Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Επισκόπηση 19_25/11



Επισκόπηση 19_25/11

Αναβάθμιση οικονομίας από DBRS

24/11

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BBB (χαμηλό) από ΒΒ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Επίσης, αναβαθμίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα ratings σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από R-4 σε R-2 (μεσαίο). Οι προοπτικές υποβαθμίστηκαν από θετικές σε σταθερές. Είναι ο τρίτος οίκος που αναβαθμίζει τη χώρα σε επενδυτική κατηγορία.
Στην ανακοίνωση του οίκου, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση ακολουθεί τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τελευταίους μήνες αντανακλώντας την επιτάχυνση των προσπαθειών της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών.
Ταυτόχρονα, η ταχεία εκκαθάριση της ΣΚΤ και η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες έχουν μειώσει σχεδόν στο ήμισυ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα το 2018. Ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν υψηλά, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ένα ενισχυμένο νομικό πλαίσιο μειώνουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η αναβάθμιση οφείλεται επίσης στη συνεχιζόμενη σταθερή απόδοση της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να δείξει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κοντά στο 4,0% το 2018, μεταξύ των ισχυρότερων στην ευρωζώνη. Η αύξηση οφείλεται στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές υπηρεσιών και ακολουθεί το 4,2% το 2017.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του DBRS, τα πιστωτικά θεμελιώδη της Κύπρου είναι πλέον σύμφωνα με τον επενδυτικό βαθμό, μετά την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Οι αξιολογήσεις βασίζονται στη σταθερή δημοσιονομική θέση της Κύπρου, στο ενισχυμένο πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, στην ιδιότητα μέλους της Ευρωζώνης που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και στο άνοιγμα της στις επενδύσεις που ευνοούν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Παρ 'όλα αυτά, η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα σημαντικά ακόμη μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα, τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας.
Η σταθερή τάση αντικατοπτρίζει την άποψη του DBRS ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι επί του παρόντος σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να εμπλακούν σε ανοδική πίεση από τη σταθερή υγιή οικονομική ανάπτυξη και τη χρηστή δημοσιονομική κατάσταση, γεγονός που θα συνέβαλε στην καθοδική πορεία του δείκτη δημόσιου χρέους. Επιπλέον, η περαιτέρω πρόοδος στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του χρέους του ιδιωτικού τομέα και στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετική για τις αξιολογήσεις.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις ενδέχεται να υποστούν πιέσεις καθοδικού ρυθμού σε μια περίοδο με πολύ χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή την υλοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Η αντιστροφή της καθοδικής τροχιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητική.
Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μειώνονται
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των κυπριακών τραπεζών επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα, όπως αναφέρθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μειώθηκε από €21 δισ.τον Δεκέμβριο του 2017 σε περίπου €10 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2018. Η μεγαλύτερη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των τραπεζών το 2018 οφείλεται στην απόφαση της ΣΚΤ , η οποία αφορούσε την πώληση μέρους του ενεργητικού της στην Ελληνική Τράπεζα και την αποτελεσματική απομάκρυνση € 6,5 δισ. ΜΕΔ.
Η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (AMC) θα διαθέσει αυτά τα NPLs με την πάροδο του χρόνου.
Η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στα άλλα στοιχεία της στρατηγικής της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτός από την πώληση της ΣΚΤ, η στρατηγική της σε τρεις πυλώνες επικεντρώνεται: i) στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε διάφορους νόμους και στην προώθηση της ανάπτυξης δευτερογενούς αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  και ii) την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σχετίζονται με τις υποθήκες λιανικής (σχέδιο Εστά). Τον Ιούλιο, το κυπριακό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο για τις τιτλοποιήσεις και ενίσχυσε το πλαίσιο αφερεγγυότητας και εκποιήσεων και το νόμο περί πωλήσεων δανείων. Η κυβέρνηση έχει επίσης σχεδιάσει ένα κοινωνικό πρόγραμμα με στόχο τα ευάλωτα νοικοκυριά να τα ενθαρρύνουν να κάνουν αποπληρωμές δανείων και να μειώσουν τις στρατηγικές αδυναμίες. Η εφαρμογή του καθεστώτος αναμένεται στις αρχές του 2019. Ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα Εστία.
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειές τους. Υποστηριζόμενη από το ενισχυμένο νομικό πλαίσιο, η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, συμφώνησε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο ΜΕΣ ύψους €2,7 δισ. Αυτό ακολουθεί την πώληση ΜΕΔ της Ελληνικής Τράπεζας νωρίτερα μέσα στο έτος. Οι κύριες εγχώριες τράπεζες δημιούργησαν επίσης ανεξάρτητες εταιρείες εξυπηρέτησης χρέους με ειδικούς εξωτερικού χρέους.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών έχει βελτιωθεί. Μετά την πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2018, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειώσεις των καταθέσεων μη κατοίκων, οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα αυξάνονται και πάλι. Αυτό οφείλεται στις εγχώριες καταθέσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των συνολικών καταθέσεων. Αφού επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση του δανεισμού ζημιών το 2017, η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται επίσης. Επιπλέον, τα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών είναι επαρκή.
Παρόλα αυτά, παρά τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων ΜΕΔ, οι δείκτες  παραμένουν υψηλοί. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος ήταν 38,9% του συνόλου των δανείων τον Ιούλιο του 2018, από 49,0% τον Μάιο του 2016 καθώς η πώληση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Εν μέρει, αυτό αντικατοπτρίζει τη μείωση των χαρτοφυλακίων ΜΕΔ. Μέχρι στιγμής, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στον εταιρικό τομέα. Η μείωση των  μη εξυπηρετούμενων νοικοκυριών, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήταν περιορισμένη. Οι υψηλοί μη εξυπηρετούμενοι δανεισμοί και το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένουν ο κύριος κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Η DBRS αναμένει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω των προσπαθειών των τραπεζών, της στρατηγικής πολιτικής της κυβέρνησης, της ανεργίας, της αύξησης των τιμών των κατοικιών και της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Ισχυρή ανάπτυξη οικονομίας
Μετά από έντονη ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου παρέμεινε ισχυρή το 2018. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση, με την κατασκευή, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις κατασκευές να έχουν θετική συνεισφορά.
Η ανεργία μειώνεται επίσης και οι μισθοί αυξάνονται. Οι αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις δείχνουν αύξηση περίπου 4% το 2019, προτού επιβραδυνθούν σταδιακά από το 2020. Οι κίνδυνοι μείωσης των προοπτικών σχετίζονται κυρίως με ένα λιγότερο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον. Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο ενός μεγάλου καζίνο, που βρίσκεται υπό κατασκευή, και άλλων έργων υποδομής.
Η ικανότητα ανάπτυξης της Κύπρου έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με πιθανή αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 2,4%. Η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη της βελτίωσης. Η Κύπρος είναι ένα ελκυστικό κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικός προορισμός. Ο τομέας του τουρισμού διαφοροποιείται σε νέα προϊόντα και αγορές, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό. Η αναμενόμενη εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει μια άλλη δυνητική πηγή ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, το μικρό μέγεθος της οικονομίας της με βάση τις υπηρεσίες εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς μεταβολές στην εξωτερική ζήτηση.
Ο τρεχούμενος λογαριασμός της Κύπρου βελτιώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αν και παρέμεινε σε έλλειμμα 8,4% του ΑΕΠ το 2017. Συνολικά, ο τρεχούμενος λογαριασμός της Κύπρου επηρεάζεται από τις μεγάλες εξαγωγές και τις εισαγωγές εξοπλισμού μεταφοράς που σχετίζεται με επενδύσεις (κυρίως πλοία). Η αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου (NIIP) παρέμεινε μεγάλη στο 121,5% του ΑΕΠ το 2017, αλλά συνεχίζει να βελτιώνεται.
Μείωση χρέους
Μετά τις πρώτες αποπληρωμές δανείων στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το ΔΝΤ το 2017, ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 100% από το 2013. Ωστόσο, το τρέχον έτος, ο δείκτης χρέους επηρεάστηκε από την έκδοση της κυβέρνησης των εγχώριων ομολόγων, τα κεφάλαια από τα οποία κατατέθηκαν στην ΣΚΤ για τη διευκόλυνση της πώλησης. Η πρόβλεψη για το δείκτη χρέους το 2018 είναι 104,2%. Ο δείκτης χρέους αναμένεται να επαναλάβει την καθοδική του πορεία από το 2019 και να φτάσει το 90,8% έως το 2020, λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων περίπου 5% του ΑΕΠ και της σταθερής ανάπτυξης.
Ενώ η κύρια άμεση δημοσιονομική επίπτωση από τη στρατηγική μείωσης των δημόσιων χρεών της κυβέρνησης ήταν η έκδοση ομολόγων το 2018, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις. Το δημοσιονομικό κόστος του καθεστώτος Εστία, το οποίο συνεπάγεται επιχορηγήσεις στους δανειολήπτες, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει ετήσιο κόστος 0,2% του ΑΕΠ σε διάστημα 25 ετών. Αυτός ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος. Στο πλαίσιο της συναλλαγής της ΣΚΤ δημιουργήθηκε ένα καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS) εγγυημένο από το κράτος, αυξάνοντας τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Η APS θα καλύψει τυχόν απροσδόκητες απώλειες ορισμένων περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από την Ελληνική Τράπεζα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πιθανές απροσδόκητες απώλειες δεν θα υπερβούν τα €155 εκ. (που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ) σε διάστημα 12 ετών.
Αν και η δυναμική του χρέους είναι ευάλωτη σε δυσμενείς διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης ενδεχόμενων υποχρεώσεων, η διαχείριση του δημόσιου χρέους βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ευνοϊκό προφίλ χρέους που μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης. Οι διάρκειες του χρέους έχουν επεκταθεί και ένα προσωρινό ταμείο ρευστότητας καλύπτει τουλάχιστον 9μηνες ανάγκες χρηματοδότησης. Επιπλέον, το σταθμισμένο μέσο κόστος του χρέους μειώθηκε, φθάνοντας στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το ανώτατο όριο του 4,2% το 2012.
Μία υγιής δημοσιονομική θέση αναμένεται να διατηρηθεί. Μετά την ολοκλήρωση της σταθεροποίησης της δημοσιονομικής της θέσης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η Κύπρος αναμένεται να διατηρήσει ένα υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα κοντά στο 3% το 2018-2020, υποστηριζόμενο από ισχυρά έσοδα και περιορισμένες δαπάνες.
Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να διατηρήσει ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα, πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο της διαρθρωτικής ισορροπίας. Οι υιοθετηθείσες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημοσιονομικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, μαζί με ανώτατα όρια δαπανών που περιλαμβάνονται στον νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης και προϋπολογισμού, ενισχύουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Η πολιτική σταθερότητα υποστηρίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις
Η Κύπρος επωφελείται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και θεσμούς. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας. Ο DBRS αναμένει συνέχεια στη δημοσιονομική πολιτική και τη στρατηγική διαχείρισης του χρέους. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.
Παρ 'όλα αυτά, η κυβέρνηση κατάφερε να εγκρίνει τη νομοθεσία σχετικά με τη στρατηγική της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Ιούλιο του 2018.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Στις 105 χιλ. το σύνολο αιτήσεων για ΕΕΕ από το 2014

23/11

Στις 105.139 ανέρχεται το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου του 2018 για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ στις 10 χιλ. φτάνει ο συνολικός αριθμός των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από το 2015.
Σύμφωνα με στοιχεία στα οποία αναφέρεται η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε απάντησή της προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, ο αριθμός των αιτήσεων για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης ανέρχεται περίπου στις 4.594, με τις 1.344 να βρίσκονται στα τελικά στάδια εξέτασής τους.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί για το 2018, ανέρχονται σε 2.085
Από το σύνολο των 10,9 χιλ. ενστάσεων που υποβλήθηκαν από το 2015, έχουν εξεταστεί και απαντηθεί οι 9.867 ενστάσεις ενώ επί του παρόντος εξετάζονται 1.064 ενστάσεις, εκ των οποίων περίπου 750 υποβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρεται.
Αγορά υπηρεσιών και προσλήψεις για την αρμόδια υπηρεσία
Σύμφωνα με την υπουργό, η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας στελεχώνεται σήμερα από 22 μόνιμους δημόσιους λειτουργούς, 18 έκτακτους γραφείς αορίστου χρόνου και 33 μέλη ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού αορίστου χρόνου.
Παράλληλα, έχει εξασφαλίστηκε η έγκριση του υπουργείου οικονομικών για συμπερίληψη στον προϋπολογισμό του 2019, 11 πρώτων οργανικών θέσεων ώστε να δημιουργηθεί μόνιμη οργανική δομή της υπηρεσίας.
Έχουν εξασφαλιστεί επίσης, κονδύλια από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για επιπρόσθετη πρόσληψη 7 λειτουργών και 11 βοηθών λειτουργών ορισμένου χρόνου για 24 μήνες, με την υπουργό να αναφέρει ότι αναμένει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η στελέχωση της υπηρεσίας.
Προστίθεται ότι με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προωθούνται διαδικασίες μέσω του γενικού λογιστηρίου με στόχο την αγορά υπηρεσιών αναφορικά με την καταχώριση των αιτήσεων, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί σημαντικός χρόνος για τους λειτουργούς και να βελτιωθεί η ποιότητα εξυπηρέτησης για τους πολίτες, με την ταυτόχρονη σύντμηση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Μ.Χ.

πηγή: stockwatch

Λιγότεροι κατά 8 χιλ. οι άνεργοι

23/11

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 34.728 άτομα το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με 42.720 άτομα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 παρουσιάζοντας μείωση 8 χιλ., όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 7,8% του εργατικού δυναμικού σε σύγκριση με 10,0% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ήταν 17,0% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών (άνδρες 20,4%, γυναίκες 14,3%) σε σύγκριση με 24,0% (άνδρες 26,7%, γυναίκες 22,0%) στο αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.
Όσον αφορά τη διάρκεια της ανεργίας, το 54,5% του συνόλου των ανέργων έψαχνε για εργασία για περίοδο κάτω από 6 μήνες, το 13,4% για περίοδο 6-11 μήνες, ενώ ποσοστό 32,1% ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 3ο τρίμηνο του 2017 ήταν 40,9%, 15,6% και 43,5%.
Απασχόληση
όσον αφορά τον αριθμό των απασχολουμένων ήταν 407.728 άτομα και το ποσοστό απασχόλησης 58,2% (άνδρες 64,2%, γυναίκες 52,6%) σε σύγκριση με 386.408 άτομα (55,8%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στις ηλικίες 20-64 το ποσοστό απασχόλησης ήταν 74,6%. Το ποσοστό για τους άνδρες ήταν 80,8% και για τις γυναίκες 69,0%. Στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό ήταν 71,9% (άνδρες 77,0%, γυναίκες 67,2%). Στις ηλικίες 55-64 το ποσοστό απασχόλησης ήταν 62,2% σε σύγκριση με 57,8% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με την κατανομή της απασχόλησης κατά τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων το συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες με 81,1% και ακολουθούν η βιομηχανία και η γεωργία με ποσοστά 16,4% και 2,5% αντίστοιχα.
Η μερική απασχόληση αποτελούσε το 10,6% της συνολικής απασχόλησης ή 43.321 άτομα.
Από το σύνολο των απασχολουμένων, το 86,7% ή 353.662 άτομα ήταν υπάλληλοι, από τους οποίους το 14,0% (49.499 άτομα) είχε προσωρινή εργασία.
Το εργατικό δυναμικό ανήλθε σε 442.456 άτομα ή 63,1% του πληθυσμού σε σύγκριση με 429.128 άτομα (61,9%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Γ.Χ.

πηγή: stockwatch

Ορφανές οι πολιτικές ευθύνες μετά την κατάθεση Χ. Γεωργιάδη

23/11

Ορφανές έμειναν χθες οι πολιτικές ευθύνες για το λουκέτο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας και την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους με δισεκατομμύρια ευρώ, με τον αρμόδιο υπουργό να αντικρούει μία προς μία τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού μετά το 2013.
Η πολυ αναμενόμενη χθεσινή κατάθεση του πολιτικού προϊσταμένου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δεν έφερε στην επιφάνεια πρόσθετα στοιχεία, παρά το τεταμένο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη.
Η εννιάωρη μαρτυρία του υπουργού εστιάστηκε στα κακώς έχοντα στον Συνεργατισμό πριν το 2013, όταν κρατικοποιήθηκε με στήριξη €1,5 δισ., με τον υπουργό να διαφωνεί με τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση από τους διοικούντες τα τελευταία χρόνια.
Ο υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η διάσωση του Συνεργατισμού ήταν από την αρχή ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, λόγω του βεβαρημένου οικονομικού ιστορικού, και δήλωσε ότι το €1,5 δισ. που έδωσαν αρχικά (ακολούθησαν άλλα €3,5 δισ.) οι φορολογούμενοι δεν ανέμεναν ότι θα μπορούσαν ποτέ να ανακτηθούν – κάτι που δεν λέχθηκε από την κυβέρνηση ή τη βουλή, όταν δόθηκαν.
Η έναρξη της διαδικασίας σηματοδότησε το έντονο κλίμα μέσα στο οποίο κύλησε η κατάθεση Γεωργιάδη ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα με πέντε λεπτά καθυστέρηση με τον πρόεδρο της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιο Αρέστη να επισημαίνει ότι η συνεδρία ξεκινά στις 9 και όχι στις 9:05 πμ.
Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και σε πολλές περιπτώσεις διέκοπτε τον υπουργό όταν διαπίστωνε ότι δεν απαντούσε επακριβώς σε αυτά που τον ρωτούσε.
Εντούτοις κατά την πολύωρη κατάθεση η οποία ξεκίνησε στις 9 και έληξε στις 6 μμ δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Γεωργιάδη να απαντήσει σε όσα ακούστηκαν και αφορούσαν τον ίδιο και τις κυβερνητικές αποφάσεις, στους τέσσερις μήνες που η επιτροπή συγκέντρωσε το μαρτυρικό υλικό της ενώ περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα το Συνεργατισμό πριν από το 2013.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, «το ερώτημα δεν είναι πως κατέρρευσε ο Συνεργατισμός αλλά πως άντεξε, αφού δεν είχε τίποτα. Μηδέν κεφάλαια, μηδέν εταιρική διακυβέρνηση, δομές και θεσμούς.  Ούτε διαδικασίες, ενώ η κακοδιαχείριση των προηγούμενων χρόνων ήταν τέτοια που οδήγησε τον οργανισμό στο γκρεμό».
Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε και της απόφασης για παραχώρηση δωρεάν μετοχών 25% στους μετόχους του Συνεργατισμού λέγοντας ότι ήταν κυβερνητική απόφαση αφού είχε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ενώ δεν προκάλεσε οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού αφού ο στόχος του Σεπτέμβρη του 2018 επετεύχθη.
Στο θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών ο υπουργός οικονομικών δέχθηκε τις πιεστικές ερωτήσεις του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής ότι οι επόπτες αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση, η οποία οδήγησε στις πιο υψηλές προβλέψεις, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά στο ίδιο έντονο ύφος ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού μέσα σε ένα μήνα από την επιστολή Νουί υπήρξε αλλαγή του πλάνου.
Απέρριψε και τα όσα είχε δηλώσει ο γενικός ελεγκτής στη δική του κατάθεση ότι παραπλάνησε το υπουργικό συμβούλιο λέγοντας ότι ήταν υπουργική απόφαση η παραχώρηση του 25% και κάλεσε την επιτροπή να ρωτήσει το υπουργικό.
Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού και την ανάκτηση του €1,7 δισ. ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν τρέφαμε τέτοια ψευδαίσθηση, ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω ή ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας από τα υπερκέρδη των συνεργατιστών.  Ποτέ δεν υπολογίσαμε, ούτε εμείς ούτε η τρόικα, ότι θα παίρναμε τα λεφτά μας πίσω».
Στο δεύτερο μέρος της κατάθεσης του ο υπουργός οικονομικών ρωτήθηκε για συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν σημαίνοντα ρόλο στα διαμειφθέντα στο Συνεργατισμό.
Ο κ. Γεωργιάδης εκφράσθηκε σε έντονο τόνο όταν ρωτήθηκε από το μέλος της επιτροπής Γεώργιο Χαραλάμπους περί παρεμβάσεων του Νικόλα Χατζηγιάννη στο έργο της εκτελεστικής ομάδας της ΣΚΤ, αναφορές που είχε κάνει ο διευθυντής εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου, τονίζοντας ότι «η ΚΤ έπρεπε να δράσει άμεσα. Έπρεπε να ενημερώσει τον SSM και να ληφθούν μέτρα»
Ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την έκπληξη του και για τα όσα κατέθεσε ο τέως πρόεδρος της ΣΚΤ, Τάκης Ταουσιάνης στην επιτροπή, περί διαφωνίας του με τη δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών και τη συμφωνία με την Altamira.
«Στα πρακτικά αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ουδέποτε υπήρξε διαφωνία για τη συμφωνία με την Altamira ή με την παραχώρηση του 25%. Τουναντίον, ο κ. Ταουσιάνης μου πρότεινε να αναλάβει τη διεκπεραίωση της παραχώρησης του 25% των μετοχών και την ένταξη της Τράπεζας στο ΧΑΚ».
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε επίσης «κουτσομπολιό τις αναφορές Μάριου Κληρίδη ότι τον υπέσκαπτε ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Ζήτησα να γίνει έλεγχος όλων των πρακτικών την χρονική περίοδο που ήταν γενικός διευθυντής ο Μάριος Κληρίδης και δεν εντοπίσθηκε ούτε μια περίπτωση υπονόμευσης του», ανέφερε ο υπουργός.
Σε παρατήρηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής ότι ο Ανδρέας Τρόκκος είχε δηλώσει στην κατάθεση του ότι ένας από τους λόγους που εγκατέλειψε τα καθήκοντα του στη ΣΚΤ ήταν επειδή έφυγε ο Μάριος Κληρίδης, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «πως μπορώ να σχολιάσω εγώ αυτό το πράγμα».
Κληθείς να απαντήσει γιατί έπαυσαν το πρώην μέλος της διοίκησης της Τράπεζας Γεώργιο Στροβολίδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «διαφωνούσε με το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΣΚΤ, συμμετείχε σε ένα συμβούλιο το οποίο ορίστηκε για ένα σκοπό, να εφαρμόσει το πλάνο αναδιάρθρωσης και εξέφραζε διαφωνία με αυτό. Αν διαφωνείς με το πλάνο αναδιάρθρωσης φεύγεις μόνο σου. Δεν ζήτησε κανένας από τα μέλη του ΔΣ αν συμφωνούν ή όχι με το πλάνο αναδιάρθρωσης. Συνεπώς όταν υπήρξε και εισήγηση από τον εποπτικό μηχανισμό για φρεσκάρισμα στο ΔΣ έκρινα ότι ένα μέλος που έπρεπε να αποχωρήσει ήταν ο κ. Στροβολίδης».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον Γεώργιο Χατζηνικόλα ο οποίος ανέλαβε τελευταίος καθήκοντα προέδρου της επιτροπείας της ΣΚΤ.
«Πέτυχε να κρατήσει την Τράπεζα κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε».
Απαντώντας στην τελευταία ερώτηση του πρόεδρου της ερευνητικής επιτροπής ο υπουργός οικονομικών είπε ότι «από το 2013 ήταν και σε μένα και στην κυβέρνηση ξεκάθαρο ότι η ιδιωτικοποίηση ήταν δεδομένη. Να φύγει από τη μέση το κράτος, όμως κανένας δεν μπορούσε τότε να προβλέψει πως θα γίνει». Πρόσθεσε ότι συμφωνούσε με την προσέγγιση να περάσει σε ιδιωτικά χέρια ο Συνεργατισμός.
Σχετικά με το διοικητικό συμβούλιο και την επιτροπεία της ΣΚΤ ο υπουργός οικονομικών είπε ότι θα πρέπει να τους πιστωθεί το πολύ δύσκολο έργο που είχαν αναλάβει αλλά και την πρόοδο που είχε γίνει από το τέλος 2013 μέχρι το 2017 με κερδοφορία €750 εκ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από την αγροτική κατηγορία έπρεπε να περάσουν στο ευρωπαϊκό Champions League».
Ο υπουργός οικονομικών ενδέχεται να κληθεί ξανά στις 17 Δεκεμβρίου εάν αποσταλούν μέχρι τότε τα στοιχεία και έγγραφα που έχει ζητήσει η ερευνητική επιτροπή, από την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.
Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: stockwatch

Χ. Γεωργιάδης: Ο αδύναμος κρίκος η ΣΚΤ

22/11

Ως τον αδύναμο κρίκο των τραπεζών χαρακτήρισε τη ΣΚΤ ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην κατάθεση του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.
 «Η Συνεργατική ήταν ο αδύναμος κρίκος. Δεν μπορούσε να αφεθεί χωρίς οποιαδήποτε εποπτική παρέμβαση να συνεχίσει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους είπε ότι «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Συνεργατικής ήταν ότι πριν δέκα χρόνια δίνονταν δάνεια σε άτομα που δεν έμπαινε καν η ταυτότητα τους πάνω».
Σε άλλη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους εάν η ΣΚΤ δεν κατάφερε να διαχειριστεί τα ΜΕΔ γι’ αυτό κατέρρευσε, ο υπουργός οικονομικών απάντησε ότι «η αδυναμία ήταν γενικότερη ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος μετά από δέκα χρόνια αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης και υπέρ δανεισμού. Η ΣΚΤ είχε €4 δισ. δάνεια και μέσα σε δέκα χρόνια βρέθηκε να έχει €14 δισ. Ήταν η αδυναμία την οποία επικαλείται και ο SSM. Ήταν η αδυναμία που αντιμετωπίζει στο σύνολο του το τραπεζικό σύστημα».
Στην επιμονή του κ. Χαραλάμπους ο υπουργός οικονομικών απάντησε «εάν ήταν μόνο στη ΣΚΤ η αδυναμία θα έβλεπα το επιχείρημα σας ότι δεν κατάφερε να μειώσει τα ΜΕΔ αλλά και οι άλλες τράπεζες διατηρούσαν μέχρι τέλος του 2017 ΜΕΔ στο 60% και 58%. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, η μείωση που έχει γίνει στο Συνεργατισμό είναι πολύ μεγάλη, οι αδυναμίες είναι δεδομένες αλλά δεν ήταν μόνο της Συνεργατικής».
Συνεχίζοντας ανέφερε ενδεικτικά με βάση τους νέους ορισμούς που καθιερώθηκαν από την τρόικα τα ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2015 ήταν €7,7 δισ. Στο τέλος του 2017 ήταν €6,4 δισ., η μείωση σε σχέση με το 2014 που έγινε η πρώτη καταγραφή ήταν της τάξης του 15%.
Η συνολική μείωση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ήταν 25%.
Την ίδια εικόνα καταγράφουν και οι άλλες τράπεζες με ταχύτερο ρυθμό μείωσης, η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε το 2015 με 61% και μέσα σε τρία χρόνια πήγε στο 47%. Η  Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε το 2015 από το 59% και πήγε στο 53 % το τέλος του 2017.
Άλλες τράπεζες είχαν μείωση που συγκρίνονται με της ΣΚΤ όπως η AstroBank που ήταν στο 50% το 2015 και πήγε στο 55% το 2016 και στο 56% το 2017 και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης που το 2015 ήταν στο 40%, το 2016 στο 44% και στο 47% το 2017 ενώ η Εθνική Τράπεζα στο 59% το 2015, στο 62% το 2016 και στο 58% το 2017».
Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμυνόμενος των χειρισμών του ανέφερε ότι ο λόγος που επέβαλε την πιο δραστική μεταχείριση ο SSM έναντι άλλων τραπεζών σχετίζεται με το γεγονός ότι η Συνεργατική δεν είχε μέτοχο που να δικαιούται νομική ενίσχυση έστω και ένα ευρώ.
«Δεν ήταν οι επιδόσεις ο λόγος που επέβαλε ο SSM αυξημένες προβλέψεις. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι ο μέτοχος ήταν το κράτος και δεν μπορούσε να συνεισφέρει καθώς επίσης και το είδος του χαρτοφυλακίου που ήταν μικρά στεγαστικά δάνεια», ανέφερε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «σε μια από τις συνομιλίες μας με την κ. Νουί στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 εγώ έλεγα ότι καλύτερη λύση είναι η έλευση επενδυτή. Η θέση που μου εξήγησε η κ. Νουί είναι ότι πριν μπει ο επενδυτής πρέπει να ξέρει στο μέγιστο βαθμό ποιες θα είναι οι μελλοντικές μας απαιτήσεις. Γι’ αυτό έπρεπε να παγώσει η διαδικασία με τη Citibank μέχρι να αποφασίσει ο SSM ποιες προβλέψεις θα απαιτήσει».
Οι επόπτες προέκριναν deal Ελληνικής, ΣΚΤ
Για το διαχωρισμό της Συνεργατικής, μέσα από την αποδοχή της πρότασης από την Ελληνική Τράπεζα, ο υπουργός είπε ότι δεν ήταν αρνητική εξέλιξη, ούτε λύση ανάγκης.
«Ήταν κίνηση πολιτικά δύσκολη αλλά επωφελής, που διασφάλισε την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα. Και να υπήρχε και διαφορετική άποψη, ήταν η κίνηση που προέκριναν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές», είπε.
«Ήταν κίνηση που μας επιτρέπει να έχουμε στη χώρα μας τραπεζικά ιδρύματα που θα στηρίζονται σε στερεά θεμέλια και θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, όπως ακριβώς είχα δηλώσει δημοσίως, εκ μέρους της κυβέρνησης, στις 15 Ιουνίου, αμέσως μετά τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε.
Σημείωσε ότι η κρατική ενίσχυση το 2013 στο Συνεργατισμό απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων και στη ΣΚΤ.
Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ανέγνωσε ένα δισέλιδο σημείωμα στην αρχή, είπε ότι «ήταν μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να διασφαλίσει», ανέφερε.
Μέχρι τότε ο Συνεργατισμός λειτουργούσε με αρνητικά κεφάλαια άρα η κρατική ενίσχυση έκλεισε μια τρύπα, ένα έλλειμμα, επεσήμανε.
«Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι γιατί κατέρρευσε ο Συνεργατισμός. Το ερώτημα είναι πώς άντεξε και να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις καταθέσεις του κόσμου μέχρι το 2013. Δεν ήταν καν οργανισμός. Ήταν ένα χαλαρό δίκτυο ΣΠΙ που λειτουργούσε χωρίς αξιόπιστες διαδικασίες, δίνονταν δάνεια αλόγιστα και στους διευθυντές», ανέφερε.
Από το 2002 μέχρι το 2012 τα δάνεια από €4,5 δισ. έφθασαν στα €14 δισ., σημείωσε.
Συνεχίζοντας είπε ότι το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν παρακολουθούσε εάν αυτά τα δάνεια εξυπηρετούνταν ή όχι.
«Κατ’ ακρίβεια, εάν υπήρχε επαρκής εξασφάλιση από κάποιο ακίνητο, εάν υπήρχε κάποια υποθήκη, το δάνειο θεωρείτο πάντοτε εξυπηρετούμενο, έστω και εάν δεν είχε πληρωθεί ποτέ ούτε και ένα ευρώ. Όπως λέχθηκε στην επιτροπή σας, η έννοια του μη-εξυπηρετούμενου δανείου ήταν άγνωστη. Ο διαγνωστικός έλεγχος που διεξήχθη το 2012/13 απεκάλυψε τα προβλήματα που ως τότε, κάποιοι έκρυβαν κάτω από το χαλί», ανέφερε.
Απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 25%
 Όσον αφορά την απόφαση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών 25%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι λήφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής.
« Ήταν μια απόφαση που η κυβέρνηση πίστεψε σε αυτήν, γιατί θα επέτρεπε τη γρήγορη υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Το υπουργικό ήθελε να επισπεύσει την έξοδο του κράτους, ήθελε να δώσει πρόσβαση στη συνεργατική σε κεφάλαια, μέσω του ΧΑΚ, συνεπώς η απόφαση του υπουργικού για δωρεάν παραχώρηση του 25% επιτύγχανε τον στόχο της ευρείας διασποράς των μετοχών, για να μπορεί μια εταιρεία να ενταχθεί στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου».
« Έτσι θα αντλούσε κεφάλαια. Έτσι μέχρι το 2018 θα επιτυγχανόταν έκδοση καινούριου κεφαλαίου (όπως προέβλεπε η δέσμευση μας) και ακολούθως νέες εκδόσεις μέσω του ΧΑΚ θα γινόταν το 2019. Αυτό θα οδηγούσε σε σταδιακή συρρίκνωση του ποσοστού του κράτους», είπε ο υπουργός οικονομικών.
Ανύπαρκτες οι διαδικασίες διακυβέρνησης
Ο υπουργός είπε ότι οι διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης του Συνεργατισμού ήταν εξίσου ανύπαρκτες. «Δόθηκε λοιπόν κρατική ενίσχυση, για να μην γίνει κούρεμα, για να εξασφαλιστεί χρόνος, για να αρχίσουν να δημιουργούνται δομές τράπεζας και για να καταστεί τελικά εφικτή, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού. Αυτή ήταν η προδιαγεγραμμένη και απόλυτα σωστή πορεία», επεσήμανε.
Τόνισε ότι η πρόοδος στον Συνεργατισμό κατά τη τετραετή περίοδο από το τέλος του 2013 μέχρι το τέλος του 2017, ήταν σημαντική.
«Άρχισε ο Συνεργατισμός να παίρνει τη μορφή και να καθιερώνει διαδικασίες κανονικής τράπεζας. Υπήρξε οργανική κερδοφορία €750 εκ.  Δόθηκαν, κυρίως από το 2016 και μετά, καινούργια δάνεια ύψους σχεδόν €1 δισ., πολύ καλής ποιότητας, με το ποσοστό αθέτησης να περιορίζεται στο 1%».
Τα παλαιά ΜΕΔ, που στην πρώτη καταγραφή που έγινε το 2014 με βάση τους νέους ορισμούς, ανήλθαν στα €7.5 δισ. και τα οποία κορυφώθηκαν στο τέλος του 2015 στα €7.7 δισ., άρχισαν να περιορίζονται από τις αρχές του 2016 και μέχρι το τέλος του 2017 περιορίστηκαν στα €6.4 δισ., πιο κάτω δηλαδή από τον στόχο που είχε θέσει η ΚΤ για μείωση στα €6.5 δισ.
Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, τα ΜΕΔ παρέμειναν ως ο βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για τον Συνεργατισμό, που εξακολουθούσε, παρά την πρόοδο, να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο για το τραπεζικό μας σύστημα.
Ρυθμιστικό πλαίσιο
Ο υπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν παρέμεινε στατικό.
Σημείωσε ότι το κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο έχει γίνει πολύ πιο αυστηρό και η εποπτεία, που έχει μεταφερθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πολύ πιο απαιτητική.
«Η συμμετοχή στην Τραπεζική Ένωση δεν είναι εύκολη. Συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις και είναι, το λέω ξανά, ιδιαίτερα απαιτητική.  Υπάρχει ένα συνεχές ανέβασμα του εποπτικού πήχη.  Όμως, είναι ένα εγχείρημα το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και ως υπουργός το έχω υποστηρίξει στο Eurogroup και στο ECOFIN, γιατί έτσι είναι που θα δημιουργήσουμε πιο ισχυρά και θωρακισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα καθοριστικές αποφάσεις σε σχέση με τον Συνεργατισμό.
 «Δεν παραπλάνησα το υπουργικό συμβούλιο»
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη και του υπουργού όταν ο κ. Αρέστη έκανε λόγο για ανυπακοή της κυβέρνησης στις υποδείξεις των εποπτών με αποτέλεσμα ο κ. Αρέστη να αντικαταστήσει την «ανυπακοή» με τη μη συμμόρφωση.
«Η κυβέρνηση είχε πλήρη εικόνα για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούσε να έχει η Συνεργατική παρά την σταδιακή πρόοδο», σημείωσε.
«Ξεκίνησε με υπό το μηδέν κεφάλαια και εταιρική διακυβέρνηση και μήνα με το μήνα γινότανε πρόοδος η οποία επιβεβαιώνεται και από τον εντολοδόχο παρακολούθησης. Άρα γινότανε πρόοδος αν και η χώρα μέχρι την άνοιξη του 2016 ήταν υπό το μνημόνιο. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η πρόοδος εξάλειψε τα προβλήματα», τόνισε.
«Υπήρξαν αναφορές ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ότι υπήρχε παραπλάνηση του υπουργικού συμβουλίου από μέρους μου. Το υπουργικό είχε πλήρη εικόνα και ενημέρωση. Αν το υπουργικό συμβούλιο ενημερωνόταν την απάντηση θα τη δώσει μόνο το ίδιο και όχι ένας τρίτος να ισχυριστεί κάτι τέτοιο», είπε.
Ο υπουργός οικονομικών απέρριψε και τις επισημάνσεις του προέδρου της επιτροπής ότι χάθηκε χρόνος.
 «Τουναντίον υπήρξε επίσπευση στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΣΚΤ», τόνισε σε έντονο ύφος ο υπουργός.
Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής για επιστολή του SSM που εξέφραζε ενστάσεις, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «καμία εποπτική αρχή δεν μπορεί να καθορίσει τη στάση του μετόχου».
Πρόσθεσε ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις με τον SSM, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του αρχικού σχεδιασμού για τις δωρεάν μετοχές. «Η διαφοροποίηση, ήταν πως η είσοδος των στρατηγικών επενδυτών στη ΣΚΤ, προηγήθηκε της δωρεάν παραχώρησης», είπε.
Μέτα από εισήγηση Ταουσιάνη αυξήθηκε ο μισθός του προέδρου και αντιπροέδρου
Σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής για την αχρείαστη σπατάλη περίπου €30 χιλ. για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου για το Νικόλα Χατζηγιάννη όπως υποδείκνυε σε σημείωμα της η ΚΤ προς τη Συνεργατική και εάν το γνώριζε, ο υπουργός οικονομικών απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια επιστολή προς το υπουργείο οικονομικών και διερωτήθηκε πότε η ΚΤ υπέδειξε στο υπουργείο οικονομικών ότι γίνονταν αυτές οι σπατάλες.
Σημείωσε επίσης ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν αφορά την κυβέρνηση αν αγοράστηκε ένα αυτοκίνητο ή ένα κομπιούτερ.  «Την κυβέρνηση αφορούσε εάν πετυχαίνονται οι στόχοι που είχαν τεθεί και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία είχαν μειωθεί τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα του προσωπικού», σημείωσε.
Στο δεύτερο διοικητικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του νέου προέδρου που ήταν ο κ. Ταουσιάνης αποφασίστηκε η αύξηση του μισθού του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΣΚΤ.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «αν συγκρίνουμε τις απολαβές ακόμη και μετά την αύξηση είναι αισθητά πιο χαμηλές απ’ ότι σε άλλα διοικητικά συμβούλια».
Ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την αύξηση της αντιμισθίας η οποία δεν ήταν μόνο για τον κ. Ταουσιάνη ο οποίος διορίστηκε στις 10/8/2016 και παραιτήθηκε στις  13/10/2017 αλλά για όλα τα μέλη του ΔΣ.
Ο υπουργός οικονομικών εξήγησε ότι «ο κ. Ταουσιάνης προτάθηκε στις 21/3/2016 μαζί με τον κ. Πηγασίου. «Πριν αναλάβουν καθήκοντα είχαμε κουβεντιάσει μαζί τους και ρυθμίστηκε και το θέμα της αντιμισθίας».
Ο υπουργός οικονομικών εξήγησε ότι «ο κ. Ταουσιάνης προτάθηκε στις 21/3/2016 μαζί με τον κ. Πηγασίου ασχέτως αν ανέλαβε καθήκοντα αργότερα και πρόσθεσε ότι και πριν αναλάβουν καθήκοντα «είχαμε κουβεντιάσει μαζί τους και ρυθμίστηκε και το θέμα της αντιμισθίας».
Το κράτος δεν έλεγχε το κάθε τιμολόγιο της ΣΚΤ
Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη μετά το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα επανέφερε το θέμα των αλόγιστων εξόδων για να παρατηρήσει ότι δόθηκαν εκατομμύρια σε διάφορους συμβούλους για συνεχείς γνωματεύσεις.
Ο κ. Γεωργιάδης δικαιολόγησε την πρακτική της ΣΚΤ λέγοντας κατ’ αρχήν ότι «δεν γνωρίζω πόσα ξοδεύονταν αλλά θεωρώ αναγκαίο την ανάθεση σε ξένους οίκους λόγω των εξειδικευμένων συμβουλών που έπρεπε να λάβουν. Όλες οι τράπεζες κάνουν εκτενή χρήση εξωτερικών συμβούλων. Ξέρω ότι όλες οι τράπεζες λόγω της ανάγκης προσαρμογής τους στο πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν τέτοιες ανάγκες», επεσήμανε.
Στην επιμονή του κ. Αρέστη αν δεν γνωρίζει που πήγαιναν τα χρήματα του κράτους ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «μα δεν είναι του κράτους. Είναι από τα κέρδη της Τράπεζας τα οποία κάλυπταν τα έξοδα. Το ΔΣ της τράπεζας είχε υποχρέωση να παρακολουθεί. Το κράτος είχε υποχρέωση να παρακολουθεί με οικονομικούς και υπερεσιακούς στόχους και αν υπάρχει μείωση στα λειτουργικά έξοδα που υπήρξε και μείωση στο κόστος του μισθολογίου. Το κράτος δεν είχε το δικαίωμα να ελέγχει το κάθε τιμολόγιο της ΣΚΤ», είπε.
Σενάριο για διάσωση ΣΚΤ
Ακολούθως μετά το διάλειμμα σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής τράπεζας Γεώργιου Γεώργιου  «τι εννοούσαν ότι μπορούσε να διασωθεί η  ΣΚΤ το 2013», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι το σενάριο Α προέβλεπε  ότι εάν κάποιος επενδυτής θα έβαζε τα €300 εκ. και θα αποκτούσε ουσιαστικά την Τράπεζα μέσω νέου κεφαλαίου ενώ η συμμετοχή του κράτους θα περιοριζόταν σε μειοψηφικό μερίδιο η Τράπεζα θα ακολουθούσε την πορεία της. Αυτό ήταν το σενάριο Α και η βασική πτυχή του πλάνου αναδιάρθρωσης το 2015. Ενίσχυση των κεφαλαίων από την μια, εξόδου του κράτους από την άλλη τεχνογνωσία που θα προερχότανε από το στρατηγικό επενδυτή.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Προώθηση ψηφιακού μετασχηματισμού ζητά το ΚΕΒΕ

21/11

Τερματισμό των διαχρονικών στρεβλώσεων, άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και οικονομίας, ζητά το ΚΕΒΕ.
Σε ομιλία του στην 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
-Εμείς, ως μικρή χώρα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πάση θυσία πρέπει να μπούμε στο τρένο της τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού κόσμου και να προχωρήσουμε στον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό και στην αναμόρφωση της οικονομίας.
-Κανένα εμπόδιο, κανένα συνδικαλιστικό «κεκτημένο» και κανένας αναχρονισμός δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να προχωρήσουμε σ΄ ένα νέο, πιο ευέλικτο και πιο δυναμικό οικονομικό μοντέλο.
Η οικονομική δύναμη πλέον δεν θα είναι συνάρτηση του γεωγραφικού και πληθυσμιακού μεγέθους των κρατών, αλλά θα έχει σχέση με την τεχνολογία, τη γνώση που θα διαθέτει το κάθε κράτος και πάνω από όλα την ικανότητα του να εξελίσσεται μελετώντας και προβλέποντας έγκαιρα τις αλλαγές που επέρχονται.
Ο κ. Αγκαστινιώτης, αφού αναφέρθηκε στο εξωτερικό περιβάλλον που μας επηρεάζει (κρίση στη Συρία, Brexit, διαφωνίες εντός της Ε. Ένωσης, κλπ.), είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να επιστρατεύσει την οικονομική διπλωματία για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.
Ειδική αναφορά έκανε στα ενεργειακά θέματα τονίζοντας ότι ως ΚΕΒΕ, θεωρούμε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας, όσο και στην οικονομική μετεξέλιξη της. Είναι ένας τομέας με μεγάλη δυναμική που αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την Κύπρο και την οικονομία της, είπε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα της οικονομίας και είπε ότι σήμερα, η οικονομία μας κινείται με τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 4% του ΑΕΠ, που είναι ένας από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι επίσης πολύ καλές.
Αυτή τη στιγμή, είπε, όλοι σχεδόν οι δείκτες και τα μεγέθη της οικονομίας βρίσκονται σε θετικό πρόσημο, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνουμε την πρόσφατη αναβάθμιση της από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch και την επαναφορά της στην επενδυτική βαθμίδα.
Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, διανοίγει νέους ορίζοντες για την οικονομία μας, αφού τώρα το κράτος μπορεί και απευθύνεται (ήδη το έκανε) στις αγορές για φθηνότερο δανεισμό, ενώ η διεθνής εικόνα της Κύπρου αναβαθμίζεται και η προσπάθεια για προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων διευκολύνεται.
Την ίδια ώρα, τόνισε, δηλώνουμε ικανοποιημένοι που  και ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι πλεονασματικός και οι δαπάνες του κράτους συγκρατημένες.
Ακόμα είπε ότι είναι θετικό που οι παραδοσιακοί τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες και η βιομηχανία βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ οι νέοι τομείς επιχειρηματικής δράσης, όπως η ενέργεια, η ιδιωτική εκπαίδευση και άλλοι, αυξάνουν τη συνεισφορά τους στο εθνικό εισόδημα.
Ωστόσο, συμπλήρωσε, η οικονομία μας έχει και προβλήματα, τα οποία δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί. Σ’ αυτά, είπε, είναι οι εναπομείνασες πληγές της κρίσης, η αδυναμία μας να ξεπεράσουμε διαχρονικές στρεβλώσεις και τα δομικά προβλήματα που καθυστερούν τον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου μας.
Ως τέτοια ανέφερε:
-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υπονομεύουν την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και δυσκολεύουν την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
-Το ύψος του δημόσιου χρέους, το οποίο διογκώθηκε στο 110% του ΑΕΠ, λόγω της απορρόφησης της Συνεργατικής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα.
-Την απόφαση για αποζημίωση σε όσους αποχώρησαν από το Συνεργατισμό και την επιστροφή των αποκοπών στους δημόσιους υπαλλήλους, που είναι πέραν από τις δυνατότητες της οικονομίας.
-Το σχέδιο Εστία, που παρά τη βελτιωμένη μορφή του, δυστυχώς επιβραβεύει όσους «έκτισαν παλάτια» με τα λεφτά των συνεπών πολιτών.
Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις είπε ότι αυτές αφορούν:
-Την αδυναμία για μεταρρυθμίσεις
-Τις αναχρονιστικές νοοτροπίες
-Τον άκρατο συνδικαλισμό
-Τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, στο ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ολοκλήρωση έργων υποδομής και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Έντονα επικριτικός ήταν με τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην πρόσφατη διαφορά τους με την κυβέρνηση. Όπως είπε, η συμπεριφορά των εκπαιδευτικών οργανώσεων ήταν απαράδεκτη και μόνο ως εκβιασμός προς την Πολιτεία και την κοινωνία μπορεί να θεωρηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε, την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Ακόμα τόνισε ότι θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα με την εισαγωγή Συστήματος Αξιολόγησης και καθορισμό ανώτατων ποσοστών διεύρυνσης του Κρατικού Μισθολογίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ως μόνιμη διευθέτηση.
Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, τόνισε ότι αν και το ΚΕΒΕ συναίνεσε στην εφαρμογή του νέου συστήματος για να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρατηρούμε ότι ακόμα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην ομαλή εφαρμογή του και αν και βρισκόμαστε στο παραπέντε της εφαρμογής του, οι άμεσα εμπλεκόμενοι διαφωνούν μεταξύ τους.
Ως ΚΕΒΕ, είπε, πιστεύουμε και το εννοούμε ότι η υγεία δεν πρέπει να είναι προνόμιο των ολίγων και των πλουσίων της κοινωνίας, γι’ αυτό και ξεκάθαρα τασσόμαστε υπέρ του ΓεΣΥ. Η υγεία είναι ένα αγαθό που όλοι δικαιούνται και στο οποίο όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, είπε χαρακτηριστικά.
Όμως, αυτό, υπογράμμισε δεν σημαίνει λευκή επιταγή προς κανένα. Απαραίτητη συνισταμένη είναι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού για το ΓΕΣΥ και η ρητή δέσμευση όλων ότι δεν θα υπάρξουν νέα αιτήματα και συνδικαλιστικοί εκβιασμοί για νέες θέσεις και μισθολογικές αναβαθμίσεις.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης και είπε ότι θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα παράλληλα μέτρα για να σταματήσει το σημερινό φαινόμενο, απλές υποθέσεις να εκδικάζονται, ύστερα από δεκαετίες. Πέραν των διαδικαστικών προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η καθυστέρηση, τόνισε, δυσφημίζεται η χώρα μας και στο εξωτερικό με δυσμενείς επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις.
Και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπου ξένες επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Κύπρο, γιατί υποθέσεις τους έχουν μπει για χρόνια στα συρτάρια των δικαστηρίων, ενώ πολλές εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο το αποφεύγουν για αυτούς τους λόγους.
Προτάσεις ΚΕΒΕ
Ο κ. Αγκαστινιώτης παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΕΒΕ για το μέλλον είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο που να αξιοποιεί τους παραδοσιακούς τομείς, να ενισχύει τους νέους και να προβλέπει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση κράτους και οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος μας, για στήριξη της ναυτιλίας και της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Πηγή: stockwatch

Τροπολογία προς άρση αντιδράσεων ξενοδοχοϋπαλλήλων

21/11

Κάλεσμα προς τα υπόλοιπα κόμματα απηύθυνε το ΑΚΕΛ ώστε να συνυπογράψουν τροπολογία επί του νόμου περί της ίδρυσης και λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με την οποία θα απαλείφεται η επίμαχη πρόνοια που προκαλεί την αντίδραση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Σε δήλωσή του σήμερα στη βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανέχεται και στηρίζει σημαντική μερίδα της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα η οποία απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και παραβιάζει συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις.
«Τελευταίο αλλά όχι ύστατο κρούσμα προσπάθειας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων από πλευράς κυβέρνησης, ήταν αυτό που οδήγησε στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων», σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, επιδιώκει νομοθετικά να δώσει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να απολύουν τους υπαλλήλους τους που καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση και να τους αντικαθιστούν με φθηνότερο εργατικό δυναμικό μέσω outsourcing-υπεργολαβίας και αγοράς υπηρεσιών.
Απηύθυνε κάλεσμα προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν τροπολογία που όπως ανέφερε «θα αφαιρεί την συγκεκριμένη απαράδεχτη πρόνοια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο», και «να μην ταυτιστούν με την προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, πλήττοντας έτσι όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και την παρεχόμενη ποιότητα σε αυτόν τον νευραλγικής σημασίας τομέα για την οικονομία».
Μ.Χ.

πηγή: stockwatch


Αποζημιώνονται οι γεωργοί που πλήγηκαν το 2015


21/11

Την καταβολή οικονομικής βοήθειας για ζημιές που προκλήθηκαν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά το 2015, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το 2015, εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων και των πλημμυρών καθώς και του παγετού, προκλήθηκαν καταστροφές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με αποτέλεσμα ορισμένοι γεωργοί να υποστούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειές τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται στο 100%.
Οι ζημιές αυτές αφορούν ανοικτές καλλιέργειες, θερμοκήπια και κτηνοτροφικά υποστατικά που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα γεωργοασφαλιστικά συστήματα και ως εκ τούτου καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν με βάση τις πρόνοιες του «Εθνικού Πλαισίου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιστάθμιση των ζημιών στον τομέα της γεωργίας για την περίοδο 2014-2020».
Ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) έχει προβεί σε αξιολόγηση των προαναφερθέντων ζημιών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εθνικού Πλαισίου, και θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες στην καταβολή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί εφάπαξ και απευθείας στους δικαιούχους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους καταλόγους που ετοιμάστηκαν από τον ΟΓΑ.
Πηγή: stockwatch

Στα σκαριά μελέτες για εθνικό κατώτατο μισθό

20/11

Στα σκαριά βρίσκεται η ετοιμασία μελετών αναφορικά με την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους στα τέλη του 2019.
Η επιτροπή εργασίας εξέτασε σήμερα τρεις προτάσεις νόμου αναφορικά με το κατώτατο όριο μισθού, με τη συζήτηση να μην αποφέρει απτά αποτελέσματα καθώς οι βουλευτές επιμένουν ότι η ρύθμιση του θέματος επείγει ενώ, η κυβέρνηση προβάλλει την ανάγκη μελετών και διαλόγου πριν από την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι τον Ιούλιο του 2018 ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο για την πρόθεση προώθησης του θεσμού του εθνικού κατώτατου μισθού και επεσήμανε ότι ο θεσμός δεν μπορεί να εισαχθεί με απλό τρόπο και ότι απαιτεί μελέτη, ανάλυση και μεθοδικότητα.
Γι’ αυτό το λόγο είπε προωθείται η εκπόνηση μελετών με τεχνική βοήθεια εκ μέρους της ευρωπαϊκής επιτροπής και του διεθνούς οργανισμού εργασίας (ILO).
Σύμφωνα με τον κ. Μαληκκίδη, έχουν τεθεί τα χρονοδιαγράμματα για την ετοιμασία των μελετών οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2019 και η δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει τη μελέτη για τον ολοκληρωμένο τρόπο εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, συμπληρώνεται τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
«Η ανταπόκριση των εταίρων μας από το ILO και την ΕΕ ήταν θετική και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Μαληκκίδης, σημειώνοντας ότι ο σκοπός είναι στην προσπάθεια εφαρμογής του θεσμού να μην προκληθούν τριγμοί στην οικονομία ή να επηρεαστούν άλλες καλές πρακτικές και θέσμια.
Πρώτα μείωση ανεργίας, μετά ο εθνικός κατώτατος μισθός
Σύμφωνα με τον κ. Μαληκκίδη, η καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη και συναρτάται με άλλες παραμέτρους όπως η μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 5%.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με μεθοδικό και συντεταγμένο τρόπο.
Συμφώνησε επίσης στις παρατηρήσεις που ακούστηκαν εκ μέρους συνδικαλιστών αναφορικά με την αλληλεπίδραση του κατώτατου μισθού με τις συλλογικές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν μπορεί να είναι αποσπασματική.
Το περιεχόμενο των προτάσεων νόμου
Οι τρεις προτάσεις νόμου προέρχονται από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τη Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ.
Η πρόταση των οικολόγων προνοεί όπως ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίζεται με κανονισμούς που εκδίδονται από το υπουργικό συμβούλιο, αντί με διάταγμα του υπουργού εργασίας. Παράλληλα, προνοεί όπως οι συμβουλευτικές επιτροπές που διορίζονται από τον υπουργό εργασίας διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς και υποβάλλουν εισηγήσεις στον υπουργό για το θέμα του καθορισμού εθνικού κατώτατου μισθού.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση τόνισε την ανάγκη εισαγωγής του εθνικού κατώτατου μισθού στη νομοθεσία. Σημείωσε ότι στο βάθος η πρόταση φαίνεται να υιοθετείται και από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η υιοθέτηση της πρότασης νόμου θα δώσει υπόσταση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών, προβλέπει θέσπιση προσωρινών διατάξεων ώστε για την περίοδο 2019-2020 ο γενικός κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα να είναι τα 1.125. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, το ποσό δεν επιλέχθηκε αυθαίρετα αλλά βάσει της κατώτερης μισθολογικής κλίμακας του δημοσίου Α1, ώστε να αρθεί η μισθολογική ανισότητα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου θα ενταχθούν δύο βελτιώσεις. Η μια αφορά καθορισμό κατώτατου ορίου απολαβών στα €8 ανά ώρα, για όσους εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Η δεύτερη προσθήκη στην πρόταση αφορά στην εξαίρεση των επαγγελμάτων για τα οποία υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, από τον νόμο που καθορίζει κατώτατο όριο μισθού. Με την αλλαγή, προτείνεται η εξαίρεση να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν μισθό πέραν του κατώτατου ορίου.
Ο κ. Λιλλήκας έκανε λόγο για εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης από επιχειρηματίες οι οποίοι απασχολούν κοινοτικούς εργαζομένους με χαμηλές απολαβές, πιέζοντας προς τα κάτω τους μισθούς. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μια από τις 6 χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα καθορίσει κατώτατο μισθό.
Με την πρόταση του ΕΛΑΜ, αντικαθίσταται η ευχέρεια του υπουργικού να εκδίδει διατάγματα για τον καθορισμό κατώτατου ορίου μισθού, από την υποχρέωση για έκδοση τέτοιου διατάγματος το οποίο να προβλέπει καθορισμό γενικού κατώτατου ορίου μισθού που να ισχύει σε όλα τα επαγγέλματα, εκτός ορισμένων περιπτώσεων, όπως μαθητευόμενοι και ασκούμενοι σε επάγγελμα που απαιτεί πείρα για εξασφάλιση άδειας, οικιακοί βοηθοί και εργαζόμενοι στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.
Ο βουλευτής του κόμματος Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους εργαζόμενους και ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ξένου εργατικού δυναμικού που απασχολείται κυρίως στην τουριστική βιομηχανία.
Θέλουν κατοχύρωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων
Σχολιάζοντας τις προτάσεις νόμου, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων τόνισαν την ανάγκη όπως πρώτα κατοχυρωθεί νομοθετικά η υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, όπου αυτές υπάρχουν. Διαφορετικά, όπως υποστήριξαν η όποια ρύθμιση θα υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις.
Εκ μέρους της ΣΕΚ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Μιχάλης Μιχαήλ, σημείωσε ότι η ΣΕΚ υποστηρίζει το θεσμό ως θεμελιώδες εργαλείο προστασίας των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα και τόνισε την ανάγκη εισαγωγής ενός μηχανισμού που θα λειτουργεί ως εργαλείο στήριξης της αγοράς εργασίας.  Σημείωσε ότι αυτό το εργαλείο θα πρέπει να στηρίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι να τις υποκαθιστά.
Ο κ. Μιχαήλ, επέκρινε την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας, μέσω της οποίας θα επιθεωρείται η εφαρμογή 28 νόμων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έφτασε ενώπιον της ολομέλειας, ωστόσο η ψήφισή του αναβλήθηκε και εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανέχεται  και ενθαρρύνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και χαρακτήρισε προκλητικό το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το θέμα του κατώτατου μισθού όταν μειωθεί η ανεργία. «Μέχρι τότε, θα έχουν καταστραφεί οι εργασιακές σχέσεις», ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση. Εξέφρασε την άποψη ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αφορά στα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, μέσω όμως, ενός συμφωνημένου μηχανισμού καθορισμού του.
Από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων, εκπρόσωπος της ΟΕΒ υποστήριξε ότι οι μισθοί δεν νομοθετούνται. Σημείωσε ότι η ομοσπονδία στηρίζεται στο σύστημα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και παρέχει ευελιξία. Πρόσθεσε ότι ιστορικά, ο κατώτατος μισθός, ίσχυε στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε οργάνωση και ότι αποτελεί θέμα που συζητείται στο πλαίσιο τριμερών επιτροπών, σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά.
Το ΚΕΒΕ υποστήριξε ότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί θέμα κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Αντρέας Φακοντής, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε κατοπινό στάδιο. Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η βουλή πήρε πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα αλλά δυστυχώς δεν κάνει το ίδιο η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, όπως είπε.
Ανέφερε ότι η συζήτηση επείγει και ότι πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Φωνές διαμαρτυρίας από ξενοδοχοϋπαλλήλους

20/11

Κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα» φώναξαν σήμερα εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και με το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, καταργούνται όλες οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, που υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων σε όλες τις ειδικότητες και ρυθμίζει με κανονισμούς τη σχέση απασχόλησης τους, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους ξενοδόχους να πραγματοποιούν υπενοικιάσεις, κάτι που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θεωρούν ότι θα ανοίξει το δρόμο για απολύσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Οι ηγέτες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ διεμήνυσαν ότι το νομοσχέδιο απορυθμίζει την αγορά εργασίας, διασαλεύει την εργατική ειρήνη και την επικείμενη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της νέας συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, και δεν απέκλεισαν τη λήψη μέτρων ως επόμενο βήμα αντίδρασης, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η πορεία διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί, κρατώντας πανό που έγραφαν «νομική κατοχύρωση των συμβάσεων μας», «όχι στο νόμο για τις υπεργολαβίες στα ξενοδοχεία», «χρυσώνετε τους ξενοδόχους πετάτε στο δρόμο τους εργαζόμενους», στην παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Την ώρα που στην ξενοδοχειακή βιομηχανία απορρυθμίζονται ραγδαία οι εργασιακές σχέσεις, δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις και δεν υπάρχουν οι εργασιακές σχέσεις οι οποίες θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας, όπως είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, έρχεται η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει περαιτέρω απορρύθμιση, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις του.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο δίνει δικαίωμα στους ξενοδόχους να υπενοικιάζουν τμήματα των ξενοδοχείων, να μην τηρούν εκείνα που προβλέπουν σήμερα οι κανονισμοί, ούτε όσον αφορά το προσωπικό, ούτε όσον αφορά την υποχρέωσή τους να είναι υπόλογοι σε σχέση με το τι συμβαίνει στα ξενοδοχεία τους. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ενίσχυση της αρρύθμιστης εργασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους» υπογράμμισε.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Πολιτεία και τη Βουλή να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου και να στηρίξουν την προσπάθεια εδραίωσης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, έστειλε από πλευράς του ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας και προειδοποίησε πως «αν προωθηθούν πολιτικές οι οποίες συμβάλλουν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σημασία και τον ρόλο των εργαζομένων θα επηρεάσουν και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης (της συλλογικής σύμβασης) και θα συμβάλουν στη διασάλευση της εργατικής ειρήνης κάτι το οποίο απευχόμαστε και δεν είναι επιλογή μας να το προωθήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοτική πλευρά να προβεί σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθήσουν ακόμη και την απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Για παράδειγμα το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα υπενοικίασης εγκαταστάσεων στα ξενοδοχεία θα προωθήσει τη λογικής της υπεργολαβίας, της αγοράς υπηρεσιών και θα συμβάλει έτσι ώστε η εργατική ειρήνη να διασαλευτεί» είπε.

Σημείωσε ότι στον κλάδο των ξενοδοχείων το ποσοστό αδήλωτης εργασίας ξεπερνά το 20% και οι μισθοί βρίσκονται κάτω από τον ωριαίο μέσο όρο του κόστους εργασίας στην Κύπρο, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει εκμετάλλευση στον κλάδο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που παραδόθηκε ακολούθως από τους συνδικαλιστές στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο καταργούμενος νόμος περιέχει σημαντικές πρόνοιες που αφορούν τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται, με τις προτεινόμενες αλλαγές καταργείται το άρθρο 12  του νόμου που προνοεί ότι κάθε ξενοδοχείο ανάλογα με την κατηγορία του υποχρεούται να απασχολεί ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων, κατάλληλα εκπαιδευμένο σε όλες τις ειδικότητες ώστε να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες και να ρυθμίζονται αυτά τα θέματα με κανονισμούς, περιλαμβανομένων των όρων απασχόλησης του προσωπικού. Ταυτόχρονα εισάγεται νέα πρόνοια που επιτρέπει στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή να υπενοικιάζουν χώρους του ξενοδοχείου, όπως τα εστιατόρια και μπάρς σε νομικά πρόσωπα ή εταιρείες ξένες προς την επιχείρηση (ξενοδοχείο).

Απαιτείται δε η απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επί όλων των θεμάτων και τονίζεται ότι οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν πρόκειται να παραμείνουν απαθείς στις εξελίξεις αυτές και θα αντιδράσουν με κάθε μέσο και δυναμικά σε περίπτωση που δεν θα ληφθούν υπόψιν οι καταγγελίες τους.

Ακολούθως οι διαμαρτυρόμενοι πορεύθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας όπου οι ΓΓ ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ, Λευτέρης Γεωργιάδης και Μίλτος Μιλτιάδους, αντίστοιχα, παρέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο καλείται το Υπουργείο όπως παρέμβει αποφασιστικά για απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους προς αποφυγή σύγκρουσης στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, καθώς και προώθηση νομικών ρυθμίσεων που θα κατοχυρώνουν και θα επιβάλλουν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία για όλους τους εργαζόμενους.

«Πρέπει να γίνει κάτι για τον φτωχό κόσμο γιατί καταπατούν τα δικαιώματά μας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ξενοδοχοϋπάλληλος που συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

«Όλα είναι δυνατά με αυτή την κατάργηση και τις υπεργολαβίες που προωθούνται, ναι, είναι δυνατόν να συμβεί» είπε, ένας άλλος κύριος που μετρά 27 χρόνια εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του. «Αυτό δεν είναι κράτος για τους λίγους, για 100-200 οικογένειες, ανήκει στους πολίτες» είπε.

Μια άλλη κυρία που εργάζεται σε ξενοδοχείο 16 χρόνια είπε πως δεν μπορεί να ζει άλλο με 800 ευρώ. «Αυτοί μπορούν να ζήσουν με 800 ευρώ; Ας το δοκιμάσουν, για ένα μήνα τουλάχιστον».

Η πορεία κατέληξε έξω από τη Βουλή, όπου παραδόθηκε ψήφισμα στην Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Ελένη Ηλιάδη, προκειμένου να διαβιβαστεί στον Πρόεδρο του Σώματος και στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν στην κ. Ηλιάδη την αγανάκτησή τους για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως ανέφεραν, και ζήτησαν την απόσυρσή του και παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής ώστε να αρχίσει εντατικός διάλογος. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησαν, θα αντιδράσουν με άλλους τρόπους.
πηγή: stockwatch

Ελληνική: Στο 4% η ανάπτυξη 2018

20/11

Το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,0% και για το 2019 στο 3,9%, σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών της Ελληνικής Τράπεζας.
Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι θετικές και συνοδεύονται από τη σημαντική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, το σημαντικό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης και την περαιτέρω βελτίωση βασικών εγχώριων δεικτών. Η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα υποστηριχθεί κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και από τη συνεχή βελτίωση στην αγορά εργασίας. Οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται επίσης να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων.
Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας  με την ανεργία να μειώνεται στο 8,2% το 2018. Ο πληθωρισμός για το 2018 αναμένεται να παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,7%.
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας, η φάση ανάκαμψης της οικονομίας έχει ολοκληρωθεί και εισέρχεται στη φάση ανάπτυξής της.
Σε όρους απόλυτων μεγεθών, η αξία της εγχώριας παραγωγής τελικών αγαθών και υπηρεσιών σε σταθερές τιμές, δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στα €19,5 δισ. το 2017, ανακτώντας το επίπεδο που είχε πριν την κρίση.
Το ονομαστικό ΑΕΠ, δηλαδή η αξία της εγχώριας παραγωγής τελικών αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές, ανήλθε στα €19,6 δισ. το 2017, από €18,5 δισ. το προηγούμενο έτος.
Η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών σημειώνει ότι το ενθαρρυντικό στοιχείο σχετικά με τη νέα φάση ανάπτυξης της οικονομίας, που βοηθάει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου φαύλου κύκλου, είναι ότι η πρόσφατη επίδοση της οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα της συνεισφοράς της κυβέρνησης μέσω του δημοσίου τομέα και επομένως του πολλαπλασιαστικού ρόλου που έχει, ούτε της αλόγιστης και μη-βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης που χρηματοδοτούσε την κατανάλωση κατά την περίοδο πριν από την κρίση.
Η Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Επίσης, σημειώνεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την αναδιάρθρωση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.
Όπως τονίζεται, οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τη σταθεροποίηση του συστήματος και βρίσκονται πλέον σε σταθερότερη βάση. Οι πρόσφατες τολμηρές κινήσεις για τον εξορθολογισμό των ισολογισμών των τραπεζών έχουν μειώσει την αβεβαιότητα στο σύστημα. Αυτές περιλαμβάνουν:
-Την μεταβίβαση των μη-εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας εκτός του τραπεζικού συστήματος;
-Την πώληση μη-εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων από την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου;
-Την μεταφορά μη-εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από την Alpha Bank Κύπρου εκτός του τραπεζικού συστήματος;
-Την πρόσφατη έγκριση νομοθετικών τροποποιήσεων με στόχο τη διευκόλυνση των περαιτέρω πωλήσεων δανείων και την ενίσχυση των εργαλείων για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα; και
-Τον σχεδιασμό ενός προγράμματος κοινωνικής πολιτικής (Εστία) από την Κυβέρνηση με στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ευάλωτους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα (στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων) για να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν τα χρέη τους
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας,η καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και οι βελτιωμένες εγχώριες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, δημιούργησαν και διατήρησαν ένα κλίμα βελτιωμένης εμπιστοσύνης, το οποίο εκφράζεται πιο ενδεικτικά με την πρόσφατη αναβάθμιση της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο οίκος Standard &Poor’s αναβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε “ΒΒΒ-” από “ΒΒ+”, κατατάσσοντάς την σε επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2018, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε επενδυτική βαθμίδα στο “BBΒ-” από “BB+”.
Κανένας εφησυχασμός
Η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών σημειώνει ότι η καλύτερη των προσδοκιών επίδοση της οικονομίας δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, ούτε χαλάρωση των προσπαθειών για την περαιτέρω μεταρρύθμισή της.
H υλοποίηση σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τομέα της υγείας.
Επίσης, θα πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για βελτίωση και διεύρυνση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών πληρωμών, που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας.
Επίσης, περαιτέρω προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα ενισχύσει τη διαφάνεια στην οικονομία και θα συμβάλλει στη συγκράτηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές εντοπίζονται ευκολότερα.
«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα δυναμική της ανάπτυξης για την υλοποίηση των προαναφερθεισών μεταρρυθμίσεων. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες και ευκολότερες να εφαρμόζονται όταν οι οικονομίες αναπτύσσονται», αναφέρεται.
Παραμένει κάποια αβεβαιότητα
Όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας, παρά τα σημαντικά βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του θετικού οικονομικού κλίματος, κάποιος βαθμός αβεβαιότητας παραμένει καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα που χρειάζονται άμεσης επίλυσης, όπως ο ψηλός δείκτης των ΜΕΧ, η υψηλή ανεργία και το ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, τα οποία όμως βρίσκονται σε σταθερή πτωτική πορεία.
Τα αυξημένα επίπεδα ΜΕΧ, συνεχίζουν να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειες των τραπεζών για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των ΜΕΧ.
Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας και εκποιήσεων θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όσον αφορά τις εξωτερικές προκλήσεις, αυτές σχετίζονται με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ιταλία, χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit και την υποτίμηση της στερλίνας. Επίσης, η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, ενδεχομένως να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική εμπιστοσύνη, στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες καθιστούν την Κύπρο ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό και θα μπορούσαν επομένως να αντισταθμίσουν, σε σημαντικό βαθμό, την πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θετικότεροι από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης σχετίζονται με την αυξημένη εμπιστοσύνη που θα οδηγούσε σε ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση καθώς και με την ανάπτυξη των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου εάν αυτή αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμη.
Πηγή: stockwatch

Δεκάδες διπλές και τριπλές συντάξεις, εκκρεμεί η ρύθμιση

20/11

Διπλή ή τριπλή σύνταξη από το δημόσιο τομέα λαμβάνουν συνολικά 43 άτομα περιλαμβανομένων και ατόμων που λαμβάνουν και σύνταξη ως πρώην κρατικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο.  
Η αναφορά προκύπτει ως απάντηση προς τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ο οποίος ζητούσε ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των αποδεκτών διπλών ή τριπλών συντάξεων, το κόστος τους, καθώς και τις ενέργειες τις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το γενικό λογιστήριο σημειώνει ότι διαθέτει στοιχεία μόνο για την κεντρική κυβέρνηση και όχι για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως αναφέρεται, το κόστος των ετήσιων ακαθάριστων συντάξεων στις πιο πάνω 43 περιπτώσεις, σε περίπτωση που περιορίζονταν οι συντάξεις στο ήμισυ των απολαβών του αξιώματος με τις υψηλότερες απολαβές, πρόνοια η οποία όμως κρίθηκε αντισυνταγματική, θα ανερχόταν ετησίως περίπου σε €450.000.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπάρχουν άλλα 25 άτομα τα οποία τυγχάνουν σύνταξης ως πρώην δημόσιοι υπάλληλοι και πρώην αξιωματούχοι και λαμβάνουν μισθό ως νυν αξιωματούχοι. 
Το ετήσιο κόστος των ακαθάριστων συντάξεων τους ανέρχεται περίπου σε €845.000.
Σημειώνεται ότι ενώπιον της βουλής βρίσκονται δύο προτάσεις νόμου με τις οποίες επιχειρείται νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Πηγή: stockwatch

Βγαίνουν στους δρόμους 20 χιλ. ξενοδοχοϋπάλληλοι

20/11

Σε μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατέρχονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για να εκφράσουν την αντίθεση τους με τη νέα νομοθεσία για τα ξενοδοχεία, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει το δρόμο για υπεργολαβίες και αγορά υπηρεσιών.
Η νέα νομοθεσία η οποία ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων αφήνει ξεκρέμαστους τους πάνω από 20 χιλ. ξενοδοχοϋπαλλήλους, τονίζουν τα συνδικάτα.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα ξεκινήσει στις 11πμ έξω από το υπουργείο οικονομικών. Ακολούθως οι συνδικαλιστές θα παραδώσουν ψηφίσματα προς το υπουργείο εσωτερικών και εργασίας και μετά θα πορευθούν όλοι μαζί έξω από τη βουλή.
Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των ξενοδοχειακών της ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ  Μιλτιάδης Μιλτιάδου δήλωσε στη StockWatch ότι η εν λόγω νομοθεσία συζητείτο για δυο χρόνια πίσω από κλειστές πόρτες και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι σκόπιμα δεν είχαν ενημερωθεί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Όπως ανέφερε, στη νέα νομοθεσία που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής διαγράφεται η πρόνοια σύμφωνα με την οποία κάθε ξενοδοχείο είναι υποχρεωμένο να εργοδοτεί το απαιτούμενο προσωπικό σε όλα τα τμήματα ξεχωριστά.
Επιπλέον η νέα νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα στους ξενοδόχους να ενοικιάζουν διάφορα τμήματα όπως εστιατόρια, καφετέριες, γενικότερα όλα τα τμήματα. Αυτό όμως ανοίγει την πόρτα στις εργολαβίες και στην απόλυση προσωπικού, ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους, «διότι οι ξενοδόχοι θα επικαλούνται διάφορους λόγους για να απολύουν το προσωπικό το οποίο θα μείνει ξεκρέμαστο», όπως είπε.
Ο κ. Μιλτιάδους εξήγησε ότι και η υφιστάμενη νομοθεσία παρέχει αυτό το δικαίωμα σε κάποιο ξενοδόχο που επιθυμεί να αναβαθμίσει το προϊόν του να φέρει μια εταιρεία, αλλά το προσωπικό πρέπει να είναι του ίδιου του ξενοδοχείου.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι «τα ξενοδοχεία που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες μέσω του υφιστάμενου προσωπικού είναι το ξενοδοχείο του Μαυρομάτη στη Λεμεσό, το Four Seasons, το Akakiko και το Απολλώνια. Τα πλείστα αυτά ξενοδοχεία έχουν εξειδικευμένες κουζίνες και εμείς τους διευκολύνουμε με προσωπικό από άλλες χώρες ή και τρίτες χώρες λόγω ακριβώς εξειδικευμένου προϊόντος».
Απέρριψε επίσης τα όσα δηλώνει κατά καιρούς ο ΠΑΣΥΞΕ περί έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία και επικαλούμενος στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας είπε ότι οι πιο χαμηλόμισθοι υπάλληλοι είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι με το προσωπικό που εργοδοτούν σήμερα, μπορούν να στελεχώσουν άλλα τόσα ξενοδοχεία αρκεί να πληρώνονται κανονικά οι υπάλληλοι στη βάση των συλλογικών συμβάσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στη StockWatch του γενικού γραμματέας της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Λευτέρη Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η νέα νομοθεσία έγινε χωρίς καμία διαβούλευση με τα συνδικάτα και εξέφρασε την ανησυχία τους για το μέλλον των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε με τη σειρά του ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία όλα τα τμήματα στα ξενοδοχεία λειτουργούν στη βάση μιας ενιαίας μονάδας η οποία δεν επιτρέπει να εισέλθει τρίτος.
Η νέα νομοθεσία, είπε, «ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε υπεργολαβίες και αγορά υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να βρεθούν κάποια στιγμή χωρίς εργασία».
Σημείωσε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προστάτευε και το ίδιο το τουριστικό προϊόν ενώ η νέα νομοθεσία η οποία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το ανθρώπινο δυναμικό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και στην ίδια την τουριστική βιομηχανία..
Συμφώνησε με τον συνάδελφο του ότι η εργοδοτική πλευρά παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις και εργοδοτεί χαμηλόμισθο μη κατάλληλο προσωπικό ενώ εκμεταλλεύεται και θυματοποιεί τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι γγ της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, Πάμπης Κυρίτσης και Αντρέας Μάτσας, αντίστοιχα.
Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: stockwatch

Μαζική διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων

19/11

Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 11 αύριο το πρωί έξω από το υπουργείο οικονομικών, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ, την εκδήλωση οργανώνουν οι συντεχνίες των υπαλλήλων ξενοδοχείων ΠΕΟ και ΣΕΚ με αφορμή την προώθηση στη βουλή νόμου, με τον οποίο καταργούνται όλες οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, που υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων σε όλες τις ειδικότητες και ρυθμίζει με κανονισμούς τη σχέση απασχόλησης τους.
Ταυτόχρονα εισάγεται νέα πρόνοια με την οποία επιτρέπεται η εκμίσθωση ή υπενοικίαση των ξενοδοχείων, όπως τα εστιατόρια και μπαρ σε τρίτους, ξένους ως προς την επιχείρηση του ξενοδοχείου, «ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στις υπεργολαβίες και την αγορά υπηρεσιών, εκθέτοντας χιλιάδες εργαζομένων στον κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους», αναφέρεται.
Η σχετική νομοθεσία προωθήθηκε χωρίς προηγούμενα να ενημερωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να ζητηθεί η άποψη του.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι γγ της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, Πάμπης Κυρίτσης και Αντρέας Μάτσας, αντίστοιχα, και θα ακολουθήσει πορεία και επίδοση ψηφισμάτων στο υπουργείο εσωτερικών, υπουργείο εργασίας και τη βουλή των αντιπροσώπων.
Πηγή: stockwatch

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
23/11
Εξουσιοδότηση στα Δ.Σ. των Συντεχνιών τους έδωσαν οι οικοδόμοι της Λάρνακας για τη λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανίας της Λάρνακας έλαβαν αυτή την απόφαση στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Πέμπτης 22 Νοεμβρίου, λόγω της απόρριψης των συμφωνηθέντων μεταξύ Συντεχνιών και εργοδοτικής πλευράς εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών. Η συμφωνία είχε γίνει ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας μετά από μακρές συναντήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν μερικά χρόνια.
Οι δύο πλευρές, εργατική και εργοδοτική, είχαν καταλήξει σε συμφωνία τόσο για το Προσχέδιο Νόμου που αφορά τη Νομοθετική ρύθμιση αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στην Συλλογική Σύμβαση της Οικοδομικής, όσο και για την νέα Συλλογική Σύμβαση, που θα έμπαινε σε εφαρμογή μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού προσχεδίου νόμου που είχε συμφωνηθεί.
Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά απέρριψε τα συμφωνηθέντα και ζητά από τις Συντεχνίες να μπουν σε συζήτηση για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία και στις υπόλοιπες πόλεις:
Επαρχία Λεμεσού Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018.
Επαρχία Λευκωσίας Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018.
Επαρχία Πάφου Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου2018.
Επαρχία Αμμοχώστου Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018.
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
Μαζική, μαχητική, η σημερινή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.Έστειλε ξεκάθαρο μύνημα προς κάθε κατεύθυνση ότι ενωμένο το εργατικό κίνημα είναι σε θέση μάχης για τα δίκαια των εργαζομένων στον κλάδο.
20/11
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
20/11
Την απόσυρση του νομοσχεδίου που απορρυθμίζει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και την έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους, ζητούν οι Συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ με υπόμνημα τους προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα.
Το υπόμνημα δόθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της μαζικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Υπόμνημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε επίσης στους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ακολουθεί αυτούσιο το υπόμνημα των Συντεχνιών προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που συγκεντρώθηκαν σήμερα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Λευκωσία ενέκριναν και σας υποβάλλουν το πιο κάτω ψήφισμα:
1. Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την προωθούμενη αλλαγή του νόμου «περί ίδρυσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων» χωρίς καμιά ενημέρωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος και ενώ ο σχετικός νόμος ρυθμίζει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η νέα νομοθεσία καταργεί πλήρως την υποχρέωση των ξενοδόχων να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, κατάλληλα καταρτισμένους σε όλες τις ειδικότητες και να ρυθμίζει την σχέση εργοδότησης με κανονισμούς.
Ουσιαστικά αφαιρείται το ανθρώπινο προσωπικό από τα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων σε κατηγορίες έστω και με την γενική μορφή που έχει ο υφιστάμενος νόμος.
Εισάγεται νέα πρόνοια που επιτρέπει στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή να υπενοικιάζουν χώρους των ξενοδοχείων, όπως εστιατόρια, μπαρς και άλλους, σε τρίτους , εισάγοντας δια νόμου την αγορά υπηρεσιών και τις υπεργολαβίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Κάτι τέτοιο θέτει σε σοβαρούς κινδύνους απώλειας της εργασίας τους χιλιάδες εργαζόμενους.
Είναι απαίτηση των εργαζόμενων όπως αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο και ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα.
2. Καλούμε την Βουλή και όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα όπως παρέμβουν και ασκήσουν την επιρροή τους προς την κυβέρνηση για υιοθέτηση των προτάσεων μας για νομική κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων και εφαρμογή τους για όλους τους εργαζόμενους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Κύριε Πρόεδρε
Αγαπητά Κόμματα
Ευελπιστούμε στην στήριξη σας για προστασία των εργαζομένων και επιβολής τάξης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι για λήψη δυναμικών μέτρων αν δεν βρούμε την απαιτούμενη κατανόηση από όλους.
Εκ των Συντεχνιών
ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ
Λευτέρης Γεωργιάδης Μιλτιάδης Μιλτιάδου
Γ. Γραμματέας Γ. Γραμματέας
Λευκωσία 20/11/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb σελιδα)






ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
20/11
Η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη, νοούμενου όμως ότι θα αφορά εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε κλάδους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, διεμήνυσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κατά τη σημερινή συζήτηση για τον εθνικό κατώτατο μισθό στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ εξήγησε πως η καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού αν γίνει αποσπασματικά, και έξω από τα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων δεν απαντά ολοκληρωμένα στην επείγουσα ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι στους τομείς που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και τα υπόλοιπα ωφελήματα είναι καθορισμένος μέσα από αυτές και είναι συλλογικά συμφωνημένος.
«Κατά συνέπεια εκείνο που πρέπει να γίνει, ταυτόχρονα με την καθιέρωση κατώτατου μισθού, είναι να νομοθετηθεί η υποχρέωση όλων των εργοδοτών ενός κλάδου ο οποίος έχει συμφωνημένη συλλογική σύμβαση, να εφαρμόζουν αυτή τη σύμβαση για όλους», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΠΕΟ.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του ΓΓ της ΠΕΟ στη Βουλή για το θέμα της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας:
"Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μεταξύ 2012 και 2017 ο διάμεσος μισθός έχει υποχωρήσει κατά 7%. Είναι όμως σαφές ότι στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες, η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι η μέση υποχώρηση. Για δε τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας η κατάσταση είναι εξοργιστική.
Η απαξίωση της εργασίας, είναι η κύρια αιτία που σε όλες τις μελέτες που ασχολούνται με την κοινωνική ισορροπία, η Κύπρος εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια με τραγικά ψηλές επιδόσεις διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο κάμνει δυο πολύ ενδεικτικές και ξεκάθαρες διαπιστώσεις τις οποίες τις παραθέτουμε αυτούσιες:
• «Το κόστος εργασίας στην Κύπρο ακολούθησε πτωτική πορεία προσαρμογής μεταξύ 2012 και 2015. Η προσαρμογή προς τα κάτω των τιμών καταναλωτή, μέχρι το 2016, ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μεταβιβάσουν το σύνολο της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές.»
«Η επισφάλεια της αγοράς εργασίας και η σημαντική προσαρμογή των μισθών που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων… Η ανισότητα αυξάνεται ταχέως κατά τα τελευταία έτη και εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας. Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδίως επειδή η μη οικειοθελής προσωρινή και η μερική απασχόληση σημείωσαν αύξηση και οι μισθοί προσαρμόστηκαν προς τα κάτω, φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η αύξηση της ανισότητας. Η διευρυνόμενη ανισότητα προκλήθηκε από την ταχύτερη αύξηση του εισοδήματος στο πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού.
Η ανισότητα βάσεις της καθαρής περιουσίας ήταν από τις ψηλότερες στην ΕΕ (ΕΚΤ 2016)».

• «Μολονότι το ποσοστό συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στην Κύπρο είναι υψηλότερο από ό, τι σε άλλα κράτη μέλη, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.»
Οι διαπιστώσεις αυτές, είναι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες με απλά λόγια, συνηγορούν στο εξής:
α) Στην Κύπρο, μετά το 2013 εμφανίζεται ραγδαία μείωση του εργατικού κόστους, γεγονός όμως το οποίο δεν αντανακλά σε μείωση τιμών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά κυρίως αντανακλά σε αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις στατιστικές για την σύνθεση του εθνικού εισοδήματος, όπου το εισόδημα που προέρχεται από κέρδη και προσόδους έχει σημαντικά αυξηθεί ως ποσοστό και έχει φτάσει από 39% σε 41% ενώ το εισόδημα από εργασία έχει σημαντικά μειωθεί από 48% σε 43,7%.
β) Ο κύριος λόγος της μείωσης του εργατικού κόστους δε είναι ασφαλώς η ραγδαία αύξηση της παραγωγικότητας αλλά η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων όπως πολύ παραστατικά αναφέρεται στην 2η διαπίστωση της Ε.Ε.
Είναι ξεκάθαρο ότι με την κορύφωση της κρίσης του 2013, ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας και η ολοφάνερη ανατροπή του συσχετισμού ισχύος σε βάρος της εργασίας, έχουν δημιουργήσει για τους εργοδότες ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες για εκμετάλλευση των εργαζομένων. Με κύριο μοχλό την υποσκάψη της συνδικαλιστικής οργάνωσης και τη μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης οι μέσοι μισθοί μειώνονται δραματικά αλλά η κερδοφορία των επιχειρήσεων ανθεί.
Έχοντας υπ’όψιν αυτά τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ικανοποιητικές συμφωνίες μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών συνδέσμων για ανανέωση των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων. Το Συνδικαλιστικό κίνημα, θεωρεί σήμερα ως ταυτόχρονη προτεραιότητα, την υποχρέωση του κράτους για υιοθέτηση τέτοιων θεσμικών και νομοθετικών μέτρων, ώστε οι συλλογικές συμβάσεις όχι μόνο να συνομολογούνται αλλά και να εφαρμόζονται από όλους. Για δε τους εργαζόμενους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, διεκδικεί τη διαμόρφωση μέσα από θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων.
Η καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού αν γίνει αποσπασματικά, και έξω από τα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων δεν απαντά ολοκληρωμένα στην επείγουσα ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας,. Πιθανόν να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα, αφού σε τέτοια περίπτωση, ανεξάρτητα από προθέσεις, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του κατώτατου και η νομιμοποίηση έτσι της καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς των εργοδοτών, με επίκληση μάλιστα της νομιμοφροσύνης.
Στους τομείς που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και τα υπόλοιπα ωφελήματα είναι καθορισμένος μέσα από αυτές και είναι συλλογικά συμφωνημένος. Κατά συνέπεια εκείνο που πρέπει να γίνει, ταυτόχρονα με την καθιέρωση κατώτατου μισθού, είναι να νομοθετηθεί η υποχρέωση όλων των εργοδοτών ενός κλάδου ο οποίος έχει συμφωνημένη συλλογική σύμβαση, να εφαρμόζουν αυτή τη σύμβαση για όλους. Τα δε προσωπικά συμβόλαια ή άλλης μορφής προσωπικές συμφωνίες, μόνο τότε θα πρέπει να μπορούν να έχουν νομική ισχύ, όταν είναι καλύτερα από τη σύμβαση και όχι υποδεέστερα.
Θεωρούμε ότι η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη, νοούμενου όμως ότι θα αφορά εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε κλάδους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Με τη προϋπόθεση βέβαια ότι το ύψος του, θα προκύπτει ως αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών φορέων των κοινωνικών εταίρων και όχι να καθορίζεται εκ των άνω, αυθαίρετα και ανάλογα με τους εκάστοτε συσχετισμούς στα πολιτειακά όργανα. Και ασφαλώς θα πρέπει να περιλάβει και άλλα βασικά ωφελήματα που συνδέονται άμεσα με τον μισθό, όπως ωράριο, υπερωρίες, αργίες και ταμείο προνοίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους επείγει και πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα, μια ευρύτερη συζήτηση για επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων οι οποίες έχουν απορυθμιστεί. Αυτή η συζήτηση πρέπει να έχει το χαρακτήρα δομημένου κοινωνικού διαλόγου, στον οποίο να μετέχουν η πολιτεία (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και κατά συνέπεια η Βουλή) και βεβαίως οι εκπρόσωποι τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, πριν καταλήξει σε νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου που θα πάνε στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης θα πρέπει να οδηγεί σε μια αγορά εργασίας όπου από την μια θα προστατεύεται το κυπριακό κεκτημένο της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και από την άλλη θα εμποδίζεται η ασυδοσία και η μη τήρηση των συλλογικών συμβατικών υποχρεώσεων των εργοδοτών. Να προστατεύεται δηλαδή από τη μια η εργασία για να είναι αξιοπρεπής και από την άλλη να εμποδίζεται ο αθέμητος ανταγωνισμός μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων ο οποίος σε συνθήκες απορυθμισμένης εργασίας οδηγεί σε πραγματική ζούγκλα.
Είναι σαφές ότι η μετακίνηση πλούτου από τους πολλούς σε λίγους και η αδυναμία ή η άρνηση της πολιτείας να παρέμβει για στοιχειώδη αποκατάσταση των κοινωνικών ισορροπιών οι οποίες έχουν βίαια διαταραχτεί, με την επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη, δημιουργεί δυναμική κοινωνικής αντίδρασης ανάμεσα στους εργαζόμενους. Αν αφεθεί η κατάσταση να εξελίσσεται ως έχει, η εμφανής υπόσκαψη της κοινωνικής συνοχής οδηγεί σε κοινωνική σύγκρουση και αναταραχή."
Πηγή: ΠΕΟ (fb σελιδα)
ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
20/11
Σε εξέλιξη η μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπάλληλων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι Συντεχνίες ΠΕΟ –ΣΕΚ και οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την προώθηση στην βουλή, νόμου με τον οποίο καταργούνται όλες οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας που υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων σε όλες τις ειδικότητες και ρυθμίζει με κανονισμούς την σχέση απασχόλησης τους. Ταυτόχρονα εισάγεται νέα πρόνοια με την οποία επιτρέπεται η εκμίσθωση ή υπενοικίαση των ξενοδοχείων, όπως τα εστιατόρια και μπάρς σε τρίτους, ξένους ως προς την επιχείρηση του ξενοδοχείου, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στις υπεργολαβίες και την αγορά υπηρεσιών, εκθέτοντας χιλιάδες εργαζομένων στον κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους. Θα ακολουθήσει πορεία και επίδοση ψηφισμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εργασίας και την Βουλή των Αντιπροσώπων.
πηγή: ΠΕΟ (fb σελιδα)
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
19/11
ΑΥΡΙΟ Η ΩΡΑ 11:00 Π.Μ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατεβαίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αύριο στις 11:00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.
Την εκδήλωση οργανώνουν οι Συντεχνίες των υπαλλήλων Ξενοδοχείων ΠΕΟ και ΣΕΚ με αφορμή την προώθηση στην βουλή νόμου με τον οποίο καταργούνται όλες οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας που υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων σε όλες τις ειδικότητες και ρυθμίζει με κανονισμούς την σχέση απασχόλησης τους.
Ταυτόχρονα εισάγεται νέα πρόνοια με την οποία επιτρέπεται η εκμίσθωση ή υπενοικίαση των ξενοδοχείων, όπως τα εστιατόρια και μπάρς σε τρίτους, ξένους ως προς την επιχείρηση του ξενοδοχείου, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στις υπεργολαβίες και την αγορά υπηρεσιών, εκθέτοντας χιλιάδες εργαζομένων στον κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους.
Η σχετική νομοθεσία προωθήθηκε χωρίς προηγούμενα να ενημερωθεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα και να ζητηθεί η άποψη του.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Γ. Γρ. της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, συνάδελφοι Πάμπης Κυρίτσης και Αντρέας Μάτσας και θα ακολουθήσει πορεία και επίδοση ψηφισμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εργασίας και την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Εκ των Συντεχνιών
ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ
19/11/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb σελιδα)
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: Ο μινώταυρος βρυχάται
25/11
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την παρατηρούμενη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Το θέμα έχει συζητηθεί τον τελευταίο καιρό σε δύο συνεδρίες του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων έχει ετοιμασθεί Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κατά την περίοδο 2016-2017 συνεχίσθηκε η αυξητική τάση του αριθμού των ατυχημάτων που γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (αύξηση 8,7%) σε συνέχεια της αύξησης του αριθμού των ατυχημάτων που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2015-2016 (αύξηση 19,4%).

Η αύξηση αυτή αφορά παρατηρήθηκε κατά κύριο λόγο στους πιο κάτω τομείς οικονομικής δραστηριότητας:

α) Κατασκευές: 46,5% (2016: 172 ατυχήματα, 2017: 252 ατυχήματα)
β) Μεταφορές – Αποθήκευση: 14,4% (2016: 132 ατυχήματα, 2017: 151 ατυχήματα)
γ) Ξενοδοχεία – Εστιατόρια: 9,3% (2016: 518 ατυχήματα, 2017: 566 ατυχήματα)

Σε ότι αφορά τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας,  με κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων και τον αριθμό των ατυχημάτων που είχαν κατά το έτος 2017, παρουσίασαν υψηλότερο Δείκτη Συχνότητας  [Δ.Σ]  σε σχέση με τον μέσο όρο, (628,12) οι πιο κάτω τομείς:

Τομέας Οικονομικής Δραστηριότητας   Δείκτης Συχνότητας
1. Ξενοδοχεία – Εστιατόρια                         (1804,50)
2. Μεταποίηση                                          (1443,18)
3. Μεταφορά – Αποθήκευση                       (1006,60)
4. Κατασκευές                                            (976,33)

Συγκριτικά με το έτος 2016, στον τομέα των Κατασκευών παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του Δ.Σ. κατά 36,4%, όπως επίσης και του αριθμού ατυχημάτων κατά 46,5% (2016: 172 ατυχήματα, 2017: 252 ατυχήματα). Μικρότερη αύξηση του Δ.Σ. παρατηρήθηκε επίσης στον τομέα των Ξενοδοχείων – Εστιατορίων κατά 3,1% και στον τομέα της Μεταφοράς – Αποθήκευσης κατά 2,4%. Στον τομέα της Μεταποίησης παρατηρήθηκε μείωση του Δ.Σ. κατά 5,4% σε αντίθεση με την αύξηση του 27,3% που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2015 - 2016.
Ατυχήματα Κατά Μέγεθος Υποστατικού
Κατά το έτος 2017 και σε σύγκριση με το έτος 2016, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση τόσο στον αριθμό όσο και στο Δ.Σ. των ατυχημάτων σε υποστατικά όπου εργοδοτούνται από 250 – 499 εργοδοτούμενοι (44,3% και 23,1% αντίστοιχα). Σημειώνεται σχετικά ότι σε αυτή την κατηγορία υποστατικών, κατά την προηγούμενη περίοδο 2015 – 2016 παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων και του Δ.Σ. (76,8% και 98,4% αντίστοιχα)
Ατυχήματα Κατά Ηλικιακή Ομάδα
Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 παρουσιάζεται σημαντικά ψηλότερος Δ.Σ. (1058,60) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αλλά και τον μέσο όρο (603,89).
Ατυχήματα – Απόκλιση
(Γεγονός που οδήγησε στο ατύχημα) Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνόλου των ατυχημάτων (64,8%) οφειλόταν στην απώλεια ελέγχου μηχανήματος, μέσου μεταφοράς, εργαλείου κλπ, καθώς επίσης και σε ολίσθηση ή παραπάτημα που οδήγησε σε πτώση (31,4%).

Ατυχήματα Λόγω Πτώσης
(i) Στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων 26,3%, σε σύγκριση με 26,4% κατά το έτος 2016, οφειλόταν σε πτώση είτε στο ίδιο επίπεδο είτε από ύψος.  Τα αντίστοιχα ποσοστά στον τομέα των κατασκευών ήταν 33,7% σε σύγκριση με 36,6% κατά το έτος 2016.
(ii) Στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, τα περισσότερα ατυχήματα που οφείλονταν σε πτώση, αφορούσαν κατά σειρά, πτώση από κλιμακοστάσιο, φορητή κλίμακα, ικρίωμα και εξοπλισμό εργασίας.
(iii) Στον τομέα των Κατασκευών τα περισσότερα ατυχήματα που οφείλονταν σε πτώση αφορούσαν κατά σειρά πτώση από ικρίωμα, φορητή κλίμακα, δάπεδο εργασίας (εκτός ικριώματος) και κλιμακοστάσιο.

Ατυχήματα ανά Επαρχία
Κατά το έτος 2017 γνωστοποιήθηκαν στα πέντε Επαρχιακά Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας συνολικά 2070 ατυχήματα ως ακολούθως:
Λευκωσίας 32,6%, Λεμεσού, 28,4%, Λάρνακας 13,6%, Πάφου 15,7% και Αμμοχώστου 9,7%. Σύμφωνα με τον αριθμό των εργαζομένων στις διάφορες Επαρχίες, (Έρευνα Εργατικού Δυναμικού 2017, κατά τόπο διαμονής), οι Δ.Σ. κατά Επαρχία παρουσιάζονται ως εξής:
Στη βάση των πιο πάνω στοιχείων, φαίνεται ότι κατά σειρά, στις επαρχίες Αμμoχώστου, Πάφου και Λεμεσού, ο Δ.Σ. παρουσιάζεται ψηλότερος από το μέσο όρο (628,12), ενώ στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας χαμηλότερος. Κατά το έτος 2016 οι Δ.Σ., κατά σειρά, είχαν ως ακολούθως: Αμμόχωστος (1098,42), Πάφος (791,42), Λεμεσός (631,72), Λάρνακα (609,42), και Λευκωσία (480,97), με μέσο όρο Δ.Σ. το 603,89.
Σημειώνεται ιδιαίτερα η σημαντική αύξηση του Δ.Σ. στις Επαρχίες Πάφου (30%) και Αμμοχώστου (12%) και η μείωση του στην Επαρχία Λάρνακας (13%).  Στις υπόλοιπες Επαρχίες δεν σημειώθηκε σημαντική διαφοροποίηση.

Φύλο Παθόντα
Το 72,8% των ατυχημάτων συνέβηκε σε άνδρες και το υπόλοιπο 27,2% σε γυναίκες.
Υπηκοότητα Παθόντα
Το 70,19% των ατυχημάτων συνέβηκε σε Κύπριους, 24,69% σε πολίτες άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), και το υπόλοιπο 5,12% σε αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε..  Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίστοιχο αριθμό εργοδοτουμένων (στοιχεία από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας), ο Δ.Σ. κατά υπηκοότητα παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα.

Εργασιακό περιβάλλον
Το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων κατά το 2017 συνέβηκε, όπως και κατά το 2016 σε χώρους τριτογενών δραστηριοτήτων όπως γραφεία, χώροι ψυχαγωγίας κλπ (40,8%). Ακολουθούν τα ατυχήματα σε χώρους βιομηχανικών εγκαταστάσεων (20,7%), τα ατυχήματα σε δημόσιους χώρους (17,0%) και τα ατυχήματα σε χώρους εργοταξίων και λατομείων (14,1%). Αθροιστικά τα ατυχήματα στους τέσσερις αυτούς χώρους αφορούν το 92,6% του συνόλου των ατυχημάτων. 

Σημειώνεται ως αρνητικό στοιχείο, σε σύγκριση με το 2016, η αύξηση κατά 3,6%, επί του συνόλου, στα ατυχήματα που συνέβησαν σε χώρους εργοταξίων.
Πηγή: ΣΕΚ

Μισθοί φτώχειας στα ξενοδοχεία - Απίστευτα χαμηλό το εργατικό κόστος, όπως υποδεικνύει η Στατιστική Υπηρεσία

23/11
Μισθούς φτώχειας λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.  Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Κόστους για το 2016, που πραγματοποιήθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτει ότι, το ωριαίο εργατικό κόστος στα ξενοδοχεία είναι €7.50 μικτά, ενώ στο σύνολο της οικονομίας είναι €16.30.
Τα στοιχεία αυτά που δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης καταρρίπτουν το μύθο των εργοδοτών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σύμφωνα με τον οποίον, το ψηλό εργατικό κόστος διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα του τομέα.
Ουδέν τούτου αναληθέστερον.
Αν μελετήσει κάποιος με προσοχή τα ευρωπαϊκά στοιχεία θα δίδει πως, άλλοι τουριστικοί προορισμοί που είναι ανταγωνιστικοί προς την Κύπρο, όπως είναι π.χ. η Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία, προσφέρουν καλύτερες αμοιβές στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και διατηρούν ικανοποιητική ανταγωνιστικότητα.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό επιτέλους από τους εργοδότες πως, η διαβρωμένη ανταγωνιστικότητα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας δεν οφείλεται στο εργατικό κόστος, αλλά στη χαμηλή παραγωγικότητα η οποία μειώνεται συνεχώς λόγω και της αλόγιστης απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων στη βιομηχανία.  Οι οποίοι βέβαια δεν μπορούν ούτε να παράξουν ποιοτικό προϊόν ούτε και να το προωθήσουν προς τους τουρίστες με αποτελεσματικό τρόπο.
Εδώ ακριβώς κρύβεται η ανταγωνιστική αδυναμία του τομέα και όχι στους μισθούς, οι οποίοι πρέπει να βελτιωθούν άμεσα ενόψει και της προσεχούς ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης του κλάδου
πηγή ΣΕΚ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

21/11
Με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και στη Βουλή, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αξίωσαν από την Πολιτεία να αποσύρει το νομοσχέδιο μέσω του οποίου καταργούνται όλες οι πρόνοιες της νομοθεσίας που υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων σε όλες τις ειδικότητες και που ρυθμίζουν με κανονισμούς την σχέση απασχόλησης τους.
Οι συντεχνίες ξενοδοχουπαλλήλων ΣΕΚ, ΠΕΟ κατήγγειλαν ότι ταυτόχρονα εισάγεται νέα πρόνοια με την οποία επιτρέπεται η εκμίσθωση ή υπενοικίαση των ξενοδοχείων, όπως εστιατόρια και χώροι εστίασης σε τρίτους [ ξένους ως προς την επιχείρηση του ξενοδοχείου ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στις υπεργολαβίες εκθέτοντας χιλιάδες εργαζομένων στον κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους.
Της πορείας ηγήθηκαν οι γενικοί γραμματείς ΣΕΚ και ΠΕΟ, Ανδρέας Φ. Μάτσας και Πάμπης Κυρίτσης, αντίστοιχα, οι οποίοι απήθυναν χαιρετισμό στην συγκέντρωση,εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη στον αγώνα τους. Οι ηγεσίες των συντεχνιών ξενοδοχουπαλλήλων ΣΕΚ, ΠΕΟ επέδωσαν στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας καθώς και στον πρόεδρο της Βουλής, ψηφίσματα που ενέκριναν οι συγκεντρωθέντες.
Στην ομιλία του στους συγκεντρωθέντες, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ Μιλτιάδης Μιλτιάδους, έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν κάθετα τις πολιτικές που απορρυθμίζουν περαιτέρω την αγορά εργασίας. Διαμήνυσε ότι τα συντεχνιακά όρια ανοχής έχουν εξαντληθεί προειδοποιώντας με αγώνα για ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης του κλάδου.
πηγή: ΣΕΚ

Μετά απο συνάντηση με την ΣΕΚ ο Υπουργός Εξωτερικών εδώσε οδηγίες για επαναπατρισμό των εργαζόμενων της J & P Overseas που εγκλωβίστηκαν στη Σαουδική Αραβία

21/11
Σαφείς οδηγίες προς τον πρέσβη της Κύπρου στη Σαουδική Αραβία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ώστε να εντοπιστούν και να επαναπατρισθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας J & P Overseas  που εγκλωβίστηκαν στη χώρα.
Στη διάρκεια σχετικής συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία της ΣΕΚ, αποφασίστηκε η διευθέτηση του επαναπατρισμού των συγκεκριμένων ανθρώπων με έξοδα και ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ΣΕΚ διά του γενικού της Γραμματέα Ανδρέα Φ. Μάτσα ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους πως η ΣΕΚ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μέχρι και την οριστική διευθέτηση του θέματος.
21 Νοεμβρίου 2018
πηγή: ΣΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου