Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

επισκόπηση 24-30/12



Επισκόπηση 24-30/12

Αγώνας για επαναφορά των παραχωρήσεων εργαζομένων

28/12

Η ΠΕΟ, στο πρωτοχρονιάτικό της μήνυμα αναφέρει ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα, διεκδικώντας  μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως.

Σημειώνει ότι το 2018 ήταν αποφασιστικός χρόνος στην προώθηση της πολιτικής για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων, αφού σε 171 συλλογικές συμβάσεις που αφορούν πέραν των 22,000 εργαζομένων, επιτεύχθηκε επαναφορά μισθών και ωφελημάτων. Σε σημαντικό αριθμό συμβάσεων που ολοκληρώθηκε η ανανέωση τους, υπήρξε και αύξηση μισθών.

Με βάση τα στοιχεία των συντεχνιών της ΠΕΟ, το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης 205 συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν πέραν των 78,000 εργαζομένων.

Αναφέρει επίσης ότι κεντρικός στόχος της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με την διαδικασία ανανέωσης των παγκύπριων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, είναι η προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμβάσεις και η διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Η ΠΕΟ διεκδικεί επίσης εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως ομόφωνα έχει ψηφιστεί, επανασυζήτηση του μέτρου της μείωσης κατά 12% της σύνταξης σ’ όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, δρομολόγηση των ενεργειών που να οδηγούν σε επανέναρξη του προγράμματος δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού στο ΤΚΑ, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής και βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα που να οδηγούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην ελάφρυνση των μισθωτών από ισοπεδωτικές φορολογίες και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

 Σε σχέση με το Κυπριακό, η ΠΕΟ αναφέρει ότι η παρατεταμένη στασιμότητα στην οποία ευρίσκεται, δεν  είναι μόνο άγονη, αλλά και επικίνδυνη. Θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιδιώξει επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κράνς Μοντανά.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, ο Πρόεδρος "αναλώνεται εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που όχι μόνο δεν βοηθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών αλλά μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια" και προσθέτει πως η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου για χαλαρή ομοσπονδία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για συζήτηση μιας λύσης έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στην Τουρκία να  θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών τη διαχρονική της επιδίωξη για συνομοσπονδία που ουσιαστικά συνιστά λύση διχοτόμησης.

Η ΠΕΟ, αναφέρεται, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και με κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την προώθηση του στόχου για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, για λύση που θα μας απαλλάσσει από τη ξένη παρουσία και να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους.

πηγή: stockwatch

Στα χέρια εργαζομένων ΚΟΤ το σχέδιο εθελούσιας εξόδου

28/12

Στα χέρια του προσωπικού του ΚΟΤ βρίσκεται από χθες το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, το οποίο προνοεί μέγιστη αποζημίωση €100 χιλ. και αριθμό αποχωρούντων που δεν θα υπερβαίνει το 40% του συνόλου του προσωπικού.
Δικαιούχοι του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης είναι και οι 230 περίπου εργαζόμενοι στον ΚΟΤ, ο οποίος από τις 2 Ιανουαρίου μετεξελίσσεται σε υφυπουργείο τουρισμού, ενώ υφυπουργός σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου διορίστηκε ο Σάββας Περδίος με μεγάλη πείρα σε διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου οι δικαιούχοι θα έχουν ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να απαντήσουν (μέχρι τέλος Ιουνίου).
Κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων του σχεδίου θα πρέπει επίσης να έχουν 5 τουλάχιστον χρόνια υπηρεσία στον οργανισμό και τουλάχιστον 19 μήνες υπηρεσίας μέχρι την ημερομηνία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.
Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ ξεκαθαρίζουν ότι το σχέδιο είναι εθελούσιο και ότι κανένας δεν πρόκειται να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση.
Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ημικρατικών οργανισμών ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε στη StockWatch ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του εργοδότη να εγκρίνει ή να απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα για αποχώρηση», εκτιμώντας ότι «με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων όσον θα επιλέξουν να αποχωρήσουν άλλα και όσων επιλέξουν να παραμείνουν στο υφυπουργείο τουρισμού».
Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε στη StockWatch ότι «μέσα από το σχέδιο φροντίσαμε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων το οποίο δίνει το δικαίωμα σε όσους υπαλλήλους δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων να αφυπηρετήσουν σε διάστημα έξι μηνών».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν δεν θα ξεπερνά το 20% ενώ σχολιάζοντας το ύψος της αποζημίωσης που ανέρχεται στις €100 χιλ. αφορολόγητες, χαρακτήρισε ισοζυγισμένο το σχέδιο.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Κύπρος: Επενδύει στο ταλαντούχο προσωπικό

28/12

Τη 15η θέση όσον αφορά στην επένδυση και διατήρηση ταλέντων στην αγορά εργασίας καταλαμβάνει η Κύπρος σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του IMD World Talent Ranking 2018, στην οποία τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 63 χώρες. Η μελέτη έγινε λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως την επένδυση και την ανάπτυξη των εργαζομένων στη βάση του ταλαντούχου προσωπικού αλλά και τις δεξιότητες που τους προσφέρονται για ανάπτυξή του.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα για την Κύπρο όσο αφορά στην επένδυση και ανάπτυξη του εγχώριου ταλαντούχου προσωπικού, καθώς καταλαμβάνει την 5η θέση από τις 63 χώρες της κατάταξης πάνω και από χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία και το Ισραήλ.

Στις άλλες κατηγορίες η Κύπρος κατέλαβε πιο χαμηλές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία που αφορά στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό η χώρα μας καταλαμβάνει την 27η θέση, ενώ όσον αφορά στην κατηγορία για τις δεξιότητες η Κύπρος καταλαμβάνει την 26η θέση.

Στην κατηγορία επένδυση και ανάπτυξη υπάρχουν υποκατηγορίες όπως δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και ανά μαθητή. Στις δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση ως προς το ΑΕΠ η Κύπρος καταλαμβάνει την 9η θέση με 6,4%, ενώ στις κρατικές δαπάνες στην εκπαίδευση ως προς το ΑΕΠ η χώρας μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 39,1%.

Χαμηλή θέση στην υποκατηγορία καταλαμβάνει η Κύπρος για το 2018 όσον αφορά στο ερώτημα αν η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι προτεραιότητα για τις εταιρείες, αφού λαμβάνει την 59η θέση ανάμεσα σε 63 χώρες.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η θέση που καταλαμβάνει η Κύπρος στην υποκατηγορία «κόστος ζωής», αφού είναι στην 8η θέση, ενώ όσον αφορά στην προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων στον εργασιακό τομέα η χώρα μας καταλαμβάνει την 49η θέση. Σε σχέση με τα κίνητρα που δίδονται σε εργαζομένους από εταιρείες η Κύπρος λαμβάνει την 51η θέση.

Στην τρίτη κατηγορία που αφορά στις δεξιότητες και πιο συγκεκριμένα την υποκατηγορία «ανάπτυξη εργατικού δυναμικού» η Κύπρος παίρνει την 12η θέση, ενώ όσον αφορά στην υποκατηγορία της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μια ανταγωνιστική οικονομία είμαστε στην 27η θέση.  


Επανέρχονται στο προσκήνιο τα εργασιακά των εκπαιδευτικών

Συνάντηση λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, η δεύτερη μετά το πέρας της κρίσης, την Παρασκευή στο Υπ. Οικονομικών.

27/12
του Νικόλα Πέτρου

Σε μερικά μόλις 24ώρα υποδεχόμαστε το νέος έτος και το απρόβλεπτο 2018 το οποίο προκάλεσε αρκετές αναταραχές στην Παιδεία, μας αποχαιρετά αφήνοντας πίσω του πολλά ανοικτά ζητήματα.
Το καλοκαίρι με την κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία, μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για εξορθολογισμό του τομέα της εκπαίδευσης, ήταν μονάχα η πρώτη σπίθα ανάμεσα στις σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σημειώνεται πως για πολλούς η φετινή σχολική χρονιά ήταν η χειρότερη αφού ξεκίνησε με τις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ να ανακοινώνουν μέτρα θέλοντας να ασκήσουν πίεση τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στο Υπουργείο προκειμένου να αναιρεθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις οποίες ήταν άκρως αντίθετη η πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου.
Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου μετά την απαγωγή των δύο ανήλικων από σχολείο στην Λάρνακα, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Διυπουργική Επιτροπή πραγματοποίησαν παρασκηνιακή συνάντηση δίνοντας τα χέρια προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα τους και να βάλουν ένα τέλος στην εν λόγω κρίση, ενώ συμφώνησαν παράλληλα τα σημεία διαφωνίας να παραπεμφθούν για διάλογο στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ). Από εκεί και πέρα, άρχισαν να αναδεικνύονται καθημερινά τα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία στην Κύπρο, όπως αυτά της Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία, της βίας και παραβατικότητας, αλλά και η εισαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, οι οποίες βρίσκουν κατά τόσο την πλειοψηφία των μαθητών, όσο και τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.
Στις 26 Σεπτεμβρίου μετά την απαγωγή των δύο ανήλικων από σχολείο στην Λάρνακα, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Διυπουργική Επιτροπή πραγματοποίησαν παρασκηνιακή συνάντηση
Συνεδριάζει η ΜΕΠΕΥ
Για μόλις δεύτερη φορά θα συνεδριάσει την Παρασκευή στη 13.00 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Οικονομικών η ΜΕΠΕΥ, για τα εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών. Πρόσκληση για την εν λόγω συνεδρία έλαβαν από την περασμένη Παρασκευή οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και οι οργανώσεις ΟΕΔΕ, ΣΕΜΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.
Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συζήτηση, τόσο των έξι εργασιακών θεμάτων που ήταν εγγεγραμμένα στην ατζέντα στις 15 Νοεμβρίου όσο και των υπολοίπων ζητημάτων που συζητήθηκαν, μετά από παρέμβαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Υπενθυμίζεται δε, πως στην πρώτη συνεδρία εξετάστηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν την πίστωση διδακτικών ωρών που αφαιρέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, τον Βιολογικό Παράγοντα των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τμήματος, την αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών βάσει των χρόνων υπηρεσίας τους, τον συνδικαλιστικό χρόνο, το Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν το 60ο έτος για τη Μέση και το 58ο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, το Ταμείο Πρόνοιας για εκπαιδευτικούς που δεν καλύπτονται σήμερα από το σχέδιο κρατικής σύνταξης, αλλά και τις αργίες.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν καταθέσει γραπτώς τα επιχειρήματα τους στον πρόεδρο της Επιτροπής και Γενικό Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, και εκ τότε ανέμεναν νέα πρόσκληση για να λάβουν τις θέσεις του Υπουργείου σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Αξίζει να αναφερθεί πως η καθυστέρηση του διαλόγου σε συνδυασμό με το ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από την Κυβέρνηση έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, έφερε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα με τον κ. Πατσαλίδη, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την στασιμότητα του διαλόγου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων οι «Κ» στην Κυριακάτικη έντυπη έκδοση της, είχε αποκαλύψει πως ο διάλογος στην ΜΕΠΕΥ παίρνει παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ακυρώθηκε η στάση εργασίας στην Ελληνική

27/12

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη στάση εργασίας της ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου, τα καταστήματα και τα ταμεία θα λειτουργήσουν κανονικά και θα κλείσουν στις 13:30.
Η αναστολή της δίωρης στάσης εργασίας ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ του τμήματος προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας και της ηγεσίας της ΕΤΥΚ.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσει διάλογος εντός του 2019 για να εξευρεθεί λύση και επί των δύο εργατικών διαφορών που έχουν προκύψει.
Η πρώτη διαφορά αφορά στην κατακράτηση, όπως ισχυρίζεται η ΕΤΥΚ, των εισφορών του ταμείου προνοίας των μελών της που ήταν στη ΣΚΤ και η δεύτερη τη μη ένταξη τους σε μισθολογικές κλίμακες και κατ’ επέκταση στο οργανόγραμμα της τράπεζας με το ανάλογο σχέδιο υπηρεσίας για να τους παρέχεται το δικαίωμα της προοπτικής ανέλιξης τους εντός του οργανισμού.
Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η σημερινή δίωρη στάση εργασίας αναβάλλεται για το γεγονός ότι υπήρξαν εξελίξεις που οδηγούν στη διευθέτηση του προβλήματος.
Αναφέρεται ότι έγινε συνάντηση το πρωί μεταξύ  της ΕΤΥΚ με εκπροσώπους της Ελληνικής Τράπεζας και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος.
«Με επιστολή της η Τράπεζα δεσμεύεται ότι εντός της επόμενης βδομάδας θα λυθεί το θέμα της καταβολής του Ταμείου Προνοίας. Ουδέποτε στόχος της οργάνωσής μας ήταν τα μέτρα, γι’ αυτό και δίνουμε άλλη μια ευκαιρία στη φιλική διευθέτηση του προβλήματος», σημειώνεται.
Πηγή: stockwatch

ΕΤΥΚ: Συμβόλαιο με CNP για ομαδική ασφάλιση ζωής

27/12

Σε συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία CNP Cyprialife για ανανέωση του συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης ζωής του τμήματος αφυπηρετησάντων προχώρησε η ΕΤΥΚ υπογράφοντας με την εταιρεία τριετές συμβόλαιο.
Στο νέο συμβόλαιο το οποίο έχει ισχύ από 1/1/2019, εντάσσονται αυτόματα (αν το επιθυμούν) όλοι όσοι είναι καλυμμένοι από το υφιστάμενο συμβόλαιο που λήγει στις 31/12/2018. Το ύψος και το είδος των καλύψεων παραμένει αμετάβλητο, ως επίσης και το ύψος του ασφαλισμένου κεφαλαίου για κάθε μέλος.
Αυτό που διαφοροποιείται είναι το ασφάλιστρο που καταβάλλει το κάθε μέλος.
Με βάση τη συμφωνία με την CNP τα ετήσια ασφάλιστρα, τα οποία είναι εγγυημένα για τρία χρόνια και τα οποία ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν ως εξής:
- Θάνατος από οποιαδήποτε αιτία: €2,95 για κάθε €1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου
- Θάνατος από ατύχημα (Μέγιστο ασφαλισμένο κεφάλαιο €50.000): €0,18 για κάθε €1.000.
Δηλαδή, το συνολικό ασφάλιστρο, για όσους είναι ασφαλισμένοι για ποσό μέχρι και €40.000 θα είναι €3,13 για κάθε €1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου. Για όσους είναι ασφαλισμένοι από €50.000 και πάνω, το ετήσιο ασφάλιστρο θα είναι €2,95 για κάθε €1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου συν €9 (εφάπαξ ποσό).
Το δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου (€5 το χρόνο) που υπήρχε στο υφιστάμενο συμβόλαιο, δεν προβλέπεται από το νέο συμβόλαιο.
Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, στο νέο συμβόλαιο, τα υφιστάμενα μέλη αν το επιθυμούν ασφαλίζονται αυτόματα, χωρίς οποιαδήποτε απόδειξη ασφαλισιμότητας.
Πηγή: stockwatch

Απεργία κλείνει τα ταμεία της Ελληνικής

27/12
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα από τις 12:30 – μέχρι τις 14:30 οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας, αναγκάζοντας την να κλείσει τα ταμεία μία ώρα νωρίτερα, εν μέσω των εορτών.
Την απεργία προκήρυξε η ΕΤΥΚ, κατηγορώντας τη διοίκηση της τράπεζας ότι κάνει διακρίσεις έναντι των περίπου 1200 υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ που εντάχθηκαν πρόσφατα στο προσωπικό της Ελληνικής.
Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν και τα μέλη των συντεχνιών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, τα οποία προέρχονται από τη Συνεργατική Τράπεζα.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η ΕΤΥΚ για τη σημερινή δυναμική αντίδραση των μελών της.
Ο πρώτος αφορά στην κατακράτηση, όπως ισχυρίζεται, των εισφορών του ταμείου προνοίας των μελών της που ήταν στην ΣΚΤ και ο δεύτερος για τη μη ένταξη τους σε μισθολογικές κλίμακες και κατ’ επέκταση στο οργανόγραμμα της τράπεζας με το ανάλογο σχέδιο υπηρεσίας για να τους παρέχεται το δικαίωμα της προοπτικής ανέλιξης τους εντός του οργανισμού.
Η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας θεωρεί τη δίωρη στάση εργασίας αχρείαστη και απορρίπτει τον ισχυρισμό περί «ρατσιστικής συμπεριφοράς» έναντι των υπαλλήλων της οι οποίοι προήλθαν από την πρώην Συνεργατική Τράπεζα.
Εκπρόσωπος της διεύθυνσης της ΗΒ ανέφερε στη StockWatch ότι ειδικά σε σχέση με το θέμα του ταμείου προνοίας υπάρχουν νομικά κωλύματα τα οποία η τράπεζα προσπαθεί να ξεπεράσει, σημειώνοντας ότι έχει γνώση επί τούτου η ΕΤΥΚ, τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, όσο και στο πλαίσιο σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των δύο μερών.
Η Ελληνική Τράπεζα εκφράζει έκπληξη για την απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα εν μέσω των εορτών.
Το υπουργείο εργασίας φαίνεται να μην είχε γνώση των προθέσεων της ΕΤΥΚ να καλέσει τα μέλη της σε στάση εργασίας στην ΗΒ.
Η ΕΤΥΚ από την πλευρά της θεωρεί ότι «η κατακράτηση των εισφορών του ταμείου προνοίας των 1200 υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ και η μη ένταξη τους μέχρι σήμερα σε μισθολογικές κλίμακες αποτελούν εξόφθαλμη καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων».
Η συντεχνία υποστηρίζει επίσης ότι μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας μεταξύ ΕΤΥΚ και ΗΒ σε σχέση με τις δύο επίμαχες εργατικές διαφορές, έχουν κοινοποιηθεί στην αρμόδια υπηρεσία βιομηχανικών σχέσεων του υπουργείου εργασίας.
Η ΕΤΥΚ σε σχετική εγκύκλιο της την περασμένη Παρασκευή εγείρει και θέμα «κατακερματισμού της δύναμης της εντός της τράπεζας» και επικρίνει τη διεύθυνση ότι προβαίνει σε ενέργειες «που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της ενιαίας δομής και δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της τράπεζας».
Όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι οργανωμένοι από τη δεκαετία στην ΕΤΥΚ, πλην ενός μέρους των υπαλλήλων που έχουν μεταφερθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη από την πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, οι οποίοι παραδοσιακά ανήκαν στις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Πάντως, μέχρι αργά ψες δεν εκδηλώθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση για αποτροπή της δίωρης στάσης εργασίας.
Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο εντός των λίγων προσεχών ωρών να υπάρξουν κινήσεις, κυρίως από εργοδοτικής πλευράς, για να αποφευχθεί έστω και την υστάτη το απεργιακό μέτρο.
Η τράπεζα αναμένεται να εκδώσει νωρίς το πρωί ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει τους πελάτες της ότι τα ταμεία θα κλείσουν σήμερα μία ώρα νωρίτερα.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: stockwatch
Μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης εν όψει του 2019 στέλνει η ΠΕΟ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2019, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και μετανάστες.
Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Προσδοκία μας είναι το 2019 να φέρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Η παρατεταμένη στασιμότητα στην οποία ευρίσκεται το κυπριακό, δεν είναι μόνο άγονη, αλλά και επικίνδυνη. Με αυτή την κατάσταση, αυτοί που βολεύονται και επιχαίρουν είναι οι εχθροί της επανένωσης, όσοι ερωτοτροπούν με την διχοτόμηση και την νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της Τουρκικής εισβολής.
Σοβαρή ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν και οι χειρισμοί που έγιναν από τον κ. Αναστασιάδη. Ιδιαίτερα οι παλινδρομήσεις του και η έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας που επέδειξε.
Ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιδιώξει επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κράνς Μοντανά. Αντ’ αυτού αναλώνεται εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που όχι μόνο δεν βοηθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών αλλά μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου για χαλαρή ομοσπονδία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για συζήτηση μιας λύσης έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών τη διαχρονική της επιδίωξη για συνομοσπονδία που ουσιαστικά συνιστά λύση διχοτόμησης.

Η ΠΕΟ, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και με κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την προώθηση του στόχου για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, για λύση που θα μας απαλλάσσει από τη ξένη παρουσία και να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους κύπριους.
Και κατά το 2018, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης, οι οποίες συνεχίζονται ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη «έξοδο» από τα μνημόνια της Τρόικα, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πισωγύρισμα.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν συμβαδίζουν με την ευημερία της πλειοψηφίας του λαού. Η ανάπτυξη συντελείται προς όφελος των λίγων και προνομιούχων και εις βάρος των πολλών αφού η κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι άνιση, εξ ου και η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα για το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας.
Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της μονόπλευρης, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ανάπτυξης είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, 51 χιλιάδες νέοι (ηλικίας 16 – 29 ετών) ή ποσοστό 27,7%, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και δεν μπορεί να αλλάξει όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.

Πρόοδος για τους εργαζόμενους, προϋποθέτει δίκαιο διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, επαναφορά δικαιωμάτων και κατακτήσεων που έχουν συρρικνωθεί ώστε να επέλθει άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας.
Η ΠΕΟ θα συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα, διεκδικώντας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως.
Το 2018 ήταν αποφασιστικός χρόνος στην προώθηση της πολιτικής για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων. Σε 171 συλλογικές συμβάσεις που αφορούν πέραν των 22000 εργαζομένων και καλύπτουν εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωρομίσθιους κυβερνητικούς εργάτες, εργαζόμενους στις σχολικές εφορείες και εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτεύχθηκε επαναφορά μισθών και ωφελημάτων.
Πέραν από την επαναφορά μισθών, σε σημαντικό αριθμό συμβάσεων που ολοκληρώθηκε η ανανέωση τους, υπήρξε και αύξηση μισθών.
Με βάση τα στοιχεία των συντεχνιών της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης 205 συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν πέραν των 78000 εργαζομένων.
Η επαναφορά μισθών και ωφελημάτων μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να σμικρύνει τις κοινωνικές ανισότητες γιατί πολλοί εργοδότες παραβιάζουν τις συμβάσεις εις βάρος των εργαζομένων. Κεντρικός στόχος της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με την διαδικασία ανανέωσης των παγκύπριων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, είναι η προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμβάσεις και η διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Στην προσπάθεια για σμίκρυνση των ανισοτήτων και δικαιότερης ανακατανομής του παραγόμενου πλούτου η ΠΕΟ διεκδικεί σειρά από μέτρα που θα βελτιώνουν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και θα οδηγεί στην αποκατάσταση και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής:
- Εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως ομόφωνα έχει ψηφιστεί. Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, είναι το στοιχείο εκείνοι που πρέπει να κυριαρχήσει στις ενέργειες και τις θέσεις όλων. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα αντιδράσουμε σε ενέργειες που θα εκτροχιάζουν τον στόχο εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
- Επανασυζήτηση του μέτρου της μείωσης κατά 12% της σύνταξης σ’ όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
- Δρομολόγηση των ενεργειών που να οδηγούν σε επανέναρξη του προγράμματος δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού στο ΤΚΑ.
- Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής.
- Βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα που να οδηγούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην ελάφρυνση των μισθωτών από ισοπεδωτικές φορολογίες και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Εν όψει του 2019 η ΠΕΟ στέλνει μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους.
28 Δεκεμβρίου 2018
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Επισκόπηση 17-23/12



Επισκόπηση 17-23/12

Αλλαγή στα ποσοστά εισφοράς στο ΤΚΑ

21/12

Την αλλαγή στα ποσοστά εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 1η Ιανουαρίου 2019, για τους εργοδότες, μισθωτούς, αυτοτελώς εργαζόμενους και προαιρετικά ασφαλισμένους, ανακοίνωσαν σήμερα οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα νέα ποσοστά εισφορών ισχύουν για τα έτη εισφορών 2019 μέχρι 2023, αναφέρουν σε ανακοίνωση οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες αναφέρουν ότι, από το συνολικό ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς που ανέρχεται στο 21,5%, το 8,3% καταβάλλεται από τον μισθωτό, το 8,3% από τον εργοδότη και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για τους μισθωτούς που καλύπτονται από επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων χωρίς ο μισθωτός να εισφέρει σε αυτό (συνολικό ποσοστό εισφοράς 21,5%), το 4,2% καταβάλλεται από τον μισθωτό, το 12,4% από τον εργοδότη και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για τους αυτοτελώς εργαζομένους (συνολικό ποσοστό 20,5%), το 15,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τους προαιρετικά ασφαλισμένους εσωτερικού (συνολικό ποσοστό 18,4%) το 14% καταβάλλεται από το ίδιο τον ασφαλισμένο και το 4,4% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για τους προαιρετικά ασφαλισμένους εξωτερικού (συνολικό ποσοστό 21,5%), το 16,6% καταβάλλεται από το ίδιο τον ασφαλισμένο και το 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Πηγή: stockwatch

Σε 24ωρη απεργία αύριο οι λιμενεργάτες ΠΕΟ

21/12

Την απόφαση να απέχουν αύριο από την εργασία τους έλαβαν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, μέλη της ΠΕΟ,  την ώρα που η ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να απέχουν από οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση.

Οι λιμενεργάτες ενημερώθηκαν το πρωί, ξεχωριστά στις συντεχνίες τους, για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα αιτήματα τους και για την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας για άρση οποιονδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπομπή του θέματος της συλλογικής σύμβασης τους σε διαιτητικό δικαστήριο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού Χρίστος Χριστοφή, οι λιμενεργάτες της ΠΕΟ θα προχωρήσουν αύριο, Σάββατο, σε 24ωρη απεργία και θα αναμένουν μετά τις γιορτές τις όποιες εξελίξεις για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Σε παρατήρηση ότι η απεργία θεωρείται παράνομη από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, ο κ. Χριστοφή τόνισε πως, "ακριβώς αυτή η απόφαση έχει ωθήσει τον κόσμο μας να αντιδράσει περισσότερο".

Από την πλευρά της, η ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους, αφού όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Μεταφορών της Συντεχνίας, Παντελής Σταύρου, "υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λιμενεργατών, υποστηρίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα, πλην όμως, πρέπει να ενεργούμε στα πλαίσια του νόμου".

"Η θέση της Ομοσπονδίας Μεταφορών της ΣΕΚ αλλά και της ΣΕΚ γενικότερα, όσον αφορά την κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού, είναι πεντακάθαρη και χωρίς περιστροφές", είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, παρά την αντίθετη τοποθέτηση της ΣΕΚ, πρέπει να γίνει σεβαστή.

Υπέδειξε, παράλληλα πως "δεν θέλουμε να προκηρυχθεί απεργία για να τροφοδοτήσουμε την ΟΕΒ με επιπλέον επιχειρήματα, πέραν της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες για ποινικοποίηση της απεργίας στους ευαίσθητους τομείς της οικονομίας".

Ως εκ τούτου, κατέληξε, καλούμε τους λιμενεργάτες, μέλη της ΣΕΚ, να προσέλθουν κανονικά στις εργασίες τους, να εξυπηρετήσουν το λιμάνι και τα φορτία και την οικονομία του τόπου.

Παράνομη η όποια απεργία στο λιμάνι της Λεμεσού και λανθασμένα θα ενεργήσουν όσοι παρεκκλίνουν από την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, τόνισε από την πλευρά του, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου.

"Η απόφαση του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου, με βάση τους κανονισμούς και το νόμο, πρέπει να εφαρμοστεί και όποιος παρεκκλίνει, υπόκειται στις πρόνοιες περί πειθαρχικών αδικημάτων και  πειθαρχική επιτροπή θα επαλειφθεί του οποιουδήποτε αδικήματος προκύψει", συμπλήρωσε.

Κάλεσμα ΣΕΚ
Η Ομοσπονδία Μεταφορών της ΣΕΚ καλεί τα μέλη της, λιμενεργάτες στο Λιμάνι Λεμεσού, όπως προσέρχονται κανονικά στις εργασίες τους με βάση το πρόγραμμα εργασίας πού ανακοινώνεται.
Σε ανακοίνωση της η  ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ δηλώνει "δημόσια και χωρίς περιστροφές, ότι η καθοδήγηση ή και απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων μόνο σε περιπέτειες θα οδηγήσει τόσο τους ίδιους τους λιμενεργάτες όσο και ολόκληρη την οικονομία".
Σημειώνει ακόμη πως, από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Λιμενικού Συμβουλίου Λεμεσού ότι τα απεργιακά μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρέπει να αρθούν και προς επίλυση της διαφοράς αποφασίσθηκε η σύσταση επιτροπής διαιτησίας, "τότε η μάχη που πρέπει να δώσουμε για τα δικαιώματα των μελών μας είναι στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής".
Γι αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ καλεί τα μέλη της να απέχουν από τα όποια μέτρα γιατί η λήψη τους θα συνεπάγεται πειθαρχικά μέτρα σύμφωνα με την απόφαση του Λιμενικού Συμβουλίου, σε περίπτωση καταγγελίας.
"Επίσης υπάρχει και ακόμη πιο σοβαρός λόγος για την αποφυγή των απεργιακών μέτρων και έχει να κάμει με αυτούς που καραδοκούν να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα της απεργίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια και ήδη η ΟΕΒ εξέδωσε ανακοίνωση προς τούτο", προστίθεται.

Τέλος η συντεχνία καλεί τα μέλη της, λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, όπως επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση, αποφεύγοντας τη λήψη απεργιακών μέτρων, " όχι μόνο γιατί θα είναι και παράνομα και παράτυπα, αλλά γιατί τέτοια ενέργεια θα πλήξει καίρια την οικονομία και τον  τόπο, σε μια κρίσιμη περίοδο, ειδικά τώρα που είναι και γιορτές".

Πηγή: stockwatch

Καταβλήθηκαν συντάξεις και επιδόματα Δεκεμβρίου

19/12
Η καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του Υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο 2018, περιλαμβανομένης της 13ης σύνταξης και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου έχουν καταβληθεί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, έχουν κατατεθεί με έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακόλουθα: Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Δώρου, τα μηνιαία επιδόματα που παρέχονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σε άτομα με αναπηρίες, οι μηνιαίες ειδικές συντάξεις και παροχές στους επωφελούμενους από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Φιλοδωρήματος που τους αφορά, το Επίδομα Τέκνου και το Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας, η Χορηγία σε Βετεράνους και Χήρες Βετεράνων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το επίδομα Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (μικρή επιταγή χαμηλοσυνταξιούχων) και το Χριστουγεννιάτικο Δώρο για δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Χαμηλοσυνταξιούχων).

Περαιτέρω, αναφορικά με κοινωνικές παροχές για τις οποίες εκδίδονται επιταγές, έχουν σταλεί και μπορούν να εξαργυρωθούν: οι επιταγές του Δημόσιου Βοηθήματος και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου για όσους λαμβάνουν μηνιαίο Δημόσιο Βοήθημα, οι επιταγές του Δημόσιου Βοηθήματος και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου για όσους λαμβάνουν έκτακτο Δημόσιο Βοήθημα, οι επιταγές για τους εγκλωβισμένους, περιλαμβανομένου του μηνιαίου επιδόματος, και του Χριστουγεννιάτικου Δώρου.

Σημειώνεται ότι τα επιδόματα που αφορούν εγκλωβισμένους Μαρωνίτες έχουν καταβληθεί με έμβασμα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων,

Τέλος, ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Κοινωνικής Σύνταξης του Δεκεμβρίου 2018, της 13ης πληρωμής για τις συντάξεις, καθώς και τιμητικού επιδόματος σε πρόσωπα με πρόσθετη διάρκεια θητείας/εφεδρείας στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 και των αιχμάλωτων και παθόντων πολέμου, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Δώρου.

Πηγή: stockwatch


ΟΕΒ: Νομοθετική ρύθμιση απεργιών

18/12

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις εξαγγελθείσες απεργίες στο λιμάνι Λεμεσού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ζητώντας τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών.
«Κανόνας έχουν καταντήσει οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες απεργίες στα κυπριακά λιμάνια με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ να έχουν εξαγγείλει επ’ αόριστο απεργίες των λιμενεργατών στο λιμάνι Λεμεσού κατά παράβαση των εργασιακών θέσμιων του τόπου, θέτοντας για πολλοστή φορά την κυπριακή οικονομία υπό αποκλεισμό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ.
Η Ομοσπονδία καταδικάζει τις εξαγγελθείσες απεργίες και ζητά την ακύρωση των προθέσεων για επ’ αόριστο απεργία και διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας στο λιμάνι Λεμεσού.
«Η λήψη των απεργιακών μέτρων συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων καθώς δεν έχει κηρυχθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Αντίθετα, κατόπιν πολύμηνων και πολύωρων διαπραγματεύσεων και των τεράστιων προσπαθειών που καταβάλλονται για γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών, η εργατική πλευρά έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, προβάλλοντας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας νέες και παράλογες απαιτήσεις. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό επετεύχθη καταρχήν συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικής πλευράς, την οποία και πάλι απέρριψε η εργατική πλευρά», σημειώνει.
«Η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών από μικρές αλλά πανίσχυρες ομάδες συνδικαλιστικών συμφερόντων στα λιμάνια, γίνεται εφικτή λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Όσο η πολιτεία αποφεύγει να προστατεύσει αποτελεσματικά την ομαλή λειτουργία των ουσιωδών υπηρεσιών, θα υποφέρει η οικονομία και η κοινωνία», επισημαίνει.
«Καλούμε για πολλοστή φορά την πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες», καταλήγει.
Πηγή: stockwatch

Κτίζει γέφυρες με τους συνδικαλιστές ο Hourican

18/12

Γέφυρες με την ΕΤΥΚ κτίζει η ανώτατη διεύθυνση της Τρ. Κύπρου αναγνωρίζοντας πλέον ότι η συμπόρευση με την οργάνωση των εργαζομένων στην επίτευξη του στόχου για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας αποτελεί μονόδρομο.
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της BOCH John Hourican με εγκύκλιο του προς το προσωπικό ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ για το 2018.
Η Τράπεζα επεδίωξε κατά τη διάρκεια του έτους να αλλάξει τον καθολικό τρόπο καταβολής της ετήσιας προσαύξησης στη βάση της απόδοσης.  Κάτι όμως που προσέκρουσε στην αντίδραση της συντεχνίας, που επικαλούμενη τη σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ, κατάφερε να εξοστρακίσει την προσπάθεια της διοίκησης.
Σε χθεσινό του μήνυμα στους υπαλλήλους ο κ. Hourican στέλλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η τράπεζα θα επιδιώξει, όχι με μονομερείς διαδικασίες αλλά σε συνεργασία με τη συντεχνία, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας και προαγωγών.
Μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ, είχε προκύψει από τις αρχές του έτους, εργατική διαφορά με αφορμή την αξίωση της τράπεζας για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων και από την άλλη την απαίτηση της συντεχνίας να σεβαστεί η εργοδοτική πλευρά τις πρόνοιες της σύμβασης και να δώσει την προσαύξηση.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχθηκαν τη μεσολάβηση της υπουργού εργασίας και προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου.
Την ίδια ώρα όμως αποδέχθηκαν άτυπα και τον όρο που είχε θέσει η κ. Αιμιλιανίδου να υπάρξει όσο μεσολαβούσε η ίδια, «απόλυτο εμπάργκο δηλώσεων και διαρροών», κάτι που σεβάστηκαν τα δύο μέρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η StockWatch από όλα τα επηρεαζόμενα μέρη, δηλαδή, το υπουργείο εργασίας, την Τρ. Κύπρου και την ΕΤΥΚ, η κ. Αιμιλιανίδου, μετά από μακρές μεσολαβητικές συναντήσεις, υπέδειξε προς την εργοδοτική πλευρά, ότι δεν θα μπορούσε να εμμένει στη θέση της για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων.
Την ίδια ώρα, η Τρ. Κύπρου αποδεχόμενη τη σύσταση της υπουργού εργασίας, φαίνεται να έχει «κερδίσει» νόμιμα το δικαίωμα να θέσει αίτημα για εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.
Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Τράπεζα Κύπρου εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017.
Πρόσφατα, όπως επιβεβαίωσε η ΕΤΥΚ, η οργάνωση με επιστολή της προς την τράπεζα είχε προειδοποιήσει με λήψη δυναμικών μέτρων πριν το τέλος του έτους, αν δεν αποδεχόταν να δώσει την προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό.
Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το επίμαχο θέμα του συστήματος μισθοδοσίας, αλλά και για τα αιτήματα που αναμένεται να θέσει εντός των ημερών η ΕΤΥΚ.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το διορισμό του που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της τράπεζας ο κ. Hourican.
Αυτό αποτυπώνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η διοίκηση της BOCH σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθοδοσίας και την εξοικονόμηση του εργατικού κόστους.
Το εργατικό κόστος στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε ετήσια βάση στα €228 εκ.
Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του ιρλανδού CEO στη χθεσινή εγκύκλιο του προς το προσωπικό, που αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα της τράπεζας να χαράξει τομές στο επίμαχο θέμα της μισθοδοσίας και ειδικότερα στην αλλαγή του τρόπου παραχώρησης αυτόματων αυξήσεων.
Ο κ. Hourican χαρακτηρίζει παρωχημένες μεν τις σχετικές πρόνοιες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων σε ότι αφορά τις αλλαγές του συστήματος μισθοδοσίας, αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς επισημαίνοντας την ανάγκη, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΕΤΥΚ.
Ο CEO της Τρ. Κύπρου, υποδεικνύει προς το προσωπικό ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθοδοσίας είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη, όπως σημειώνει, υγιή πορεία της τράπεζας και των προοπτικών της.
Στην εγκύκλιο του ο κ. Hourican φρόντισε να αναγνωρίσει τις θυσίες, κατά την έκφραση του, που έχει κάνει το προσωπικό από το 2013 για να βοηθηθεί η τράπεζα να σταθεί στα πόδια της και θεωρεί την παραχώρηση της προσαύξησης και της ΑΤΑ ως ανταμοιβή των προσπαθειών των υπαλλήλων.
Αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρές προκλήσεις.
Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: stockwatch

ΚΕΒΕ: Όχι στα τελεσίγραφα για απεργία στα λιμάνια

17/12

Την κάθετη αντίθεση του στις «μεθοδεύσεις» και αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις οποίες δημιουργείται αναταραχή και δυσλειτουργία στα λιμάνια, εκφράζει το ΚΕΒΕ.

Με αφορμή τη 2ωρη στάση εργασίας που έγινε από τους λιμενεργάτες και κυρίως την εξαγγελία επ’ αόριστον απεργίας εντός 8 ημερών, το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει την ομαλή λειτουργία των λιμανιών και κατ’ επέκταση του εμπορίου και της οικονομίας.
«Η απόφαση αυτή των συντεχνιών είναι παντελώς αδικαιολόγητη, παράτυπη και παραβιάζει με ετσιθελικό τρόπο τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων καθότι δεν υπήρξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.  Αντίθετα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η συνδικαλιστική πλευρά υπέγραψε καταρχήν τη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνιών Ασφαλίσεων και στη συνέχεια την απέρριψε προβάλλοντας νέα αιτήματα», σημειώνεται.
«Δεν είναι δυνατόν μικρές ομάδες εργαζομένων αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα εργασιακά θέσμια, να προκαλούν παράλυση ζωτικών τομέων της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλα πλήγματα στην ανάπτυξη της χώρας», προστίθεται.
Όπως τονίζεται, οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις που συμβαίνουν για πολλοστή φορά θα πρέπει πλέον να πείθει και τους πιο δύσπιστους πόσο ορθή είναι η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Μόνο με αυτό το αναγκαστικό μέτρο θα υποχρεωθούν όλοι να συμμορφώνονται και να τηρούν τα εργασιακά θέσμια έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού».
Το ΚΕΒΕ, καλεί την κυβέρνηση και την Βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον. Επίσης το ΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σεβαστούν την υπογραφή τους και να άρουν αμέσως τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα έτσι ώστε το λιμάνι να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
πηγή: stockwatch

24ωρη απεργία στο λιμάνι Λεμεσού
22/12

Με τη συμμετοχή όλων των λιμενεργατών, ανεξαρτήτως Συντεχνίας πραγματοποιείται σήμερα 24ωρη απεργία στο Λιμάνι Λεμεσού. Απαίτηση να τερματιστούν οι παραβιάσεις της Σύμβασης και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της, αφού έληξε από τις 31/12/2017.

πηγή: ΠΕΟ (fb page)

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΚΕΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκατοντάδες πακέτα βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, μοίρασε σήμερα το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης ενόψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών.
Το Λαϊκό Δίκτυο επισκέφτηκαν το πρωί αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη, και της ΠΕΟ, με επικεφαλής τον ΓΓ της Οργάνωσης Πάμπη Κυρίτση, οι οποίοι παρέδωσαν επιπρόσθετη εισφορά για τις ανάγκες που προέκυψαν την τελευταία στιγμή.
«Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η ανάγκη το Δίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί παρέχοντας σε κάποιους ανθρώπους τη δυνατότητα να περάσουν τουλάχιστον με αξιοπρέπεια τις γιορτές», ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ. Πρόσθεσε παράλληλα πως σε μια κοινωνία η οποία παράγει αρκετό πλούτο που θα μπορούσε να διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, δυστυχώς η κοινωνική ανισότητα οδηγεί στο να υπάρχουν προνομιούχοι που ζουν στη χλιδή και παράλληλα να υπάρχει και πολλής κόσμος που να μη μπορεί να διασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση.
Ο Γιώργος Λουκαΐδης σε δηλώσεις του συνεχάρη τους εθελοντές που τούτες τις μέρες θα προσφέρουν πέραν από 800 πακέτα βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
«Οι κυβερνώντες καυχιούνται για τα περί ανάκαμψης της οικονομίας, στη Βουλή μας είπαν ότι έχουν κλείσει τα κοινωνικά παντοπωλεία και δυστυχώς, συνεχίζουν να παρουσιάζουν ωραιοποιημένη την κατάσταση που υπάρχει για την κυπριακή οικονομία και κυρίως για τα κυπριακά νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας», τόνισε ο Γ. Λουκαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και το όφελος που υπάρχει από την υπαρκτή ανάπτυξη συνεχίζει δυστυχώς να κατανέμεται άνισα και να κατευθύνεται περισσότερο στα κέρδη και πολύ λιγότερο στον κόσμο της εργασίας. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, σημείωσε, αναπαράγει την φτώχεια αλλά και την κοινωνική εξαθλίωση για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης Μάκης Συμεού ανέφερε ότι το Δίκτυο δραστηριοποιείται Παγκύπρια καθημερινά και με πολλά προγράμματα. Στηρίζει άπορες οικογένειες με ρουχισμό, με εκπαιδευτική, νομική αρωγή κ.α. Όμως τις μέρες των γιορτών, πρόσθεσε, κρίνεται η ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη.
Ανέφερε παράλληλα ότι πάρα πολλής κόσμος έχει ανάγκη, ακόμα και για τρόφιμα, κάθε χρόνο. «Παρόλο που μας λένε πως οι αριθμοί ευημερούν εμείς διαπιστώνουμε ότι συνεχώς αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη», υπέδειξε ο κ. Συμεού.

Στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης συμμετέχουν το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, η ΠΟΓΟ, η ΕΚΑ και η ΕΔΟΝ.
20/12

πηγή: ΠΕΟ (fb page)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΠΕΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ
Ο ΚΟΑΓ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην στεγαστική κοινωνική πολιτική του κράτους, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της ΠΕΟ στα γραφεία του Οργανισμού.
Σε συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΟΑΓ Ανδρέα Φράγκο και τη Διευθύντρια του Οργανισμού Μαρία Κυριακίδου, ο Π. Κυρίτσης εξέφρασε τη στήριξη της ΠΕΟ προς το έργο του ΚΟΑΓ, σημειώνοντας πως τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπάρχει στεγαστική κοινωνική πολιτική από την κυβέρνηση.
Το θέμα της λαϊκής στέγης έφτασε στα όρια του, τόνισε, εξηγώντας πως το παζάρι δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνικά κριτήρια. «Όχι μόνο δεν προωθεί τη λαϊκή στέγη, αλλά την εξοστρακίζει», ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ λέγοντας πως δεν είναι αρκετό να λέμε ότι αυξάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης. Είναι ο κόσμος που πρέπει να ευημερεί και όχι οι αριθμοί, πρόσθεσε.
Υπογραμμίζοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε πως τα ενοίκια έφτασαν στα ύψη, η αξία της γης εξακολουθεί να είναι στρεβλωμένη ενώ οι τράπεζες δεν παραχωρούν στεγαστικά δάνεια σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σημείωσε παράλληλα ότι τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το σημείο λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση η οποία δίνει κίνητρα για ανέγερση πύργων και ξενοδοχείων και όχι για λαϊκή στέγη στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και ειδικότερα στα νεαρά ζευγάρια.
Ο Π. Κυρίτσης είπε ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για κλείσιμο του ΚΟΑΓ, ο Οργανισμός παραμένει σήμερα ως ο μοναδικός φορέας στεγαστικής κοινωνικής πολιτικής και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της κοινωνικής στέγης.
Επανέλαβε παράλληλα τη θέση της ΠΕΟ για την αναγκαιότητα επαναφοράς των στεγαστικών προγραμμάτων που κατήργησε η κυβέρνηση και σημείωσε πως η κρατική στεγαστική πολιτική μέσω του ΚΟΑΓ πρέπει να έχει τρία στοιχεία: την επιδότηση της ιδιοκατοίκησης, τη διάνοιξη οικοπέδων και τη σύμπραξη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους κοινωνικούς φορείς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Ανδρέας Φράγκος ευχαρίστησε την ΠΕΟ για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύει στο θέμα της λαϊκής στέγης σημειώνοντας πως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης είναι σήμερα ο μοναδικός πάροχος κοινωνικής κατοικίας.
Ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Εσωτερικών για αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ και στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις όπως η δημιουργία φοιτητικών εστιών, διαχείριση της κρατικής γης από τον ΚΟΑΓ, σχέδιο για επαγγελματική στέγη κ.α.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού ζήτησε παράλληλα τη στήριξη της ΠΕΟ για να συνεχίσει ο ΚΟΑΓ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της κοινωνικής κατοικίας.

20/12/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

51 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 51 χιλιάδες νέοι ή ποσοστό 27,7%, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο.
Επιπλέον, 30 χιλιάδες νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ενώ το 76,7% αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατοικήσουν σε δικό τους ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο σπίτι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΟ:
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ
Τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον ημερήσιο Τύπο καταδεικνύουν ότι οι αυξανόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης -οι οποίοι αποτελούν την προμετωπίδα της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής- δεν συμβαδίζουν με την ευημερία της πλειοψηφίας του λαού και αποτελούν προπέτασμα καπνού αφού αποκρύβουν την πραγματικότητα. Η ανάπτυξη συντελείται προς όφελος των λίγων και προνομιούχων και εις βάρος των πολλών αφού η κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι άνιση, εξ ου και η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα για το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, 51 χιλιάδες νέοι (ηλικίας 16 – 29 ετών) ή ποσοστό 27,7%, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο.
Επιπλέον, 30 χιλιάδες νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ενώ το 76,7% αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατοικήσουν σε δικό τους ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο σπίτι.
Μέσα από τα στοιχεία επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι πραγματικότητες που βιώνουν οι νέοι στον τόπο μας. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η μερική απασχόληση, οι μισθοί πείνας, η ανεργία, η αδήλωτη εργασία, είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά στην αγορά εργασίας σήμερα στην Κύπρο.
Δυστυχώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι πλήττονται περισσότερο ως φτηνό εργατικό δυναμικό και τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.
Η ΠΕΟ καλεί την Κυβέρνηση να δει τις πραγματικότητες και να πάρει μέτρα που να επαναρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων.
Είναι καιρός η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση, μέσα από δομημένο κοινωνικό διάλογο, ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Η ΠΕΟ από την πλευρά της θα συνεχίσει να διεκδικεί με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των εργαζομένων και τη βελτίωση των μισθών για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους νεοεισερχόμενους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει στεγαστική κοινωνική πολιτική ειδικότερα για τους νέους οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατείνουν το χρόνο διαμονής με τους γονείς τους ένεκα οικονομικών δυσκολίων.

18/12/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Η απόφαση που πήρε στις 19/12/2018 το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού, με τη διαφωνία της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, όχι μόνο δεν λύνει τις εργατικές διαφορές στο Λιμάνι Λεμεσού, αντίθετα τις επιδεινώνει επικίνδυνα.
Αγνοώντας τις θέσεις των εργαζόμενων αποφάσισε πως αίρονται τα απεργιακά μέτρα και παραπέμπει τη διαφορά για επίλυση σε διαιτητικό δικαστήριο και προειδοποιεί με παραπομπή στο Λιμενικό Συμβούλιο, όσους δεν εφαρμόσουν την απόφαση του.
Πρωτόγνωρες αποφάσεις με βάση το Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων που επικρατεί στην Κύπρο. Πως είναι δυνατόν οι ανανεώσεις των Συλλογικών Συμβάσεων και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων να αποφασίζονται με πλειοψηφία είτε από σώματα όπως το Συμβούλιο Λιμενεργασίας, είτε από διαιτητικά δικαστήρια.
Αυτή η απόφαση ουσιαστικά καταργεί τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, την εργασιακή πρακτική και γενικά τις Εργασιακές Σχέσεις όπως διαμορφώθηκαν εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο και το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πρόκειται αποδεχθεί τέτοιες θέσεις.
Εργασιακά αδιέξοδα που δεν επιλύονται δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Ενδιαφέρει όλους μας να αποφεύγονται οι εργατικές διαφορές και όταν δημιουργούνται να επιλύονται με κοινά αποδεκτές διευθετήσεις όλων των ενδιαφερομένων.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια συνεχίζονται οι προσπάθειες μας, για την επίλυση και της διαφοράς στα λιμάνια. Δηλώνουμε όμως ξεκάθαρα πως ουδέποτε θα αποδεχθούμε να επιλύονται αυτές οι διαφορές έξω από το υφιστάμενο Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων, όπως αυτό λειτουργεί στην Κύπρο με επιτυχία για δεκαετίες.
Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Λιμενεργασίας δεν υπήρξε ποτέ μέρος της διαδικασίας ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό γινόταν πάντοτε στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και το αποτέλεσμα επικυρωνόταν από το Συμβούλιο.
Εάν αυτή η απόφαση δεν αποσυρθεί την ευθύνη για ότι θα επακολουθήσει την θα φέρουν ακεραία αυτοί που την πήραν.
20/12/2018
πηγή: ΠΕΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ, ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Mια εκδήλωση αγάπης, χαράς και ανθρωπιάς απο τους Καλλιτέχνες Θεάτρου, το Γραφείο Μεταναστών και την Εργατική Νεολαία της ΠΕΟ, αφιερωμένη στα παιδιά των μελών και συναδέλφων μας και στους μικρούς μαθητές των πολιπολιτισμικών σχολείων της μείζονος Λ/ευκωσίας των οποίων οι οικογένειες δοκιμάζονται σκληρά λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και ανεργίας.

18/12

πηγή: ΠΕΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ

Συναδελφικό μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους μετανάστες στην Κύπρο στέλνει η ΠΕΟ με την ευκαιρία της 18ης  Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας  Μέρας Μεταναστών και τους διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για διασφάλιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής  των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος.
Η ΠΕΟ στέλνει επίσης μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για έξοδο από την αναπτυξιακή στασιμότητα και για δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης έτσι που να μην αναγκάζονται να φεύγουν από την πατρίδα  και την οικογένεια τους για να βρουν εργασία.
Σύμφωνα με την τελευταία δημογραφική έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός που μεταναστεύει από την Κύπρο αυξήθηκε το 2017, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τις 15.000. Ο αριθμός μεταναστών προς Κύπρο το 2017 ήταν πέραν των 21,000. Σήμερα οι ξένοι υπήκοοι στην Κύπρο είναι 150,700 χιλιάδες και αποτελούν το 15.7% του πληθυσμού της Κύπρου.
Κύριες αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση εξακολουθούν να είναι  η εκμετάλλευση, η ανεργία,  η φτώχεια  και οι κοινωνικές ανισότητες, ως απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του.
Οι μετανάστες αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, η οποία συνήθως  βιώνει τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις. Οι μετανάστες συνήθως γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη και επιπρόσθετα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε μοχλό προώθησης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υπόσκαψης της σταθερής και ρυθμισμένης απασχόλησης.
Η ΠΕΟ  καταδικάζει  και με αυτή την ευκαιρία, την  εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες και τονίζει ότι η αποτελεσματική προστασία της αξιοπρεπούς εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης απαιτεί:
  • Προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων των εργαζομένων, ειδικότερα σε εκείνους τους τομείς όπου δεν υπάρχουν συμφωνημένοι όροι απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προωθηθούν δεσμευτικά ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες, 13ο μισθό.
  • Προώθηση περαιτέρω μέτρων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας  όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Απαιτεί επίσης την άμεση εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που  να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ανανέωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ένταξη των Μεταναστών, που έληξε το 2012, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1990.
Η ΠΕΟ καταδικάζει ταυτόχρονα οποιεσδήποτε συμπεριφορές που δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται. Διακηρύττει με αυτή την ευκαιρία ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών, είναι η ενότητα, η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας. Συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση την αρχής της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία.
17 Δεκεμβρίου 2018
πηγή: ΠΕΟ

ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - Αντρέας Φ. Μάτσας: Αναφαίρετο το δικαίωμα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης για όλους

17/12
Την ανάγκη βελτίωσης – ενίσχυσης της κρατικής στεγαστικής πολιτικής μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό ποιοτικό σχεδιασμό με τρόπο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και κυρίως των νέων, συζήτησαν σήμερα στη διάρκεια σχετικής συνάντησης η γενική γραμματεία της ΣΕΚ με το διοικητικό συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Φ. Μάτσας και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑΓ Αντρέας Φράγκου, (επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών), ανασκόπησαν σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική και όλες τις παράπλευρες επιπτώσεις, όπως είναι π.χ. οι τιμές των ακινήτων και η έξαρση της ακρίβειας στις τιμές των ενοικίων.
Ιδιαίτερη αγωνία εκφράζεται για το γεγονός ότι, το κόστος απόκτησης ιδιόκτητης στέγης άρχισε να γίνεται απαγορευτικό και πρέπει μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις να βρεθεί τρόπος συγκράτησης του.
Η ΣΕΚ, όπως εξήγησε ο Αντρέας Φ. Μάτσας, αφουγκραζόμενη την κραυγή αγωνίας των μη προνομιούχων νοικοκυριών και των νέων ζευγαριών που πασχίζουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αξιώνει από την κυβέρνηση και γενικότερα την πολιτεία να εκπονήσει χωρίς καθυστέρηση μελέτη για χάραξη ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΣΕΚ κρίνει ως επιβεβλημένη την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ, ο πρόεδρος του οποίου Αντρέας Φράγκου δήλωσε πως: «Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά. Εκεί είναι ο λόγος ύπαρξης του Οργανισμού», σημείωσε.
ΣΕΚ και ΚΟΑΓ κατέληξαν σε ταυτόσημες απόψεις και συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, με στόχο τη λήψη διορθωτικών – βελτιωτικών μέτρων.

Πηγή: ΣΕΚ



Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

επισκόπηση 10_16/12



Επισκόπηση 10-16/12

Φωνές για παρεμβάσεις σε προαγωγές ΑΗΚ

14/12

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ τις παρεμβάσεις στη διαδικασία προαγωγών της ΑΗΚ, κάνοντας λόγο για εμφαντικές παρεμβάσεις και εξόφθαλμη παραβίαση των Αρχών της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ, τα τελευταία 5 χρόνια οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ καλούνταν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την παγοποίηση των κενών θέσεων και προαγωγών και κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι ίδιοι άνθρωποι, αναφέρει η ΠΕΟ, που στις συγκεντρώσεις προσωπικού που προηγήθηκαν ενώ τους αποκαλούσαν το μεγαλύτερο Κεφάλαιο του Οργανισμού, την ίδια ώρα άρχισαν με την πρώτη ευκαιρία, ακόμη και στο επίπεδο της θέσης Τεχνίτη, να μηχανεύονται τρόπους, να χειραγωγούν και να μαγειρεύουν το αποτέλεσμα, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στον Οργανισμό.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, προστίθεται, «γνωρίζει ότι αυτό το μαγείρεμα και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων άρχισε και για τις κενές θέσεις προαγωγών στο πιο πάνω ιεραρχικό επίπεδο και αισθάνεται την ανάγκη να υποδείξει ότι η ζημιά που γίνεται δεν είναι μόνο στο ποιος θα προαχθεί ή δεν θα προαχθεί».

Με την τακτική της χειραγώγησης όλη η ιεραρχία εθίζεται στα φαινόμενα της διαπλοκής, της αναξιοκρατίας και της εξάρτησης σε πολιτικές, παραταξιακές και προσωπικές σκοπιμότητες, αναφέρεται.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τον Πρόεδρο, το Δ.Σ. το Γενικό Διευθυντή και τη Διεύθυνση του Οργανισμού να εγκαταλείψουν τις όποιες σκοπιμότητες και να επιδιώξουν και διασφαλίσουν όπως  στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης όλου του προσωπικού στην κάθε επόμενη κενή θέση προάγεται η δυνατόν ο καλύτερος ή η καλύτερη χωρίς χαρακτηρισμούς και χρωματισμούς γιατί αυτό απαιτεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του Οργανισμού και των εργαζομένων.

Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καθηκόντως και από αίσθημα ευθύνης θα αντιδρά αναλόγως της περίπτωσης και θα συνεχίσει να καταγγέλλει δημόσια και όπου δει τέτοια φαινόμενα.
Πηγή: stockwatch






Καταβλήθηκαν οι συντάξεις και επιδόματα Δεκεμβρίου

14/12

Έχουν καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όλες οι συντάξεις και επιδόματα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος ήταν να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των επιδομάτων και των συντάξεων έχουν ήδη καταβληθεί και το μοναδικό που πληρώθηκε σήμερα και ίσως κάποιοι δικαιούχοι να το λάβουν στους λογαριασμούς του τη Δευτέρα είναι το Χριστουγεννιάτικο Δώρο για δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Χαμηλοσυνταξιούχων).

Σημείωσε ότι όλα κύλησαν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του Υπουργείου χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Το Υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει στις 30 Νοεμβρίου ότι έγιναν οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν με έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Δώρου, τα μηνιαία επιδόματα που παρέχονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σε άτομα με αναπηρίες, οι μηνιαίες ειδικές συντάξεις και παροχές στους επωφελούμενους από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, περιλαμβανομένου του Χριστουγεννιάτικου Φιλοδωρήματος που τους αφορά, το Επίδομα Τέκνου και το Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας, η Χορηγία σε Βετεράνους και Χήρες Βετεράνων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το επίδομα Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (μικρή επιταγή χαμηλοσυνταξιούχων) και το Χριστουγεννιάτικο Δώρο για δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Χαμηλοσυνταξιούχων).

Πηγή: stockwatch

Ανεβαίνουν οι μισθοί

14/12

Αυξημένο καταγράφηκε το εργατικό κόστος στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.
Το εργατικό κόστος στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η αύξηση ήταν 2,6%.

Το εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τα ημερομίσθια, καθώς και το κόστος που αφορά κυρίως συνεισφορές των εργοδοτών στα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.  Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% ενώ το άλλο κόστος κατά 2,4%.

Το εργατικό κόστος στην Κύπρο στον τομέα της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 3,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 έναντι αύξησης 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στον τομέα των υπηρεσιών η αύξηση του κόστους ανήλθε στο 2,8% έναντι αύξησης 3,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Στον τομέα των κατασκευών η αύξηση ανήλθε στο 3% από 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ΕΕ το εργατικό κόστος σημείωσε ετήσια αύξηση 2,7% το τρίτο τρίμηνο του 2018 ενώ άνοδος 2,5% σημειώθηκε και στην ευρωζώνη.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο εργατικό κόστος είχαν το τρίτο τρίμηνο του 2018 η Ρουμανία (13,9%), η Λετονία (13,2%) και η Λιθουανία (10,7%).
Γ.Χ.

Πηγή: stockwatch

Μεγαλώνει η κρατική μηχανή

14/12

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στον ευρύ δημόσιο τομέα, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταv στον ευρύ δημόσιο τομέα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 ήταν 66.698. Στη γενική κυβέρνηση η απασχόληση ανήλθε στις 60.777 και στις εταιρείες και επιχειρήσεις που είναι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση στις 5.921.
Στη γενική κυβέρνηση, που αποτελείται από την κυβέρνηση, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις τοπικές αρχές η απασχόληση ανήλθε στα 51.488, 5.031 και 4.258 άτομα αντίστοιχα.
Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, η απασχόληση στον ευρύ δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 1.034 άτομα (1,57%).
Στην κεντρική κυβέρνηση υπάρχει αύξηση κατά 1.001 άτομα (1,80%) και στις εταιρείες και επιχειρήσεις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση κατά 37 άτομα (0,63%), ενώ μείωση παρατηρείται στις τοπικές αρχές κατά 4 άτομα (-0,09%).
Συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η απασχόληση στον ευρύ δημόσιο τομέα μειώθηκε κατά 1.338 άτομα (-1,97%). Η κεντρική κυβέρνηση παρουσίασε μείωση κατά 1.386 άτομα (-2,39%) ενώ οι τοπικές αρχές αυξήθηκαν κατά 26 άτομα (0,61%) και οι εταιρείες και επιχειρήσεις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση κατά 22 άτομα (0,37%).
Γ.Χ.

Πηγή: stockwatch



Θετικά μηνύματα για την αγορά εργασίας

14/12

Βελτίωση παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην Κύπρο με αύξηση της απασχόλησης και των κενών θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταv κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 υπολογίζεται στα 424.467 άτομα, εκ των οποίων 376.520 είναι υπάλληλοι και 47.947 αυτοεργοδοτούμενοι.
Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, η συνολική απασχόληση για το τρίτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 3,7%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται στους τομείς των κατασκευών, τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας και διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
Οι πραγματικές ώρες εργασίας για το τρίτο τρίμηνο του 2018 υπολογίζονται στις 185.356 χιλιάδες, με ποσοστό αύξησης 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Κενές Θέσεις
Αναφορικά με τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 ανήλθε στις 7.667. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 2.964 (63,0%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους που ήταν 4.703. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρατηρήθηκε αύξηση 2.519 θέσεων (48,9%).
Το συνολικό ποσοστό κενών θέσεων το τρίτο  τρίμηνο του 2018 ήταν 2,2%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 1,4%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων παρατηρούνται στους τομείς των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών (3,7%) και δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (3,3%).
Στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας δημοσίευσε σήμερα και η Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ευρωζώνη το ποσοστό κενών θέσεων ανήλθε στο 2,1% από 1,9% το τρίτο τρίμηνο του 2017 και στην ΕΕ στο 2,2% από 2%.
Τα ψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας έχουν η Τσεχία, το Βέλγιο και η Γερμανία.
Γ.Χ.

πηγή: stockwatch

Διορία 8 ημερών δίνουν οι λιμενεργάτες


Την απόφαση όπως κλιμακώσουν τα απεργιακά τους μέτρα, εάν σε οκτώ ημέρες δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στα αιτήματα τους, έλαβε σήμερα γενική συνέλευση των λιμενεργατών, κατά τη διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού.

Οι λιμενεργάτες απείχαν από την εργασία τους από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τις παρερμηνείες, που όπως υποστηρίζουν, δίνουν οι διαχειρίστριες εταιρείες του λιμανιού στη συλλογική σύμβαση, αλλά και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη συνομολόγηση νέας συλλογικής σύμβασης.

Σε δηλώσεις του εκ μέρους των συντεχνιών, ο επαρχιακός γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού Χρίστος Χριστοφή ανέφερε,
«σήμερα γίνεται μια δίωρη αυθόρμητη στάση εργασίας από λιμενεργάτες και σημειωτές και οι λόγοι είναι οι συνεχείς παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης».

Ο κ. Χριστοφή έκανε λόγο για «προσλήψεις που γίνονται, λανθασμένες με βάση τη συλλογική σύμβαση και παρερμηνείες που δίνουν (οι εργοδότες) στα άρθρα της, σε ό,τι αφορά την πληρωμή των μεροκάματων και των ενθαρρυντικών των συναδέλφων».

Υπενθύμισε ακόμη τη διαφορά των λιμενεργατών με τις εταιρείες σε σχέση με την εργασία στον μόλο και υπέδειξε πως το υπουργείο μεταφορών είχε ξεκάθαρα στο παρελθόν αναφέρει ότι «θα πρέπει όλοι να σέβονται τον νόμο περί λιμενεργατών και αυτοί που πρέπει να εργάζονται στα πλοία και στον μόλο είναι οι λιμενεργάτες».

«Είναι ζητήματα τα οποία καθημερινά είμαστε σε ένα συγκρουσιακό καθεστώς μαζί με τις εταιρείες, οι οποίες από πλευράς τους ερμηνεύουν- παρερμηνεύουν και υλοποιούν κάποια πράγματα, παρά και τις παλαιότερες αποφάσεις του υπουργείου μεταφορών», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, ο Χρίστος Χριστοφή ανέφερε ότι «υπήρχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τους λιμενεργάτες, παρά το ότι η διαπραγματευτική επιτροπή θεωρούσε ότι θα ήταν μια καλή συμφωνία για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Σε γενική συνέλευση, με την οποία ολοκληρώθηκε η δίωρη στάση εργασίας των λιμενεργατών, αποφασίστηκε όπως δοθεί οκταήμερη προθεσμία στις εταιρείες και στο υπουργείο μεταφορών για να δώσουν λύσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι λιμενεργάτες δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τους λιμενεργάτες, από τη δίωρη στάση εργασίας επηρεάστηκε ο χρόνος εξυπηρέτησης ενός πλοίου στο τερματικό της DP World Limassol και δυο εμπορικών πλοίων στο τερματικό της Eurogate.

Πηγή: stockwatch

Μήνυμα εργαζομένων στις οικοδομές για λήψη μέτρων

14/12

Ισχυρό μήνυμα στην ομοσπονδία εργολάβων Κύπρου, δίνουν οι εργαζόμενοι στις οικοδομές εκφράζοντα ετοιμότητα για λήψη μέτρων.
Με τη γενική συνέλευση των εργαζομένων της οικοδομικής βιομηχανίας, στην επαρχία Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία σε όλες τις επαρχίες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όλες οι γενικές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα ενότητας και διακατέχονταν από έντονό αίσθημα θυμού, αγανάκτησης αλλά και αποφασιστικότητας, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, να σεβαστεί επιτέλους τα συμφωνηθέντα και να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση.
Όλες οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων έχουν διαμηνύσει ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Την ίδια ώρα εξέφρασαν την ετοιμότητα των εργαζομένων  για να αγωνιστούν για τα αυτονόητα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, που υπογράφεται από τα δύο μέρη και την επιστροφή όλων των αποκοπών που έγιναν από τους μισθούς και τα ωφελήματα τους.
Οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαφορά που προέκυψε, να μην επιχειρήσουν να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων,  καλώντας ευθέως την Ομοσπονδία Εργολάβων, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να μην προσπαθεί με διάφορες σοφιστείες, να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα, επιδιώκοντας με αχρείαστες συζητήσεις, να ξεφύγει από την ουσία της διαφοράς που έχει προκύψει.
Όλες οι γενικές συντελέσεις, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας εξουσιοδότησαν με συντριπτική πλειοψηφία, τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα, αλλά και την πυξίδα για τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση. Το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας οικοδόμων ΠΕΟ, θέλει να διαβεβαιώσει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι θα εργαστεί μαζί και με τις υπόλοιπες συντεχνίες του κλάδου, σε πνεύμα ενότητας για να πετύχει ο αγώνας μας, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος των εργαζομένων, γιατί πολύ απλά το μόνο που ζητούν είναι να εφαρμόζονται τα αυτονόητα, δηλαδή η συλλογική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των δύο μερών», σημειώνεται.
Πηγή: stockwatch

Οικονομική ανάπτυξη με χαμηλούς μισθούς

12/12

Στον οικονομικό κύκλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο σήμερα, η ανοδική πορεία του ΑΕΠ, των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και του εισοδηματικού μεριδίου των κερδών, έχει αποσυνδεθεί από τους μισθούς και το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας, σημειώνει το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ) της ΠΕΟ.
Στην έκθεση για την οικονομία και απασχόληση το 2018, αναφέρεται ότι ενώ δηλαδή σε κάθε προηγούμενο οικονομικό κύκλο υπήρχε συμμετοχή του κόσμου της εργασίας στους καρπούς της οικονομικής μεγέθυνσης, στην τρέχουσα περίοδο οι μισθοί βρίσκονται σε στασιμότητα και το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ παρουσιάζει μείωση. Παρατηρείται, δηλαδή, αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης και της κατάστασης των εργαζόμενων τάξεων.
«Το φαινόμενο αυτό, δεν είναι ειδικά κυπριακό αλλά παρατηρείται σε μεγάλο αριθμό αναπτυγμένων χωρών (με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Βρετανία, την Ελλάδα και την Γαλλία) σχετίζεται αφενός με την πολιτική των κυβερνήσεων που αποσκοπεί στην αύξηση της κερδοφορίας και αφετέρου με την αδυναμία των συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων των εργαζομένων να σχηματίσουν, προς το παρόν, δυνάμεις επαρκούς αντίστασης στην πολιτική αυτή», σημειώνεται.
Επισημαίνεται ότι η αδυναμία αυτή σχετίζεται με την άνοδο του ποσοστού ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη κατά τα έτη πριν από την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και με τις κυβερνητικές πολιτικές αποδυνάμωσης και υποβάθμισης του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας με την συνεργασία των διεθνών οργανισμών.
Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αύξηση, πρώτον, του συνόλου των εισοδημάτων του κεφαλαίου, δεύτερον, του εισοδηματικού μεριδίου των κερδών στο ΑΕΠ, τρίτον, του μέσου περιθωρίου κέρδους, και τέταρτον, της απόδοσης κεφαλαίου (δηλαδή των κερδών προ φόρων ως ποσοστό του επενδεδυμένου κεφαλαιακού αποθέματος).
Επομένως, όλοι οι δείκτες κερδοφορίας δείχνουν ότι υπήρξε αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος της εργασίας και σε όφελος του κεφαλαίου.
Η αναδιανομή αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στην συμπίεση των αμοιβών εργασίας χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη μείωση των τιμών. Στον εξαγωγικό τομέα π.χ. σχεδόν το σύνολο της μείωσης του μοναδιαίου κόστους μετατράπηκε σε όφελος των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Κατά το 2015-2016, χάρη στον αποπληθωρισμό, υπήρξε μεγέθυνση της αγοραστικής δύναμης των μισθών κατά 2,5% περίπου στη διετία. Κατά το 2017-2018, η περίοδος της εσωτερικής υποτίμησης (ή ανταγωνιστικού αποπληθωρισμού) ολοκληρώθηκε και ο πληθωρισμός επανεμφανίστηκε διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη του ονομαστικού μισθού.
«Στην παρούσα συγκυρία το μεν παραγωγικό δυναμικό απασχολείται πλήρως και αυτό δίνει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να αυξάνουν τις τιμές τους εκμεταλλευόμενες την περίσσεια ζήτησης έναντι της μέγιστης δυνατής παραγωγής (δηλαδή του δυνητικού ΑΕΠ). Από την άλλη πλευρά, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώνεται επί σειρά ετών και έχει μειωθεί σε 7%, οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών παραμένουν πολύ μικρές, πολύ κοντά στην περιοχή του μηδενός.
Η ανατροπή αυτής της ανισορροπίας (όπου η μείωση του ποσοστού ανεργίας δεν προκαλεί αυξήσεις των πραγματικών μι-σθών ή προκαλεί πολύ μικρές αυξήσεις) μπορεί να επιτευχθεί, με βάση όσα γνωρίζου- με μέχρι σήμερα για την αγορά εργασίας, μόνο με την άνοδο της μαχητικότητας και την καλύτερη συνδικαλιστική και πολιτική οργάνωση των δυνάμεων του κόσμου της εργασίας», τονίζεται.
Η μείωση του ποσοστού ανεργίας δεν οδήγησε σε αύξηση του εισοδηματικού μεριδίου της εργασίας, όπως θα ήταν φυσικό να αναμένουμε, αλλά σε στασιμότητα. Μετάτην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε, έχει επέλθει διαρθρωτική μετατόπιση στην σχέση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και μεριδίου της εργασίας, με την έννοια ότι οι δυνάμεις της εργασίας, για το ίδιο ποσοστό ανεργίας, επιτυγχάνουν τώρα σαφώς μικρότερο μερίδιο της εργασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροποποιημένες θεσμικές συνθήκες που προέκυψαν από την εφαρμογή του μνημονίου λειτουργούν υπέρ των επιχειρήσεων αποδυναμώνοντας την διαπραγματευτική ισχύ των μισθωτών.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι όσο επεκτείνεται το φαινόμενο των λιγότερων ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο, τόσο αυξάνεται η υπερεκτίμηση της συνολικής απασχόλησης και τόσο αυξάνεται η υποεκτίμηση του ποσοστού ανεργίας. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς ως προς το ποσοστό ανεργίας δείκτες που αναδεικνύουν και την κοινωνική διάσταση του προβλήματος λαμβάνοντας υπόψη τους τις μεταβολές του αριθμού των ωρών εργασίας (μερική απασχόληση, εκούσια και ακούσια, επίπτωση των μειωμένων ωραρίων που επιβάλλονται σε περιόδους ύφεσης από τις επιχειρήσεις σε εργαζόμενους πλήρους ωραρίου κλπ).
Της Γεωργίας Χαννή

πηγή: stockwatch

Απεργιακά σύννεφα στις οικοδομές

11/12

Η Γενική Συνέλευση των Οικοδόμων Λευκωσίας κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας εξουσιοδότησε με συντριπτική πλειοψηφία, τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ που πραγματοποιούν τις Γενικές Συνελεύσεις μέσα στο ίδιο κλίμα που πραγματοποιήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία στην επαρχία Λευκωσίας, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, να σεβαστεί επιτέλους τα συμφωνηθέντα και να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η υπομονή των εργαζομένων έχε εξαντληθεί, και οι Οικοδόμοι είναι πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα αυτονόητα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή  της Συλλογικής Σύμβασης,  που υπογράφεται από τα δύο μέρη και την επιστροφή όλων των αποκοπών που έγιναν από τους μισθούς και τα ωφελήματα τους,  από μέρους των εργολάβων.

Η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε  όλους τους εμπλεκόμενους στη διαφορά που προέκυψε,  να μην επιχειρήσουν να υποτιμήσουν την νοημοσύνη τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων,  καλώντας ευθέως την Ομοσπονδία Εργολάβων,  να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να μην προσπαθεί με διάφορες σοφιστείες,  να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα,  επιδιώκοντας με αχρείαστες συζητήσεις,  να ξεφύγουν από την ουσία της διαφοράς που έχει προκύψει.

Η απάντηση σε όλους αυτούς, διαμήνυσε η Συνέλευση,  θα είναι άμεση και αποφασιστική,  γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος των εργαζομένων που υποφέρουν τα πάνδεινα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Πηγή: stockwatch

Πιάνουν τιμόνι αύριο οι οδηγοί Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου

11/12

Την άρση των απεργιακών μέτρων των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου αποφάσισε  κατά πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του προσωπικού η οποία συνήλθε νωρίς το απόγευμα με σκοπό να εξετάσει τις εξελίξεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με τον Χρίστο Ευαγγέλου, εκπρόσωπο των εργαζομένων στον Ο.ΣΥ.ΠΑ. η σύσκεψη ολοκληρώθηκε στις 17:00 περίπου το απόγευμα και στο πλαίσιο της οι εργαζόμενοι στον Ο.ΣΥ.ΠΑ αποφάσισαν να επιστρέψουν από αύριο Τετάρτη στα καθήκοντα τους δίνοντας πίστωση χρόνου στις δυο πλευρές, - στην εταιρεία και στο Υπουργείο Μεταφορών- να  εξεύρουν λύση μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη, στο διάστημα που μεσολαβεί η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάσει όλα τα σχετικά έγγραφα που της έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να υπάρξει τελική διευθέτηση και επίλυση του προβλήματος

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου, είπε ο κ. Ευαγγέλου  θα πληρωθούν για το μισθό Νοεμβρίου και θα βρίσκονται σε αναμονή μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί ο 13ος και η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό τότε οι εργαζόμενοι του Ο.ΣΥ.ΠΑ. προειδοποιούν με νέα δυναμικά μέτρα.

Το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Ο.ΣΥ.ΠΑ  έξω από το Προεδρικό Μέγαρο .

100 περίπου εργαζόμενοι του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ) με δύο λεωφορεία μετέβησαν αρχικά στο Προεδρικό και στην συνέχεια στην Βουλή και στο Υπουργείο Μεταφορών.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε υπόμνημα στο Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Πέτρο Δημητρίου με τα αιτήματά τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Πηγή: stockwatch

Έξω από το Προεδρικό οι εργαζόμενοι του ΟΣΥΠΑ

11.12

Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο 100 περίπου εργαζόμενοι του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ), διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία. 
Οι εργαζόμενοι έφθασαν από την Πάφο γύρω στις 10 το πρωί με δύο λεωφορεία, τα οποία ενοικίασαν για την μεταφορά τους αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.   
Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Αφήνετε 250 οικογένειες στο δρόμο», «Εδώ απεργία, τέρμα η κοροϊδία», «Η παραίτηση είναι μονόδρομος» και «2010 – 2018 ευθυνοφοβία, ανεπάρκεια, κοροϊδία».

Κατά την άφιξη τους στο Προεδρικό, αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο παρέλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου.
Σύμφωνα με το υπόμνημα, «τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στην εταιρεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου (Ο.ΣΥΠΑ.) αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού τους λόγω των διαφορών μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της Εταιρείας».
Οι Εργαζόμενοι καταγγέλλουν στο υπόμνημα τους ότι «σήμερα παραμένουμε απλήρωτοι για τον μήνα Νοέμβριο, και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μισθοδοσία για τον μήνα Δεκέμβριο, τον 13ο μισθό αλλά και για το μέλλον 250 και πλέον εργαζομένων στην Εταιρεία» και καλούν τον Πρόεδρο να εξεύρει άμεσα λύση  για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του μηνός Νοεμβρίου και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας για τον μήνα Δεκέμβριο καθώς και του 13ου μισθού.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο εκπρόσωπος των οδηγών του Ο.ΣΥ.ΠΑ  Χρίστος Ευαγγέλου είπε ότι η αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε μια παραγωγική συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου του προέδρου, ο οποίος τους έδωσε τους νέους όρους του Υπουργείου.
Ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι οι όροι θα τεθούν προς συζήτηση κατά την Γενική Συνέλευση των Οδηγών που θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Πάφο για λήψη τελικών αποφάσεων.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστο απεργία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι «σκεφτόμαστε να δώσουμε λίγο χρόνο για το καλό του διαλόγου», προσθέτοντας ότι «αυτό θα το αποφασίσουμε απόψε».
Είπε ότι «εμείς ζητούμε αυτά που ζητούσαμε τόσο καιρό. Μισθούς του Νοέμβρη και μια εγγύηση για τον 13ο και για τον μισθό του Δεκέμβρη», σημειώνοντας ότι «όπως ακούσαμε έχει δοθεί ένα ποσό στην εταιρεία για κάλυψη του Νοεμβρίου και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει απόψε για τους υπόλοιπους μισθούς…»
Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μετέβησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου είχαν συνάντηση στο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, ο κ. Συλλούρης τους είπε ότι «η διαφορά είναι μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου» προσθέτοντας ότι «άρα η εταιρεία πρέπει να διασφαλίσει ότι δίδει τα τιμολόγια για τον Δεκέμβρη ει δυνατόν σήμερα» προκειμένου να τους καταβληθεί ο μισθός του Δεκεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι απάντησαν αρνητικά όταν ο Πρόεδρος της Βουλής τους ρώτησε κατά πόσον έχουν διαβεβαίωση από την εταιρεία ότι μπορεί να δώσει τα τιμολόγια «σήμερα ή αύριο».
Ο κ. Συλλούρης τους είπε ότι «το πρώτο μήνυμα που πρέπει να πάρετε, θα κάμω και εγώ τις δικές μου ενέργειες, είναι ότι η εταιρεία, το αργότερο θα έλεγα εγώ μέχρι τη Δευτέρα, θα δώσει τα τιμολόγια», ώστε στις 20 και το αργότερο 21 Δεκεμβρίου να τους καταβληθούν και οι τρεις μισθοί.
Αν η εταιρεία δώσει τα τιμολόγια σήμερα ή αύριο θα είναι ακόμα καλύτερα, είπε ο κ. Συλλούρης, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει και ο ίδιος με την εταιρεία.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η διαβούλευση θα πρέπει να γίνει με την Υπουργό εκφράζοντας την ετοιμότητα της Βουλής να βοηθήσει.
Από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι μετέβησαν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με την  Βασιλική Αναστασιάδου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κα. Αναστασιάδου είπε ότι εργαζόμενοι «έχουν και την κατανόηση μας και τη συμπάθεια μας. Βεβαίως τα διαβήματα μας πρέπει να απευθύνονται προς την εταιρεία που είναι ο εργοδότης τους και οφείλει να τους καταβάλλει τους μισθούς τους και όχι προς το Υπουργείο».
«Ανεξάρτητα από οποιανδήποτε οικονομική διαφορά υπάρχει μεταξύ Υπουργείου και της εταιρείας, η εταιρεία οφείλει να καταβάλλει τον μισθό των εργαζομένων», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς, σε ένδειξη καλής θέλησης, έχουμε καταβάλει και την κυβερνητική συνεισφορά για τον Νοέμβριο έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήματα από πλευράς εταιρείας ότι δεν μπορεί να καταβάλει μισθούς προς τους εργαζόμενους».
«Εμείς θέλουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να πάνε πίσω στις εργασίες τους και βεβαίως οφείλει ο εργοδότης τους να καταβάλει τους μισθούς τους και να έρθει εδώ, όπως τον έχουμε προσκαλέσει, να συζητήσει και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου τα θέματα των οικονομικών διαφορών έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, όπως κάνουμε και με τις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες είχαν λάβει μέρος και στη διαδικασία κρίσης διαφορών και οι οποίες συνεχίζουν τη διαβούλευση και νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο μαζί τους», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός είπε ότι η κυβερνητική συνεισφορά για τους επόμενους μήνες θα καταβληθεί «εφόσον έρθει η εταιρεία εδώ και προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία όπως γίνεται και με τις άλλες εταιρείες».
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι ο ίδιος μίλησε με τον πρόεδρο της εταιρείας το αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος του είπε ότι βρισκόταν στο εξωτερικό και επιστρέφει σήμερα, οπόταν θα έχουν επικοινωνία.
Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της εταιρείας για σύσταση ανεξάρτητης και αντικειμενικής επιτροπής, η  Υπουργός είπε ότι «υπήρξε ανεξάρτητη και αντικειμενική επιτροπή, η Επιτροπή Κρίσης Διαφορών στην οποία παραπέμφθηκε το ζήτημα για όλες τις εταιρείες και από αυτή τη διαδικασία αποχώρησε ο ΟΣΥΠΑ».
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρίστος Ευαγγέλου είπε ότι οι θέσεις του υπουργείου θα μεταφερθούν στην αποψινή Γενική Συνέλευση η οποία θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.
«Ελπίζουμε ότι θα λήξει αυτή η απεργία και θα δοθεί χρόνος στο διάλογο», είπε, προσθέτοντας ότι «με το ποσό που ακούσαμε ότι έχει καταβληθεί ελπίζουμε να πληρωθούν οι μισθοί του Νοέμβρη. Εμείς, για το καλό των συγκοινωνιών, θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε εργασία. Θα μιλήσουμε με την εταιρεία για να δούμε τι θα γίνει με τους υπόλοιπους μισθούς κι αν είναι όλα εντάξει θα ξεκινήσουμε από αύριο. Η τελική απάντηση θα δοθεί απόψε», κατέληξε.
Πηγή: stockwatch

Προσλαμβάνουν εκτάκτους στο δημόσιο

11/12

Αύξηση σημειώθηκε τον Νοέμβριο στο εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης λόγω κυρίως της εργοδότησης εκτάκτων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 553 άτομα (1,1%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και έφτασε τα 51.845 άτομα από 51.292 τον Νοέμβριο του 2017.
Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 798 άτομα (-2,2%) στους 34.990 από 35.788 πέρσι.
Στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση (8,7%) φθάνοντας τις 16.855 σε σχέση με τις 15.504 άτομα τον Νοέμβριο του 2017.
Σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού υπάρχει αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017 με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στην κατηγορία Δυνάμεις Ασφαλείας (2,3%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 8,3% (421 άτομα).
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 παρατηρείται αύξηση 1,2% στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (164 άτομα) και στο προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας 0,3% (33 άτομα). Επίσης, παρατηρείται μείωση στο Ωρομίσθιο Προσωπικό -0,3% (-29 άτομα).
Πηγή: stockwatch

Αυξήσεις μέχρι 0,7% λόγω ΑΤΑ το 2019

11/12

Μεταξύ 0,6% και 0,7% υπολογίζεται να ανέλθει η ΑΤΑ που θα παραχωρηθεί στους εργαζομένους αρχές του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντεχνιών.
«Με βάση τα δεδομένα, η ΑΤΑ σίγουρα θα δοθεί το 2019», αναφέρει στη StockWatch ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας. «Υπολογίζεται με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να ανέλθει μεταξύ 0,6% και 0,7%», σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 28 Ιουλίου 2017 μεταξύ της υπουργού εργασίας και των κοινωνικών εταίρων προνοεί όπως η ΑΤΑ καταβάλλεται για την περίοδο 2018, 2019 και 2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.
Η συμφωνία είναι ότι θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και θα ανέρχεται σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως αυτός υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία.
Η μέτρηση της Cystat για τους πρώτους έντεκα μήνες είναι 1,4%.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Κλιμάκωση μέτρων για λεωφορεία Πάφου

10/12

Στις 08:00 την Τρίτη το πρωί αναχωρούν για το Προεδρικό, όπου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου, αφού μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όπως αναφέρουν, στο θέμα της διαφωνίας μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και του Ο.ΣΥ.ΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Χρίστος Ευαγγέλου, εκπρόσωπος των οδηγών του Ο.ΣΥ.ΠΑ., διεμήνυσε πως οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου θα παραμείνουν στην επ΄αόριστο απεργία που έχουν εξαγγείλει και πως δεν πρόκειται να πιάσουν τιμόνι αν δεν τους καταβληθεί ο μισθός του Νοεμβρίου και αν δεν τους κατοχυρωθεί η καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου και ο 13ος μισθός.

Επιπρόσθετα, ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, προκειμένου να μην αφεθούν διακόσιοι υπάλληλοι του Ο.ΣΥ.ΠΑ. απλήρωτοι.

Παραμένουμε, είπε, χαρακτηριστικά για 10η μέρα απλήρωτοι, και για αυτό αύριο τα μέτρα μας θα κλιμακωθούν με τη μετάβασή μας έξω από το Προεδρικό.

Δεν είναι σωστό κατέληξε, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να πληρώνουν το τίμημα της αδιεξόδου των δύο πλευρών.

Πηγή: stockwatch

Αλλαγές εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό

10/12

Πρόσθετες πιστώσεις συνολικού ύψους €16 εκ. θα χρειαστούν για την κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών που προκύπτουν από τις 48 τροποποιήσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση επί του προϋπολογισμού, λίγες μόλις μέρες πριν από τη ψήφισή του.
Οι κυβερνητικές τροποποιήσεις εξετάστηκαν από την επιτροπή οικονομικών με τους βουλευτές να απευθύνουν ερωτήσεις στις αρμόδιες λειτουργούς του υπουργείου οικονομικών λαμβάνοντας διευκρινήσεις σε σχέση με τις μισθολογικές αναβαθμίσεις που προβλέπονται, τη μεταφορά δαπανών καθώς και τις πρόνοιες που αφορούν νέες θέσεις στο δημόσιο.
Εκ μέρους του υπουργείου η Μαρία Τσιάκκα ανέφερε ότι το κόστος των μισθολογικών αναβαθμίσεων που περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις, έχει ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, όπως αυτός κατατέθηκε αρχικά.
Αυτό που δεν είχε περιληφθεί είναι οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έρχονται μέσω ορισμένων εκ των τροποποιήσεων, είπε η κ. Τσιάκκα.
Σημείωσε ότι εάν το εν λόγω κόστος δεν είχε ήδη προϋπολογιστεί, θα απαιτούνταν γύρω στα €11-12 εκ. επιπλέον των €16 εκ.
Οι μισθολογικές αναβαθμίσεις αναμένεται να καλύψουν μεταξύ άλλων, 1551 θέσεις νοσηλευτικών λειτουργών.
Στις τελευταίες κυβερνητικές αλλαγές επί του προϋπολογισμού, γίνεται πρόβλεψη για κονδύλι €1,5 εκ. για την πρόσληψη εξειδικευμένου οίκου για βελτίωση του ελέγχου των αιτήσεων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών.
Ποσό €500 χιλ. προβλέπεται να καλύψει την εφαρμογή του σχεδίου παραχώρησης χορηγίας για αγορά οικοπέδου, μέσω της επιστροφής ΦΠΑ 14%.
Το σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και προβλέπει την επιστροφή του 14% του ΦΠΑ από το 19% που πλήρωσαν ή θα πληρώσουν πολίτες για αγορά οικοπέδου για σκοπούς ανέγερσης πρώτης κατοικίας.
Ποσό €500 χιλ. προβλέπεται επίσης να διαγραφεί από τις δαπάνες του ΚΟΑΓ αναφορικά με το σχέδιο προστασίας κύριας κατοικίας, λόγω της εφαρμογής του σχεδίου Εστία.
Παράλληλα, ανάμεσα στα μεγαλύτερα πρόσθετα ποσά που απαιτούνται είναι ποσό €1,6 εκ. για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο και πρόσθετες πιστώσεις €1 εκ. για την αμοιβή εξειδικευμένων συμβούλων στα πλαίσια της ανέγερσης του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας.
Ποσό €4,5 εκ. που θα προκύψει από ανάλογες εξοικονομήσεις από άλλα έργα, προϋπολογίζεται για να δοθούν προς αναβάθμιση δρόμων στις περιοχές Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ενώ, άλλα €3,7 εκ. που θα προκύψουν από εξοικονομήσεις, προβλέπεται να δαπανηθούν για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που αφορούν ανεγέρσεις, επεκτάσεις και αντισεισμικές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων.
Στα κατασκευαστικά έργα που καλύπτονται από τις τροποποιήσεις εντάσσεται η επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου της βουλής. Για το σκοπό αυτό αλλά και για την πρόσληψη προσωπικού στη βουλή και για την εκτύπωση των 11 τόμων του Φακέλου της Κύπρου, προνοείται δαπάνη €2 εκ.
Οι τροποποιήσεις αναμένεται να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του οποίου η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη ενώ, η ψήφισή του αναμένεται την Παρασκευή.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή κατάθεσε 48 τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού. Πρόκειται για αρκετά σημαντικές τροποποιήσεις που δεν υπάρχει χρόνος για την επαρκή εξέταση και συζήτησή τους και δεν μπορεί να έρχονται την τελευταία στιγμή, υποστήριξε ο κ. Σιζόπουλος.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Χωρίς συγκοινωνίες και σήμερα η Πάφος

10/12

Xωρίς λεωφορεία παραμένει η Επαρχία Πάφου και σήμερα ενώ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου προειδοποιούν με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.
Σύμφωνα με τον Χρίστο Ευαγγέλου, εκπρόσωπο των οδηγών του Ο.ΣΥ.ΠΑ  σε περίπτωση που μέχρι σήμερα  δεν υπάρξει καμία εξέλιξη, τότε οι εργαζόμενοι του Ο.ΣΥ.ΠΑ. θα μεταβούν αύριο με λεωφορεία έξω από το Προεδρικό .
Η επ΄αόριστον απεργία που επανήρχισε συνεχίζεται και σήμερα αφού μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη στο θέμα της εργατικής διαφοράς μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και εταιρείας.
“Το πρόβλημα της ασυνεννοησίας μεταξύ του Υπουργείου και της εταιρείας συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου να είναι απλήρωτοι τον Νοέμβριο μήνα, και να μην μπορεί να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους για τον Δεκέμβριο καθώς και ο 13ος μισθός", είπε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγέλου.
Ο κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου και απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Μεταφορών  να διαβουλευθεί είτε με την εταιρεία είτε και με τους ίδιους τους εργαζόμενους με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης.
Από την διαφορά του Ο.ΣΥ.ΠΑ. με το Υπουργείο Μεταφορών, είπε, θυματοποιούνται και οι ίδιοι .
Η επ’ αόριστον απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου ξεκίνησε εκ νέου από το Σάββατο - μετά από διακοπή κάποιων ημερών σε ένδειξη καλής θέλησης - με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία για χιλιάδες μαθητές , επισκέπτες, συνταξιούχους και εργαζόμενους που μεταβαίνουν καθημερινά με τις δημόσιες συγκοινωνίες, να  συνεχίζεται.
Πηγή: stockwatch


ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
14/12

Συμβολική εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζόμενων της Γαλλίας πραγματοποίησε η ΠΕΟ έξω από τη Γαλλική πρεσβεία στην Λευκωσία ανταποκρινόμενη στην έκκληση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που διοργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Γαλλία.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγώνες των Γάλλων εργαζομένων που εδώ και καιρό είναι στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στην παρουσία κόσμου και ηγετών Τουρκοκυπριακών συνδικάτων.
«Είμαστε δίπλα στους Γάλλους εργαζόμενους, σε όλους τους εργαζόμενους της Ε.Ε. και όλου του κόσμου, στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής, δίνοντας τη δέσμευση ότι και οι Κύπριοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα από το δικό τους το μετερίζι για να αλλάξουν τα πράγματα», υπέδειξε ο Π. Κυρίτσης.
Σημείωσε πως στη Γαλλία όπως και στην Κύπρο, αλλά και στο σύνολο της επικράτειας της Ε.Ε. εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η ολοένα και μεγαλύτερη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, η ολοένα και βαθύτερη κρίση η οποία φορτώνεται μονόπλευρα πάνω στους εργαζόμενους, με συνεχή διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας.
Ο συμβολισμός της κινητοποίησης, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «δεν είναι μόνο για να εκφράσουμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση αλλά ταυτόχρονα να καυτηριάσουμε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και να διαδηλώσουμε ότι και εμείς εδώ στην Κύπρο απαιτούμε πολιτικές οι οποίες να στηρίζουν τους εργαζόμενους, που να οδηγούν σε μια ανάπτυξη η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις και τις κοινωνικές κατακτήσεις».
Ο ΓΓ της ΠΕΟ έκανε αναφορά και στον προϋπολογισμό που συζητιέται επίσης σήμερα στη Βουλή. Είναι ξεκάθαρο, τόνισε, πως είναι ακόμα ένας προϋπολογισμός λιτότητας, ακόμα ένας προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στα μέτρα των νεοφιλελεύθερων συνταγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη και σε πλήρη συντονισμό με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Ο Π. Κυρίτσης χαιρέτισε παράλληλα την παρουσία Τουρκοκύπριων ηγετών των Τ/κ συνδικάτων σημειώνοντας ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κτυπούν με τον ίδιο τρόπο τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι οργανώσεις που είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί, όχι μόνο για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων αλλά και για να επανενωθεί η Κύπρος στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «που θα μας επιτρέψει αυτούς τους κοινούς αγώνες να τους συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά για να αλλάξουμε τις συνθήκες στο σύνολο της πατρίδας μας. Για μια Κύπρο που να είναι χώρος ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους».
πηγή: ΠΕΟ

ΦΑΡΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 48’
14/12

Οι απεργιακοί αγώνες των μεταλλωρύχων, των αμιαντορύχων και των οικοδόμων του 1948 ήταν επικοί και ιστορικοί… πρωτόγνωροι σε μαχητικότητα και ταξική αντιπαράθεση.
«Μέσα από εκείνους τους αγώνες η εργατική τάξη πίστεψε στις δυνάμεις της, απέκτησε αυτοπεποίθηση και πειθαρχία, διδάχτηκε την αξία της οργάνωσης και σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης και συμμαχίας με τα άλλα καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα του τόπου. Ανέδειξε με ηρωικό τρόπο αξίες και ιδανικά και κέρδισε το πιο βασικό, που είναι το δικαίωμα των εργατών να οργανώνονται και να διαπραγματεύονται συλλογικά τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους», τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στην εκδήλωση προς τιμήν των 70 χρόνων των μεγάλων απεργιακών αγώνων του 1948.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των αγώνων των μεταλλωρύχων των Αμιαντορύχων και των οικοδόμων εκείνης της περιόδου, υπήρξε καθοριστικό για την μετέπειτα οργάνωση και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος της Κύπρου και την διεκδίκηση και την κατάκτηση όλων των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημείωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ διαμηνύοντας ότι «εκείνο που κυρίως θέλουμε να δηλώσουμε με αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής είναι ότι είμαστε εδώ και συνεχίζουμε»… Μέσα στις δικές μας σύγχρονες συνθήκες, με τα δικά μας προβλήματα, με τις σημερινές έγνοιες και ανησυχίες, αλλά με την ίδια πίστη και με την ίδια θέληση.
Η σημασία των αγώνων του 1948 είναι τεράστια, γιατί για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αντιλήφθηκαν τη μεγάλη δύναμη που έχουν, παλεύοντας ενωμένοι, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου.
Έδωσε παράλληλα την υπόσχεση ότι ειδικά σήμερα, δεδομένων των πολύ δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του τόπου μας, και της συντονισμένης επίθεσης που δέχονται από την Κυβέρνηση της δεξιάς και τους συμμάχους της, «αντλώντας πείρα, δύναμη και έμπνευση από τους αγώνες που τιμούμε σήμερα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αυταπάρνηση και πίστη στα ιδανικά της εργατικής τάξης».
Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Χρίστος Αλέκου χαρακτήρισε τους απεργιακούς αγώνες τους 1948 ως τις ιστορικότερες και μαζικότερες απεργίες που έγιναν ποτέ στην Κύπρο. Μιλώντας εκ μέρους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ανέφερε μεταξύ άλλων πως αυτός ο αγώνας δεν θα είχε καμία σημασία σήμερα αν δεν μας έδινε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. «Πρώτιστα μας έχει διδάξει ότι η ενότητα των εργαζομένων είναι ικανή να τσακίσει κάθε εμπόδιο. Οι απεργοί του 1948 κατάφεραν να παραμείνουν ενωμένοι μέχρι τη νίκη, παρά τις προσπάθειες σύσσωμου του αντίπαλου στρατοπέδου να τους διασπάσουν», σημείωσε ο Χρ. Αλέκου σημειώνοντας επίσης, ότι ο αγώνας τους μας διδάσκει ότι οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι αποτελούν μαζί, ένα από τα ισχυρότερα εμπόδια στα σχέδια όσων επιθυμούν και τότε και σήμερα το διαχωρισμό και τη διχοτόμηση.
Στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του 1948, οι εργάτες που έβαλαν στην άκρη τις θρησκευτικές, τις γλωσσικές και εθνικές διαφορές τους, υλοποίησαν μια ανθρώπινη και ταξική αλληλεγγύη που είναι παράδειγμα μέχρι και σήμερα, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της DEV-İŞ Hasan Felek. Έστειλε παράλληλα μήνυμα συνέχισης του αγώνα για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού μας: «Η διαίρεση του νησιού μας συνεχίζεται και εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλους τους τομείς για να τερματιστεί αυτή η διαίρεση και να επανενωθεί η Κύπρος».
Ο Hasan Felek επέκρινε επίσης όσους παρεκκλίνουν από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού σημειώνοντας ότι οι κουβέντες περί αποκεντρωμένης ή χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας είναι κούφιες προτάσεις που προωθούνται από τους αντιδραστικούς και απορριπτικούς που είναι ενάντια στη λύση και υπέρ του στάτους κβο και που θέλουν να απαλλαχθούν από το πλαίσιο Γκουτέρες.
«Εμείς απαιτούμε την επανέναρξη των ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό χωρίς προϋποθέσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», υπέδειξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της DEV-İŞ.
Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση αποτέλεσαν οι πολιτιστικές παρεμβάσεις από καταξιωμένους ηθοποιούς και μουσικούς.
Η δικοινοτική ομάδα καλλιτεχνών Θεάτρου της ΠΕΟ έπαιξε στη σκηνή της εκδήλωσης θεατρικό απόσπασμα - δρώμενο από το έργο του Μιχάλη Πιτσιλλίδη (ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ) σε σκηνοθεσία Μάριου Στυλιανού.
Οι ηθοποιοί Χριστοςς Καραισκος, Oya Akin και Λουκία Μουσουλιώτη απήγγειλαν ποιήματα στα ελληνικά και στα τούρκικα ενώ το πολιτιστικό πρόγραμμα διανθίστηκε με τραγούδια από τους καταξιωμένους μουσικούς Πέτρο Κουλουμή, Χρήστο Φιλίππου και Γιώργο Δημητρίου.
πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ.
Μετά τους Οικοδόμους της Λάρνακας, της Λεμεσου της Λευκωσίας της Παφου και η Γενική Συνέλευση των Οικοδόμων Αμμοχωστου, εξουσιοδότησε τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, να σεβαστεί επιτέλους τα συμφωνηθέντα και να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση.
ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΟ
13/12/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

ΓΙΑΤΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ;
Άρθρο του Άθου Ελευθερίου
Γενικού Γραμματέα
ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ
Οι πρόσφατες απεργίες των εργαζομένων στις εταιρείες Λεωφορείων ΕΜΕΛ Λεμεσού και ΟΣΥΠΑ Πάφου επαναφέρουν για πολλοστή φορά στο προσκήνιο τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών. Ένα πολυδιαφημιζόμενο σύστημα που αντί να στηριχθεί αφέθηκε χωρίς στήριξη για να καταρρεύσει.
Με την έναρξη του, δίνονταν από όλους τους αρμόδιους διαβεβαιώσεις πως μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του και με την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης, θα υπήρχε σταδιακή μείωση και τερματισμός της επιδότησης προς τις εταιρείες.
Τελικά φτάνουμε στο τέλος της 10ετίας, με τα προβλήματα μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και των εταιρειών Λεωφορείων, να παραμένουν τα ίδια όπως και με την έναρξη του νέου συστήματος. Αν κάποιος στρέψει 5-6 χρόνια πίσω τη μνήμη του, θα διαπιστώσει πως γίνονταν ακριβώς οι ίδιες συζητήσεις με τις σημερινές.
Οι διαφορές μεταξύ του υπουργείου και των εταιρειών παραμένουν για χρόνια οι ίδιες αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, χωρίς να ευθύνονται. Το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και χρόνια ζητά από το υπουργείο Μεταφορών να λύσει αυτό το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να τους χρησιμοποιεί κανένας, δεν θέλουν να εμπλακούν στις διαφορές που έχουν οι εταιρείες Λεωφορείων με το υπουργείο Μεταφορών, δεν θέλουν επίσης να απεργούν για τις διαφορές άλλων.
Ζητήθηκε επανειλημμένα από το υπουργείο να βρει τρόπο οι μισθοί των εργαζόμενων να πληρώνονται. Προειδοποιήθηκε το υπουργείο πολλές φορές ιδίως από το 2017, πως λόγω των υπερπληρωμών θα έμεναν και πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και πως έπρεπε να υπάρχει σχέδιο Β, τόσο για να παρέχεται απρόσκοπτα η υπηρεσία, όσο και να πληρώνονται οι μισθοί. Τίποτα δεν έγινε. Γιατί;
Πρέπει πάντα να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις; Γιατί δεν υλοποιούν αυτά που υπόσχονται μετά από τις απεργίες, πριν από αυτές; Γιατί ενώ πληρώνουν όπως οι ίδιοι δηλώνουν όλα τα κόστη των εταιρειών και επιπρόσθετα εύλογο κέρδος, αφήνουν να μένει ο τόπος χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εργαζόμενους απλήρωτους;
Εάν οι εταιρείες παραβιάζουν τις συμβάσεις που υπόγραψαν με το κράτος, γιατί δεν τις τερματίζουν και να τις αναλάβει το κράτος; Εάν θεωρούν ότι έχουν δίκαιο στο υπουργείο με τις διαφορές που έχουν με τις εταιρείες, τι περιμένουν; Ίσως την επόμενη απεργία; Γιατί; Για να ταλαιπωρούνται και πάλι οι μαθητές, οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι που θα μένουν απλήρωτοι.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες αναλαμβάνει το κράτος την υπηρεσία μέχρι να γίνουν νέες προσφορές και να δοθεί αυτή η υπηρεσία σε νέο προσφοροδότη.
Ίσως πάλι το υπουργείο Μεταφορών να μην τολμά να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες γιατί η έκβαση σε μια νομική διαμάχη κρίνεται αβέβαιη και δημιουργεί τον κίνδυνο το δημόσιο να επωμιστεί επιπρόσθετο κόστος;
Η απόφαση του υπουργείου να διαχωρίσει από το 2020, τις μαθητικές διαδρομές από τα τακτικά δρομολόγια, θα έχει κατά την άποψη μου αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για το κράτος. Θα οδηγήσει δηλαδή στην πληρωμή πρόσθετων εκατομμυρίων από αυτά που ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει σήμερα και για τα οποία υπάρχει ο ισχυρισμός πως είναι πολλά. Εάν αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί και εφόσον σε αυτό τον τόπο συνήθως δεν υπάρχουν ούτε πολιτικές, ούτε ποινικές ευθύνες, γιατί να πρέπει να πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης;
Αναμένοντας σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, δηλώνουμε πως πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν για την έγκαιρη μηνιαία πληρωμή όλων των εργαζόμενων. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι και πάλι υποχρεωμένοι να τα διεκδικήσουν με απεργίες που έχουν ως επακόλουθο την απαξίωση και την πιθανή διάλυση των Επιβατικών Μεταφορών.
Υστερόγραφο: Το Μάρτιο του 2018 σε άρθρο μου είχα σημειώσει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Το συνδικαλιστικό κίνημα διαπιστώνει για ακόμα μια φορά αδιαφορία στην επίλυση της εργατικής διαφοράς με την ΕΜΕΛ. Για ακόμα μια φορά δόθηκε περιθώριο χρόνου για να παρέμβουν οι αρμόδιοι. Οι μέρες περνούν χωρίς την ανάληψη της όποιας πρωτοβουλίας. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σύντομα να ανακοινώσουν την κλιμάκωση των μέτρων μη έχοντας άλλη επιλογή. Όταν αυτό γίνει όλοι θα θυμηθούν την ταλαιπωρία του κόσμου. Τώρα καμιά ανταπόκριση. Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»
Από τότε έχουν περάσει 10 μήνες και με αυτή την εργατική διαφορά δεν ασχολήθηκε κανένας. Πρέπει οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση των συμφωνηθέντων για να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους;
13/12/2018

πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

Έκθεση ΙΝΕΚ ΠΕΟ για την Οικονομία και την Απασχόληση 2018
12/12
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κοινωνική ανισότητα στην Κύπρο κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των μισθών. Κύριος λόγος είναι η μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων
Την συνέχιση της αποκαρδιωτικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα κατέδειξε η Ετήσια Έκθεση για την Οικονομία και την Απασχόληση που παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου-ΙΝΕΚ ΠΕΟ.
Η Έκθεση για την Οικονομία και την Απασχόληση του 2018, πέραν από τους σχετικούς με το ΑΕΠ, τους μισθούς, την απασχόληση, την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις, εξετάζει την προσαρμογή της οικονομίας μετά το μνημόνιο, τη διανομή του εισοδήματος, τους δείκτες φτώχειας και υλικής στέρησης. Η έκθεση εξετάζει επίσης τα δημόσια οικονομικά, το δημόσιο χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στην Κύπρο καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τις επιπτώσεις από την νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και κάθε άλλο παρά σημεία βελτίωσης εμφανίζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης.
Την παρουσίαση της Έκθεσης έκανε ο Οικονομολόγος και συνεργάτης του ΙΝΕΚ ΠΕΟ Ηλίας Ιωακείμογλου. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε με καλωσόρισμά του ο Διευθυντής του ΙΝΕΚ ΠΕΟ Παύλος Καλοσυνάτος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΝΕΚ ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.
Όπως είπε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ «Η ανάλυση των στοιχείων και των αριθμών, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, δείχνει ξεκάθαρα ότι η πλήρης ευθυγράμμιση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της της κυβέρνησης με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, οδηγεί στην αναδιάρθρωση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας μας σε μια βαθιά συντηρητική κατεύθυνση. Η επαναφορά του καπιταλιστικού κύκλου από την ύφεση στην φάση της ανάπτυξης, έχει στηριχτεί κυρίως στην μείωση των μισθών, την δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και την συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».
Συνεχίζοντας τόνισε πως η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδεικνύει ότι ο κύριος λόγος που οδηγεί στο πιο πάνω αποτέλεσμα, είναι το γεγονός ότι κατά κανόνα οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται οι συμβατικές και νομικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.
Η Έκθεση τεκμηριώνει τις προτεραιότητες που θέτει η ΠΕΟ για το 2019:
-Επαναφορά όρων απασχόλησης και διεκδίκηση αυξήσεων
-Διεκδίκηση των αναγκαίων θεσμικών μέτρων για ενίσχυση της εφαρμογής των Συμβάσεων
-Προστασία της μισθωτής απασχόλησης
-Αναστήλωση του κοινωνικού κράτους
Τα συμπεράσματα της «Έκθεσης για την Οικονομία και Απασχόληση 2018» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΙΝΕΚ ΠΕΟ και να κατεβάσετε τα ακόλουθα:
https://www.inek.org.cy/index.php/237-13-12-2018
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Γ.Γ. της ΠΕΟ:
H ετήσια «Έκθεση για την Οικονομία και την Απασχόληση» του ΙΝΕΚ ΠΕΟ είναι η 15η στην σειρά και θεωρούμε ότι έχει καθιερωθεί πλέον ως μια σημαντική επιστημονική παρέμβαση στα θέματα που έχουν να κάμουν με την οικονομική και κοινωνική έρευνα και ανάλυση. Φιλοδοξούμε ότι και φέτος θα αποτελέσει μια ουσιαστική συμβολή στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας και βέβαια, ένα σημαντικό εργαλείο για όλους όσους δεν αρκούνται μόνο στην ανάλυση της κατάστασης αλλά ενδιαφέρονται και παλεύουν για την αλλαγή της.
Η ανάλυση των στοιχείων και των αριθμών, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, δείχνει ξεκάθαρα ότι η πλήρης ευθυγράμμιση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της της κυβέρνησης με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, οδηγεί στην αναδιάρθρωση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας μας σε μια βαθιά συντηρητική κατεύθυνση. Η επαναφορά του καπιταλιστικού κύκλου από την ύφεση στην φάση της ανάπτυξης, έχει στηριχτεί κυρίως στην μείωση των μισθών, την δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και την συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Επειδή όταν παρουσιάζουμε την αληθινή εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας, επειδή αυτή δεν υποστηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα κάποιοι μας καταλογίζουν πολιτική και ιδεολογική σκοπιμότητα, σημειώνω ότι αυτή η εικόνα καταγράφεται τόσο στα στατιστικά στοιχεία της δικής μας στατιστικής υπηρεσίας, όσο και της ίδιας της Eurostat.
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της, για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο, υποχρεώνεται να παραδεκτεί ότι η κοινωνική ανισότητα στην Κύπρο παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και ότι κύρια πηγή αυτής της ανισότητας είναι η δραματική μείωση των μισθών η οποία δεν μετακυλίεται στις τιμές ώστε να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια την υγιή ανάπτυξη, αλλά κυρίως ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Υποδεικνύει μάλιστα η έκθεση της Ε.Ε. ότι ο κύριος λόγος που οδηγεί στο πιο πάνω αποτέλεσμα, είναι το γεγονός ότι κατά κανόνα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται οι συμβατικές και νομικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.
Στην έκθεση της η Επιτροπή συγκεκριμένα λέει τα εξής: «Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδίως επειδή η μη οικειοθελής προσωρινή και η μερική απασχόληση σημείωσαν αύξηση και οι μισθοί προσαρμόστηκαν προς τα κάτω, φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η αύξηση της ανισότητας. Και συνεχίζει: «Μολονότι το ποσοστό συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στην Κύπρο είναι υψηλότερο από ό, τι σε άλλα κράτη μέλη, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.».
Βέβαια ως συνήθως, η φρασεολογία και οι λέξεις στις διατυπώσεις της Ε.Ε. είναι τέτοιες ώστε να θολώνουν τα νερά και να αμβλύνουν την οξύτητα του προβλήματος που περιγράφουν. Όμως η μετάφραση του κειμένου της Επιτροπής στην καθομιλουμένη, είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Κανονικά θα έπρεπε πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι να αμείβονται με βάση τις συμβάσεις, αυτό όμως στην πράξη δεν συμβαίνει. Όπως επίσης ότι οι επισφαλείς μορφές εργοδότησης που διευρύνονται, είναι στην πραγματικότητα δίοδοι εκμετάλλευσης και όχι συμφιλίωσης οικογενειακής και εργασιακής ζωής.
Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το γιατί. Ο φόβος και η ανασφάλεια μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας συνεπάγεται ανατροπή του συσχετισμού ισχύος υπέρ των εργοδοτών. Το γεγονός αυτό έχει επιταχύνει δραματικά τη διαδικασία απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και έχει δημιουργήσει για τους εργοδότες πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα δυνατότητες εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γι’αυτό και τα κέρδη ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, έχουν αυξηθεί δραματικά σε βάρος των εισοδημάτων που προέρχονται από την εργασία.
Βέβαια το Συνδικαλιστικό κίνημα, έχει επανέλθει αποφασιστικά και στην διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων διεκδικεί την επαναφορά όσων δικαιωμάτων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως κατά την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης και είτε μερικά είτε συνολικά, σχεδόν σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανανεωθεί τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε πετύχει αυτή την επαναφορά. Φέτος μάλιστα αναμένεται ότι σε κάποιους κλάδους θα διεκδικήσουμε και αυξήσεις σε σχέση με την ίσχυε το 2012.
Είναι όμως φανερό, ότι μόνο με ικανοποιητικές συμφωνίες ανανέωσης των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων, στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα η πορεία συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας.
Σήμερα αναδεικνύεται ως εξίσου, βασική προτεραιότητα, η υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων, που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις. Για δε τους εργαζόμενους που για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, η εγκαθίδρυση μηχανισμού για την διαμόρφωση μέσα από θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων που να αφορά τουλάχιστον το μισθό, το ωράριο και την υπερωριακή εργασία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει τον διάλογο για αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα εδώ και τώρα. Όσο δεν το κάνει, απλά επιβεβαιώνει ότι πέρα από τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και τους ισχυρούς και όχι για τους πολλούς και τους αδύνατους.
Φίλες και φίλοι
Θεωρώ ότι τα ευρήματα της έκθεσης, εξηγούν εμπεριστατωμένα ποια είναι η σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και τεκμηριώνουν με αυτό τον τρόπο και τις προτεραιότητες που θέτει σήμερα μπροστά του το κίνημα των εργαζομένων.
Αυτές οι προτεραιότητες δεν εστιάζονται μόνο στην επαναφορά των όρων απασχόλησης οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί προς τα κάτω λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν το 2013 και την διεκδίκηση των αναγκαίων θεσμικών μέτρων που να ενισχύουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία της μισθωτής απασχόλησης. Επεκτείνονται ασφαλώς και στον αγώνα για αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, το οποίο κυριολεκτικά ξηλώθηκε τα τελευταία χρόνια. Με στόχο κοινωνική πολιτική που να μπορεί να προστατεύσει και να στηρίξει ουσιαστικά, τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας.
Η δική μας φιλοσοφία για την κοινωνική πολιτική, δεν έχει καμία σχέση με την λογική τις φιλανθρωπίας την οποία επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα αλλά λυπάμαι να πω ότι φαίνεται να υιοθετεί και μέρος της αντιπολίτευσης, αφού μέσα από τα πρόσφατα πολιτικά πάρε δώσε εν όψει της ψήφισης των κρατικών προϋπολογισμών του 2019, φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί με ένα περίεργο και αδιαφανή τρόπο χωρίς κανένα κοινωνικό διάλογο ή διαβούλευση, τέτοιες υποτιθέμενες κοινωνικές παροχές που θυμίζουν χριστουγεννιάτικά πακέτα της φιλόπτωχου αδελφότητας.
Για μας η κοινωνική πολιτική πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός μηχανισμού ανακατανομής του πλούτου με πιο δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, ώστε να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
Η μάχη για την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, αφορά κατά προτεραιότητα τον αγώνα για να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα, όπως έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή, το ΓΕΣΥ, για να επανέλθουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων εκεί που ήταν πριν το κουτσούρεμα τους, για να επανεξεταστούν τα κριτήρια στήριξης των πολύτεκνων, των αναπήρων, των φοιτητών και των άλλων ευάλωτων ομάδων, να υπάρξει ξανά μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική η οποία να απευθύνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια, για να στηριχτούν οι άνεργοι, να προστατευτεί η κατοικία και η επαγγελματική στέγη των ανθρώπων που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στις τράπεζες.
Για διευθέτηση του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ και για επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12%, για όσους επιλέγουν αφυπηρέτηση στα 63.
Φίλες και φίλοι
Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι εμείς απορρίπτουμε τη λογική που θεωρεί τη νεοφιλελεύθερη «αναδιάρθρωση» και την εργασιακή απορρύθμιση, ως το αναπόφευκτο «τίμημα» της ανάπτυξης.
Διαφωνούμε κάθετα με την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη για το 2019 ο οποίος είναι μια επανάληψη του ίδιου έργου, με περιορισμένες αναπτυξιακές δαπάνες και κουρεμένες κοινωνικές παροχές, συνταγή που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Είναι πεποίθηση μας ότι υπάρχει εναλλακτική επιλογή, αλλά αυτή η επιλογή χρειάζεται ριζικά διαφορετική φιλοσοφία. Προϋποθέτει πολιτική για επενδύσεις και ανάπτυξη, με το κράτος και ευρύτερα τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας σε ρόλο ενεργητικό και πρωταγωνιστικό. Ανάπτυξη η οποία να δημιουργεί νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να προωθεί την τόνωση της ενεργής ζήτησης με μέτρα στήριξης και σταδιακής ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης του λαού.
πηγή: ΠΕΟ (fb σελίδα)

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
-Υπογραφή πλαισίου για κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Τ.Α.
-Αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-Διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Τ.Α.
-Εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
-Εγγύτητα στους πολίτες
-Οικονομική αυτοτέλεια και η διοικητική ανεξαρτησία.
"Να σεβαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις Εργασιακές Σχέσεις που λειτουργούν στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να επεκταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και να εφαρμόζονται σε Δήμους και Συμπλέγματα όπως τελικά θα διαμορφωθούν", ζητά η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.
Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, παρέθεσε την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, δημοσιογραφική διάσκεψη στο Οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία.
Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ τόνισε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με ορθολογιστικά κριτήρια και όχι με πολιτικά και τοπικά κριτήρια.
Ολόκληρη η ομιλία του Γ.Γ.της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνη Νεοφύτου:
Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ πέραν από την υποχρέωση του να παρεμβαίνει ώστε να διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα των εργαζομένων εξέφραζε τις απόψεις του με αποφάσεις, ανακοινώσεις ή και στις συζητήσεις στη Βουλή για το γενικότερο θέμα της Μεταρρύθμισης βασιζόμενο σε Αρχές. Στις 6/12/18 η Παγκύπρια Κλαδική Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησε το θέμα με βάση τα σημερινά δεδομένα και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της με σκοπό να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται.
Οι Αρχές στις οποίες βασίστηκε είναι η αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανάγκη διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της, η εμβάθυνση της Δημοκρατίας και η εγγύτητα στους πολίτες, η οικονομική αυτοτέλεια και η διοικητική ανεξαρτησία. Αυτά επιβάλλουν το συνολικό σχεδιασμό για δημιουργία τέτοιων Οργανισμών με συγκεκριμένη δομή ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο οι πιο πάνω Αρχές. Το πρώτο που πρέπει να συμφωνηθεί είναι τα κριτήρια πάνω στα οποία θα κτιστεί ο νέος Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εισηγήσεις για αυθαίρετες συνενώσεις/μειώσεις Δήμων και δημιουργίας Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη γειτονικών Δήμων δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Με βάση αυτά καταθέτουμε δημόσια την πιο κάτω πρόταση.
1. Να προωθηθεί για ψήφιση το Νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Το Κράτος να εξετάσει τις οικονομικές επιπτώσεις για Δήμους και Κοινότητες λόγω της απώλειας της Υδατοπρομήθειας και να δώσει λύσεις.
2. Να θεσμοθετηθούν Συμπλέγματα Υπηρεσιών σε Δήμους και Κοινότητες με βάση γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια που θα συμφωνηθούν. Να είναι ξεκάθαρο ότι όσα Συμπλέγματα εντάσσονται μέσα στα κριτήρια που θα συμφωνηθούν, μετά τις επόμενες εκλογές Τ.Α. θα μετεξελιχθούν σε Δήμους. Σε αυτό το σχεδιασμό να ληφθούν υπόψη η τοποθεσία, το μέγεθος, οι οικονομικές και οργανωτικές δυνατότητες των υφιστάμενων Δήμων και να συνδυασθεί με την πρόταση-Νομοσχέδιο της Ένωσης Κοινοτήτων για τη δημιουργία 37 Συμπλεγμάτων υπηρεσιών. Τα κριτήρια που θα πρέπει να συμφωνηθούν είναι οικονομικά, πληθυσμιακά και γεωγραφικά (ακτίνα από το Κέντρο του Συμπλέγματος).
3. Σε όλες τις περιπτώσεις να εξελιχθεί η οργανωτική δομή των υφιστάμενων Δήμων ή να δημιουργηθεί νέα οργανωτική δομή σε εντελώς νέα Συμπλέγματα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
4. Να παρασχεθούν από το Κράτος οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι που θα λαμβάνουν υπόψη την υποχρέωση παροχής νέων υπηρεσιών (ιδιαίτερα σε περιοχές Κοινοτήτων) και τις ανάγκες ανάλογα με το μέγεθος κάθε Συμπλέγματος.
5. Με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, να αναθεωρηθεί το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού της κρατικής χορηγίας η οποία με άλλα πιθανά έσοδα από φορολογίες ( ;) θα καταστήσει τους Οργανισμούς Τ.Α. οικονομικά αυτάρκεις.
6. Σε τρία χρόνια (ή με τις νέες εκλογές στην Τ.Α.) να αξιολογηθούν με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί, τα αποτελέσματα και η ικανοποίηση των πολιτών καθώς και τα κριτήρια που τέθηκαν, ποιοι Δήμοι/Κοινότητες θα συνενωθούν και ποια Συμπλέγματα Υπηρεσιών θα εξελιχθούν σε Δήμους. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να επικυρωθεί με δημοψηφίσματα. Τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν Σύμπλεγμα Υπηρεσιών Κοινοτήτων. Για αυτή την περίοδο κανένας Δήμος ή Κοινότητα δεν θα καταργηθεί και θα δοθεί η ευκαιρία για πιο ψύχραιμες και αντικειμενικές εκτιμήσεις καθώς και ωριμότερες σκέψεις.
7. Η Κυβέρνηση να καταθέσει Νομοσχέδιο για την Αρχή/Αρχές που θα έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών.
Τέλος, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σεβαστούν τις Εργασιακές Σχέσεις που λειτουργούν στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Συλλογικές Συμβάσεις να επεκταθούν και να εφαρμόζονται σε Δήμους και Συμπλέγματα όπως τελικά θα διαμορφωθούν. Για το σκοπό αυτό διαβουλεύεται με το Υπουργείο Εσωτερικών για τον καθορισμό και υπογραφή πλαισίου μέσω του οποίου θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

πηγή: ΠΕΟ (fb page)

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ανακοίνωση της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ:
Δυνατό μήνυμα αποφασιστικότητας για αγώνα μέχρι την δικαίωση έστειλε και η Γ.Σ. των Οικοδόμων Λευκωσίας
Μέσα στο ίδιο κλίμα που πραγματοποιήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία στην επαρχία Λευκωσίας, μέσα σε έντονο κλίμα θυμού και αποφασιστικότητας, στέλνουν και αυτοί ξεκάθαρο μήνυμα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, να σεβαστεί επιτέλους τα συμφωνηθέντα και να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση.
Η υπομονή των εργαζομένων έχε εξαντληθεί, όπως διαμήνυσε η Γενική Συνέλευση των Συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και είναι πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα αυτονόητα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης, που υπογράφεται από τα δύο μέρη και την επιστροφή όλων των αποκοπών που έγιναν από τους μισθούς και τα ωφελήματα τους, από μέρους των εργολάβων.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαφορά που προέκυψε, να μην επιχειρήσουν να υποτιμήσουν την νοημοσύνη τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, καλώντας ευθέως την Ομοσπονδία Εργολάβων, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να μην προσπαθεί με διάφορες σοφιστείες, να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα, επιδιώκοντας με αχρείαστες συζητήσεις, να ξεφύγουν από την ουσία της διαφοράς που έχει προκύψει.
Η απάντηση σε όλους αυτούς, διαμήνυσε η Συνέλευση, θα είναι άμεση και αποφασιστική, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος των εργαζομένων που υποφέρουν τα πάνδεινα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τέλος και αυτή η Γενική Συνέλευση, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας εξουσιοδότησε με συντριπτική πλειοψηφία, τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΟ
11/12/2018
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

Η Ιδιωτικοποίηση της Cyta - Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν



Θυμόμαστε όλοι ότι με πρόφαση τις πρόνοιες του Μνημονίου, ο Υπουργός Οικονομικών κος Χάρης Γεωργιάδης και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ μας είπαν ότι θα έπρεπε να εισπραχθούν €4 δισεκατομμύρια από τις ιδιωτικοποιήσεις. Όταν έγιναν εισηγήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων είσπραξης τους μας είπε ότι δεν είναι θέμα εισπρακτικό αλλά φιλοσοφίας και κατέθεσε το περιβόητο Νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Cyta που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη μεταφορά όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αντέδρασαν μέχρις ότου καταργήθηκε ο Φορέας Αποκρατικοποιήσεων και καταψηφίστηκαν τα σχετικά κονδύλια που αφορούσαν μελέτες κ.λ.π.
Ακολούθως, κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες του Λιμανιού Λεμεσού και βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα της που είναι η απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για το Δημόσιο με μεγάλη μείωση των εργασιών αλλά και αύξηση των τελών.
Από το 2000 ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήριζε τη Cyta σαν αθλητή που έτρεχε με βάρη και πρόβλεπε τη σύντομη κατάρρευση της. Από τότε το Δημόσιο είσπραξε περίπου €1.5 δισεκατομμύρια από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και η Cyta συνεχίζει να είναι κερδοφόρα παρόλες τις προσπάθειες για υπόσκαψη της.
Η Κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά συνεχίζοντας τη δογματική προσήλωση στη Νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία επανήλθε μέσω των προϋπολογισμών του 2019 με σκοπό να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, του Κρατικού Λαχείου κ.λ.π. Να συνεχίσει δηλαδή το ξεπούλημα του Δημόσιου Πλούτου παραχωρώντας τα κέρδη στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε συνεργασία και τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι ώστε να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν μαζί με τους πολίτες τον αγώνα τους για να αποτρέψουν και αυτή τη φορά το ξεπούλημα της Cyta διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα της. Καλεί επίσης την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική και να αξιοποιήσει τις πολλές εισηγήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του Οργανισμού, διαφορετικά η αντίδραση και ο αγώνας θα είναι η μόνη επιλογή.
ΑΠΟ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
10/12/18
πηγή: ΠΕΟ (fb page)

Αιμορραγεί δημογραφικά η Κύπρος - Υπόμνημα και Εισηγήσεις της ΣΕΚ στη Βουλή

16/12

Η ΣΕΚ εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό γιατί η Κύπρος αιμορραγεί δημογραφικά κυρίως λόγω της υπογεννητικότητας, της μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού.
Σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του Κινήματος υπέβαλε ο Χρίστος Καρύδης σε σχετική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 2018 στην παρουσία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το δημογραφικό ήταν κάποτε πρόβλημα. Σήμερα δυστυχώς είναι εφιάλτης που βρίσκεται ήδη εντός των πυλών.  Η Κύπρος αιμορραγεί δημογραφικά, όπως φαίνεται και μέσα από το περιεχόμενο της Δημογραφικής Έκθεσης που ανακοινώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 από τη Στατιστική Υπηρεσία.
Ως ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία στην έκθεση καταγράφονται τα εξής:
(α)  To 2017 σημειώθηκε σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και σοβαρή μείωση του ποσοστού των παιδιών, ενδεικτικά στοιχεία της τάσης γήρανσης του πληθυσμού.
(β)  Παρατηρήθηκε κατά την περσινή χρονιά μείωση των γεννήσεων σε σύγκριση με το 2016.  Το 2017 το συνολικό ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε στο 1.32 σε σύγκριση με 1.37 τον προηγούμενο χρόνο.  Από το 1995 το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι πιο χαμηλό από το 2.10, ποσοστό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.  Η ΣΕΚ που ασχολείται συνεχώς με αυτό το ζήτημα που προσλαμβάνει εθνικές διαστάσεις, αυτή την εποχή κινείται προς δύο κατευθύνσεις ως εξής:
(α)  Στις 23 Νοεμβρίου 2018 υποβάλαμε γραπτό υπόμνημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για μία ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου.
Ανάμεσα σ’ άλλα εισηγούμαστε να μελετηθεί η δυνατότητα για επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, στρατιώτες, όπως υπήρχαν και στο προηγούμενο φορολογικό σύστημα.  Η τότε (2002) κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων τιμώρησε τις οικογένειες και ευνόησε τους άγαμους.
Μια άλλη εισήγηση αφορά τη βελτίωση της αίτησης για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία.  Η ΣΕΚ υποστηρίζει πως, στη συγκεκριμένη αίτηση πρέπει να δηλώνονται και να λαμβάνονται υπόψη και τα δάνεια που έχει το νοικοκυριό και όχι μόνο οι καταθέσεις.
Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε και στην κυβέρνηση Δ. Χριστόφια και δεν έγινε αποδεκτό, ενώ το υποβάλαμε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε σχετική συνεδρία που έγινε στις 4 Οκτωβρίου 2016, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση.
(β)  Το άλλο που κάνουμε τώρα είναι μια συνειδητή προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε με το υπουργείο Εργασίας μια καινούργια δημογραφική και οικογενειακή πολιτική για τα έτη 2019-2020.  Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2018 πήραμε μέρος σε 3 διαφορετικές δίωρες συνεδρίες, στις οποίες έλαβαν μέρος κοινωνικοί εταίροι και εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας.
Εισηγήσεις ΣΕΚ
Προς βελτίωση της κατάστασης, προς ενθάρρυνση των γεννήσεων και στήριξη των οικογενειών η ΣΕΚ εισηγείται τα εξής:
Ο περί Γονικής Άδειας και Άδειας για λόγους Ανωτέρας Βίας Νόμος, είναι η μοναδική νομοθεσία που προάγει τη συμφιλίωση με δικαιούχους γυναίκες και άνδρες.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη άδεια παρέχεται άνευ απολαβών, περιορίζει σημαντικά τη χρήση της, ενώ λαμβάνεται στην πλειονότητα από γυναίκες που αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες, για να περιοριστεί η απώλεια οικογενειακού εισοδήματος.
Αίτημα μας είναι όπως η συγκεκριμένη άδεια επιδοτηθεί, είτε πλήρως, είτε μερικώς, για να αποτελεί κίνητρο και για τους άνδρες να αξιοποιούν το δικαίωμα αυτό.
Μείζον θέμα αποτελεί η παραβίαση της Νομοθεσίας για τη Μητρότητα.  Η ΣΕΚ έχει εγκαινιάσει από τον Ιούνιο του 2016 εκστρατεία ενημέρωσης, με την ανάρτηση αφισών που αναγράφουν τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας σε Ιδιωτικές Κλινικές και Δημόσια Νοσηλευτήρια.
Η πολιτεία οφείλει να δώσει έμφαση στην ενημέρωση των εργαζομένων στους ανοργάνωτους χώρους εργασίας, αφού καταγράφεται μέσα από έρευνες, πως ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δε γνωρίζει τις κείμενες νομοθεσίες.
Να μελετηθεί η δυνατότητα αύξησης της περιόδου παροχής της άδειας μητρότητας, με την αυστηρή προϋπόθεση πως, θα ενισχυθούν οι νομοθεσίες που προστατεύουν τις έγκυες γυναίκες από τυχόν απολύσεις.  Επίσης πρέπει να τεθούν χρονικά περιθώρια στην εξέταση παραπόνων από τους επιθεωρητές Εργασίας, ειδικότερα σε σχέση με καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις της νομοθεσίας για τη μητρότητα.
Να επανεξεταστεί και να καθοριστεί νέο ωράριο των κρατικών δομών φροντίδας των παιδιών, ώστε να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Η φύλαξη στους ιδιωτικούς σταθμούς προϋποθέτει υψηλό κόστος φροντίδας.
Να παραχωρηθεί φορολογική ελάφρυνση στις οικογένειες που έχουν παιδιά στους ιδιωτικούς σταθμούς ηλικίας κάτω των 4 χρόνων και 8 μηνών, οι οποίες αιτούνται θέση στους κρατικούς σταθμούς και απορρίπτονται, λόγω της ανεπαρκούς κάλυψης παιδιών στους κρατικούς σταθμούς.
Όπου υπάρχουν μετακινήσεις στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και λειτουργεί η λογική της μοριοδότησης με βάση τον αριθμό των παιδιών, εισηγούμαστε όπως υπάρξει διαφοροποίηση στην παροχή μονάδων κατά τρόπο ώστε να ενισχυθεί η στήριξη της τρίτεκνης και πολύτεκνης μητέρας με παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Επίσης εισηγούμαστε όπως η μοριοδότηση επεκταθεί και στα δύο φύλα.  Η συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας δεν αφορά αποκλειστικά τη γυναίκα εργαζόμενη».
Ο Χρίστος Καρύδης που εκπροσωπεί τη ΣΕΚ στον Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής υπέδειξε στη Βουλή πως τα χρήματα που χρησιμοποιούνται από το κράτος για στήριξη των οικογενειών και για ενθάρρυνση των γεννήσεων δεν πρέπει να θεωρούνται δαπάνη, αλλά επένδυση σε μια χώρα που βρίσκεται υπό ημικατοχή καιι αιμορραγεί δημογραφικά.
Πηγή: ΣΕΚ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - Επέρχεται σύντομα «εργασιακός σεισμός»

14/12

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαρχιακών γενικών συνελεύσεων των  εργαζομένων στην Οικοδομική βιομηχανία, οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της λήψης δυναμικών μέτρων για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους τα οποία κατακρεουργούνται από τους Εργολάβους
Οι γενικές συνέλευση των εργαζομένων της οικοδομικής βιομηχανίας εξουσιοδότησαν τα διοικητικά συμβούλια των κλαδικών συντεχνιών  ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, όποτε κρίνουν αναγκαίο, διεκδικώντας εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων  Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ).
Τα μέλη των γενικών συνελεύσεων, που πραγματοποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας σε όλες τις επαρχίες, κατήγγειλαν την ΟΣΕΟΚ  ότι με την απόφαση της να απορρίψει τη Μεσολαβητική Συμφωνία κατεδαφίζει την εργατική ειρήνη στον κατασκευαστικό κλάδο, αναγκάζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει δυναμικά μέτρα αντίδρασης.
Στις γενικές συνελεύσεις, οι γενικοί γραμματείς των συντεχνιών Οικοδόμων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ,  προέβησαν σε ενημέρωση τόσο για το προσχέδιο Νόμου που αφορά τη νομοθετική ρύθμιση βασικών άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης, όσο και για τη νέα Συλλογική Σύμβαση  η οποία θα ετίθετο σε εφαρμογή μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού Προσχεδίου Νόμου.
Μέλη των γενικών συνελεύσεων  με παρεμβάσεις τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τις αρνητικές εξελίξεις οι οποίες ουσιαστικά πετούν στον κάλαθο των αχρήστων μια συμφωνία,  η οποία θα λειτουργούσε πολύ θετικά για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργολάβων αλλά και για την προστασία των Κοινωνικών Ταμείων του κράτους.
Ο γενικός γραμματέας της  Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου, κάλεσε την εργοδοτική πλευρά να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και  να σεβαστεί την υπογραφή της, προειδοποιώντας πως η εκδηλούμενη στάση της ΟΣΕΟΚ σύρει την οικοδομική βιομηχανία σε περιπέτειες.
Πηγή: ΣΕΚ

Προσοχή στις παγίδες που κρύβει η αγορά - Οι καταναλωτές οφείλουν να είναι υποψιασμένοι και διεκδικητικοί

12/12

Σε εποχές αυξημένης ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων, υπάρχουν δυστυχώς στην αγορά επιτήδειοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καταναλωτικές υποχρεώσεις του κόσμου και να αισχροκερδήσουν «παίζοντας» και με την ποιότητα και με τις τιμές. 
Τέτοιες εποχές αυξάνονται τα κρούσματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας, αυξάνονται οι παραπλανητικές διαφημίσεις, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και διοχετεύονται στην αγορά χαλασμένα προϊόντα ή και ελλειμματικές υπηρεσίες. Η αγορά είναι γεμάτη παγίδες.
Τέτοια φαινόμενα δημιουργούν ανασφάλεια στο καταναλωτικό κοινό και επηρεάζουν αρνητικά το επίπεδο ζωής, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι αρμόδιες υπηρεσίες π.χ. Κτηνιατρικές, Υγειονομικές, Υπουργείου Εμπορίου κ.λ.π. θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, αλλά και τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην αγορά. Οι δε καταναλωτές πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή αυτοάμυνα και εγρήγορση, να είναι καλά ενημερωμένοι και διεκδικητικοί.
Οφείλουν να εξετάζουν πολύ καλά το τι θα αγοράσουν, από ποιον προμηθευτή, ποια τιμή θα πληρώσουν και ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θα λάβουν.
Οφείλουν να κοιτάζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των προϊόντων και πάνω απ’ όλα να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους.
Όταν διαπιστώσουν πως θίγονται τα συμφέροντα τους καλούνται να προβαίνουν σε σχετικές καταγγελίες, στην τηλεφωνική γραμμή 1429. Η γραμμή αυτή είναι παγκύπρια και δέχεται παράπονα και καταγγελίες από τους επηρεαζόμενους καταναλωτές πάνω σε 24ωρη βάση χωρίς οποιανδήποτε χρέωση.
Η ΣΕΚ καλεί τους καταναλωτές όπως συμβάλουν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, μέσα από τη σωστή και ελεγχόμενη καταναλωτική συμπεριφορά, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στην αποτροπή της εκμετάλλευσης και της αισχροκέρδειας, όπως επίσης και της ασφάλειας αποβάλλοντας τα προϊόντα «μαϊμού».
Πηγή: ΣΕΚ