Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κερδίζει έδαφος η part-time εργασία

Κυπριακή Οικονομία Κερδίζει έδαφος η part-time εργασίαΗμερομηνία Δημοσίευσης: 25/09/2014 06:05

stockwatch

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα το ποσοστό όσων εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, την ίδια στιγμή που η πλήρης απασχόλησης συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς. 

Η οικονομική κρίση και η ρευστοτική στενότητα φαίνεται να αναγκάζουν τους εργοδότες πέραν των απολύσεων, να αντικαθιστούν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης με άτυπες διευθετήσεις εξοικονομώντας πόρους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 15,1% ή 54 χιλ. άτομα έναντι 12,5% ή 45,9 χιλ. το πρώτο τρίμηνο του 2013 και 11% το πρώτο τρίμηνο του 2012. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανερχόταν σε μόλις 7,8% της συνολικής απασχόλησης. 

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου- ΠΕΟ Παύλο Καλοσυνάτο, η στατιστικά παρατηρούμενη αύξηση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους απασχόλησης είναι ένα φαινόμενο που «ανθεί» σε περιόδους οικονομικής κρίσης. 

«Η αύξηση της ανεργίας, που είναι το πιο θλιβερό αποτέλεσμα της κρίσης, ασκεί πιέσεις στους ανέργους ωθώντας τους στην αποδοχή υποδεέστερων όρων απασχόλησης», τονίζει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων φθάνοντας τις 72,8 χιλ. έναντι 69,2 χιλ. το τρίμηνο του 2013. 

Το ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στο 16,9% από 15,8% ένα έτος πριν. 

Το ποσοστό της ανεργίας, που δείχνει να σταθεροποιείται το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2014, «κρύβει» τη σημαντική αύξηση της μερικής απασχόλησης. 

Ο κ. Καλοσυνάτος υποστηρίζει ότι «η αύξηση της μερικής απασχόλησης είναι αποτέλεσμα συνειδητής μετατροπής θέσεων πλήρους απασχόλησης σε θέσης μερικής ή υποβαθμισμένης απασχόλησης. 

Πρόσφορο έδαφος για τη επέκταση της μερικής και γενικά της υποβαθμισμένης απασχόλησης, προσθέτει, δημιουργούν και οι παρατεταμένες πολιτικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπως η ελευθεροποίηση του εβδομαδιαίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και οι πολιτικές επιδότησης της εργασίας. 

Της Γεωργίας Χαννή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου