Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Δεν πάμε καλά


Απογοητευμένοι οι Κύπριοι από την πορεία της χώρας 
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πέρσι και θεωρούν ότι τα πράγματα έχουν πάρει αρνητική τροπή
Σε λανθασμένη κατεύθυνση οδεύουν τα πράγματα στον τόπο μας, κατά την άποψη πολύ σημαντικού μέρους του πληθυσμού, όπως προκύπτει από συνδρομητική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse Market Research. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάζει η «Σ», επτά στους δέκα Κύπριους πιστεύουν ότι η πατρίδα μας οδεύει σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ μόλις το 15% θεωρεί ότι πάμε καλά, με τους υπόλοιπους να τηρούν στάση ουδετερότητας. Πιο απαισιόδοξη φαίνεται να είναι η νεολαία, καθώς οκτώ στους δέκα νέους κάτω των 25 θεωρεί ότι κινούμαστε λανθασμένα, ενώ πιο αισιόδοξο είναι το κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη ή έχει συνταξιοδοτηθεί. 
Λάθος σε όλο το φάσμα
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός πως η αρνητική αντίληψη για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα εντοπίζεται σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων των κομμάτων που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ είναι οι πιο θετικά διακείμενοι, καθώς τρεις στους δέκα θεωρούν πως κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, οι μισοί περίπου, συντάσσονται με την πλειοψηφία, πιστεύοντας πως η Κύπρος έχει πάρει λανθασμένη πορεία. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ, αντιθέτως, είναι πολύ πιο αρνητικοί, αφού πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε λάθος στην Κύπρο, σε ποσοστά άνω του 70%. Αναμενόμενη είναι η στάση που τηρούν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, αφού εννέα στους δέκα δήλωσαν πως πήραμε λανθασμένο δρόμο. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί ότι κινούμαστε μονοψήφιος αριθμός.
Κάθε πέρσι και καλύτερα
Η αρνητική αυτή προσέγγιση στα πράγματα σχετίζεται, εν μέρει, με τη διολίσθηση που καταγράφεται στα προσωπικά οικονομικά των Κυπρίων, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Η διολίσθηση αυτή επιβεβαιώνεται και μέσα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, καθώς οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σύγκριση με πέρσι. Τη θέση αυτή ενστερνίζονται όλες οι ηλικιακές ομάδες, ενώ υπάρχει αντιστοιχία απόψεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Ίδια δηλώνει ότι παραμένει η οικονομική του κατάσταση λιγότερο από το 20%, ενώ πολύ λίγοι είναι οι συμπολίτες μας που είδαν ουσιαστική βελτίωση στα προσωπικά τους οικονομικά, εν μέσω της κρίσης.
Χωρίς διακρίσεις
Πάντως τα κτυπήματα στα προσωπικά οικονομικά δεν κάνουν κομματικές διακρίσεις, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, ανεξαρτήτως τι ψήφησαν, δηλώνουν πως τα πράγματα πέρσι ήταν καλύτερα. Ελαφρώς μικρότερο είναι το ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, αφού κινείται λίγο κάτω από το 80%, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με πέρσι είναι χειρότερη, σε ποσοστά που πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 90%.

πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου