Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Για τα καταστήματα στις 15 Αυγούστου

Υπουργείο Εργασίας
offsite

Η Υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να εκδώσει διάταγμα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τις ημέρες που αυτά παραμένουν κλειστά, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.
Αναφορικά με το ενδιαφέρον για λειτουργία καταστημάτων λιανικού εμπορίου το Δεκαπενταύγουστο, που σύμφωνα με το Υπουργείο, εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες, διευκρινίζεται ότι, μετά την τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27 Μαρτίου με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Υπουργός Εργασίας αποστερήθηκε της εξουσίας έκδοσης Διαταγμάτων για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τις ημέρες που αυτά παραμένουν κλειστά.
Κατά συνέπεια, προστίθεται, δεν είναι πλέον εφικτή η έκδοση τέτοιου Διατάγματος και οποιαδήποτε τροποποίηση πρέπει να γίνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Συμπληρώνεται επίσης ότι όσοι υπάλληλοι εργαστούν στις 15 Αυγούστου, πρέπει να αποζημιωθούν για κάθε ώρα εργασίας με αναλογία 1 : 2, ενώ όσοι εργοδότες επιλέξουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους την ίδια ημέρα, δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, και πρέπει να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση τους.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα διεξάγει ελέγχους για την ορθή εφαρμογή του Νόμου, καταλήγει η ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου