Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η ΣΕΚ κάνει λόγο για προϋποθέσεις εργατικής ειρήνης στην τουριστική βιομηχανία

Για προϋποθέσεις που συνηγορούν στην επίτευξη εργατικής ειρήνης στην τουριστική βιομηχανία κάνει λόγο η ΣΕΚ και καλεί τους εργοδότες να σεβαστούν τις θυσίες των εργαζομένων.
Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ σημειώνει ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις στον τουρισμό, όπως είναι αφίξεις τουριστών το Μάιο και τα έσοδα από τον τουρισμό τον Απρίλιο του 2014. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6.1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο κατά 20.4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Η ΣΕΚ υπενθυμίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα το 2013, επιδεικνύοντας ύψιστο αίσθημα υπευθυνότητας, αποδέχθηκε μειώσεις μισθών και άλλων ωφελημάτων των εργαζομένων με την προϋπόθεση αφενός να υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις και αφετέρου να εργοδοτηθούν Κύπριοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και υποδεικνύει ότι τώρα είναι η ώρα της εργοδοτικής πλευράς να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα, και η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας να λειτουργήσουν ως πραγματικός θεματοφύλακας της σωστής εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και όλων των σχετικών νομοθεσιών.
Η ΣΕΚ διεκδικεί αύξηση της απασχόλησης των Κυπρίων τόσο στην ξενοδοχειακή όσο και στην ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, μόνο οι καλά καταρτισμένοι Κύπριοι μπορούν να προωθήσουν σωστά και ποιοτικά το κυπριακό τουριστικό προϊόν και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του τομέα.
Παράλληλα αναμένει από το Υπουργείο Εργασίας να επισπεύσει τα νομοσχέδια που προνοούν την καλή γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας ως προαπαιτούμενο για εργοδότηση στην τουριστική βιομηχανία, καθώς και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας περί Ίσης
Μεταχείρισης στην απασχόληση, ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση κοινοτικών και άλλων εργαζομένων που χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό.
«Η φετινή τουριστική χρονιά ας αποτελέσει πρότυπο σ' όλα τα επίπεδα» αναφέρει η ΣΕΚ, σημειώνοντας πως για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός η συνολική ευθύνη ανήκει στους εργοδότες, αρκετοί από τους οποίους, όπως προσθέτει, κατά καιρούς εκδηλώνουν φαινόμενα ετσιθελισμού και αυταρχισμού, καταπατώντας το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων και των υπολοίπων συμφωνηθέντων.
- See more at: http://alithia.com.cy/oikonomia/item/2950-%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BA-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1.html#sthash.Luk9qoiq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου