Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Σύνταξη χηρείας, ΕΤΥΚ και στήριξη στη ΔΕΔΕ από ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ

ΣΕΚ: Συμφωνία κοινωνικών εταίρων για σύνταξη χηρείας
20.12.2017 18:34 ΚύπροςSigmaLive
Συμφωνία κοινωνικών εταίρων φαίνεται να υπάρχει επί της αρχής σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την παροχή σύνταξης χηρείας και στους άνδρες και απομένει να συμφωνηθούν θέματα που άπτονται του επιπρόσθετου κόστους, σύμφωνα με τη ΣΕΚ.

Σε ανακοίνωσή της συντεχνίας αναφέρεται ότι  τo θέμα της παροχής συζητήθηκε, σήμερα  στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΕΣΣ) υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

«Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχει έτοιμο κυβερνητικό νομοσχέδιο που έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και από τη Νομική Υπηρεσία και σύντομα θα προωθηθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου προς οριστική έγκριση, αφού προηγουμένως εξασφαλισθεί και η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων που μετέχουν στο ΕΣΣ», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ «φαίνεται ότι, επί της αρχής όλοι οι εταίροι συμφωνούν για την καθιέρωση της συγκεκριμένης σύνταξης και απομένει να συμφωνηθούν θέματα που άπτονται του επιπρόσθετου κόστους». 

Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, αναφέρεται, «ήταν η απόφαση της Υπουργού, στη βάση και της θέσης που κατέθεσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, να προχωρήσει σε τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε όσοι επιλέγουν να μην εξασκήσουν το δικαίωμα τους σε θεσμοθετημένη σύνταξη, δηλαδή σύνταξη στα 63, να δικαιούνται άδεια ασθενείας από τα 63 ως τα 65 νοουμένου ότι εξακολουθούν να εργάζονται» 

Ανοικτό για συζήτηση εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, προστίθεται.

Στη συνεδρία, συμπληρώνεται, συζητήθηκε επίσης το αίτημα που τέθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σχετικά με την ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών εργατών και αποφασίστηκε να συσταθεί τεχνική επιτροπή του ΕΣΣ για συζήτηση του θέματος.

Το Σώμα με εισήγηση της Ζέτας Αιμιλιανίδου τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Ανδρέα Μουσιούττα ο οποίος διετέλεσε επί δεκατρία σχεδόν έτη, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ΣΕΚ εκφράζει «τη θλίψη της για το θάνατο του υπουργού Ανδρέα Μουσιούττα ο οποίος αθόρυβα και με μεθοδικότητα άφησε τη σφραγίδα του στα εργασιακά δρώμενα της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Όλα έτοιμα για τη σύνταξη χηρείας και στους άνδρες

OFFSITE.COM

Επιμέλεια: Αντρέας Πολυκάρπου
Εξελίξεις υπήρξαν αναφορικά με το θέμα της σύνταξης χηρείας και για τους άνδρες αφού φαίνεται να υπάρχει συμφωνία κοινωνικών εταίρων επί της αρχής σε ό,τι αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο και απομένει να συμφωνηθούν θέματα που άπτονται του επιπρόσθετου κόστους.
Αυτό αναφέρεται της ΣΕΚ, ενώ τo θέμα της παροχής συζητήθηκε, σήμερα  στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΕΣΣ) υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.
«Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχει έτοιμο κυβερνητικό νομοσχέδιο που έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και από τη Νομική Υπηρεσία και σύντομα θα προωθηθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου προς οριστική έγκριση, αφού προηγουμένως εξασφαλισθεί και η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων που μετέχουν στο ΕΣΣ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη ΣΕΚ «φαίνεται ότι, επί της αρχής όλοι οι εταίροι συμφωνούν για την καθιέρωση της συγκεκριμένης σύνταξης και απομένει να συμφωνηθούν θέματα που άπτονται του επιπρόσθετου κόστους». 

Η ΕΤΥΚ αποφασίζει τα αιτήματά της προς την Τρ. Κύπρου
Γενική συνέλευση πραγματοποιεί την Πέμπτη το απόγευμα η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για την έγκριση των αιτημάτων που αφορούν την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων της Τράπεζας Κύπρου, της JCC και της USB.
 
Οι γενικές συνελεύσεις θα γίνουν ανά επαρχία. Οι συμβάσεις στις τράπεζες λήγουν τέλος του έτους και μετά την έγκριση των αιτημάτων από τη γενική συνέλευση θα υποβληθούν στις τράπεζες για να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με στόχο την υπογραφή συμφωνίας.
 
Η Τράπεζα Κύπρου έχει ανανεώσει για έναν χρόνο τη συλλογική της σύμβαση που λήγει το 2017 μετά από συμφωνία που προέκυψε με την ΕΤΥΚ. Η συντεχνία είχε αποδεχθεί διετές πάγωμα της ΑΤΑ μέχρι την 31/12/2018 που λήγει η συλλογική σύμβαση, ενώ στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, η συγκεκριμένη δέσμευση θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.
 
Αντικείμενο συζήτησης από εργοδοτικής πλευράς αναμένεται να είναι και η αλλαγή του συστήματος αμοιβών των υπαλλήλων στοχεύοντας στην άρση της υφιστάμενης πολιτικής των οριζόντιων ετήσιων προσαυξήσεων.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

ΣΑΠ ΤΕΠΑΚ: Στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στα απεργιακά μέτρα της Συντεχνίας ΔΕΔΕ

Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ με ανακοίνωση της αναφέρει:
«Στις 7/12/2017 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της συντεχνίας Διδακτόρων Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) αποφάσισε τη λήψη απεργιακών μέτρων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και της ΔΕΔΕ τον περασμένο Ιούνιο. Στηρίζουμε την ιστορική αυτή απόφαση στο μεγαλύτερο και παλαιότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου με την επιθυμία να συνδράμουμε ώστε να γίνει ευρέως γνωστή στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΠΑΚ και στην κυπριακή κοινωνία.
Τα αιτήματα των συναδέλφων δεν αφορούν μόνο τους ίδιους. Αφορούν στην ουσία το σύνολο του νέου ακαδημαϊκού προσωπικού των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κύπρου με μη μόνιμες σχέσεις εργασίας. Πρόκειται για εργαζόμενους που ενώ καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο  μέρος κρίσιμων αναγκών των Κυπριακών πανεπιστημίων, η εργασία τους χαρακτηρίζεται με πολύ χαμηλές απολαβές, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, άδεια μητρότητας και 13ο μισθό.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά οι ωρομίσθιοι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν ήδη υποστεί δυο διαδοχικές αποκοπές από το 2013. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου της ΔΕΔΕ “ένας διδάσκοντας κάτοχος διδακτορικού που διδάσκει σε ένα ακαδημαϊκό έτος 4 μαθήματα αμείβεται με μεικτές αποδοχές μόλις €9.570 ετησίως.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι  ήταν η πρόσφατη θεσμοθέτηση κανονισμού από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου που στερεί το δικαίωμα διδασκαλίας μετά από 6 εξάμηνα, μια κίνηση που δικαίως κρίνεται από τη ΔΕΔΕ τουλάχιστον απαράδεκτη, ενάντια σε κάθε κριτήριο ποιότητας και κάθε λογική αξιοκρατίας. Η απρόσκοπτη κάλυψη των διδακτικών αναγκών των Κρατικών Πανεπιστημίων και η αναβάθμιση της παρεχόμενης διδασκαλίας δε θα επιτευχθεί με την επιβολή όλο και πιο επισφαλών όρων εργοδότησης στους συναδέλφους μας. Θα επιτευχθεί μόνο με την προκήρυξη περισσοτέρων μονίμων θέσεων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και επανενεργοποίηση του θεσμού του Επισκέπτη Καθηγητή με ετήσια συμβόλαια.
Ο αγώνας της ΔΕΔΕ δεν αφορά μόνο τους Ειδικούς Επιστήμονες για διδακτικούς σκοπούς. Οι συμβασιούχοι ερευνητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποτελούν και αυτοί τμήμα των πιο επισφαλών και κακοπληρωμένων εργαζόμενων των πανεπιστημίων. Ενώ το έργο τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ενίσχυση της έρευνας πανεπιστήμια, στην ιδανική περίπτωση απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη χείριστη δουλεύουν με το κομμάτι (αναθέσεις) ή ακόμα και αμισθί. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις τα Πανεπιστήμια καθυστερούν υπερβολικά την καταβολή των αμοιβών τους (π.χ., 6 μήνες). Υποβάλουν τεράστιο αριθμό ερευνητικών προτάσεων εξασφαλίζοντας εξωτερική χρηματοδότηση. Μόνο μέσα από την έγκριση κάποιων προτάσεων εξασφαλίζουν οι ίδιοι την όποια απασχόληση τους συνεισφέροντας τα μέγιστα στην υλοποίηση των προγραμμάτων, τόσο ερευνητικά όσο και διοικητικά. Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο ικανοποιεί και με το παραπάνω τους στρατηγικούς του στόχους στο τομέα της έρευνας και προσελκύει εξωτερική χρηματοδότηση. Και όπως στη περίπτωση των Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας, παράγεται έρευνα που ενισχύει τη φήμη των ιδρυμάτων.
Για τους πιο πάνω λόγους εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους της ΔΕΔΕ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα πανεπιστήμια να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την απεργία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου