Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΠΕΟ. ΕΕΕ: Κατάφωρη κοινωνική αδικία αντί για δίκτυ προστασίας των φτωχών

Ergatikovima 10/7/2015
Η ΠΕΟ είχε από την αρχή της συζήτησης του Νόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τελικά να γίνει το όχημα για τερματισμό ή περιορισμό άλλων κοινωνικών παροχών και αυτό επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, από την αρχή της εφαρμογής της Νομοθεσίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΟ, την Παρασκευή 10 Ιουλίου, μετά την τροποποίηση που έγινε στον Νόμο για το ΕΕΕ από τη Βουλή στις 9 Ιουλίου, τονίζεται πως «όπως εφαρμόζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) αντί να διευρύνεται η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, συρρικνώνεται συνεχώς και εξαντλείται στην στήριξη της ακραίας φτώχειας με κονδύλια που προέρχονται από τις εξοικονομήσεις των αποκοπών που γίνονται σε παροχές άλλων ομάδων πληθυσμού». Για αυτό προειδοποιούσε η ΠΕΟ πριν την ψήφιση του Νόμου για το ΕΕΕ και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι πρόκειται για αναδιανομή πόρων από τους φτωχούς στους φτωχότερους. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει τα ακόλουθα στοιχεία:
-17.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν την έκτακτη χορηγία που λάμβαναν επειδή για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν αίτηση για να εγγραφούν στο περιβόητο Μητρώο που θέσπισε η κυβέρνηση μέσω του Νόμου για το ΕΕΕ.
-2000 περίπου λήπτες δημοσίου βοηθήματος, μεταξύ των οποίων και ανάπηροι, έχασαν τη στήριξη που λάμβαναν ή η στήριξη περιορίστηκε δραστικά.
-Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων δικαιούχων επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, μειώθηκε περίπου κατά 11,5 χιλιάδες με την εφαρμογή του ΕΕΕ.
-47,000 άνθρωποι παρέμειναν άνεργοι πάνω από 6 μήνες, εντούτοις νέοι αιτητές ΕΕΕ είναι μόνο 17,500 και μόλις 7,500 εγκρίθηκαν ως νέοι δικαιούχοι.
-Κατάφωρη αδικία για τους χαμηλοσυνταξιούχους αφού η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αναθεωρήσει τη θέση της κατά εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν την έκτακτη χορηγία επειδή λόγω ασθένειας ή άγνοιας δεν υπέβαλαν αίτηση εντός του καθορισμένου χρόνου. Η ΠΕΟ έχει απαιτήσει εξαρχής να διατηρούν το δικαίωμα τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι να υποβάλλουν αίτηση, κάτι που επιμένει να απορρίπτει η κυβέρνηση και δυστυχώς απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ όταν τέθηκε με πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ στη Βουλή.
«Καλούμε ξανά την κυβέρνηση να αναλογιστεί την ευθύνη που έχει έναντι των προβλημάτων της κοινωνίας και να αναθεωρήσει την κοινωνική πολιτική της. Το ζήτημα της αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής όπως το απαιτούν οι συνθήκες αφορά άμεσα και τη Βουλή, η οποία χρειάζεται να το συζητήσει διεξοδικά και συνολικά και να πάρει θέση», τονίζει η ΠΕΟ στην ανακοίνωσή της.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της κοινωνίας και ως μια πράξη αυτοκριτικής, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις που βελτιώνουν μεν μερικές εξόφθαλμες αδικίες και στρεβλώσεις που υπάρχουν, αλλά δεν αλλάζουν την φιλοσοφία που είναι κτισμένο το ΕΕΕ. Τα κοινωνικά προβλήματα μεγαλώνουν και το ΕΕΕ αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει.
Επίσης, η ΠΕΟ είχε εναντιωθεί στη δημιουργία του Μητρώου στο Νόμο για το ΕΕΕ, το οποίο όπως δυστυχώς προβλέψαμε χρησιμοποιείται από τη κυβέρνηση ως άλλοθι για περικοπές σε άλλες κοινωνικές παροχές και μέσω του οποίου στο στόχαστρο θα βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα το επίδομα τέκνου, το επίδομα μονογονιών και η κοινωνική σύνταξη. «Η κυβέρνηση φρόντισε μέσα από τις πρόνοιες του τροποποιητικού νομοσχεδίου για περαιτέρω παγίωση και εμβάθυνση του Μητρώου και δυστυχώς η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση του», τονίζει η ΠΕΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου