Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Επισκόπηση 1-9/12



Επισκόπηση 1-9/12

Χωρίς συγκοινωνίες η Πάφος

8/12

Xωρίς συγκοινωνίες θα είναι η Πάφος το Σαββατοκύριακο αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εξευρεθεί λύση στην διαφορά  μεταξύ του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου και του Υπουργείου Μεταφορών.  Η επ’ αόριστον απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου ξεκίνησε εκ νέου από χτες μετά από διακοπή δύο ημερών της Τετάρτης και της Πέμπτης σε ένδειξη καλής θέλησης και συνεχίζεται και σήμερα. 
Σύμφωνα με τον Χρίστο Ευαγγέλου, εκπρόσωπο των οδηγών του Ο.ΣΥ.ΠΑ το πρόβλημα της ασυνεννοησίας μεταξύ του Υπουργείου και της εταιρείας συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου να είναι απλήρωτοι τον Νοέμβριο μήνα, και να μην μπορεί να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους τον Δεκέμβριο και ο 13ος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων τους εάν μέχρι την Δευτέρα δεν εξευρεθεί οριστική συμφωνία, γιατί όπως εξήγησε το πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού τους είναι επαναλαμβανόμενο. 
Στο μεταξύ ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου εισηγείται  τη  σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για την επίλυση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των δύο μερών,  ενώ επί του θέματος απέστειλε σχετική επιστολή  προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Πηγή: stockwatch

Εντός των επόμενων λίγων ημερών απαντά ο ΠΙΣ

8/12
Εντός των επόμενων λίγων ημερών ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα τοποθετηθεί γραπτώς επί των τελικών θέσεων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) τις οποίες έλαβε χθες την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου.
Ερωτηθείς σχετικά έπειτα από συνάντησή του με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι «με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τον ΟΑΥ και τον Υπουργό Υγείας κατά την οποία είχαμε πάρει για πρώτη φορά τις τελικές θέσεις του ΟΑΥ ως και εμείς έχουμε την υποχρέωση θα απαντήσουμε με τις τελικές θέσεις του ΠΙΣ».

Πρόσθεσε ότι αυτές οι θέσεις «είναι αποτέλεσμα των αιτημάτων του συνόλου των ιατρών μετά από την Γενική Συνέλευση, η οποία είχε λάβει χώρα προ ενός μηνός και μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία που ακολουθείται από τον ΠΙΣ θα τοποθετηθούμε γραπτώς».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, «μετά θα αποταθούμε στα μέλη μας έτσι ώστε τα δεδομένα αυτά να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς και κατά πόσον θα προχωρήσουν στην συμβολή τους με το Γενικό Σχέδιο Υγείας».
Πηγή: stockwatch

Ελαφριά αύξηση στην απασχόληση το τρίτο τρίμηνο
7/12

O αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,8% στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,2% στη ευρωζώνη και στην ΕΕ28, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% και στις δύο ζώνες και κατά 1,0% στην Κύπρο.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ, κατά 1,2% στην ΕΕ28 και κατά 3,7% στην Κύπρο, το τρίτο τρίμηνο του 2018 (μετά + 1,5%, + 1,3% και 4,3% αντίστοιχα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018).
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018, η Μάλτα (+ 0,9%), η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία ​​(+ 0,7%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις στην Εσθονία (-0,8%), τη Βουλγαρία και την Ιταλία (και -0,3%), την Κροατία και την Πολωνία (από -0,2%) και τη Ρουμανία (-0,1%).
Με βάση τα εποχιακά διορθωμένα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 απασχολούνταν 239,3 εκατομμύρια στην ΕΕ28, εκ των οποίων τα 158,3 εκατομμύρια βρίσκονταν στη ζώνη του ευρώ.
Αυτά είναι τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης που έχουν καταγραφεί ποτέ και στις δύο περιοχές.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 9,6 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ και 15,2 εκατομμύρια στην ΕΕ28 από το χαμηλότερο επίπεδο απασχόλησης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση (το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για τη ζώνη του ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την ΕΕ28).
Η ανάλυση της ανάπτυξης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο των προηγούμενων ετών δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας (με βάση τους απασχολούμενους) κυμάνθηκε από το 2013 και μετά σε 1% και για τις δύο ζώνες.  Το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάζει μια πτώση η οποία είναι πιο έντονη για τη ζώνη του ευρώ.
Πηγή: stockwatch

Τράβηξαν ξανά χειρόφρενο τα λεωφορεία στην Πάφο

7/12
Χωρίς συγκοινωνίες έμεινε εκ νέου η Πάφος, αφού ακινητοποιημένα είναι από τις 06:00 τα λεωφορεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου. Από την απεργία αναμένεται να επηρεαστούν γύρω στις πέντε χιλιάδες μαθητές και τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και τουρίστες.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Ευαγγέλου, εκπρόσωπος των οδηγών του ΟΣΥΠΑ, ανέφερε πως δυστυχώς η προθεσμία των δύο ημερών που έδωσαν οι οδηγοί του ΟΣΥΠΑ στο υπουργείο μεταφορών εις ένδειξη καλής θέλησης προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα της καταβολής των μισθών τους δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι, είπε ο κ. Ευαγγέλου, αξιώνουν την καταβολή των μισθών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και του 13ου μισθού, προσθέτοντας ότι όλοι είναι οικογενειάρχες και έχουν ανάγκες.

Ευχήθηκε επίσης όπως εξευρεθεί μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών διαφορετικά σημείωσε οι «συγκοινωνίες στην Πάφο θα κλείσουν».

Δυστυχώς, είπε, το υπουργείο αξιώνει να αποσταλούν εκ νέου οι καταστάσεις των εξόδων προσθέτοντας πως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αργότερα, αφού πρώτα καταβληθεί η μισθοδοσία στους εργαζόμενους του Οργανισμού.

«Ας μας πουν ότι δεν υπάρχει λύση, να μας το πουν για να εξεύρουμε άλλη δουλειά», κατέληξε.
Πηγή: stockwatch

Αυτό είναι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του ΚΟΤ

7/12
Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης των περίπου 230 υπαλλήλων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) θα αρχίσει να τρέχει από τις 2 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο οργανισμός θα μετεξελιχθεί σε υφυπουργείο τουρισμού.
Ως μέγιστο ποσό αποζημίωσης καθορίζονται οι €100.000 (αφορολόγητες) και ως μέγιστο ποσοστό ατόμων που θα δύναται να αποχωρήσουν το 40%.
Δικαιούχοι του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης είναι όλοι οι υπάλληλοι (μόνιμο και ωρομίσθιο προσωπικό) του κυπριακού οργανισμού τουρισμού( ΚΟΤ) οι οποίοι θα έχουν κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων του σχεδίου 5 τουλάχιστον χρόνια υπηρεσία στον οργανισμό και έχουν τουλάχιστον 19 μήνες υπηρεσίας μέχρι την ημερομηνία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο καταργούνται οι θέσεις εισδοχής των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μη αποκλειόμενης και της κατάργησης θέσεων προαγωγής με απώτερο στόχο τη συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού του οργανισμού ή και τη δυνατότητα πρόσληψης νέων ατόμων.
Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ φέρονται να μην αποδέχονται την κατάργηση θέσεων προαγωγής.
Οι υπάλληλοι οι οποίο θα επιλέξουν να αποχωρήσουν με το σχέδιο πέραν από τις θεμελιωμένες συνταξιοδοτικές παροχές θα αποζημιώνονται για τερματισμό εργοδότησης καριέρας με επιπρόσθετο ποσό το οποίο θα είναι ποσοστό επί της υπολειπόμενης μισθοδοσίας του υπαλλήλου μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας (μισθοδοσία + βασικός μισθός (με 13ο + τιμάριθμος).
Το προτεινόμενο ποσοστό βάση του οποίου θα γίνεται ο υπολογισμός της αποζημίωσης για τους υπαλλήλους καθορίζεται με μέγιστη αποζημίωση €143.750.
Ενδεικτικά αναφέρεται: Υπολειπόμενοι μήνες υπηρεσίας μέχρι το 65ο. Από 19-24 μήνες το ποσοστό επί του μηνιαίου μισθού είναι στο 24.00%.
Από 25-36 μήνες το ποσοστό επί του μηνιαίου μισθού είναι στο 24.40%. Από 37-48 μήνες το ποσοστό ανέρχεται στο 24,70% από 49-60 μήνες ποσοστό 26,10%. Από 61-72 μήνες το ποσοστό ανέρχεται στο 32.60%, από 73-84 μήνες στο 32,90%.
Εάν οι υπολειπόμενοι μήνες εργασίας είναι 85-96 το ποσοστό ανέρχεται στο 33,60% και από 97-108 μήνες το ποσοστό είναι στο 34,20% ενώ από 109-120 μήνες το ποσοστό που δικαιούται ως αποζημίωση είναι 35.00%.
Η επιλογή των ατόμων που θα αποχωρήσουν θα γίνεται με συγκερασμό των τριών ακόλουθων κριτηρίων με τις ακόλουθες βαρύτητες:
Αριθμός υπολειπομένων μηνών υπηρεσίας 50%, χρόνια υπηρεσίας στον οργανισμό 25% και όφελος/εξοικονομονη για τον οργανισμό 25%.
Επιπλέον ανεξαρτήτως των κριτηρίων επιλογής το σχέδιο θα δοθεί μόνο για όσους υπαλλήλους κρίνει ο οργανισμός ότι δεν τους χρειάζεται. Ο οργανισμός δύναται να απορρίψει αίτημα υπαλλήλου για αποχώρηση εάν κρίνει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του οργανισμού και δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.
Το ποσό της αποζημίωσης δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και δεν προβλέπεται αποκοπή οποιωνδήποτε ποσών φόρου κατά την καταβολή του.
Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες τη μεταφορά ολόκληρου του προσωπικού και των θέσεων του ΚΟΤ στο υφυπουργείο τουρισμού από τις 2/1/2019.
Όπως δήλωσε η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, «κάθε μέλος του προσωπικού θα μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει μέχρι και έξι μήνες μετά την ένταξη του στο υφυπουργείο».
Επισυνάπτεται το σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης υπαλλήλων του ΚΟΤ.
Της Ηρώς Ευθυμίου


Πηγή: stockwatch

Θετικά μηνύματα για αγορά εργασίας

6/12
Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας (3,6% το τρίτο τρίμηνο του 2018) είχε θετική επίδραση στη μεγέθυνση της αγοράς εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ για τον τομέα της οικονομίας.
Στον χαιρετισμό, που ανέγνωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η Υπουργός προσθέτει ότι με βάση την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, το ποσοστό ανεργίας για τον Σεπτέμβριο 2018 μειώθηκε στο 7,4% σε σχέση με 10,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Σημείωσε ότι το επίπεδο ανεργίας στην Κύπρο είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο ανεργίας στην Ευρωζώνη, το οποίο έφτασε στο 8,1% τον Σεπτέμβριο του 2018.

«Βελτίωση παρατηρείται και καθόσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών, το οποίο κατά μέσο όρο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 διαμορφώθηκε στο 20,1% σε σχέση με 25,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας μειώθηκε στο 2,7% από 4,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ως Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η ανεργία στους νέους εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη σημαντική μείωση της και γι’ αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές για την περαιτέρω μείωσή της».

Επισημαίνεται ότι η καθοδική πορεία της ανεργίας των νέων έχει ξεκινήσει από το 2014, όταν το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν στο 36,0%, σε σύγκριση με 38,9% το 2013, φτάνοντας στο 20,1% το 2017,είπε.
«Επισημαίνεται ότι το επίπεδο της εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Οκτώβριο 2018 ήταν το χαμηλότερο που καταγράφτηκε από τον Οκτώβριο του 2010, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 20.846».

Όσον αφορά την απασχόληση, στο χαιρετισμό της Υπουργού αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 5,8% (21.798 άτομα), αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων 20-64 ετών στο 73,7% από 70,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η μείωση της ανεργίας είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται αναφορικά με την αγορά εργασίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Στόχος της κυβέρνησης όμως, προστίθεται, δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά η επικράτηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%. «Προς αυτή την κατεύθυνση εντείνονται οι προσπάθειές μας και έχει τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εργασίας, η οποία διευκολύνει και απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων, βάσει των προσόντων, πείρας και δεξιοτήτων τους».
Η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εργασίας αυξάνει, σύμφωνα με την Υπουργό, τις ευκαιρίες απασχόλησης των ανέργων που αποτείνονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για αναζήτηση και εξεύρεση θέσης εργασίας, αφού πρόσβαση σε αυτή την πλατφόρμα, εκτός από τους άνεργους που αναζητούν εργασία θα έχουν και οι εργοδότες, οι οποίοι παραδοσιακά δεν αναζητούν προσωπικό μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων συμβούλων απασχόλησης, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, παρέχοντας εξατομικευμένες και πλήρως στοχευμένες Υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας, αναφέρεται. «Πρέπει να αναφέρω ότι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Υπουργείο και έχουν δοθεί οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης».
Στο πλαίσιο παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ανέφερε η Υπουργός, παρέχεται επίδομα ενοικίου σε πρόσωπα και οικογένειες που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία, αλλά και επίδομα τόκων στεγαστικού δανείου σε πρόσωπα και οικογένειες που έχουν στεγαστικό δάνειο για την ιδιόκτητη κατοικία στην οποία διαμένουν.
Επιπλέον, συνέχισε, για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχονται σειρά άλλων ωφελημάτων και επιδομάτων με στόχο τη μείωση του κόστους στέγασης και διαβίωσης, όπως για παράδειγμα κάλυψη του κόστους για τα τέλη που επιβάλλουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έκπτωση στον λογαριασμό ΑΗΚ κατά 20%.

Νέο χαμηλό οκταετίας στον αριθμό ανέργων

5.12
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2010 υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2018 αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα επαρχιακά γραφεία εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Νοεμβρίου 2018, έφτασε τα 28.514 πρόσωπα από 20.447 τον Οκτώβριο.
Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Νοέμβριο 2018 μειώθηκε στα 24.887 πρόσωπα σε σύγκριση με 25.219 τον προηγούμενο μήνα. 
Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2017 σημειώθηκε μείωση 5.266 προσώπων ή 15,6% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.131 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 939), των κατασκευών (μείωση 633), της μεταποίησης (μείωση 609), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 317), της εκπαίδευσης (μείωση 201) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 1.472).    
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας είναι στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι είναι υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές, καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων έχει μέση γενική εκπαίδευση (11.565).
Τη μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο ανήλθε τον Οκτώβριο στο 8,5% από 8,4% τον Σεπτέμβριο του 2018 και 10% τον Οκτώβριο του 2017.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Σχέδιο εξόδου για υπαλλήλους του ΚΟΤ

5/12
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταφορά ολόκληρου του προσωπικού και των θέσεων του ΚΟΤ στο υφυπουργείο τουρισμού από τις 2/1/2019, ανέφερε η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.
Μετά τη συνέδρια του υπουργικού συμβουλίου, η κ. Βασιλείου είπε ότι «κάθε μέλος του προσωπικού θα μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει μέχρι και έξι μήνες μετά την  ένταξη του στο υφυπουργείο».
Επιπλέον το υπουργικό αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό οικονομικών να εγκρίνει μέχρι τις 12/12/2018 σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης/ πρόωρης αφυπηρέτησης το οποίο θα ετοιμάσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία που ετοιμάστηκε μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών στις 13/2/2018 διαλαμβάνει ότι θα εκπονηθεί από τον ΚΟΤ σχέδιο εθελούσιας εξόδου το οποίο θα διαρκέσει μέχρι έξι μήνες μετά τη λειτουργία του υφυπουργείου.
Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για του υπάλληλους του ΚΟΤ, εδράζεται στο σχέδιο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αρχής Λιμένων και τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο οικονομικών.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Αντίδραση στη μεταφορά 110 τραπεζικών στο Apollo
5/12
Εργατική κρίση υποβόσκει στην Τράπεζα Κύπρου με αφορμή την άρνηση της διεύθυνσης να αποδεχθεί την πρακτική της απόσπασης των περίπου 110 μελών του προσωπικού στη νεοσυσταθείσα Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων (ΚΕΕΠ) στην οποία θα μεταφερθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους €2.8 δισ. το οποίο αγόρασε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management LLC.
Εκπρόσωποι της διεύθυνσης της BOCH και του Apollo κατέστησαν σαφές προς την ΕΤΥΚ στο πλαίσιο των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πρακτική της απόσπασης που υιοθέτησαν, η Ελληνική Τράπεζα και η πρώην ΣΚΤ, όταν προχώρησαν στη σύσταση της APS και της Αλταμίρα αντίστοιχα μεταφέροντας στις πλατφόρμες αυτές συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΕΤΥΚ η ηγεσία της οποίας ενημέρωσε χθες διεξοδικώς τα επηρεαζόμενα μέλη της στο πλαίσιο έκτακτης συγκέντρωσης στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Λευκωσία.
Η ηγεσία της συντεχνίας ζήτησε και έλαβε εξουσιοδότηση από το προσωπικό να χειριστεί το όλο ζήτημα με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις.
Μιλώντας στο ενδιαφερόμενο προσωπικό ο γγ της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης εξήγησε ότι η οργάνωση δεν έχει πρόθεση να στερήσει στην τράπεζα να πωλήσει τα μη εξυπηρετούμενα της δάνεια, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένη, είπε, να αφήσει ακατοχύρωτα τα μέλη της.
Υποστήριξε ότι η εμμονή της διεύθυνσης της BOCH να μην αποδεχθεί ότι η μεταφορά των υπαλλήλων της στην ΚΕΕΠ θα είναι απόσπαση, εγκυμονεί κινδύνους για το επαγγελματικό μέλλον των εν λόγω υπαλλήλων.
Επεσήμανε ότι η τράπεζα ζητά ρυθμίσεις οι οποίες είναι ασαφείς και καταστρατηγούν, κατά την έκφραση του, σε μεγάλο βαθμό τις υφιστάμενες συμβάσεις.
Παρατήρησε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν διασαφηνίζει κατά πόσο οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν στην ΚΕΕΠ θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οργανογράμματος της τράπεζας για να συμμετέχουν στη διεκδίκηση θέσεων προαγωγής ή να τυγχάνουν των οποιωνδήποτε αυξήσεων ή προσαυξήσεων παραχωρηθούν στο υπόλοιπο προσωπικό.
Στη συγκέντρωση αναφέρθηκε ότι η τράπεζα θεωρεί ότι η ΚΕΕΠ είναι ένας τρίτος ανεξάρτητος οργανισμός χωρίς να έχει οποιαδήποτε σύνδεση με το οργανόγραμμα της τράπεζας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο της απόσπασης.
Η ΒΟCH επικαλείται επίσης σχετικό νόμο περί μεταφοράς εργαζομένων στον οποίο γίνεται αναφορά για διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για ένα μόνο χρόνο σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης σε άλλη.
Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι κακώς η τράπεζα επικαλείται ένα τέτοιο νόμο ο οποίος καλύπτει τα δικαιώματα του προσωπικού για 12 μόνο μήνες και παραπέμπει στις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στην BOCH.
Ο κ. Παναγίδης εξήγησε στα μέλη της συνέλευσης ότι δεν μπορεί ένας τέτοιος νόμος να καθορίσει ή να διασφαλίσει τα συμφέροντα του προσωπικού που θα μεταφερθούν στην ΚΕΕΠ, αλλά το τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση.
Η ηγεσία της συντεχνίας κατέστησε σαφές ότι η μεταφορά των 110 μελών της στην ΚΕΕΠ, θα γίνει μόνο με σχετική συμφωνία των δύο μερών και δεδομένου ότι η μετακίνηση τους θα είναι στο πλαίσιο της απόσπασης και όχι οποιασδήποτε άλλης ρύθμισης που θα καταστρατηγεί τις ισχύουσες συμβάσεις.
Επέκρινε τη διεύθυνση της τράπεζας ότι μεταξύ των όρων που έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ότι σε περίπτωση που ένας υπάλληλος θα ήθελε να επιστρέψει από την ΚΕΕΠ στην BOCH, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει με βάση μία νέα προσφορά εργοδότησης.
Η αξίωση αυτή της διεύθυνσης απορρίπτεται ασυζητητί, ανέφερε χθες ο γγ της ΕΤΥΚ.
Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της BOCH, η διαδικασία πώλησης των ΜΕΔ από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο θα ξεκινούσε πριν από το τέλος του έτους.
Οι πληροφορίες που διαρρέουν και επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέλευση του προσωπικού που αναμένεται να στελεχώσει την ΚΕΕΠ, είναι ότι η διαδικασία πώλησης των €2,8 δισ. του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ της BOCH, θα ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019.
Πάντως μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές δεν έχουν ανάψει πράσινο φως στην Τράπεζα Κύπρου καθώς εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για τον κεφαλαιακό υπολογισμό του δανείου €0,5 δισ. που θα παραχωρήσει η Τράπεζα στην Apollo.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: stockwatch

Η ΕΜΕΛ θα καταβάλει αύριο τον μισθό Νοεμβρίου

3/12
Αναγνωρίζοντας πως δεν αποτελεί μόνιμη λύση στα προβλήματα βιωσιμότητας που έχει δημιουργηθεί, η Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού, δηλώνει πως αύριο θα μπορέσει να καταβάλει το μισθό του προσωπικού για το μήνα Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της, η ΕΜΕΛ αναφέρει πως "στην προσπάθεια της να εξεύρει διεξόδους επαναφοράς και λειτουργίας της υπηρεσίας συγκοινωνιών στην Επαρχία Λεμεσού και μετά από διάφορες επαφές που έγιναν, έχει διαφοροποιηθεί μερικώς η μέχρι τώρα κατάσταση, που μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η πληρωμή του μισθολογίου προσωπικού για το μήνα Νοέμβριο".

Η καταβολή της μισθοδοσίας θα γίνει αύριο το πρωί, διευκρινίζει η διεύθυνση της ΕΜΕΛ και τονίζει πως "αυτή η διευθέτηση δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας που έχει δημιουργηθεί".

Επιτρέπει όμως, προστίθεται, επανάληψη και συνέχιση του διάλογου μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου και περαιτέρω βελτίωση "του ήδη καλού κλίματος επικοινωνίας και συναντίληψης που έχουμε με το Υπουργείο, παρ`όλες τις δύσκολες περιστάσεις που περνούμε".

Τέλος εκφράζεται η ελπίδα όπως στο επόμενο διάστημα θα γίνει κατορθωτή  μία διευθέτηση που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας σε σταθερή βάση.
Μονομερείς υπέρ του κράτους οι όροι εντολής των κριτών, αναφέρει ο ΟΣΥΠΑ
Σε μια άλλη εξέλιξη στον τομέα των συγκοινωνιών, ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ) με επιστολή, δια των δικηγόρων του προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Σταύρο Μιχαήλ, με κοινοποίηση στην Υπουργό Μεταφορών, διατυπώνει τη θέση ότι οι όροι εντολής της Επιτροπής Κριτών ήταν εκ προοιμίου περιορισμένοι και μονομερείς υπέρ του κράτους και δεν θα εξέταζαν στο σύνολο και τις απαιτήσεις του οργανισμού.

Στην επιστολή αφού διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται απόφαση της Επιτροπής των Κριτών κατά του ΟΣΥΠΑ, προστίθεται ότι ο ΟΣΥΠΑ, δια των δικηγόρων του, με επιστολή την 9η Αυγούστου 2018 εισηγήθηκε να οριστεί διαιτητής ένα η περισσότερα πρόσωπα κοινής αποδοχής και οι όροι εντολής να είναι τέτοιοι που να διασφαλίζουν την εξέταση όλων ανεξαρτήτως των οικονομικών απαιτήσεων του ΟΣΥΠΑ.

Οι δικηγόροι του Οργανισμού αναφέρουν περαιτέρω τα ποσά που περιλήφθηκαν στην επιστολή του Υπουργείου με ημερομηνία 30/11/2018 αμφισβητούνται από τον ΟΣΥΠΑ, στις αξιώσεις του οποίου ουδεμία αναφορά γίνεται.

Ο ΟΣΥΠΑ, δια των δικηγόρων του, αναφέρει ότι όλες οι θέσεις του οργανισμού τέθηκαν έγκαιρα γραπτώς και με ξεκάθαρο τρόπο στην επιστολή της 9ης Αυγούστου προς το Υπουργείο.

Στην επιστολή προστίθεται ακόμα ότι το Υπουργείο με ανακοινώσεις και δηλώσεις αναφέρεται κατ’ ισχυρισμό ότι ο ΟΣΥΠΑ αρνήθηκε να πάει σε συναντήσεις με το Υπουργείο και για αποκατάσταση της πραγματικότητας η παρούσα επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα με συνημμένα την επιστολή της 9η Αυγούστου προς το Υπουργείο Μεταφορών και την επιστολή του ΟΣΥΠΑ προς την Υπουργό ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου 2018.

Στην επιστολή της 30ης Νοεμβρίου, η οποία εστιάζει στις διαφορές της εταιρείας με το Υπουργείο Μεταφορών, γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων για διαχρονικά εχθρική στάση του Υπουργείου απέναντι στην εταιρεία.

Επίσης διατυπώνεται η θέση ότι σειρά από λάθη των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου, ως αναθέτουσας αρχής, έφεραν την κατάσταση στο οριακό σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Πηγή: stockwatch

Εκστρατεία διαφώτισης για τον 13ο μισθό

3/12
Ενημερωτική εκστρατεία διαφώτισης για την παραχώρηση 13ου μισθού εκεί όπου καταβάλλεται, πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 3 και 17 Δεκεμβρίου του 2018.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως η εκστρατεία αυτή, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της εκστρατείας θα μεταδοθούν διαφημιστικά μηνύματα μέσω ραδιοφωνικών σταθμών και θα γίνουν καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες».
Η εκστρατεία, αναφέρεται, έχει ως στόχο να πληροφορηθούν εργοδότες και εργαζόμενοι κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η μη καταβολή 13ου μισθού.
Σημειώνεται ότι ο 13ος μισθός, όπου αυτός καταβάλλεται, στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ή προσωπικού συμβολαίου ή ως πρακτική της επιχείρησης, συνιστά μέρος του μισθού του εργαζόμενου και συνεπώς η μη καταβολή του ισοδυναμεί με παράβαση των διατάξεων περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας.
«Αυτό, πέραν των δικαιωμάτων που ο Νόμος παρέχει στον εργαζόμενο για διεκδίκηση αστικώς την καταβολή του, συνιστά και ποινικό αδίκημα και έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη του εργοδότη», σημειώνει.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου, σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή πρόστιμο μέχρι €15.000 ή και οι δυο ποινές μαζί.
Επιπλέον, το αρμόδιο Δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα σ’ αυτούς ποσά που αντιστοιχούν στο 13ο μισθό, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.
Πηγή: stockwatch

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Η ανάγκη για μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση

2/12
Με την πιό κάτω  επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 23 Νοεμβρίου 2018, ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Φ. Μάτσας αναλύει τις προτάσεις της ΣΕΚ για τη φορλογική μεταρρύθμιση.

Η ΣΕΚ ακράδαντα πιστεύει πως, ωρίμασε η ώρα για μια ολοκληρωμένη γενική φορολογική μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη πως η προηγούμενη έγινε το 2002  στα πλαίσια της τότε ανάγκης για εναρμόνιση της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Κύπρος χρειάζεται μια γενική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διορθώνει και θα αποκαθιστά αδικίες που δημιουργήθησαν σε βάρος των εισοδημάτων των πολιτών από δυσβάστακτες φορολογίες που επιβλήθηκαν με ταχύτητες φωτός μεσούσης της οικονομικής κρίσης.  Σας υπενθυμίζουμε πως, ορθά από το 2015 δηλώσατε πως, θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογίες που επιβλήθηκαν στο παρελθόν και υποστηρίξατε ότι «οι βαριές φορολογίες ακρωτηριάζουν το εισόδημα των πολιτών και των επιχειρήσεων και προκαλούν ασφυξία στην οικονομία».
Στις 28 Φεβρουαρίου 2018, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές σας θέσεις στη βουλή για τη νέα πενταετία είπατε επίσης ότι «με νέες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης φόρων, δημιουργίας κινήτρων, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, το οικογενειακό εισόδημα και προσελκύοντας νέες επενδύσεις».  Η ανάγκη για συγκροτημένη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση είναι θέμα που η ΣΕΚ έχει αναδείξει τόσο προς εσάς όσο και προς τον Υπουργό Οικονομικών τους τελευταίους δώδεκα μήνες μέσα από επιστολές και προσωπικές επαφές.
BOHΘΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Θεωρούμε πως, η θετική πορεία της οικονομίας δημιουργεί το απαιτούμενο υπόβαθρο για ολοκληρωμένη φορομεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει – ασφαλώς – να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Η λογική των αποσπασματικών φορολογικών αλλαγών ή ελαφρύνσεων δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Μια νέα φορολογική πολιτική θα πρέπει να μειώνει φορολογίες που επιβαρύνουν την απασχόληση και το εργατικό κόστος και θα εισάγει φορολογίες που θα αποτρέπουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στα πλαίσια των πολιτικών της πράσινης ανάπτυξης. Ειδικά σε εποχές ψηλής ανεργίας, αποκτά προτεραιότητα η μείωση του εργατικού κόστους μέσω μείωσης της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης της εργασίας.
10+1 ΕΙΣΗΓΉΣΕΙΣ
Η ΣΕΚ υποστηρίζει πως, στα πλαίσια της φορομεταρρύθμισης ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει ανάμεσα σ’  άλλα να ασχοληθεί:
1. Με τις κλίμακες της φορολογίας του εισοδήματος. Πρέπει να διαφοροποιηθεί η φορολογία του εισοδήματος και στο σχεδιασμό των νέων φορολογικών κλιμάκων να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, οι πολίτες σύντομα θα κληθούν να εισφέρουν για το ΓΕΣΥ αλλά και νέα αύξηση των εισφορών για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Οι εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι στο 7.8% από τον Ιανουάριο του 2014 και από τον Ιανουάριο του 2019 θα αυξηθούν στο 8.3%.
Οι εισφορές στο ΓεΣΥ για τους μισθωτούς θα είναι 1.70% την 1η Μαρτίου 2019 και θα αυξηθούν στο 2.65% την 1 Μαρτίου 2020. Δηλαδή τους επόμενους 15 μήνες θα υπάρξει μια συνολική επιβάρυνση στους μισθούς 3.15%.
2. Με τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ο οποίος μεσούσης της κρίσης – εκτάκτως – αυξήθηκε από το 15% στο 17% και στη συνέχεια στο 19%, από τον Ιανουάριο του 2014.
3. Με τη φορολογική ελάφρυνση των καυσίμων τα οποία αποτελούν πρώτη ύλη παραγωγής στα οποία επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ. Περίπου τα 2/3 της τελικής τιμής σήμερα είναι φόροι.
4. Με τη μείωση της φορολογίας ύψους 30% που επιβάλλεται στα έσοδα από τόκους που απολαμβάνουν οι πολίτες επί των καταθέσεων τους.  Η αποταμίευση αποτελεί ευλογία, όμως αυτή η υψηλή φορολογία, λειτουργεί τιμωρητικά προς τους καταθέτες, ιδιαίτερα προς όλους εκείνους τους συνταξιούχους που με χίλιες στερήσεις φύλαξαν κάποια λεφτά για τα δύσκολα τους χρόνια. Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών για μείωση της συγκεκριμένης φορολογίας στο 17% είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
5. Να μελετηθεί η δυνατότητα για επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, στρατιώτες όπως υπήρχαν και στο προηγούμενο φορολογικό σύστημα.
6. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι εισφορές για Ασφάλιστρα Ζωής, Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, Σχέδιο Σύνταξης, Ταμεία Σύνταξης και Προνοίας και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/6 του φορολογητέου εισοδήματος.  Εισηγούμαστε το 1/6 να γίνει 1/5, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ΓεΣΥ.  Σε διαφορετική περίπτωση οι μισθωτοί θα φορολογούνται διπλά.
7. Στην αίτηση για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία να δηλώνονται και να λαμβάνονται υπόψη και τα δάνεια που έχει το νοικοκυριό και όχι μόνο οι καταθέσεις. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν έγινε αποδεκτό, ενώ το επαναφέραμε πρόσφατα σε σχετική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατά τη συζήτηση σχετικού θέματος.
8. Με τη μελέτη εισαγωγής πράσινης φορολογίας, όπως υποστηρίζει και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ. Η πράσινη φορολογία ελαχιστοποιεί το εργατικό κόστος, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και φορολογεί όσους ρυπαίνουν ή κατασπαταλούν τους φυσικούς πόρους. Στην Κύπρο η φορολόγηση της ρύπανσης και της κατανάλωσης φυσικών πόρων είναι μηδενική και η χώρα κατατάσσεται τελευταία στην Ε.Ε. σε αυτούς τους φόρους.
Εκείνο που πρέπει να γίνει μέσα από την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας είναι η μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την εργασία στη ρύπανση.
9. Το Τμήμα Φορολογίας πρέπει να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, να αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα, ώστε να είναι σε θέση να διασταυρώνει στοιχεία με άλλα κυβερνητικά τμήματα προς επιβεβαίωση της ορθότητας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.
10. Να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί εκστρατεία δημιουργίας φορολογικής συνείδησης. Για να δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση είναι πολύ σημαντικό να πεισθούν οι πολίτες ότι τα φορολογικά έσοδα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι το κράτος έχει καταστεί αποτελεσματικό και οι σπατάλες έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο.
Η δημιουργία φορολογικής συνείδησης βοηθά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ιδιαίτερα ως προς τη φοροδιαφυγή θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης, να υπάρξει φορολόγηση με βάση τεκμήρια, όπως είναι π.χ. η ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών και η απόκτηση πανάκριβων αυτοκινήτων και να δημοσιεύεται κατά καιρούς ο φορολογικός κατάλογος με όσους οφείλουν στο κράτος και έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη ώστε και ο πολίτης να γνωρίζει ποιες εταιρείες και ποια φυσικά πρόσωπα φοροδιαφεύγουν.
Συμπερασματικά και καταληκτικά υποστηρίζουμε πως: Μια φορολογική μεταρρύθμιση – που θα βρίσκεται ασφαλώς μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους – θα μειώσει τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι πολίτες, θα ενισχύσει τα εισοδήματα τους, θα αυξήσει τη ροπή προς κατανάλωση, θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία να κινηθεί προς καλύτερες αναπτυξιακές κατευθύνσεις και θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Πηγή: ΣΕΚ

Λύθηκε η απεργία στις δημόσιες μεταφορές Λεμεσού - Να τεθεί οριστικά «χειρόφρενο» στο μπάχαλο των συγκοινωνιών

5/12
Ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Συγκοινωνιών και τη ρητή δέσμευση ότι θα καταβληθούν άμεσα οι μισθοί Νοεμβρίου, επανήλθε η εργατική ομαλότητα στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.
Χθες το πρωϊ, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΜΕΛ Λεμεσού αποφάσισε να λύσει την απεργία που ξεκίνησε προχθές Δευτέρα με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων.
Την υστάτη, αποφεύχθηκε απεργιακή κινητοποίηση στις δημόσιες συγκοινωνίες της Λάρνακας καθώς η εταιρεία «Ζήνων» έσπευσε να καταβάλει τους οφειλόμενους μισθούς μετά την απόφαση των εργαζομένων για κήρυξη απεργίας.
Εν μέσω του κινδύνου για γενική παράλυση των δημοσίων συγκοινωνιών το υπουργείο Μεταφορών έχει καλέσει τις συντεχνίες του προσωπικού και τις εμπλεκόμενες εταιρείες για διάλογο την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να επιλυθούν οι εκρεμότητες που ταλανίζουν εδώ και καιρό τον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταφορών ΣΕΚ Παντελής Σταύρου τόνισε ότι για να επανέλθει η ομαλότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει:
1 Να διασφαλισθεί πλήρως η απρόσκοπτη καταβολή των μισθών μέχρι τη λήξη της ισχύουσας συμφωνίας κυβέρνησης - εταιρειών που λήγει το τέλος του 2020.
2 Να συνεχισθεί η εργοδότηση του υφιστάμενου προσωπικού με τήρηση της συλλογικής σύμβασης στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης συμφωνίας εταιριών - κυβέρνησης για την περίοδο 2020 - 2030.
Ο κ. Σταύρου κάκισε την χρονίζουσα διαιώνιση της εκκρεμότητας στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών η οποία θυματοποιεί τους εργαζόμενους και ταλανίζει την κοινωνία ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό.
ΟΜΕΠΕΓΕ - ΣΕΚ: Να διασφαλισθεί πλήρως η απρόσκοπτη καταβολή των μισθών των εργαζομένων
Για οκτώ συνεχή χρόνια η κατάσταση στο μέτωπο των δημοσίων μεταφορών παραμένει απαράδεκτη με όμηρους τους εργαζόμενους  και τους επιβάτες οι πλείστοι των οποίων είναι μαθητές και συνταξιούχοι.
Η Ομοσπονδία Μεταφορών ΣΕΚ κακίζει την αδυναμία επίλυσης ενός φλέγοντος ζητήματος η διαιώνιση του οποία ζημιώνει ανεπανόρθωτα το κοινωνικό σύνολο.  Είναι λυπηρό, να αναγκάζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα οι εργαζόμενοι στις εταιρείες δημόσιων  μεταφορών  να απεργούν σε μια ύστατη προσπάθεια  τους να πληρωθούν  τα δεδουλευμένα τους, δήλωσε στην «Εργατική Φωνή» ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ Παντελής Σταύρου (φωτο). Καλούμε το υπουργείο Μεταφορών και επικοινωνιών να αντικρύσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, ενόψει και της ανανέωσης της συμφωνία Κυβέρνησης – εταιρειών για τη δεκαετεία 2020 - 30  που λήγει στο τέλος του 2019, συμπλήρωσε.
Δεν ζητούμε απολύσεις προσωπικού και αποζημίωσης του, λόγω της λήξης της υφιστάμενης συμφωνίας. Αυτό που θέλουμε, ως εργατικά συνδικάτα,  είναι η συνέχιση της εργοδότησης του υφιατάμενου προσωπικού  με τήρηση των συλλογικών συμφωνιών και ευθυγράμμιση με τα εργασιακά θέσμια που ισχύουν στον τόπο μας, κατέληξε ο κ. Σταύρου.
Ξεκάθαρο σχέδιο προσφορών
Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας αναφορικά με την εκκρεμότητα που παρατηρείται στον νευραλγικό χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών, ο κ. Σταύρου έδωσε σαφείς απαντήσεις:
• Το κείμενο που αφορά το εργασιακό κομμάτι του σχεδίου προσφορών για τις επιβατικές μεταφορές να είναι ξεκάθαρο έτσι ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εργατικές διαφορές.
• Συνέχιση της απασχόλησης όλου του υφιστάμενου προσωπικού στις νέες εταιρείες με τους ίδιους μισθούς, όρους εργασίας και ωφελήματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είτε για τους υφιστάμενους είτε για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους.
• Είναι υποχρέωση των νέων ανάδοχων εταιρειών να έχουν Συλλογικές Συμβάσεις με τις αναγνωρισμένες Συντεχνίες
• Συνέχιση του καθορισμού της μισθοδοσίας και των λοιπών όρων εργασίας και ωφελημάτων μέσω των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων θεμάτων σχετίζονται με τα εργασιακά θέματα, μέσω του  κοινωνικού διαλόγου που έχει καθιερωθεί μεταξύ των συντεχνιών και των εταιρειών.
• Πλήρης σεβασμός στον  Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, της Εργατικής Νομοθεσίας και των μέχρι σήμερα Εργασιακών πρακτικών της Κύπρου.
• Ξεκάθαρες αναφορές για την υποχρέωση των Ανάδοχων εταιρειών να εκπαιδεύουν κατάλληλα και επαρκώς σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους εργοδοτούμενους τους.
• Απρόσκοπτη διεκπεραίωση των μαθητικών  δρομολογίων πού θα ανατεθούν στους Αναδόχους χωρίς  να  διαχωριστούν από τον υπόλοιπο κορμό των Εταιρειών πού θα διεξάγουν τα δρομολόγια για τους επιβάτες.  Διασφάλιση της απασχόλησης και των υφιστάμενων εργαζομένων που διεκπεραιώνουν τα μαθητικά δρομολόγια.
• Διασφάλιση πως οι Ανάδοχες εταιρείες θα παρέχουν  απρόσκοπτα την πληρωμή των μισθών και των ωφελημάτων του προσωπικού που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και τη νομοθεσία και δεν θα την συνδέουν καθοιονδήποτε τρόπο με άλλα ζητήματα ερμηνείας που ενδεχομένως προκύψουν από την εφαρμογή  των συμβάσεων μεταξύ Κράτους και Αναδόχων.
Πηγή: ΣΕΚ

Έγκλημα κατά του κράτους – οικονομίας η φοροδιαφυγή * Διεκδικούμε πολιτικές και δράσεις για πάταξη του εγκλήματος

7/12
Κάθε Νοέμβριο που ο Έφορος Φορολογίας θα παρουσιάσει στη βουλή τον προϋπολογισμό του Τμήματος του, ακούμε πράγματα και θαύματα αναφορικά με την τεραστίων διαστάσεων φοροδιαφυγή που υπάρχει στην Κύπρο.
Νομικά πρόσωπα και εταιρείες φοροδιαφεύγουν ή δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους οφειλόμενους φόρους στο κράτος και με μαεστρικό τρόπο κρύβουν εισοδήματα.  Όλα αυτά τα παράνομα, συμβαίνουν την ώρα που οι μισθωτοί πολίτες αγόγγυστα πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν πριν καν λάβουν το μισθό τους, αφού είναι καλά γνωστό πως, η αποκοπή της φορολογίας προηγείται της καταβολής της μισθοδοσίας.
Με βάση λοιπόν τα όσα ετησίως ακούμε στη βουλή τόσο από τον Έφορο Φορολογίας όσο και από το Γενικό Ελεγκτή αντιλαμβανόμαστε πως, η φοροδιαφυγή αγγίζει τα όρια του εγκλήματος, αφού στερεί πόρους και εισοδήματα από το κράτος.  Η ύπαρξη της τορπιλλίζει την πρόοδο και περιορίζει την ανάπτυξη.
Για τη ΣΕΚ η ευρωστία των δημοσίων οικονομικών είναι εθνική υπόθεση, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και αθρογραφικά και άλλως πως, αντιδρούμε κατά της μάστιγας που λέγεται φοροδιαφυγή.
Με πρόσφατο υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να εμπλακούμε σε ένα κοινωνικό διάλογο για συζήτηση θεμάτων που στοχεύουν:
(α) Στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
(β) Στην ενίσχυση των πολιτικών για βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους το οποίο έχει να λαμβάνει από καθυστερημένους φόρους ποσά που πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ και
(γ) Στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης από τις μικρές ηλικίες, εντάσσοντας προς το σκοπό αυτό δράσεις και πολιτικές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Ιδιαίτερα ως προς τη φοροδιαφυγή θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης, να υπάρξει φορολόγηση με βάση τεκμήρια, όπως είναι π.χ. η ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών και η απόκτηση πανάκριβων αυτοκινήτων και να δημοσιεύεται κατά καιρούς ο φορολογικός κατάλογος με όσους οφείλουν στο κράτος και έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη, ώστε και ο πολίτης να γνωρίζει ποιες εταιρείες και ποια φυσικά πρόσωπα φοροδιαφεύγουν.
Η κυβέρνηση που έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους πολιτειακούς φορείς, θα πρέπει να δει πως θα τιθασεύσει το θηρίο της φοροδιαφυγής, τιμωρώντας τεκμηριωμένα, δίκαια και αποτελεσματικά, όσους το τροφοδοτούν με τη δράση και τη συμπεριφορά τους.
Πηγή: ΣΕΚ

Εκστρατεία διαφώτισης για τον 13ο μισθό - Οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώνουν από κοινού εργαζόμενους και εργοδότες για την καταβολή του 13ου

7/12
Ενημερωτική εκστρατεία διαφώτισης για την παραχώρηση 13ου μισθού εκεί όπου καταβάλλεται, πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία διεξάγεται  μεταξύ 3 και 17 Δεκεμβρίου του 2018.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως η εκστρατεία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της εκστρατείας θα μεταδοθούν διαφημιστικά μηνύματα μέσω ραδιοφωνικών σταθμών και θα γίνουν καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες».
Η εκστρατεία, αναφέρεται, έχει ως στόχο να πληροφορηθούν εργοδότες και εργαζόμενοι κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η μη καταβολή 13ου μισθού.
Σημειώνεται ότι ο 13ος μισθός, όπου αυτός καταβάλλεται, στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ή προσωπικού συμβολαίου ή ως πρακτική της επιχείρησης, συνιστά μέρος του μισθού του εργαζόμενου και συνεπώς η μη καταβολή του ισοδυναμεί με παράβαση των διατάξεων περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας.
«Αυτό, πέραν των δικαιωμάτων που ο Νόμος παρέχει στον εργαζόμενο για διεκδίκηση δικαστικώς της καταβολής του, συνιστά και ποινικό αδίκημα και έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη του εργοδότη», σημειώνει.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου, σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή πρόστιμο μέχρι €15.000 ή και οι δυο ποινές μαζί.
Επιπλέον, το αρμόδιο Δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα σ’ αυτούς ποσά που αντιστοιχούν στον 13ο μισθό, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.
Πηγή: ΣΕΚ
Μήνυμα αλληλεγγύης ΠΕΟ - PEO nun Dayanışma Mesajı.
7/12
Son günlerde adamızda yaşanan kötü hava koşullarının yol açtığı sel felaketinde yaşamını yitirenlerin gençlerin acılı ailelerine baş sağlığı diler bu felaketin yol açtığı yıkımı yaşayan herkesin acısını paylaşıyoruz. Bu zor koşullarda mücadele eden herkesin yanında ve dayanışma içerisinde olduğumuzu bildiririz.
PEO Merkez Yönetim Kurulu
Μοιραζόμαστε τον πόνο και εκφράζουμε τα συλληπητήρια μας στις οικογένειες των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη μας στις οικογένειες που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ
7/12
Το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λευκωσίας-Κερύνειας, συνεχίζοντας τη κοινωνική του δραστηριότητα πραγματοποιεί, με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκστρατεία αλληλεγγύης για στήριξη συνανθρώπων μας.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και χρημάτων για την ετοιμασία πακέτων. Όσοι και όσες επιθυμείται να συνεισφέρετε σε αυτή μας την προσπάθεια ο χώρος συλλογής των προϊόντων είναι το Οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας μέχρι τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018.
Τα πακέτα θα ετοιμαστούν και θα διανεμηθούν, στη βάση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων που διέπουν τη λειτουργία του Δικτύου, σε άπορες οικογένειες της επαρχίας Λευκωσίας, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018.
Η Διαχειριστική Επιτροπή εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό.
Στόχος μας καμιά οικογένεια να μην στερηθεί το γιορτινό τραπέζι.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δίκτυο, συνεχίζει την παροχή υπηρεσιών και τη στήριξη άπορων συμπολιτών μας, στα πλαίσια της λειτουργίας των διαφόρων προγραμμάτων που από καιρό έχει εξαγγείλει.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
5/12
Επιστολή στην Υπουργό Μεταφορών και στις Εταιρείες Λεωφορείων απέστειλαν οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ ζητώντας την έγκαιρη πληρωμή των μισθών των εργαζομένων.
Αυτούσια η επιστολή των Συντεχνιών:
5 Δεκεμβρίου 2018
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Διευθύνσεις Εταιρειών
ΟΣΕΛ
ΕΜΕΛ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΟΣ ΖΗΝΩΝΑΣ
ΟΣΕΑ
ΟΣΥΠΑ ΛΤΔ
ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
Θέμα: Έγκαιρη πληρωμή των μισθών των εργαζομένων
Κύριοι,
Μετά τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις εταιρείες Λεωφορείων ΕΜΕΛ Λεμεσού και ΟΣΥΠΑ Πάφου, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2018, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα της έγκαιρης πληρωμής των μισθών των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες Λεωφορείων.
Τα τελευταία χρόνια σας είχαμε επανειλημμένα καλέσει να λύσετε έγκαιρα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο σύστημα Δημόσιων Επιβατηγών Μεταφορών. Διαπιστώνουμε πως αυτό δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να πληρώνουν τις διαφορές σας οι εργαζόμενοι των εταιρειών.
Θέλουμε να προειδοποιήσουμε για ακόμα μια φορά πως οι εργαζόμενοι στο τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά τους μισθούς τους.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν άλλη επιλογή από τη δυναμική διεκδίκηση των δεδουλευμένων ημερομισθίων τους από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακέραια την ευθύνη για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα φέρετε εσείς.
Ταυτόχρονα σας καλούμε όπως προχωρήσετε σε εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ σας, για επίλυση όλων των διαφορών σας για να μπορέσει το σύστημα δημόσιων επιβατηγών μεταφορών να λειτουργήσει ομαλά. Εμείς εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις και να βοηθήσουμε για αμοιβαίο όφελος.
Για τη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας
Για την ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ Παντελής Σταύρου, Γενικός Γραμματέας
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ
5/12

Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν τον Γενάρη οι εργαζόμενοι σε συσκευαστήρια φρούτων, ζητώντας απόσυρση συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να χαθούν αρκετές από τις θέσεις εργασίας που κατέχουν Κύπριοι εργαζόμενοι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ

"Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΕΠΚΑ στις 25/10/2017, να παραχωρήσει άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς που απασχολούνται στον τομέα της Γεωργίας για να εργάζονται και σε Συσκευαστήριο Φρούτων στο Ανατολικό Πάφου, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στον τομέα των Συσκευαστηρίων, όπου δεν υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.

Στη συσκευασία φρούτων αλλά και πατατών εργάζονται μερικές εκατοντάδες Κύπριοι και κοινοτικοί εργαζόμενοι. Πρόκειται για εποχιακή εργασία στην οποία ουδέποτε υπήρξε έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Το 2017 σε Συσκευαστήριο φρούτων στην Πάφο έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που διαπίστωσαν πως εργάζονταν σε αυτό παράνομα εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και καταγγέλθηκε ο εργοδότης.

Το Τμήμα Εργασίας, αφού εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε την ακύρωση 10 συμβολαίων απασχόλησης που είχε ο εργοδότης, γιατί παραβίασε τους όρους με τους οποίους του δόθηκαν.

Μετά από μερικούς μήνες η Γενική Διεύθυνση του υπουργείου αγνοώντας το Τμήμα Εργασίας επέστρεψε στον εργοδότη τις άδειες, με δικαίωμα πλέον να τους απασχολεί και στο Συσκευαστήριο του, το οποίο ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα Συσκευαστήρια που απασχολούν μόνο Κύπριους.

Τώρα και τα υπόλοιπα Συσκευαστήρια φρούτων για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, διεκδικούν την ίδια μεταχείριση αφού με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, το κόστος τους είναι πολύ πιο κάτω από το 50%.

Δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αν δεν αποσυρθεί αυτή η απόφαση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να μεταβούν στο ΥΕΠΚΑ στις αρχές Ιανουαρίου 2019 για να ζητήσουν εξηγήσεις και να απαιτήσουν από την Υπουργό Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου τη διαβεβαίωση της πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση της προς τους εργαζόμενους όλων των Συσκευαστηρίων και απαιτεί την απόσυρση της συγκεκριμένης μονομερούς απόφασης του ΥΕΠΚΑ που παραβιάζει τις συμφωνίες για την παραχώρηση αδειών απασχόλησης αλλοδαπών στην Κύπρο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να χαθούν αρκετές από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας που κατέχουν Κύπριοι εργαζόμενοι.

05/12/2018"
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΓΓ ΠΕΟ: ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΣΗ
3/12
Ο κατώτατος μισθός και η νομοθετική κατοχύρωση υποχρέωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, διεμήνυσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.
Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΠΕΟ συζητήθηκε η πρόταση Νόμου για καθιέρωση κατώτατου μισθού καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.
Ο Π. Κυρίτσης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ΠΕΟ βλέπει με θετικό φακό την ανάγκη να καθιερωθεί ένας κατώτατος μισθός, ο οποίος όμως θα πρέπει να αφορά τους υπαλλήλους εκείνους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις «και αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος του θεού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε παράλληλα πως "εκτός απ’ εκεί που εφαρμόζεται το διάταγμα, τα πράγματα στα εργασιακά είναι ζούγκλα".
Σημείωσε πως η ΠΕΟ συνδέει τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό με το παράλληλο αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση υποχρέωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες. «Θεωρούμε δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αυτές τις δύο διεκδικήσεις, εθνικός κατώτατος μισθός χωρίς να υπάρξει η νομοθετική υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, δεν θα απαντήσει ολοκληρωμένα και συλλογικά στο πρόβλημα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ.
Ο κ. Λιλλήκας, δήλωσε από την πλευρά του πως κατανοούν τις ανησυχίες και την αντίληψη των συντεχνιών για πτυχές που δεν μπορεί να διασφαλιστούν μόνο μέσα από την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού. Σημείωσε επίσης πως ο διάλογος μπορεί να ακολουθήσει την θεσμοθετημένη διαδικασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δεδομένου ότι αυτός ο διάλογος, μέσα και από τα θεσμικά όργανα, θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και δεν θα παραταθεί επ’ αόριστον.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Μετά τους Οικοδόμους της Λάρνακας, και η Γενική Συνέλευση των Οικοδόμων Λεμεσού εξουσιοδότησε τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, να σεβαστεί επιτέλους τα συμφωνηθέντα και να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση.
Ανακοίνωση της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ:
"Μέσα στο ίδιο κλίμα που πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία της Επαρχίας Λάρνακας, οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία της Λεμεσού, μέσα σε έντονο κλίμα θυμού και αποφασιστικότητας, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, να σεβαστεί επιτέλους τα συμφωνηθέντα και να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση.
Η υπομονή των εργαζομένων έχε εξαντληθεί, όπως διαμήνυσε η Γενική Συνέλευση της 4ης Δεκεμβρίου και είναι πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα αυτονόητα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης, που υπογράφεται από τα δύο μέρη και την επιστροφή όλων των αποκοπών που έγιναν από τους μισθούς και τα ωφελήματα τους, από μέρους των εργολάβων.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαφορά που προέκυψε, να μην επιχειρήσουν να υποτιμήσουν την νοημοσύνη τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, καλώντας ευθέως την Ομοσπονδία Εργολάβων, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να μην προσπαθεί με διάφορες σοφιστείες, να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα, επιδιώκοντας με αχρείαστες συζητήσεις, να ξεφύγουν από την ουσία της διαφοράς που έχει προκύψει.
Η απάντηση σε όλους αυτούς, διαμήνυσε η Συνέλευση, θα είναι άμεση και αποφασιστική, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος των εργαζομένων που υποφέρουν τα πάνδεινα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τέλος η Γενική Συνέλευση, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας εξουσιοδότησε με συντριπτική πλειοψηφία, τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΟ
5/12/2018"
πηγή: ΠΕΟ Συντεχνία Οικοδόμων (φβ σελίδα)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου