Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  
Έχουμε πληροφορηθεί από τον τύπο για την απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδώσει διάταγμα με το οποίο καθιστά ολόκληρη την Κύπρο τουριστική περιοχή.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά επιβάλλει δια της πλαγίας οδού την πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απορρύθμιση της εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στην περαιτέρω ένταση της πίεσης πάνω στους εργαζόμενους. Η επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων δεν πρόκειται να επιφέρει αύξηση της απασχόλησης όπως ευαγγελίζεται το ΥΕΚΑ και οι θιασώτες της φιλελευθεροποίησης.
Η εμπειρία χωρών που προχώρησαν σε φιλελευθεροποίηση του ωραρίου αλλά και η εμπειρία εδώ στην Κύπρο, δεν επιβεβαιώνει νέες προσλήψεις και μείωση της ανεργίας λόγω φιλελευθεροποίησης. Αντίθετα, εκείνο που θα δημιουργήσει είναι πίεση στους εργαζόμενους για σπαστά ωράρια, παραβιάσεις του νομικά κατοχυρωμένου πλαισίου εργασίας, αύξηση του εργασιακού στρες, μεγάλη απορρύθμιση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής αυτών των εργαζομένων που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.
Αυτές μας οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι όταν πρόσφατα έγινε επέκταση της περιόδου λειτουργίας των καταστημάτων στη Λεμεσό όχι μόνο δεν υπήρξαν πρόσθετες προσλήψεις, υπήρξαν απαιτήσεις προς υφιστάμενο προσωπικό καταστημάτων για μείωση των ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού.
Σημειώνουμε με έντονη δυσαρέσκεια το γεγονός ότι η Υπουργός εξέδωσε το διάταγμα παρακάμπτοντας τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος σ’ ότι αφορά την σύγκλιση των Επαρχιακών Συμβουλευτικών Επιτροπών.
Αγνόησε ταυτόχρονα τα κριτήρια που ο Νόμος καθορίζει για το πότε μια περιοχή ορίζεται ως τουριστική περιοχή.
Δεν έλαβε επίσης καθόλου υπόψη τις αντίθετες θέσεις που η πλειοψηφία των οργανώσεων εξέφρασε στη μοναδική σύσκεψη που συγκλήθηκε για το θέμα υπό την Προεδρία του Διευθυντή του Τ.Ε.Σ. Φαίνεται ότι η απόφαση ήταν προ ειλημμένη.
Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους στο κλάδο να αντιδρούν και να ενημερώνουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τυχόν προσπάθειες παραβίασης του ωραρίου εργασίας της πληρωμής των υπερωριών, των αργιών.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το θέμα δρομολογώντας και άλλα μέτρα αντίδρασης στην απόφαση αυτή.
9 Ιουλίου 2013
ΠΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου