Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Συμπληρωματική σύνταξη, 13ος και μονιμοποίηση εθελόντριων στην ΕΦ

Χωρίς αναδρομική ισχύ το μικρό τσιεκκούι
fileleftheros
Ίση μεταχείριση θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, με το οποίο δίνεται δικαίωμα στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων να υποβάλλουν εκπρόθεσμα αίτηση για να καταστούν δικαιούχοι της μικρής σύνταξης.
Χθες το νομοσχέδιο στάλθηκε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή και θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 3 Ιανουαρίου του 2018, μαζί με την αναπομπή του νόμου.
Ως γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, καθώς ήταν αντισυνταγματική γιατί αυξάνονταν οι δαπάνες του κράτους ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συνάδει με το Σύνταγμα.
Με το νομοσχέδιο τροποποιούνται οι νόμοι περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι περί Κοινωνικών Παροχών.
Οι επηρεαζόμενοι θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου μέχρι και τις 31/12/2018 και να αξιολογηθούν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας που ήταν η 30ή Νοεμβρίου του 2014, όπως και όλοι οι άλλοι δικαιούχοι του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.
Στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν ασφαλιστικές δικλίδες έτσι ώστε να μην δοθεί το δικαίωμα σε όσους αποξένωσαν μεγάλα ποσά καταθέσεων να λαμβάνουν επίδομα που δίδεται σε νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, και, σε περίπτωση έγκρισης τέτοιας αίτησης, δεν θα υπάρχει δικαίωμα σε αναδρομική καταβολή Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου ή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 
  Ελευθερία Παϊζάνου   

Εκατοντάδες τηλεφωνήματα για τον 13ο δέχεται το Τμήμα του Υπ. Εργασίας
dialogos
Πέραν των 100 τηλεφωνημάτων για διάφορα εργασιακά θέματα δέχεται καθημερινά το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκ των οποίων περίπου τα μισά τηλεφωνήματα αφορούν τον 13ο μισθό.

Ταυτόχρονα το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων επίλυσε τρεις εργασιακές διαφορές που προέκυψαν σε σχέση με 13ους μισθούς, οι οποίοι δίδονται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη είπε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 20 Δεκεμβρίου η ενημερωτική εκστρατεία διαφώτισης του Υπουργείου Εργασίας για την παραχώρηση 13ου μισθού εκεί όπου καταβάλλεται, η οποία είχε αρχίσει στις 13 Δεκεμβρίου του μήνα, προσθέτοντας ότι «με την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας λαμβάνουμε πολύ μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων» από εργοδοτούμενους οι οποίοι ρωτούν μεταξύ άλλων, κατά πόσον δικαιούται 13ο μισθό και αν δικαιούται πώς πρέπει αυτός να τους δοθεί.
 
Ανέφερε ότι η εκστρατεία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία λόγω του μεγάλου αριθμού τηλεφωνημάτων που δέχθηκε το Τμήμα κάτι που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό για να ενημερωθεί έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα σε εκείνους που δικαιούνται 13ο μισθό.
 
Σημείωσε ότι το Τμήμα δεχόταν πέραν των 100 τηλεφωνημάτων καθημερινά για διάφορα θέματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούσαν τον 13ο μισθό.
 
Σε σχέση με τυχόν καταγγελίες, η κ. Ιωάννου Χασάπη είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι νωρίς να υπάρξουν καταγγελίες κατά εργοδοτών γιατί ως επί το πλείστον στο τέλος του μήνα καταβάλλεται ο 13ος μισθός, προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες για μη παραχώρηση 13ου μισθού και οι έλεγχοι του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων θα γίνουν με το νέο έτος.
 
Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπήρξαν τρεις εργασιακές διαφορές για κάποιους που λαμβάνουν τον 13ο μισθό στις 20 Δεκεμβρίου και έχουν επιλυθεί με παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας.
 
Στο πλαίσιο της εκστρατείας η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, μεταδόθηκαν διαφημιστικά μηνύματα μέσω ραδιοφωνικών σταθμών και έγιναν καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες. Η εκστρατεία είχε ως στόχο να πληροφορηθούν εργοδότες και εργαζόμενοι κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η μη καταβολή 13ου μισθού.
Υπουργικό: Ενέκρινε τη μονιμοποίηση 52 Εθελοντριών Υπαξιωματικών
offsite
Με απόφασή του σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας για μονιμοποίηση των 52 Εθελοντριών Υπαξιωματικών, η οποία εκκρεμούσε από το 2008.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, οι 52 Εθελόντριες δηλώνοντας την επιθυμία τους για μονιμοποίηση, θα διοριστούν στο βαθμό του Λοχία, σε αντίστοιχη μισθολογική κλίμακα, ενώ θα τους καταβληθεί άμεσα το δικαιούμενο φιλοδώρημα.
Όπως σημειώνεται, η μονιμοποίηση της κατηγορίας αυτής των Υπαξιωματικών αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου των Εθελοντριών Υπαξιωματικών ενώ, παράλληλα, εκσυγχρονίζει και εξορθολογίζει διαδικασίες στο πλαίσιο του όλου προγράμματος αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

Αναφέρεται τέλος ότι με την έγκριση της μονιμοποίησης των 52 εθελοντριών Υπαξιωματικών επιτυγχάνεται η υλοποίηση του στόχου που είχε τεθεί από το Υπουργείο Άμυνας για αντιμετώπιση όλων των βασικών προβλημάτων που για σειρά ετών ταλάνιζαν τις διάφορες κατηγορίες προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.
Πηγή: 
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου