Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΑΤΑ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΕΟ και διάφορα

«είναι μεγάλη ανάγκη όπως ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα»

Υπ. Εργασίας: Υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο διάλογο για την ΑΤΑ


Λευκωσία: Πρόσφορο έδαφος στο διάλογο με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για την παραχώρηση ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, διαπιστώνει η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, όπως δήλωσε η ίδια σήμερα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι αυτό το διάστημα γίνονται κατ` ιδίαν κάποιες επαφές, έτσι ώστε «να συγκεράσουμε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και να βρούμε τη λύση που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2017».

Σ` αυτό το στάδιο οι συναντήσεις με τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ξεχωριστές, είπε.

Η Υπουργός δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι η προσπάθειά της είναι να συγκερασθούν οι διαφορές. Πολλές δηλώσεις δεν ωφελούν το διάλογο, υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Οι δηλώσεις της Υπουργού έγιναν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την έναρξη δύο εκστρατειών.

Η μία αφορά την ασφάλεια και υγεία στην εργασία και θα διαρκέσει μία βδομάδα και η άλλη αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.

«Έχουμε αποφασίσει ότι είναι μεγάλη ανάγκη όπως ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα» είπε η κ. Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας ότι «πολλοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους».

Η εκστρατεία θα διαρκέσει ένα μήνα με στόχο να ενημερωθούν όσο περισσότεροι εργαζόμενοι για τα δικαιώματα τα οποία έχουν, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Θα διεξαχθούν ενημερωτικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, όπως ανέφερε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία θα γίνεται από όλα τα αρμόδια τμήματα, δηλαδή, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Εργασίας.

Είπε ακόμα ότι η εκστρατεία έχει τη στήριξη τόσο των εργοδοτών ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, όσο και του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Είναι πολύ σημαντικό, όλοι μαζί ενωμένοι να ενημερώσουμε και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο πρόβλημα μη ενημέρωσης των εργαζομένων αφορά πάρα πολλές πρόνοιες της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν, για παράδειγμα, το μισθό, τις άδειες, το 13ο μισθό. «Όλα τα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά για εμάς γι` αυτό εστιάζουμε σε όλα τα δικαιώματα», κατέληξε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Ασταμάτητη η ΠΑΣΥΝΟ – Στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών για το μείζον θέμα του συμβολαίου εργοδότησής τους

Written by  Αλεξία Καφετζή Oct 15, 2016 –
24h.com.cy
Διεκδικούν αναδρομική μετατροπή του συμβολαίου τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του 24h πέραν των 180 επηρεαζόμενων μελών της ΠΑΣΥΝΟ κατάθεσαν αίτηση στο δικαστήριο εργατικών διαφορών μέσω του Δικηγόρου της Συντεχνίας Δημοσθένη Στεφανίδη, για την διεκδίκηση της αναδρομικής μετατροπής του συμβολαίου τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς επίσης και την επιστροφή του 10% αναδρομικά από τον καιρό που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες στην Υπηρεσία και καταχρηστικα δεν τους έχει επιστραφεί.
Η κατάθεση των αιτήσεων αρχισε μετά απο πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΝΟ τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα απο την δικαστική νίκη σε προηγούμενη της πρωτοβουλία για την οποία στις 20 Μαϊου του 2016 εκδόθηκε απόφαση δικαστηρίου όπου ο αιτητής και μέλος της ΠΑΣΥΝΟ αναγνωρίζεται ως εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου, αναδρομικά.
Συγκεκριμένα, η αναγνώριση του δικαιώματος αυτού ισχύει από τις 19 Οκτωβρίου 2014.


Στην Κύπρο του 2016 αριθμοί και τα στοιχεία που συγκλονίζουν…
-Η φτώχεια αυξάνεται, ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται από τη κυβέρνηση. 
-234,000 συνάνθρωποί μας ζουν στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 
-139,000 άνθρωποι στερούνται βασικά αγαθά.
-Πιο ευάλωτοι στη φτώχεια οι συνταξιούχοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρίες, οι μετανάστες, τα παιδιά κτλ.
-18 χρόνια πίσω έχουν πάει οι μισθοί αφού παρουσιάζουν την μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών να έχει υποχωρήσει κατά δύο σχεδόν δεκαετίες.
-Φτωχοί εργαζόμενοι: Οι πολιτικές της κυβέρνησης δημιούργησαν μια νέα κατηγορία φτωχών, τους εργαζόμενους φτωχούς, οι οποίοι έχουν μεν κάποια εργασία αλλά δεν έχουν επαρκή εισόδημα για να ζουν αξιοπρεπώς
-30% των νέων είναι άνεργοι.
-Τα 2/3 των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.
-Το ποσοστό ανεργίας παραμένει στην 4η χειρότερη θέση της Ευρωζώνης.
-30,000 συμπατριώτες μας κατέφυγαν στη μετανάστευση για εξεύρεση εργασίας.
-Οι δαπάνες για κοινωνική προστασία και υγεία μειώνονται συνεχώς και κατρακύλησαν στις τελευταίες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, τη στιγμή οι ανάγκες για κοινωνική προστασία αυξάνονται.
Ακολουθεί ανακοίνωση της ΠΕΟ με αφορμή τη 17η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας:
«Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας και οι περικοπές του κοινωνικού κράτους και την ίδια στιγμή να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα φέρουν νέες, ποιοτικές και ρυθμισμένες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να στηριχθούν αποτελεσματικά οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού καθώς και να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως έχει συμφωνηθεί από το 2001». Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της ΠΕΟ, όπως επισημαίνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της Φτώχειας που γιορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου.
«Η προσήλωση της Κυβέρνησης σε αντιαναπτυξιακές πολιτικές και η εμμονή για συνέχιση της λιτότητας δείχνει ότι δεν προσανατολίζεται σε αναπτυξιακή πολιτική που θα φέρει νέες δουλειές για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία σήμερα», αναφέρει η ΠΕΟ.
Η ΠΕΟ αναφέρει ότι για την εξάλειψη της φτώχειας απαιτείται ριζική ανακατανομή του πλούτου μέσα από ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος πρόνοιας που να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας προς όφελος όλων των ανθρώπων και όχι μόνο των λίγων. Σύμφωνα με την ΠΕΟ, διανύουμε το 2016 και η φτώχεια αντί να μειώνεται, αυξάνεται και εξαπλώνεται οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση και τη μετανάστευση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ιδίου του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πλούτος έχει επταπλασιαστεί και το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει τριπλασιαστεί. Έκθεση της OXFAM αναφέρει ότι σήμερα 62 άνθρωποι στον πλανήτη κατέχουν πλούτο ισοδύναμο με 3,6 δις ανθρώπων. Το 80% του πληθυσμού μοιράζεται μόνο το 5,5% του παγκόσμιου πλούτου και εκτιμάται ότι το 2016 το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερο πλούτο από ό,τι το υπόλοιπο 99%. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι 3 δις. άνθρωποι αμείβονται με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία, ενώ πάνω από 100 εκ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει, αντί για επίτευξη του στόχου της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, για μείωση των ατόμων που ζουν στη φτώχεια κατά 20 εκατομμύρια μέχρι το 2020, αυτό που συμβαίνει είναι ότι 1 στους 4 Ευρωπαίους, δηλαδή 124 εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν στο κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε σχέση με το 2008 οι φτωχοί έχουν αυξηθεί κατά 6 εκατ. περίπου ως αποτέλεσμα της θεσμοθέτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τους κυρίαρχους κύκλους που επικρατούν σήμερα στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. και της κατεδάφισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.
«Στην Κύπρο του 2016 η φτώχεια αυξάνεται, ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται από τη κυβέρνηση. Το ποσοστό των ατόμων που ζουν στο κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι 27,4% ή 234 χιλιάδες άνθρωποι. Την ίδια ώρα 139 χιλιάδες άνθρωποι ή το 15,3% βιώνει στέρηση βασικών αγαθών, στοιχεία που την κατατάσσουν πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Οι ομάδες που βιώνουν περισσότερο τη φτώχεια είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι συνταξιούχοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρίες, οι μετανάστες, τα παιδιά κτλ», καταγγέλλει η ΠΕΟ.
Σε ότι αφορά τους μισθούς στην Κύπρο, η ΠΕΟ καταγγέλλει πως παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών να έχει υποχωρήσει κατά 18 έτη. «Η μεγάλη μείωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας έχει δημιουργήσει στη χώρα μας μια νέα κατηγορία φτωχών, αυτή των εργαζόμενων φτωχών, οι οποίοι έχουν μεν κάποια εργασία αλλά δεν έχουν επαρκή εισόδημα για να ζουν αξιοπρεπώς», επισημαίνει η ΠΕΟ.
Συνεχίζοντας καταγγέλλει έντονα το γεγονός ότι παρά το ότι οι ανάγκες για κοινωνική προστασία αυξάνονται συνεχώς, οι δαπάνες για κοινωνική προστασία και την υγεία κ.α. μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να είναι οι χαμηλότερες σε ποσοστό σε ολόκληρη τη Ε.Ε. Η ανεργία, σημειώνει, παραμένει στην 4η χειρότερη θέση της Ευρωζώνης με τα 2/3 των ανέργων να παραμένουν χωρίς εργασία για πάνω από 6 μήνες, το 30% των νέων να βρίσκονται στην ανεργία με αποτέλεσμα 30 χιλιάδες να καταφύγουν στη μετανάστευση.


Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΟ, ΠΑΜΠΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΚΛΕΓΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΠΣΟ)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου οι εργασίες του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική και φιλοξενήθηκε από την Οργάνωση COSATU (Congress of South African Trade Union).
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε κάτω από το σύνθημα «Αγώνας-Διεθνισμός-Ενότητα» και άρχισε τις εργασίες του την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 1500 αντιπροσώπων από 111 χώρες που εκπροσώπησαν 92 εκατομμύρια εργαζομένους μέλη της Ομοσπονδίας.
Κατά την εκλογική διαδικασία ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης επανεκλέγηκε Αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ. Το Συνέδριο επανεξέλεξε στη θέση του Γ.Γ. της Ομοσπονδίας τον Γιώργο Μαυρίκο και εξέλεξε νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον Michael Mzwandile από τη Νότιο Αφρική. Ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης εκλέγηκε μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της ΠΣΟ.
Εναρκτήρια ομιλία κατέθεσε ο Γ.Γ. της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος ενώ τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου απηύθυνε ομιλία ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. 
Το Συνέδριο ενέκρινε Σχέδιο Δράσης με το οποίο καθορίζονται οι στόχοι της ΠΣΟ για την επόμενη πενταετία με σκοπό την ενδυνάμωση των εργαζομένων όλου του κόσμου. 
Στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου επικυρώθηκαν οι αιτήσεις για ένταξη στην ΠΣΟ Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αγκόλα και Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά από τη διάσπαση του Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Κινήματος στην περίοδο του ψυχρού πολέμου που γίνεται μέλος της ΠΣΟ Συνδικαλιστική Οργάνωση από τις ΗΠΑ.
Επίσης πραγματοποιήθηκε συμβολική εκδήλωση έξω από το Συνεδριακό κέντρο στο οποίο πραγματοποιείται το 17ο Συνέδριο όπου έγινε η έπαρση της σημαίας της ΠΣΟ από τον Eric Μitsali, ιστορικό στέλεχος της ΠΣΟ και της COSATU.
Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου διοργανώθηκε πορεία με τη συμμετοχή των Συνέδρων και χιλιάδων εργαζομένων προς το στάδιο, στο οποίο πριν από 30 χρόνια αποφασίστηκε η ίδρυση της φιλοξενούσας Οργάνωσης COSATU. Στην εκδήλωση ο Γ.Γ. της ΠΣΟ έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στην ίδρυση της Οργάνωσης.
Επανεκλέγηκε Γ.Γ. της ΠΣΟ ο Γιώργος Μαυρίκος
Συνεχίζεται για 3η ημέρα με παρεμβάσεις των Συνέδρων, το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΠΣΟ που πραγματοποιείται στη Νότιο Αφρική με τη συμμετοχή 1500 αντιπροσώπων από 111 χώρες στις πέντε ηπείρους που εκπροσωπούν τα 92 εκατομμύρια εργαζομένους μέλη της Ομοσπονδίας. Η 3η ημέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με την εκλογή των μελών του Προεδρικού Συμβουλίου.Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου επικυρώθηκαν οι αιτήσεις για ένταξη στη ΠΣΟ Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αγκόλα και Ρωσία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά από τη διάσπαση του Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Κινήματος στην περίοδο του ψυχρού πολέμου που γίνεται μέλος της ΠΣΟ Συνδικαλιστική Οργάνωση από τις ΗΠΑ.
Το Συνέδριο, που φιλοξενείται από την COSATU ( Congress of South African Trade Union) και πραγματοποιείται κάτω από το σύνθημα «Αγώνας-Διεθνισμός-Ενότητα», άρχισε τις εργασίες του την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θα τις ολοκληρώσει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.
Κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα διεξαγωγής των εργασιών του Συνεδρίου συνεχίστηκαν οι παρεμβασεις απο τους αντιπροσώπους και οι εργασίες ολοκληρωθηκαν με την εκλογή του Γενικού Γραμματέα όπου επανεκλεγηκε ο Γιώργος Μαυρίκος 
Επίσης χθες πραγματοποιήθηκε μια συμβολική εκδηλωση έξω απο το συνεδριακό κέντρο στο οποίο πραγματοποιείται το 17ο Συνεδριο όπου έγινε η η επαρση της σημαίας της ΠΣΟ απο τον Eric Μitsali, ιστορικό στέλεχος της ΠΣΟ και της COSATU.
Εκ μέρους της ΠΕΟ στο Συνέδριο συμμετέχει ο Γ.Γ. και εκ των Αντιπροέδρων της ΠΣΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΠΣΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της ΠΣΟ Πιερής Πιερή και ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων και Γ.Γ. της Διεθνούς των Οικοδόμων της ΠΣΟ Μιχάλης Παπανικολάου.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων μελών της ΠΣΟ, η DEV-IS, KTAMS, KTOS και KOOP-SEN.
Το 17ο Συνέδριο είναι μια μεγάλη, δημοκρατική, ανοιχτή, διεθνιστική και ταξικά προσανατολισμένη Συνδικαλιστική εκδήλωση που θα αξιολογήσει τη δράση της ΠΣΟ τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Αθήνα και θα καθορίσει τους στόχους της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια.
Εναρκτήρια ομιλία κατέθεσε ο Γ.Γ. της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος. Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης απηύθυνε ομιλία κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής των εργασιών.

Κινητοποίηση του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις 
-Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 στις 16.30
Η ΠΕΟ μαζί με άλλες κοινωνικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση που διοργανώνει το Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το πάρον τους για να εκφραστεί δυναμικά η απαίτηση της κοινωνίας για σεβασμό του δικαιώματος στη στέγη και προστασίας της οικογενειακής κατοικίας.
Το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις διοργανώνει κινητοποίηση, η οποία εντάσσεται στις δράσεις που θα γίνουν σε αρκετές ευρωπαικές χώρες στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά των Εκποιήσεων και της Κερδοσκοποίας. Η κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 και θα αρχίσει με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών η ώρα 4:30 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία προς την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα (ΣΕΜ), στο Σπίτι της Ευρώπης και θα καταλήξει στο Προεδρικό.
………………….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου