Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης υποχωρούν και ΠΕΟ-ΣΕΚ- αναστολή της απεργίας

ΕΚΤΑΚΤΟ : ΣΕΚ και ΠΕΟ ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ εμμένει στην απεργία

17 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα : 17.30
Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών μέτρων μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών. Εμμένουν στην απόφασή τους για απεργία η δημόσιοι υπάλληλοι. Ακόμα και μετά τη συνάντηση της ΠΑΣΥΔΥ με τον Υπουργό Οικονομικών η συντεχνία εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της και επαναλαμβάνει ότι δεν συζητά οτιδήποτε σε σχέση με το εφάπαξ, εμμένοντας στην απόφαση για 12ωρη απεργία από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 την Παρασκευή.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις για το θέμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, η Κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο της καταβολής του με δόσεις. Θέλοντας να αποφύγει την παγκύπρια κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων την Παρασκευή, που θα κάνει ζημιά στην οικονομία, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έχει επαφές με τις Συντεχνίες.
Στον απόηχο της εξαγγελθείσας Παρασκευή απεργίας των υπαλλήλων του δημοσίου για την ερχόμενη και τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μη φορολόγηση του εφάπαξ αλλά καταβολής του σε πέντε δόσεις, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη με την ΠΑΣΥΔΥ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή και να αρθούν τα απεργιακά μέτρα. 
Στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών  είχε συνάντηση με τις ΣΕΚ και ΠΕΟ οι οποίες αποφασισαν αναστολή των απεργιακών μέτρων.
ΣΕΚ-ΠΕΟ
Στην απόφαση να καταθέσουν πρόταση στα συλλογικά τους όργανα για αναστολή των απεργιακών μέτρων που έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη Παρασκευή, κατέληξαν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Παράλληλα, αποφάσισαν όταν και εφόσον η Κυβέρνηση είναι έτοιμη με συγκεκριμένες εισηγήσεις να τις καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου που αφορούν τα δύο βασικά θέματα, τον τρόπο καταβολής του εφάπαξ και την επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα του τέλους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ισχύει στον δημόσιο τομέα.

“Η φορολόγηση του εφάπαξ έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση”, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον ΥΠΟΙΚ.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι “στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα μονομερών ενεργειών και ότι θα ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία για όποια θέματα η Κυβέρνηση ή ο ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν και ξεκαθαρίσαμε ότι ζητήματα όπως είναι η φορολόγηση του εφάπαξ το οποίο το έχουμε κλείσει πολύ πρόσφατα και έχουν γίνει ρυθμίσεις που ήταν αρκετά οδηνυρές για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει ζήτημα να ξανανοίξει και έχουμε συμφωνήσει σε αυτό”.

Η συνάντηση, η οποία άρχισε στις 16.30 και ολοκληρώθηκε στις 17.15 στο Υπουργείο Οικονομικών, ακολουθεί τη συνάντηση που είχε στις 14.00 ο ΥΠΟΙΚ για το θέμα του εφάπαξ με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου.

Τα συλλογικά όργανα των δύο συντεχνιών θα συνέλθουν σε χωριστές συνεδρίες στις 9.30 αύριο το πρωί. 

ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ: “Δεν συζητούμε οτιδήποτε σε σχέση με το εφάπαξ” 

Πάντως ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου επανέλαβε σήμερα ότι η συντεχνία δεν συζητά οτιδήποτε σε σχέση με το εφάπαξ επαναλαμβάνοντας την απόφαση της Συντεχνίας για 12ωρη απεργία από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, υπό τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως με βάση τη νομοθεσία το εφάπαξ δεν φορολογείται και πως δεν μπορεί να αποκοπεί ή να δοθεί σε δόσεις. Ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση κατά της επίθεσης στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και πως δεν θα έπρεπε να τεθεί καν θέμα εφάπαξ.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει ο πόλεμος και ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το κράτος και στους θεσμούς. Παράλληλα, έκανε λόγο για γνωμάτευση της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι τα κεκτημένα είναι βασική αρχή της Ενωσης. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι με αναφορά συνέχεια στην κρίση πρέπει να μειώνονται τα δικαιώματα ή οι μισθοί ή οι απολαβές ή οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν να φτωχοποιήσουμε όλους τους εργαζόμενους”, είπε, και πρόσθεσε ότι αν αποκόψουν και άλλα από το δημόσιο τομέα η συνέπεια θα είναι να υπάρξουν και άλλες αποκοπές από τον ιδιωτικό.

Η ΠΟΕΔ συμμετέχει στην στάση εργασίας

Την εφαρμογή προειδοποιητικής μονοήμερης απεργίας, από κοινού με το λοιπό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στον κρατικό τομέα, την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2014, αποφάσισε και το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ που συνήλθε, χτες, σε έκτακτη συνεδρία.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι “οι αντιδράσεις της οργάνωσης εντείνονται ιδιαίτερα, από  τη στιγμή που η επίσημη πλευρά εξακολουθεί να παραγνωρίζει τις υφιστάμενες διαδικασίες διαλόγου στο Δημόσιο Τομέα (ΜΕΠ, ΜΕΠΕΥ, ΜΕΠΑ) και στη βάση των εχεγγύων που αυτές, κατά τα διεθνή πρότυπα, αναγνωρίζουν”.

Προσθέτει ότι “ο τρόπος που ακολουθείται κατ’ εξακολούθηση από την επίσημη πλευρά να εξαγγέλλει προθέσεις της για επεμβάσεις στα κεκτημένα των εργαζομένων και να προχωρεί, από μόνη, στην εξέταση θεμάτων και στη λήψη μονομερών αποφάσεων που επηρεάζουν τους όρους και τις συνθήκες των εργαζομένων, θα βρίσκει, στο εξής, αντιμέτωπο ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα”. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου