Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Τη μεταρρύθμιση του συστήματος προνοίας εξήγγειλε ο Αναστασιάδης


Τη μεταρρύθμιση του συστήματος προνοίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα στηρίζεται στη διασφάλιση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος, εξήγγειλε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για μια επαναστατική μεταρρύθμιση, ενώ είπε ότι το Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα θα αντικαταστήσει, και θα χρηματοδοτηθεί από, μεγάλο αριθμό αστόχευτων μέχρι σήμερα επιδομάτων, που δίνονταν από διαφορετικά Υπουργεία ή Υπηρεσίες.

Η νέα πολιτική κοινωνικής πρόνοιας θα συγκεντρώνεται πλέον κάτω από μια Αρχή, το Υπουργείο Εργασίας, ενώ το επίδομα για τους φοιτητές θα παραμείνει κάτω από το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως είπε, «η γενική αρχή του σχεδίου είναι να μην υπάρξει συμπολίτης μας που να μην έχει εξασφαλισμένες τις ελάχιστες ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

Το νέο σύστημα, πρόσθεσε, θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2014, αφού προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εκπονηθεί σε συνεννόηση με την Τρόικα. Όπως ανέφερε, «η Τρόικα έκανε αποδεκτή την εισήγηση μας για μια σύγχρονη αντίληψη στην πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας».

Δικαιούχοι του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από αυτό που μπορεί να τους διασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση, ανεξάρτητα από την ηλικία, την τάξη ή την επαγγελματική τους κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι για τον καθορισμό του ύψους του, θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του κάθε πολίτη και νοικοκυριού, που αφορούν τη διατροφή, την ένδυση, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Θα διασφαλίζεται το δικαίωμα των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού για στέγαση, είτε με την επιδότηση ενοικίου, εάν οι δικαιούχοι δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, είτε με την επιχορήγηση των τόκων των στεγαστικών δανείων, στις περιπτώσεις που υπάρχει ιδιόκτητη κατοικία αλλά είναι προβληματική η αποπληρωμή των δόσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι θα καλύπτονται και απρόβλεπτα έξοδα, όπως απαραίτητες κατασκευές και επιδιορθώσεις σε οικίες, δημοτικές φορολογίες, ενώ οι πολίτες και τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα άτομα θα γίνονται λήπτες μεγαλύτερου επιδόματος.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης είπε ότι το Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα θα παρέχεται και σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα από το υφιστάμενο σύστημα και δεν λάμβαναν καμιά ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, όπως άνεργοι απόφοιτοι σχολών και πανεπιστημίων, εργαζόμενοι με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα και αυτοεργοδοτούμενοι που μπήκαν στην ανεργία.

Ακόμη, είπε ότι πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς επαρκείς συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα λαμβάνουν επίσης υψηλότερες απολαβές από αυτές που λαμβάνουν σήμερα.

Για τη χρηματοδότηση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τερματίζεται πλέον η πολιτική των αστόχευτων και διάσπαρτων βοηθημάτων, παροχών και επιδομάτων.

Ως προς το κόστος του προγράμματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι νωρίς για να καθοριστεί επακριβώς, αν δεν ολοκληρωθεί ο διάλογος, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί «δεν μας εκτρέπουν από τα μέχρι σήμερα δεδομένα».

Συμπλήρωσε ότι με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ουσιαστικά «θα αυτοχρηματοδοτείται το όλο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεισφορά του Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ».

Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, που μέχρι σήμερα προβλέπονται στον προϋπολογισμό και ενδεχόμενα στον προϋπολογισμό του 2014 και 2015. «Μέσα από αυτές τις δαπάνες των 2 δισ. 800 εκ. μπορεί να εφαρμοστεί μια πολιτική, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες εκείνων που τις έχουν και όχι εκείνων που τις παίρνουν, είτε με αυθαιρεσίες είτε άκριτα», είπε.

Ο καθορισμός του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος είπε ότι θα γίνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο, ενώ καταλυτικό συμβουλευτικό ρόλο θα διαδραματίζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Προνοείται επίσης η συνέχιση του ανεργιακού επιδόματος στο ύψος και στη διάρκεια που ισχύει σήμερα, δηλαδή τους έξι μήνες. Είπε όμως ότι με την εισαγωγή του νέου συστήματος, άνεργοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να διαβιούν αξιοπρεπώς, αφού θα γίνονται λήπτες του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος.

Μόνη αλλά απαραίτητη προϋπόθεση, είπε, να μην αρνούνται να αποδεχθούν προσφορές εργασίας και να συμμετέχουν στις πολιτικές ενεργούς απασχόλησης που θα καθορίζονται από το κράτος, Οι τελευταίες θα χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, διευκολύνοντας ανέργους στην προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας και θα αφορούν προγράμματα εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης, ή επιδοτημένης εργασίας.

Επίσης, είπε ότι η νέα κοινωνική πολιτική θα συμπληρώνεται με ξεχωριστά επιδόματα που αφορούν άλλες ομάδες του πληθυσμού που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκες, όπως οι παραπληγικοί, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και σωρεία άλλων ανάλογων κατηγοριών.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί οδικός χάρτης για την εφαρμογή του νέου συστήματος πρόνοιας, που περιλαμβάνει διάλογο με την κοινωνία και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ενημέρωση των πολιτών. Ο διάλογος, είπε, θα αρχίσει αμέσως, ώστε με την εφαρμογή του νέου συστήματος, τον Ιούνιο του 2014, να έχουν καλυφθεί τυχόν ζητήματα.

Ευχαρίστησε τέλος τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υπηρεσίες, ενώ είπε ότι οι τέσσερεις συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας θα δώσουν κατά το επόμενο διάστημα περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Υπουργός Εργασίας θα προβεί σε διευκρινίσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου