Βουλή για ψήφιση σε νόμους.
Αυτή η διαδικασία συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και όχι πέραν του Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς, είπε ότι «στην παρούσα φάση ως προτεραιότητα (prior action) , η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να συμφωνήσει με την Τρόικα ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την ΑΤΗΚ είναι επαρκής μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, η οποία θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Άρα, εξήγησε, υπάρχει χρόνος να συζητηθεί και στη Βουλή και επαρκής χρόνος να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών και να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που θα κατοχυρώνουν πλήρως τα κεκτημένα των υπαλλήλων.
Σε ερώτηση αν επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, η οποία θα αναλάβει τις εμπορικές δραστηριότητες που θα καθοριστούν».
Σημείωσε πως πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου.
Καταλήγοντας τόνισε ότι «οι αποφάσεις της πολιτείας είναι ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος και διασφαλιστούν πλήρως και στο ακέραιο τα κεκτημένα και του τελευταίου υπαλλήλου της ΑΤΗΚ, με πολλές μάλιστα επιλογές.
Έγγραφο, που περιλαμβάνει όλα όσα έχουν συζητηθεί και σε μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί, με τις Συντεχνίες της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των συντεχνιών.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών κ. Δημητριάδης ζητήθηκε από τις συντεχνίες όπως υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε το έγγραφο να υποβληθεί υπό μορφή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα οργανωτικής δομής και απόσπασης προσωπικού, σημείωσε πως μένουν να συμφωνηθούν, κάποιες λεπτομέρειες. Για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία υποεπιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τα εν λόγω ζητήματα, αμέσως μετά την υποβολή του οργανογράμματος από τον οίκο PwC.
Ερωτηθείς κατά πόσον οι συντεχνίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο, κάποια μέλη τους να χάσουν τη δουλειά τους, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, κάτι το οποίο διασαφηνίστηκε άλλωστε, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε ο διάλογος.
Οι ανησυχίες των εργαζομένων, πρόσθεσε, αφορούν κάποια επιμέρους θέματα όπως για παράδειγμα το θέμα της ανέλιξης των υπαλλήλων της ΑΛΚ, που θα αποσπαστούν στη Δημόσια Υπηρεσία. Ακόμα και αυτό το θέμα ωστόσο, σημείωσε, αντιμετωπίζετε στην ολότητά του, με την πρόταση που έχει υποβληθεί.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων που αναμένεται να αποσπασθούν στη Δημόσια Υπηρεσία, συνέστησε υπομονή, λέγοντας πως σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς θα είναι μερικές δεκάδες.
Ως προς το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης, τόνισε πως έχει υποβληθεί προς τις συντεχνίες τελική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Πρόσθεσε δε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο, εάν και εφόσον χρειαστεί, να συζητήσει, κάποιες αλλαγές, όσον αφορά τα εξειδικευμένες ομάδες ανθρώπων, οι οποίες θα επηρεαστούν από τη διαδικασία εμπορικοποίησης.
Ο κ. Υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση.
Κληθείς τέλος να αναφερθεί στις πρόνοιες του Σχεδίου Εθελοντικής Αφυπηρέτησης, σημείωσε ότι απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ζωής τους. Υπάρχουν ωστόσο, ανέφερε, περιθώρια για αλλαγές, για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων που θα επηρεαστούν.
Υπενθύμισε δε ότι πρόκειται για ένα Εθελοντικό Σχέδιο Αφυπηρέτησης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους να αποσπαστούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, διασφαλίζοντας, την ίδια ώρα, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Είναι για αυτό ακριβώς , τόνισε, που οι Συντεχνίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς το θέμα των απεργιακών μέτρων, καθώς η εξαγγελία τους και μόνο προκαλεί αναστάτωση στην οικονομία του τόπου.
Τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη CYTA σχολίασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.
Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:
Ερ: Τι βρίσκεται ενώπιον του Υπουργικού και τι αναμένεται να αποφασιστεί την ερχόμενη Τετάρτη; Θα φέρει την αποκρατικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της CYTA;
Απ: Όχι ακριβώς. Θα είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της αποδέσμευσης της CYTA από εκείνα τα βαρίδια που την κρατούν πίσω. Είναι ο τελευταίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός η CYTA σε ολόκληρη την Ευρώπη, που λειτουργεί ως προέκταση του κράτους. Όλοι οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί δεν είναι μόνο εταιρείες, αλλά είναι και ιδιωτικές –ελέγχονται και διοικούνται από στρατηγικό επενδυτή.
Εμείς θα επιχειρήσουμε μέσω της πρότασης που είναι ήδη ενώπιων του Υπουργικού Συμβουλίου, το πρώτο-πρώτο βήμα που είναι η σύσταση μιας εταιρείας, η οποία, σε αυτό το στάδιο, θα ανήκει 100% στο κράτος. Δεν μιλάμε, δηλαδή, τώρα για την αποκρατικοποίηση, για την προσέλκυση ενός στρατηγικού συνεργάτη –αυτός παραμένει ως στόχος. Αυτή τη στιγμή, αυτό που επιχειρούμε, είναι μια κίνηση που θα προσφέρει ευελιξία στον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό του τόπου μας και θα επιτρέψει, βεβαίως, μέσα από μια διαδικασία –που αναμένεται, αν όλα παν καλά, να διαρκέσει άλλον ένα χρόνο- την αναζήτηση αυτού του στρατηγικού συνεργάτη, ο οποίος θεωρούμε πως είναι αυτός που θα φέρει τη σύγχρονη τεχνογνωσία και το σύγχρονο μάνατζμεντ, αλλά και θα επιτρέψει στη CYTA να λειτουργήσει με τους ρυθμούς της εποχής.
Ερ: Εάν δεν υπήρχε η πολιτική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της CYTA, αυτή η μετοχοποίηση που πραγματοποιείται σήμερα θα ήταν επίσης αναγκαία;
Απ: Ναι. Θεωρώ πως πρόκειται για μια κίνηση που ακόμη και άσχετα με τον στόχο την προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη, θα είχε λογική, θα ήταν αναγκαία. Και να σας θυμίσω πως ανέκαθεν αυτό ήταν ζητούμενο και από τον ίδιο τον Οργανισμό. Δηλαδή, να απαλλαγεί από τις χρονοβόρες διαδικασίες που χαρακτηρίζουν ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και να μετατραπεί σε ένα πιο ευέλικτο οργανισμό ιδιωτικού δικαίου μεν, ο οποίος, σε αυτό το στάδιο, θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.
Ερ: Και πάλι θα μιλούσαμε για νέο στάτους των εργαζομένων που θα γίνουν ιδιωτικού δικαίου;
Απ: Ναι, αν ήταν αυτός ο στόχος, αν αυτή ήταν η στόχευση. Ναι, θα μπορούσαμε να μιλούσαμε. Σε όλη την Ευρώπη αυτή ήταν η σειρά των πραγμάτων που είχε ακολουθηθεί: πρώτα, οι δημόσιοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί μετατρέπονταν σε κρατικές εταιρείες και οι εργαζόμενοι από δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονταν σε ιδιωτικού δικαίου.
Δεν είναι αυτός ο στόχος μας, όμως, και δεν είναι αυτή η προτεινόμενη ρύθμιση. Η ρύθμιση που έχουμε επιλέξει, υλοποιώντας και την κυβερνητική θέση για διατήρηση και διασφάλιση του καθεστώτος των εργαζομένων, αλλά και μέσα από τον διάλογο με τους ίδιους τους εργαζομένους, είναι πως δεν θα μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι.
Ερ: Όταν θα πάει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για το νέο καθεστώς της CYTA, τη μετοχοποίηση με μέτοχο το κράτος και το νέο καθεστώς των εργαζομένων, τι ρυθμίσεις προτείνονται και τι ρυθμίσεις θα γίνουν. Παράλληλα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο θα γίνει ιδιωτικοποίηση της CYTA. Σωστά;
Απ: Πολύ σωστά. Και αυτό το δεύτερο και πολύ σημαντικό στάδιο απέχει ένα περίπου χρόνο, εάν όλα τρέξουν ομαλά, από σήμερα. Εκ των πραγμάτων, οι διαδικασίες που είναι διαδικασίες διαφάνειας και που συνάδουν με τα όσα η ΕΕ προβλέπει, αλλά και με τα όσα οι κανόνες αξιοπιστίας και διαφάνειας επιβάλλουν, θα μας φέρουν περίπου στο καλοκαίρι του 2016.
Ερ: Προβλέπεται μετοχοποίηση της CYTA, αλλά πρέπει να γίνουν δύο εταιρείες; Γιατί θα υπάρχουν δύο εταιρείες;
Απ: Όχι. Δεν θα υπάρχουν δύο εταιρείες. Είναι λανθασμένη εκτίμηση. Έχουν δοθεί και στη δημοσιότητα κείμενα. Δεν θα υπάρχουν δύο εταιρείες, μια εταιρεία θα υπάρχει, η CYTA Ltd , η οποία, επαναλαμβάνω, θα είναι 100% κρατικής ιδιοκτησίας, σε πρώτο στάδιο, αποκτώντας έτσι την ευελιξία μιας εταιρείας και επιτρέποντας της να μπει στη διαδικασία αναζήτησης επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ερ: Η ΑΤΗΚ τι θα είναι;
Απ: Θα συνεχίσει να είναι αυτό το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Όλες όμως οι τηλεπικοινωνίες, εμπορικές εργασίες θα διεξάγονται από την εταιρεία. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αυτός ο δημόσιος οργανισμός που υπάρχει σήμερα, θα συνεχίσει να υφίσταται βασικά για να διατηρηθεί η σχέση εργοδότησης των σημερινών υπαλλήλων με οργανισμό του δημοσίου και όχι με ιδιωτικό οργανισμό. Δηλαδή, θα συνεχίσουν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι να είναι ουσιαστικά δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι την αφυπηρέτησή τους, εκτός εάν οι ίδιοι επιλέξουν διαφορετικά.
Ερ: Δηλαδή, θα δουλεύουνε στη CYTA Ltd , αλλά θα τους πληρώνει η ΑΤΗΚ.
Απ: Ναι, η οποία βεβαίως θα λαμβάνει το αντίστοιχο της μισθοδοσίας από τη CYTA Ltd που θα έχει όλα τα έσοδα. Είναι μια ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, η εταιρεία, από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ακόμη και στο στάδιο που θα ανήκει 100% στο κράτος, εάν χρειαστεί να προσλάβει καινούριο προσωπικό, αυτοί βεβαίως δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά εργαζόμενοι της εταιρείας. Θα είναι δηλαδή ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενοι σε μια εταιρεία. Οι σημερινοί εργαζόμενοι του δημόσιου οργανισμού, εάν το επιθυμούν, θα συνεχίσουν μέχρι την αφυπηρέτησή τους να είναι εργαζόμενοι του δημοσίου, έχοντας την επιλογή είτε να συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα  τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της CYTA, με άδεια άνευ απολαβών απ’ αόριστον από τον δημόσιο οργανισμό (βάσει των όσων οι συλλογική σύμβαση προβλέπει), είτε, εάν δεν επιθυμούν να εργάζονται στη νέα εταιρεία, διατηρώντας και πάλι τα ίδια δικαιώματα, να αποσπαστούν σε άλλες υπηρεσίες και τμήματα του δημοσίου όπου υπάρχουν ανάγκες.
Αυτές είναι οι δύο επιλογές, επαναλαμβάνω, που θα διατηρήσουν οι σημερινοί εργαζόμενοι όχι αύριο, όταν θα δημιουργηθεί η εταιρεία που θα ανήκει 100% στο κράτος, αλλά σε περίπου δύο χρόνια, όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.
Η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση θα ανανεωθεί με ένα χρονικό περιθώριο για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, ούτως ώστε να υπάρχει μια σταθερότητα. Πάντως, εάν η νέα εταιρεία, αύριο που θα μπει και ο ιδιώτης/στρατηγικός συνεργάτης, δεν ανταμείψει το προσωπικό της με ικανοποιητικούς μισθούς, τότε θα κινδυνέψει να τους χάσει, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτοί εργαζόμενοι δεν θα κινδυνέψουν ποτέ να μείνουν εκτεθειμένοι με απόλυση, αλλά θα διατηρούν την ασφάλεια της μονιμότητας ενός δημοσίου υπαλλήλου. Άρα, δεν προβλέπω πως θα υπάρξει αυτή η μείωση στους μισθούς. Θα είναι προς το συμφέρον της εταιρείας να κρατήσει αυτούς που χρειάζεται.
Βεβαίως, είμαι βέβαιος πως είναι ένας από τους λόγους που κάποιος πρέπει να επιθυμεί την προσέλκυση ενός τέτοιου στρατηγικού συνεργάτη από τον ιδιωτικό τομέα: θα υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση, δεν θα επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα που ζήμιωσαν τον δημόσιο οργανισμό τα προηγούμενα χρόνια. Συνεπώς, ακόμη και όταν αυτό συμβεί, δεν θεωρώ πως θα έχουν δυσμενέστερους όρους.
Αλλά στη θεωρητική περίπτωση που αυτό προκύψει, θα μπορούν να διατηρήσουν το καθεστώς τους, τον μισθό τους, τις αυξήσεις τους, τις συντάξεις τους, τις προαγωγές τους όπως είναι και σήμερα.
Τέλος, να αναφέρω πως παράλληλα με αυτή τη διαδικασία για μεταρρύθμιση της CYTA, θα προωθηθεί και ένα πακέτο νομοσχεδίων μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία στοχεύει, με ένα τρόπο λελογισμένο αλλά αποφασιστικό, να ελέγξει και να διορθώσει σε βάθος χρόνου ποικίλες στρεβλώσεις και ανισοσκέλιες που εντοπίζονται.
Στην πολιτική και στη λήψη αποφάσεων στο επίπεδο του Δημοσίου, τα πράγματα πρέπει να ακολουθήσουν μια οδό που είναι και νομικά επιτρεπτή. Αυτό πράττουμε, δείχνοντας παράλληλα την πολιτική αποφασιστικότητα να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Ικανοποίηση στις συντεχνίες της Cyta για τη συνάντηση με Πρόεδρο - See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/99772-ikanopoihsh-stis-suntexnies-ths-cyta.html#sthash.ICtH3rMP.dpuf
Ικανοποίηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών της Cyta, μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για το θέμα της ταυτόχρονης συζήτησης των νομοσχεδίων που αφορούν τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου της Cyta με τα νομοθετήματα για τα εργασιακά.
Ανέφεραν παράλληλα ότι παραμένουν κάποιες ανησυχίες, οι οποίες όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή.
Ανακοίνωσαν και νέο γύρο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.
Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους συντεχνιακούς, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης.
Η κατάθεση ενός ενιαίου πακέτου νομοθετημάτων για τη Cyta αποτελούσε για τους εργαζόμενους κόκκινη γραμμή, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) Ηλίας Δημητρίου.
Συνέχισε, λέγοντας ότι ενώ το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει αύριο, Τετάρτη το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη Cyta, αυτό θα συζητηθεί παράλληλα με τα νομοσχέδια για τα εργασιακά στη Βουλή, για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
«Ήταν μια ξεκάθαρη απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.
Ανέφερε εξάλλου ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα στη Cyta επαναβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού».
Όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε τις συντεχνίες ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα περιοριστούν.
Έκανε λόγο για εποικοδομητική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι δόθηκε ρητή οδηγία προς τον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας της Δημοκρατίας Κύπρο Κυπριανού να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά κάποιες ασάφειες για τα εργασιακά ζητήματα σε σχέση με τη δημόσια υπηρεσία.
Πρόσθεσε ότι αναμένεται να συγκληθεί σύντομα η Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή από τον Υπουργό Οικονομικών, όπου θα τεθούν αυτές οι ανησυχίες των εργαζομένων, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και μελέτες από πλευράς συντεχνιών.
Είπε επίσης ότι πρέπει να δοθεί η επιλογή στους εργαζόμενους «της μίσθωσης των δημοσίων υπαλλήλων Cyta προς τον στρατηγικό επενδυτή, αν και εφόσον γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε και για το θέμα αυτό οδηγίες, ώστε να γίνει διάλογος.
Είπε εξάλλου ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία όπως ανέφερε «θα αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή όχι την κρατική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη».
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατέληξε, διατηρούν την αντίθεσή τους σε κάποια σημεία, καθώς και τις κόκκινες γραμμές τους, όμως «τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή» και «ο καθένας θα κριθεί την ώρα που θα πάρει την απόφαση» αυτή.
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Cyta Δώρος Θεοδώρου έκανε λόγο για διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα γίνει ταυτόχρονη συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τη Cyta στη Βουλή.
«Αυτό πήραμε ως διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμα όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τα εργασιακά, όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να κατατεθούν ουσιαστικά και να πάνε την ίδια μέρα για ψήφιση στη Βουλή» είπε.
Ανέφερε ότι υπάρχει μια διαφωνία για το σενάριο αναφορικά με τη μίσθωση, όπως είπε, των εργαζομένων της δημόσιας Cyta να εργάζονται στη νέα εταιρεία.
H μόνη διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο για το θέμα είναι πως θα συζητηθεί ξανά στις επόμενες συνεδριάσεις της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, είπε.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε από την πλευρά του διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, λέγοντας ότι το θέμα θα κριθεί στη Βουλή.
Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, τη συζήτηση με τα κόμματα και την κοινωνία, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η αποκρατικοποίηση της Αρχής δεν θα είναι επωφελής ούτε για τον κύπριο πολίτη, αλλά ούτε και για τις επιχειρήσεις.
Πέραν της διαφωνίας αυτής, ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη για τα εργασιακά θέματα, σε σχέση με την ταυτόχρονη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Cyta. Ήταν ρητή η διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως θα αρχίσει μαζί η συζήτηση στη Βουλή, είπε.
Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το χρονικό όριο για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο είναι ο Δεκέμβριος του 2015, ενώ δεν υπάρχει άλλη ρητή δέσμευση από την Κυβέρνηση προς την Τρόικα, πέραν της έγκρισης από το Υπουργικό.
Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε εξάλλου ότι το ΔΗΚΟ έχει καθαρή θέση κατά των αποκρατικοποιήσεων και αυτή πρέπει να μεταφέρει στη Βουλή και να μετουσιώσει σε πράξη.
Παράλληλα έκανε λόγο για δυσαρέσκεια - η οποία, όπως είπε, μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - αναφορικά με τον απαξιωτικό, κατά την έκφρασή του, τρόπο που μιλά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άλλοι βουλευτές για τη Cyta.
Κάλεσε παράλληλα τον Αβέρωφ Νεοφύτου «να σπάσει τα αυγά και κάνει ομελέτες για ποιο σοβαρά θέματα που ταλανίζουν το κυπριακό λαό», όπως είναι η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς να φορολογηθούν, η φοροδιαφυγή, τα εγκλήματα στις τράπεζες και άλλα.
Ο Πρόεδρος της ΟΜΕ Cyta Χάρης Παφίτης έκανε λόγο για εποικοδομητική και καρποφόρα συνάντηση με τον Πρόεδρο, όπου τους επαναβεβαίωσε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Μας διαβεβαίωσε πως θα διασφαλιστούν στο έπακρο οι εργαζόμενοι» είπε ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι οι συντεχνίες βρήκαν θετική ανταπόκριση στα ποιο σημαντικά αιτήματα τους, ενώ σε όσα δεν υπήρξε συμφωνία, δόθηκε ρητή εντολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για συνέχιση του διαλόγου.


Πηγή: ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/99772-ikanopoihsh-stis-suntexnies-ths-cyta.html#sthash.ICtH3rMP.dpuf
Μόνο με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Cyta θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος την ίδια ώρα εκφράζει την ελπίδα να επικρατήσουν οι σοφότερες σκέψεις “για να κάνουμε τώρα, που είναι η κατάλληλη ώρα, τις αναγκαίες αλλαγές για τον τόπο”.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος  και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για την Cyta αλλά και την Αρχή Λιμένων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κυβέρνηση πράττει αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική θέση για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα, μείζον ή ελάσσων, που δεν θα δημιουργήσει κάποιες αντιδράσεις, ειδικά από ομάδες πολιτών που θεωρούν ότι επηρεάζονται τα κεκτημένα τους.

Είπε όμως ότι μια Κυβέρνηση, δεν βλέπει μόνο τα συμφέροντα των συγκεκριμένων ομάδων, αλλά το ευρύτερο συμφέρον του τόπου.

Για τις πολιτικές αντιδράσεις ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ έχουν συνηθίσει το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει, κατά την έκφρασή του, ένας κανόνας.

“Υπάρχουν συγκεκριμένα κόμματα, στο χώρο της αντιπολίτευσης όπου οι αντιδράσεις τους είναι προβλέψιμες για οποιοδήποτε θέμα, η άρνηση είναι η μόνη πολιτική τους προσέγγιση αλλά και η υποστήριξη των οποιοδήποτε αιτημάτων της οποιασδήποτε ομάδας πολιτών, δικαίων ή παρατραβηγμένων, βρίσκει την καθολική στήριξη σχεδόν της ολότητας των κομμάτων της αντιπολίτευσης”, ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε συγκεκριμένα ότι όσον αφορά την Αρχή Λιμένων, η Βουλή ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία πλην του ΑΚΕΛ και ίσως κάποιας αποχής και άλλης αρνητικής ψήφου, την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού.

“Το βέβαιο είναι ότι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ψήφισαν την αποκρατικοποίηση της Αρχής Λιμένων και πολύ σωστά έπραξαν, και το ΑΚΕΛ που καταψήφισε την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, είναι το κόμμα που όταν ήταν στην εξουσία, δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας, και πολύ σωστά έπραξε τότε”, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι η εμπροσθοφυλακή “στο να δεχόμαστε τα πυρά για να μένει η Κυβέρνηση στο κύριό της ρόλο να παίρνει τις ωφέλιμες για τον τόπο αποφάσεις”.

Για την Cyta ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι η αποκρατικοποίησή της και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία, τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και είναι δια μέσου του στρατηγικού επενδυτή που θα διασφαλιστούν όλοι ανεξαίρετα οι εργαζόμενοι στην Αρχή.

“Κανείς δεν μπορεί να τους διασφαλίσει με απόλυτο τρόπο εάν η Cyta παραμείνει κρατική και συνεχίζονται οι λανθασμένες και με κομματικά κριτήρια αποφάσεις των εκάστοτε κομματικά διορισμένων Διοικητικών Συμβουλίων, τα ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ανεξάρτητα ποιοι κυβερνούσαν”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και του τομέα των τηλεπικοινωνιών, θα φέρει στον τόπο μας εκατοντάδες εκατομμύρια ως ξένες επενδύσεις, σε μια οικονομία που ενώ έχει σταθεροποιηθεί, θέλει φρέσκο χρήμα.

“Θα βοηθήσει στη καλυτέρευση των προσφερομένων υπηρεσιών αλλά όπως είπα και πριν, διασφαλίζει και το μέλλον των εργαζομένων. Θέλω να πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα θα επικρατήσουν οι σοφότερες σκέψεις για να κάνουμε τώρα που είναι η κατάλληλη ώρα τις αναγκαίες αλλαγές που τις έχει ανάγκη ο τόπος”, συνέχισε.

Για το Κυπριακό και ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του ειδικότερα στο θέμα του περιουσιακού ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παίξει αυτό το παιχνίδι, γιατί κάποιοι θέλουν αφορμές για να τυπώνουν ανακοινώσεις, όπως είπε.

“Το Κυπριακό είναι το ύψιστο θέμα, οι συζητήσεις μας θα γίνουν με ουσιαστικό τρόπο εντός του Εθνικού Συμβουλίου και στο Συμβούλιο Αρχηγών και οι πολίτες βεβαίως δικαιούνται να ενημερώνονται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις”, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ,  η συζήτηση επί θεμάτων που δεν υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη κατάληξη “απλώς για να δείχνουμε είτε τον αρνητισμό μας από την μια, είτε την ετοιμότητά μας να δεχθούμε οτιδήποτε , δεν βοηθούν στην εθνική προσπάθεια για να επανενώσουμε τον τόπο μας”.

Ο κ. Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι το μεγαλύτερο όραμά μας είναι η επανένωση του τόπου μας και ότι μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες. 

Σε ό,τι αφορά τα διλήμματα που τίθενται , όπως είπε,  από αυτούς που θέλουν καθημερινά να καταγράφουν σε όλα τα ζητήματα σχεδόν την άρνησή τους, σημείωσε ότι στο περιουσιακό κατανοεί και συμμερίζεται τους προβληματισμούς τους.

“Θα ήθελα όμως από αυτούς την απάντηση τί γίνεται που εδώ και 41 χρόνια το 37% των περιουσιών μας είναι υπό τουρκική κατοχή, όταν περιουσίες πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν μέμφομαι, και δεν είμαι εξ εκείνων που θα χαρακτηρίσω προδότη τον πρόσφυγα που εξαιτίας των πολιτικών αδιεξόδων και της στασιμότητας του Κυπριακού και της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε υποχρεωτικά να έρθει σε συμβιβασμό για τις περιουσίες τους παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα 15 με 17% της πραγματικής αξίας της περιουσίας του, και χωρίς λύση πως διασφαλίζουμε τις περιουσίες των προσφύγων και μη στην κατεχόμενη γη μας;”, διερωτήθηκε.

Είπε ακόμη ότι βεβαίως και έχει την άποψη πως στο σύγχρονο κόσμο δεν χρειάζονται ξένοι στρατοί και ξένες εγγυήσεις, ιδιαίτερα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, συνέχισε όμως λέγοντας ότι  41 χρόνια “δεν έχουμε παραμονή 500 Τούρκων στρατιωτών όπως προέβλεπε το σύνταγμα του `60 αλλά 40,000 Τούρκους στρατιώτες και πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι τουρκικές εγγυήσεις, ο μόνος τρόπος είναι δια μέσου της λύσης του Κυπριακού”.

“Με άλυτο το Κυπριακό οι τουρκικές εγγυήσεις είναι εκεί, τα τουρκικά στρατεύματα οι 40,000 είναι εκεί, το 37% των περιουσιών μας θα συνεχίσει παρανόμως να χρησιμοποιείται από άλλους εκτός από τους ιδιοκτήτες τους”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι είναι γνωστό σε όλους, ακόμη και σε αυτούς με την πλήρη άρνηση, ότι ο χρόνος παγιώνει τα τετελεσμένα, τσιμεντώνει την κατοχή όχι μόνο επί εδάφους, αλλά ορατός είναι ο κίνδυνος να τσιμεντωθεί και στις συνειδήσεις των πολιτών.

“Με προβληματίζει το ότι σήμερα το 75% των προσφύγων το 1974 ή ήταν αγέννητοι, ή ήταν ηλικίας κάτω των 18 χρόνων , με προβληματίζει ότι με την παρέλευση του χρόνου θα ζω σε μια μοιρασμένη πατρίδα με τον κίνδυνο οι πρόσφυγες να μην έχουν θύμησες και μνήμες από την κατεχόμενη γη”, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Nomisma.com.cyΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου