Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Επισκόπηση 12_18/11



Επισκόπηση 12_18/11

Περδίκης: «Μυρίζουν» ρουσφέτι οι διορισμοί στο προεδρικό

17/11
Οι θέσεις στο προεδρικό πρέπει να είναι όλες οργανικές με βάση συγκεκριμένο σχέδιο υπηρεσίας, αναφέρει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι «οι διορισμοί εκτάκτων και σε απόσπαση μυρίζουν ρουσφέτι και ικανοποίηση των φίλων και γνωστών».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη βουλή ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά από ερώτηση του κ. Περδίκη, συνολικά 109 άτομα εργοδοτούνται στην προεδρία και το προεδρικό μέγαρο οι 20 εκ των οποίων είναι με απόσπαση.
Από τους 89, τα 37 άτομα εργοδοτούνται σε μόνιμη βάση, οι 52 ορισμένου και αορίστου χρόνου και οι άλλοι 20 σε απόσπαση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, από το μόνιμο προσωπικό οι τρεις είναι διοικητικοί λειτουργοί και μια ανώτερη γραμματειακός λειτουργός. Άλλοι επτά είναι γραμματειακοί λειτουργοί και είκοσι δύο βοηθοί γραμματειακοί λειτουργοί. Επίσης υπάρχει και ένας τηλεφωνητής Α'.
Οι 52 αορίστου χρόνου
Από τους 52 εργοδοτούμενους ορισμένου και αορίστου χρόνου, αναφέρεται ότι, 16 άτομα είναι γενικό διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό, 35 άτομα είναι έκτακτοι ανθρωπολόγοι και άλλοι επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται στη διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους και ένα άτομο είναι έκτακτος σύμβουλος επιτρόπου προεδρίας.
Σε απόσπαση 20 άτομα
Επιπλέον με βάση τα στοιχεία της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας στις 10/10/2018, στην προεδρία και προεδρικό μέγαρο υπηρετούν με απόσπαση 16 άτομα συν ακόμη 4 άτομα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Τα εννέα τμήματα που συνθέτουν το προσωπικό της προεδρίας και του προεδρικού μεγάρου είναι η διοίκηση προεδρίας, το γραφείο επιτρόπου προεδρίας, το γραφείο επιτρόπου περιβάλλοντος, το γραφείο επιτρόπου εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων, το γραφείο επιτρόπου ισότητας των φύλων, το γραφείο διαπραγματευτή, το γραφείο εκπροσώπου Ε/Κ κοινότητας στη διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους, η υπηρεσία αγνοουμένων και η υπηρεσία ανθρωπιστικών θεμάτων.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Αλλαγές για εργοδοτουμένους ορισμένου χρόνου

16/11
Με 37 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε τον περί Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμου, έτσι ώστε η εργοδότηση στον Στρατό της Δημοκρατίας ή και στην Εθνική Φρουρά Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου να περιληφθεί στους καθοριζόμενους στον εν λόγω νόμο αντικειμενικούς λόγους, οι οποίοι, όταν συντρέχουν, η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου δεν μετατρέπεται σε σύμβαση αορίστου διάρκειας μετά την πάροδο συνολικής περιόδου τριάντα ή και περισσότερων μηνών.
Περαιτέρω με 39 ψήφους υπέρ και 2 αποχές τροποποίησε τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για το έτος 2017, ώστε να προβλέπει για αυξημένα έσοδα του οργανισμού και για τη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ διάφορων άρθρων του εν λόγω προϋπολογισμού.
Με 36 ψήφους υπέρ και 2 αποχές υπερψήφισε συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην ΠΕΠ για επιστροφή οφειλόμενου ποσού ύψους €3.563 σε λειτουργό της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ο οποίος είχε συμπληρώσει τετρακόσιους (400) μήνες εισφορών στο Ταμείο Χηρών και Ορφανών την 31η Ιανουαρίου 2013, αλλά του οποίου η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων συνέχιζε να αποκόπτει την εισφορά στο ταμείο (2%) για την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου 2013 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Με 35 ψήφους υπέρ και 5 εναντίον τροποποίησε τον νόμο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων της βασικής νομοθεσίας και διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: stockwatch

Αρχή για διάλογο υπουργείου παιδείας, εκπαιδευτικών

16/11



Την έναρξη από χθες, Πέμπτη, του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων ανακοινώνουν ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ εκφράζοντας την ελπίδα ότι το θετικό πνεύμα που κυριάρχησε θα έχει και συνέχεια με στόχο την κατάληξη σε κοινώς αποδεκτές αποφάσεις, οι οποίες θα κατοχυρωθούν νομοθετικά.
Στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ξεκίνησε η συζήτηση «στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ όλων των επίμαχων ζητημάτων που άπτονται των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης, οι οποίες προκάλεσαν την πρωτοφανή κρίση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης το προηγούμενο διάστημα».

Αυτή, προστίθεται, «ήταν και η βασική απαίτηση των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες δήλωναν εμφατικά ευθύς εξαρχής ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης λήφθηκαν χωρίς να προηγηθεί ο επιβαλλόμενος θεσμικός διάλογος στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ».

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, συμπληρώνεται, προσήλθαν στον διάλογο με εποικοδομητική διάθεση.

«Πέραν από τον ευρύτερο κατάλογο θεμάτων που οι ίδιες ζήτησαν να εγγραφούν για συζήτηση, η χθεσινή ημερήσια διάταξη εμπλουτίστηκε από τρία πολύ σημαντικά θέματα που έθεσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και αφορούν στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών και το θέμα των πιστώσεων σε εκπαιδευτικούς που έχουν επηρεαστεί εργασιακά από τις μονομερείς αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», σημειώνεται.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, συνεχίζει η ανακοίνωση, «κατέθεσαν τις απόλυτα τεκμηριωμένες θέσεις τους για όλα τα πιο πάνω ζητήματα καθώς και για άλλα, όπως αυτά που αφορούν την αναδιαμόρφωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών με βάση τα έτη υπηρεσίας και τη θέση, αλλά και τον θεσμό του υπευθύνου τμήματος».

Σύντομα, αναφέρεται, θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες με στόχο τη συνέχιση της συζήτησης, εν αναμονή και των θέσεων του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Εκφράζεται η ελπίδα ότι «το θετικό πνεύμα που κυριάρχησε στην πρώτη χθεσινή συνεδρία της ΜΕΠΕΥ θα έχει και συνέχεια, με στόχο να καταλήξουμε σε αποφάσεις που να είναι κοινώς αποδεκτές και οι οποίες θα κατοχυρωθούν πλέον νομοθετικά, έτσι ώστε στο μέλλον να μην έχει κανείς το δικαίωμα να αμφισβητεί εκπαιδευτικές ή άλλες πολιτικές».
Πηγή: stockwatch

Επανέρχονται οι δόσεις για οφειλές ΤΚΑ

16/11

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών νόμου κατατέθηκε σήμερα στη βουλή ώστε να καθορισθεί νέα περίοδος εντός της οποίας οφειλέτες ληξιπρόθεσμων εισφορών θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους.
Στην πρόταση νόμου που υπογράφουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων, αναφέρεται ότι κατά το έτος 2016 όπου είχε εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία, πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι όφειλαν κοινωνικές εισφορές επωφελήθηκαν για τον διακανονισμό ληξιπρόθεσμων εισφορών.
Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα ανακουφίσει τους οφειλέτες που δεν είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν εντός του 2016 στο συγκεκριμένο σχέδιο ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων να εισπράξουν τις εκκρεμούσες προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων οφειλές.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Σύμμαχος η Κοινωνική Συμμαχία για εφαρμογή του ΓεΣΥ

16/11

Σύμμαχος στην πορεία εισαγωγής του ΓεΣΥ όπως αυτό σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή δηλώνει ότι παραμένει η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου να την χαρακτηρίζει σημαντικό εταίρο στην εφαρμογή του σχεδίου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πώς προχωρούν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Μου έχουν εκφράσει τη θέληση τους και την πεποίθησή τους ότι θα εφαρμοστεί το Σχέδιο όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή το 2017, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση και τους έχω διαβεβαιώσει ότι στόχος μας και ως Υπουργείο Υγείας και εμένα προσωπικά, όπως το έχω δηλώσει πολλάκις και δημοσίως, είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, στα πλαίσια που προβλέπονται από τον νόμο. Δηλαδή, η εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2019, της εξωνοσοκομειακής και την 1η Ιουνίου 2020 της ενδονοσοκομειακής».
Η Συμμαχία, είπε, ο Υπουργός έχει καθορίσει και άλλες συναντήσεις με κόμματα και άλλους εταίρους και «ευελπιστούμε και προσβλέπουμε στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και μέχρι στιγμής».
Εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Μιχάλης Μιχαήλ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ είπε ότι παραμένουν «σύμμαχος του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, έτσι ώστε σε έξι μήνες από σήμερα, όπως έχει σχεδιαστεί, να ξεκινήσει η πρώτη φάση του ΓεΣΥ, να γίνει με τρόπο ομαλό, για να μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε στους συμπολίτες μας ένα αξιοπρεπές και ποιοτικό σχέδιο υγείας, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις».
Ο κ. Μιχαήλ απηύθυνε έκκληση εκ μέρους της Συμμαχίας «αλλά και όλους τους πολίτες του τόπου που περιμένουν εδώ και 60 χρόνια την εφαρμογή ενός εθνικού συστήματος υγείας, είναι να επιδειχθεί η δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους που εμπλέκονται στη διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ,  κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικά σύνολα, παροχείς υγείας, έτσι που να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, χωρίς οποιοδήποτε πισωγυρίσματα».
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση σήμερα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ, γίνεται με τον ΟΑΥ, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή. «Με την απαραίτητη συζήτηση που πρέπει να γίνει, να ενημερωθούν σωστά για τα οικονομικά δεδομένα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι και οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται στα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής».
Πρόσθεσε δε ότι πριν τρεις μέρες κυκλοφορούσε ευρέως από γιατρούς και κλινικάρχες, ότι πέντε ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν θα ενταχθούν. «Αντ’ αυτού, βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά ότι η θέση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι να γίνει διαβούλευση και προχωρούν με τη συζήτηση με τον ΟΑΥ, για να τους ξεκαθαριστούν πλέον και τα οικονομικά δεδομένα, διότι πριν ένα μήνα έχουν κοινοποιηθεί. Θεωρώ ότι με τη συνέχιση των διαβουλεύσεων και τη σωστή ενημέρωση, θα μπορούν να πάρουν τις σωστές τους αποφάσεις».
Ο κ. Ιωάννου θέλησε να αναφερθεί σε πληροφορίες στον Τύπο ότι μεγάλο fund του εξωτερικού έχει έρθει πρόσφατα στην Κύπρο για εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Εξ όσων γνωρίζει, είπε, ήδη ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο έχει κάνει μια προκαταρκτική συμφωνία. «Και διερωτώμαι πώς είναι δυνατό funds των δισεκατομμυρίων του εξωτερικού έρχονται και αξιολογούν και θέλουν να εξαγοράσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού όταν κάνεις μια εξαγορά, την κάνεις για την προοπτική που βλέπεις στο μέλλον. Εάν η προοπτική ήταν αρνητική όπως θεωρούν κάποιοι, ποιος ο λόγος να έρθει κάποιος να εξαγοράσει τώρα ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Προφανώς, θα υπάρχει πρόθεση για εξαγορά ή επένδυση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, διαβλέποντας τις καλύτερες οικονομικές αποδόσεις που θα έχουν στο μέλλον».
Σχολιάζοντας το υπόμνημα που ετοιμάστηκε από τον ΠΑΣΙΝ και θα σταλεί και στον Υπουργό Οικονομικών, για να εξευρεθούν τρόποι ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός τα επόμενα πέντε χρόνια που τα δημόσια νοσηλευτήρια θα στηρίζονται από το κράτος, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αναμένεται το υπόμνημα για να αξιολογηθεί το περιεχόμενό του.
Ερωτηθείς τέλος εάν έχει λάβει την απαντητική επιστολή από τον ΠΙΣ, ο κ. Ιωάννου  απάντησε αρνητικά.
Πηγή: stockwatch

Αποθεματικό €4 εκατομμυρίων από χορηγίες στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου

16/11
Συσσώρευση αποθεματικού, ύψους σχεδόν €4 εκατομμυρίων, από χορηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από τα ποσά που δαπανήθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και εθνικών δράσεων, διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεση της για τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι διαχρονικά καταβαλλόταν στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, από την Κυπριακή Δημοκρατία, μεγαλύτερο ποσό χορηγίας από εκείνο που δαπανείτο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και εθνικών δράσεων, με αποτέλεσμα να προκύψει σημαντική συσσώρευση, ως αποθεματικό, το οποίο στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, ανερχόταν στα €3.962.375.
Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται όπως, το οποιοδήποτε πλεόνασμα προκύψει από την πιο πάνω διερεύνηση θα πρέπει να τύχει χειρισμού βάσει των οδηγιών που δίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με επιστολή του ενημέρωσε τα αρμόδια Υπουργεία όπως πριν παραχωρούν οποιαδήποτε κρατική χορηγία προς τους Οργανισμούς που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο τους θα πρέπει να ζητούν ελεγμένους λογαριασμούς, και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι Οργανισμοί διαθέτουν αποθεματικό, περιλαμβανομένων και των τραπεζικών υπολοίπων, θα πρέπει να λαμβάνονται οι δέουσες ενέργειες για ανάλογη μείωση ή αποκοπή της χορηγίας.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, σύμφωνα με την έκθεση, πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε διερεύνηση των λόγων συσσώρευσης και αν χρειαστεί θα προβεί στις αναγκαίες λογιστικές εγγραφές.
Αναφέρεται επίσης ότι το Γενικό Λογιστήριο με επιστολή του ημερ. 12.04.2018 μας πληροφόρησε ότι το απόθεμα που υπάρχει στον Οργανισμό Νεολαίας το οποίο έχει συσσωρευτεί είτε από πλεονάσματα της Κρατικής Χορηγίας είτε από άλλα έσοδα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το Υπουργείο παιδείας και Πολιτισμού κατά την καταβολή της ετήσιας Κρατικής Χορηγίας που παραχωρεί στον Οργανισμό Νεολαίας.
Απόσπαση Λειτουργού Νεολαίας.

Στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται στον διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 20.5.2013, Λειτουργού Νεολαίας του Οργανισμού ως Επίτροπου Εθελοντισμού για την περίοδο 15.4.2013 μέχρι 28.2.2018 με το αιτιολογικό για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.
Αναφέρεται ότι ο Οργανισμός παραχώρησε στον υπό αναφορά λειτουργό άδεια άνευ απολαβών για όλη την περίοδο της θητείας του και προστίθεται ότι για την περίοδο 15.4.2013 μέχρι 31.12.2016, ο υπό αναφορά Επίτροπος αμειβόταν στη βάση της μισθοδοτικής κλίμακας της θέσης που κατείχε στον Οργανισμό Νεολαίας, δηλαδή Α(8), ενώ από 1.1.2017 μέχρι 28.2.2018 αμειβόταν, βάσει Απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 1.3.2017, στην αρχική βαθμίδα της Κλίμακας Α(14).
Αναφέρεται επίσης ότι μετά την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εν λόγω Λειτουργός  επαναδιορίστικε στην πιο πάνω θέση και ζητήθηκε και πάλι από τον Οργανισμό Νεολαίας να του παραχωρήσει για τον σκοπό αυτό, άδεια άνευ απολαβών.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία κατόπιν σχετικής καταγγελίας, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον επαναδιορισμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού, προέβη σε διερεύνηση του θέματος.
Αναφέροντας ότι «άδεια απουσίας χωρίς απολαβές, είτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είτε όχι, μπορεί να παραχωρηθεί στον υπάλληλο σύμφωνα με διατάξεις που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο», η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι στις σχετικές διατάξεις που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, που βρίσκονταν σε ισχύ μέχρι τις 8.11.2017, ημερομηνία κατά την οποία εγκρίθηκαν νέες διατάξεις, ο μόνος λόγος που αναφέρεται για παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι η παραχώρηση τέτοιας άδειας σε μητέρες για σκοπούς φροντίδας νεογέννητου παιδιού.
Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι όπως προκύπτει, οι διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία χορήγησης άδειας άνευ απολαβών στον Λειτουργό Νεολαίας που διορίστηκε ως Επίτροπος Εθελοντισμού για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος δεν κάλυπταν την περίπτωση αυτή και συνεπώς η εν λόγω χορήγηση δεν φαίνεται να ήταν σύννομη.
Αναφέρεται επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του ημερ. 8.11.2017, καθόρισε νέες Διατάξεις οι οποίες κοινοποιήθηκαν στη Δημόσια Υπηρεσία με σχετική Εγκύκλιο του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού ημερ. 20.11.2017.
Προστίθεται ότι σύμφωνα με την υπό αναφορά εγκύκλιο, προστέθηκαν και άλλοι λόγοι για παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών, που αφορούν σε σκοπούς εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, σπουδών ή συμμετοχής σε εξετάσεις, με πρωτοβουλία του αιτητή καθώς και στην κάλυψη θεσμικά της δυνατότητας παραχώρησης υπηρεσιών υπαλλήλων σε δημόσιες εταιρείες, κατ΄ ανάλογο τρόπο που ίσχυε για ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Συνεπώς, και πάλι η παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών για διορισμό σε αξίωμα δεν προβλέπεται», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Στις νέες διατάξεις, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, καθορίζεται ανώτατο όριο χρονικής περιόδου που μπορεί να αιτηθεί υπάλληλος για χορήγηση άδειας απουσίας άνευ απολαβών στο σύνολο της υπηρεσίας του, στα οκτώ έτη.
«Συνεπώς, ακόμα και αν η περίπτωση του εν λόγω Λειτουργού καλυπτόταν από τις πιο πάνω Διατάξεις, τίθεται χρονικός περιορισμός βάσει του οποίου η μέγιστη χρονική περίοδος για την οποία μπορεί να χορηγηθεί άδεια άνευ απολαβών στην υπό εξέταση περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη», προστίθεται.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι ενόψει των πιο πάνω κωλυμάτων, αποφασίστηκε όπως προωθηθεί η απόσπαση του εν λόγω Λειτουργού και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, με επιστολή της ημερ. 15.6.2018, τον ενημέρωσε ότι αποφάσισε, δυνάμει του άρθρου 4(1)(β) του περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου  Νόμου του 2017(Ν.47(Ι)/2017),  την  απόσπασή του στην Προεδρία και Προεδρικό Μέγαρο, για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, για περίοδο τριών χρόνων, από 1.3.2018 μέχρι 28.2.2021.
Αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6(1) του πιο πάνω Νόμου «υπάλληλος που αποσπάται δυνάμει του παρόντος Νόμου, συνεχίζει να απολαμβάνει όλων των ωφελημάτων και δικαιωμάτων και να υπόκειται στις υποχρεώσεις της οργανικής θέσης την οποία κατέχει...» και συνεπώς ο υπό αναφορά Λειτουργός θα έπρεπε, με βάση τα πιο πάνω, να συνεχίσει να αμείβεται στην 4η βαθμίδα της Κλίμακας Α(8) που κατέχει στον Οργανισμό Νεολαίας.
Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο, με μεταγενέστερη απόφαση του αρ. 84.953, ημερ. 14.5.2018, αποφάσισε να εγκρίνει την παραχώρηση μισθοδοσίας, στον Επίτροπο Εθελοντισμού, ίσης με τη διαφορά μεταξύ του υφιστάμενου ακαθάριστου μισθού του (4η βαθμίδα Κλίμακα Α8) και του ακαθάριστου μισθού που αντιστοιχεί στην 7η βαθμίδα της κλίμακας Α15, ετήσιου επιδόματος φιλοξενίας, ύψους €2.040, χρήση υπηρεσιακού τηλεφώνου και υπηρεσιακού οχήματος για μη αποκλειστική χρήση, σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί της Παροχής Ορισμένων Ωφελημάτων σε Καθορισμένους Δικαιούχους του Κρατικού Τομέα και  του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Όροι και Διαδικασία) Νόμων του 2014 και των περί Υπηρεσιακών Οχημάτων του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Κανονισμών του 2014.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή δεν δημοσιεύτηκε στη Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι επειδή διατηρούσε  επιφυλάξεις αναφορικά με τη νομιμότητα της πιο πάνω απόφασης, το θέμα  τέθηκε  στις 6.8.2018, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για νομική γνωμοδότηση, η οποία σε απαντητική επιστολή της ημερ. 30.10.2018, αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στην απουσία, στον περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Ημικρατικών Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμο (Ν.47(Ι)/2017),  οποιωνδήποτε κανονισμών που να ρυθμίζουν θέματα όπως απολαβές, επιδόματα και άλλα οικονομικά ωφελήματα των υπαλλήλων που αποσπώνται, αντίστοιχων αυτών που αναφέρονται στους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Απολαβές, Επιδόματα και άλλα Ωφελήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων) Κανονισμούς του 1995 (Κ.Δ.Π 175/1995) και προβλέπονται  στον  περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο 1/1990, φαίνεται να εφάρμοσε κατ’ αναλογία  τις πρόνοιες  των παραγράφων (δ)  και (ε), του εδαφίου(1) του άρθρου 47 του πιο πάνω Νόμου 1/1990 που αναφέρονται σε απόσπαση υπαλλήλου «όταν απαιτείται η εκτέλεση καθηκόντων για ικανοποίηση υπηρεσιακών αναγκών σε Υπουργείο, Τμήμα, Κλάδο ή Υπηρεσία» και «ειδικές περιπτώσεις όταν απαιτείται η εκτέλεση ειδικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων σε Υπουργείο, Τμήμα, Κλάδο ή Υπηρεσία»,  αντίστοιχα και έγκρινε την καταβολή ειδικής μισθοδοσίας στον Επίτροπο Εθελοντισμού, κάτι το οποίο δε θεωρεί ότι εφαρμόζεται για αποσπάσεις μη δημοσίων υπαλλήλων.Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μπορεί μέσω των πιστώσεων στα σχετικά κονδύλια της Προεδρίας να προσλαμβάνει Συμβούλους με συμβόλαια και το Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίζει τις αμοιβές, ανάλογα με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες.
«Στην προκειμένη περίπτωση  δεν προσφέρθηκε συμβόλαιο στον Επίτροπο, αλλά η παραχώρηση της μισθοδοσίας και των ωφελημάτων από το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε  για σκοπούς ίσης μεταχείρισης όλων των Επιτρόπων σε σχέση με την αμοιβή και τα επιδόματα τους και ότι η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη εκτέλεσης της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάθεση καθηκόντων στον Επίτροπο Εθελοντισμού», προστίθεται.
Αναφέρει επίσης ότι η αύξηση του μισθού του, που αφορά ποσό που αντιστοιχεί στην Κλίμακα Α14, προβλέπεται στον περί Προϋπολογισμού του 2018, Νόμο του 2017(Ν.51(ΙΙ)/2017), που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Τέλος, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι η νέα αύξηση που εγκρίθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 84.953, ημερ. 14.5.2018 που αντιστοιχεί στην 7η  βαθμίδα της Κλίμακας Α15 και αφορά την περίοδο 1.3.2018-31.12.2018 παραμένει μετέωρη εφόσον δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2018 και προσθέτει ότι η αύξηση αυτή προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2019,  ο οποίος με την ψήφιση του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτελέσει Νόμο, οπόταν δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε περαιτέρω πρόβλημα.

Πηγή: stockwatch

Στη βουλή οι κανονισμοί για γιατρούς

16/11

Στη βουλή κατατέθηκαν οι κανονισμοί για τους προσωπικούς και τους ειδικούς γιατρούς στο πλαίσιο τα εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Σκοπός των κανονισμών είναι κυρίως ο καθορισμός του περιεχομένου και του πλαισίου παροχής των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας από προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς ιατρούς στο Γενικό Σύστημα Υγείας καθώς και του τρόπου αμοιβής, της διαδικασίας εγγραφής των προσωπικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τη διαδικασία σύναψης σύμβασης των προσωπικών ιατρών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Οι κανονισμοί για τους προσωπικούς γιατρούς στοχεύουν κυρίως να καθορίσουν τα ακόλουθα:
-Τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας από προσωπικό ιατρό,
-Τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των προσωπικών ιατρών,
-Τις ελάχιστες απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από προσωπικό ιατρό,
-Τη διαδικασία εγγραφής των προσωπικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τη διαδικασία σύναψης σύμβασης των προσωπικών ιατρών με τον ΟΑΥ,
-Τη διαδικασία εγγραφής δικαιούχου στο Γενικό Σύστημα Υγείας στα πλαίσια του προσωπικού ιατρού
-Την τήρηση καταλόγου δικαιούχων και αρχείου από τον προσωπικό ιατρό.
Το προσχέδιο κανονισμών για τους ειδικούς γιατρούς στοχεύει κυρίως να καθορίσει τα ακόλουθα:
-Τις ειδικότητες ή ειδικότητες και εξειδικεύσεις ιατρών με τις οποίες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα συμβάλλεται για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας,
-Τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας από ειδικό ιατρό εξαιρούμενης της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας,
-Την αμοιβή των ειδικών ιατρών
-Τις ελάχιστες απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας,
-Τη διαδικασία εγγραφής των ειδικών ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τη σύναψη σύμβασης με τον ΟΑΥ, και
-Την τήρηση αρχείου από τον ειδικό ιατρό.
Πηγή: stockwatch

Γ. Αρέστη: Ενδέχεται να κληθεί και ο ΠτΔ για Συνεργατισμό

15/11

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού Γεώργιος Αρέστη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για κατάθεση.
Πριν τη διακοπή της συνεδρίας της επιτροπής όπου καταθέτει για δεύτερη μέρα η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε από την κ. Γιωρκάτζη να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες και να προβεί σε διευκρινίσεις σε ότι αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφασίσει η επιτροπή κατά πόσο θα καλέσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσθέτοντας «ότι ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Πηγή: stockwatch

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη: Υπήρχε σενάριο για κούρεμα €2,3 δισ.

15/11

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην κατάθεση της ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής παραδέχθηκε ότι υπήρχε σενάριο για κούρεμα καταθέσεων €2,3 δισ.
Συγκεκριμένα, το μέλος της επιτροπής Γεώργιος Γεωργίου, επικαλέστηκε επιστολή της διοικήτριας προς τον ΥΠΟΙΚ τον προηγούμενο Φεβρουάριο ότι υπήρχε ένα σενάριο για λήψη μέτρων εξυγίανσης που προνοούσε κούρεμα καταθέσεων €2,3 δισ. και απευθυνόμενος προς την κ. Γιωρκάτζη της είπε ότι «κάνατε και έναν υπολογισμό ότι τα ΜΕΔ μπορούν να τιμολογηθούν στο 10%, τα εξυπηρετούμενα στο 90% και αυτό θα δημιουργούσε μια ζημία €3,5 δισ. στη Συνεργατική και πιθανόν κούρεμα €2,3 δισ.»
Επίσης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν διορίσει ελεγκτικό οίκο για προκαταρτική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής, προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε αυτή η σκέψη και υλοποιείτο δεν θα μπορούσαν να εξευρεθούν αγοραστές για το καλό κομμάτι της ΣΚΤ. «Αυτό δεν θα διακύβευε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα;», διερωτήθηκε.
Η απάντηση της κ. Γιωρκάτζη προς τα μέλη της επιτροπής ήταν η εξής:
«Η μεγάλη δική μας έγνοια ως εθνική εποπτική αρχή ήταν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η μη διαταραχή. Ειδικά όταν άρχισαν οι εκροές είχαμε ανησυχήσει πάρα πολύ ότι αυτό μπορούσε να μεταδοθεί και στις άλλες τράπεζες. Άρα έχετε δίκαιο αυτό που λέτε ότι μας ανησυχούσε. Ανησυχούσαμε ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί και στις άλλες τράπεζες και να επέλθει ένας πανικός και ένα «bank run».
Μπροστά στην επιμονή του κ. Γεωργίου γιατί οι ευρωπαϊκές αρχές δεν δέχθηκαν να γίνει μια εξαίρεση κρατικής ενίσχυσης προς το Συνεργατισμό για να ικανοποιηθούν οι αυξημένες προβλέψεις που θα προέκυπταν από τον επιτόπιο έλεγχο, η κ. Γιωρκάτζη απάντησε :
«Στο €1,5 δισ. κρατικής στήριξης και στα €175 εκ. μεταγενέστερα η θέση της ΚΤ ήταν βάλτε περισσότερα διότι δεν θα επαρκέσουν τα ποσά που βάζετε. Αυτό που λέτε έγινε βάζοντας €3,5 δισ. ως κρατική βοήθεια για να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις», σημείωσε.
Στην ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Γεώργιου Αρέστη πότε μπήκαν αυτά τα χρήματα, η κ. Γιωρκάτζη περιορίστηκε να πει ότι «είναι τεχνοκρατικά θέματα αυτά και αν θέλετε να σας τα στείλουμε γραπτώς».
Επενδύθηκαν χαμηλά ποσά για ΣΚΤ
Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την κατάρρευση του Συνεργατισμού στο ότι επενδύθηκαν πιο χαμηλά ποσά από ότι έπρεπε για τη διάσωση του.
«Τελικά φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετό το €1,5 δισ. που έβαλε ο κύπριος φορολογούμενος εξ' ου και θα πληρώσουν πολύ περισσότερα τώρα. Το €1,5 δισ. εάν γινόταν €2 δισ. ή τα €174 εκ. γίνονταν €400 εκ., θα μπορούσε να σωθεί η ΣΚΤ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ήταν αμέλεια μας το γεγονός ότι είχαμε χρήματα τα οποία τιμολογούνταν σε πολύ χαμηλά επιτόκια, τα είχαμε εκεί και τα επιστρέψαμε πίσω».
Σε ερώτηση εάν το υπέδειξε η ΚΤ απάντησε καταφατικά λέγοντας «σε μια επιστολή την οποία χαρακτήρισα τραγική, δραματική μάλιστα».
Πυρά κατά Αναστασιάδη
Στη σημερινή της κατάθεση, η κ. Γιωρκάτζη άφησε αιχμές για τη στάση του προεδρικού στο θέμα της ΣΚΤ.
Επεσήμανε ότι από το 2016 «είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να του μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για το Συνεργατισμό».
Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι «οι ανησυχίες μας ήταν ότι η ΣΚΤ δεν πήγαινε καλά και ότι ο SSM φαινότανε ότι θα έπαιρνε μέτρα». «Με αυτά που έγιναν αποφύγαμε ακόμη και χειρότερα. Υπήρχαν και χειρότερα να γίνουν και πήγαμε να ενημερώσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει τα ηνία και να φέρει τους Συνεργατιστές σε συνάντηση μαζί του».
Την ίδια ημέρα που έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19/1/2018 αλλά και στις 29/2/2018, ανέφερε, «στείλαμε και σχετικές επιστολές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια έγινε μια σύσκεψη στο προεδρικό με τον υπουργό οικονομικών, το ΔΣ της ΣΚΤ ενώ η ΚΤ δεν είχε προσκληθεί». «Αυτό δεν το θεωρείται απρέπεια;», είπε η κ. Γιωρκάτζη για ν’ απαντήσει ο πρόεδρος της επιτροπής ότι «όχι, δεν θα σχολιάσω, εμείς θα εκδώσουμε ένα πόρισμα».
Διευκρινίσεις για συναντήσεις
Αμέσως μετά το διάλλειμα, η κ. Γιωρκάτζη μάζεψε τα όσα ανέφερε νωρίτερα για τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας διευκρινίζοντας ότι «από τον Ιανουάριο του 2018 έγιναν πέντε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραδόθηκαν και δυο επιστολές.
Στις 19/1/2018 ήταν η μια συνάντηση, η άλλη στις 19/2/2018 που παραδόθηκαν και οι δύο επιστολές, μετά στις 14/3/2018 όπου έγινε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό οικονομικών, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ένα αξιωματούχο της ΚΤ και έγινε συζήτηση και για το Εστία. Στις 15/3/2018 έγινε συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που ζητούσαν περαιτέρω στοιχεία για το Εστία και στις 22/6/2018 έγινε ακόμη μια συνάντηση».
Στο σημείο αυτό η κ. Γιωρκάτζη σημείωσε ότι και η αναφορά που γίνεται είναι για σκοπούς της αλήθειας και μόνο της αλήθειας.
«Οι συναντήσεις έγιναν και με πρωτοβουλία δική μου για να ενημερώσω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Συνεργατισμό, αλλά και ο πρόεδρος ανησύχησε πάρα πολύ και ακολούθησαν εκτενείς συναντήσεις», σημείωσε.
Σε παρατήρηση του προέδρου της επιτροπής ότι οι δύο συναντήσεις αφορούσαν το σχέδιο Εστία, η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι αφορούσε και τα δύο και ότι αν και είχαν ληφθεί αποφάσεις για το Συνεργατισμό υπήρχαν κίνδυνοι να ληφθούν μέτρα πολύ χειρότερα από τους ευρωπαίους».
Σε ερώτηση του κ. Αρέστη εάν υπάρχουν σχετικά έγγραφα για να κατατεθούν στην επιτροπή η κ. Γιωρκάτζη επικαλέστηκε το απόρρητο που απορρέει από τον SSM.
Άλλαξαν τα δεδομένα
Νωρίτερα η κ. Γιωρκάτζη κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του μέλους της επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους ότι οι επιστολές της ΚΤ μιλούσαν για θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων των ΜΕΔ και ότι η μόνη αδυναμία που επισήμανε πολύ συχνά είναι ότι δεν πήγαινε καλά η διαχείριση των πρώτων καθυστερήσεων. «Μήπως αυτές οι τοποθετήσεις σας έδιναν την εντύπωση στο Συνεργατισμό ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά;», ρώτησε ο κ. Χαραλάμπους.
Η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι «λέγαμε και άλλα πράγματα τα οποία τα έλεγε και ο SSM. Μέχρι μια περίοδο φαινότανε ότι τα πράγματα πηγαίνανε καλά και μετά δεν υπήρχε καμία προσπάθεια για μείωση των ΜΕΔ και η δικαιολογία ήταν η συγχώνευση των ΣΠΙ και ο συνδυασμός συστημάτων τόσων πολλών ΣΠΙ».
«Είχαν πολλές ευθύνες που δεν τους επέτρεπαν να δώσουν την δέουσα σημασία στα ΜΕΔ και ξαφνικά βλέπουμε μια αύξηση τους και η εξήγηση ήταν ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Δηλαδή την 31/12/2013 είχαμε €6 δισ. ΜΕΔ και το 2018 €6,1 δισ. ενώ έπρεπε να είχε σημειωθεί δραστική μείωση», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αυτά που λέγονται ότι ο SSM έβαλε στο μάτι το Συνεργατισμό και ήθελε να τον διαλύσει δεν ισχύουν, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να το κάνει πολύ πιο πριν διότι ενώ παρακολουθούσε την πορεία του Συνεργατισμού, άφηνε περιθώριο.
Ξανά η θυσία της Ιφιγένειας
Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ρώτησε τη μάρτυρα αν συμμερίζεται τις απόψεις ότι κάποιοι στην Κύπρο είχαν προαποφασίσει, το είχαν σχεδιάσει και είχαν προγραμματίσει το κλείσιμο της ΣΚΤ.
«Δεν διανοούμαι ότι γνώριζαν ότι θα είναι το τέλος του δρόμου, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και τα άφησαν τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους», απάντησε η κ. Γιωρκάτζη για να προσθέσει ότι «ίσως, να μην πίστευαν ότι ο SSM θα το οδηγούσε στα άκρα, είτε η πεποίθηση τους ήταν ότι θα βρισκόταν επενδυτής είτε για πολιτικούς λόγους λόγω της σημασίας του Συνεργατισμού».
Πρόσθεσε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει Κύπριος που θα οδηγούσε σε κλείσιμο τον Συνεργατισμό».
Ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μαρτυρία του προέδρου της επιτροπείας, Γιώργου Χατζηνικόλα, ότι ο Συνεργατισμός θυσιάστηκε ως Ιφιγένεια για να σωθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. «Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως να εξυπηρετούντο άλλα συμφέροντα με το κλείσιμο του Συνεργατισμού», επεσήμανε.
«Δεν μπορώ να το δεχθώ, δεν το συμμερίζομαι», ήταν η απάντηση της διοικήτριας της ΚΤ.
Καλοδεχούμενη η συμφωνία με Altamira
Σχετικά με τη συμφωνία της ΣΚΤ με την Altamira, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι «χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες είχαμε τοποθετηθεί ότι θα γινότανε για άμβλυνση του προβλήματος των ΜΕΔ. Θεωρούσαμε καλοδεχούμενη τη συμφωνία. Δεν είχαμε όμως εμπλακεί καθόλου διότι δεν είναι δουλειά μας το πώς μια τράπεζα επιλέγει τους συμβούλους της».
Πρότεινα παύση μελών της επιτροπείας
Απαντώντας σε ερώτηση αν στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς κριτικής των πραγμάτων θεωρεί ότι άργησε να θέσει πιο αυστηρές απαιτήσεις απάντησε «έχετε δίκαιο, ότι καθυστερήσαμε, θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει νωρίτερα».

Πρόσθεσε, ότι «είχαμε και εμείς την κρυφή ελπίδα ότι με ενέργειες που θα έκανε ο Συνεργατισμός θα έδειχνε στον SSM ότι κινούνταν τα πράγματα». Σύμφωνα με την ίδια, ο SSM ήξερε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν θαύματα. Αυτό που ήθελε, ήταν να γίνουν μερικές ενέργειες προς διόρθωση του ζητήματος των ΜΕΔ. «Και μας το έλεγαν», σημείωσε η κ. Γιωρκάτζη, «ότι δεν περιμένουμε θαύματα».

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και κατά τη χθεσινή και τη σημερινή της κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε κατ’ επανάληψη ότι επόπτης της ΣΚΤ δεν ήταν η ίδια η Κεντρική Τράπεζα αλλά ο SSΜ.
Σε ερωτήσεις για το ζήτημα ανησυχιών που ήγειρε ο SSM για το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης, είπε ότι «έπρεπε ο επόπτης αφού είχε τόσες ανησυχίες για την εταιρική διακυβέρνηση να πει να παυθούν τα μέλη».

Πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά το εισηγήθηκα στην πρόεδρο», χωρίς να μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Σε επιπρόσθετη ερώτηση επ’ αυτού είπε ότι «υπήρχε δισταγμός στο να ληφθεί τόσο δραστικό μέτρο».
Η κ. Γιωρκάτζη επεσήμανε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον τότε πρόεδρο του ΔΣ της ΣΚΤ Τάκη Ταουσιάνη, ο κ. Ταουσιάνης είχε εισηγηθεί την αλλαγή όλου του συμβουλίου.
Διόρθωση δήλωσης
Η κ. Γιωρκάτζη στην αρχή της κατάθεσης της προχώρησε σε διόρθωση χθεσινής της δήλωσης, σημειώνοντας ότι τα δάνεια που βρίσκονται στα ντοσιέ του γενικού εισαγγελέα αφορούν αξιωματούχους του Συνεργατισμού και όχι πολιτικών προσώπων.
Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Γεώργιου Αρέστη γιατί αυτές οι πληροφορίες πήγαν στον γενικό εισαγγελέα απάντησε ότι «εάν ένας αξιωματούχος παίρνει ένα δάνειο και δεν έχει επαρκές collateral τότε είναι ποινικά κολάσιμο».
Η επιστολή Hourican προς τον SSM

Στην αρχή της σημερινής της κατάθεσης, η κ. Γιωρκάτζη κατέθεσε και επιστολή του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου John Hourican προς τον SSΜ με κοινοποίηση προς την ίδια στις 21/9/2015 αναφορικά με τον Νικόλα Χατζηγιάννη.

«Οι φήμες μέσα στην τράπεζα μιλούν για παρεμβάσεις προς τον κ. Hourican», είπε η διοικήτρια της ΚΤ, προσθέτοντας όμως ότι «δεν ξέρω ονόματα κ. πρόεδρε. Πολιτικές παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Γεώργιο Αρέστη, το περιεχόμενο αυτής της επιστολής συγκρούεται με το περιεχόμενο της επιστολής την οποία απέστειλε η Τράπεζα Κύπρου στην επιτροπή.

«Έχουμε γράψει στην Τράπεζα Κύπρου και έχουμε απάντηση για τις δύο πειθαρχικές υποθέσεις», είπε. Για τη δεύτερη, πρόσθεσε, «μας λένε ότι προχωρούσε η πειθαρχική διαδικασία για το πλέον σοβαρό, θα το έλεγα, τραπεζικό αδίκημα, το ότι επέτρεψε να πληρωθούν επιταγές ενώ είχε απαγόρευση από την Κεντρική Τράπεζα, ότι ξεκίνησε η διαδικασία και ότι ο κ. Χατζηγιάννης στην πορεία της διαδικασίας παραδέχθηκε τη διάπραξη».

Ο κ. Αρέστη συνέχισε λέγοντας ότι δεν του επιβλήθηκε ποινή γιατί στο μεταξύ πήρε το σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την τράπεζα και αποχώρησε, «αλλά μας γράφουν ότι αποφασίστηκε αυτά τα στοιχεία να κατατεθούν στο φάκελο του. Επομένως τα θεωρούσαν σοβαρά. «Άλλα λέει στην επιστολή του ο κ. Hourican τώρα», πρόσθεσε.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Έλυσε τη μακρά σιωπή της η Γιωρκάτζη

15/11

Καταπέλτης ήταν χθες η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τα αίτια της κατάρρευσης της Συνεργατικής Τράπεζας κατά της κυβέρνησης που τη διόρισε αλλά και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο.
Δεν άφησε αλώβητο ούτε τον υπουργό οικονομικών σε σχέση με τους χειρισμούς του, κατηγορώντας τον για εκλογικά παιχνίδια με τον ισολογισμό της τράπεζας.
Σε μία πρωτοφανή, για την ίδια έκρηξη αντίδρασης, λαμβανομένων υπόψη των χαμηλών τόνων που τηρεί μετά την επίθεση δέχθηκε από τον πολιτικό κόσμο στις αρχές της θητείας της, η κ. Γιωρκάτζη στην ορκωτή της μαρτυρία φάνηκε εξ αρχής ότι δεν ήταν διατεθειμένη να χαριστεί σε κανένα.
Τη μαρτυρία της τη συνόδευε ένας όγκος εγγράφων και τεκμηρίων της εποπτικής αρχής τα οποία πολλάκις επικαλέστηκε εν μέσω της διαδικασίας κατάθεσης της.
Συνοδευόταν επίσης από ανώτατους τεχνοκράτες της ΚΤ των οποίων τη βοήθεια σε θέματα της ειδικότητας τους ζήτησε κατ’ επανάληψη κυρίως για λόγους τεκμηρίωσης των αναφορών της.
Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει λανθασμένο το κριτήριο το οποίο προβλέπεται στο σχέδιο Εστία για την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι €350 χιλ. αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό το κριτήριο είναι πολιτικό.
Μία αιχμή η οποία αγγίζει όχι μόνο την εκτελεστική αλλά και τη νομοθετική εξουσία, που θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019, στον οποίο περιλαμβάνεται το σχέδιο.
Η θητεία της κ. Γιωρκάτζη στην ΚΤ λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο. Φαίνεται ότι η διερευνητική επιτροπή της έδωσε χθες βήμα με το ευαγγέλιο στο δεξί της χέρι, να μιλήσει χωρίς περιστροφές.
«Ήθελα πάντα να το πω δημόσια, για να με καρατομήσουν να τελειώνουμε. Τεσσεράμισι μήνες έμειναν να καρατομηθώ και να τελειώνουμε», είπε με στόμφο η διοικήτρια της ΚΤ προδικάζοντας με αυτή την αναφορά τη βέβαιη αντικατάσταση της.
Ξέσπασε για το κριτήριο για πρώτη κατοικία
Η κ. Γιωρκάτζη ξέσπασε όταν της υποβλήθηκε το ερώτημα από μέλος της επιτροπής αν θα έπρεπε οι επόπτες να ζητήσουν επιτακτικά να προωθηθεί νωρίτερα η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα όπως επίσης η προώθηση σχεδίου για βοήθεια των ευάλωτων ομάδων.
«Αν έχω αγοράσει ένα σπίτι €300 χιλ. και χρωστώ τις €250 χιλ. αυτό το σπίτι δεν ήταν ποτέ δικό μου».

Υπάρχει, είπε η κ. Γιωρκάτζη, «αυτή η αγανάκτηση στον κόσμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας» και πρόσθεσε ότι «εργάζομαι 38 χρόνια, η κατοικία μου δεν αξίζει €350 χιλ., ούτε και έχω άλλη περιουσία».

Η κ. Γιωρκάτζη συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ και άλλοι τεχνοκράτες της ΚΤ σε άλλα αρμόδια ευρωπαϊκά εποπτικά όργανα ενώπιον των οποίων έχει τεθεί το σχέδιο Εστία καθώς αφορά ΜΕΔ ευάλωτων ομάδων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.
Η εν λόγω αναφορά της κ. Γιωρκάτζη καταδεικνύει και τους λόγους γιατί η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ζητήσει αλλαγή των κριτηρίων που είχαν αρχικά περιληφθεί στο σχέδιο Εστία.
Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το προφανές bail-out των κυπριακών τραπεζών.
Έντονα επικριτική για χειρισμούς Χ. Γεωργιάδη
Η διοικήτρια της ΚΤ εμφανίστηκε έντονα επικριτική σε μερικές περιπτώσεις κατά των χειρισμών του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και κληθείσα να εντοπίσει ευθύνες του υπουργού η κ.Γιωρκάτζη επεσήμανε ότι μία εκ των ευθυνών του ήταν η επιλογή των προσώπων στο ΔΣ της ΣΚΤ αλλά και η προσπάθεια να μη διαταραχθούν τα ΜΕΔ.
Αποκάλυψε ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε θυμώσει, κατά την έκφραση της, όταν η εποπτική αρχή είχε θέσει όρους σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΔ λέγοντας ότι «θα κλείσετε το Συνεργατισμό με έτσι όρους».
Υποστήριξε ότι ο υπουργός ενώ στη μεταξύ τους αλληλογραφία έδειχνε ότι κατανοούσε τα προβλήματα στη ΣΚΤ «φαίνεται ότι κάτι τον κρατούσε πίσω», παρατήρησε η διοικήτρια προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«H μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι ότι ο υπουργός οικονομικών δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής».
Εκτεθειμένα πρόσωπα και κόκκινα δάνεια
Ή κ. Γιωρκάτζη άδειασε και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα καθώς όπως τόνισε ο γενικός εισαγγελέας έχει στη διάθεση του ολόκληρα ντοσιέ με δικά τους κόκκινα δάνεια.
Η διοικήτρια της ΚΤ στήριξε τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και εξέφρασε την αντίθεση της σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι ήθελαν να καταστρέψουν τον Συνεργατισμό.
Έκανε και την αυτοκριτική της ότι θα έπρεπε η ΚΤ να ήταν πιο σκληρή στην εποπτική διαχείριση της ΣΚΤ.
Έπλεξε το εγκώμιο του πρώην γενικού διευθυντή της ΣΚΤ Μάριου Κληρίδη σε αντίθεση με τον Νικόλα Χατζηγιάννη ενώ χαρακτήρισε νούσιμο, ευπρεπή, ικανό και σοβαρό τον πρώην πρόεδρο του ΔΣ της ΣΚΤ Τάκη Ταουσιάνη.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: stockwatch

Επιμένει για αυτονόμηση ο γενικός εισαγγελέας

14/11

Το θέμα της ανεξαρτησίας της νομικής υπηρεσίας έθεσε εκ νέου επί τάπητος ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξομοιωθούν οι νομικοί λειτουργοί της νομικής υπηρεσίας με τους λειτουργούς της δικαστικής υπηρεσίας.
Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι ενώ η υπηρεσία έχει υποβάλει σχετικό νομοσχέδιο στην εκτελεστική εξουσία, δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης και παρέμεινε σε εκκρεμότητα ενώ, προτεινόμενη συζήτηση του θέματος της αυτονόμησης της υπηρεσίας στη βουλή, αναστάληκε επ’ αόριστον.
Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της αυτονόμησης που κρίνεται απαραίτητη για την πιο ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της νομικής υπηρεσίας, θα συνεχιστούν.
Σε ότι αφορά τις αμοιβές των εισαγγελέων της νομικής υπηρεσίας, σημείωσε ότι η εκτελεστική εξουσία βλέπει το θέμα «κοντόφθαλμα» και υποστήριξε ότι η πολιτεία οφείλει να βάλει τους νομικούς λειτουργούς σε ψηλό επίπεδο χωρίς σύγκριση με κανένα.
Επεσήμανε ότι πολλοί αποχωρούν από την υπηρεσία πηγαίνοντας είτε στη δικαστική εξουσία ως δικαστές, είτε στον ιδιωτικό τομέα με πολύ περισσότερα έσοδα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα.
Ο κ. Κληρίδης αναφερόμενος στους κύριους στόχους της νομικής υπηρεσίας είπε ότι αυτοί είναι η απάμβλυνση της υποστελέχωσης, οι ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικής φύσεως και η πληρέστερη ανεξαρτησία και αυτονόμηση.
Σημείωσε ότι εκείνο που θα επιτευχθεί με τις επιδιωκόμενες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και τις πρόσθετες θέσεις, είναι «να μεταφερθεί η νομική υπηρεσία από την εντατική σε κανονικό θάλαμο».
Με τους στόχους και τις επιδιώξεις της νομικής υπηρεσίας συμφώνησαν βουλευτές μέλη της επιτροπής οικονομικών εκφράζοντας ετοιμότητα και στήριξη σε ότι αφορά το θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού και την προσπάθεια αυτονόμησης της υπηρεσίας.
Βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ επεσήμαναν ότι ως θέση αρχής υποστηρίζουν την αυτονόμηση και άλλων θεσμών όπως η ελεγκτική υπηρεσία και η βουλή, που έχουν εκφράσει ανάλογα αιτήματα.
Ο προϋπολογισμός της νομικής υπηρεσίας για το 2019 είναι μειωμένος στα €20,2 εκ. από €20,5 εκ. το 2018.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Χ. Γιωρκάτζη: Λανθασμένη η προστασία κατοικίας μέχρι €350 χιλ.

14/11

Λανθασμένη χαρακτήρισε την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι €350 χιλ. η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην κατάθεση της ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.
Αναφερόμενη στο σχέδιο Εστία που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κ. Γιωρκάτζη χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση για προστασία της κύριας κατοικίας έως €350 χιλ.
«Ήθελα πάντα να το πω δημόσια για να με καρατομήσουν να τελειώνουμε. Τεσσεράμισι μήνες έμειναν να καρατομηθώ και να τελειώνουμε», είπε.
Σε ερώτηση αν δεν θα έπρεπε οι επόπτες να ζητήσουν επιτακτικά να προωθηθεί νωρίτερα η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα και η προώθηση σχεδίου για βοήθεια των ευάλωτων ομάδων απάντησε ότι «αν έχω αγοράσει ένα σπίτι €300.000 και χρωστώ τις €250.000, αυτό το σπίτι δεν ήταν ποτέ δικό μου».

Υπάρχει, είπε η κ. Γιωρκάτζη, «αυτή η αγανάκτηση στον κόσμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας» και πρόσθεσε ότι «εργάζομαι 38 χρόνια η κατοικία μου δεν αξίζει €350.000 ούτε και έχω άλλη περιουσία».

Επομένως, πρόσθεσε, «αυτό που λέτε ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πριν και τότε ήταν που θα μας έκοβαν το λαιμό, γιατί και αυτή τη στιγμή που μιλούμε σκεφτόμαστε την προστασία της πρώτης κατοικίας των μελών του Συνεργατισμού. Αυτή τη στιγμή αν είναι δυνατόν».

Τώρα, ανέφερε, «να βάλω ένα χαμηλό επίπεδο προστασίας για μια φτωχή οικογένεια η οποία έχει να στεγάσει τρία παιδιά €100.000, να πω, ναι, να την προστατέψω, είναι κοινωνική πολιτική».
Η ΣΚΤ εκνεύριζε τους ευρωπαίους
Για την κατάσταση στο Συνεργατισμό, είπε ότι αυτό που εκνεύριζε τους ευρωπαίους ήταν ότι δεν έβλεπαν να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια από τη ΣΚΤ για να εισπράξει το λαβείν της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι «δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τη Ντανιέλ Νουί. Κάτι που συμμεριζόμαστε και εμείς. Διότι κακή διακυβέρνηση σημαίνει κακή διαχείριση και πώς να μεταπείσεις κάποιο όταν πιστεύεις και εσύ το ίδιο πράγμα».
Σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη, εάν μπορούσαν να γίνουν περισσότερα στο θέμα των ΜΕΔ από το 2013, απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «στείλαμε μια επιστολή και καλέσαμε την επιτροπεία του Συνεργατισμού και τους θέσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν με τα ΜΕΔ και στείλαμε μια αυστηρή επιστολή το 2017 με αυστηρές προδιαγραφές και κριτήρια για να μειωθούν».
«Αυτό που λέγαμε είναι ότι αυτό που ανησυχεί τους ευρωπαίους είναι ότι δεν βλέπουν τίποτα, ούτε μια ούτε μισή προσπάθεια για να εισπραχτεί το λαβείν από τα ΜΕΔ όχι μόνο με τις εκποιήσεις, μπορεί να ήταν αγωγή ή οτιδήποτε άλλο για να πεισθούν οι ευρωπαίοι ότι γίνεται μια προσπάθεια».
«Δεν γινόταν τίποτα και αυτό είναι που εκνεύριζε τους ευρωπαίους περισσότερο. Τους βάλαμε πιο αυστηρούς όρους τους οποίους γνωστοποιήσαμε και στον υπουργό οικονομικών», σημείωσε.
Ευθύνες Χάρη Γεωργιάδη
Στο σημείο αυτό η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι «ο υπουργός θύμωσε και είπε ότι θα κλείσετε το Συνεργατισμό με έτσι όρους ενώ η Συνεργατική δεν ήταν δυσαρεστημένη, μάλιστα πέτυχε και κάποιους στόχους που θέσαμε».
Όσον αφορά την ευθύνη του υπουργού οικονομικών, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι την εντοπίζει «στην επιλογή προσώπων και στην προστασία να μην διαταραχθούν τα ΜΕΔ».
Και διευκρίνισε ότι ο γενικός εισαγγελέας έχει ολόκληρα ντοσιέ με ΜΕΔ που αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα..
Ο ΥΠΟΙΚ δεν συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος
Ο κ. Χαραλάμπους ζήτησε διευκρινίσεις σε κάτι που είπε η κ. Γιωρκάτζη αναφορικά με τις συναντήσεις με τον ΥΠΟΙΚ στις οποίες εξέφρασε τις ανησυχίες της λέγοντας επίσης ότι «δεν κρατούσανε πρακτικά από τις συναντήσεις».
Ο κ. Χαραλάμπους ρώτησε εάν μήπως έβγαινε κάποιος καπνός και συμπεράσματα και συμφωνία για το τι έπρεπε να γίνει.
Η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι «για να είμαι ειλικρινής και δίκαιη με τον υπουργό, για όσο συζητούσαμε και με αλληλογραφία έδειχνε ότι κατανοούσε τις ανησυχίες μας αλλά ήταν σαν κάτι να τον κρατούσε πίσω.
Σε άλλη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους εάν κατά την άποψη της δικαιολογείτο αυτό απάντησε, «η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι ότι ο υπουργός οικονομικών δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής».
Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο SSM ήθελε να καταστρέψει τη ΣΚΤ
Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι «δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι επέλεξαν το Συνεργατισμό για να τον καταστρέψουν.
Ο Μ. Κληρίδης δεν άντεχε άλλο στη ΣΚΤ
Η κ. Γιωρκάτζη απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι γνώριζε ότι ο Νικόλας Χατζηγιάννης ενώ ήταν πρόεδρος της επιτροπείας της ΣΚΤ λειτουργούσε ως εκτελεστικός υφαρπάζοντας εξουσίες και καθήκοντα από τον Μάριο Κληρίδη με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να υποβάλει την παραίτηση του.
«Το γνώριζα γιατί μου το είπε ο ίδιος ο κ. Κληρίδης, το ίδιο συνέβηκε και αργότερα με τον κ. Ταουσιάνη».
Πρόσθεσε ότι σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Κληρίδη είχε αναφέρει ότι «δεν άντεχε άλλο ενώ αναφέρθηκε με δυσμενή σχόλια για τον κ. Χατζηγιάννη. Μιλούσε ως ένας άνθρωπος που δεν άντεχε την κατάσταση και ότι θα παραιτηθεί. Εμείς προσπαθήσαμε να τον μεταπείσουμε διότι θεωρούσαμε ότι ήταν ένα καλό περιουσιακό στοιχείο για τη Συνεργατική, ο κ. Κληρίδης όμως δεν άλλαξε γνώμη», ανέφερε.
Κληθείσα να συγκρίνει τον κ. Κληρίδη με τον κ. Χατζηγιάννη από άποψης πείρας και καθηκόντων απάντησε «από την γη ως τον ουρανό».  Θετικά αποτίμησε και τον κ. Ταουσιάνη αποκαλώντας τον «ικανό, ευυπόληπτο, νούσιμο, σώφρονα».
Έπρεπε να είμαστε πιο σκληροί με Χατζηγιάννη
Για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η ΚΤ είχε στείλει τρεις επιστολές στον υπουργό οικονομικών.
Στην ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής Γεώργιου Αρέστη τι τους απάντησε ο υπουργός οικονομικών, είπε ότι τους έλεγε «να τους παύσετε εσείς».
Σε άλλη ερώτηση του κ. Αρέστη εάν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στις σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των μελών της επιτροπής υποδεικνύοντας ότι προέρχονταν από το ίδιο σχολείο.
Στην απάντηση της για το θέμα της αξιολόγησης του Νικόλα Χατζηγιάννη από τις εποπτικές αρχές εναντίον του οποίου διατάχθηκαν δυο πειθαρχικές έρευνες όταν εργαζότανε στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι «στη μια περίπτωση συμπεριφέρθηκε απρεπώς σε έναν προπονητή ενώ η άλλη περίπτωση αφορούσε την πληρωμή επιταγών παρά την απαγόρευση που υπήρχε. Τα καταγράψαμε και τα στείλαμε στην ΕΚΤ. Για το θέμα του προπονητή η ΕΚΤ είπε πως δεν ήταν θέμα τραπεζικό, για το δε άλλο έκρινε ότι δεν ήταν ουσιώδες».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που κατέχει μια θέση και προορίζεται CEO του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας, αν συμπεριφέρεται κατά τρόπο απρεπή σε ένα προπονητή και αν ενεργεί με τρόπο σε αντίθεση με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, τότε θεωρώ ότι εγείρεται θέμα ηθικής τάξης και νομίζω ότι θα μπορούσαμε και εμείς να είμαστε πιο σκληροί».
Σε ερώτηση αν υπήρξε πολιτική παρέμβαση απάντησε αρνητικά.
«Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον είχε η ΕΚΤ εμείς είχαμε τον ρόλο να τους εφοδιάσουμε και να τους βοηθήσουμε με στοιχεία που είχε το ερωτηματολόγιο», ανέφερε αργότερα απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Γράψαμε μη ένσταση αλλά καταγράψαμε τα δύο θέματα που είχε βρεθεί υπό κατηγορία και τους είπαμε ότι επαφίεται σε εκείνους να το αξιολογήσουν», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ακριβώς είχε αναφέρει η Κεντρική προς την ΕΚΤ.
Ο λόγος που διστάζουν οι ευρωπαίοι
Σε άλλη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους γιατί δεν έλαβαν πιο δραστικά μέτρα στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης στο Συνεργατισμό, τόσο η ΚΤ αλλά και οι ευρωπαίοι επόπτες που είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν, η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι «φανταστείτε αν γινόταν πιο νωρίς που δεν ήταν εμφανή τα προβλήματα τότε θα έφερε μεγάλη ευθύνη ο SSM. Για αυτό το λόγο υπάρχει και μια διστακτικότητα για να προσέλθουν αξιωματούχοι του SSM ακριβώς επειδή τα προβλήματα πάνε πολύ παλιά».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι μια από τις ερωτήσεις που έχουν θέσει στην κ. Νουί και αναμένουν απάντηση είναι ακριβώς γιατί δεν ανέλαβαν πιο νωρίς μέτρα κατά της ΣΚΤ.
Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε την άποψη ότι «ο SSM θα κάνει ότι πρέπει για να φανεί η αλήθεια και να περισώσουν το καλό τους όνομα».
Ήμασταν ενάντια στην παραχώρηση δωρεάν μετοχών
Για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών ανέφερε ότι «διαφωνήσαμε με την παραχώρηση του 25% δωρεάν μετοχών διότι αυτό που χρειαζότανε η ΣΚΤ ήταν κεφάλαια, δεν ήταν ανακάτωμα των μετοχών».
«Πώς θα έβρισκε μετά τα κεφάλαια όταν το 25% ήταν σε 25 χιλ. ανθρώπους. Πώς θα έβρισκε τα κεφάλαια όταν το 25% ήταν στα χέρια 25 χιλ. ανθρώπων;», διερωτήθηκε, αναφέροντας ότι αποδείχθηκε στο τέλος ότι δεν μπορούσε να τα βρει όχι γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον.
Σε ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής του κ. Αρέστη πως εξηγεί την επιμονή για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών απάντησε με μια λέξη. «Εκλογές».
Σε παρέμβαση ξανά του μέλους της επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους εάν γινότανε οποιαδήποτε διαβούλευση με το υπουργείο οικονομικών για το πρόγραμμα εξόδου του κράτους από το Συνεργατισμό η κ. Γιωρκάτζη εξήγησε ότι «είχαν προσλάβει ένα διεθνή οίκο για να βρει επενδυτές. Στην αρχή έκαναν χαρές ότι βρήκαν αρκετούς, οι έντεκα έγιναν δέκα και μετά τέσσερις, τρεις, ένας».
Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής γιατί η ΣΚΤ σε κάθε βήμα προσλάμβανε και ένα οίκο για να κάνει μελέτες καταβάλλοντας δεκάδες εκατομμύρια, η κ. Γιωρκάτζη απέδωσε το γεγονός στον εκφοβισμό που έσπερνε, όπως είπε, ο γενικός ελεγκτής ότι έπρεπε να πάρεις άποψη από κάποιο οίκο και γνωμάτευση από το γενικό εισαγγελέα.
Υπενθύμισε επίσης ότι «από τη στιγμή που λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης και πρόβλημα κατάλληλων προσώπων δεν τους ρωτούσαμε για τα μεγάλα έργα για να μην κάνουν περισσότερες ματσαράγκες».
Ο κ. Χαραλάμπους επανέλαβε την ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής ότι δεν ήταν θέμα γενικού ελεγκτή αλλά ασυλλόγιστων εξόδων με αποτέλεσμα να ξοδεύουν €36 εκ. για 70 αναθέσεις σε οίκους.
Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε την άποψη ότι επειδή δεν είχαν τις γνώσεις και για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ζητούσαν την άποψη των οίκων.
Η κ. Γιωρκάτζη σε δυο ερωτήσεις που της υπέβαλε το μέλος της επιτροπής Γεώργιος Γεωργίου δεν απάντησε επικαλούμενη το κώλυμα που υπάρχει με την Ενιαία Εποπτική Αρχή. Στη μια περίπτωση που η κ. Γιωρκάτζη δεν απάντησε ο κ. Γεωργίου ρώτησε τη διοικήτρια εάν οι απαιτήσεις του SSM για €1 δισ. νέα κεφάλαια ουσιαστικά αποτελούσε βόμβα, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε κάθε προσπάθεια διάσωσης της ΣΚΤ.
 Η κ. Γιωρκάτζη προέβη και σε μια διόρθωση σε ότι αφορά κάποιο σημείο της κατάθεσης της για τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Όπως η ίδια είπε, τα διαβαθμισμένα έγγραφα που πήρε η επιτροπή δεν παραδόθηκαν από τον Νικόλα Χατζηγιάννη αλλά από τον Γιώργο Χατζηνικόλα, τελευταίο πρόεδρο επιτροπείας ΣΚΤ.
«Ο Hourican είναι από τον Άρη;»
Λαμβάνοντας το λόγο ακολούθως το μέλος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Χαραλάμπους επεσήμανε ότι υπήρχαν αλλεπάλληλες επιστολές με την Τράπεζα Κύπρου για το θέμα των κατηγοριών του κ. Χατζηγιάννη και στο τέλος η Τράπεζα Κύπρου έκανε πίσω.
Η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι «δεν επέμεινε στις κατηγορίες. Η Τράπεζα Κύπρου δεν ήταν αρκούντως επικριτική με αυτό που η ίδια άρχισε».
Ο κ. Χαραλάμπους ρώτησε εάν έλαβαν επιστολές και από τον κ. Hourican και άρα προσπαθούσε να ωραιοποιήσει κάποια πράγματα.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της κ. Γιωρκάτζη: «Γιατί ο κ. Hourican είναι από τον Άρη; Πολλά άτομα τα οποία θεωρούμε ότι είναι άμεμπτα δεν είναι και δεν αναφέρομαι στον κ. Hourican, επεσήμανε.
Στην αρχή της κατάθεσης της η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε το 2005 από τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να διενεργήσει έρευνα για το Συνεργατισμό.
«Mea culpa» Γιωρκάτζης
Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «σε μια ευνομούμενη κοινωνία τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν μεγίστη ευθύνη». «Την ώρα που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για να σωθεί ο Συνεργατισμός έπρεπε να είναι διπλά και τριπλά προσεχτικοί και να καθίσουν όλοι να βρουν τον καταλληλότερο, τον καλύτερο για τον βάλουν στην θέση», σημείωσε η κ. Γιωρκάτζη.
Σε ερώτηση γιατί η Κεντρική ως ανεξάρτητη αρχή δεν μπορούσε να πει του ιδιοκτήτη (του κράτους) ότι δεν μπορεί να εγκρίνει κάποια μέλη της επιτροπείας γιατί δεν έχουν επαρκή τραπεζική εμπειρία απάντησε ότι «δεν το πίστευαν ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα βρισκόταν στο χάλι που βρισκόταν». Σε ερώτηση εσείς που το ξέρατε θα μπορούσατε να το θέσετε πιο έντονα απάντησε «mea culpa».
Η κ. Γιωρκάτζη η οποία είναι διοικήτρια της ΚΤ από τις 11 Απριλίου 2014, το 2005 όταν έλαβε την εντολή από τον τότε πρόεδρο ήταν γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας.
«Είχα λάβει μια εντολή για να ετοιμάσω μια έκθεση για την υπαγωγή των Συνεργατισμών κάτω από την ΚΤ. Ετοίμασα την έκθεση που αναφερόμουν στο ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζών, με επιχειρήματα, τελικά μετά από παρέμβαση αξιωματούχου άλλου κόμματος δεν προχώρησε η υπαγωγή των ΣΠΙ».
Η κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη θα συνεχιστεί και αύριο στις 9 η ώρα το πρωί.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Μικρότερη η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

14/11

Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.
Το τρίτο τρίμηνο του 2018 η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες έναντι 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% έναντι ανάπτυξης 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τη Cystat, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς ξενοδοχείων και εστιατορίων, λιανικού και χονδρικού εμπορίου, κατασκευές, μεταποίηση, επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες και διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.
Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 3,9% έναντι 3% το 2016. Η ανάπτυξη της Κύπρου ήταν οριακά πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της ΕΕ που ανέμενε για το 2017 ρυθμό 3,8%.
Ανάπτυξη ΕΕ
Αναφορικά με την ανάπτυξη στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ανήλθε στο 1,9% από 2,1% το δεύτερο τρίμηνο.
Στην ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 1,7% από 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πέτυχε η Πολωνία (5,7%), η Λετονία (5,5%) και η Ουγγαρία (5%)
Η καλύτερη απάντηση

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Υπηρεσίας, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter:
«Η καλύτερη απάντηση προς πάσα κατεύθυνση: 15ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης για Κύπρο, με ρυθμό 3.6% και για εννιάμηνο 3.9%. Είμαστε σε καλό δρόμο. Καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Αλλά μπορούμε να ανεβάσουμε την Κύπρο ακόμη πιο ψηλά. Με σωστές πολιτικές και αποφάσεις ευθύνης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι η θετική πορεία της οικονομίας επιβεβαιώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της Κυβέρνησης και ανοίγει τις προοπτικές για να εφαρμόζονται πολιτικές και περαιτέρω τομές και αλλαγές που εξασφαλίζουν μια πορεία που βελτιώνει συνεχώς τη χώρα.
«Αξιοποιώντας την εργατικότητα και την επιχειρηματικότητα του κόσμου μας, η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς», σημειώνει ο κ. Προδρόμου.
Της Γεωργίας Χαννή

πηγή: stockwatch

Νουί: Είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη «καταιγίδα»

14/11

Η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού Ντανιέλ Νουί δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση και ότι οι τράπεζες έχουν γίνει περισσότερο ανθεκτικές μετά την κατάρρευση της Lehman.
Σε συνέντευξή της που φιλοξενείται στο ενημερωτικό δελτίο εποπτρίας, η Ντανιέλ Νουί η οποία στο τέλος του έτους ολοκληρώνει την πενταετή της θητεία ως Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καλεί την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την τραπεζική ένωση και τον τραπεζικό τομέα όσον αφορά την ενοποίηση και την κερδοφορία.
«Οι τράπεζες έχουν σίγουρα γίνει ασφαλέστερες και υγιέστερες τα τελευταία δέκα χρόνια. Διακρατούν περισσότερο κεφάλαιο από ό,τι πριν από την κρίση, και το κεφάλαιο που διακρατούν είναι υψηλότερης ποιότητας. Ο δείκτης κεφαλαίου CET1 ενός σταθερού δείγματος σημαντικών ιδρυμάτων έφθασε το 13,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2018, και μάλιστα αφού οι τράπεζες είχαν «ξοδέψει» μέρος των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας τους για τη διόρθωση των ισολογισμών τους. Επίσης, νέοι κανόνες, όπως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης, έχουν συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των τραπεζών», σημειώνει.
Τονίζει ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα εφοδιασμένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν διαταραχές που θα μπορούσαν να τις πλήξουν στο μέλλον. Κάποιες πρέπει ακόμη να επιλύσουν ζητήματα που συνδέονται με προβληματικά στοιχεία ενεργητικού από το παρελθόν, σημειώνεται όμως πρόοδος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από περίπου €1 τρισ. το 2014 σε €680 δισ.
«Όλα αυτά έχουν καταστήσει τον τραπεζικό τομέα ανθεκτικότερο. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση κουβαλώντας ακόμη τα απομεινάρια της προηγούμενης. Θα ήταν αφελές να υποθέσουμε ότι δεν θα εκδηλωθεί ποτέ ξανά κρίση, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και είμαστε προετοιμασμένοι. Έχει θεσπιστεί νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση τραπεζών υπό πτώχευση. Αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε πιθανές κρίσεις με τρόπο αποτελεσματικό και συντονισμένο, σε συνεργασία με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνει.
Υγιή μοντέλα
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι οι τράπεζες χρειάζονται ασφαλή και υγιή επιχειρηματικά μοντέλα για να παρέχουν υπηρεσίες στις ευρωπαϊκές εταιρείες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Κι αυτό σημαίνει βιώσιμα, άρα κερδοφόρα, επιχειρηματικά μοντέλα. Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν βγάζουν το κόστος του κεφαλαίου τους. Αυτό δεν είναι βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αν οι τράπεζες δεν έχουν κέρδος, δεν μπορούν να σχηματίσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που χρειάζονται. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να τις ωθήσει να αναλάβουν υπερβολικό κίνδυνο», τονίζει.
«Οι τράπεζες πρέπει είναι κερδοφόρες, και οι τράπεζες δεν μπορούν να έχουν κέρδος χωρίς να αναλάβουν κινδύνους. Πράγματι, η ανάληψη κινδύνων είναι στη φύση των τραπεζικών εργασιών. Αυτό που έχει σημασία για τις τράπεζες είναι να μπορούν να εντοπίζουν, να διαχειρίζονται και να περιορίζουν καταλλήλως αυτούς τους κινδύνους. «Υπερβολικός κίνδυνος» είναι ο κίνδυνος που υπερβαίνει την ικανότητα της τράπεζας να τον διαχειριστεί και να τον καλύψει», προσθέτει.
Όσον αφορά την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, μια μεγαλύτερη αγορά εντός της οποίας οι τράπεζες θα μπορούν να ενοποιούνται διασυνοριακά θα μπορούσε να συμβάλει στην εκ νέου τόνωση του τραπεζικού τομέα. Ταυτόχρονα, μια υγιής διασυνοριακή τραπεζική αγορά μπορεί να συμβάλει στην αποκέντρωση των κινδύνων σε όλο το εύρος του τραπεζικού τομέα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες κατάρρευσης του συστήματος.
Συγχωνεύσεις
Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις, σημειώνει ότι χάρη στην τραπεζική ένωση, υπάρχουν σήμερα περισσότερες ευκαιρίες για συγχωνεύσεις τραπεζών. «Οι ομάδες πιθανών εταίρων έχουν διευρυνθεί. Άρα πιθανώς στο μέλλον θα δούμε περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του τομέα αλλά και στην εκβάθυνση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης».
«Όμως δεν είναι ευθύνη των εποπτών να αποφασίζουν ποιες συγχωνεύσεις είναι επιθυμητές και ποιες όχι. Αυτός είναι ο ρόλος των τραπεζιτών και των συμμετεχόντων στην αγορά. Αντιθέτως, ο δικός μας ρόλος είναι να διερευνούμε τη βασιμότητα των προσδοκιών των συγχωνευόμενων τραπεζών, να εξασφαλίζουμε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της νέας οντότητας βασίζεται σε γερά θεμέλια και αξιόπιστο σενάριο. Και, όταν κρίνεται αναγκαίο, να θέτουμε κάποιους όρους κατά την αδειοδότηση. Από αυτή την άποψη, το γεγονός ότι οι τράπεζες εποπτεύονται με τον ίδιο τρόπο σε όλη τη ζώνη του ευρώ είναι πολύ χρήσιμο. Σαφώς, ο μικρότερος κατακερματισμός και ένα περισσότερο εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο θα διευκόλυναν επίσης την ανάπτυξη ευρωπαϊκών διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων».
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

EBRD: Τρία κλειδιά για οικονομία Κύπρου το 2019

14/11

Στις τρεις βασικές προτεραιότητες της Κύπρου για το 2019 αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεση της με τίτλο «Transition Report 2018-2019».
Πρώτον, σημειώνεται ότι απαιτείται μια νέα ώθηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η κυβέρνηση αναπτύσσει μια νέα στρατηγική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να βοηθήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά είναι απαραίτητη μια σταθερή δέσμευση για την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού δασμολογικού καθεστώτος και στήριξη δημοπρασιών ανανεώσιμης ενέργειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα», αναφέρεται.
Δεύτερον, απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει εξαιρετικά ψηλό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η πρόσφατη πρόοδος στην αναδιάρθρωση εταιρειών και τραπεζών και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενθαρρυντική και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω», τονίζεται.
Τρίτον, επισημαίνεται ότι απαιτούνται στοχοθετημένες μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Οι αρχές πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς όπως η επιβολή και η αδειοδότηση των συμβάσεων, όπου η Κύπρος συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες της ΕΕ», αναφέρεται.
Η EBRD σημειώνει ότι η σημαντική οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται. Η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 ήταν 4,2% και το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής έφτασε σχεδόν στο προ της κρίσης επίπεδο. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν ισχυρές και η κυβέρνηση κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Αναφέρεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ η ελευθέρωση του ενεργειακού τομέα έχει καθυστερήσει.
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση για πώληση ενός πλειοψηφικού μεριδίου της κρατικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, αν και αυτή ήταν μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης», επισημαίνεται.
Η EBRD αναφέρεται και στην εκκαθάριση της ΣΚΤ. Το υγιές μέρος αγοράστηκε από την Ελληνική Τράπεζα, ενώ το κράτος θα απορροφήσει τα υπόλοιπα τμήματα της τράπεζας.
Οι δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν ισχυρές. Για το δεύτερο συνεχές έτος, η κυβέρνηση έφθασε το 2017 σε συνολικό πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή ανάκαμψη της συλλογής εσόδων εξαιτίας της ισχυρότερης από την αναμενόμενη αύξησης του ΑΕΠ.
«Αυτές οι θετικές τάσεις συνέβαλαν στη μείωση του γενικού δημόσιου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2017, αν και ο δείκτης αυξήθηκε και πάλι το 2018 λόγω της εφάπαξ αναδιάρθρωσης της ΣΚΤ. Αυτό αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση πάνω από το 15% του ΑΕΠ, θέτοντας πίσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του χρέους. Ωστόσο, η κίνηση αναμένεται να μειώσει σημαντικά τους συστημικούς κινδύνους στον τραπεζικό τομέα», τονίζεται.
Η EBRD εκτιμά ότι η έντονη ανάπτυξη θα συνεχιστεί με περαιτέρω δημοσιονομικά πλεονάσματα. Για το 2018 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 3,9% και το 2019 3,5%.
Σημαντικές εξελίξεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται ότι η συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων ήταν περιορισμένη κατά το παρελθόν έτος. Ο κύκλος των εκλογών στις αρχές του 2018 συνέβαλε στην επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις από πολλές απόψεις, ιδίως στους τομείς της εφαρμογής των συμβάσεων και της διαχείρισης αδειών, όπως φαίνεται από την κακή συνολική κατάταξη της χώρας (57η από τις 190 χώρες) στην έκθεση Doing Business 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα έχει καθυστερήσει. Οι αρχές δεσμεύονται να απελευθερώσουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τον Ιούλιο του 2019, αλλά η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι σήμερα ήταν αργή και ο στόχος μπορεί να χαθεί. Ένα βήμα προς τα εμπρός συνέβη το 2018 όταν δόθηκε άδεια στην F.E. First Electric Supply, τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Αυτός ο προμηθευτής θα συνεργάζεται με παραγωγούς και καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας βάσει διμερών συμβάσεων. Περαιτέρω άδειες αναμένεται να χορηγηθούν τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, τα σχέδια για πλήρη διαχωρισμό του τομέα έχουν καθυστερήσει.
ΜΕΔ
Για τα ΜΕΔ, αναφέρεται ότι παρά την οικονομική ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο παραμένουν εξαιρετικά ψηλά, στο 44% των συνολικών ανοιγμάτων τον Ιανουάριο του 2018, μόνο οριακά κάτω από το επίπεδο ενός έτους νωρίτερα.
Ορισμένες νομοθετικές αλλαγές έχουν τεθεί πρόσφατα ή βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2018, το κοινοβούλιο τροποποίησε το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα.
Οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανειστών έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του 2018. Τον Ιανουάριο του 2018, η Ελληνική Τράπεζα πούλησε €145 εκ. μη εξυπηρετούμενων δανείων στη βρετανική εταιρεία B2Holdings ASA. Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η συμφωνία συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2018, αλλά εκκρεμεί έγκριση από τους επόπτες. Αυτό θα αποτελούσε την πρώτη σημαντική συμφωνία στην Κύπρο από την κρίση.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: stockwatch

Σε ξενοδοχεία, εστιατόρια το χαμηλότερο εργατικό κόστος

13/11

Οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης παρουσιάζουν το χαμηλότερο εργατικό κόστος, ενώ οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες και η εκπαίδευση το υψηλότερο, σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Κόστου (ΕΕΚ) της Στατιστικής Υπηρεσίας με έτος αναφοράς το 2016.
Το ωριαίο κόστος (εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας που πραγματοποιήθηκε) για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων (εξαιρουμένων του τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, του τομέα των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών καθώς και του τομέα των ετερόδικων οργανισμών και φορέων) είναι €16,30.

Εργατικό κόστος
Το ωριαίο εργατικό κόστος κατά οικονομική δραστηριότητα σημειώνει μεγάλες αποκλίσεις. Το χαμηλότερο ωριαίο εργατικό κόστος καταγράφεται στον τομέα των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με €7,50, ακολουθούμενο με €9,00 από τον τομέα διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων. Το υψηλότερο καταγράφεται στον τομέα της εκπαίδευσης με €33,60 και ακολούθως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων με €28,00.

Το ετήσιο εργατικό κόστος ανά μισθωτό (σε μονάδες πλήρους απασχόλησης ΜΠΑ), εξαιρουμένων των μαθητευομένων, για το 2016 ήταν €29.373 και αντίστοιχα το μηνιαίο €2.448. Ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης παρουσιάζει το μικρότερο ετήσιο και μηνιαίο εργατικό κόστος με €15.711 και €1.309 αντίστοιχα, ενώ ο τομέας των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων έχει το υψηλότερο με €46.968 και €3.914.
Σύνθεση του εργατικού κόστους
Το συνολικό εργατικό κόστος αποτελείται κυρίως από τους μισθούς και ημερομίσθια (81%) και τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (18,4%). Οι δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης που πραγματοποιεί ο εργοδότης, οι φόροι που πληρώνει ο εργοδότης και οι λοιπές δαπάνες που πραγματοποιεί ο εργοδότης, συνιστούν ένα αμελητέο μέρος του συνολικού κόστους.

Ώρες εργασίας
Οι μέσες ώρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης ανά έτος κυμαίνονται από 1.302 (εκπαίδευση) μέχρι 2.167 (διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες). Οι μέσες ώρες εργασίας που αμείφθηκαν από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης ανά έτος κυμαίνονται από 1.684 (εκπαίδευση) μέχρι 2.330 (διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες).
Πηγή: stockwatch

Σε εκκρεμότητα χιλιάδες αιτήσεις για ΕΕΕ


13/11

Στις 6.937 φτάνουν συνολικά οι αιτήσεις πολιτών για την καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίες εκκρεμούσαν προς εξέταση ενώπιον του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου εργασίας στο τέλος Σεπτεμβρίου, με την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου και βουλευτές να εντοπίζουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στη βουλή η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, 1.443 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για πρώτη φορά, 2.419 αφορούν αιτήσεις χαμηλοσυνταξιούχων για τις οποίες μέρος της αίτησης για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου έχει ήδη προχωρήσει σε αξιολόγηση.
Επίσης, 1.581 αιτήσεις αφορούν άτομα που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα από τις υπήρεσίες κοινωνικής ευημερίας, ενώ, το σύνολο των 6,4 χιλ. περιλαμβάνει και 954 επαναλαμβανόμενες αιτήσεις.
Σύμφωνα με την έφορο εσωτερικού ελέγχου Άννα Ζαβού Χριστοφόρου, πρόθεση της υπηρεσίας είναι να υποβάλει εισηγήσεις για πιο αποτελεσματική και αποδοτική διεκπεραίωση των αιτήσεων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μειώνοντας τον αριθμό των συσσωρευμένων εκκρεμούντων αιτήσεων και αποφεύγοντας τη δημιουργία πρόσθετων καθυστερήσεων.
Η υπηρεσία επιφυλάσσεται για την κατάθεση αναλυτικής έκθεσης ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα.
Κάλεσμα προς την υπουργό για δράση
Σε δηλώσεις του σήμερα στη βουλή, ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής κατήγγειλε ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση και καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Σημείωσε ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κατατίθενται όλα τα έγγραφα στην αίτηση απαιτούνται 3-4 μήνες για την εξέταση του αιτήματος ενώ, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητούνται επιπρόσθετα στοιχεία, η εξέταση μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες.
Ο κ. Φακοντής, κάλεσε την υπουργό εργασίας να προχωρήσει σε ενίσχυση της στελέχωσης του αρμόδιου τμήματος, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και σε αναθεώρηση των κριτηρίων βάση των οποίων παραχωρείται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Σημείωσε ότι σήμερα οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην αρκεί το ΕΕΕ σε πολλές περιπτώσεις ενώ, αναφέρθηκε επίσης, στην αύξηση των τιμών για το καλάθι της νοικοκυράς, τη στιγμή που οι υπολογισμοί του υπουργείου γίνονται με τιμές προηγούμενων χρόνων.
Στις 2.500 οι εκκρεμούσες αιτήσεις
Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση περί τις 2.500 αιτήσεις για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι οποίες έχουν παραληφθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν, στην πλειοψηφία τους, πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη υποβάλει μία ή περισσότερες αιτήσεις στο παρελθόν και έχουν απορριφθεί, επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας για να καταστούν δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αιτήσεις για παροχή ΕΕΕ, πριν εγκριθούν ή απορριφθούν, με βάση τη νομοθεσία υπόκεινται σε διεξοδικούς ελέγχους, με ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη όλων των ικανών προς εργασία αιτητών στην αγορά εργασίας και με προτεραιότητα στην εξεύρεση και παραπομπή άνεργων ή ικανών προσώπων σε κατάλληλες θέσεις εργασίας, πριν από την περαιτέρω εξέταση της αίτησης για παροχή ΕΕΕ.

Σημειώνεται από το υπουργείο, «ότι ο έλεγχος της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων για το ΕΕΕ, προέκυψε μετά από συνάντηση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου με την ανώτατη διοίκηση του υπουργείου κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων προσδιορίζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας».

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, έχουν ήδη υλοποιηθεί πολλές από τις εισηγήσεις που έχουν προταθεί αλλά και επιπρόσθετα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο για βελτίωση των διαδικασιών που εφαρμόζονται.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Χριστουγεννιάτικο δώρο €15 εκ. σε ευάλωτες ομάδες

13/11

Την παραχώρηση έκτακτου χριστουγεννιάτικου δώρου για το 2018 στους δικαιούχους ελάχιστους εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε άλλους βοηθούμενους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και στους εγκλωβισμένους αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η δαπάνη υπολογίζεται σε €15 εκ. περίπου.

Όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού, στους δικαιούχους ΕΕΕ θα δοθεί ποσό που αντιστοιχεί στο 80% των βασικών αναγκών της οικογένειας τους για τον μήνα Δεκέμβριο 2018, με τον τρόπο που αυτές υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

Στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, η κ. Βασιλείου είπε ότι θα δοθεί πόσο που αντιστοιχεί στο 80% των βασικών αναγκών της οικογένειάς τους για τον μήνα Δεκέμβριο 2018.

Συνέχισε, λέγοντας ότι σε δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι ΕΕΕ ή δημοσίου βοηθήματος, θα δοθεί ποσό ίσο με το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου του μηνός Δεκεμβρίου 2018, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, στους εγκλωβισμένους θα δοθεί ποσό ίσο με το επίδομα εγκλωβισμένου του μηνός Δεκεμβρίου 2018. Τέλος, στα παιδιά εγκλωβισμένων τα οποία διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, θα δοθεί ποσό ίσο με το επίδομα που θα τους παραχωρηθεί για τον Δεκέμβριο 2018.

Η δαπάνη για το 2018 υπολογίσθηκε σε €15 εκ. περίπου και θα καλυφθεί από διαθέσιμες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2018.
πηγή: stockwatch

Εγκρίθηκαν κανονισμοί για προσωπικούς γιατρούς

13/11
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους κανονισμούς που αφορούν τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, που καθορίζουν το περιεχόμενο και το πλαίσιο παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών στο ΓΕΣΥ.
Σε δηλώσεις ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε ότι το επόμενο βήμα είναι οι εν λόγω κανονισμοί να υποβληθούν στη βουλή προς συζήτηση και ψήφιση και αμέσως μετά ο οργανισμός ασφάλισης υγείας να καλέσει τους προσωπικούς γιατρούς να συμβληθούν με τον οργανισμό.
Σημείωσε ότι ο κάθε ασθενής θα μπορεί να διαλέξει τον προσωπικό του γιατρό από τον κατάλογο του οργανισμού ασφάλισης υγείας. Ο κάθε δικαιούχος μπορεί να αλλάξει τον γιατρό κάθε έξι μήνες εάν δεν είναι ευχαριστημένος ενώ εξαιρούνται τα παιδιά μέχρι δυο ετών τα οποία μπορεί να αλλάξουν τον παιδίατρο τους ανά πάσα στιγμή.
Ανέφερε ότι ο κάθε προσωπικός γιατρός μπορεί να εγγράψει μέχρι και 2500 ασθενείς.
Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του οργανισμού ασφάλισης υγείας αλλά και με προσωπική επαφή για όσους δεν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους.
Απαντά τους γιατρούς
Ο υπουργός υγείας όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή που απέστειλε προς τους γιατρούς με τις προϋποθέσεις ένταξης τους στο ΓΕΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός.
Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται στις πραγματικές δαπάνες στον τομέα της υγείας οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί και από μελέτες που έχουν γίνει από την ευρωπαϊκή τράπεζα και τη Euro Stat ενώ από μέρους των γιατρών δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει το αντίθετο.
Σημείωσε ότι «το να ερχόμαστε στο παρά πέντε να ζητούμε αλλαγές σε ένα θέμα που έχει συζητηθεί διεξοδικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους».
Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι με καλή θέληση μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις σε κάποια θέματα».
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Πήραν απαντήσεις για φοροαπαλλαγές και χορηγίες


13/11

Απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με τα επιπρόσθετα κονδύλια που ζητά η κυβέρνηση μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, έλαβαν τα μέλη της επιτροπής οικονομικών.
Σε πολυσέλιδο έγγραφο που κατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής, δίνονται μεταξύ άλλων, εξηγήσεις αναφορικά με την οικονομική βοήθεια ύψους €1 εκ. προς την ομάδα ΑΕΚ Λάρνακας και στοιχεία για τα ποσά που έχουν πληρωθεί στο πλαίσιο της φοροαπαλλαγής κατασκευαστικών έργων εκκλησιών και συγκεκριμένα για τη χορηγία του ΦΠΑ για την ανέγερση εκκλησιών.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προνοεί απαιτούμενες πιστώσεις €295 εκ. εκ των οποίων €84,2 εκ. αποτελούν ενδοκυβερνητικές συναλλαγές και συνεπώς, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, αναμένεται να παραπεμφθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση εντός των επόμενων εβδομάδων.
Εκκρεμούν φοροαπαλλαγές εκκλησιών πέραν των €2 εκ.
Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου εκκρεμούσαν ογδόντα αιτήματα χορηγίας έναντι επιστροφής ΦΠΑ από εκκλησίες της Κύπρου, τρία αιτήματα από άλλες εκκλησίες και δύο αιτήματα κ μέρους της ΕΛΔΥΚ, τα οποία ξεπερνούν τα €2 εκ.
Τα αιτήματα αφορούν τη συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και κράτους για φορολογικά θέματα, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του 2012 και άρχισε να εφαρμόζεται από το υπουργείο οικονομικών τον Απρίλιο του 2016.
Με βάση της συμφωνία, η εκκλησία απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου.
Η απαλλαγή γίνεται με παραχώρηση κατά χάριν κρατικής χορηγίας έναντι του καταβληθέντος ποσού. Τα αιτήματα υποβάλλονται μέσω του ελεγκτικού τμήματος της εκκλησίας της Κύπρου, προς το τμήμα φορολογίας όπου ελέγχονται τα αποδεικτικά στοιχεία.
Με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που λήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2018, η συμφωνία εφαρμόζεται και για άλλες εκκλησίες.
Σε ότι αφορά τις εκκλησίες της Κύπρου, εκκρεμούν 80 αιτήματα συνολικού ύψους €1,7 εκ.
Το μεγαλύτερο αίτημα επιστροφής ΦΠΑ που εκκρεμεί, αφορά ποσό €408,3 χιλ. για την ανέγερση του καθεδρικού ναού Αποστόλου Βαρνάβα. Ακολουθεί ποσό €122 χιλ. για την επιδιόρθωση της ιεράς μονής Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο.
Το είδος των εργασιών για το οποίο υποβάλλονται αιτήματα ποικίλει από την ανέγερση ιερών ναών και αιθουσών, μέχρι τη συντήρηση, επιδιόρθωση ή ανακαίνιση τους, μεταξύ άλλων.
Οικονομική βοήθεια προς αθλητικά σωματεία
Στο σημείωμα του υπουργείου οικονομικών δίνονται εξηγήσεις σχετικά με το ποσό του €1 εκ. που προορίζεται για την ομάδα ΑΕΚ Λάρνακας και συγκεκριμένα, για την αναβάθμιση του γηπέδου της ώστε να πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας 4 της UEFA για τη διεξαγωγή αγώνων ευρωπαϊκών ομίλων.
Η ανέγερση του ιδιόκτητου γηπέδου άρχισε το 2015 και σήμερα όπως αναφέρεται, είναι σε εξέλιξη έργα €3 εκ. με ίδια χρηματοδότηση, ωστόσο για την ικανοποίηση των προϋποθέσεων της UEFA είναι απαραίτητα πρόσθετα έργα αρκετών εκατομμυρίων όπως η ανέγερση στεγάστρου, η αύξηση της χωρητικότητας και άλλα.
«Το υπουργείο οικονομικών προσμετρώντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναβάθμιση του γηπέδου όπως πχ εμπλουτισμός των παρεχόμενων τοπικών υπηρεσιών στην επαρχία Λάρνακας από τη φιλοξενία ομάδων, ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού, βελτίωση των αθλητικών υποδομών (…) αποφάσισε την καταβολή χορηγίας ύψους €1 εκ. στο σωματείο Αθλητικής Ένωσης Κίτιον».
Το υπουργείο παραθέτει επίσης στοιχεία αναφορικά με το ύψος των πιστώσεων που θα παραχωρηθούν σε προσφυγικά αθλητικά σωματεία για το έτος 2017.
Το σύνολο των χορηγιών ανέρχεται γύρω στα €2 εκ. με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να λαμβάνουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία (€1,6 εκ.) και μικρότερα ποσά οι γυμναστικοί σύλλογοι (€142,3 εκ.), τα σωματεία πετόσφαιρας (€86,6 χιλ.), οι ναυτικοί όμιλοι (€70,2 χιλ.) και άλλα σωματεία.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Ώρα να γίνει πράξη η Ισότητα ανδρών και γυναικών - Η ΣΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαιωνιζόμενη επαγγελματική και κατεπέκταση κοινωνική ανισότητα σε βάρος των γυναικών


17/11

Η ΣΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαιωνιζόμενη επαγγελματική και κατεπέκταση κοινωνική ανισότητα σε βάρος των γυναικών, καλώντας την Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή όλες τις πτυχές  της νομοθεσίας  που διέπουν την Ισότητα των δύο φύλων.
Το πρόβλημα της ανισότητας ανδρών – γυναικών δεν είναι μόνο Κυπριακό αλλά ταλανίζει, περισσότερο ή λιγότερο, όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εργασιακή ζωή γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη
Στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο… υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στη ζωή των γυναικών και των ανδρών στην Ευρώπη, υπάρχουν, όμως, και ομοιότητες. Σκοπός του ψηφιακού δημοσιεύματος «Η ζωή των γυναικών και των ανδρών στην Ευρώπη – στατιστικά πορτραίτα» είναι να συγκρίνει τους άνδρες και τις γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή. Σε ένα από τα κεφάλαια με τίτλο Μαθαίνουμε, εργαζόμαστε, αμειβόμαστε... περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης, τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, την πλήρη και τη μερική απασχόληση, τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, τα ποσοστά των γυναικών και ανδρών σε διευθυντικές θέσεις κ.λπ. Επίσης.
Μοτίβα στην απασχόληση
Όσο περισσότερα παιδιά, τόσο μεγαλύτερη η διαφορά μεταξύ του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών και των ανδρών Κατά μέσο όρο, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών είναι υψηλότερο από αυτό των γυναικών (73% σε σύγκριση με 62%, στην ΕΕ το 2017). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και ανδρών αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στην ΕΕ το 2017, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών χωρίς παιδιά ήταν 66%, ενώ για τους άνδρες ήταν 74%. Για άτομα με ένα παιδί, τα ποσοστά ήταν
υψηλότερα και έφτασαν το 71% για τις γυναίκες και το 86% για τους άνδρες. Για τις γυναίκες με δύο παιδιά, το ποσοστό παρέμεινε σχεδόν το ίδιο στο 72%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ανήλθε στο 90%. Για άτομα με τρία ή περισσότερα παιδιά, τα ποσοστά απασχόλησης ήταν χαμηλότερα και έφτασαν το 57% για τις γυναίκες, σε σύγκριση με 85% για τους άνδρες. Η τάση αυτή παρατηρείται στην πλειονότητα των κρατών μελών. Σχεδόν το ένα τρίτο των απασχολούμενων γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση.

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή είναι η εργασία με μερική απασχόληση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν παρατηρείται εξίσου σε γυναίκες και άνδρες: στην ΕΕ το 2017, το 32% των απασχολούμενων γυναικών εργαζόταν με μερική απασχόληση, συγκριτικά με το 9% των ανδρών. Τα σχετικά ποσοστά παρουσιάζουν διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη, με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που εργαζόταν με μερική απασχόληση να καταγράφεται στην Ολλανδία (76%), την Αυστρία (47%) και τη Γερμανία (46%), ενώ για τους άνδρες στην Ολλανδία (27%) και τη Δανία (16%). Το μικρότερο ποσοστό τόσο γυναικών όσο και ανδρών που εργάζονταν με μερική απασχόληση σημειώθηκε στη Βουλγαρία (2% για γυναίκες και άνδρες). Μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών που είναι άνεργες απ’ ότι των ανδρών Στην ΕΕ το 2017, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,9% για τις γυναίκες και 7,4% για τους άνδρες. Σε δεκατρία κράτη μέλη, το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες, σε δώδεκα ήταν υψηλότερο για τους άνδρες και στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία ήταν το ίδιο και για τα δύο φύλα. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του ποσοστού ανεργίας των γυναικών και αυτού των ανδρών, όπου το ποσοστό ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες, παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (26,1% για τις γυναίκες και 17,8% για τους άνδρες) και την Ισπανία (19,0% και 15,7%, αντίστοιχα). Οι μεγαλύτερες διαφορές για το αντίθετο μοτίβο, όπου το ποσοστό ήταν χαμηλότερο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες, παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (5,7% για τις γυναίκες και 8,6% για τους άνδρες) και τη Λετονία (7,7% και 9,8%, αντίστοιχα).
Επαγγελματική σταδιοδρομία
Περίπου το ένα τρίτο των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στην ΕΕ είναι γυναίκες. Στον επαγγελματικό τομέα, οι άνδρες, σε γενικές γραμμές, καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις απ’ ότι οι γυναίκες. Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι περίπου το ένα τρίτο (34%) των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στην ΕΕ το 2017 ήταν γυναίκες. Σε κανένα κράτος μέλος το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνούσε το 50%: τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Λετονία (46%), την Πολωνία και τη Σλοβενία (41%), τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία (39%). Από την άλλη πλευρά, τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (19%), την Κύπρο (21%), την Τσεχία (25%), τη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία (27%). 2.3
Αποδοχές
Στην ΕΕ το 2016, οι αποδοχές των γυναικών ήταν κατά 16,2% χαμηλότερες απ’ ότι των ανδρών, συγκρίνοντας τον μέσο όρο των ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών τους. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ποικίλει. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (25,3%), την Τσεχία (21,8%), τη Γερμανία (21,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (21,0%) και την Αυστρία (20,1%). Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες διαφορές στις αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (5,2%), την Ιταλία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%), το Βέλγιο (6,1%) και την Πολωνία (7,2%).
Ανθεκτικός ο «ιός» του χάσματος αμοιβών παρά την ύπαρξη ισχυρής νομοθεσίας
Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 16,2 % λιγότερο από τους άνδρες. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών τιμάται την  3η Νοεμβρίου γιατί  σηματοδοτεί τη συμβολική στιγμή που οι γυναίκες σταματούν να πληρώνονται σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους, παρόλο που απομένουν ακόμα 58 μέρες  για να ολοκληρωθεί το εργάσιμο ημερολογιακό έτος.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και οι επίτροποι κα Μαριάνε Τίσεν και Βιέρα Γιούροβα μεταξύ άλλων τόνισαν πως «Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι. Αυτή είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Ωστόσο, στην πράξη οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται για δύο μήνες κάθε χρόνο χωρίς να πληρώνονται, σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Είναι μια κατάσταση την οποία δεν μπορούμε πλέον να αποδεχόμαστε.
Οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν 16,2 % λιγότερο από τους άνδρες. Αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων δεν είναι μόνο καταρχήν άδικο, αλλά είναι άδικο και στην πράξη. Θέτει τις γυναίκες σε επισφαλή θέση, τόσο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους όσο και, ακόμη περισσότερο, μετά τη συνταξιοδότησή τους, καθώς το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων ανέρχεται σε 36,6 %.
Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση λύση ώστε να διορθωθεί αυτή η ανισότητα, υπάρχουν τρόποι να σημειωθούν συγκεκριμένες αλλαγές. Η Επιτροπή έχει υποβάλει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού στον χώρο εργασίας και στο σπίτι.
Παράγοντες μισθολογικού χάσματος
Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το μισθολογικό χάσμα είναι πολλοί: οι γυναίκες συχνά εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, προσκρούουν στη «γυάλινη οροφή» στο εταιρικό περιβάλλον, εργάζονται σε κλάδους στους οποίους οι αμοιβές είναι χαμηλότερες ή συχνά αναγκάζονται να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα της οικογένειάς τους. Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων είναι να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των οικογενειών, πράγμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την έγκριση της πρότασης οδηγίας που έχει υποβάλει η Επιτροπή.
Επιπλέον, η Επιτροπή υπέβαλε πέρυσι σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, το οποίο εστιάζεται στους διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανισότητα αυτή.
Τις προσεχείς εβδομάδες, θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση ώστε να δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη η νομοθεσία της ΕΕ για τις ίσες αμοιβές και να συγκεντρωθούν περισσότερες ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων. Επίσης, η Επιτροπή προτείνει ειδικές ανά χώρα συστάσεις, και παρακολουθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Η ΣΕΚ επισημαίνει ότι η πολιτεία δεν ολοκληρώνει την υποχρέωση της με τη ψήφιση των νομοθεσιών. Χρειάζονται επαρκείς εποπτικοί μηχανισμοί που να ελέγχουν την εφαρμογή τους. Κρούει επίσης τον Κώδωνα κινδύνου ότι η καθυστέρηση στη ψήφιση των κανονισμών για τη λειτουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών δεν βοηθά στην επιβολή του νόμιμου και του ηθικού και  δρα σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.
Έξι άξονες δράσης για την αντιμετώπιση του χάσματος αμοιβών
1. Βελτίωση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας των αμοιβών
2. Καταπολέμηση του διαχωρισμού των φύλων σε επαγγέλματα και κλάδους
3. Εξάλειψη της «γυάλινης οροφής»: πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του κάθετου διαχωρισμού
4. Καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων, προσπαθειών και ευθυνών των γυναικών
5. Καταπολέμηση της αδιαφάνειας: αποκάλυψη των ανισοτήτων και των στερεοτύπων
6. Ενίσχυση των συμπράξεων για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων
Για να υπάρξει αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται από τους βασικούς ενδιαφερομένους σε ευρωπαϊκό, εθνικό και εταιρικό επίπεδο.
Πηγή: ΣΕΚ

Eπιβεβλημένη ανάγκη η δρομολόγηση πλοίου που να συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα - Επιστολή γγ ΣΕΚ Ανδρεά Φ. Μάτσα στην υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου


16/11
Η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δρομολόγηση τακτικής επιβατικής γραμμής που να συνδέει ακτοπλοικώς την Κύπρο με την Ελλάδα. Σχετική επιστολή απέστειλε στις 5 Νοεμβρίου 2018 ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας στην υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ, χαιρετίζουμε την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εκπόνηση μελέτης με σκοπό την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.
Το αίτημα για θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας είναι άρρηκτα συνυφασμένο με ζωτικούς κοινωνικούς, τουριστικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, αλλά και εθνικούς λόγους που αφορούν στην καθημερινή διαβίωση και την ίδια την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ταυτόχρονα, το όλο θέμα, ταυτίζεται με τη χάραξη της ευρύτερης γεωστρατηγικής και οικονομικής προοπτικής του Ελληνισμού στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων, με αιχμή τον προωθούμενο άξονα Αιγύπτου – Ισραήλ –Κύπρου – Ελλάδας.
Πέραν τούτου, θεωρούμε ως «ομηρία» των πολιτών και δη των αεροφοβικών, την απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι οποίοι εξαναγκάζονται να ταξιδεύουν εκτός Κύπρου μόνο με αεροπλάνο.
Φρονούμε, ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από τα Κοινοτικά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης ή άλλα όπως τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα που αποσκοπούν στην ευκολότερη σύνδεση των απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως ΣΕΚ, ζητούμε από το νεοσύστατο Υφυπουργείο Ναυτιλίας να εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη ώστε ο σχετικός φάκελος που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πλήρως κατατοπιστικός και τεκμηριωμένος. Θεωρούμε το πάγιο αίτημα μας για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ως ύψιστης σημασίας για τον τόπο και ως εκ τούτου καλούμε την Πολιτεία να μεγιστοποιήσει την προσπάθεια για άμεση υλοποίηση του.
Πηγή: ΣΕΚ



Πηγή κινδύνου οι ψηλές άναρχες αναπτύξεις - Εργατικό ατύχημα στην Λεμεσό κρούει τον κώδωνα του κινδύν

14/11
Τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας στους εργασιακούς χώρους πρέπει να βελτιώνονται και να αναβαθμίζονται συνεχώς ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα.
Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα που συνέβηκε στη Λεμεσό όταν εργάτης κατέπεσε από πολυόροφο ανεγειρόμενο κτίριο και εγκλωβίστηκε στον 13ο όροφο πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι αφύπνισης και προβληματισμού.
Και τούτο γιατί, αποδείκτηκε στην πράξη πως λόγω του ύψους του συγκεκριμένου κτιρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους π.χ. πυροσβεστική δεν είχαν τη δυνατότητα να τον απεγκλωβίσουν.  Και εδώ ακριβώς γεννούνται και άλλου είδους ερωτήματα που έχουν να κάμουν με άλλου είδους προβλήματα, όπως είναι π.χ. η αποτελεσματική διαχείριση μιας φωτιάς.
Τελικά φαίνεται πως, πέσαμε στην παγίδα των ψηλών άναρχων κτιριακών επενδύσεων με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα ζωής των εργαζομένων που υποχρεώνονται να εργάζονται σε χώρους με ελλειμματικά συστήματα και επίπεδα ασφάλειας και υγείας.
Η ΣΕΚ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων αλλά και της προσέλκυσης άλλων διεθνών επενδύσεων πλην όμως, για τις συγκεκριμένες «ψηλές άναρχες κτιριακές επενδύσεις» εκφράσαμε τον προβληματισμό και την αγωνία μας από τον περασμένο Ιούνιο.
Η Κύπρος αυτή την ώρα χρειάζεται επενδύσεις που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη, την γεωγραφία των πόλεων και ιδιαίτερα τις εργατικές σχέσεις, την ποιότητα ζωής αλλά και τα θέματα ασφάλειας και υγείας.
Δυστυχώς το πρόσφατο περιστατικό της Λεμεσού έδειξε και απέδειξε πως, κινούμαστε πολύ μακριά από όλες τις πιο πάνω προϋποθέσεις, γι’ αυτό οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προβληματισθούν και να αναλάβουν τις πολλαπλές ευθύνες τους.
Η ανάπτυξη της οικονομίας αποτελεί βασική συνιστώσα της ομαλής πορείας ενός κράτους, στη βάση της ανάλογης κοινωνικής ισορροπίας.
Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει και η ανάγκη για προώθηση αναπτύξεων που θα δημιουργούν ισόρροπη και πολυδιάστατη ανάπτυξη στη βάση της αειφορίας και της μακρόπνοης βιωσιμότητας.
12 Νοεμβρίου 2018
Πηγή: ΣΕΚ

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
14/11
Έντονα και προκλητικά είναι σήμερα τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, υπέδειξε στον χαιρετισμό του στη σημερινή εκδήλωση για τα 80 χρόνια ίδρυσης της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.
Τη βιομηχανία, υπέδειξε, που έτυχε διαχρονικά της μεγαλύτερης στήριξης από το δημόσιο χρήμα.
Αναφέρθηκε μάλιστα στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα με τα αποτελέσματα έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με το εργατικό κόστος. Τα ευρήματα για το χώρο των Υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης είναι καταπέλτης, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ σημειώνοντας πως σε αυτό το κλάδο παρουσιάζεται το χαμηλότερο ωριαίο εργατικό κόστος σε ολόκληρη την οικονομία.
7,5€ την ώρα και είναι κάτω από το 50% του μέσου ωριαίου εργατικού κόστους ολόκληρης της οικονομίας που βρίσκεται στα 16,3€. «Και φανταστείτε ότι σ’αυτά τα 7,5€ ο μισθός είναι μόνο το 81%, γιατί περιλαμβάνεται και το κόστος του εργοδότη για κοινωνική ασφάλιση, επαγγελματική κατάρτιση, φόρο και άλλες δαπάνες», πρόσθεσε ο Πάμπης Κυρίτσης.
Κατήγγειλε παράλληλα από το βήμα της εκδήλωσης ότι αντί η κυβέρνηση να παρέμβει για να στηρίξει τους εργαζόμενους και να βάλει φραγμό στην ασυδοσία, φέρνει στη Βουλή νέες νομοθετικές μανούβρες για να ανοίξει το δρόμο σε ακόμα μεγαλύτερη απορρύθμιση, δίνοντας την δυνατότητα στους ξενοδόχους να εισάγουν και επίσημα και με την ευλογία του νόμου, τις μισθώσεις και τις υπεργολαβίες μέσα στα ξενοδοχεία.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
«…Κάθε παράγραφος λοιπόν και κάθε γραμμή αυτής της νομοθεσίας είναι ποτισμένη με τον πόνο και με την οργή του απεργού στα Κέντρα Αναψυχής, είναι ποτισμένη με τα δάκρυα και τις στερήσεις της γυναίκας και των πεινασμένων παιδιών των απεργών, είναι ποτισμένες με κάθε είδους στερήσεις, πείνας, φυλάκισης και θυσιών».
Τα παραπάνω λόγια ήταν του Θάσου Ιωάννου, πρώην Γενικού Γραμματέα της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και αναφέρονταν σε μια έκδοση της Συντεχνίας του 1968 όπου δημοσιεύετο ο «Νόμος για τους όρους Υπηρεσίας των εργοδοτουμένων στα Κέντρα Αναψυχής». Τα λόγια του Θ. Ιωάννου επανέλαβε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ Λευτέρης Γεωργιάδης στη σημερινή εκδήλωση για τα 80χρονα της Συντεχνίας.
«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την επέτειο της ίδρυσης της Συντεχνίας μας. Να τιμήσουμε την μνήμη όλων εκείνων των πρωτοπόρων αγωνιστών του τομέα μας για τις θυσίες τους, τους αγώνες τους και τα γερά θεμέλια που έβαλαν για να κτιστεί η Συντεχνία Υπάλληλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής της ΠΕΟ» είπε ο Λευτέρης Γεωργιάδης προσθέτοντας πως σήμερα δυστυχώς, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης παρατηρείται μια έντονη επίθεση της εργοδοσίας στις κατακτήσεις μας και συντονισμένη προσπάθεια απορρύθμισης των Συλλογικών Συμβάσεων και των δικαιωμάτων μας.
Σήμερα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, τόνισε ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ, ζούμε καταστάσεις που θυμίζουν το παρελθόν. Ασυδοσία, αρρύθμιστη εργασία, μισθοί πείνας, εξοντωτικά ωράρια, ψυχολογική πίεση κι εργασιακό άγχος.
Έστειλε παράλληλα το μήνυμα της συνέχισης και ενδυνάμωσης του αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Υπουργός και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας εργαζομένων DEV-İŞ, Χασάν Φελέκ.
Πηγή: ΠΕΟ (fb σελιδα)





ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ… ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
14/11

«Η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη. Αλλά πρέπει να αφορά μόνο εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση.»
Άρθρο παρέμβαση του ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση στη δημόσια συζήτηση για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ εξηγεί τεκμηριωμένα ότι η καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού, αν γίνει αποσπασματικά, χωρίς διαδικασίες και έξω από τα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο δεν απαντά από μόνη της και ολοκληρωμένα στην επείγουσα ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, αλλά πιθανόν να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα.
Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ισοπέδωσης των μισθών στο ύψος του κατώτατου.
Αυτούσιο το άρθρο του Πάμπη Κυρίτση όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο:
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ;
Με την κορύφωση της κρίσης του 2013, ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας και η ολοφάνερη ανατροπή του συσχετισμού ισχύος σε βάρος της εργασίας, έχουν δημιουργήσει για τους εργοδότες απίστευτες δυνατότητες για εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μέσα από την υπόσκαψη της συνδικαλιστικής οργάνωσης και τη μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης οι μέσοι μισθοί μειώνονται δραματικά αλλά η κερδοφορία των επιχειρήσεων ανθεί.
Αντιμετωπίζοντας αυτή την πραγματικότητα, είναι ξεκάθαρο ότι η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ικανοποιητικές συμφωνίες ανανέωσης των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων. Γι’ αυτό και το Συνδικαλιστικό κίνημα, πέραν από την ανανέωση των συμβάσεων με επαναφορά όλων των δικαιωμάτων και με διεκδίκηση αυξήσεων εκεί που οι συνθήκες το επιτρέπουν, αναδεικνύει σήμερα ως βασική του προτεραιότητα και την υποχρέωση του κράτους για υιοθέτηση τέτοιων θεσμικών και νομοθετικών μέτρων, ώστε οι συλλογικές συμβάσεις όχι μόνο να συνομολογούνται αλλά και να εφαρμόζονται από όλους. Για δε τους εργαζόμενους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, διεκδικεί τη διαμόρφωση μέσα από θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων.
Η Υπουργός Εργασίας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου της στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, εκδήλωσε πρόθεση «όταν και εφόσον» η ανεργία πάει κάτω από 5%, να προωθήσει «εθνικό κατώτατο μισθό» θεωρώντας ότι έτσι ξοφλά με την εξόφθαλμη πλέον ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για αντιμετώπιση της επιταχυνόμενης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας.
Δεν θα σχολιάσω σ’ αυτό το άρθρο την απαράδεκτη και αντικοινωνική συσχέτιση που κάνει η Υπουργός μεταξύ ανεργίας και δίκαιου μισθού, γιατί δεν θέλω να φύγω από το θέμα μου.
Η καθιέρωση λοιπόν εθνικού κατώτατου μισθού, αν γίνει αποσπασματικά, χωρίς διαδικασίες και έξω από τα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο δεν απαντά από μόνη της και ολοκληρωμένα στην επείγουσα ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, αλλά πιθανόν να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα, αφού σε τέτοια περίπτωση, ανεξάρτητα από προθέσεις, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του κατώτατου και η νομιμοποίηση της καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς των εργοδοτών με επίκληση μάλιστα της νομιμοφροσύνης.
Για να το ξεκαθαρίσουμε, η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη. Αλλά πρέπει να αφορά μόνο εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Με τη συμπλήρωση βέβαια ότι και εκεί που θα πρέπει να καθιερωθεί κατώτατος μισθός, το ύψος του πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών φορέων των κοινωνικών εταίρων και όχι να καθορίζεται εκ των άνω, αυθαίρετα και ανάλογα με τους εκάστοτε συσχετισμούς στα πολιτειακά όργανα. Και ασφαλώς θα πρέπει να περιλάβει και άλλα βασικά ωφελήματα όπως ωράριο, υπερωρίες, αργίες και ταμείο προνοίας.
Στους τομείς όμως που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και τα υπόλοιπα ωφελήματα είναι καθορισμένος μέσα από αυτές και είναι συλλογικά συμφωνημένος. Κατά συνέπεια εκείνο που πρέπει να γίνει, ταυτόχρονα με την καθιέρωση κατώτατου μισθού, είναι να νομοθετηθεί η υποχρέωση όλων των εργοδοτών ενός κλάδου ο οποίος έχει συμφωνημένη συλλογική σύμβαση να εφαρμόζουν αυτή τη σύμβαση για όλους. Τα δε προσωπικά συμβόλαια ή άλλης μορφής προσωπικές συμφωνίες, μόνο τότε θα πρέπει να μπορούν να έχουν νομική ισχύ, όταν είναι καλύτερα από τη σύμβαση και όχι υποδεέστερα.
Για όλους αυτούς τους λόγους η συζήτηση για «εθνικό» κατώτατο μισθό επείγει και πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα, αλλά να είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για μέτρα κατά της απορρύθμισης. Αυτή η συζήτηση πρέπει να έχει το χαρακτήρα δομημένου κοινωνικού διαλόγου, στον οποίο να μετέχουν η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και κατά συνέπεια η Βουλή και βεβαίως οι εκπρόσωποι τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, πριν καταλήξει σε νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου που θα πάνε στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Πηγή: ΠΕΟ (fb σελιδα)

ΤΗΝ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
13/11
Συναδέλφισσες/ φοι
Με μυστικοπάθεια και χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση ή διαβούλευση με το Συνδικαλιστικό κίνημα προωθήθηκε στη βουλή και είναι έτοιμο προς ψήφιση νομοσχέδιο που εκθέτει ανεπανόρθωτα σε μεγάλους κινδύνους τους ξενοδοχοϋπάλληλους.
Πιο συγκεκριμένα με την αλλαγή αυτή καταργούνται όλες οι πρόνοιες που υποχρέωναν τους εργοδότες να απασχολούν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων, κατάλληλα καταρτισμένους και της δυνατότητας ρύθμισης της εργασιακής σχέσης με κανονισμούς.
Φεύγουν από τα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων τα θέματα προσωπικού και με την προτεινόμενη νομοθεσία δίδεται η δυνατότητα στους ξενοδόχους να μισθώνουν ή υπενοικιάζουν τα εστιατόρια, ,μπάρς και άλλους χώρους των ξενοδοχείων σε τρίτους.
Αυτό σημαίνει ότι από την μια στιγμή στην άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι μπορεί να βρεθούν εκτός εργασίας.
Ταυτόχρονα εισάγεται με τον πιο επίσημο τρόπο και δια νόμου η υπεργολαβία στα ξενοδοχεία χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών μας αποφάσισαν μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση Παγκύπριας εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Τρίτη 20/11/2018 η ώρα 11 πμ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και την Βουλή για επίδοση ψηφισμάτων.
Συναδέλφισσες /φοι
Μη μείνετε με σταυρωμένα χέρια. Είναι καθήκον του κάθε ενός ξεχωριστά να δώσει το παρόν του και να μετατρέψουμε την εκδήλωση μας σε συλλαλητήριο.
Μόνο έτσι θα ανακόψουμε και θα ανατρέψουμε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των οποιωνδήποτε.
Από τις Συντεχνίες
ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ
7 Νοεμβρίου 2018
πηγή: ΠΕΟ (fb σελιδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου