Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΣΕΚ για ξένους εργάτες και ΕΤΥΚ για εθελούσιες εξόδους στο Συνεργατισμό



27 Ιουνίου 2018 08:56
Καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής για τους ξένους εργάτες - Καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής για τους ξένους εργάτες

Ένα θέμα που ξεκίνησε και έμεινε μεσόστρατα είναι αυτό που αφορά την επανεξέταση της στρατηγικής απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού στην Κύπρο.
Η ΣΕΚ εκφράζει την ανησυχία αλλά και την απαρέσκεια της γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη, αφού είναι γνωστό πως, το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και επείγει.
Προς επανεξέταση του συγκεκριμένου θέματος στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και με οδηγίες της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, συστάθηκε Τεχνική Επιτροπή, η οποία συνήλθε μόνο μία φορά στις 30 Ιανουαρίου 2018 και ύστερα φαίνεται πως περιέπεσε σε αδράνεια.
Αυτή η καθυστέρηση και αυτή η αναβλητικότητα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αγοράς εργασίας, η οποία τα τελευταία χρόνια βιώνει συνθήκες απορρύθμισης.
Η ΣΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναμένει πως, θα υπάρξει αφύπνιση από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προχωρήσει ο κοινωνικός διάλογος για να υπάρξει πραγματική επανεξέταση της στρατηγικής για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού.
Ήδη για το θέμα αυτό χάθηκε αρκετός πολύτιμος χρόνος και η οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση είναι εκ του πονηρού.

Το σχέδιο της Συνεργατικής για έξοδο υπαλλήλων

Stockwatch
Τα βασικά σημεία της πρότασης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την έξοδο υπαλλήλων στο πλαίσιο του σχεδίου εθελούσιας εξόδου ανακοίνωσε η ΕΤΥΚ, με το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης να φθάνει μέχρι και τις €180 χιλ.
Τα βασικότερα στοιχεία της πρότασης της ΣΚΤ είναι:
(α) Ποσό αποζημίωσης = Ετήσιος μισθός x χρόνια υπηρεσίας x 25%. Το ποσό να καταβληθεί σε δύο δόσεις.
(β) Μίνιμουμ ποσό €40 χιλ. ή 1 ετήσιο μισθό (το πιο ψηλό ποσό από τα δυο).
(γ) Μέγιστο ποσό €180 χιλ. ή 3½ ετήσιους μισθούς, (το πιο χαμηλό ποσό από τα δυο).
(δ) Πληρωμή συσσωρευμένων αδειών μέχρι 2 έτη.
(ε) Ταμείο υγείας για 3 χρόνια.
(στ) Ασφάλεια ζωής για 3 χρόνια.
(ζ) Ταμείο ευημερίας για 3 χρόνια.
(η) Μετατροπή των συμβατικών δανείων σε εμπορικά δάνεια.
(θ) Για τους συναδέλφους που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ή υπερβάσεις σε τρεχούμενους ή και κάρτες, κατακράτηση του 30% επί του συνολικού ποσού για ένα εξάμηνο ώστε να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
 Θέσεις ΕΤΥΚ
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, το σχέδιο πρέπει να απευθύνεται σε όλο το προσωπικό, να είναι εθελοντικό και να εφαρμοσθεί χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.
Η ΕΤΥΚ ζητά ελάχιστο ποσό €100 χιλ. και μέγιστο €200 χιλ. και το δικαίωμα επιλογής (τράπεζα, φορέας, σχέδιο, κτλ), να ισχύει και για τους συναδέλφους που σήμερα εργάζονται στην Altamira.
Η ΕΤΥΚ ζητά ακόμηνα συνεχισθεί η κάλυψη τους για 5 χρόνια (σχέδιο υγείας + ασφάλεια ζωής) και πληρωμή του συνόλου των συσσωρευμένων αδειών και διατήρηση των όρων των συμβατικών δανείων και μετά την αποχώρηση.
Αν όσοι ζητήσουν να ενταχθούν στο σχέδιο δεν είναι ο επιδιωκόμενος αριθμός (900) τότε τον αριθμό των ατόμων αυτών να αναλάβει η κυβέρνηση, να τους εργοδοτήσει στην κρατική μηχανή.
«Μετά την υποβολή των θέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας η οργάνωσή, τονίζει στην ανακοίνωση της η ΕΤΥΚ, διατηρεί τις διαφωνίες της ως προς το σχέδιο που προτάθηκε διότι σε αρκετά σημεία δημιουργούνται αδικίες εις βάρος αρκετών συναδέλφων, γι’ αυτό η οργάνωσή μας θεωρεί την πρόταση ανεπαρκή», αναφέρει σε εγκύκλιό της.
Σημειώνει ότι θα μελετήσει ξανά τις πρόνοιες του σχεδίου και τις τυχόν συνέπειες του αλλά παράλληλα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εκεί που θα διαπιστωθεί αθέμιτη συμπεριφορά δεν θα διστάσει να αντιδράσει τόσο στον ίδιο χώρο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζα αλλά και στην Ελληνική Τράπεζα που εκ των πραγμάτων είναι άμεσα εμπλεκόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου