Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οικολόγοι, ΑΚΕΛ και Αναστασιάδης για την απεργία στις οικοδομές


Οι Οικολόγοι καλούν τις συντεχνίες να αποφύγουν κλιμάκωση

Οι Οικολόγοι καλούν τις συντεχνίες να αποφύγουν κλιμάκωση

Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών καλεί τις συντεχνίες να αποφύγουν την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων με την εξαγγελία παναπεργίας, διότι, όπως δήλωσε σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, "μία τέτοια απόφαση θα σκοτώσει και την τελευταία υποψία ελπίδας για την ανάκαμψη της οικονομίας".
Σε δηλώσεις της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λευκωσία, η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι "το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οικοδομική βιομηχανία και τη συνεχιζόμενη απεργία".
"Διαφωνούμε", είπε, "με τη στάση των εργοδοτών και την άρνησή τους να αποδεχθούν τη συμβιβαστική λύση που πρότεινε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να τερματισθεί η απεργία".
"Ως Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών", πρόσθεσε, "υποστηρίζουμε τα δίκαια των οικοδόμων, αλλά εκφράζουμε και την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις στην ήδη κατακερματισμένη οικονομία της χώρας από τη συνεχιζόμενη απεργία".
Οι Οικολόγοι, όπως είπε η κ. Χρυσοστόμου, θεωρούν πως "πρώτιστη έγνοια όλων μας πρέπει να είναι το καλό της πατρίδας μας και αυτή η συνεχιζόμενη απεργία κάθε άλλο παρά συμβάλει σε αυτόν το σκοπό".
"Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις μεγαλώνουν συνεχώς και δυστυχώς τη νύφη θα την πληρώσει ο κυπριακός λαός για ακόμα μια φορά", δήλωσε η κ. Χρυσοστόμου.
….................

ΑΚΕΛ: Επιζήμια η στάση των εργοδοτών για την οικονομία


Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ως ανεύθνη και επιζήμια για την οικονομία τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων αναφορικά με τη διαφορά στην οικοδομική βιομηχανία.
Όπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΕ ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, η επιμονή των εργοδοτικών οργανώσεων σε άκαμπτες, μαξιμαλιστικές θέσεις, η απουσία πνεύματος συνδιαλλαγής και πραγματικής βούλησης για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, καθώς και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στις εκκλήσεις της Υπουργού Εργασίας να δοθεί η απάντηση των κοινωνικών εταίρων στην ίδια προτού δημοσιοποιηθεί οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο τη διαφορά στην οικοδομική βιομηχανία.
Η σοβαρότητα της κατάστασης, όπως αυτή εξελίσσεται, και οι εν δυνάμει κίνδυνοι για την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είπε ο κ. Λουκαϊδης επιβάλλουν όπως οι εργοδοτικές οργανώσεις, έστω και την υστάτη, αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και όπως συμπεριφερθούν υπεύθυνα ώστε να επανέλθει η εργασιακή ειρήνη και σταθερότητα.
Εκφράζουμε επίσης, την ευχή και την ελπίδα, είπε, «ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ θα σταματήσουν να κάνουν πλάτες στην εργοδοτική πλευρά και ότι θα τερματίσουν την πρακτική υπονόμευσης της αξιοπιστίας της Υπουργού Εργασίας ως του μεσολαβητή για επίλυση της διαφοράς, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις ετσιθελικές και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της εργοδοσίας».
Αποτελεί, επίσης, «απαίτηση των πολιτών και της κοινωνίας όπως οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις θα επιδείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα ώστε να επανέλθει αμέσως η εργατική ειρήνη και η σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις».
…....................
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας με δήλωση του το νέο αδιέξοδο που προέκυψε στην οικοδομική βιομηχανία κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, αυτοσυγκράτησης και ιδιαίτερα πνεύμα συναντίληψης προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην οποία ευρισκόμαστε».
«Ο δρόμος της συνεννόησης είναι επιβεβλημένος», παρατηρεί ο κ, Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι «λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει βούληση και αμοιβαία κατανόηση».
Στη δήλωση του που ανέγνωσε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου του Τάσος Μητσόπουλος, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι παρακολουθεί «εδώ και μέρες με ιδιαίτερη ανησυχία την εργατική αναταραχή που προκλήθηκε σαν αποτέλεσμα της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των εργολάβων οικοδομών και εργαζομένων στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας και διευκρινίζει ότι «από σεβασμό προς τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και προς αποφυγή πολιτικοποίησης του όλου θέματος, συνειδητά απέφυγα την όποια δημόσια δήλωση».
«Το νέο αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, εργοδοτών και εργαζομένων και προ του κινδύνου να γενικευθεί η εργατική αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της οικονομικής ιστορίας του τόπου, επιθυμώ να καταστήσω με σαφήνεια γνωστές τις πολιτικές που θα ακολουθήσω αν ο λαός με τιμήσει με τη ψήφο του», συνεχίζει ο κ. Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε ότι στις πολιτικές αυτές, η ευθύνη για τη διακρίβωση της αδήλωτης και πάταξη της παράνομης εργασίας, θα βαραίνει πρώτιστα την Πολιτεία και ως εκ τούτου το κράτος μέσα από σαρωτικούς και συστηματικούς ελέγχους θα καταγγέλλει όσους παραβιάζουν την υπάρχουσα νομοθεσία.
Συνεχίζοντας δήλωσε επίσης ότι θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη καθιέρωσης προτύπων επαγγελματικών προσόντων, μέσα από διαδικασίες που ακολουθούνται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για τη διασφάλιση εργασίας σε όσους διαθέτουν τα σχετικά προσόντα».
Δημοσίευμα για χορηγίες από τράπεζα Κύπρου
---------------
Στο μεταξύ κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Χαραυγή», στα οποία εγείρεται «μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα μετά από παραδοχή της τράπεζας Κύπρου ότι χορηγούσε το δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη και τον ίδιο προσωπικά, για τη διενέργεια δείπνων και συνεδρίων, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τίποτε προς σχολιασμό».
Πρόσθεσε ότι ισχύει αυτό που έχουμε πει, ότι δηλαδή, εάν υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία αυτή πρέπει να γίνει στις αρμόδιες αρχές. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν καταγγελίες από όσους συκοφαντικά έχουν επιλέξει την οδό των διαρροών, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης έχει προκαλέσει δημοσίως τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να κινηθούν και με επιστολή του ζήτησε και από το Γενικό Εισαγγελέα και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε διερεύνηση όλων αυτών των αβάσιμων και ατεκμηρίωτων δημοσιευμάτων».

Ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου