Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Για τις νέες περικοπές μισθών στα πλαίσια της αστικής φιλανθρωπίας

Προτάσεις ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
www.nomisma.com.cy
/Templates/00001/data/Press-Room/Voulii.jpg
29 Νοεμβρίου 2013, ώρα : 18.00
Μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε χθες στην προσπάθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων για ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για μειώσεις στο 13ο μισθό, προκειμένου να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα κόμματα επανέρχονται με δικές τους προτάσεις το καθένα.Πρόταση για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού επεξεργάζεται ο ΔΗΣΥ.Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η πρόταση δεν συνδέεται με το 13ο μισθό.
Πρόκειται, είπε, για πρόταση η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ταμείου στήριξης των ευάλωτων ομάδων για τα επόμενα δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι στο ταμείο αυτό θα συνεισφέρουν όλοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων τους.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης χαρακτήρισε πρόχειρη και αποσπασματική την πρόταση για αποκοπή μέρους του 13ου μισθού και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικός διάλογος πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Θέση του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.Θα πρέπει, πρόσθεσε, να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση και να συνεισφέρει ο πλούτος, το κεφάλαιο και οι υψηλά αμειβόμενοι.
Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει αμέσως να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Παπαδάκης διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για έκτακτη εισφορά, προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει και πιο μόνιμες λύσεις.Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΔΕΚ θα καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνει οποιαδήποτε αποκοπή σε εισοδήματα έως 2.500 ευρώ το μήνα.Όσοι λαμβάνουν εισόδημα από 2.500 ως 3.500 ευρώ θα εισφέρουν 25 ευρώ και από 3.500 ως 4.500 ευρώ θα εισφέρουν 55 ευρώ.


Πρόταση νόμου θα καταθέσει η ΕΔΕΚ που θα τροποποιεί το νόμο περί εκτάκτου εισφοράς αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και τον περί εργοδοτουμένων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα Νόμο, έτσι ώστε για το έτος 2013 μόνο να υπάρξει συνεισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τον 13ο μισθό.
Ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου εξήγησε λεπτομερώς πώς θα γίνουν οι αποκοπές, λέγοντας ότι το κόμμα του αναλαμβάνει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, «γιατί πιστεύουμε ότι η φιλαλληλία και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορούν να έχουν μόνο ανέξοδα και θεωρητικό χαρακτήρα ούτε χαρακτήρα ευχολογίου».
«Η πρόταση μας είναι στοχευμένη και απαλλάσσει πλήρως χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, απολαβές και συντάξεις μέχρι €2.500 απαλλάσσονται πλήρως. Οι υψηλότεροι μισθοί και συντάξεις θα συνεισφέρουν κλιμακωτά μικρά ποσοστιαία ποσά για να συλλεγεί ένα ποσό του ύψους των πέντε εκατομμυρίων που θα διατεθεί ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (μακροχρόνιους άνεργους, και οικογένειες που στηρίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία», είπε ο κ. Παπαδάκης.
Ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες λέχθηκαν πολλά ψέματα γύρω από το θέμα, «ότι δήθεν υπήρξε πρόταση για ισοπεδωτική αποκοπή μισθών, ότι το ποσοστό θα είναι όχι στοχευμένο και κλιμακωτό ύψους 3% και άλλα παρόμοια».
«Λυπούμαστε γιατί συντεχνίες και κόμματα αντιμετώπισαν αρνητικά τη σκέψη για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς συνανθρώπους μας που θα στερηθούν τα στοιχειώδη τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Από λόγια χορτάσαμε. Όπως και από λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Τώρα ας κριθούν όλοι στην πράξη αν τα λόγια είναι και πράξη ή ‘έπεα πτερόενα’», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Αναλυτικά η πρόταση της ΕΔΕΚ έχει ως εξής:
-Για το Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ή και σύνταξη, που δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρών (€2.500), καμία συνεισφορά.

-Για ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ή και σύνταξη που υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500). Οι εξής συνεισφορές: Για κάθε ευρώ από δύο χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€2.501) έως τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500), καταβάλλεται ποσοστό δυόμισι τοις εκατόν (2,5%) Για κάθε ευρώ από τρεις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€3.501) έως τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€4.500), ποσοστό τρία τοις εκατόν (3%) και για κάθε ευρώ από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€4.501) και άνω, ποσοστό τριάμισι τοις εκατόν (3,5%).
Τα ποσά που εξοικονομούνται από τις προβλεπόμενες στο εδάφιο (1) αποκοπές κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και διατίθενται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως καθορίζεται σε διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Για τον ιδιωτικό τομέα (εργοδοτούμενοι, Συνταξιούχοι και αυτοτελώς εργαζόμενοι), για ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500), ουδεμία συνεισφορά.

-Για ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που υπερβαίνουν το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500, καταβάλλεται ποσό ίσο με ποσοστό επί των ακαθάριστων αποδοχών ως ακολούθως: Για κάθε ευρώ από δύο χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€2.501) έως τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500), καταβάλλεται ποσοστό δυόμισι τοις εκατόν (2,5%) με ελάχιστο ποσό αποκοπής δέκα ευρώ (€10). Για κάθε ευρώ από τρεις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€3.501) έως τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (4.500), ποσοστό τρία τοις εκατόν (3%) και για κάθε ευρώ από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€4.501) και άνω ποσοστό τριάμισι τοις εκατόν (3.5%):

Νοείται ότι, η αποκοπή υπολογίζεται επί του συνόλου των ακαθάριστων αποδοχών χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό ή όριο στο ύψος αυτών: Νοείται περαιτέρω ότι, απολαβές ή/και συντάξεις από τις οποίες γίνεται η αποκοπή, του δυνάμει των περί έκτακτης εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο του 2011 έως 2013, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Νόμου, προστίθενται στις ακαθάριστες αποδοχές δυνάμει του παρόντος Νόμου για σκοπούς καθορισμού του ύψους του συντελεστή της αποκοπής που καταβάλλεται δυνάμει του άρθρου 4Α του παρόντος Νόμου.

Στην περίπτωση μισθωτού, η καταβολή της εισφοράς σύμφωνα με το εδάφιο, (1), γίνεται εξ ημισείας από τον εργοδότη και το μισθωτό δηλαδή σε ποσοστό πενήντα τοις εκατόν (50%), εκατέρωθεν. 

ΑΚΕΛ – μέσω προϋπολογισμού η στήριξη ευάλωτων ομάδων
αστρα

Η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού θα πρέπει να γίνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζει το ΑΚΕΛ.
Ο Γιώργος Λουκαϊδης τόνισε ότι ως πρώτο άμεσο μέτρο θα μπορούσε η κυβέρνηση να προσφέρει μέσα στο Δεκέμβριο ένα χριστουγεννιάτικο επίδομα στις ευπαθείς ομάδες, μειώνοντας κατ’ ελάχιστο τις περικοπές που έκανε στις κοινωνικές παροχές, ή επιστρέφοντας πίσω μικρό μέρος από τα πρόσθετα έσοδα που έλαβε από τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.
Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι αποσπασματικές, πρόχειρες και κυρίως προτάσεις που γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί δομημένος διάλογος, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης, που δυστυχώς βιώνουν ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά.
Πρόσθεσε ότι συνιστά το ολιγότερο κραυγαλέα αντίφαση και υποκρισία να αναζητούνται τρόποι εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει ακραίες πολιτικές λιτότητας και φορτώνει με πρόσθετα βάρη τους έχοντες ανάγκη κοινωνικής προστασίας και στήριξης. 

www.onlycy.com
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει διάλογος και κατάληξη για περαιτέρω στήριξη των ευπαθών ομάδων, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν οι πάντες επικεντρώνονται μόνο σε περικοπές από τους εργαζόμενους, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τη συζήτηση για αποκοπή ποσοστού από το 13ο μισθό. Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εκτιμά πως τα χρήματα αυτά μπορούν να εξευρεθούν και από αλλού, λέγοντας πως “η Τρόικα απαίτησε περικοπές 270 εκ. ευρώ και το κράτος περικόπτει 626 εκ. ευρώ, δηλαδή ένα μαξιλάρι 356 επιπρόσθετα εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθούν μερικά για τη στήριξη των συμπολιτών μας”. Υπενθυμίζοντας παράλληλα τα κέρδη που διάφορες επιχειρήσεις ανακοινώνουν για τη φετινή χρονιά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “από τη στιγμή που υπάρχουν κέρδη μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια”, ενώ ανέφερε πως από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μόνο το 53% των επιχειρήσεων έχουν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό “και αυτό λέει πάρα πολλά”. “Όταν γίνουν όλα αυτά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν και τη συμμετοχή των εργαζόμενων πάνω σε μια κλιμακωτή εισφορά”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως “από τη στιγμή που επικεντρώνονται οι πάντες μόνο στους εργαζόμενους δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος”. Εξέφρασε δε την άποψη πως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, “ο εύκολος τρόπος είναι η προσφυγή στους εργαζόμενους για να αποκομίζουμε λεφτά που να τα χρησιμοποιούμε για να στηρίζουμε τάχα τις κοινωνικές ομάδες” και πως “δεν είναι μέσα από τη φιλανθρωπία ων εργαζομένων που αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα, είναι με ολοκληρωμένη κρατική πολιτική “. Ιδιωτικοποιήσεις Σχολιάζοντας το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι θα καταψηφίσει την όποια πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις, κάνοντας λόγο για πολιτικές και όχι οικονομικές επιλογές από πλευράς της Κυβέρνησης. “Αν ήταν οικονομικές θα συζητούσαν και τις προτάσεις που υποβάλλονται από τους ημικρατικούς οργανισμούς”, είπε και υπενθύμισε πως η ΑΤΗΚ “η οποία φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο θύμα των ιδιωτικοποιήσεων”, έχει συνεισφέρει στο κράτος με τη μορφή της χορηγίας 700 εκ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή το κράτος λειτουργεί με το δανεισμό που από τους ημικρατικούς οργανισμούς, με την ΑΤΗΚ να έχει δανείσει 350 εκ. ευρώ. Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε “αν ανήκει σε έναν ιδιώτη αύριο (η ΑΤΗΚ), νομίζετε ότι θα παίρνει το κράτος οτιδήποτε από έναν τέτοιο οργανισμό; Τίποτε απολύτως”. “Εμείς λέμε λοιπόν ότι αυτοί οι οργανισμοί διαδραματίζουν έναν κοινωνικό ρόλο, στηρίζουν το κράτος όποτε το χρειαστεί, παρέχουν θέσεις εργασίας σε χιλιάδες συμπατριώτες μας και το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε είναι η ιδιωτικοποίηση”, είπε ο κ. Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι “επειδή, όμως, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, με άλλοθι την Τρόικα προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση”. Σε παρατήρηση ότι η τροχοδρόμηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι όρος για εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι εάν υποκύπτουμε έτσι απλά, “αύριο μπορούν να έρθουν και στο Κυπριακό να μας θέσουν τον ίδιο εκβιασμό”. Εμείς, συνέχισε, δεν πρόκειται να θέσουμε τον εαυτό μας σε τέτοιο εκβιασμό πάνω σε μια μόνιμη και συνεχή βάση και πρόσθεσε πως “ζητήματα που είναι σημαντικά και που θα προκαλέσουν μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία του τόπου δεν πρόκειται να τα δεχτούμε για χάρη της αντίληψης ότι αυτό απαιτεί η Τρόικα”. Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Τρόικα και να υποδείξει εναλλακτικές επιλογές, εκφράζοντας την άποψη ότι η Τρόικα θα δεχθεί μια εναλλακτική πρόταση, “φτάνει να θέλουμε να διαπραγματευτούμε και όχι να χρησιμοποιούμε την Τρόικα ως άλλοθι για να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις”. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου