Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Συλικιώτης: Δύσκολη η χρονιά για τον τουρισμό




Ανέφερε ωστόσο ότι το 2012 έκλεισε με πολύ θετικά στοιχεία στις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα τόνωση, προσθέτοντας ότι ευτυχώς υπάρχουν θέματα και τομείς που μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε ότι υπάρχει και ελπίδα και προοπτική. " Ο τομέας του φυσικού αερίου δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και να ξεφύγουμε από τον μονοδιάστατο προσανατολισμό της οικονομίας", ανέφερε.
Ο Υπουργός είπε ότι το 2012 δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια επιτυχημένη χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό, σημειώνοντας ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, πετύχαμε να φέρουμε στην Κύπρο 2,46 εκατομμύρια τουρίστες σε σύγκριση με 2,39 εκατομμύρια το 2011.  "Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 3%. Σε σχέση με τα έσοδά μας από τον τομέα, στα οποία δίνουμε και την πιο μεγάλη σημασία, η αύξηση υπολογίζεται περίπου στο 10%, ποσοστό που μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους", συνέχισε.
Για την παρούσα χρονιά ο Υπουργός είπε ότι  η αγορά της Ρωσίας προβλέπεται να συνεχίσει και φέτος να καταγράφει σημαντικές αυξήσεις, ωστόσο η εικόνα για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών Χωρών είναι διαφορετική. "Στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε, κατά κύριο λόγο, στη διατήρηση των αφίξεών μας στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα με το 2012.Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, θα εργαστούν και φέτος με την ίδια ή και ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση, για να μπορέσουμε και κατά το 2013 να επιτύχουμε εξίσου καλά ή και καλύτερα ακόμη αποτελέσματα από το 2012",ανέφερε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σε συνεργασία με τον ΚΟΤ τέθηκαν συγκεκριμένες προτεραιότητες και προωθήθηκε το 5ετές στρατηγικό σχέδιο με βασικούς άξονες τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υλοποίηση έργων υποδομής, όπως τα γήπεδα γκολφ και οι μαρίνες, στις δράσεις για προώθηση και προβολή του θεματικού τουρισμού, στην παροχή κινήτρων στους ξενοδόχους και στην συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό.
Σημείωσε ακόμη την ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων με την Κύπρο για βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών, είτε με την εγκαινίαση νέων δρομολογίων από αερογραμμές χαμηλού κόστους είτε με την επέκταση των δρομολογίων τους προς Κύπρο αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

"Ακόμη πιο σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 5 Φεβρουαρίου, με την οποία η περίοδος για ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία θα επεκτείνεται από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μια απόφαση που αναμένεται να αποφέρει μια επιπρόσθετη αύξηση πέραν των 100 χιλιάδων τουριστών από τη Ρωσία για το 2013 και σε έσοδα μια επιπρόσθετη αύξηση πέραν των €120 εκατομμυρίων", σημείωσε.

Ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη και αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας ο Υπουργός  ανέφερε τις ενέργειες για τη διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου από χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και τώρα και η Κίνα.
Σε ό, τι αφορά τον ΠΑΣΥΞΕ , ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση σε θέματα όπως η βελτίωση της σχέσης ποιότητας/τιμής, προβολής, εξυπηρέτησης και φιλοξενίας.

"Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι αυτή αποτελεί ουσιαστικά και μέρος της κουλτούρας μας, πτυχή που έχω πει και στο παρελθόν ότι συνδέεται και με σημαντικά ζητήματα όπως την απασχόληση Κυπρίων στον κλάδο, το επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών κλπ. Γι’ αυτό θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου δίδεται σήμερα για να απευθύνω και πάλι έκκληση προς εσάς, τους ξενοδόχους μας, για εργοδότηση Κυπρίων στην τουριστική μας βιομηχανία", κατέληξε.
Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου