Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Την Τετάρτη στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

www.nomisma.com.cy
Την Τετάρτη οδηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση το νομοσχέδιο που θα διέπει τις εκποιήσεις, αλλά και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων, που αποτελούν τις δύο προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Σημείωσε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αναλύσει τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.
«Το κυπριακό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και στόχος και επιδίωξή μας είναι να συνεχίσει η εφαρμογή του προγράμματος για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης.
Για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θεωρεί πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει με τρόπο ικανοποιητικό τα δικαιώματα τόσο των καταθετών όσο και των δανειζομένων.
«Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο και ας έχουμε υπόψη μας πως οι τράπεζες δεν αποτελούν παρά τους ενδιάμεσους φορείς μεταξύ καταθετών και δανειζομένων. Θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο εξισορροπεί σωστά τα καλώς νοούμενα και των δύο και συνεπώς θεωρώ πως το νομοσχέδιο μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.
Είπε δε πως οι ασφαλιστικές δικλείδες του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις είναι: Δικαίωμα για προσφυγή στη δικαιοσύνη, πρόσβαση στο θεσμό της διαμεσολάβησης, αξιόπιστη διαδικασία καθορισμού της αξίας, αλλά και διατήρηση επιφυλαχθείσας τιμής επ` αόριστον.
…....................
fileleftheros

Προειδοποιούν με απόρριψη του ν/σ

Μπλόκο κομμάτων σε μαζικές εκποιήσεις

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/211390/mploko-kommaton-se-mazikes-ekpoiiseis#sthash.yYnjS88v.dpuf

Λευκωσία: Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθιστώντας αβέβαιη τη συγκρότηση απαιτούμενης πλειοψηφίας ενώπιον της Βουλής για την έγκρισή του. Έγκριση προαπαιτούμενη μέχρι το τέλος Αυγούστου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας από τους διεθνείς δανειστές της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών στο νομοσχέδιο. Ενώ ξεκαθάρισε πως επί του παρόντος το νέο νομοσχέδιο δεν προνοεί εκποίηση πρώτης κατοικίας μικρής ή μεγάλης.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση ορισμένων μηνών μέχρις ότου νομοθετηθεί το συνολικό πλαίσιο της αφερεγγυότητας που θα καθορίζει τα κριτήρια.

Το νομοσχέδιο θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη και ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες.

Θα κατατεθεί στη Βουλή και η Κυβέρνηση θα ενημερώσει τα κόμματα δηλώνοντας έτοιμη να συζητήσει κάθε άλλη σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση που θα υποβληθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και υπογράμμισε πως η πορεία της οικονομίας εισέρχεται στο πιο καθοριστικό στάδιο, εκείνο που θα κρίνει και θα επιβεβαιώσει ότι έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης.  

Έντονη ανησυχία εκφράζει το 
ΑΚΕΛ. Μέμφεται την κυβέρνηση ότι απέφυγε την όποια διαβούλευση με τα κόμματα και την κατηγορεί ότι θέτει Βουλή και πολιτικές δυνάμεις υπό το εκβιαστικό δίλημμα είτε να αποδεχτούν τα όσα συμφώνησε μονομερώς με την Τρόικα είτε σε αντίθετη περίπτωση να μην εγκριθεί η επόμενη δόση.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης την καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη για τις όποιες εξελίξεις και την πιθανή απόρριψή του από τη Βουλή. Το κόμμα της Αριστεράς προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα νομοσχέδιο για εκποιήσεις αν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη. 

Επικριτικός για την κυβέρνηση ήταν και ο πρόεδρος του 
ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε δηλώσεις του στο Σίγμα υποστήριξε ότι δεν έχει ιδέα τι έχει συμφωνηθεί σε σχέση με τις εκποιήσεις.

Σημείωσε ότι στη νέα νομοθεσία δεν έχουν υιοθετηθεί πρόνοιες για προστασία της πρώτης κατοικίας και υποστήριξε πως: «Επιδίωξη θα έπρεπε να ήταν να μην πωληθεί το σπίτι. Πού πήγαν οι εξαγγελίες του Προέδρου για τα περί προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα περί ενοικίου αντί εκποίησης, που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ήταν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Η 
ΕΔΕΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι για μια ακόμη φορά υπέκυψε στην Τρόικα και απέτυχε να προστατεύσει τους Κύπριους πολίτες. Με το νομοσχέδιο, υποστηρίζει, δεν έγινε κατηγοριοποίηση των δανείων με κίνδυνο τις μαζικές εκποιήσεις και την κάθετη μείωση των τιμών με καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά.

Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα των μεγαλο-οφειλετών. Θέση της είναι ότι πρέπει να δοθούν εργαλεία στις τράπεζες για είσπραξη των δανείων ειδικά από τους μεγαλο-οφειλέτες, αλλά δεν στηρίζει ισοπεδωτικές πολιτικές που πλήττουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Οι 
Οικολόγοι τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, αφού οι δικές τους προϋποθέσεις για υπερψήφιση δεν εισακούστηκαν. Χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ισοπεδωτικό και άδικο.
Πηγή: «Φιλελεύθερος»
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/211390/mploko-kommaton-se-mazikes-ekpoiiseis#sthash.yYnjS88v.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου