Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΕΟ για ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο και εργατικά ατυχήματα, συντεχνίες ΑΤΗΚ για Ελεγκτή και ΕΤΥΚ για Ταμεία Προνοίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι αλλά και αποφασισμένοι
Το τελευταίο διάστημα όπου οι Δήμοι προσπαθούν στην ετοιμασία των προϋπολογισμών για το 2018 να βρουν λύσεις για τον ισοσκελισμό τους, χρησιμοποιούν ακόμα ένα εργαλείο σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό της πλήρους ή μερικής ιδιωτικοποίησης της πλέον βασικής υπηρεσίας που ο κάθε Δήμος προσφέρει στους δημότες, αυτή της υπηρεσίας περισυλλογής σκυβάλων.
Με πρόφαση την πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών για απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού, ακόμα και σε αυτή τη βασική υπηρεσία, αλλά και την αδυναμία να ανανεώσουν τα σκυβαλοφόρα οχήματα ήδη ο Δήμος Έγκωμης έχει αποφασίσει μερική αγορά υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν και άλλοι που εξέφρασαν την ίδια πρόθεση.
Οι εργαζόμενοι και το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι ανάστατοι αλλά και αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να διαφυλάξουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και να αποτρέψουν το ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Παράλληλα, θέλουν για άλλη μια φορά να κακίσουν τη συνεχιζόμενη πολιτική του Τ.Δ.Δ.Π. και την πλήρη άρνηση να συνεργασθεί για τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών σκυβάλων των Δήμων ενώ την ίδια ώρα προβαίνει σε υποδείξεις προς τους Δήμους για υιοθέτηση άλλων μορφών εργοδότησης ακόμα και παράνομων που οδηγούν σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ήδη σε γενικές συνελεύσεις στους επηρεαζόμενους Δήμους αποφασίστηκε η δυναμική αντίδραση σε περίπτωση υλοποίησης αποφάσεων για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες.
Το επιχείρημα για μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών είναι παραπλανητικό γιατί την ίδια ώρα διαβεβαιώνουν ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι και επιπλέον θα υποστούν το κόστος της αγοράς υπηρεσιών το οποίο θα αυξάνεται με κάθε ανανέωση των συμβολαίων.
Σαν ΣΗΔΗΚΕΚ καλούμε τους εργαζόμενους να μείνουν ενωμένοι γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά αποφασισμένοι να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά σε τέτοια φαινόμενα.
Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
14 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Η ΠΕΟ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο τόπο μας, η οποία όπως φαίνεται από τα επίσημα από το 2014 τείνει να είναι συνεχής.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2017 γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συνολικά 1053 ατυχήματα, αυξημένα κατά 21,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 που γνωστοποιήθηκαν 865 ατυχήματα. Αυτή η αύξηση ξεπερνά ακόμα και την αύξηση του 19,4% που παρουσιάστηκε για ολόκληρο το 2016 σε σχέση με το 2015.
Η απορρύθμιση της εργασίας η οποία δυστυχώς εντείνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αποδεικνύεται ως ο καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία υποβαθμίζονται λόγω των περικοπών που γίνονται από τους εργοδότες στα πλαίσια της μείωσης του εργατικού κόστους αλλά και της εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλει το κυνήγι για το κέρδος, στο βωμό του οποίου θυσιάζονται τόσο η πρόληψη, όσο και τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Η ασφάλεια και η υγεία είναι δικαίωμα για τους εργαζόμενους και υποχρέωση των εργοδοτών.
Απαιτούμε από τους εργοδότες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν στα σπίτια τους υγιείς και αρτιμελής.
Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και οι συστηματικοί έλεγχοι απαιτείται να είναι συνεχώς πρώτη προτεραιότητα για την πολιτεία. Οι καθορισμένες εκστρατείες και οι δημόσιες νουθεσίες προς τους εργοδότες δεν μπορούν από μόνες τους να τιθασεύσουν το φαινόμενο της υποβάθμισης των ζητημάτων ασφάλειας και υγείας από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών.
Τα στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη και συνεχή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, κτυπούν το καμπανάκι.
Επιβάλλεται να γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων και μια συνολική αξιολόγηση όλων των μηχανισμών που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Απαιτείται να γίνει υποχρέωση όλων των εργοδοτών να παρέχουν κατάρτιση και γνώση στους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στα θέματα ασφάλειας και υγείας.
Χρειάζεται επίσης το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τη δράση του στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας και να είναι αποφασιστικό και αμείλικτο έναντι όσων εργοδοτών παραβιάζουν τη νομοθεσία.
5/9/2017

Ανακοίνωση ΠΕΟ για δηλώσεις Υπ.Οικ για κατώτατο μισθό

Με μεγάλη έκπληξη και δυσφορία ακούσαμε την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών ότι ο κατώτατος μισθός, οποίος με διάταγμα της Υπουργού Εργασίας καλύπτει ένα μικρό αριθμό επαγγελμάτων, του φαίνεται πολύ ψηλός.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε μια χώρα που, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat, είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ε.Ε στην μείωση των μισθών και στη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας , αντί ο Υπουργός Οικονομικών να προβληματίζεται και να βασανίζεται πως θα αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί η κοινωνική ανισότητα, να προβληματίζει πως θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός…
Θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ο Υπουργός Οικονομικών ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη θα είναι ουσιαστικά μήνυμα για νέα επίθεση γενικότερα στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σχεδόν πληρώσει σχεδόν αποκλειστικά την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στα πλαίσια της κρίσης.
Εννοείται ότι σε μια τέτοια προσπάθεια θα βρει το συνδικαλιστικό κίνημα κάθετα αντίθετο και αντιμέτωπο.
9/9/2017

Eπίθεση συντεχνιών Cyta εναντίον του Γεν. Ελεγκτή

Offsite.com.cy
Aδόκιμη, αφοριστική, απαξιωτική ,προσβλητική και ισοπεδωτική χαρακτηρίζει η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ αναφορά του Γενικού Ελεγκτή , στη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, για κακή κουλτούρα και τη θέση του ότι η Cyta αποτελεί κακό παράδειγμα διαχείρισης δημόσιου χρήματος.
Σε ανακοίνωση η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ αναφέρει ότι είναι αντίθετη με τακτικισμούς "που αναδύθηκαν και ενεργούν επιλεκτικά προς την κατεύθυνση εργολαβικής αποδόμησης της Cyta για την αχαλίνωτη κερδοσκοπική άλωση της. Προφανώς δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά το ξεπούλημα του οργανισμού".
Η συντεχνία αναφέρει ότι οι υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή αποτελούν ένα καλό εργαλείο βελτίωσης, σε βάθος χρόνου, ωστόσο σημειώνει ότι ο Ελεγκτής "δεν μας έχει όμως συνηθίσει σε ασαφείς και αόριστες τοποθετήσεις που δίνουν τροφή στους κακεντρεχείς και εποφθαλμιούντες τον οργανισμό".
"Αναμέναμε ότι στα πλαίσια του οράματος και των αξιών, αλλά πολύ περισσότερο του κώδικα δεοντολογίας και επαγγελματικής συμπεριφοράς της ελεγκτικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας, θα εντόπιζε και τις παθογένειες αυτής της κουλτούρας, που πηγάζει από το πρόβλημα ότι το κράτος δεν έχει δομηθεί για να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά την εσωτερική λογική του ίδιου του κρατικού συστήματος. Κατά συνέπεια, αλλαγή του κράτους δεν επιτυγχάνεται μέσα από παρέμβαση με αποσπασματικό τρόπο σε επιμέρους προβλήματα, όπως προφανώς είναι και αυτά που ταλανίζουν την Cyta", αναφέρει μεταξύ άλλων στην μακροσκελή ανακοίνωσή της η συντεχνία.
Σε άλλο σημείο η συντεχνία αναφέρει ότι είναι γεγονός, ως αναφέρθηκε σε επίσημη τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή, ότι καμία ποινική υπόθεση δεν προκύπτει εναντίον του Αναπληρωτή Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή (ΑΑΕΔ) της Cyta, Μιχάλη Αχιλλέως, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία.
"Αναμένουμε από μέρους του Γενικού Ελεγκτή, στην έκταση που έτυχε ο διασυρμός, μια ανάλογα υπεύθυνη στάση δημόσιας αποκατάστασης της φήμης του ονόματος και της υπόληψης του ΑΑΕΔ. Θα πρέπει επίσης το ΔΣ τάχιστα να ενεργήσει δεόντως για αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, αφού προφανώς επηρεάζονται τα συμφέροντα και της ίδιας της Cyta", προστίθεται.
Για τα παρεμφερή ωφελήματα του προσωπικού η συντεχνία αναφέρει ότι έγινε επιλεκτική αναφορά και ότι αυτά στα οποία αναφέρεται ο Γενικός Ελεγκτής είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Cyta και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του προσωπικού της και περιλήφθηκαν σε σχετικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή και άλλες σχετικές συμφωνίες.
"Τα ωφελήματα προνοούνται στους περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Γενικούς Κανονισμούς που αποτελούν νομοθεσία του Κράτους. Η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ) αναμένει ότι ο Γενικός Ελεγκτής στα πλαίσια της ακεραιότητας, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας, θα προβεί στις δέουσες διευκρινήσεις και θα ενεργήσει με τρόπο ώστε πρακτικά και ουσιαστικά να διασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των δημόσιων πόρων που υπηρετεί", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: 
KYΠΕ

ΓΓ ΕΤΥΚ: «Αναξιόπιστο το κράτος, αναφορικά με τα κουρεμένα ταμεία προνοίας»

Offsite.com.cy
Οι τραπεζικοί υπάλληλοι έχουν ξεγελαστεί με το χειρότερο τρόπο”
Έλενα Γεωργίου 
Η πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας αποτελεί ένα πλήγμα στον ιερό θεσμό των ταμείων προνοίας, πλήγμα στην ίδια την αξιοπιστία του κράτους, απέναντι στους πολίτες του, δήλωσε ο ΓΓ της ΕΤΥΚ, Χρήστος Παναγίδης. Μιλώντας ύστερα απο τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη στη βουλή, ο κύριος Παναγίδης επανέλαβε ότι το 2013, 1400 εργαζόμενοι στην τράπεζα Κύπρου πίστεψαν και στηρίχθηκαν στις δεσμέυσεις της κυβέρνησης και αποχώρησαν απο την εργασία τους. Ο κύριος Παναγίδης σημείωσε ότι τέσσερα χρόνια μετά “θα πρέπει να τους πούμε ότι κακώς πιστέψατε στις δεσμέυσεις και δεν θα πάρετε σεντ απο τα κουρεμένα ταμεία προνοία σας”
Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή του, αποκαθιστώντας το αίσθημα του δικαίου, αλλά και την εμπιστοσύνη στον ιερό θεσμό των ταμείων προνοίας, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.
Γιώργος Περδίκης: “ Είναι θέμα πολιτικής αξιοπιστίας και ζωής για 1400 εργαζόμενους”
Ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία πολιτών Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι το κίνημα υποστηρίζει το αίτημα των τραπεζικών υπαλλήλων, αλλά και άλλων εργαζομένων.
“Θεωρούμε την τελευταία εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών ως μη ικανοποιητική.Eχω αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της βουλής, να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία απο τη μεριά της βουλής, γιατί υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιστολές του Υπουργού Οικονομικών προς τον τέως Πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στα πολιτικά κόμματα, στα οποία ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για πλήρη αποκατάσταση των ταμείων προνοίας, μετά την έξοδο απο το μνημόνιο”. 
Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι τα οικονομικά του κράτους επιτρέπουν ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που να υλοποιεί τη δέσμευση τουν Υπουργού Οικονομικών.
Τί αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο
Τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο επιπρόσθετης αναπλήρωσης για τα μέλη των ταμείων προνοίας που είχαν υποστεί ζημιές απο το κούρεμα του 2013.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, το σχέδιο αφορά 166 εκ ευρώ. Το 2013/2014 ήδη είχε δοθεί αποζημείωση ύψους 302 εκ ευρώ προς τα ταμεία προνοίας που έχουν υποστεί ζημιά. Ο Χάρης Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι με αυτή τη δεύτερη αναπλήρωση υλοποιείται ο πολιτικός στόχος, η δέσμευση για περιορισμό της ζημιάς για το κάθε μέλος στο 25%, άρα κάλυψη του 75%, με ανώτατο όριο τις 100 χιλιάδες ευρώ ανα μέλος, ώστε να μην τίθενται τα μέλη των ταμείων προνοίας σε ευνοικότερη μοίρα απο τους ίδιους τους καταθέτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου