Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΕΤΥΚ και ΑΤΑ

ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη δήλωση» του ΥΠΟΙΚ
Οφφσάιτ

Η ΕΤΥΚ νιώθει έντονα την υποχρέωση να σχολιάσει το μέρος των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, αγανάκτηση και προβληματισμό στο σύνολο των εργαζομένων και οι οποίες εκφράζουν ξεκάθαρα μια απαράδεχτη φιλοσοφία σχετικά με τα εργασιακά θέματα και τη διευκόλυνση των απολύσεων, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της οργάνωσης.
Με την ανακοίνωση η ΕΤΥΚ επανέρχεται στο θέμα της αποκατάστασης των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας και σχολιάζει  την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη δήλωση».

 Όσον αφορά το σχόλιο περί της οριστικοποίησης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΕΤΥΚ αναφέρει πως η απάντηση δόθηκε την Τρίτη το απόγευμα από τους 6 χιλιάδες που διαδήλωσαν στους δρόμους της Λευκωσίας και έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν μπορεί να οριστικοποιηθούν, παρά μόνο όταν υλοποιηθούν πλήρως οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και χωρίς την ανάμειξή της στις διαπραγματεύσεις μας με την Τράπεζα για εργασιακά θέματα.
«Θεωρούμε απαράδεχτο το γεγονός, η ίδια η Κυβέρνηση, διά στόματος Υπουργού της, να απευθύνεται σε μια ολόκληρη τάξη εργαζομένων και να τους λέει ότι ‘είσαστε τυχεροί που δεν απολυθήκατε και δεν πρέπει να μιλάτε…’ Δεν είναι οι καθοριστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης, που διασφάλισαν τις θέσεις εργασίας στις Τράπεζες αλλά οι αγώνες των εργαζομένων, κάτω από την ομπρέλα και την καθοδήγηση της ΕΤΥΚ (εκτός κι αν ο Υπουργός αναφέρεται στην επιστολή/δέσμευση του, ημερομηνίας 23/5/2013, την οποία οι συνάδελφοι πίστεψαν, έφυγαν από την Τράπεζα και σήμερα κουρεύτηκε και αυτή επηρεάζοντας αρνητικά περισσότερους από 200», αναφέρει η ΕΤΥΚ.
Εξάλλου, προσθέτει πως «οι Τράπεζες είναι ιδιωτικός τομέας στον οποίο δεν χωρούν ή δεν πρέπει να χωρούν, κυβερνητικές παρεμβάσεις, άρα η διαφορά είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής συνδικαλιστικής Οργάνωσης η οποία μπορεί μέσα από την ομοψυχία και την αγωνιστικότητα των μελών της να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα ωφελήματά των μελών της».

Όπως σημειώνει «εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση, δεν έχουν λάβει υπόψη το γεγονός ότι μέσα από τις θυσίες της τελευταίας εξαετίας (μειώσεις και παγοποιήσεις μισθών και ωφελημάτων), οι Τράπεζες έχουν εξοικονομήσει (κόστος για τον συνάδελφο) πέραν του 100% του μισθολογίου και με την υπεύθυνη στάση και την υπομονή που δείξαμε, εδώ και τέσσερα χρόνια, περιμένοντας την Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την αποκατάσταση των κουρεμένων (κλεμμένων) Ταμείων Προνοίας».
Επίσης, προσθέτει πως δεν έχουν λάβει υπόψη «τις υπερπροσπάθειες και τη σκληρή δουλειά των τραπεζοϋπαλλήλων, σε βάρος της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής τους, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβίωση και ανάκαμψη των Τραπεζών αλλά και της οικονομίας».
Πηγή: 
ΚΥΠΕ

ΑΤΑ: Τρία ευρώ το μήνα από τον Ιανουάριο 2018
Φιλελεύθερος 19/12/2017
Πολύς ντόρος έγινε το καλοκαίρι με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τρόπο καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Μάλιστα, η εργοδοτική πλευρά και οι συντεχνίες από την άλλη «έβγαλαν μαχαίρια», ενώ ο διάλογος κηρύχθηκε άγονος, μέχρι που στη μέση μπήκε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, για να μεσολαβήσει και να βρει τη χρυσή τομή.
Ενώ το καλοκαίρι δεν ήταν γνωστό το ύψος της αύξησης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 0,3-0,35%.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου-Νοεμβρίου 2017 φαίνεται ότι το τιμαριθμικό επίδομα θα ανέλθει στο 0,6%-0,7% και εκκρεμούν τα στοιχεία των καυσίμων και του ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο για να κλειδώσει το ποσοστό.
Από αυτό το ποσοστό (0,6%- 0,7%), θα καταβληθεί στους μισθωτούς το 50% σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία. Επομένως στα €1.000, η αύξηση θα είναι €3, ενώ στα €1.500 η αύξηση θα ανέλθει στα €4,5 και ούτω καθ’ εξής.
Αναφορικά με το κρατικό μισθολόγιο, αν υπολογίσει κανείς ότι στοιχίζει στο κράτος €2,5 δισ., φαίνεται ότι η ΑΤΑ θα κοστίσει επιπρόσθετα €7,5 εκατ.
Ενώ οι μισθωτοί δεν θα δουν ιδιαίτερη διαφορά στην τσέπη τους, αυτό το μέτρο κρίθηκε σημαντικό από τις συντεχνίες καθώς κρατήθηκε ζωντανός ο θεσμός της ΑΤΑ, ενώ θα υπάρξουν χρονιές όπου η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη στους μισθούς λόγω έντονου πληθωρισμού. 
Για παράδειγμα, την 1/7/1998 ο τιμαριθμικός δείκτης ήταν στο 197,24 και έξι μήνες μετά ανέβηκε στο 203,16. Αντίστοιχα 1/1/2000, ο δείκτης ήταν στο 214,67 και την 1/1/2001 στο 219,61.
Από 1η Ιανουαρίου θα αρχίσει η εφαρμογή της ΑΤΑ, επομένως μέχρι τις 31/12/2017 όσες επιχειρήσεις την παραχωρούν θα πρέπει να ενσωματώσουν στον υφιστάμενο βασικό μισθό το ποσοστό της ΑΤΑ στο σημείο που παγιοποιήθηκε στην κάθε επιχείρηση ή κλάδο ξεχωριστά.
Σημειώνεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει για όσες επιχειρήσεις ή κλάδους που κατά τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας αυτής παραχωρούν ΑΤΑ στα πλαίσια σχετικών συμφωνιών.

Τέλος αναφέρεται ότι η ΑΤΑ καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας. Μάλιστα, η συμφωνία προνοεί ότι αν η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή έχει αρνητικό πρόσημο, δεν επέρχεται μείωση των τιμών λόγω ΑΤΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου