Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Δήμοι, απεργίες στην Ουνφικυπ και στα λεωφορεία Πάφου, ΣΕΚ για φόρους, δικαστική νίκη της ΕΤΥΚ

Υπογράφηκε η πρώτη Παγκύπρια Ενιαία Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στους Δήμους
Ιστορική θεωρείται η συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, μεταξύ των Συντεχνιών και των Δήμων για την ενιαιοποίηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζομένων και της εργοδοτικής πλευράς για το πλαίσιο που αφορά τις απολαβές και τα εργασιακά ωφελήματα.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και η αντίστοιχη Συντεχνία της ΣΕΚ, οι Δήμοι και η Ένωση Δήμων προσυπέγραψαν την ενιαία Σύμβαση του μόνιμου προσωπικού και
 των ωρομισθίων για το 2016 στην οποία εντάσσονται το σύνολο των προνοιών των τοπικών Συμβάσεων. 
Οι Συντεχνίες επισημαίνουν ότι με αυτή τη συμφωνία μπαίνουν οι βάσεις για μια ενιαία διεκδίκηση ωφελημάτων των εργαζομένων των Δήμων. Πλέον στόχος είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης για την επόμενη Συλλογική σύμβαση του 2017-18 στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια εναρμονισμού των ωφελημάτων του προσωπικού των Δήμων. 
Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, ανέφερε πως οι συζητήσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Ενιαίας Σύμβασης για παραχώρηση ωφελημάτων στο προσωπικό της Αυτοδιοίκησης και αναμένεται να εξαρτηθούν από την πορεία του διαλόγου που πραγματοποιείται μεταξύ ΠΕΟ και ΣΕΚ για τη Συμφωνία Πλαίσιο. Σημειώνεται ότι ο διάλογος για τη συμφωνία έχει καταληκτική ημερομηνία την 31.5.2018 και αντικείμενο των επαφών των δύο πλευρών είναι το ποσοστό αύξησης του μισθολογίου, η αποκατάσταση των περικοπών στους μισθούς και η ένταξη των νεοεισελθέντων και αορίστου χρόνου εργαζομένων σε Ταμείο Προνοίας.
Επιπλέον μετά τη συμφωνία μεταξύ των Συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ και της εργοδοτικής πλευράς, λύνονται τα χέρια των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση καθώς από τις 60 συμβάσεις που ισχύουν σήμερα, 30 για τους ωρομίσθιους κι άλλες 30 για τους μόνιμους υπαλλήλους, παραμένουν μόλις δύο - μια για κάθε κατηγορία προσωπικού.
Για πρώτη φορά κεντροποιείται η διαπραγμάτευση, ενισχύεται η Κλαδικότητα και οι Δήμοι θα λειτουργούν αποτελεσματικότερα.
Σημειώνουμε ότι η τελετή υπογραφής της ενιαίας Παγκύπριας Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στους Δήμους πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Στροβόλου.
PEO, 6/12/2017
Οι εργαζόμενοι στην UNFICYP διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία
Σήμερα οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Λήδρα Πάλας και στη Σκουριώτισσα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Λήδρα Πάλας προς το Υπουργείου Εργασίας και επέδωσαν υπόμνημα, με το οποίο καλείται η Υπουργός να παρέμβει ώστε οι εργαζόμενοι να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους και ταυτόχρονα, να γίνει συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων με κάθε μέσο μέχρι τη δικαίωσή τους. Αναμένουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ώστε να αποφασιστούν τα παραπέρα μέτρα που θα ληφθούν», επεσήμανε ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Λευτέρης Γεωργιάδης.
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν αυθόρμητη στάση εργασίας την περασμένη Τρίτη διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά.
«Tο πρόβλημα ξεκίνησε κυρίως από την ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη αφαίρεσαν από τα Συμβόλαιά τους την υποχρέωση των υποεργολάβων όταν αναλαμβάνουν εργασίες στους χώρους αυτούς, το προσωπικό να παραμένει στις θέσεις του με τους ίδιους όρους απασχόλησης, αποτέλεσμα αυτού οι εργαζόμενοι είτε να απολύονται είτε να εκβιάζονται να αποδεκτούν μειώσεις μισθών και άλλων ωφελημάτων για να παραμείνουν στην εργασία τους. Για αυτό, κύριο αίτημα των εργαζομένων σήμερα είναι να επαναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη τους όρους στα συμβόλαιά τους, κάτι που απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αλλά και η λογική και το δίκαιο των εργαζομένων. Ζητήσαμε συνάντηση μαζί με τους υπεύθυνους που χειρίζονται τα θέματα των συμβολαίων εδώ και περίπου 15 μέρες αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Εμείς θα επιμένουμε να συναντηθούμε μαζί τους γιατί μέρος της ευθύνης για το ότι οι εργαζόμενοι κάθε φορά που αλλάζει εργολάβος είναι εκτεθειμένοι και αβέβαιοι για τις δουλειές και τα ωφελήματά τους τη φέρουν και τα ΗΕ και έχουν ρόλο και λόγο στο όλο πρόβλημα.
Πέραν τούτου, εκτιμούμε ότι και οι εργολάβοι παρανομούν με τον τρόπο που λειτουργούν και δεν μπορεί να απολύονται ως πλεονάζοντες οι εργαζόμενοι, τη στιγμή που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους εδώ και πολλά χρόνια, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ίδιες εγκαταστάσεις, με τον ίδιο εξοπλισμό, για τους ίδιους ανθρώπους. Είναι αδιανόητο να τους πει κάποιος ότι θα φύγουν αυτοί και θα πάρουν κάποιοι άλλοι τις δουλειές τους απλά και μόνο επειδή άλλαξε ο εργολάβος», ανέφερε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.
Όπως είπε, το θέμα έχει συζητηθεί και στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο μελετά τις καταγγελίες που έγιναν και αναμένεται η τοποθέτησή του επί της διαφοράς.
1/12/2017

Το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) εναντίον της ΕΤΥΚ
Offsite.com.cy 7/12/2017
Το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) εναντίον της ΕΤΥΚ για απεργία που κατήλθαν υπάλληλοι της Τράπεζας το 2007, αναγκάζοντας την Τράπεζα να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου (Τ. Καρακάννα ΠΕΔ) έκλεισε ένα μεγάλο θέμα που για 10 ολόκληρα χρόνια εντελώς αδικαιολόγητα ταλαιπωρούσε τόσο την ηγεσία της ΕΤΥΚ όσο και αριθμό υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου.
«Μέσα από μια διαδικασία που διήρκεσε ακριβώς μια δεκαετία και έγιναν πολλές παρουσιάσεις στο Δικαστήριο με κατάθεση πολλών τεκμηρίων και μαρτυριών ενώπιον της Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου κας  Καρακάννα, τελικά εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου η οποία απορρίπτει την αγωγή και ταυτόχρονα αναγκάζει τους ενάγοντες να αναλάβουν και όλα τα έξοδα», αναφέρει η ΕΤΥΚ σημειώνοντας πως η Τράπεζα όχι μόνο έχασε το ποσό των €700,000 που απαιτούσε ως αποζημιώσεις αλλά στο τέλος θα πληρώσει και όλα τα έξοδα της δίκης.
Προσθέτει πως από μόνη της η απόφαση αποκαθιστά την τάξη πραγμάτων στη σωστή διάσταση και επιβεβαιώνει ότι οι εργασιακές σχέσεις και δράσεις δεν κρίνονται στις αίθουσες του Δικαστηρίου αλλά μέσα από τις γνωστές και καθιερωμένες διαδικασίες των Εργασιακών Σχέσεων.
Σημειώνει παράλληλα πως η απόφαση αυτή αποτελεί ασπίδα και δόρυ για την ΕΤΥΚ και τους υπαλλήλους των τραπεζών, καθώς και για ολόκληρο τον εργατικό κόσμο, αφού «ακυρώνει τις νεοφανείς αποφάσεις πολλών εργοδοτικών κύκλων να αμφισβητήσουν τους Θεσμούς και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και να τους υποκαταστήσουν με Δικαστικά μέτρα».
Πηγή: 
KYΠΕ


Εφικτή η μείωση φόρων μέσα στο 2018 - Ικανοποίηση ΣΕΚ από δημόσιες δηλώσεις υπουργού Οικονομικών


Η ΣΕΚ καταγράφει με θετικότητα τη δημόσια δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι το 2018 θα είναι χρονιά περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων. 

Πρόκειται για μια ορθή υπουργική δήλωση που έγινε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017 με την ευκαιρία της ομιλίας του υπουργού στην ολομέλεια της βουλής με αφορμή την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. 

Η τοποθέτηση αυτή είναι απόλυτα ταυτόσημη με τις θέσεις πολιτικής της ΣΕΚ, η οποία τους τελευταίους πολλούς μήνες υποστηρίζει πως, ο τόπος χρειάζεται μια γενική ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα μειώνει τα ψηλά φορολογικά βάρη που φορτώθηκαν στους ώμους των πολιτών μεσούσης της οικονομικής κρίσης. 

Χαιρετίζουμε την κυβερνητική πολιτική που φαίνεται πως λαμβάνει υπόψη τις θέσεις αρχής της ΣΕΚ, όπως αυτές καθορίστηκαν μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις του Κινήματος. 

Ακράδαντα πιστεύουμε πως, μια φορομεταρρύθμιση που θα βρίσκεται μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του τόπου θα μειώσει τα φορολογική βάρη που επωμίζονται οι μισθωτοί πολίτες, θα ενισχύσει τα εισοδήματα τους, θα αυξήσει τη ροπή προς κατανάλωση και θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία να κινηθεί προς καλύτερες αναπτυξιακές κατευθύνσεις. 

Μια σωστά δομημένη φορομεταρρύθμιση θα δώσει επιπρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες και στις επιχειρήσεις συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. 

Φαίνεται πως ο προϋπολογισμός του 2018, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, είναι ένας προϋπολογισμός που επιτρέπει τη μείωση των φόρων. 
Η ΣΕΚ χαιρετίζει αυτή τη διαπίστωση – παραδοχή  γιατί η μείωση των φόρων φέρνει ανάπτυξη και αναμένει να προσκληθεί σε κοινωνικό διάλογο από την κυβέρνηση για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη μέσα από λογικές διαβούλευσης και συναντίληψης. 

 

Απεργία στα λεωφορεία Πάφου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05/12/2017 09:38

stockwatch

Ακινητοποιημένα παραμένουν από τις 06:00 το πρωί τα λεωφορεία του ΟΣΥΠΑ. 

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΥΠΑ από τις 06:00 το πρωί στην επαρχία Πάφου έβαλαν φρένο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν 18 χιλιάδες περίπου επιβάτες.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους περιλαμβάνονται και οι 80 οδηγοί λεωφορείων οι οποίοι δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο γιατί, όπως ισχυρίζονται, δεν τους έχει ακόμη καταβληθεί ο μισθός τους για τον μήνα Νοέμβριο.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και τους προηγούμενους μήνες.

Σημειώνεται πως από τη σημερινή στάση εργασίας αναμένεται να επηρεαστούν περίπου έξι χιλιάδες μαθητές, χιλιάδες ξένοι επισκέπτες, αρκετοί συνταξιούχοι αλλά και όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για να μεταβούν στις εργασίες τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος των οδηγών Χρίστος Ευαγγέλου στο ΚΥΠΕ, οι χθεσινές προσπάθειες που καταβλήθηκαν μεταξύ υπουργείου και διεύθυνσης του ΟΣΥΠΑ δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα γι’ αυτό και οι ίδιοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την απεργία.

Τέλος η απεργία στα λεωφορεία Πάφου

Διαλογος 5/12/2017
Πιάνουν και πάλι τιμόνι αύριο οι οδηγοί της εταιρίας λεωφορείων στην Πάφο (ΟΣΥΠΑ) μετά τη σημερινή συμφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας με το Υπουργείο Μεταφορών.
Αύριο ή το αργότερο μεθαύριο αναμένεται να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην εταιρία ενώ, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκου Μιχαηλίδη, η εταιρία αποδέχτηκε τελικά την πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών.
“Βρήκαμε κοινή συνισταμένη για επίλυση του προβλήματος”, όπως δήλωσε στον “Διάλογο” από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρίας Γιώργος Ιωαννίδης.

Λίγη ώρα προηγουμένως πάντως οι δυο πλευρές δήλωναν πως επήλθε αδιέξοδο στις συζητήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Άσχετο:
    Επειδή η αντικειμενικότητα είναι αξία:

    O δήμαρχος Ν.Φιλ. Βασιλόπουλος σε συνάντηση που είχε πριν 1.5 χρόνο+ με άτομα του κλάμπ ορίτζιναλ είπε ότι δεν είναι 50 τα δέντρα που θα κοπούνε όπως λένε αυτοί αλλά 55.
    Δημοσίευσα πριν λίγο καιρό σε γκρούπ σχόλιο - απόσπασμα απο την γουίκιπίντια που αναγράφει
    ότι είναι 15 χιλιάδες τα δέντρα του άλσους Ν.Φ.

    Κάποιος ωστόσο κατέβασε/αν το άρθρο της γουίκιπίντια
    για να μην γελοιοποιηθούνε διάφοροι και ΄οχι λίγοι.
    Αλλά δεν πειράζει βρήκα άλλα:
    Οπότε με τα νέα λίνκ που αναγράφω αποδεικνύεται ότι το άλσος διαθέτει 480 στρέμματα(!).
    http://athenshotspot.weebly.com/pi940rhokappaalpha.html
    https://foursquare.com (βάλτε στο google αυτό όπως και τις λέξεις -φράση''άλσος Ν.Φιλαδέλφειας'')
    http://wikimapia.org (ομοίως).

    Για τα στρέμματα του άλσους ,κάποιοι πρωταγωνιστές
    μιάς εφημερίδας που κάνουνε συνέχεια ρεπορτάζ για το θέμα(Χοτζικοί) γράφανε 'οτι 5 στρέμματα ότι θα πάρει η Άεκ ενώ την ίδια στιγμή ακουγόντουσαν και άλλα νούμερα -άλλοι για 2-3,4 άλλοι για 3-4. Υποθέτουμε(ας πούμε) ότι έχουνε δίκιο οι πιο σκληροί επικριτές.

    Οπως βλέπετε όμως οι βαρύγδουπες εκφράσεις ''παίρνει το άλσος η Άεκ'' κτλ δεν ισχύουν με δεδομένο το μεγάλο εύρος της επιφάνειας γής του άλσους(480στρ).Και όχι μόνο οι βαρύγδουπες ..

    Ανατρέξτε στο googlemaps και δείτε μόνοι σας τα μεγέθη.

    Eπίσης εξηγήστε σε άλλους οι πιο γνώστες τι σημαίνει 2 στρέμματα τι 5, τι 4 διότι δεν έχουν και τόσο μεγάλη αίσθηση αρκετοί και δεν σχηματίζεται στην φαντασία τους η παράσταση αυτή ούτε του πώς /πόσο είναι 2,4,5 στρέμματα ούτε η αναλογία συνολικού εύρους σε σχέση με αυτά που θα μειωθούνε.


    *Στα 5 στρέμματα δεν υπάρχουν παντού δέντρα γι'αυτό και είναι 55 και όχι 155.Είμαι κατά 70 τοις εκατό σίγουρος γι'αυτό διότι πίσω απο το γήπεδο
    υπάρχουν 10 δέντρα και ένα κενό και μετά 40-45 δέντρα.
    Στα 5 στρ δηλαδή υπάρχει κενή επιφάνεια γής κάτι φυσιολογικό διότι εκεί είναι η πόρτα και έτσι το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή