Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δεκάδες τηλεφωνήματα από εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο στους οποίους ασκούνται πιέσεις για επέκταση του χρόνου εργασίας τους

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προχωρήσει στην επέκταση των τουριστικών περιοχών σ’ ολόκληρη την Κύπρο η ΣΕΒΕΤΤΥΚ – ΠΕΟ έχει γίνει δέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων από εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο στους οποίους ασκούνται πιέσεις για επέκταση του χρόνου εργασίας τους.

Είναι φανερό ότι από αρκετούς εργοδότες θα επιχειρηθούν ρυθμίσεις που καταστρατηγούν τον Νόμο για τη λειτουργία των καταστημάτων.

Θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τις βασικές πρόνοιες του Νόμου σ’ ότι αφορά τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων στα καταστήματα.

Στον Νόμο προνοούνται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
  1. Οι συνήθεις      ημερήσιες ώρες εργασίας είναι 8.
  2. Το μάξιμουμ της      υπερωριακής απασχόλησης πέραν από τις συνηθισμένες ώρες εργασίας που      μπορεί με τη συγκατάθεση του να εργαστεί ένας εργαζόμενος είναι μέχρι 2      ώρες ημερησίως.
  3. Οι συνήθεις      εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης ενός υπαλλήλου είναι 38.
  4. Υπάλληλος μπορεί      να εργαστεί υπερωριακά κατά την διάρκεια της εβδομάδας μέχρι 8 ώρες.
  5. Η αποζημίωση που      πληρώνεται για την υπερωριακή απασχόληση είναι 1:2 για την Κυριακή, τα      ελεύθερα πρωινά ή απογεύματα και τις αργίες και 1: 1½  για τις υπόλοιπες μέρες.
  6. Ο υπάλληλος έχει      δικαίωμα σε ημερήσια ανάπαυση τουλάχιστον 11 συνεχόμενων ωρών ανά 24ωρο      και 24 συνεχόμενων ωρών ανά βδομάδα.
  7. Το ημερήσιο      ωράριο εργασίας του υπαλλήλου καταστήματος είναι συνεχές με διακοπή μόνο      για διάλειμμα και για μεσημβρινή ανάπαυση όπου αυτή εφαρμόζεται.
  8. Όταν ο      εργαζόμενος εργάζεται 6 ημέρες την εβδομάδα δικαιούται 3 ελεύθερα πρωινά ή      απογεύματα εβδομαδιαίως.
  9. Όταν εργάζεται 5      μέρες την εβδομάδα δικαιούται 1 ελεύθερο πρωινό ή απόγευμα εβδομαδιαίως.
  10. Όταν υπάλληλος      καταστήματος εργάζεται σε κατάστημα που λειτουργεί Σάββατο το ένα από τα      ελεύθερα του απογεύματα που παίρνει σε περίοδο 2 εβδομάδων είναι      υποχρεωτικά το Σάββατο.
  11. Όταν υπάλληλος      καταστήματος εργάζεται σε κατάστημα που λειτουργεί και Κυριακή το ένα από      τα ελεύθερα του απογεύματα που παίρνει σε διάστημα 2 εβδομάδων είναι      υποχρεωτικά η Κυριακή.
  12. Το ελεύθερο      πρωινό διαρκεί μέχρι τις 2μ.μ. ενώ το ελεύθερο απόγευμα αρχίζει μετά τις      2μ.μ.
  13. Στις περιοχές      που εφαρμόζεται το τουριστικό ωράριο τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν      ανοικτά στις ημέρες που ορίζονται ως αργίες των καταστημάτων.  Εργαζόμενος που θα εργαστεί κατά τις      αργίες δικαιούται σε πληρωμή στη αναλογία 1:2.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μας καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια παραβίασης του Νόμου και άσκησης πιέσεων για ρυθμίσεις που αντιβαίνουν του Νόμου ή της συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στο τομέα. Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ – ΠΕΟ προγραμματίζει τις επόμενες μέρες συσκέψεις μελών της στο λιανικό εμπόριο για συζήτηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δρομολόγηση ενεργειών αντίδρασης.

Τέλος απευθυνόμαστε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΚΑ και απαιτούμε όπως ασκήσουν πλήρως και αποτελεσματικά τον ρόλο τους, ελέγχοντας την συμμόρφωση των εργοδοτών με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας.


10 Ιουλίου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου