Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αλλάζει το σύστημα αυξήσεων των μισθών στο δημόσιο

Αλλάζει το σύστημα μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο μετά το 2016, όπως εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Υπουργός ανέφερε πως οι μισθολογικές αυξήσεις στη δημόσια υπηρεσία θα είναι μικρότερες από αυτές που δίνονταν στο παρελθόν, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για αυξήσεις που θα συνάδουν πολύ πιο στενά με την πραγματική επίδοση της οικονομίας. Το παλαιότερο σύστημα, δηλαδή γενικές αυξήσεις, προσαυξήσεις, ΑΤΑ και συνδυασμένες κλίμακες θα αλλάξει δήλωσε ο Υπουργός, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν συνεχίσουμε με αυτό το σύστημα τότε «ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα μας ξαναβρεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα». Ο κ. Γεωργιάδης μιλούσε χθες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρου όπου συναντήθηκε με το Συμβούλιο της Συγκλήτου και συζήτησε τα προβλήματα του Πανεπιστημίου. Ο Υπουργός απάντησε επίσης σε ερωτήματα εκπροσώπων των φοιτητών.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.Ο Υπουργός τόνισε πως η Κυβέρνηση ήδη μελετά τον τρόπο αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των μισθολογικών αυξήσεων για μετά το 2016. «Οι μισθολογικές αυξήσεις θα προσδιορίζονται και θα αποδίδονται με ένα τρόπο που να συνάδει πολύ πιο στενά με την πραγματική επίδοση της οικονομίας» ανέφερε, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο οι μισθολογικές αυξήσεις. «Αν μετά το 2016 επανέλθουμε ακριβώς εκεί που ήμασταν πριν, δηλαδή στο σύστημα με τις γενικές αυξήσεις, τις προσαυξήσεις, την ΑΤΑ, τις συνδυασμένες κλίμακες, τότε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα μας ξαναβρεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα» δήλωσε. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται δεν στοχεύει στο να επιστρέψει η κυπριακή οικονομία στο σημείο που βρισκόταν πριν από 3-4 χρόνια αλλά στη δημιουργία ενός νέου, καλύτερου, οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου χωρίς τις ανισοσκέλειες και τις υπερβολές του πρόσφατου παρελθόντος, «ενός οικονομικού μοντέλου που θα βασίζεται πολύ περισσότερο στην έρευνα, την καινοτομία και την επένδυση στην εκπαίδευση».
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ. Στη συνάντηση όπως ήταν φυσικό τέθηκαν και θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συγκεκριμένα:
- Για το αίτημα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να μπορεί να ιδρύει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εντός του Πανεπιστημίου: Ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην οποία δεν παρέχεται αυτό το δικαίωμα στο Πανεπιστήμιο. «Θέλουμε λοιπόν ένα νόμο, ένα σύγχρονο νόμο ο οποίος να σπρώξει τα πράγματα προς τα εμπρός» ανέφερε, τονίζοντας πως πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία και την έρευνα δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω του ότι δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια.
- Για παροχή εγγυήσεων του κράτους για δανεισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο τη διεκπεραίωση του κτιριακού προγράμματος του Πανεπιστημίου το οποίο αγγίζει σύμφωνα με τον Πρύτανη τα 250 εκατομμύρια Ευρώ: Ο Πρύτανης ανέφερε ότι η ΕτΕΠ φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει δάνειο ύψους €150 εκ. - €160 εκ. και υπέδειξε στον κ. Γεωργιάδη ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει κανένα κόστος, το δάνειο θα χρηματοδοτείται μέσα από έργα ανάπτυξης μέσα από το πρόγραμμα (φωτοβολταϊκό πάρκο, εξοικονομήσεις ενοικίων κλπ) και πως το μόνο που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να εγγυηθεί αυτή τη δανειοδότηση.
- Για το αίτημα του Πανεπιστημίου για αποπαγοποίηση και συμπλήρωση των κενών θέσεων αλλά και οριστική αποπαγοποίηση των ανελίξεων: Ο Πρύτανης ανέφερε οι θέσεις που έχουν κενωθεί για διάφορους λόγους καλύπτονται σήμερα με επισκέπτες καθηγητές, εξηγώντας ότι σε περίπτωση συμπλήρωσης των κενών αυτών θέσεων το κόστος δεν θα είναι πολύ διαφορετικό. Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως αναγνωρίζει το πρόβλημα, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εξαίρεση των ακαδημαϊκών από τις γενικότερες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα. Ανέφερε όμως, πως αν υπάρχουν επιχειρήματα για την αποπαγοποίηση των ανελίξεων σε τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας, τότε σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα και για αποπαγοποίηση των ανελίξεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση κενών θέσεων, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι πρόκειται, υπό τις περιστάσεις, για διαδικασία πιο δύσκολη, εξηγώντας ότι θα εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται στην Γενική Κυβέρνηση η οποία πρέπει να αριθμεί 4.500 άτομα λιγότερα μέχρι το 2016. Άρα εφαρμόζουμε μια αυστηρότατη πολιτική μηδενικών προσλήψεων» εξήγησε, αναφέροντας πως ίσως η προσωρινή ρύθμιση της κάλυψης των αναγκών από επισκέπτες καθηγητές να πρέπει να συνεχιστεί.

- See more at: http://alithia.com.cy/oikonomia/item/2967-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF.html#sthash.T2dgXAbJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου