Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν πληρώνουν οι μεγάλοι χρεώστες

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/09/2014 06:02 / Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2014 06:19
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=205979

Τα €4,6 δισ. και το 82% φθάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των 20 μεγαλύτερων χρεωστών, σύμφωνα με στοιχεία που απαίτησε και έλαβε από τις τράπεζες η βουλή. 

Στα απόρρητα στοιχεία που έλαβαν οι βουλευτές, με δεδομένα μέχρι και το τέλος Αυγούστου 2014, οι τράπεζες παραθέτουν ανώνυμα τα ποσά που οφείλουν οι 20 μεγαλύτεροι χρεώστες. 

Από το σύνολο των €25,4 δισ. που είναι τα NPLs πέντε μεγάλων τραπεζών, τα 20 μεγαλύτερα δάνεια φθάνουν τα €5,6 δισ. Από αυτά το 82% δεν εξυπηρετούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάπου €4,6 δισ. 

Το ποσό είναι πολύ ψηλότερο από αυτό που ισχύει για το σύνολο της αγοράς, που περιορίζεται σε επίπεδα κατώτερα του 50%. 

Τα NPLs των μεγάλων οφειλετών στις πέντε τράπεζες αντιστοιχούν με το ένα πέμπτο (18%) του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσσωρεύσει στους ισολογισμούς τους. 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στα δεδομένα που παραχώρησαν μέσω της ΚΤ οι τράπεζες, είναι ότι τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα για παραχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται στις πλείστες περιπτώσεις να τα υπερκαλύπτουν. Δηλαδή, με βάση πάντα τα στοιχεία που παρέθεσαν οι τράπεζες, η αγοραία αξία των ακινήτων υπερβαίνει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σημαντικές διαφορές μεταξύ τραπεζών 

Τους μεγαλύτερους χρεώστες έχει η Τρ. Κύπρου, με τους 20 πρώτους να οφείλουν €4 δισ., εκ των οπίων τα €3,1 είναι NPLs. Τα ενυπόθηκα ακίνητα φθάνουν τα €2,9 δισ., δηλαδή υπάρχει κενό στις εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου €0,2 δισ. 

Όλοι οι μεγάλοι χρεώστες της BOCY οφείλουν πέραν των €100 εκ. Στα ανώνυμα στοιχεία της Τράπεζας, υπάρχουν περιπτώσεις που προκαλούν εντύπωση. Ο μεγαλύτερος χρεώστης οφείλει €478 εκ., εκ των οποίων τα NPLs είναι €336 εκ., όσες και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις. 

Ο δέκατος μεγαλύτερος χρεώστες της BOCY έχει NPLs €129 εκ. με εξασφαλίσεις μόλις €27 εκ. – κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών. 

Ο όγδοος χρεώστης έχει NPLs €193 εκ. με ακίνητα που έχουν αγοραία αξία €158 εκ. 

Η StockWatch δημοσίευσε πριν λίγους μήνες επώνυμη λίστα των μεγαλύτερων χρεωστών. 

Τα Συνεργατικά δεν έχουν μεγάλους χρεώστες, παρά το μέγεθος του δανειστικού τους χαρτοφυλακίου. Οι 20 μεγαλύτεροι χρεώστες του Συνεργατισμού έχουν το 2,7% των NPLs. Σε αντίθεση με την Τρ. Κύπρου, ο Συνεργατισμός δηλώνει ότι έχει ακίνητα που εκτιμούνται σήμερα στο 141% της αξίας των μεγάλων NPLs. Δύο από τους μεγαλύτερους χρεώστες του συνεργατισμού αποτελούν προϊόν απάτης στις ΣΠΕ Πολεμιδιών και Πολεμίου και άλλοι δύο είναι εξασφαλισμένοι με κρατική εγγύηση. 

Τα NPLs της Ελληνικής Τράπεζας φθάνουν τα €2,3 δισ. και των 20 μεγαλύτερων χρεωστών τα €645 εκ., σχεδόν όσα είναι και τα δάνεια τους (€698 εκ.). Οι εξασφαλίσεις σε ακίνητα αντιστοιχούν στο 157% των 20 μεγάλων NPLs, και είναι οι ψηλότερες μεταξύ των πέντε τραπεζών. 

Η Alpha έχει NPLs €2 δισ. εκ των οποίων τα €459 εκ. οφείλονται από τους 20 μεγαλύτερους οφειλέτες της Τράπεζας. Όλα τα δάνεια των μεγάλων χρεωστών είναι μη εξυπηρετούμενα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας. Η αγοραία αξία των εξασφαλίσεων που έχει η Τράπεζα σε ακίνητα για τα 20 NPLs καλύπτει το ύψος των δανείων. 

Η Τρ. Πειραιώς έχει NPLs €357 εκ. εκ των οποίων τα €204 εκ. οφείλονται από τους 20 μεγαλύτερους της δανειολήπτες. Οι εξασφαλίσεις για αυτά τα δάνεια σε ακίνητα είναι μόλις στο 78% της αξίας των δανείων. 

Οι μικρότερες τράπεζες 

Η ΚΤ έστειλε στη βουλή και στοιχεία για μικρότερες τράπεζες, σε πολλές όμως περιπτώσεις είναι ελλιπή. 

Με βάση τα στοιχεία, η Τρ. Αναπτύξεως έχει NPLs €177 εκ., η USB €233 εκ., ο Οργ. Χρηματοδοτήσεως Στέγης €287 εκ. και η RCB €41 εκ. 

Στην Εμπορική τα δάνεια των 20 μεγαλύτερων δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούνται φθάνουν τα €70 εκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου