Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Επισκόπηση 26_30/11



Επισκόπηση 26_30/11

Eurostat: Στο 8,5% η ανεργία Κύπρου

30/11
Μικρή αύξηση παρουσίασε τον Οκτώβριο το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο ανήλθε στο 8,5% από 8,4% τον Σεπτέμβριο του 2018 και 10% τον Οκτώβριο του 2017.
Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας έχει η Ελλάδα (18,9%-Αύγουστος 2018) και η Ισπανία (14,8%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στη Τσεχία (2,2%) και στη Γερμανία (3,3%).
Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε στο 8,1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 6,7% που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2008.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Απλοποιείται το σύστημα αδειών προς αλλοδαπούς

29/11
Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018» ετοιμάστηκε από το υπουργείο εσωτερικών με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για τα τέλη, που καταβάλλονται μαζί με την υποβολή αίτησης για έκδοση, τροποποίηση ή ανανέωση ενιαίας άδειας που θα καθορίζονται πλέον με διάταγμα του υπουργού εσωτερικών.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το νομοσχέδιο στοχεύει περαιτέρω και στην ομοιόμορφη ρύθμιση του καθορισμού των τελών έκδοσης για το σύνολο των αδειών παραμονής και εργασίας, στη βάση των προνοιών των δύο προηγούμενων τροποποιήσεων του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου, ήτοι Ν.2(Ι)/2017 και Ν.9(Ι)/2007, που ρυθμίζουν το καθεστώς εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της εποχικής εργασίας και της ενδοεταιρικής μετάθεσης αντίστοιχα, και που προνοούν τον καθορισμό των τελών με διάταγμα του υπουργού εσωτερικών.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο έχει και εναρμονιστικό χαρακτήρα καθώς τροποποιεί μη εναρμονιστική πτυχή εναρμονιστικής με την Οδηγία 2011/98/ΕΕ διάταξης, επηρεάζοντας άρρηκτα την εφαρμογή της τελευταίας.
Η «Οδηγία 2011/98/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος» καθορίζει την ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση ενιαίας άδειας παραμονής και εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών στα κράτη μέλη.
Η.Ε
πηγή: stockwatch

Τέρμα οι αποκοπές στις συντάξεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων

29/11
Αντισυνταγματικές έκρινε το Διοικητικό Δικαστήριο τις αποκοπές που έγιναν από το κράτος στις συντάξεις των πρώην δημόσιων υπαλλήλων και των εργαζόμενων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μέτρων που λήφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 για στήριξη της κυπριακής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, στο δικαστήριο προσέφυγαν 115 συνταξιούχοι, οι οποίοι στο παρελθόν εργάζονταν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι θεώρησαν από την αρχή ως παράνομο το «ψαλίδισμα» στις συντάξεις τους.
Μάλιστα το δικαστήριο, λόγω της παραβίασης του Συντάγματος ακύρωσε το νόμο. Και με τη νέα απόφασή του το Δικαστήριο, όπως και σε προηγούμενη απόφαση που αφορούσε τους πολυσυνταξιούχους, θεωρεί τις συντάξεις ως περιουσιακό στοιχείο.
Σύμφωνα με την απόφαση, το άρθρο 3 του νόμου περί της μείωσης των απολαβών και των συντάξεων των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συγκρούεται με το άρθρο 23 του Συντάγματος.
Όπως επισημαίνεται, στην απόφαση είναι ανεπίτρεπτος ο περιορισμός σε περιουσιακό ή ιδιοκτησιακό δικαίωμα των αιτητών και συγκεκριμένα το συμβατικό, κεκτημένο και αποκρυσταλλωμένο δικαίωμά τους στη σύνταξη, το οποίο πηγάζει από τη συμπλήρωση της υπηρεσίας σε συντάξιμη θέση.
Πηγή: stockwatch
Σχέδιο επιδότησης διακοπών για χαμηλοσυνταξιούχους
28/11
Επιδότηση με €50 την ημέρα για όσους χαμηλοσυνταξιούχους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στα ορεινά θέρετρα για τέσσερις ημέρες, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Όπως ανέφερε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του ΕΕΕ που είναι συνταξιούχοι και για όσα πρόσωπα είναι νοικοκυρά συνταξιούχοι και το εισόδημα τους είναι μέχρι €20 χιλ. αν είναι οικογένεια και €15χιλ. αν είναι ένα άτομο.
Στόχος του σχεδίου είναι να μπορέσουν να διανυκτερεύσουν από την 1/3/2019 – 31/5/2019  στα ορεινά θέρετρα και στον Πύργο Τυλλιρίας.
«Εκτιμάται ότι το σχέδιο θα καλύψει πέραν των 2.000 δικαιούχων και θα μπορέσουμε να δώσουμε ακόμη μια ανάσα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας», είπε η υπουργός.
Ερωτηθείσα η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «με οδηγίες του προέδρου της Δημοκρατίας σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις χαμηλές συντάξεις στους χαμηλοσυνταξιούχους», προσθέτοντας ότι έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και υπάρχει ένα κονδύλι γύρω στα 22 εκ. για αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής.
Σε ερώτηση αν αυτή η στήριξη θα αφορά επιπρόσθετο ποσό της τάξης των 50 ευρώ μηνιαίως, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «μελετώνται σενάρια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Το επίδομα θα αυξηθεί περαιτέρω».
Πρόσθεσε ότι «την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης η σκέψη της Κυβέρνησης ήταν στις ευάλωτες ομάδες και η πρώτη κίνηση από την κυβέρνηση ήταν η καθιέρωση του ΕΕΕ με το οποίο αρκετοί συμπολίτες μας στηρίχθηκαν σημαντικά. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται με όλα τα μέτρα και, όπως είπε επανειλημμένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποιαδήποτε ανάπτυξη παρουσιάζεται στην κυπριακή οικονομία, θα επιστραφεί στους πολίτες.
Το θέμα της αύξησης του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου πολύ σύντομα, έτσι ώστε να στηριχθούν αυτοί που έχον τα πιο χαμηλά εισοδήματα», είπε η κ. υπουργός, η οποία σε ερώτηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.
Κληθείσα να αναφερθεί στο θέμα της επέκτασης του σχεδίου Εστία, η υπουργός εργασίας είπε ότι «θα γίνουν κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούν όσοι είχαν δάνεια για την πρώτη κατοικία και οι οποίοι πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, να μπορέσουν να έχουν κάποιο όφελος από το σχέδιο Εστία το οποίο θα επεξεργαστούμε».
Τέλος, ερωτηθείσα για το Χριστουγεννιάτικο δώρο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις στο υπουργείο και σε λίγες μέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση», προσθέτοντας ότι πολύ πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Πηγή: stockwatch

Ακτινογραφία απασχόλησης, ανεργίας από ΑνΑΔ

26/11
Το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού 20-64 χρονών, ως συνέπεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρουσίασε μεγάλη μείωση και από το 2013 και μετά είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 25-54 χρονών καθώς και στα άτομα με εκπαίδευση μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια.
Σημειώνεται όμως η συνεχής βελτίωση του ποσοστού το οποίο από 67,2% το 2013 (χαμηλότερο ποσοστό περιόδου) αυξήθηκε στο 70,8% το 2017, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην Κύπρο κυμαίνεται σε αισθητά ψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών. Σημειώνεται όμως, ότι ενώ η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά αυτά το 2011 βρισκόταν στις +11,9 ποσοστιαίες μονάδες (μεγαλύτερη διαφορά περιόδου) το 2017 μειώθηκε αισθητά στις +9,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ανεργία
Αναφορικά με το γενικό ποσοστό ανεργίας πληθυσμού άνω των 15 χρόνων στην Κύπρο παρουσίασε δραματική αύξηση από το 2011 μέχρι το 2014 αφού υπερδιπλασιάστηκε ενώ στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανάκαμψης της οικονομίας, εμφάνισε αξιόλογη μείωση και κατήλθε στο 11,1% το 2017.
Επισημαίνεται ότι από το 2012, το ποσοστό στην Κύπρο είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαφορά να βρίσκεται στην ψηλότερη τιμή της το 2014 (+5,9 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ το 2017 η διαφορά αυτή μειώθηκε στις +3,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ανεργία έπληξε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και ήταν ιδιαίτερα έντονη στα νεαρά άτομα καθώς και στα άτομα με εκπαίδευση μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια αλλά και με εκπαίδευση μέχρι μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια. Πρόσθετα, υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων παρόλη τη μείωση που άρχισε να παρατηρείται από το 2015.
Παρόλο που η αύξηση της ανεργίας επηρέασε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εντούτοις το ψηλότερο με πολύ σημαντική διαφορά ποσοστό ανεργίας, παρουσιάζεται στον πληθυσμό 15-24 χρονών (περίπου 1 στους 4 νέους ήταν άνεργοι το 2017). Σημειώνεται η βελτίωση σε όλες σχεδόν τις ομάδες ηλικιών από το 2015.
Συμμετοχή στην αγορά εργασίας
Το γενικό ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας πληθυσμού 15-64 χρονών στην Κύπρο κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα έχοντας μικρές αυξομειώσεις την περίοδο 2011-2017 και είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά αυτά σμικρύνθηκε από το 2011 (+2,4 ποσοστιαίες μονάδες) μέχρι το 2017 (+0,6 ποσοστιαίες μονάδες).
Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας των ανδρών στην Κύπρο κυμαίνεται σε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών. Σημειώνεται όμως, ότι ενώ η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά αυτά το 2012 βρισκόταν στις +13,8 ποσοστιαίες μονάδες (μεγαλύτερη διαφορά περιόδου) το 2017 μειώθηκε σημαντικά στις +9,5 ποσοστιαίες μονάδες
Το γενικό ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού 25-64 χρονών στην Κύπρο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα το 2017 (6,9%) ανοίγοντας περισσότερο την ψαλίδα συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι γυναίκες συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε εκπαίδευση και κατάρτιση από τους άνδρες με τη διαφορά όμως να παραμένει σταθερή το 2017 στις -0,4 ποσοστιαίες μονάδες όπως και το 2016. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το άνοιγμα της ψαλίδας να παρουσιάζεται εντονότερα από το 2013 και μετά.
Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η συμμετοχή σε εκπαίδευση και κατάρτιση των ανέργων και των αδρανών και σε πολύ χαμηλά επίπεδα των απασχολουμένων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και στα επαγγέλματα κατώτερου και μέσου επιπέδου. Τέλος, σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των ατόμων.
Γ.Χ.
Πηγή: stockwatch
ΕΔΩ ΑΠΕΡΓΙΑ.
30/11
Ο αγώνας των εργαζομένων της Εταιρείας Ten Group Services Ltd για δικαίωση στα αυτονόητα συνεχίζεται.
Πηγή: Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ (fb σελίδα)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΚΥΣΥ
30/11
Κανένας συνταξιούχος κάτω από το όριο της φτώχειας, διαμηνύει η ΕΚΥΣΥ αποστέλλοντας επιστολή στην Υπουργό Εργασίας με 13 αιτήματα για βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των συνταξιούχων.
Ζητά παράλληλα συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.
Η Οργάνωση απέστειλε επιστολή στην Υπουργό στις 28 Νοεμβρίου και στην οποία περιλαμβάνονται 13 αιτήματα των συνταξιούχων που στόχο έχουν την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, το οποίο έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια.
Η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει στην επιστολή της πως οι ηλικιωμένοι υποφέρουν και δεν αντέχουν άλλο να ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες και καλεί την Υπουργό Εργασίας να συμβάλει στην προσπάθεια της Οργάνωσης για επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν την κρίση. Παράλληλα ζητά να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Είναι πολύ προκλητικό για τους ηλικιωμένους κάποιοι να πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι συνταξιούχοι να υποφέρουν ή να περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση», καταγγέλλει χαρακτηριστικά η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της.
Τα 13 αιτήματα της ΕΚΥΣΥ προς την Υπουργό Εργασίας:
Σχέδιο Ειδικής χορηγίας
1.(α) Να βελτιωθεί το σχέδιο της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους ,έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι που να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας.
(β) Να μη υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα τους όλοι οι τόκοι που πιθανόν να έχουν από καταθέσεις που φρόντισαν να αποταμιεύσουν με πολλές οικονομίες και στερήσεις για να αντιμετωπίσουν έκτακτα προβλήματα ιδιαίτερα στο τομέα της υγείας, ούτε όλα τα εισοδήματα από τον ΚΟΑΠ.
2.Φροντίδα ηλικιωμένων: Να συζητηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που εφάρμοσε χωρίς καμία συζήτηση η κυβέρνηση για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα διότι ήδη έχουν επηρεαστεί αρνητικά αρκετά άτομα τα οποία έμειναν χωρίς φροντίδα με κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.
3.Πασχαλινό Επίδομα-Επίδομα Μάνας: Να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να βελτιωθεί το ύψος του επιδόματος μάνας.
4.Δωρεάν μεταφορά: Να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα.
5.Ενοίκιο: Το ύψος του ενοικίου που δικαιούται κάποιος από το Ε.Ε.Ε. είναι με βάση τα νέα δεδομένα πολύ χαμηλό σε σχέση με το πραγματικό κόστος και πρέπει άμεσα να αυξηθεί.
6.Να καταργηθεί η μείωση του 12% στις συντάξεις σε άτομα που δικαιούνται και παίρνουν την σύνταξη τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
7.Εξέταση αιτήσεων για παροχή φροντίδας: Παρ’ όλη τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να παρατηρείται αδικαιολόγητη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 και δεν έχουν εγκριθεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει γραπτή απάντηση για το λόγο που δεν έχουν εγκριθεί.
8.Εξυπηρέτηση: Ύστερα και από το κλείσιμο των γραφείων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στη Λευκωσία, παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που αποτείνονται για να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
9.Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις τιμές των καυσίμων με αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, επηρέασαν αρνητικά το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων. Ως εκ τούτου ζητούμε όπως βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος με την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι συνταξιούχοι.
10.Σύνταξη χηρείας στους άντρες: Είναι έντονα τα παράπονα των χήρων ανδρών ύστερα από την αναφορά του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Γι’ αυτό είναι παράκληση μας όπως αποσυρθεί η αναφορά και εφαρμοστεί η νομοθεσία για δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες που είναι χήροι για να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος τους.
11.Εξαρτώμενα: Εισηγούμαστε όπως εξετάσετε την πρόταση μας για αύξηση του ποσού που παραχωρείται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εξαρτώμενα συνταξιούχου.
12.Έλεγχος στεγών ηλικιωμένων: Κατά διαστήματα παρουσιάζονται κρούσματα της εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας σε στέγες ηλικιωμένων που πλήττουν ηλικιωμένους οι οποίοι τρέμουν ακόμα και να διαμαρτυρηθούν. Ως ΕΚΥΣΥ τονίζουμε την ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου των στεγών ηλικιωμένων για να τηρείται η σχετική νομοθεσία η οποία χρειάζεται βελτιώσεις .Ύστερα και από το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων εκτιμούμε ότι χρειάζεται περεταίρω οικονομική στήριξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργούν. Χρειάζεται ακόμη η λειτουργία προγραμμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.
13.Καθυστέρηση εξέτασης αιτήσεων από ΤΚΑ: Διαπιστώνουμε παρόλη την βελτίωση που παρατηρείται κατά διαστήματα, ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη εξέταση των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ιδιαίτερα των συντάξεων ανικανότητας , αναπηρίας και για τις ιεραρχικές προσφυγές. Γι’ αυτό εισηγούμαστε να ληφθούν αποφάσεις πουν να μειώνουν σημαντικά την περίοδο εξέτασης των αιτήσεων μόνιμα.
ΕΚΥΣΥ
Πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)
Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
30/11
Η ιδιόκτητη στέγη αποτελεί άπιαστο όνειρο για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, τα ενοίκια εκτοξεύθηκαν, τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν, οι άστεγοι αυξάνονται. Η κυβέρνηση κατήργησε όλα τα κοινωνικά στεγαστικά προγράμματα και το κράτος δεν έχει σήμερα καμία στεγαστική πολιτική.
Η ευαισθησία της κυβέρνησης δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην περίπτωση των τραπεζών...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ:
"Για τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τις μονογονεϊκές οικογένειες, η ιδιόκτητη στέγη αποτελεί πλέον όνειρο απατηλό ένεκα της ανεργίας, των χαμηλών μισθών και της μη παραχώρησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα ενοίκια αυξήθηκαν κατακόρυφα την τελευταία διετία μετατρέποντας τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσός) από τις ακριβότερες στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και οι εκποιήσεις κατοικιών από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων.
Το 2015 υπήρχαν καταγεγραμμένοι 26 άστεγοι ενώ το 2017 ο αριθμός των ανθρώπων που δεν είχαν στέγη εκτοξεύθηκε στους 129. Αυτά τα στοιχεία απέστειλε πρόσφατα στη Βουλή (σε απάντηση Κοινοβουλευτικής ερώτησης) η ίδια η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το στεγαστικό δεν αποτελεί απλά ένα κοινωνικό πρόβλημα αλλά μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής κοινωνίας αφού, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, τα χειρότερα έπονται.
Η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την κατάσταση και δυστυχώς με τις πολιτικές που εφαρμόζονται όχι μόνο δεν μειώνεται το πρόβλημα αλλά αυξάνεται.
Κατήργησε όλα τα κοινωνικά στεγαστικά προγράμματα, ακόμα και αυτά που αφορούν πρόσφυγες, ενώ ακρωτηρίασε και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης παγοποιώντας τα σχέδια για ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού που επιζητούν στέγη. Παράλληλα, κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο προνοεί περικοπές εκατομμυρίων από στεγαστικά προγράμματα και έργα υποδομής, και μεταφορά αυτών των κονδυλίων σε άλλα άρθρα του προϋπολογισμού.
Μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων, η Κυβέρνηση αντί να ενσκήψει στο πρόβλημα, αρκέστηκε σε μια αύξηση 10% για το επίδομα ενοικίου, η οποία αφορά μόνο πρόσφυγες. Ο τρόπος που διαφημίστηκε αυτή η απόφαση από το Προεδρικό αποτελεί πρόκληση για το λαό αφού το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης, το οποίο δυστυχώς έχει μετατραπεί σήμερα από δικαίωμα σε προνόμιο, με αυτό τον τρόπο καθόλου δεν αντιμετωπίζεται.
Η ΠΕΟ καλεί την Κυβέρνηση να επαναφέρει τα στεγαστικά Σχέδια που υπήρχαν πριν το 2013 για να βοηθηθούν οι ασθενέστερες εισοδηματικά κατηγορίες.
Επιπρόσθετα, εισηγείται μεταξύ άλλων την επέκταση διαχωρισμού χαλίτικης γης και παραχώρηση οικοπέδων σε νεαρά ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα σε χαμηλή τιμή, συνέχιση της ανέγερσης καινούριων συνοικισμών για αντικατάσταση των αρχικών συνοικισμών χαμηλού κόστους, την ανάπτυξη οικιστικών έργων τα οποία θα παραχωρούνται σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα με εισαγωγή Σχεδίων ενοικιαγοράς και εκπόνηση σχεδίου επιδότησης ενοικίου για τις χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες.
Καλούμε την Κυβέρνηση να διαχειριστεί το πρόβλημα της κοινωνικής στέγης με την αναγκαία ευαισθησία. Η ευαισθησία δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην περίπτωση των τραπεζών και γενικά των ‘κινήτρων’ που αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο.
30 Νοεμβρίου 2018"
Πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό που συνεχίζει τον αγώνα του
29/11
ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η 29η Νοεμβρίου αποτελεί ιστορική ημερομηνία στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους αφού το 1977 μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό.
Εδώ και δεκαετίες ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται για τα δίκαια του για ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος.
Παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ οι οποίες καταδικάζουν τον εποικισμό εδαφών ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς νόμου, το Ισραήλ συνεχίζει την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ τον εποικισμό των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συλλήψεις οι φυλακίσεις η καταστροφή υποδομών και οι δολοφονίες ακόμα και μικρών παιδιών.
Κορύφωση των εξελίξεων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού αποτελεί η απαράδεκτη απόφαση των ΗΠΑ και του προέδρου Τράμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Η ΠΕΟ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του για αναγνώριση των δικαιωμάτων του και για ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

30/11

Η ΣΕΚ εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι η Βουλή δεν ψήφισε ακόμη τους κανονισμούς για τη σύσταση Ενιαίας
Υπηρεσίας Επιθεωρητών, βασική αποστολή της οποίας είναι η πάταξη της αδήλωτης εργασίας που σε κάποιους τομείς της οικονομίας αγγίζει το 25%.
Η ΣΕΚ καλεί τον κάθε βουλευτή χωριστά και τη Βουλή στο σύνολο της, να ψηφίσουν τάχιστα τους συγκεκριμένους κανονισμούς,
γιατί κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή δεν μπορούν να υπάρξουν όταν η αγορά εργασίας είναι απορυθμισμένη.
Πηγή: ΣΕΚ

Χρήζει σεβασμού το έργο της Στατιστικής Υπηρεσίας - Επιπόλαιη και πονηρή η συμπεριφορά των εργοδοτών κατά της Έρευνας Εργατικού Κόστους

28/11
Τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι του εργοδοτικού κόσμου επιχείρησαν να δαιμονοποιήσουν την Έρευνα Εργατικού Κόστους που πραγματοποιήθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία, με έτος αναφοράς το 2016.
Επειδή ακριβώς τα ευρήματα της έρευνας απορρίπτουν το μύθο των εργοδοτών, σύμφωνα με τον οποίον, για όλα τα κακά της οικονομίας φταίνε οι μισθοί και τα μεροκάματα, επιχειρήθηκε μια προσβλητική τακτική κατά της έρευνας και κατ’ επέκταση της αξιοπιστίας της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η ΣΕΚ απορρίπτει αυτές τις εργοδοτικές τακτικές που είναι και επιπόλαιες και πονηρές και δηλώνει πως, σέβεται απόλυτα το έργο που επιτελεί η Στατιστική Υπηρεσία.  Το έργο που παράγεται είναι και χρήσιμο και ωφέλιμο.  Διαχρονικά αποδείχθηκε πως μέσα από τις σωστές στατιστικές λαμβάνονται και οι σωστές αποφάσεις.
Ως προς την ουσία της συγκεκριμένης έρευνας, αυτή γίνεται με την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη του Στατιστικού Συμβουλίου, (στο οποίο μετέχουν και εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ), και με τη συμμετοχή των εργοδοτών του κάθε κλάδου, οι οποίοι συμπληρώνουν σχετικά ερωτηματολόγια της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ως εκ τούτου, η πρώτη ύλη των ερευνών προέρχεται από τους ίδιους τους εργοδότες.  Πληρώνουν λίγα, δηλώνουν λίγα, και όταν αυτά τα λίγα τα δημοσιοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία, αντί να σιωπήσουν, διαμαρτύρονται και απορρίπτουν τις έρευνες.
Τέλος όλες οι έρευνες της Στατιστικής Υπηρεσίας πριν πραγματοποιηθούν, έχουν την έγκριση και φέρουν τη σφραγίδα του υπουργικού συμβουλίου και αυτή τη σφραγίδα οφείλουν να τη σέβονται όλοι, ιδιαίτερα εκείνοι οι εργοδότες που συχνά – πυκνά προσφεύγουν στο υπουργικό και διεκδικούν φοροελαφρύνσεις και άλλου είδους διευκολύνσεις.
Πηγή: ΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου