Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Εγγυημένο Εισόδημα

10 Ιουνίου 2014, ώρα : 17.50

Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας το νομοσχέδιο και εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες που κατατέθηκαν πλην μιας, η οποία αφορά δόσεις οικιστικού δανείου νοουμένου ότι δεν ξεπερνά το κόστος ενοικίου όπως αυτό προνοείται στο νομοσχέδιο.
Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία και 20 αποχές του ΑΚΕΛ και της Συμμαχίας Πολιτών. Οι θέσει που διατύπωσαν τα κόμματα για το νομοσχέδιο είναι οι εξής :
Ανησυχίες ΑΚΕΛ
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής σε ομιλία του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μία νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική. Ο κ. Φακοντής επεσήμανε πως το ποσό που δίδεται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί επίδομα επιβίωσης και όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης.  «Το ύψος του ΕΕΕ» ανέφερε ο κ. Φακοντής «ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά του κατώτατους μισθούς». Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του κατώτατου μισθού. Την ίδια στιγμή εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι πρόκειται να συρρικνωθούν τα κοινωνικά επιδόματα τονίζοντας πως «θα αποκοπούν από τους φτωχούς για να δοθούν στους φτωχότερους». Μάλιστα, από την πλευρά του το ΑΚΕΛ δια του κ. Φακοντή εξέφρασε τις ανησυχίες του για το που θα βρεθεί το ποσό που υπολείπεται για την εφαρμογή του νομοσχεδίου ΕΕΕ τονίζοντας για άλλη μια φορά πως ο Υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε πειστική απάντηση για το που θα βρεθούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται.
Ακόμη, ο κ. Φακοντής, ανάμεσα στις τροπολογίες τις οποίες παρουσίασε, επεσήμανε πως θα πρέπει να αφαιρεθεί το θέμα δημιουργίας μητρώου επιδομάτων και να παραπεμφθεί μόνο του σε άλλο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη συμπερίληψη των ανάπηρων προσώπων στο νομοσχέδιο για το ΕΕΕ.
ΕΔΕΚ: Θα βλέπουμε στενά την εφαρμογή του
Στη συνέχεια της συζήτησης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τοποθετήθηκε η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, η οποία επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές θετικές διατάξεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και στρεβλώσεις. Η κα Μαυρονικόλα, αν και έκρινε θετική τη δημιουργία μητρώου, τόνισε πως δεν πρόκειται η ΕΔΕΚ να αποδεχτεί το μητρώο να καταστεί τρόπος αποκοπής επιδομάτων. «Θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για το ΕΕΕ» ανέφερε η κα Μαυρονικόλα γιατί απλά είναι ελάχιστα καλύτερο από το παρόν». «Θα επαγρυπνούμε, θα βλέπουμε στενά την εφαρμογή του σχεδίου» τόνισε τέλος η Βουλευτής της ΕΔΕΚ.
ΔΗΚΟ: Σημαντική η εφαρμογή μητρώου
Από την πλευρά της το ΔΗΚΟ δια της Αθηνάς Κυριακίδου, επεσήμανε πως αν και συμφωνεί με την πλειοψηφία των τροπολογιών που πρότειναν τα άλλα πολιτικά κόμματα, το ΔΗΚΟ δεν θα τα ψηφίσει γιατί όλες οι τροπολογίες πρόκειται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. «Θέλουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία» σημείωσε η κα Κυριακίδου ενώ την ίδια στιγμή εξήρε τη σημαντικότητα της εφαρμογής μητρώου αφού «με την ύπαρξή του θα διαφαίνεται κάθε ευρώ που ξοδεύεται σε ποιόν και γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε».
ΔΗΣΥ: Μειώνεται σημαντικά ο δείκτης φτώχειας
Τέλος σε ομιλία του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής απάντησε στις ανησυχίες της οποίες εξέφρασε τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η ΕΔΕΚ. Ο κ. Νουρής σημείωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, αυτή του δημοσίου βοηθήματος. Την ίδια στιγμή εξήγησε πως εισάγονται αυστηρά κριτήρια ούτως ώστε να μπει ένα τέρμα στον «ελκυστικό επιδοματικό παράδεισο» που χαρακτηρίζει την Κύπρο.
Εξαιρετικά δύσκολο χαρακτήρισε το εγχείρημα της εφαρμογής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, σημειώνοντας πως θα μειώσει σημαντικά τον δείκτη φτώχειας και θα στηρίξει ουσιαστικά τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και τα άτομα με μικρή ιδιοκτησία.
Τέλος, ο κ. Νουρής χαρακτήρισε την δημιουργία μητρώου κοινωνικών επιδομάτων ως ένα ακρογωνιαίο λίθο ο οποίος θα θέσει τέρμα στην ασύδοτη και άδικη παροχή επιδομάτων.
Από τη Δευτέρα δουλειά
Στο μεταξύ την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΕΕ παρακολούθησε και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Η ίδια χαιρέτησε την ψήφιση του νομοσχεδίου αναφέροντας πως από τη Δευτέρα θα μπουν σε ρυθμό οι διαδικασίες εφαρμογής του. «Θα αρχίσουμε όλες τις αναγκαίες ενέργεις ούτως ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους περιοσσότερους μπορούμε με το ΕΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Εργασίας, μετά και από την ψήφιση του Νομοσχεδίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου