Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Επισκόπηση 17-23/12



Επισκόπηση 17-23/12

Αλλαγή στα ποσοστά εισφοράς στο ΤΚΑ

21/12

Την αλλαγή στα ποσοστά εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 1η Ιανουαρίου 2019, για τους εργοδότες, μισθωτούς, αυτοτελώς εργαζόμενους και προαιρετικά ασφαλισμένους, ανακοίνωσαν σήμερα οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα νέα ποσοστά εισφορών ισχύουν για τα έτη εισφορών 2019 μέχρι 2023, αναφέρουν σε ανακοίνωση οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες αναφέρουν ότι, από το συνολικό ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς που ανέρχεται στο 21,5%, το 8,3% καταβάλλεται από τον μισθωτό, το 8,3% από τον εργοδότη και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για τους μισθωτούς που καλύπτονται από επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων χωρίς ο μισθωτός να εισφέρει σε αυτό (συνολικό ποσοστό εισφοράς 21,5%), το 4,2% καταβάλλεται από τον μισθωτό, το 12,4% από τον εργοδότη και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για τους αυτοτελώς εργαζομένους (συνολικό ποσοστό 20,5%), το 15,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τους προαιρετικά ασφαλισμένους εσωτερικού (συνολικό ποσοστό 18,4%) το 14% καταβάλλεται από το ίδιο τον ασφαλισμένο και το 4,4% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για τους προαιρετικά ασφαλισμένους εξωτερικού (συνολικό ποσοστό 21,5%), το 16,6% καταβάλλεται από το ίδιο τον ασφαλισμένο και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Πηγή: stockwatch

Σε 24ωρη απεργία αύριο οι λιμενεργάτες ΠΕΟ

21/12

Την απόφαση να απέχουν αύριο από την εργασία τους έλαβαν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, μέλη της ΠΕΟ,  την ώρα που η ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να απέχουν από οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση.

Οι λιμενεργάτες ενημερώθηκαν το πρωί, ξεχωριστά στις συντεχνίες τους, για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα αιτήματα τους και για την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας για άρση οποιονδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπομπή του θέματος της συλλογικής σύμβασης τους σε διαιτητικό δικαστήριο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού Χρίστος Χριστοφή, οι λιμενεργάτες της ΠΕΟ θα προχωρήσουν αύριο, Σάββατο, σε 24ωρη απεργία και θα αναμένουν μετά τις γιορτές τις όποιες εξελίξεις για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Σε παρατήρηση ότι η απεργία θεωρείται παράνομη από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, ο κ. Χριστοφή τόνισε πως, "ακριβώς αυτή η απόφαση έχει ωθήσει τον κόσμο μας να αντιδράσει περισσότερο".

Από την πλευρά της, η ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους, αφού όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Μεταφορών της Συντεχνίας, Παντελής Σταύρου, "υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λιμενεργατών, υποστηρίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα, πλην όμως, πρέπει να ενεργούμε στα πλαίσια του νόμου".

"Η θέση της Ομοσπονδίας Μεταφορών της ΣΕΚ αλλά και της ΣΕΚ γενικότερα, όσον αφορά την κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού, είναι πεντακάθαρη και χωρίς περιστροφές", είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, παρά την αντίθετη τοποθέτηση της ΣΕΚ, πρέπει να γίνει σεβαστή.

Υπέδειξε, παράλληλα πως "δεν θέλουμε να προκηρυχθεί απεργία για να τροφοδοτήσουμε την ΟΕΒ με επιπλέον επιχειρήματα, πέραν της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες για ποινικοποίηση της απεργίας στους ευαίσθητους τομείς της οικονομίας".

Ως εκ τούτου, κατέληξε, καλούμε τους λιμενεργάτες, μέλη της ΣΕΚ, να προσέλθουν κανονικά στις εργασίες τους, να εξυπηρετήσουν το λιμάνι και τα φορτία και την οικονομία του τόπου.

Παράνομη η όποια απεργία στο λιμάνι της Λεμεσού και λανθασμένα θα ενεργήσουν όσοι παρεκκλίνουν από την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, τόνισε από την πλευρά του, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου.

"Η απόφαση του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου, με βάση τους κανονισμούς και το νόμο, πρέπει να εφαρμοστεί και όποιος παρεκκλίνει, υπόκειται στις πρόνοιες περί πειθαρχικών αδικημάτων και  πειθαρχική επιτροπή θα επαλειφθεί του οποιουδήποτε αδικήματος προκύψει", συμπλήρωσε.

Κάλεσμα ΣΕΚ
Η Ομοσπονδία Μεταφορών της ΣΕΚ καλεί τα μέλη της, λιμενεργάτες στο Λιμάνι Λεμεσού, όπως προσέρχονται κανονικά στις εργασίες τους με βάση το πρόγραμμα εργασίας πού ανακοινώνεται.
Σε ανακοίνωση της η  ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ δηλώνει "δημόσια και χωρίς περιστροφές, ότι η καθοδήγηση ή και απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων μόνο σε περιπέτειες θα οδηγήσει τόσο τους ίδιους τους λιμενεργάτες όσο και ολόκληρη την οικονομία".
Σημειώνει ακόμη πως, από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Λιμενικού Συμβουλίου Λεμεσού ότι τα απεργιακά μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρέπει να αρθούν και προς επίλυση της διαφοράς αποφασίσθηκε η σύσταση επιτροπής διαιτησίας, "τότε η μάχη που πρέπει να δώσουμε για τα δικαιώματα των μελών μας είναι στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής".
Γι αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να απέχουν από τα όποια μέτρα γιατί η λήψη τους θα συνεπάγεται πειθαρχικά μέτρα σύμφωνα με την απόφαση του Λιμενικού Συμβουλίου, σε περίπτωση καταγγελίας.
"Επίσης υπάρχει και ακόμη πιο σοβαρός λόγος για την αποφυγή των απεργιακών μέτρων και έχει να κάμει με αυτούς που καραδοκούν να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα της απεργίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια και ήδη η ΟΕΒ εξέδωσε ανακοίνωση προς τούτο", προστίθεται.

Τέλος η συντεχνία καλεί τα μέλη της, λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, όπως επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση, αποφεύγοντας τη λήψη απεργιακών μέτρων, " όχι μόνο γιατί θα είναι και παράνομα και παράτυπα, αλλά γιατί τέτοια ενέργεια θα πλήξει καίρια την οικονομία και τον  τόπο, σε μια κρίσιμη περίοδο, ειδικά τώρα που είναι και γιορτές".

Πηγή: stockwatch

Καταβλήθηκαν συντάξεις και επιδόματα Δεκεμβρίου

19/12
Η καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του Υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο 2018, περιλαμβανομένης της 13ης σύνταξης και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου έχουν καταβληθεί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, έχουν κατατεθεί με έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακόλουθα: Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Δώρου, τα μηνιαία επιδόματα που παρέχονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σε άτομα με αναπηρίες, οι μηνιαίες ειδικές συντάξεις και παροχές στους επωφελούμενους από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Φιλοδωρήματος που τους αφορά, το Επίδομα Τέκνου και το Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας, η Χορηγία σε Βετεράνους και Χήρες Βετεράνων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το επίδομα Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (μικρή επιταγή χαμηλοσυνταξιούχων) και το Χριστουγεννιάτικο Δώρο για δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Χαμηλοσυνταξιούχων).

Περαιτέρω, αναφορικά με κοινωνικές παροχές για τις οποίες εκδίδονται επιταγές, έχουν σταλεί και μπορούν να εξαργυρωθούν: οι επιταγές του Δημόσιου Βοηθήματος και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου για όσους λαμβάνουν μηνιαίο Δημόσιο Βοήθημα, οι επιταγές του Δημόσιου Βοηθήματος και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου για όσους λαμβάνουν έκτακτο Δημόσιο Βοήθημα, οι επιταγές για τους εγκλωβισμένους, περιλαμβανομένου του μηνιαίου επιδόματος, και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου.

Σημειώνεται ότι τα επιδόματα που αφορούν εγκλωβισμένους Μαρωνίτες έχουν καταβληθεί με έμβασμα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων,

Τέλος, ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Κοινωνικής Σύνταξης του Δεκεμβρίου 2018, της 13ης πληρωμής για τις συντάξεις, καθώς και τιμητικού επιδόματος σε πρόσωπα με πρόσθετη διάρκεια θητείας/εφεδρείας στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 και των αιχμάλωτων και παθόντων πολέμου, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Δώρου.

Πηγή: stockwatch


ΟΕΒ: Νομοθετική ρύθμιση απεργιών

18/12

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις εξαγγελθείσες απεργίες στο λιμάνι Λεμεσού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ζητώντας τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών.
«Κανόνας έχουν καταντήσει οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες απεργίες στα κυπριακά λιμάνια με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ να έχουν εξαγγείλει επ’ αόριστο απεργίες των λιμενεργατών στο λιμάνι Λεμεσού κατά παράβαση των εργασιακών θέσμιων του τόπου, θέτοντας για πολλοστή φορά την κυπριακή οικονομία υπό αποκλεισμό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ.
Η Ομοσπονδία καταδικάζει τις εξαγγελθείσες απεργίες και ζητά την ακύρωση των προθέσεων για επ’ αόριστο απεργία και διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας στο λιμάνι Λεμεσού.
«Η λήψη των απεργιακών μέτρων συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων καθώς δεν έχει κηρυχθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Αντίθετα, κατόπιν πολύμηνων και πολύωρων διαπραγματεύσεων και των τεράστιων προσπαθειών που καταβάλλονται για γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών, η εργατική πλευρά έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, προβάλλοντας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας νέες και παράλογες απαιτήσεις. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό επετεύχθη καταρχήν συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικής πλευράς, την οποία και πάλι απέρριψε η εργατική πλευρά», σημειώνει.
«Η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών από μικρές αλλά πανίσχυρες ομάδες συνδικαλιστικών συμφερόντων στα λιμάνια, γίνεται εφικτή λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Όσο η πολιτεία αποφεύγει να προστατεύσει αποτελεσματικά την ομαλή λειτουργία των ουσιωδών υπηρεσιών, θα υποφέρει η οικονομία και η κοινωνία», επισημαίνει.
«Καλούμε για πολλοστή φορά την πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες», καταλήγει.
Πηγή: stockwatch

Κτίζει γέφυρες με τους συνδικαλιστές ο Hourican

18/12

Γέφυρες με την ΕΤΥΚ κτίζει η ανώτατη διεύθυνση της Τρ. Κύπρου αναγνωρίζοντας πλέον ότι η συμπόρευση με την οργάνωση των εργαζομένων στην επίτευξη του στόχου για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας αποτελεί μονόδρομο.
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της BOCH John Hourican με εγκύκλιο του προς το προσωπικό ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ για το 2018.
Η Τράπεζα επεδίωξε κατά τη διάρκεια του έτους να αλλάξει τον καθολικό τρόπο καταβολής της ετήσιας προσαύξησης στη βάση της απόδοσης.  Κάτι όμως που προσέκρουσε στην αντίδραση της συντεχνίας, που επικαλούμενη τη σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ, κατάφερε να εξοστρακίσει την προσπάθεια της διοίκησης.
Σε χθεσινό του μήνυμα στους υπαλλήλους ο κ. Hourican στέλλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η τράπεζα θα επιδιώξει, όχι με μονομερείς διαδικασίες αλλά σε συνεργασία με τη συντεχνία, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας και προαγωγών.
Μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ, είχε προκύψει από τις αρχές του έτους, εργατική διαφορά με αφορμή την αξίωση της τράπεζας για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων και από την άλλη την απαίτηση της συντεχνίας να σεβαστεί η εργοδοτική πλευρά τις πρόνοιες της σύμβασης και να δώσει την προσαύξηση.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχθηκαν τη μεσολάβηση της υπουργού εργασίας και προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου.
Την ίδια ώρα όμως αποδέχθηκαν άτυπα και τον όρο που είχε θέσει η κ. Αιμιλιανίδου να υπάρξει όσο μεσολαβούσε η ίδια, «απόλυτο εμπάργκο δηλώσεων και διαρροών», κάτι που σεβάστηκαν τα δύο μέρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η StockWatch από όλα τα επηρεαζόμενα μέρη, δηλαδή, το υπουργείο εργασίας, την Τρ. Κύπρου και την ΕΤΥΚ, η κ. Αιμιλιανίδου, μετά από μακρές μεσολαβητικές συναντήσεις, υπέδειξε προς την εργοδοτική πλευρά, ότι δεν θα μπορούσε να εμμένει στη θέση της για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων.
Την ίδια ώρα, η Τρ. Κύπρου αποδεχόμενη τη σύσταση της υπουργού εργασίας, φαίνεται να έχει «κερδίσει» νόμιμα το δικαίωμα να θέσει αίτημα για εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.
Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Τράπεζα Κύπρου εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017.
Πρόσφατα, όπως επιβεβαίωσε η ΕΤΥΚ, η οργάνωση με επιστολή της προς την τράπεζα είχε προειδοποιήσει με λήψη δυναμικών μέτρων πριν το τέλος του έτους, αν δεν αποδεχόταν να δώσει την προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό.
Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το επίμαχο θέμα του συστήματος μισθοδοσίας, αλλά και για τα αιτήματα που αναμένεται να θέσει εντός των ημερών η ΕΤΥΚ.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το διορισμό του που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της τράπεζας ο κ. Hourican.
Αυτό αποτυπώνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η διοίκηση της BOCH σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθοδοσίας και την εξοικονόμηση του εργατικού κόστους.
Το εργατικό κόστος στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε ετήσια βάση στα €228 εκ.
Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του ιρλανδού CEO στη χθεσινή εγκύκλιο του προς το προσωπικό, που αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα της τράπεζας να χαράξει τομές στο επίμαχο θέμα της μισθοδοσίας και ειδικότερα στην αλλαγή του τρόπου παραχώρησης αυτόματων αυξήσεων.
Ο κ. Hourican χαρακτηρίζει παρωχημένες μεν τις σχετικές πρόνοιες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων σε ότι αφορά τις αλλαγές του συστήματος μισθοδοσίας, αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς επισημαίνοντας την ανάγκη, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΕΤΥΚ.
Ο CEO της Τρ. Κύπρου, υποδεικνύει προς το προσωπικό ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθοδοσίας είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη, όπως σημειώνει, υγιή πορεία της τράπεζας και των προοπτικών της.
Στην εγκύκλιο του ο κ. Hourican φρόντισε να αναγνωρίσει τις θυσίες, κατά την έκφραση του, που έχει κάνει το προσωπικό από το 2013 για να βοηθηθεί η τράπεζα να σταθεί στα πόδια της και θεωρεί την παραχώρηση της προσαύξησης και της ΑΤΑ ως ανταμοιβή των προσπαθειών των υπαλλήλων.
Αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρές προκλήσεις.
Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: stockwatch

ΚΕΒΕ: Όχι στα τελεσίγραφα για απεργία στα λιμάνια

17/12

Την κάθετη αντίθεση του στις «μεθοδεύσεις» και αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις οποίες δημιουργείται αναταραχή και δυσλειτουργία στα λιμάνια, εκφράζει το ΚΕΒΕ.

Με αφορμή τη 2ωρη στάση εργασίας που έγινε από τους λιμενεργάτες και κυρίως την εξαγγελία επ’ αόριστον απεργίας εντός 8 ημερών, το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει την ομαλή λειτουργία των λιμανιών και κατ’ επέκταση του εμπορίου και της οικονομίας.
«Η απόφαση αυτή των συντεχνιών είναι παντελώς αδικαιολόγητη, παράτυπη και παραβιάζει με ετσιθελικό τρόπο τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων καθότι δεν υπήρξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.  Αντίθετα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η συνδικαλιστική πλευρά υπέγραψε καταρχήν τη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνιών Ασφαλίσεων και στη συνέχεια την απέρριψε προβάλλοντας νέα αιτήματα», σημειώνεται.
«Δεν είναι δυνατόν μικρές ομάδες εργαζομένων αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα εργασιακά θέσμια, να προκαλούν παράλυση ζωτικών τομέων της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλα πλήγματα στην ανάπτυξη της χώρας», προστίθεται.
Όπως τονίζεται, οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις που συμβαίνουν για πολλοστή φορά θα πρέπει πλέον να πείθει και τους πιο δύσπιστους πόσο ορθή είναι η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Μόνο με αυτό το αναγκαστικό μέτρο θα υποχρεωθούν όλοι να συμμορφώνονται και να τηρούν τα εργασιακά θέσμια έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού».
Το ΚΕΒΕ, καλεί την κυβέρνηση και την Βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον. Επίσης το ΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σεβαστούν την υπογραφή τους και να άρουν αμέσως τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα έτσι ώστε το λιμάνι να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
πηγή: stockwatch

24ωρη απεργία στο λιμάνι Λεμεσού
22/12

Με τη συμμετοχή όλων των λιμενεργατών, ανεξαρτήτως Συντεχνίας πραγματοποιείται σήμερα 24ωρη απεργία στο Λιμάνι Λεμεσού. Απαίτηση να τερματιστούν οι παραβιάσεις της Σύμβασης και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της, αφού έληξε από τις 31/12/2017.

πηγή: ΠΕΟ (fb page)

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΚΕΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκατοντάδες πακέτα βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, μοίρασε σήμερα το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης ενόψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών.
Το Λαϊκό Δίκτυο επισκέφτηκαν το πρωί αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη, και της ΠΕΟ, με επικεφαλής τον ΓΓ της Οργάνωσης Πάμπη Κυρίτση, οι οποίοι παρέδωσαν επιπρόσθετη εισφορά για τις ανάγκες που προέκυψαν την τελευταία στιγμή.
«Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η ανάγκη το Δίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί παρέχοντας σε κάποιους ανθρώπους τη δυνατότητα να περάσουν τουλάχιστον με αξιοπρέπεια τις γιορτές», ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ. Πρόσθεσε παράλληλα πως σε μια κοινωνία η οποία παράγει αρκετό πλούτο που θα μπορούσε να διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, δυστυχώς η κοινωνική ανισότητα οδηγεί στο να υπάρχουν προνομιούχοι που ζουν στη χλιδή και παράλληλα να υπάρχει και πολλής κόσμος που να μη μπορεί να διασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση.
Ο Γιώργος Λουκαΐδης σε δηλώσεις του συνεχάρη τους εθελοντές που τούτες τις μέρες θα προσφέρουν πέραν από 800 πακέτα βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
«Οι κυβερνώντες καυχιούνται για τα περί ανάκαμψης της οικονομίας, στη Βουλή μας είπαν ότι έχουν κλείσει τα κοινωνικά παντοπωλεία και δυστυχώς, συνεχίζουν να παρουσιάζουν ωραιοποιημένη την κατάσταση που υπάρχει για την κυπριακή οικονομία και κυρίως για τα κυπριακά νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας», τόνισε ο Γ. Λουκαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και το όφελος που υπάρχει από την υπαρκτή ανάπτυξη συνεχίζει δυστυχώς να κατανέμεται άνισα και να κατευθύνεται περισσότερο στα κέρδη και πολύ λιγότερο στον κόσμο της εργασίας. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, σημείωσε, αναπαράγει την φτώχεια αλλά και την κοινωνική εξαθλίωση για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης Μάκης Συμεού ανέφερε ότι το Δίκτυο δραστηριοποιείται Παγκύπρια καθημερινά και με πολλά προγράμματα. Στηρίζει άπορες οικογένειες με ρουχισμό, με εκπαιδευτική, νομική αρωγή κ.α. Όμως τις μέρες των γιορτών, πρόσθεσε, κρίνεται η ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη.
Ανέφερε παράλληλα ότι πάρα πολλής κόσμος έχει ανάγκη, ακόμα και για τρόφιμα, κάθε χρόνο. «Παρόλο που μας λένε πως οι αριθμοί ευημερούν εμείς διαπιστώνουμε ότι συνεχώς αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη», υπέδειξε ο κ. Συμεού.

Στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης συμμετέχουν το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, η ΠΟΓΟ, η ΕΚΑ και η ΕΔΟΝ.
20/12

πηγή: ΠΕΟ (fb page)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΠΕΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ
Ο ΚΟΑΓ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην στεγαστική κοινωνική πολιτική του κράτους, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της ΠΕΟ στα γραφεία του Οργανισμού.
Σε συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΟΑΓ Ανδρέα Φράγκο και τη Διευθύντρια του Οργανισμού Μαρία Κυριακίδου, ο Π. Κυρίτσης εξέφρασε τη στήριξη της ΠΕΟ προς το έργο του ΚΟΑΓ, σημειώνοντας πως τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπάρχει στεγαστική κοινωνική πολιτική από την κυβέρνηση.
Το θέμα της λαϊκής στέγης έφτασε στα όρια του, τόνισε, εξηγώντας πως το παζάρι δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνικά κριτήρια. «Όχι μόνο δεν προωθεί τη λαϊκή στέγη, αλλά την εξοστρακίζει», ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ λέγοντας πως δεν είναι αρκετό να λέμε ότι αυξάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης. Είναι ο κόσμος που πρέπει να ευημερεί και όχι οι αριθμοί, πρόσθεσε.
Υπογραμμίζοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε πως τα ενοίκια έφτασαν στα ύψη, η αξία της γης εξακολουθεί να είναι στρεβλωμένη ενώ οι τράπεζες δεν παραχωρούν στεγαστικά δάνεια σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σημείωσε παράλληλα ότι τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το σημείο λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση η οποία δίνει κίνητρα για ανέγερση πύργων και ξενοδοχείων και όχι για λαϊκή στέγη στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και ειδικότερα στα νεαρά ζευγάρια.
Ο Π. Κυρίτσης είπε ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για κλείσιμο του ΚΟΑΓ, ο Οργανισμός παραμένει σήμερα ως ο μοναδικός φορέας στεγαστικής κοινωνικής πολιτικής και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της κοινωνικής στέγης.
Επανέλαβε παράλληλα τη θέση της ΠΕΟ για την αναγκαιότητα επαναφοράς των στεγαστικών προγραμμάτων που κατήργησε η κυβέρνηση και σημείωσε πως η κρατική στεγαστική πολιτική μέσω του ΚΟΑΓ πρέπει να έχει τρία στοιχεία: την επιδότηση της ιδιοκατοίκησης, τη διάνοιξη οικοπέδων και τη σύμπραξη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους κοινωνικούς φορείς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Ανδρέας Φράγκος ευχαρίστησε την ΠΕΟ για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύει στο θέμα της λαϊκής στέγης σημειώνοντας πως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης είναι σήμερα ο μοναδικός πάροχος κοινωνικής κατοικίας.
Ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Εσωτερικών για αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ και στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις όπως η δημιουργία φοιτητικών εστιών, διαχείριση της κρατικής γης από τον ΚΟΑΓ, σχέδιο για επαγγελματική στέγη κ.α.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού ζήτησε παράλληλα τη στήριξη της ΠΕΟ για να συνεχίσει ο ΚΟΑΓ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της κοινωνικής κατοικίας.

20/12/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

51 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 51 χιλιάδες νέοι ή ποσοστό 27,7%, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο.
Επιπλέον, 30 χιλιάδες νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ενώ το 76,7% αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατοικήσουν σε δικό τους ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο σπίτι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΟ:
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ
Τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον ημερήσιο Τύπο καταδεικνύουν ότι οι αυξανόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης -οι οποίοι αποτελούν την προμετωπίδα της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής- δεν συμβαδίζουν με την ευημερία της πλειοψηφίας του λαού και αποτελούν προπέτασμα καπνού αφού αποκρύβουν την πραγματικότητα. Η ανάπτυξη συντελείται προς όφελος των λίγων και προνομιούχων και εις βάρος των πολλών αφού η κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι άνιση, εξ ου και η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα για το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, 51 χιλιάδες νέοι (ηλικίας 16 – 29 ετών) ή ποσοστό 27,7%, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο.
Επιπλέον, 30 χιλιάδες νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ενώ το 76,7% αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατοικήσουν σε δικό τους ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο σπίτι.
Μέσα από τα στοιχεία επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι πραγματικότητες που βιώνουν οι νέοι στον τόπο μας. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η μερική απασχόληση, οι μισθοί πείνας, η ανεργία, η αδήλωτη εργασία, είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά στην αγορά εργασίας σήμερα στην Κύπρο.
Δυστυχώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι πλήττονται περισσότερο ως φτηνό εργατικό δυναμικό και τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.
Η ΠΕΟ καλεί την Κυβέρνηση να δει τις πραγματικότητες και να πάρει μέτρα που να επαναρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων.
Είναι καιρός η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση, μέσα από δομημένο κοινωνικό διάλογο, ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Η ΠΕΟ από την πλευρά της θα συνεχίσει να διεκδικεί με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των εργαζομένων και τη βελτίωση των μισθών για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους νεοεισερχόμενους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει στεγαστική κοινωνική πολιτική ειδικότερα για τους νέους οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατείνουν το χρόνο διαμονής με τους γονείς τους ένεκα οικονομικών δυσκολίων.

18/12/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Η απόφαση που πήρε στις 19/12/2018 το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού, με τη διαφωνία της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, όχι μόνο δεν λύνει τις εργατικές διαφορές στο Λιμάνι Λεμεσού, αντίθετα τις επιδεινώνει επικίνδυνα.
Αγνοώντας τις θέσεις των εργαζόμενων αποφάσισε πως αίρονται τα απεργιακά μέτρα και παραπέμπει τη διαφορά για επίλυση σε διαιτητικό δικαστήριο και προειδοποιεί με παραπομπή στο Λιμενικό Συμβούλιο, όσους δεν εφαρμόσουν την απόφαση του.
Πρωτόγνωρες αποφάσεις με βάση το Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων που επικρατεί στην Κύπρο. Πως είναι δυνατόν οι ανανεώσεις των Συλλογικών Συμβάσεων και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων να αποφασίζονται με πλειοψηφία είτε από σώματα όπως το Συμβούλιο Λιμενεργασίας, είτε από διαιτητικά δικαστήρια.
Αυτή η απόφαση ουσιαστικά καταργεί τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, την εργασιακή πρακτική και γενικά τις Εργασιακές Σχέσεις όπως διαμορφώθηκαν εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο και το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πρόκειται αποδεχθεί τέτοιες θέσεις.
Εργασιακά αδιέξοδα που δεν επιλύονται δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Ενδιαφέρει όλους μας να αποφεύγονται οι εργατικές διαφορές και όταν δημιουργούνται να επιλύονται με κοινά αποδεκτές διευθετήσεις όλων των ενδιαφερομένων.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια συνεχίζονται οι προσπάθειες μας, για την επίλυση και της διαφοράς στα λιμάνια. Δηλώνουμε όμως ξεκάθαρα πως ουδέποτε θα αποδεχθούμε να επιλύονται αυτές οι διαφορές έξω από το υφιστάμενο Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων, όπως αυτό λειτουργεί στην Κύπρο με επιτυχία για δεκαετίες.
Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Λιμενεργασίας δεν υπήρξε ποτέ μέρος της διαδικασίας ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό γινόταν πάντοτε στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και το αποτέλεσμα επικυρωνόταν από το Συμβούλιο.
Εάν αυτή η απόφαση δεν αποσυρθεί την ευθύνη για ότι θα επακολουθήσει την θα φέρουν ακεραία αυτοί που την πήραν.
20/12/2018
πηγή: ΠΕΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ, ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Mια εκδήλωση αγάπης, χαράς και ανθρωπιάς απο τους Καλλιτέχνες Θεάτρου, το Γραφείο Μεταναστών και την Εργατική Νεολαία της ΠΕΟ, αφιερωμένη στα παιδιά των μελών και συναδέλφων μας και στους μικρούς μαθητές των πολιπολιτισμικών σχολείων της μείζονος Λ/ευκωσίας των οποίων οι οικογένειες δοκιμάζονται σκληρά λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και ανεργίας.

18/12

πηγή: ΠΕΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ

Συναδελφικό μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους μετανάστες στην Κύπρο στέλνει η ΠΕΟ με την ευκαιρία της 18ης  Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας  Μέρας Μεταναστών και τους διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για διασφάλιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής  των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος.
Η ΠΕΟ στέλνει επίσης μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για έξοδο από την αναπτυξιακή στασιμότητα και για δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης έτσι που να μην αναγκάζονται να φεύγουν από την πατρίδα  και την οικογένεια τους για να βρουν εργασία.
Σύμφωνα με την τελευταία δημογραφική έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός που μεταναστεύει από την Κύπρο αυξήθηκε το 2017, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τις 15.000. Ο αριθμός μεταναστών προς Κύπρο το 2017 ήταν πέραν των 21,000. Σήμερα οι ξένοι υπήκοοι στην Κύπρο είναι 150,700 χιλιάδες και αποτελούν το 15.7% του πληθυσμού της Κύπρου.
Κύριες αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση εξακολουθούν να είναι  η εκμετάλλευση, η ανεργία,  η φτώχεια  και οι κοινωνικές ανισότητες, ως απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του.
Οι μετανάστες αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, η οποία συνήθως  βιώνει τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις. Οι μετανάστες συνήθως γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη και επιπρόσθετα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε μοχλό προώθησης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υπόσκαψης της σταθερής και ρυθμισμένης απασχόλησης.
Η ΠΕΟ  καταδικάζει  και με αυτή την ευκαιρία, την  εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες και τονίζει ότι η αποτελεσματική προστασία της αξιοπρεπούς εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης απαιτεί:
  • Προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων των εργαζομένων, ειδικότερα σε εκείνους τους τομείς όπου δεν υπάρχουν συμφωνημένοι όροι απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προωθηθούν δεσμευτικά ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες, 13ο μισθό.
  • Προώθηση περαιτέρω μέτρων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας  όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Απαιτεί επίσης την άμεση εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που  να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ανανέωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ένταξη των Μεταναστών, που έληξε το 2012, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1990.
Η ΠΕΟ καταδικάζει ταυτόχρονα οποιεσδήποτε συμπεριφορές που δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται. Διακηρύττει με αυτή την ευκαιρία ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών, είναι η ενότητα, η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας. Συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση την αρχής της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία.
17 Δεκεμβρίου 2018
πηγή: ΠΕΟ

ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - Αντρέας Φ. Μάτσας: Αναφαίρετο το δικαίωμα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης για όλους

17/12
Την ανάγκη βελτίωσης – ενίσχυσης της κρατικής στεγαστικής πολιτικής μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό ποιοτικό σχεδιασμό με τρόπο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και κυρίως των νέων, συζήτησαν σήμερα στη διάρκεια σχετικής συνάντησης η γενική γραμματεία της ΣΕΚ με το διοικητικό συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Φ. Μάτσας και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑΓ Αντρέας Φράγκου, (επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών), ανασκόπησαν σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική και όλες τις παράπλευρες επιπτώσεις, όπως είναι π.χ. οι τιμές των ακινήτων και η έξαρση της ακρίβειας στις τιμές των ενοικίων.
Ιδιαίτερη αγωνία εκφράζεται για το γεγονός ότι, το κόστος απόκτησης ιδιόκτητης στέγης άρχισε να γίνεται απαγορευτικό και πρέπει μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις να βρεθεί τρόπος συγκράτησης του.
Η ΣΕΚ, όπως εξήγησε ο Αντρέας Φ. Μάτσας, αφουγκραζόμενη την κραυγή αγωνίας των μη προνομιούχων νοικοκυριών και των νέων ζευγαριών που πασχίζουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αξιώνει από την κυβέρνηση και γενικότερα την πολιτεία να εκπονήσει χωρίς καθυστέρηση μελέτη για χάραξη ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΣΕΚ κρίνει ως επιβεβλημένη την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ, ο πρόεδρος του οποίου Αντρέας Φράγκου δήλωσε πως: «Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά. Εκεί είναι ο λόγος ύπαρξης του Οργανισμού», σημείωσε.
ΣΕΚ και ΚΟΑΓ κατέληξαν σε ταυτόσημες απόψεις και συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, με στόχο τη λήψη διορθωτικών – βελτιωτικών μέτρων.

Πηγή: ΣΕΚ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου